Dodaj do ulubionych

Biała podłoga - gres - w kuchni

08.11.12, 09:22
kto ma i jak często ją zmywa ?
widac syf codzienny?
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 09:37
      Ja mam w łazience - nigdy więcej białej podłogi. W kuchni chyba jeszcze gorzej..
      • karolincia092 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 19.11.12, 12:56
        zdecydowanie nie! biała podłoga w kuchni to przekleństwo. Lepiej wybierz w ciemniejszym kolorze. Bo przy każdym gotowaniu będziesz musiała białą podłogę szorować ,z ciemniejszą będziesz mieć mniejszy problem.
    • mirszy Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 09:52
      Ja niedawno zmieniłam na gres polerowany kremowy. To był najlepszy wybór. Poprzednio miałam normalne matowe płytki i to był koszmar (też jasne). Teraz odkurzam codziennie , bo mam zwierzaki, ale podłogę myję raz na 3 dni i brudu nie widać.
      Gres mam w wiatrołapie, holu i kuchni z jadalnią.
      Ja polecam, mam płytki GALA czy GAJA jakoś tak kupowane w LR
    • ewa_2009 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 10:32
      Ja mam od 15 lat szare płytki w maziaje. Brudu absolutnie nie widać smile Mają jeszcze jedną zaletę - nie wiem, czy to kwestia jakości (niby były porządna), ale niektóre płytki są wyszczerbione (spadająca pokrywka, nóż). na moich też niewiele widać. A na jasnych to chyba byłaby masakra.
    • thmwag1 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 11:02
      Ja mam (polerowane białe 60x60)
      Myję codziennie.
      Syf codzienny widać bardzo.
      Ale im wybaczam bo są piękne, praktyczne absolutnie nie smile
    • gocha_74 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 11:17
      Ja mam białe w łazience i bardzo jasne polerowane w kuchni i salonie. Najbardziej widać na nich jak coś kapnie (np. woda podczas mycia) i ktoś w to wdepnie. Reszta nie rzuca się tak w oczy i wystarczy odkurzyć, żeby było czysto. Ponadto gres polerowany bardzo łatwo się myje. Nawet jak dziecko coś zrzuci i to przyklei się do podłogi, to umycie tego jest bezproblemowe i błyskawiczne. Jednak jak ktoś chce, żeby taka podłoga wyglądała efektownie , to nie ma siły - musi jej poświęcić więcej czasu (częściej odkurzać i myć) niż w przypadku podłóg, które bardziej maskują zabrudzenia.
      • kasiak37 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 11:23
        mam jasnobezowy polerowany gres od drzwi wejsciwych po kuchnie.Odkurzam codziennie bo mam 4 koty.Myje raz na kilka dni.Jestem super zadowolona.Natomiast nigdy wiecej czarnej podlogi,mam w lazience i klne na czym swiat stoi.
    • feniks_z_popiolu Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 12:28
      Przeklinam dzień, w którym podjęłam tę decyzjęsmile.
      Przez kilka lat, zmuszona okolicznościami miałam tę skądinąd piękną podłogę przykrytą linoleum czy czymś podobnym. Podarło się i teraz muszę albo znowu przykryć albo zmienić podłogę. Aż się bojęsad
    • lilyrush Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 14:04
      miałam kiedyś w łazience w wynajmowanym mieszkaniu- nigdy więcej za nic!!
      • marzeka1 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 16:01
        Miałam kiedyś w kuchni, NIGDY więcej, nigdy- nie zawsze mam czas i ochotę, aby codziennie na szmacie latać; teraz mam na podłodze w kuchni duże w kolorze drewnianych,jasnych paneli, z lekkimi maziajami
    • vivyan Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 16:28
      Ja mam. Co prawda płytki są matowe, ale bardzo jasne, niemal białe i to nie jest dobry pomysł do kuchni. Widać KAŻDY okruszek, KAŻDĄ kropelkę CZEGOKOLWIEK. Odkurzam codziennie, prawie codziennie myję podłogę na mokro. Nie polecam. Umyta podłoga wygląda super ale użytkowanie tego to jest jakiś koszmar. Chyba, że ktoś naprawdę lubi latać ze szmatą CO CHWILĘ. smile
      • ek1111 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 17:49
        Ja mam biały gres w łazience i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie jasne fugi. Nigdy więcej jasnych fug! Przy szarych byłoby OK.
    • stara-a-naiwna Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 18:21
      na gładkim białym widać

na białym nakrapianym; w mazaje - nie jednolitym nie widac
      smile

i nie sprawdza się całkiem połysk i chropowate
      • kasiak37 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 18:40
        e tamsmile,ja mam wlasnie polerowany gres i nie zamienilabym na nic innego.
    • grzech_o_1 Okropność! 08.11.12, 19:18

Ale. Kolor gresu nalezy dobrać na ciut ciemniejszy od glazury na ścianach. I najważniejsze. To kuchnia. Smaży sie, gotuje, piecze, ściera. Fugi z czasem bardzo ściemnieją! Dobrać na wejściu fugi deko jasniejsze!
    • ookaa Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 19:39
      Białych płyt bym się nie bała. Natomiast białej fugi bardzo. Miałam kiedyś białą podłogę w łazience. Fugi mimo impregnacji brudziły się bardzo. Co ja się ich naszorowałam! A do białych płyt moim zdaniem fuga w innym kolorze nie pasuje, więc lepiej się zastanów, czy chcesz białą posadzkę.
      • becia88 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 20:12
        Mam w korytarzu i kuchni podłogę prawie białą. Jedyny plus takiego koloru to to, że widzę kiedy podłoga jest brudna i trzeba użyć mopa. Jednak można by rzec że pomimo codziennego mycia brudna jest non stop, bo na białym widać wszystko nawet maluteńkie plameczki. Mam rudego psa, który cały rok gubi sierść i szlak mnie trafia jak ledwo co odkurzę a na białej podłodze widać kolejną sierść. Podłoga biała jest ok, ale do oglądania a nie codziennego użytkowania. Jak dla mnie nigdy więcej.
        Co do białej fugi - mam w łazience i raz na jakiś czas rozcieńczam sodę z letnią wodą i przemywam fugi. Efekt super bez większego wysiłku.
        • rooms Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 08.11.12, 23:34
          mam od roku i przeklinam dzień, kiedy się na nią zdecydowałam uncertain Czysta wygląda super, m/w do 30 min po umyciu wink
    • krypteia Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 09.11.12, 10:18
      mam i nie polecam
      nie same białe płytki są upierdliwe, ale białe fugi, które po pewnym czasie są szare bo podczas zmywania podłogi bród jest przenoszony z płytek do rowków z fugami
      czyli mycie fug szczoteczką do zębów wskazane jest mniej więcej raz na tydzień
      • hd_vision Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 09.11.12, 20:47
        Mam i polecam. Fugi szare, wiec nie widac brudu, podloga nigdy sie nie nudzi. Widac dokladnie kiedy jest brudna a kiedy czysta. Wole to niz "niebrudzace sie" panele w pokoju dziennym.
    • verycherry Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 11.11.12, 23:07
      W kuchni nie wiem, ale mieszkałam kiedyś w mieszkaniu, gdzie były białe płytki na podłodze w łazience. Nigdy więcej. Bez przerwy myta, a i tak wiecznie brudna sad widać każdą plamę po wodzie, każdy włos, każdy paproszek.
      • aggie.9979 Re: Biała podłoga - gres - w kuchni 12.11.12, 18:16
        Białe płytki...mmmm...wyglądają cudnie ;p. Zwłaszcza w katalogu.

I są dla kogoś, kto uwielbia sprzątać smile i ma na to czas.

Nie powiem, też o takich marzyłam (w łazience - marzyła mi się cała w bieli). Ale jako osoba, która nie cierpi żadnego śmiecia na podłodze i nie cierpi sprzątąc...Darowałam sobie. Nie chciałam zostać "niewolnicą" sprzątania.

Mam ciemne włosy, które wylatują. Małe dzieci, co cos nie cos gdzies zawsze roznoszą. Wszystko sie nosi, kazdy kruszek. Nie wyobrazam sobie wylania kawy czy wina...brrr...itd., itp. Teraz mam w pokoju jasne panele - masakra. Co chwila cos znajdę i zbieram.

W nowym domu, w salonie mam szary gres, w łazience drewnopodobne kafle. W domu jeszcze nie mieszkam, bo sie dopiero "wyposaza". Na szarym gresie, zwlaszcza w takie miziaje NIC NIE WIDAC!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka