Dodaj do ulubionych

mus z dyni

17.01.12, 18:32
Witam

Czy robicie, a jeśli tak to jak mus z dyni na zimę ( do chleba, naleśników, dodaję tez do wyrabianego ciasta na chleb) .
Mój z tegorocznych zbiorów psuje się i trzeba wyrzucać cale słoiki.

Pozdrawiam WDPD.
Obserwuj wątek
    • klara551 Re: mus z dyni 17.01.12, 18:48
      Widocznie za krótko pasteryzowałaś.
      • irenazu Re: mus z dyni 17.01.12, 19:25
        A ja w ogóle nie pasteryzowałam i stoją już dwa lata (muszę je w końcu wyrzucić, bo zrobiłam za dużo i jakoś nie zjedliśmy jej). Wkładam gotującą się papkę do wyparzonych słoików, zakręcam, stawiam do góry dnem i po ostudzeniu trzymam w chłodnej piwnicy.
    • budzik11 Re: mus z dyni 17.01.12, 20:01
      No nie wiem, czy to mogę nazwać mus - raczej pure - robię, mam zamrożonego sporo. Najczęściej robię mufinki, takie: jakcien.blogspot.com/2011/10/orzechy-wiewiorki-i-muffiny.html , w tym roku robiłam pyszne ciasto: bee-sweet.blogspot.com/2011/10/ciasto-dyniowe-z-cynamonem-i-lukrem.html#comment-form i takie: niebowgebie.blox.pl/2007/10/Placek-dyniowy-czyli-Pumpkin-Pie.html , piekłam też mojewypieki.blox.pl/2010/09/Drozdzowe-slimaczki-z-dyni.html
      Poza tym dynia jest pyszna z mlekiem i kluskami, najlepiej zacierkami, na słodko, ostatnio czytałam, że super jest z mlekiem kokosowym zamiast zwykłego krowiego. Jak ten twój mus da się przerobić to polecam ww. ew. zamroź jak nie przechowują się tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka