ajaksiowa 01.12.13, 10:53 ...tak żeby można go ładnie wylać na potrawę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: jak rozrzedzić majonez? 01.12.13, 10:59 Wrzącą wodą, wrzącym rosołem. Wlewasz odrobinę i energicznie roztrzepujesz. Odpowiedz Link
irenazu Re: jak rozrzedzić majonez? 01.12.13, 12:15 Jeżeli nie zależy Ci na ilości kalorii to możesz zrobić to płynną śmietanką. A jeżeli jednak wolisz by było ich mniej to tak, jak napisała poprzedniczka. Z tym, że woda nie zmieni smaku.(śmietana też nie zmieni) Odpowiedz Link
kamunyak Re: jak rozrzedzić majonez? 01.12.13, 23:09 "czymkolwiek" z nabiału, choćby jogurtem. Zimnym jogurtem. Mieszasz trzepaczką, niekoniecznie energicznie, zwyczajnie. Można tez śmietaną, czy raczej śmietanką (płynną). Można mlekiem, maślanką. Wodą to bym tego nie robila bo, moim zdaniem, jednak trochę zrobi się wodnisty ten majonez. W smaku, czyli tak, jak np. kawa lura, niby kawa a jednak kiepska. Odpowiedz Link
wadera3 Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 00:24 kamunyak napisała: > Wodą to bym tego nie robila bo, moim zdaniem, jednak trochę zrobi się wodnisty > ten majonez. W smaku, czyli tak, jak np. kawa lura, niby kawa a jednak kiepska. Rozumiem, że próbowałaś i piszesz z doświadczenia? Odpowiedz Link
kamunyak Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 03:08 dobrze rozumiesz. Różnie w kuchni bywa, czasem nagle okazuje się, że sałatka pokrojona natomiast majonezu jest pół słoika. No i człowiek kombinuje. Odpowiedz Link
kamunyak Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 03:12 a tak nawiasem, to właśnie dziś robiłam sos do shormy, właśnie z majonezu + śmietanka (dlatego weszłam w wątek). Nie, nie zabrakło, taki przepis. Składniki bez problemu wymieszały się, na zimno, a sos ma smak majonezu, natomiast płynną konsystencję. Odpowiedz Link
irenazu Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 09:16 Często robiąc domowy majonez właśnie rozrzedzam go gorącą wodą (bo zwykle domowy wychodzi za gęsty), ale tak na szybko i nie dbając o kalorie to robię to śmietanką 30%. Odpowiedz Link
chris1970 Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 10:30 Może nie do końca na temat, ale kilkoma kroplami wrzącej wody ratuje się zwarzony majonez. Taki tip Odpowiedz Link
wadera3 Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 10:37 No, to jest oczywista oczywistość(chyba?). Odpowiedz Link
wadera3 Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 09:33 Jeśli z pół słoika majonezu chcesz zrobić cały, to faktycznie, nie może się udać, niezależnie od zastosowanego rozrzedzacza. Pytanie dotyczyło majonezu za gęstego, który autorka chciała rozrzedzić, tu woda, czy rosół, nie wpłyną na smak, który oczywiście można poprawić solą, pieprzem i kapką octu(jesli już nam się zepsuje). Odpowiedz Link
aankaa Re: jak rozrzedzić majonez? 02.12.13, 23:19 po dodaniu jogurtu możesz go dosmaczyć na dziesiątki sposobów dodając np wasabi, czosnek, zioła czy inne cudaki, które przyjdą Ci do głowy Odpowiedz Link
johana75 Re: jak rozrzedzić majonez? 03.12.13, 09:49 Ja rozrzedzam wodą z kiszonych ogórków. Takim sposobem nie muszę dodawać octu, dodaje tylko trochę cukru sól i pieprz Odpowiedz Link
mamanr1 Re: jak rozrzedzić majonez? 06.12.13, 17:20 Ja zwykle rozrzedzam majonez jogurtami naturalnymi albo serkami typu bieluch, które mają odpowiednią konsystencję. O sposobie z wodą z kiszonych ogórków nigdy nie słyszałam, jak widać człowiek uczy się całe życie Odpowiedz Link
anna.b Do johana75 06.12.13, 21:43 Johana75 - masz fantastyczna sygnaturke! Poplakalam sie ze smiechu Odpowiedz Link
damdalen Re: jak rozrzedzić majonez? 06.12.13, 18:25 Jeżeli mamy za mało majonezu, to możemy dodać łyżeczkę musztardy i "wkręcić" trochę oleju dodając go po kropli. Oczywiście wszystkie składniki muszą być w tej samej temperaturze. Przy okazji majonez zmieni konsystencję na bardziej płynną. Odpowiedz Link
enoive Re: jak rozrzedzić majonez? 07.12.13, 01:04 Rozrzedzam dodajac letnia woda i roztrzepujac trzepaczka, nie trzeba smietany. -------------------------- Zapraszam na forum - Uroda - Porady dla dojrzalych forum.gazeta.pl/forum/f,247546,Uroda_Porady_dla_dojrzalych.html Odpowiedz Link
aglod2 Re: jak rozrzedzić majonez? 07.12.13, 20:58 Jeżeli w sałatce jest groszek, to można wymieszać z tym "sosem" z puszki - często tak robię do jarzynowej. Lubię też sałatkę z selerm konserwowym i nawet w przepisie jest by majonez wymieszać z "sosem" ze słoika. Odpowiedz Link