gusia5111 27.07.07, 13:09 Mam pytanko dotyczące zakupu okularów. Czymogę dostać dofinansowanie do szkieł i oprawek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota_elzbieta Re: Dofinansowanie okularów 27.07.07, 21:19 dobrakobieta3 napisała: > Możesz. Ile ono wynosi? Do kogo się zgłaszam? Bo jeśli jest to ta śmieszna kwota w wysokości 5 zł, która dawniej przysługiwała, to jakaś pomyłka a nie dofinansowanie Odpowiedz Link Zgłoś
nunun Re: Dofinansowanie okularów 27.07.07, 21:28 Ja jestem w trakcie załatwiania wniosku u mnie w woj warmińsko- mazurskim powiat Działdowo W PCPR można się ubiegać o zwrot kosztów opraw okulatowych max cena to 200zł oni zawracają 80% czyli 160zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wikary13 Re: Dofinansowanie okularów 08.08.07, 22:59 gusia5111 napisała: > Mam pytanko dotyczące zakupu okularów. > Czymogę dostać dofinansowanie do szkieł i oprawek. okulary dofinansowanie, a to co płacisz, Autor: wikary13 08.08.07, 22:54 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz jeśli masz orzeczony znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności odliczasz od podatku (warunek ważne orzeczenie!) drogi kolego/koleżanko?, pozdrawiam, przepr. ze dopiero teraz pisze-bylem w sanatorium. kolejność jest taka 1. oczywiscie musisz wiedzieć konkretnie na 100% od lekarza jakie maja byc to okulary. 2. wniosek-nalezy pobrac druk, do PCPRu (powiatowe centrum pomocy rodzinie), w tym czasie/okresie gdy to ogłaszaja o dofinansowanie w ktorym to wniosku optyk szacunkowo okresla koszt okularow i czy okulary sa wtsoko specjalistyczne=nalezy sie domyslac,ze przy um.st.n. sa, ale w PCPR czasem się na tym nie znaja (czasem szkla robione na specj.zamowienie traktuja jakby byly kupione na targu...)we wniosku tym jest tez rubryka o dochodach na członka rodziny (najczęściej wg.oświadczenia). 3. starosta decyduje o dofinansowaniu np. w 80%. ty podpisujesz! ze starosta/PCPR unowe 4. robisz te wybrane/oszacowane okulary na podst. podpisanej przez ciebie umowy /pkt.3/ płacisz swoj udzial procentowy wynikajacy z umowy, np.20%. optyk wystawia fakture vat na calosc, a na jej odwrocie umieszcza adnotacje o twoim w nie udziale, taka opisana, i czesciowo przez ciebie oplacona fakture zanosisz do pcpr 5. w wyznaczonym /w um.miedzy toba,a starosta/ terminie optyk dostaje od PCPRu kase, ktora oczywiscie pochodzi z pfron,ale to juz sie dzieje poza toba 6. ty natomiast potrzebujesz kserokopie takiej opisanej przez optyka faktury,potwierdzonej przez pcpr za zgodnosc z oryginalem, by moc swoj udzial pieniezny odliczyc od podatku /po dokonaniu odliczenia trzeba te kopie,jak zawsze w kontaktach ze skarbowka przechowywac 5lat/. 6a na poczatku mozesz tez >uzyc< w tej "DRODZE" nfz 7. reasumujac, np.koszt okularow - dofinansowanie pcpr = podstawa odliczenia od podatku /np.100zl.-80%=20zl.; 20zl.-19%= 16,2zl./w praktyce bedziesz mial kontakt na pewno z wielokrotnoscia tej symulacji, a procentowy udzial pieniezny twoj i pcpr zalezec bedzie na pewno od srodkow ktorymi dysponowac bedzie PCPR i od ilosci wnioskow-na koniec jeszcze raz podkreslam,ze to PCPR sie oglasza najczesciej na tablicy ogloszen u siebie o danym programie pomocowym tak,ze musisz to sledzic ty,albo ktos z twoich bliskich tam gdzie mieszkasz powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monika_701 Re: Dofinansowanie okularów 06.10.07, 15:48 Rozumiem,ze zeby starac sie o to dofinansowanie trzeba miec umiarkowany stopien niepelnosprawnosci ,ktory dotyczy wady wzroku?..jesli nie,to nic z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Dofinansowanie okularów 08.10.07, 11:34 wikary13 napisal:jeśli masz orzeczony znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności odliczasz od podatku to nie jest prawda!!! koszty zakupu szkieł odlicza sie bowiem od dochodu, druk PIT/0 w poz.wydatki na cele rehabilitacyjne oraz wydatki zwiazane z ułatwieniem wykonywania czynności zyciowych Odpowiedz Link Zgłoś
anitka0712 Re: Dofinansowanie okularów 11.09.08, 16:48 hej jestem uczennicą gimnazjum ..mam pytanko do was;) czy mogę sie ubiegać o dofinansowanie do zakupu okularów??czy wiecie coś na temat takiej refundacji??;*pozdrawiam i czekam na pomoc;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Dofinansowanie okularów 11.09.08, 17:00 A czytałaś chociaż to, co jest przynajmniej w tym wątku...? Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: Dofinansowanie okularów 11.09.08, 17:01 No i co z tego ,że jesteś uczennicą gimnazjum? dofinansowanie dostaniesz do szkieł , a oprawki sama musisz finansować. Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Dofinansowanie okularów 15.09.08, 11:57 Osoba niepełnosprawna, może się starać o przyznanie dofinansowania ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych do szkieł do okularów w ramach zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, jeżeli szkła okularowe zostały częściowo zrefundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Osoby niepełnosprawne, zainteresowane uzyskaniem ze środków PFRON dofinansowania do zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, powinny złożyć wniosek w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej – jeżeli w danej miejscowości ta jednostka zajmuje się tym zadaniem) wraz z wymaganymi dokumentami: a) kopię aktualnego orzeczenia lub kopię wypisu z treści orzeczenia: b) fakturę określającą kwotę opłaconą w ramach ubezpieczenia zdrowotnego oraz kwotę udziału własnego lub inny dokument potwierdzający zakup, c) kopię karty zlecenia na przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, potwierdzoną przez NFZ oraz przez firmę lub sklep, realizujących zlecenie. O w/w dofinansowanie ze środków PFRON mogą ubiegać się osoby niepełnosprawne stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, jeżeli średni miesięczny dochód, obliczony z trzech ostatnich miesięcy, poprzedzających dzień, w którym składany jest wniosek, nie przekracza kwoty: 1) 50 % przeciętnego wynagrodzenia na osobę we wspólnym gospodarstwie domowym (do 30.11.2008 r. kryterium dochodowe wynosi 1 475,68 zł), 2) 65 % przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej (do 30.11.2008 r. kryterium dochodowe wynosi 1 770,82 zł). Polecam także zapoznanie się z informacjami zawartymi w publikacji Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji „ABC pacjenta” dostępnej pod wskazanym linkiem: www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/17648 . Odpowiedz Link Zgłoś