Dodaj do ulubionych

czyszczenie tyłu piekarnika

01.10.12, 07:22
Czy macie jakieś skuteczne sposoby na wyczyszczenie tyłu/pleców elektrycznego piekarniaka (chropowata i szorstka powierzchnia). Czy nadaje się do tego płyn do czyszczenia przypaleń czy jest jakiś specjalny sposób? Wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: czyszczenie tyłu piekarnika 01.10.12, 07:53
      W moim piekarniku ta chropowata i szorstka powierzchnia to płyta katalityczna, na której zanieczyszczenia same się wypalają i nie czyści się tego.
      • zawszedeszczowka Re: czyszczenie tyłu piekarnika 01.10.12, 08:03
        Kurcze, to może u mnie też, a polałam to wczoraj Tytanem i spłukiwalam wodą. Bardzo mnie denerwowało, że zostają na niej paproszki - kawałeczki ściereczki. Myślisz, że mogłam coś zepsuć?
      • zawszedeszczowka Re: czyszczenie tyłu piekarnika 01.10.12, 08:12
        Pewnie jednak nie mam takiej samej płyty, bo to chyba jakiś 'bajer'. smile Muszę w domu poszukać instrukcji.
        • budzik11 Re: czyszczenie tyłu piekarnika 01.10.12, 14:10
          Teraz chyba większość piekarników ma ten "bajer' więc jak masz nowy piekarnik, to to bardzo prawdopodobne.
          • figamarta Re: czyszczenie tyłu piekarnika 01.10.12, 20:31
            mam ten "bajer" zarówno z tylu jak i boków piekarnika.
            Mialo sie samo czyscic, ale wyglada mi na brudne smile
            pryskam to srodkiem do czyszczenia, a pozniej obficie spłukuje woda ze spryskiwacza.
            Jak musze potrzec, to uzywam szczoteczki.
            Płucze dotad, az spływająca woda jest czysta.
            • zawszedeszczowka Re: czyszczenie tyłu piekarnika 08.10.12, 16:23
              Okazało się, że mam to również i także z typu i boków. smile Po moim czyszczeniu włączyłam, zgodnie z instrukcją, samoczyszczenie, ale rzeczywiście chyba to zbyt wielkich efektów nie daje.
              Teraz mam tylko obawę czy aby na pewno dobrze wypłukałam te chcemiczne syfy ze ścianki (nie używałam, jak Ty spryskiwacza) i czy nie otruję się piekąc coś.
              No i w oczywiście kiedy tylko dotykam ścianki, to wyczuwam różnicę faktur - część ptraktowana płynem przestała być chropowata.
              Dzwoniłam do serwisu i dowaiedziałam się, że nie powinno to mieć wpływu na działanie piekarnika oraz że tę płytę można wymieniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka