Dodaj do ulubionych

Biel w domu

17.09.09, 16:11
Naoglądałam się gazetowego forum o wnętrzach mieszkań i ufilmiła mi się biel w domu, szczególnie biała kuchnia i wysokie listwy przypodłogowe wink

Jednak mam sporo wątpliwości praktycznych. Jasnym jest dla mnie, że biały nie brudzi się bardziej ale brud przecież lepiej na nim widać sad Jakąś wielką fleją nie jestem ale wolałabym nie zostać 'niewolnicą ścierki' wink

Zwracam się więc do posiadaczek bieli w domu - jak się z tym żyje? Jak się czyści, czego unikać? Na białą kuchnię na wysoki połysk bym się chyba nie zdecydowała bo i plamki i odciski palców widać ale może z innych materiałów by było lepiej? A te przepiękne listwy przypodłogowe? Przeraża mnie wizja czyszczenia na kolanach sad

A może lepiej wybić sobie to z głowy?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Biel w domu 17.09.09, 16:28
      Wiesz, ja w ogóle unikam bardzo modnych kolorów, mebli i wykończeń.
      Trzeba by to często zmieniać, bo szybko zrobi się niemodne.

Wolę coś, co jest praktyczne i jednocześnie uniwersalne. Takie, co
      po kilku latach nie będzie razić.

No, ale ja tak naprawdę nie jestem "Wystarczająco Dobra", tylko
      "Bardzo Wygodna".
      • mujer_bonita Re: Biel w domu 17.09.09, 16:34
        Tylko, że biel raczej modna nie jest - jest właśnie ponadczasowa.

Modne to teraz jest wenge i beż wink
        • larenata Re: Biel w domu 17.09.09, 17:02
          Ja mam dom w bieli. Wszystkie ściany - oprócz pokoi dzieci i ich łazienki - są
          białe. Listwy mam białe - one wkurzają mnie niemiłosiernie, bo kurzy się toto
          jak fix ;-d Ale staram się tego nie widzieć. Mam białe drzwi wewnętrzne. Mam
          białe zasłony i rolety, białą sofę i fotel. Kuchnia też jest biała.
          Mieszkamy w tym domu już prawie rok i nie zamieniłabym tej cholernie
          niepraktycznej bieli na nic innego smile
          Żeby było weselej w tej bieli to mam dwoje dzieci i trzy koty.
          • kena1 Re: Biel w domu 17.09.09, 21:50
            A koty też białe ? wink

Pytam tak na serio... Mam też dużo białego, w tym tapicerkę na krzesłach,
            narzuty na sofie i fotelu, i żyję tylko dlatego, że moje obydwa koty mają białe
            "podwozie" smile
            • larenata Re: Biel w domu 18.09.09, 08:56
              :-d Koty na szczęście nie :-d Musiałabym je chyba tez do pralki wrzucać... Dwa
              koty są rudy,a jeden przypalany, szylkretowy wink
              • mujer_bonita Re: Biel w domu 18.09.09, 13:24
                Kurcze - zapominałam do tego wszystkiego o kocie. Bo mi to się czarny marzy big_grin
                • moonshana Re: Biel w domu 18.09.09, 13:35
                  ha, ha, ha. z drugiej mańki: specjalnie dla psa nabyłam czarny dywan ( w kremowe
                  maziaje). zanim pies postanowił u nas zamieszkać na podłodze leżało cudo w
                  kolorze gołębim przełamanym wrzosem. i widać na nim było każdy cho...ny kłak
                  czarnego kundla. a kundel kłaków ma sporo. na czarnym ( który mi się nie podoba,
                  ale trudno, nie dla mnie jestsmile) kłaków nie widać , za to widać każdy
                  najmniejszy okruszek. eeeejjjj.... to tak do tematu jak ważne jest dobranie
                  odpowiedniego koloru "czegokolwiek" - dobrze jest brać pod uwagę kolor sierści
                  posiadanego zwierza.
                  dla pedantycznych: owszem, odkurzam. nawet często. ale psie kłaki mają
                  niesamowite zdolności - pojawiają się nagle i ciąglesmile
              • kena1 Re: Biel w domu 19.09.09, 00:04
                Nie no co ty smile koty same się dopierają wink i w tym tkwi ich "lepsiejszość" od psów, przynajmniej dla mnie tongue_out
                • gemini50 Re: Biel w domu 19.09.09, 08:08
                  W jednym z pokoi mam białe meble. Jestem mega zadowolona, bo
                  optycznie powiększają pokój. Nie zamieniłabym ich na żadne inne, bo
                  wcale tak na nich brudu czy kurzu nie widać. Dodam, że wcześniej
                  miałam meble czarne (o zgrozo!) i miałam ochotę pociachać je
                  siekierą na kawałki. Nigdy więcej!
                  Dodam też, że nie mam ani dzieci ani zwierząt, więc nie umiem
                  powiedzieć jak obecność zwłaszcza tych pierwszych wpłynęłaby na
                  wyląd białych mebli wink
    • kluchucha Re: Biel w domu 19.09.09, 14:39
      Brud na bieli to jedna sprawa, a żółknięcie druga. I niestety, na drugi
      czynnik już nic nie poradzisz. Proponuję zachować chęć wprowadzenia
      jasnych kolorów do pomieszczeń, ale raczej w formie nieco złamanej,
      ecru, czy może odrobinę w stronę żółci, ewentualnie popielatego. Czysta
      biel jest naprawdę czysta tylko przez chwilę i bardzo szybko niszczeje.
      Nie polecam.
    • turzyca Re: Biel w domu 20.09.09, 00:28
      Mam wysokie listwy przypodlogowe, bo akurat takie sie trafily w mieszkaniu,
      ktore wynajmuje, i nie widze zadnych problemow. Podczas odkurzania trzeba tylko
      przeciagnac odkurzaczem takze po listwie.
      Mam tez biale kafelki w kuchni i stwierdzam, ze w porownaniu z mocno dropiatymi
      kafelkami mamusi sa bardziej wymagajace. Ale w porownaniu duzo ciemniejszymi,
      ale dosc jednolitymi kafelkami w poprzednim mieszkaniu - nie sa, tam tez bylo
      widac kazda plamke. Aczkolwiek naprawde problematyczny obszar jest tylko jeden i
      tak sobie mysle, ze moze przydalaby mi sie moze jakas oslona za kuchenka, bo tam
      udaje mi sie zrobic szczegolnie malownicze plamy - lubie potrawy z pomidorow. wink
    • asia_k_19 Re: Biel w domu 20.09.09, 15:51
      mam w kuchni białe błyszczące fronty i po ponad roku nadal jestem nimi
      zachwycona smile wystarczy je przetrzeć od czasu do czasu ściereczką i jest ok, nie
      ma żadnych śladów po palcach itp
      białe drzwi wew też fajne
      biała kanapa już gorzej ale to głównie za sprawą mojej trzylatki i tego, że nie
      ograniczam jej zabaw farbami, plasteliną itp
      prawie biały gres na podłodze to zły pomysł smile)
    • panirogalik Re: Biel w domu 20.09.09, 18:04
      mam białe meble w kuchni i sprawują się świetnie. Nie wiem po ilu latach zaczną
      żółknąć ale nie brudzą się jakoś specjalnie. Ważne jest jakiego rodzaju masz
      kuchenkę, jeżeli na gaz to stanowczo odradzam biel. Kiedyś gotowałam na gazie i
      cała kuchnia była uwalona tłustymi plamami od spalania gazu. Jeśli masz płytę
      indukcyjną/ceramiczną to białe meble się sprawdzają
    • sueellen Re: Biel w domu 20.09.09, 18:52
      Mam w całym domu białe ściany, ale kuchnię beżowo - czarno - metalową.
      Bieluteńka jest łazienka i sypialnia i myślałam kilka razy nad wprowadzeniem
      koloru do sypialni, ale nic mi się nie podoba. Uwielbiam budzić się w bieli smile
    • jusder Re: Biel w domu 21.09.09, 16:38
      hej,
      mam kuchnię na wysoki polysk, oczywiście bialą.
      czyszczenie to moment - dobry plyn do szyb i w kilka machnięć
      papierowym ręcznikiem lśni ....
      mam ją już ponad rok - nie nudzi się, nie żólknie, zachwyca smile

mam też dużo bialego na scianach, jak na razie ok ale co bedzie jak
      moja ośmiomiesięczna córka stanie na dwóch uncertain ??

przy okazji witam się serdecznie smile
    • emma_me Re: Biel w domu 24.09.09, 09:25
      ostatnio zmieniałam mieszkanie i nowe umeblowałam na biało kremowo i jestem
      zadowolona, kiedy tesciowa zobaczyła moje prawie białe błyszczące szafki
      kuchenne to lamentom nie było końca, a ja przecieram je wilgotna szmatką i po
      kłopocie. Poprzednio miałam niebieskie też z mdf ale matowe i tłuszcz, brud
      gorzej schodził.
    • tia-dalma Re: Biel w domu 24.09.09, 20:38
      ja zdecydowałabym się jednak na ciemniejszą kuchnię. Całą resztę możesz mieć
      białą (ściany, krzesła itd) ale meble do zabudowy raczej wybrałabym w
      ciemniejszym kolorze (np. drewna - świetnie sie z bielą komponuje). Ściany
      odmalujesz, krzesła to nie aż taki wielki wydatek, ale porządna kuchnia trochę
      kosztuje i szkoda byłoby po kilku latach ją zmieniać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka