lola_kr 05.05.10, 21:35 czy rabarbar mozna mrozic? jakie macie pomysly na rabarbar? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: rabarbar 06.05.10, 08:48 Nie wiem, czy można mrozić. A ja, prócz kompotu, robię mojewypieki.blox.pl/2008/01/Crumble-z-rabarbarem.html - z lodami i/lub bitą śmietaną to niebo w gębie. Planuję też zrobić muffiny z rabarbarem: gotowaniecieszy.blox.pl/2009/05/Muffinki-z-rabarbarem-i-cynamonem.html Odpowiedz Link
budzik11 Re: rabarbar 06.05.10, 08:52 A... przypomniało mi się jeszcze - moja babcia piecze ciasto (nadaje się do każdych owoców, z rabarbarem też jest pyszne): 3 jajka 1,5 szkl. mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl. mleka 0,5 szkl oleju 8 łyżek cukru cukier waniliowy owoce Jajka ubić z cukrem i c. waniliowym, stopniowo wlewać olej. Mąkę wymieszać z m. ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wlewać/wsypywać na przemian mleko i mąkę. Ciasto wylać do formy, wsypać owoce, upiec. Odpowiedz Link
alluette Re: rabarbar 06.05.10, 08:57 Można mrozić, nic nie traci na smaku. Ja co roku robię zapasik na zimę. pozdr. a Odpowiedz Link
tu_lucy Re: rabarbar 06.05.10, 09:43 a do tego mrożenia trzeba go jakoś przygotować? tzn blanszowanie czy coś innego? czy tak po prostu wrzucić do zamrażarki? Odpowiedz Link
loola_kr Re: rabarbar 06.05.10, 21:19 Ja robię ciasto ucierane z rabarbarem, jest pyszne I tartę z rabarbarem i truskawkami. Odpowiedz Link
mancipi Re: rabarbar 06.05.10, 21:58 a skąd wy bierzecie ten rabarbar-miałam mocne postanowienie wypróbować się na cieście z takowym, ale nigdzie nie mogę go znaleźć (no dobra, poza dwoma ulubionymi warzywniakami za bardzo nie szukała ) czy to to sprzedają w sklepach czy tylko z własnej uprawy? Odpowiedz Link
tu_lucy Re: rabarbar 07.05.10, 10:34 ja mam własny w ogrodzie, ale widziałam też na bazarku u rodziców, że sprzedają łodygi na pęczki z innego użytkowania rabarbaru - można pociąć na kawałki i podsypać pod borówki jako nawóz - kwaśny, a one to lubią Odpowiedz Link
listekklonu Re: rabarbar 07.05.10, 10:53 Ja robie z rabarbaru racuchy (rabarbar zamiast jabłek) i ciasto w stylu szarlotki, na kruchym cieście (znowu rabarbar zamiast jabłek. Odpowiedz Link
kasiaaaa24 Re: rabarbar 07.05.10, 10:55 Polecam to ciasto gotowaniecieszy.blox.pl/2009/05/Ciasto-Rabarbarowe.html Możecie poczytać komentarze, dużo osób je robiło i bardzo sobie chwalą Odpowiedz Link