Dodaj do ulubionych

Problem zdrowotny.

17.06.13, 10:49
Dziewczyny, pytam tu bo zwykle macie dobre pomysły.
Chodzi o puchnięcie i drętwienie dłoni.
Lekarz był, specjalistyczna poradnia reumatologiczna i nic mądrego nie wymyślili a problem narasta szczególnie w cieple dni.
Dłonie coraz większe i odrętwiałe. Coraz mniej sprawne, problem z zaciśnięciem dłoni w pięść, zwłaszcza jednej.
Podpowiedzcie gdzie szukać przyczyny.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 11:17
      Może to od kręgosłupa? A drętwieją obie dłonie? W jakich okolicznościach? W nocy najbardziej? Jak opuścisz dłoń, czucie wraca i przestaje mrowić? Które palce najczęściej drętwieją (czy cała dłoń?) Mały palec też? Puchną tylko dłonie?
      Bo poza kręgosłupem, przyszedł mi do głowy zespół cieśni nadgarstka: zespolciesninadgarstka.pl/
      • ajaksiowa Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 14:30
        Skoro problem narasta podczas upałów to może to ma związek z krążeniem?Prywatne kliniki robią badania ,,drożności ,,żył-może warto się dowiedzieć czy to również może dotyczyć dłoni?Oczywiście jestem ignorantem w tej dziedzinie ale tak na chłopski rozum....smile
        • asdaa Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 15:09
          też pomyślałam o krążeniu
          • hela6 Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 15:39
            Wiecie co?
            Krążenie to pierwsze co się w takim przypadku nasuwa na myśl ale jakoś nie chce mi się wierzyć że co wszyscy specjaliści którzy się temu przyglądali nie pomyśleli o takiej przyczynie. Może faktycznie za bardzo wyspecjalizowani byli. Zresztą dziewczyna wowczas jeszcze nie zauważyła że to podczas upałów się nasila.
            • budzik11 Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 17:05
              Ja tylko chciałam zaznaczyć, że zespół cieśni nadgarstka występuje też właśnie przy słabym krążeniu - bo ręce puchną i tkanki naciskają na nerwy. Ja miałam zćn zarówno w ciąży i po porodzie (do tego stopnia, że nie byłam w stanie wyjąć dziecka z łóżeczka w nocy), jak i przy nadwadze. I teraz, w upały, mimo, że ani w ciąży nie jestem, ani nie mam nadwagi, ręce mi puchną (zwłaszcza rano, po nocy są spuchnięte) i drętwieją tak, że mam problem np. z jazdą rowerem czy prowadzeniem samochodu - kiedy ręce są nieruchomo. Muszę opuścić w dół i potrząsać, żeby pobudzić krążenie. U mnie ten problem potwierdził ortopeda i USG nadgarstka.
              • mammajowa Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 22:51
                ale cieśń nadgarstka się łatwo operuje - czemu się meczysz? u nas to chirurgia jednego dnia w zasadzie.
    • nostress.ka21 Re: Problem zdrowotny. 17.06.13, 23:20
      Helu, a ile "dziewczyna" ma lat?

Ja mam podobnie, tzn od jakiś 3 lat, w ciepłe dni drętwieje i puchnie mi ręka. Dokładnie lewa, każda żyła jest napęczniała wręcz i wystająca.
      Lekarze nic - "taki urok", a problem mnie coraz bardziej męczy.

Fakt, u mnie nie ma problemu z zaciśnięciem dłoni w pięść, ba! to pomaga, ale już mnie wkurza to olewactwo specjalistów.
    • claratrueba Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 06:43
      Jeśli wykluczono obrzęki na tle reumatoidalnym, może to być gromadzenie płynów z powodu odwodnienia i/lub nadmiaru soli. Problemy tego typu zawsze narastają wraz z temperaturą. kiedy wydalamy wodę poceniem się i parowaniem. Zwykle taki obrzęk"z odwodnienia" jest największy rano lub po dłuższym poleżeniu- po prostu wodzie łatwiej zbierać się kiedy się nie ruszamy i układy krwionośny i limfatyczny nie jest pobudzany naszymi ruchami.
      Bardzo łatwo pozbyć się problemu: pić wodę regularnie, zmniejszyć ilość płynów odwadniających- kawa, herbata, alkohol. Bo na przyspieszone wydalanie płynów organizm reaguje gromadzeniem ich. Bardzo pomaga ograniczenie ilości soli, warto za to brać magnez i potas. Koniecznie trzeba wypić pełną szklankę wody wieczorem, pełną szklankę rano. Po wstaniu z łóżka rozruszać ręce trzymając je w górze- pomachać luźnymi dłońmi, robić wiatrak rękami,.
      Jeśli po ok. 2 dniach nie będzie wyraźnie mniejsza opuchlizna, a po tygodniu nie zejdzie całkowicie, może to być problem z nerkami (badanie moczu) lub cieśń.
      • nostress.ka21 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 09:46
        Skoro już się podpiełam to będę kontynuować smile

U mnie w grę nie wchodzi problem z nawodnieniem ani z nerkami. Jako dziecko chorowałam na nerki, notorycznie, dlatego to zostało sprawdzone na pierwszym miejscu. O gospodarkę wodną organizmu dbam bardzo i zostało to wykluczone już przy pierwszych wizytach lekarskich.

U mnie problem pojawia się w czasie ruchu, ale nie wysiłku, tylko po prostu nie w czasie spoczynku. Sugerowano uczulenie (zegarek), ucisk (torebka) i tym podobne, jednak zmiany przyzywczajeń spowodowały, że problem jak był tak jest.

Wczoraj wieczorem moja mama zobaczyła rękę i stwierdziła, że wygląda jak u zombiaka big_grin Po 45 minutach spaceru z psem! Dłoń wrócila do "normalności" już po kilku minutach w domu.

Zaznaczę: mam 28 lat, jestem "duża", wszystko zaczęło się jakieś 3 lata temu.
        • hela6 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 12:43
          No moja psiapsióła jest starsza ze 2 razy i troszkę i poprosiła mnie bym rzuciła temat na forum. Zaniepokojona jest bo wiek wiekiem ale jakaś przyczyna być musi a jak jest przyczyna to znaczy że można próbować coś pomóc. A sprawne dłonie to podstawa.
          Piszcie drogie dziewczyny jeśli z jakimiś podobnymi objawami się spotkałyście bo czasem jest jakiś symptom dodatkowy na który człowiek cierpiący nie zwraca uwagi.
          • jagoda85 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 13:16
            Ja uważam, że trzeba iść do neurologa po skierowanie na badanie cieśni nadgarstka, przynajmniej wykluczyć, lub potwierdzić taką przypadłość. Ja jestem właśnie po takim badaniu. Stwierdzono średnio zaawansowaną cieśń nadgarstka, i kwalifikacja do operacji, lekarka mówiła, że nie ma co czekać, bo na zabieg trzeba i tak czekać minimum rok, a choroba postępuje, niestety choroba prowadzi do zaniku mięśni, więc to nie przelewki. Ja bym zaczęła od neurologa i tego badania.
            • stef63 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 17:38
              Ja też podejrzewałam u siebie cieśń nadgarstka, ale ja poszłam prywatnie na badanie nerwów na cieśń nadgarstka (badanie wykluczyło u mnie cieśń) za badanie zapłaciłam 120 zł, ponieważ badali mi 2 nerwy, a każdy nerw kosztuje 60 zł. Badanie robiła pani neurolog z asystentką. Badanie jest nieprzyjemne, dośc mocno boli.
              Niecałe 2 lata temu moja mama leżała na neurochirurgii i była z nią na sali kobieta, która miała operację na cieśń nadgarstka, kobieta mówiła, że też jej powiedzieli, że na zabieg trzeba czekac długo, ale poszła na prywatną wizytę do neurochirurga (który pracował w tym szpitalu) i miejsce znalazło się od razu. Prywatna wizyta kosztowała ją 100 zł i mówiła, że nic więcej nie płaciła.
              • jagoda85 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 20:08
                Moja ciocia zapłaciła za operację 2600 zł, miała ją prawie z marszu, ale doprowadziła się do takiego stanu, że rękę miała taką jak dwie swoje, nie mówiąc o bólu, przez który nie spała.
                • hashi-tess Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 21:36
                  jagoda85 napisała:

> Moja ciocia zapłaciła za operację 2600 zł, miała ją prawie z marszu, ale doprow
                  > adziła się do takiego stanu, że rękę miała taką jak dwie swoje, nie mówiąc o bó
                  > lu, przez który nie spała.

wystarczy tylko poczytać, aby zaoszczędzić taaaaaaaaaaaką kasę.
                  Test na niedoczynność tarczycy (chorobytarczycy.eu) 2
                  1. Wskaż wszystkie objawy, które odczuwasz:
                   duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
                   chrypka bez konkretnego powodu
                   powracające infekcje
                   zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
                   depresja będąca uciążliwym problemem
                   skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
                   zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
                   łamliwe paznokcie
                   wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
                   częste bóle głowy (w szczególności migreny)
                   nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach, endometrioza
                   nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
                   przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
                   pogorszenie wzroku lub słuchu
                   palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
                   trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
                   wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
                   problemy z dziąsłami
                   niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
                   bardzo natężone objawy menopauzy, które nie ustępują pod wpływem estrogenu
                   duże przybranie na wadze
                   bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
                   uczucie braku równowagi
                   niepłodność
                   denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
                   wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
                   trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
                   problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
                   zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
                   trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzieńTest na niedoczynność tarczycy (chorobytarczycy.eu) 3
                  2. Wskaż choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś:
                   cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena,
                  pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba LeśniowskiegoCrohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość,
                   przedwcześnie siwiejące włosy
                   niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
                   dysleksja
                   trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
                   choroba afektywna dwubiegunowa (szczególnie gdy występują 4 lub więcej epizodów w ciągu roku)
                   objaw Raynauda (białe lub niebieskie zabarwienie palce gdy jest zimno)
                   zespół Barlowa
                   zespół cieśni nadgarstka
                   utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej
                   migotanie przedsionków
                   łysienie (utrata włosów, zwłaszcza miejscach intymnych)
                   niedobór wapnia
                   ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej)
                   bielactwo nabyte (utrzymujące się duże białe plamy na skórze)
                   uraz karku
                  • jagoda85 Re: Problem zdrowotny. 18.06.13, 22:55
                    Ona miała typową cieśń nadgarstka, badania wyszły jej fatalnie, bez operacji miałaby zanik mięśni. a tarczycę ma ok.
                    • hashi-tess Re: Problem zdrowotny. 19.06.13, 06:51
                      problem z cieśnią nadgarstka jest objawem chorej tarczycy!
                      Lekarze jak również firmy farmaceutyczne wolą leczyć niedomogi
                      spowodowane niedoczynnościa tarczycy bo to takie spektakularne
                      i przynoszące ogromne zyski.
                      Natomiast uzupełnienie hormonów tarczycy to tylko ok. 10 zł miesięcznie.
                      • jagoda85 Re: Problem zdrowotny. 19.06.13, 13:27
                        cieśń nadgarstka ma raczej powiązania z RZS-m, ze zmianami zwyrodnieniowymi.
                        • jagoda85 Re: Problem zdrowotny. 19.06.13, 13:29
                          Poza tym dodam, że u mnie tarczyca jest ok, więc nijak to się ma do twoich sugestii.
                          • stef63 Re: Problem zdrowotny. 19.06.13, 15:32
                            Cieśń nadgarstka występuje też u ludzi, którzy dużo pracują przy komputerze, u krawcowych itd.
                            Głównie chodzi o to, że dużo i często wykonuje się te same powtarzalne czynności rękami.
                            • hashi-tess Re: Problem zdrowotny. 20.06.13, 08:35
                              zgadza się.
                              co wypowiedź to diagnoza.
                              Dlatego autorko wątku musisz sama zadecydować
                              co Ci dolega.
                              smile smile smile
    • alicez Re: Problem zdrowotny. 20.06.13, 09:02
      Dobrze kojarzę, że jesteś z Wrocławia? Jeśli tak to polecam genialnego akupunkturzystę. Napisz do mnie do podam namiar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka