Dodaj do ulubionych

lek czy suplement?

02.05.14, 22:35
Czy ktoś wie czy taki np magnez lub preparat witaminowy to lek czy suplement? Boję się, że suplement, a jak się dowiedziałam jakiś czas temu suplementy są tylko sprawdzane pod kątem szkodliwości a nie zawartości deklarowanej substancji, więc nie wiadomo czy i ile wartości taki suplement zawiera. Będę wdzięczna za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: lek czy suplement? 02.05.14, 23:23
      niedobory magnezu mocno uposledzaja prace ukladu nerwowego.
      mineral ten jest wiec zarowno suplementem, jak i lekiem

• aankaa Re: lek czy suplement? 02.05.14, 23:43
      połykaj wszelkie zalecane - przez reklamy - leki/suplementy -> będziesz zdrowa po całości : włosy, cera i paznokcie big_grin
      jest szansa, że składnik aktywny wink zadziała na twego partnera jak Doustnie. Jednorazowo 4 tabletki, godzinę przed stosunkiem. Tabletki należy popić wodą.
      www.doz.pl/leki/p8657-Braveran
      • dzedlajga Re: lek czy suplement? 03.05.14, 07:54
        150 000 000 uderzyło do główki? Zupełnie nie rozumiem Twojej złośliwości
    • magdalaena1977 Re: lek czy suplement? 03.05.14, 01:38
      Niektóre preparaty to leki, a niektóre suplementy.

A generalnie - ja nie biorę stale żadnych preparatów, których nie zalecił mi lekarz. Tzn. bałabym się zażywać preparaty, jeśli nie mam stwierdzonych konkretnych niedoborów.
    • claratrueba Re: lek czy suplement? 03.05.14, 05:47
      Suplement, ale to "czego się dowiedziałaś" to jakieś bzdury- zawartość deklarowanej substancji JEST sprawdzana, inaczej środek nie dostaje atestu Instytutu Żywności i Żywienia. Nie jest sprawdzana wchłanialność czyli skuteczność "jakiegoś magnezu". A ta zależy od związku magnezu, nie jego występowania w preparacie w ogóle. Dobrze wchłaniają się chelaty, asparginian, mleczan, cytrynian znacznie gorzej tlenek, węglan. Trzeba czytać skład.
      Preparaty wit. podobnie- skład jest badany. Natomiast ich wartość jest żadna, są kompletnie niepotrzebne człowiekowi, który odżywia się tak bogato w składniki pokarmowe jak my obecnie.
      • dzedlajga Re: lek czy suplement? 03.05.14, 07:26
        Dzięki, o to mi chodziło. A skąd wiesz o tym, że jest sprawdzana, bo ja to wiem od osoby, która dość mocno siedzi w farmacji i jest pracownikiem naukowym Instytutu Historii Nauki PAN. Mówiła, że suplementy są tylko sprawdzane pod względem szkodliwości dla zdrowia.
        • claratrueba Re: lek czy suplement? 03.05.14, 07:51
          Myślę, że się nie zrozumiałyście. Badanie składu czyli czy coś co się nazywa magnez zawiera magnez w ogóle było dla niej tak oczywiste, że nie powiedziała. Albo, że jeśli lek czy suplement ma certyfikat badania składu zagraniczny to się badania w Polsce nie wykonuje, co jest najbardziej prawdopodobne, bo większość preparatów produkują międzynarodowe koncerny.
          Tak jest ze wszystkimi produktami chemicznymi- ma atest uprawnionej instytucji wydany po badaniu składu- wchodzi na rynek. Inaczej można byłoby kulki z ciasta sprzedawać jako suplement diety albo nawóz do pelargonii a smalec jako krem.
          • dzedlajga Re: lek czy suplement? 03.05.14, 08:47
            A to widzisz, to chyba ona jednak niedokładnie informacje miała, bo na pewno powiedziała, że nie wiadomo co tam jest w środku. Pewnie rzeczywiście chodziło o te zagraniczne, gdzie wykonuje się tylko badania braku szkodliwości a "atest zawartości" jest zagramaniczny wink

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
            • bestraga Re: lek czy suplement? 03.05.14, 10:46
              co jest w środku musi być napisane , nawet na wafelkach i czymkolwiek, takie są przepisy.
              Leki są na receptę i były poddawane długim badaniom krzyżowym aby sprawdzić czy wpływają leczniczo.Na paralekach i suplementach można napisać co się chce i tak nie musza byc sprawdzane pod tym względem. Cokolwiek, co nie jest na receptę musi być bezpieczne i nawet jeżeli ma to "coś" co działa, musi mieć tego tak mało, aby głupiec , który weźmie 10 tabletek aby szybciej wyzdrowieć, zamiast dwóch też się nie zatruł.
    • chris1970 Re: lek czy suplement? 03.05.14, 11:48
      Różnica między lekiem a suplementem diety jest taka, że zawarta w preparacie substancja czynna w leku jest w ilościach terapeutycznych, czyli wywołuje skutek leczniczy.
      W przypadku suplementów diety mamy do czynienia z preparatami, gdzie substancja lecznicza jest poniżej dawki terapeutycznej.
      Witaminy i składniki mineralne nie są lekami, to są suplementy diety, ponieważ z reguły nie mają działania terapeutycznego, a są substancjami niezbędnymi do życia.

Jeżeli chodzi o sam sposób badania i zapewnienia jakości, to na pewno suplementy diety mają o kilka poziomów niższy program badań niż leki.
      W przypadku leków, każda partia musi być przebadana na autentyczność, a suplement diety nie, bo wystarczy jak jest przebadana przy okazji badań pełnych, które nie muszą być przeprowadzane w każdej partii.
      Przykładem jest ostatnia afera z Rutinoscorbinem, gdzie producent po wypuszczeniu partii preparatu zorientował się, że substancja czynna nie posiada tych cech, które powinna mieć.

Natomiast jeżeli chodzi o ilość substancji czynnej w preparacie, to już jest raczej w programie badań każdej partii, ponieważ producent musi udowodnić, że ilość substancji czynnej jest zgodna z deklaracją (zakładaną tolerancją).
      Badanie na ilość substancji czynnej i badanie na autentyczność, to są zupełnie inne badania.
    • mak521b Re: lek czy suplement? 10.05.14, 20:06
      Na każdym opakowaniu aptecznym określono czy jest to lek na receptę, lek OTC wydawany bez recepty czy też suplement diety. W aptekach jest obowiązek osobnego eksponowania tych produktów. Suplementy diety nie wymagają badań terapeutycznych a jedynie badania składu. Jest projekt chyba rozporządzenia aby podlegały one także kontroli najogólniej mówiąc zgodności zawartości z deklaracją. W tej chwili nie ma takiego obowiązku więc w tablatce jest magnez ale niekoniecznie ilość zadeklarowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka