Dodaj do ulubionych

porady dla wolontariuszki

25.01.09, 10:42
Jestem wolontariuszą w pewnym miejscu (coś w rodzaju klubu osiedlowego), gdzie przychodza rózne osoby- zdrowe dzieci i niepełnosprawni(psychicznie i fizycznie) w róznym wieku. Pomagam tam od wielu, wielu lat, najpierw byłam takim dzieckiem przychodzącym na zajęcia (rysowanie itp..) a z biegiem czasu stałam się pomagającą.
Teraz jestem na pierwszym roku studiów, które mają wiele wspólnego z pracą z ludźmi. Postanowiłam zaangażować się jeszcze mocniej w mój wolontariat. Szukam jakichs ciekawych stron/artykułów da wolontariuszy np z pomysłami na zajecia, albo o tym, jak być dobrym wolontariuszem, jak postępować z niepełnosprawnymi osobami (mimo wielu lat "praktyki" z pewnością nie wiem jeszcze mnóstwa rzeczy), o tym, jaki jest stosunek społeczeństwa do niepełnosprawnych, co zrobić by byli akceptowani przez ludzi i jak to właściwie z tą akceptacją jest- jest czy jej nie ma?

P.S. -zauważyłam, ze zdrowe dzieciaczki, które przychodza do klubu, nigdy nie mają problemu "nietolerancji" dla inności! :) Dzieci wszystko przyjmują tak naturalnie, tak prosto.. :) Rysują, bawią się, śmieją razem z niepełnosprawnymi osobami:) bez problemu :)
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Klanza 25.01.09, 15:42
      klanza.org.pl/
      Moze cos beda miec w Centrum Wolonatriatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka