mm1501 13.05.10, 07:19 Dostaje od sąsiada prawdziwe wiejskie mleko od krów pasionych na łące. Mam go dużo i chcę zrobić ser bo juz wszystkie inne opcje wyczerpałam szczególnie że syn alergik. Jak się robi ser biały? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitahaya1 Re: ser-jak zrobić 13.05.10, 07:38 www.kuron.com.pl/forum/viewtopic.php?p=13869 Odpowiedz Link
budzik11 Re: ser-jak zrobić 13.05.10, 12:34 forum.gazeta.pl/forum/w,77,6538146,6538146,Twarog_Domowy_przepisy.html Ja robię z użyciem grzybka tybetańskiego. Odpowiedz Link
allija Re: ser-jak zrobić 14.05.10, 01:27 kiedyś u mnie w domu rodzinnym zawsze robiło się ser z mleka, zresztą głównie dla psa bo było to jego śniadanie. Mleko musi się zsiąść, wtedy wlewaszasz do garnka, wstawiasz na gaz/płytę i powoli ogrzewasz. Kiedy mleko zwarzy się i oddzieli się serwatka to wszystko przelewasz przez płótno lub gęste sitko i to co sie odcedzi to smaczny ser. Szkoda, że teraz tak trudno kupić zwykłe mleko. Odpowiedz Link
misself Re: ser-jak zrobić 14.05.10, 09:38 allija napisała: > Szkoda, że teraz tak trudno kupić zwykłe mleko. Z mleka Zimne wychodzi ser. Z Koneckiego podobno też. A jeśli z Koneckiego, to chyba z każdego, które stoi w sklepie w lodówce, czyli nie jest uchate. BTW współczuję psu żywionemu serem Odpowiedz Link
allija Re: ser-jak zrobić 14.05.10, 21:37 > BTW współczuję psu żywionemu serem www.watrobawet.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=40 o co ci chodzi? wyobrażasz sobie, że psy od zarania dziejów żywione były "brykietami"? Mój owczarek niemiecki /jak widzisz rasa stosunkowo duża/ przebywał w moim domu w okresie kartkowym, mięsa było mało nawet dla ludzi i nieźle trzeba było kombinować żeby psiaka wyżywić, suchych karm nie było. A ten ser bardzo lubił, chętnie zjadał, w przeciwieństwie do sera sklepowego, którego do pyska wziąć nie chciał. Odpowiedz Link
misself Re: ser-jak zrobić 14.05.10, 23:35 allija napisała: > o co ci chodzi? wyobrażasz sobie, że psy od zarania dziejów żywione > były "brykietami"? Bynajmniej Po prostu ser, makaron czy kasza to nie jest pokarm dla mięsożernego drapieżnika. Mam na co dzień taki widoczek, bernardyn żywiony kaszą z serem właśnie, skóra i kości, chyba że już padł. Współczuję psu niezależnie od tego, co zmusiło właścicieli do stosowania takiej diety - bo nie wątpię, że był to wpływ sytuacji, a nie wrodzony sadyzm Odpowiedz Link
allija Re: ser-jak zrobić 15.05.10, 01:27 chyba jednak nie otworzyłaś linka, który podałam i chyba masz małe pojęcie o żywieniu psów więc krótki cytat Psa możemy karmić karmą przemysłową lub domową. Podstawowe składniki psiego pożywienia to: białko, węglowodany i błonnik. Źródłem białka dla psa są: mięso, ser biały i jajka. Pies może otrzymywać mięso gotowane (bezpieczniejsze) lub surowe (pod warunkiem, że jest świeże). Przez pojęcie „mięso” rozumie się mięso mięśniowe. Mięsem nie są podroby (płuca, nerki, serca, wątroba) i ze względu na dużą zawartość fosforu, a małą wapnia, nie należy ich podawać rosnącym psom. Produkt sprzedawany w sklepach jako „mięso dla psa” należy traktować jako pożywienie niebezpieczne. Potencjalnie niebezpieczne dla psa jest mięso sprzedawane jako mielone, bo od chwili zmielenia następuje w mięsie gwałtowne namnażanie się bakterii. Ser biały jest pełnowartościowym pokarmem białkowym, mogącym zastępować w diecie mięso... I żeby nie było wątpliwości, to jest wypowiedź weterynarza. Dalszy ciąg artykułu jest zresztą równie ciekawy bo dowiedzieć się można, o zgrozo, że psom wolno a nawet należy, podawać także kaszę, ryż czy nawet makaron, jako źródło weglowodanów. Proszę, weź pierwszą lepszą, a może nawet lepszą, suchą karmę, choćby Hill's i poczytaj co ona ma w składzie. Kilkanaście % mięsa a poza tym np. kaszę, kukurydzę, jajko itd. I kiedyś psy też tak były żywione, mięso z kaszą lub ryżem, jarzynami i właśnie np. ser biały, który mój pies dostawał rano /a nie wyłącznie, wieczorem jadł mięso/. To, że pies o którym piszesz tak marnie wygląda ma pewnie szereg innych przyczyn jak chociażby zbyt mała ilość pożywienia i o małej wartości bo ser może zastąpić jeden posiłek ale zwierzę powinno dostawać także inne produkty jak właśnie mięso czy jarzyny, witaminy i minerały. Jeśli widzisz tego psa na co dzień to nic prostszego jak zadzwonić do straży dla zwierząt i zainteresować sytuacją zwierzęcia zamiast wyłącznie ubolewać. A mój pies był w świetnej formie, nie miał problemów zdrowotnych, był pełnym energii, pogodnym stworzeniem. I życzę wszystkim zwierzakom żeby dbano o nie tak jak dbało się i dba o zwierzaki w moim domu. Odpowiedz Link
ko_kartka Re: ser-jak zrobić 15.05.10, 01:51 Popieram żywienie psa kaszą z warzywami i mięsem. Moje wujostwo miało w swoim czasie kilka wilczurów (jeden po drugim) i taka dieta służyła im bardziej niż cokolwiek innego. Dostawały oczywiście mięso i kości, ale jednak kasza z warzywami bardzo dobrze im służyła, wyglądały przepięknie, miały niespożytą ilość energii i chęci do życia. Oraz żadne choróbska się ich nie imały. Nie wiem, czy dostawały twaróg, ale nawet jeśli, to nie były to duże ilości. Odpowiedz Link
misself Re: ser-jak zrobić 18.05.10, 20:04 allija napisała: > chyba jednak nie otworzyłaś linka, który podałam i chyba masz małe > pojęcie o żywieniu psów więc krótki cytat Nie jestem weterynarzem, ale pierwsze słyszę, żeby mięso można było nabiałem zastępować. Chyba że tylko w psiej diecie, bo w ludzkiej raczej nie. Odpowiedz Link
allija Re: ser-jak zrobić 19.05.10, 02:02 www.niam.pl/produkty/produkt/2234-ser_bialy_twarogowy Odpowiedz Link
e.milia Re: ser-jak zrobić 18.05.10, 20:22 Można zrobić indyjski ser paneer. W Indiach je się go zamiast mięsa do obiadu - dodaje do sosów, smaży - bo ma tą właściwość, że nie topi się pod wpływem ciepła. www.seromaniacy.pl/seropedia/ser,Paneer Odpowiedz Link