Dodaj do ulubionych

Czarne ubrania

12.06.14, 22:15
Witam

Podczas ostatniego przeglądu szafy "znaleźliśmy" z partnerem kilka moich czarnych sukienek lnianych i jego lniane czarne spodnie. Problem polega na tym że kolor już nie jest tak intensywny jak przy zakupie - jednym słowem sprał sie.

Macie może pomysł jak poprawić ich wygląd? Coś sprawdzonego? Nie koniecznie tylko do lnianych ubrań.

Dziś odświeżam biel za pomocą odplamiacza w różowo białym opakowaniu V..... (nie pisze całej nazwy bo nie wiem czy mozna). Mam nadzieje że faktycznie działa cuda smile

Będe wdzięczna za każdą wskazówkę.

Ps. dodam tylko, że moczyłam już bieliznę w mleku, kefirach, używalam też sody do prania. Niestety nie daje to efektu.

Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Czarne ubrania 12.06.14, 22:20
      Kup czarną farbę do ubrań (jest też taka, którą można farbować w pralce) i zafarbuj na nowo na czarno. Do ostatniego płukania dodaj ocet i masz kolor odświeżony.
    • stara-a-naiwna Re: Czarne ubrania 12.06.14, 22:26
      vanisch wbrew temu co mówią w reklamie niszczy ciuchy
      białe lepiej prać całkiem oddzielnie (białe tylko z innym białym a nie z "jasnym")

i czarne bym zafarbowała (chociaż trzeba potem uważać czy nie będzie brudzić)

słyszałam, ze ocet utrwala farbowany kolor (ale nie wiem ile w tym prawdy)

• pamana Re: Czarne ubrania 12.06.14, 23:06
        Polecam kupic w pasmanterii farby do farbowania tkanin, koszt za saszetkę ok 5 zł na kg ubrań.
        Farbowałam w ten sposob sporo ubran, kolor super sie trzymał, nie farbował- super sprawa.
        Farbę kupuje nie do gotowania i farbuje w pralce.
        p.
    • furtive_kitten Re: Czarne ubrania 12.06.14, 23:23
      Czarne trzeba będzie ufarbować - moczenie w różnorodnych płynach może dostarczyć wielu godzin rozrywki, ale koloru nie poprawi.
      • agnes181jaw2008 Re: Czarne ubrania 13.06.14, 17:44
        Białe piorę tylko z białym.
        Myśle że Vanisch pomógł. Użyłam go pierwszy raz więc może nie doszło do zniszczeń materiału.

Jeśli chodzi o czarne - jak wygąda później pralka? nie jest zabrudzona? Z tego co czytałam to wynika ze farbowanie w pralce jest ok tylko mały mankament - wysoka temperatura musi być ustawiona. Jak ja delikatny len ustawie na 90 stopni to az sie boje pomyśleć co wyciągne z pralki uncertain
        • furtive_kitten Re: Czarne ubrania 14.06.14, 15:15
          Pralka nie jest szczególnie brudna, ale trzeba ja przepłukać - na wszelki wypadek piorę tylko ciemne rzeczy po farbowaniu.
          Istnieją też barwniki 'na zimno', można sobie wyguglać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka