Dodaj do ulubionych

odwołanie od decyzji w programie "Student"

14.05.06, 13:51
Witam!
Mój niepełnosprawny uczący się brat i w zasadzie cała nasza rodzina ma nie
lada problem :-( Brat dostał pieniądze z programu Student, ale potem okazało
się ( po ponad dwóch miesiącach !!!) ,że faktury które dostarczył nie są
zgodne z umową :-( No i okazało się że w ciągu czternastu dni musimy oddać
całą kwotę :-( To dla nas tragedia, bo po prostu nie mamy takich pieniędzy :-(
Poza tym nie rozumiemy dlaczego te faktury nie pasują :-( Pan obsługujący nas
w Pfronie też nie bardzo potrafi nam wytłumaczyć taką decyzję :-( Nie wiemy do
kogo zgłosić się, żeby nam chociaż wytłumaczył dlaczego mamy oddać pieniądze,
albo pozwolił nam oddać tę ogromną dla nas sumę w ratach :-( Z kim to
negocjować, bo nikt nam na miejscu nie chce udzielić takiej odpowiedzi :-(
Proszę - czy ktoś wie, co możemy jeszcze zrobić!!! Będę wdzięczna za każdą
odpowiedż.
N.
Obserwuj wątek
    • dobrakobieta3 Re: odwołanie od decyzji w programie "Student" 14.05.06, 16:02
      Za mało konkretów podajesz, aby móc Wam sensownie pomóc.
      Jeśli faktycznie faktury odbiegały znacząco od warunków ustalonych w podpisanej
      umowie - oczywiście, urzędnicy mogą się czepiać.
      Ale gdyby było tak, że najpierw zatwierdzono merytorycznie i formalnie
      rachunki, wypłacono pieniądze a potem nagle cofnięto decyzję, trzeba to
      wyjaśnić. Napiszcie - nie dzwońcie, chyba że niezależnie od pisania - pismo z
      prośbą o uzasadnienie decyzji. Nic ""na buzię", wszystko na papierze.
      Niestety, z PFRON-em problem jest taki, że w większości umów zastrzega sobie
      różne wyjścia awaryjne korzystne wyłącznie dla nich. Ale wszyscy też wiedzą, że
      ich urzędnicy są często nad wyraz skrupulatni i czepliwi przy rozliczaniu
      czegokolwiek - co miewa sens, jeśli chce się panować nad sposobem wydatkowania
      pbulicznych pieniędzy. Tyle, że czasami brakuje też wyobraźni i wylewa się
      dziecko z kąpielą.

Czy pieniądze dostaliście przed czy pod dostarczeniu faktur? Jeśli po, czy
      macie jakieś potwierdzenie - poza wypłatą - że faktury zatwierdzono. Jeśli
      przed, jak brzmią warunki umowy pomięczy Wami a FPRON-em, które
      zakwestionowano.

Poproście o odpowiedź - pismo z potwierdzeniem przyjęcia i czekajcie.
      Pozdr.
      • baja47 Re: odwołanie od decyzji w programie "Student" 14.05.06, 21:35
        to samo spotkało mnie przy rozliczaniu semestru zimowego, zwrot, czyli oddanie
        kasy nastąpić musiało w ciagu 2 tyg, a dot.on oddania kasy za dofinansowanie
        akademika...umowa z Pefron zawarta jest na okres trwania semestru, czyli od
        3.X.2005 do 14,II. 2006, ja za akademik zapłaciłam przelewem w końcu września, a
        Pefron wytłumaczył mi ze finansuje wydatki tylko w okresie trwania semestru....
        tak i w lutym objęto dofinansowaniem tylko dwa tygodnie, ponieważ semestr zamyka
        sie datą 14.II.2006, PFRON w wyjaśnieniach, kiedy przybyłam myśląc że to jakaś
        kpina, podpierał się cały czas umową ze mna, gdzie jest wyrażnie napisane, jaki
        okres zawarty jest w dofinansowaniu.....
        A pieniądze otrzymałam po podpisaniu umowy, gdzie w załączniku był moj wstępny
        preliminarz wydatkow,
        do tej pory czuję sie nieswojo jak pomyślę, przez co przeszłam, kiedy odać
        musiała, ok.500 zl, świąt nie było (:
        • dobrakobieta3 Re: odwołanie od decyzji w programie "Student" 14.05.06, 23:15
          I właśnie przypuszczam, że podobna podobną sytuację ma aszatan. Zgadzam sie, że
          to nie jest mądre ze strony PFRON-u, nie zawiera w sobie elementu podstawowej
          wyobraźni ani elastyczności.
          Ale - i tu, niestety, świadomie wsadzę kij w mrowisko - baja sama przyznała, że
          w umowie wyraźnie był wskazany termin, który nie pokrywał się z datą uiszczenia
          opłaty. Niestety, z formalnego punktu widzenia było to niezgodne z przyjętymi
          przez obydwie strony warunkami. A wiemy, że jeśli ktoś chce, to bat się
          znajdzie zawsze. No więc taki urzędnik, bojąc się o własny tyłek, nie będzie
          się narażał na nieprzyjemności i uznawał wydatku, z którym może być później
          kłopot.

Kochani - od zawsze wiadomo, że nasza niewiedza koszmarnie obraca się często
          przeciwko nam. Albo składajmy wnioski o zmianę nielogicznych, głupich
          przepisów/programów itp (co jest możliwe), albo czytajmy to, co sami
          podpisujemy. Staranność obowiązuje urzędników - ale i nas także. Zawsze można
          dopytać w PFRON-ie, jak dokładnie ma wyglądać każdy rodzaj rozliczenia,
          sprawozdania itp. Niestety, ludzi wyuczonych to wielu oni też nie mają, ale tym
          bardziej dlatego pilnujmy się sami, bo co nam zostaje...

• baja47 Re: odwołanie od decyzji w programie "Student" 15.05.06, 09:33
            dobrakobieto3!!
            Wszystko jest cacy, tzn.wydatki w okresie trwania umowy,lecz życie pisze inne
            umowy i zobowiązania, chciałam pomóc dziecku w ponownym zakwaterowaniu i uniknąć
            kolejek z wpłata za akademik, uczyniłam to wcześniej z zaznaczeniem opłat za
            X,2005, a póżniej w lutym, kiedy semestr kończył sie w polowie m-ca, urwał PFRON
            dopłatę do drugiej połowy, a wiadome, że oplaty za akademik pobieraja z gory i
            za cały m-c.Zapis zapisem, ale jak to się ma do życia????Rozmawiałam, mediowałam
            z nimi, lecz stoja sztywno na straży przepisu i umowy zawartej właśnie na okres
            trwania semestru !!!!! a jakie miałabym konsekwencje finansowe (wg PFRON) gdybym
            nie zwróciła wydatkow "niezgodnych z umową"!!!!!!!
            A na koniec mego tu rozżalenia, bo tylko moge tu :PFRON, w miarę swoich środkow,
            tylko pomaga w częściowej dopłacie do kosztów kształcenia (to cytat urzędnika)
            • dianda83 Re: odwołanie od decyzji w programie "Student" 15.05.06, 10:25
              Zwroty mozna dostac tylko za faktury zaplacone wczesniej jesli jest to:
              -czesne, co wymaga uczelnia, by placono z góry, ale tutaj żadaja faktury w
              trakcie trwania semestu, kwit opłacony moze byc wczesniej.
              -MPK/PKP itp., co jest logiczne...

pozostałe "problemy" muszą być zakupione po przelaniu pieniązków na konto,
              chocby w ten sam dzien. Ale nie dzien wczesniej. Tak traktuje umowa, ktora mam
              przed oczkami.

Rozumiem rozgoryczenie, sama nie cierpię tych przepisów, które i mnie dały się w
              znaki.
              Na przyszłośc - wysłać im pismo, by zmnienili zapis w umowie..., moze nast. rok
              juz bedzie lepszy?
              No i moze moinitowac w centrali PFRONU wzw. z tą sprawą? Bo dyrekcja moze wiecej
              niz pracownik... ot, co..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka