Dodaj do ulubionych

Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka?

01.02.12, 11:39
W którego składzie jest mięso nie oddzielone mechanicznie?
Obserwuj wątek
    • edw-ina Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 11:49
      Zrób sama! To nie trudne, nawet męża nauczyłam robić pasztety (on jest mięsożercą i to miłośnikiem pasztetów, ja nie, ale zasada robienia jest taka sama).
      - oczyść i umyj piersi kurczaka, po czym je zmiel
      - w miseczce namocz w śmietance ze dwie kajzerki, a jak zmiękną również je zmiel
      - tak samo potraktuj marchewkę, pietruszkę, kawałek selera
      - wymieszaj wszystko, dodaj pół szklanki dobrego oleju i dopraw, dodaj dwa jajka, a jeśli masa jest mało lepka - dodawaj bułkę tartą
      - upiecz najlepiej w formie silikonowej do pasztetu, dzięki czemu będzie on soczysty
      - przed pieczeniem połóż na górę kilka płatków masła
      - powinno być dobre po około 45 min.

smile

dzięki temu masz pewność, z czego jest pasztet, który dajesz dziecku. przy okazji wychodzi taniej!
    • alex_k Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 12:33
      Z takim do smarowania jest jeszcze prościej. Gotowane mięso z kurczaka lub inne, plus ugotowane/pieczone (marchew, seler, cebula, pomidory, papryka itp) warzywa lub zioła (w tym np świeży szczypiorek lub koper) zemleć na pastę, dodać trochę masła, doprawić i gotowe.
      • patsy79 Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 13:13
        a ja piekę (wersja pieczona lepsza) lub gotuję różne mięska ( musi być coś tłustego np. podgardle,żeby pasztet nie był suchy), gotowane warzywka (seler, pietruszka,marchewka, cybulka, por) -można np. dać warzywa z rosołu, bułka namoczona w mleku, wszystko przepuścić przez maszynkę potem doprawić, dodać zółtka i piane ubitą z białek, wymieszać, do foremki wysypanej bułką, a na wierzch płatki masła, lub cieniutkie plasterki słoniny i pieczemy
    • kropkaaga Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 13:25
      Dziękuje bardzosmile Najprostsze odpowiedzi a do głowy mi nie wpadły. Dziękuję raz jeszczesmile
      • b-b1 Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 14:03
        Nie dodaję bułki tartej, ani namoczonych kajzerek-nie widzę takiej potrzeby.
        Robię chudy mięsny-z indora. Filecik(spory)+ 2 udka+ wątróbka+marchew/pietruszka/cebula + 1 jajco+majeranek i przyprawy sól/pieprz. Gotuję mięsa i warzywa, cebule podsmażam ,mielę wszystko, mieszam z jajcem i zalewam wywarem. Im większa paciaja przed włożeniem do piekarnika, tym pasztet będzie się lepiej smarował. Coś ponad godzinę, dzielę na mniejsze porcje i do zamrażalki.
    • misiowazona Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 14:49
      Pasztety to jak parówki- żadne nie są polecane dla dzieci, bo to śmietnik.
      Potwierdzam, że najlepsze samorobne.
    • kropkaaga Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 15:09
      Spytam jeszcze. Ile taki pasztecik może leżeć w lodówce??
      • budzik11 Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 18:40
        Możesz podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Ja piekę na raz we dwóch keksówkach, po czym mrożę większość i wyjmuję po kawałku.
      • edw-ina Re: Możecie polecić dobry pasztet dla dziecka? 01.02.12, 19:04
        Ja ci nie odpowiem, bo mój mąż tak uwielbia pasztety, że po dwóch dniach już nic nie zostaje... Ale dwa dni w lodówce wytrzymuje smile
        • edw-ina ps. 01.02.12, 19:09
          raz widziałam go jedzącego pasztet bezpośrednio z formy, łyżką smile W sumie urocze smile
          • edttka Re: ps. 02.02.12, 00:07
            Pół kg selera (po obraniu)
            1 duża cebula
            125 g masła
            1/2 szklanki wywaru grzybowego (może być z kostki)
            1 łyżka sosu sojowego
            2 ząbki czosnku
            3 jajka
            1/2 szklanki bułki tartej
            2 łyżki chrzanu
            1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
            pieprz (dosyć dużo)
            sól
            Selera oraz cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wywar grzybowy, łyżkę sosu sojowego, oraz masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.
            Kiedy seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, roztrzepane lekko jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)

pycha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka