Dodaj do ulubionych

nakrętki!!!

26.09.12, 19:13
Słuchajcie - mam kilka worków nakrętek i chciałabym je przekazać - tylko gdzie? Kiedyś oglądałam program o chłopczyku, którego rodzice zbierali nakrętki na protezy rączek, ale niestety nie zanotowałam adresu. A może gdzieś w okolicach Łodzi jest ktoś potrzebujący - chętnie przekażę.
Wy wiecie wszystko wink
Obserwuj wątek
    • swiniara Re: nakrętki!!! 26.09.12, 19:18
      To dla Mikołajka było:
      www.mikolajek.bnx.pl
      Zbiórka trwa nadal.
      • b-b1 Re: nakrętki!!! 26.09.12, 19:28
        U nas dzieci przynoszą do szkoły(ja tez zbieram) i dostają za nakrętki punkty. Nie mam pojęcia komu to szkoła dalej przekazuje-popytaj dzieciatych sąsiadów.
        • hela6 Re: nakrętki!!! 26.09.12, 19:54
          Fakt, ja i moja rodzina zbieramy nakrętki "dla Kubusia" smile
          Kubuś jest dzieckiem bardzo zdrowym i nadzwyczajnie żwawym. Wory nakrętek zbierane przez nas a dostarczane przez niego do szkoły pozwalają utrzymać ocenę ze sprawowania na przyzwoitym poziomie.
          Taka pomoc sąsiedzka big_grin
          Co robi z tym szkoła to ja nie wiem ale mam nadzieję że coś bardziej sensownego niż ocena ze sprawowania.
          • ivoncja Re: nakrętki!!! 26.09.12, 20:54
            hela6 napisała:

> Fakt, ja i moja rodzina zbieramy nakrętki "dla Kubusia" smile
            > Kubuś jest dzieckiem bardzo zdrowym i nadzwyczajnie żwawym. Wory nakrętek zbier
            > ane przez nas a dostarczane przez niego do szkoły pozwalają utrzymać ocenę ze s
            > prawowania na przyzwoitym poziomie.

big_grin big_grin big_grin
            • kasiek-kd Re: nakrętki!!! 22.11.13, 00:52
              fajna, realna pomoc!
      • klara_bella Re: nakrętki!!! 27.09.12, 10:53
        dzięki za namiar, jak nie znajdę niczego w okolicach Łodzi, to podrzucę dla Mikołajka smile
    • kwietniowka2011 Re: nakrętki!!! 26.09.12, 20:12
      przedszkola zbierają
    • anachoresis Re: nakrętki!!! 26.09.12, 20:35
      znam jedna mame co ma dziecko porazone czterokonczynowo-zbiera na wóze dla niej; ale to okolice nowego sacza wiec nie wiem jakby ewentualnie jej to przekazac sad
      • georg_ina Re: nakrętki!!! 26.09.12, 21:16
        zajrzyj do okolicznego przedszkola/li - jesli zbieraja zaniesiesz. Tak najszybciej i bez kosztow wysylki.
    • gazetowy.mail Re: nakrętki!!! 26.09.12, 21:32

www.czystemiasto.uml.lodz.pl/zakrecone_miesiace.php
      powinna w tym roku byc IX edycja

kurcze, w szoku jestem .... "48 ton plastikowych nakrętek od butelek zebrali w ciągu mijającego roku szkolnego uczniowie łódzkich szkół i przedszkoli".
      t
    • a_melia Re: nakrętki!!! 26.09.12, 22:58
      W naszej szkole zbieramy nakrętki na wózek dla jednej z uczennic
      • framaga32 Re: nakrętki!!! 27.09.12, 07:35
        też mam mnóstwo, w ubiegłym roku zbierali w szkole więc się wciągnęliśmy z całą rodziną i nadal zbieramy, też muszę poszukać na miejscu, trzeba popytać,
    • budzik11 Re: nakrętki!!! 27.09.12, 10:18
      W szkołach i przedszkolach zbierają (w naszej szkole w ubiegłym roku szkolnym było uroczyste przekazanie wózka inwalidzkiego dla dziecka, dla którego zakrętki były zbierane), możesz podejść do jakiejś lokalnej placówki. W szpitalu, gdzie oddaję krew, też wisi torba na nakrętki z wody, którą obowiązkowo dawcy muszą pić - ale nie wiem, na co tam zbierają.
    • ko_kartka Re: nakrętki!!! 27.09.12, 10:42
      A słuchajcie, ja to głupia jestem, ale może mi kto wytłumaczy, jak działa ten interes z nakrętkami? Jak się je zamienia na potrzebne sprzęty?
      • klara_bella Re: nakrętki!!! 27.09.12, 10:56
        Pewnie oddają nakrętki do jakiegoś punktu skupu, a za otrzymane pieniążki kupują potrzebny sprzęt - tak myślę smile
        • pamana Re: nakrętki!!! 27.09.12, 11:38
          Szkoły zbierają, kościoły.
          Czasami w sklepach sa pojemniki.

Chodzi o odzyskiwanie plastiku.
          • ko_kartka Re: nakrętki!!! 27.09.12, 13:52
            Odzyskiwanie plastiku - to może lepiej byłoby oddawać całe butelki, nie tylko nakrętki?
            • mamand Re: nakrętki!!! 27.09.12, 18:07
              nakrętki są mniejsze i cięższe, a PP z którego są wykonane jest droższym surowcem niż PET
        • ko_kartka Re: nakrętki!!! 27.09.12, 13:51
          Aha. Punkt skupu nakrętek. To gdzie on bywa? I dlaczego ja za zebrane nakrętki nie mogę sobie kupić piwa w takim razie? wink
          • sadosia75 Re: nakrętki!!! 27.09.12, 18:32
            tu masz wyjaśnione pi razy drzwi o co w tym chodzi.

I chyba możesz sobie kupić za to piwo big_grin No bo jak zbierzesz nakrętki i sprzedasz to chyba nikt cię nie sprawdza na co wydasz pod warunkiem, ze nie zrobisz akcji " zbieram nakrętki na lalkę dla sadośki" a wydasz po chamsku na piwsko big_grin
            • hela6 Re: nakrętki!!! 08.10.12, 22:20
              Przeczytałam i mogę tylko powiedzieć - cholera, czemu nie puszki?
              Raz że droższe a po dwa to skończyłoby się nocne napierdzielanie puszkami wyrzucanymi ze śmietnika przez rzeczoznawców którzy od rana chleją za te puszki sad
              A że komuś się źle kojarzą? Głupie uprzedzenia.
              • sylabina Re: nakrętki!!! 11.10.12, 09:59
                U nas puszki po piwie zbiera taki fajny pan, podobno idą 17 zł za kg. Ale koleżanka z sąsiedniej Rady Rodziców powiedziała, że mają problem z odbiorem puszek, mają kilkanaście worów i nie ma kto tego odebrać. Zbieram i nakrętki i puszki i makulaturę. Nakrętki ostatnio oddałam do Centrum Bartodzieja w Warszawie, bo tam regularnie bywam i widziałam skrzynię na nakrętki, ale segregowanie śmieci to problem. Zwłaszcza na wsi.
                • fajnababka3 Re: nakrętki!!! 24.10.12, 21:05
                  Poszukaj najbliższego skupu surowców wtórnych - my od dwóch lat zbieramy wszystko co da się sprzedac a kasa za te ,,śmieci" zasila budżet mojego 7letniego syna (efekty są już baardzo widoczne na koncie Młodego).
      • szmytka1 Re: nakrętki!!! 03.12.13, 09:48
        Istnieją firmy zajmujące się recykingiem, podobno szczególnie dużo na Podkarpaciu. Te firmy skupuja nakrętki, to twardy plastuik, można go przerobić. Przyjeżdża tir i odbiera. Kilogram nakrętek to około 1 zl,a le ceny wahają się od nawet 0,5 zł za niesegregowane do 1,5-2 zł za segregowane. Segreguje się na spożywcze i przemysłowe. Wiem, bo zbieraliśmy nakrętki dla mojej siostrzenicy.
    • pax91 Re: nakrętki!!! 30.09.12, 23:13
      Hej, jeśli to jeszcze aktualna, to ja bardzo chętnie przyjmę te nakrętki dla moich braci- bliźniacy z dziecięcym porażeniem mózgowym, sam od jakiegoś czasu staram się, nomen omen, "rozkręcać" kilka akcji zbierania nakrętek, ale z mizernym skutkiem sad
      W razie czego proszę o kontakt na adres:
      drakolicz2@interia.pl
      Z góry dzięki! smile
      • klara_bella Re: nakrętki!!! 01.10.12, 16:15
        wsłałam maila smile
        • msek2103 Re: nakrętki!!! 06.10.12, 21:59
          witam,

jeśli do tej pory nie udało się Pani przekazać nakrętek ja chętnie odbiorę , zbieram dla mojej niepełnosprawnej corki proszę o kontakt: marzenasek@poczta.onet.pl pozdrawiam
          • framaga32 Re: nakrętki!!! 08.10.12, 08:37
            ta osoba która twierdziła, że zbiera dla swoich braci bliźniaków, w ogóle nie odpowiada na meile, poprosiłam o jakieś info o braciach, żeby potwierdzić, że to nie oszustwo i cisza, nikt się nie odezwał, chętnie przekażę komuś innemu,
            • elizabeta1972 Re: nakrętki!!! 08.10.12, 10:43
              Jeżeli nakrętki nadal nie znalazły odbiorcy, a jest taka możliwość, to proszę o przekazanie Dominikowi www.dominikstochaj.pl/.
            • klara_bella Re: nakrętki!!! 08.10.12, 12:46
              Potwierdzam, też wysłalam maila i cisza.
              • sylabina Re: nakrętki!!! 08.10.12, 13:12
                Na FB zajrzyj www.facebook.com/zakretki.info
                • anyx27 Kasia bardzo potrzebuje... 08.10.12, 18:41
                  www.facebook.com/events/342221902482471/
                  • zajacowna przekaz nakretki dla MArysi/ 20.10.12, 20:10
                    www.marysienka.tio.pl/
                    jesli masz ochote to ja wysle do Ciebie kuriera pokryje koszty wysylki.. bo mam umowa na b. dobrych warunkach.
                    moje gg 2622130
                    lub pisz na gazetowego.
                    • nowi-jka Re: przekaz nakretki dla MArysi/ 23.10.12, 08:57
                      kurier sie chyba nie opłaca
                      ja tez mam do przekaznai kilka worków
                      co z tego ze zbierałam dla Nikodema jak nei mam jak mu tego dostarczyc
                      choc wciaz próbuje
                      • zajacowna Re: przekaz nakretki dla MArysi/ 24.10.12, 02:22
                        mam bardzo taniego. Chetnie odbiore i wezme koszt na siebie.
                        Przeczytaj prosze strone o Marysi.Jej tez bardzo si eprzydadza.
    • kate_b Re: nakrętki!!! 30.10.12, 16:29
      Jakby ktoś był zainteresowany co z nakrętkami się dzieje: Tekst linka
      • kasia8325 Re: nakrętki!!! 30.10.12, 21:17
        Zbieram nakretki i przekazuje je dalej !!! Chorej 15letniej dziewczynce, która po przeszczepie wątroby zapadła
        w śpiączkę.
        Do tej pory nie została wybudzona a sytuacja finansowa rodziny jest bardzo
        zła.

jestem z Warszawy - piszcie na : katka83-j@o2.pl

Kasia.
    • nuova Nakrętki? 31.10.12, 09:14
      Wy an serio w to wierzycie? ...że z tych zakrętek jest jakiś pożytek??
      • brytf-anna Re: Nakrętki? 03.11.12, 17:31
        > Wy an serio w to wierzycie? ...że z tych zakrętek jest jakiś pożytek??

Właśnie też się nad tym zastanawiam - kiedyś czytałam, że to legenda miejska (jak znajdę linka to wkleję). To samo było kiedyś ze zbieraniem etykiet od herbaty i kodów kreskowych, pamiętacie?

Chociaż z drugiej strony - nakrętki faktycznie są robione z innego plastiku niż butelki i odzyskiwanie go ma sens. Wiec sama nie wiem - czekam na rzetelne źródło smile
        • bedmiko Re: Nakrętki? 03.11.12, 17:59
          Jest z nich pożytek. Moje dziecko miało dzięki akcji zbierania nakrętek opłaconą specjalistyczną rehabilitację na kilka miesięcy. To żadna legenda, zwykła prawda. Nakrętki zbierane w ramach zorganizowanej akcji są nastepnie odsprzedawane do puktu skupu. Akcja ma szanse powodzenia, kiedy bierze z niej udział mnóstwo osób w całym kraju, bo koszt 1 kg nakrętek to 1 zł. Zobaczcie same ile trzeba zbierać, żeby był 1 kg smile
          • sandranc Re: Nakrętki? 03.11.12, 22:10
            Tekst linka
            • grecz Re: Nakrętki? 04.11.12, 10:22
              www.zakretki.info/
              Nie wymienia się zakrętek na wózki tylko zakrętki na pieniądze (firma recyklingowa), za które można kupić wózek.
            • bedmiko Re: Nakrętki? 04.11.12, 11:11
              wkrec-sie.pl/
              • bedmiko Re: Nakrętki? 04.11.12, 11:26
                I jeszcze dla ścisłości - ja swoje dziecko zgłosiłam do akcji przez organizację z linku powyżej, nakrętki zbierała cała Polska. Zanim zakwalifikowano nas do akcji musiałam dostarczyć całą dokumentację medyczną i zaświadczenie o zakwalifikowaniu na rehabilitację do konkretnego gabinetu. Wszystko zostało zweryfikowane, akcja ruszyła a po jej zakończeniu organizator zapłacił bezpośrednio do gabinetu uzbieraną kwotę na rehabilitację mojego dziecka.
        • szmytka1 Żadna legenda, zbierałam dla siostrzenicy to wiem 03.12.13, 09:52
          Normalnie są skupy plastiku twardego, firmy to odbierają i przerabiają. W poście gdzieś wyżej opisałam ile kosztuje kg w zależności czy segregowane czy nie. Za tonę można dostać około 1000 zł. Moja siostrzenica oczekując na przeszczep szpiku była beneficjentem takiej akcji. U mnie to bardzo popularne, teraz w mieście zakrętki zbierane są dla chłopca z zespolem downa, dochod z ich sprzedaży pomoże mu opłacic rehabilitację. Zakrętki można zostawiać w przedszkolach, szkoły zbierają, instytucje nawet.
    • 0justin301 nakrętki 22.11.13, 00:13
      Cześć
      zachęcam do oddania nakrętek dla Wiktorii Antczak - akcja opisywana przez Dziennik łódzki, był też materiał w TVN24. Jakby co daję maila: justynatob@tlen.pl
      • senioritaloca Dlaczego nakretki? 03.12.13, 18:13
        Juz Wam mowie. Dlatego, ze firmom recyclingowym trudno sie odkreca nakretki z butelek. Przed zgnieceniem oni chca miec nakretki odkrecone. Wiec zrobili kampanie spoleczna zeby ludzie zbierali te nakretki. Wiadomo, ze nikt by nie zbieral jezeli nie mialoby to zadnego celu. Ludziom powiedzieli, ze to na szczytny cel wiec ludzie zbieraja a dla takich firm odawalaja kawal dobrej robotywink

Taka moja teoria.
      • smutas13 Re: nakrętki 03.12.13, 18:15
        W moim regionie też jest zbiórka nakrętek. Wszyscy zbierają.
        • maluszekk91 Re: nakrętki 12.01.15, 11:46
          Jestem z Poznania, mam synka po przeszczepie wątroby. Zbieram nakrętki na jego leczenie i rehabilitację. Często też jeździmy do Warszawy do Centrum zdrowia dziecka. Z Poznania to jednak kawałek a w miesiącu jedziemy tam 2, 3 razy. Leki też nie wszystkie są refundowane dlatego ciężko nam finansowo to wszystko ogarnąć. Jeżeli ktoś jest z okolic i ma niepotrzebne nakrętki to bardzo chętnie je odbiorę.
          • dzedlajga Re: nakrętki 12.01.15, 12:15
            forum.gazeta.pl/forum/w,97,156205788,156205788,oddam_nakretki.html
    • kasiek-kd Re: nakrętki!!! 12.01.15, 13:39
      po Waszym wątku
      z synami zaczelismy zbierać nakrętki z duzym zaangażowaniem sąsiadów
      oddajemy je na Żoliborzu
      www.dom-rodzina-czlowiek.org/
      na miejscu jest Pani z fundacji oraz góry naketek -dopytałam
      firmy odkupują dobrej jakości "skumulowany" plastik do dalszego przerobu
      pieniadze ida na fundacyjne konto;
      za kazym razem wiemy komu ostatnio ufundowano sprzęt rehab.
      i na kogo teraz się zbiera....
      więc nie jest to legenda miejska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka