ochra 28.01.09, 11:39 Tym razem o stalowe noże i garnki, po myciu w zmywarce zostają na nich brzydkie plamki, czy stalowych naczyń nie powinno sie myć w zmywarkach? Noże moge myć ręcznie, ale garnków mi się nie chce bo nie mam gdzie suszyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nomya Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 12:24 Wszystkie sztućce ze stali nierdzewnej, garnki, a nawet patelnie teflonowe itp. myję w zmywarce i nic mi na nich nie zostaje Zmywarkę otwieram szeroko jak tylko skończy się mycie, żeby para odparowała- podobno to jest patent na niepozostawianie rdzawych plamek na sztućcach, ja jednak zauważyłam, że to też zależy od środków jakich używam do mycia w zmywarce. Niestety raz skusiłam się na W5 z Lidla i bardzo często miałam na nożach itp rdzawe plamki mimo, iż otwierałam zmywarkę po skończonym myciu. Odpowiedz Link
dolmadakia Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 12:50 Ale gdy zmywarka jest w zabudowie to ta para idzie do góry i osiada na blacie od spodu i z czasem może się wypaczyć.Ja zawsze czekam aż wszystko ostygnie.... Odpowiedz Link
lilithh Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 13:16 Ja też zawsze otwieram zmywarkę "na oścież" po zakończeniu mycia (tzn. zawsze kiedy akurat jestem w kuchni, bo jeszcze nie jestem na takim etapie coby się zrywać z łózka, jeśli np. włączam zmywarkę przed pójściem spać). Głównym powodem dla którego to robię jest fakt że tym sposobem mam całkowicie suche naczynia już po paru chwilach (jeśli schną w zamkniętej zmywarce nigdy nie są całkowicie suche, bo para się na nich skrapla) Rzeczywiście zapobiega to też rdzawym plamom na stalowych naczyniach (z tegoż samego powodu). Używam tabletek, różnych: calgonit, somat, w5 z Lidla ostatnio też - i nie zauważyłam różnicy ani w stopniu czystości naczyń, ani w stopniu rdzewienia stali. To chyba bardziej zależny od jakości stali, bo np. garnki zeptera czy ikeowskie rondelki nie zaplamiły się rdzą przenigdy, a wątpliwej jakości stalowe (metalowe?) sitko - a i owszem. Zmywarkę mam w zabudowie, praktykuję ten zwyczaj od 4 lat i nic mi się nie wypacza (ale to może dlatego, że blat mam kompozytowy, bo gdyby był drewniany, to kto wie... ) Odpowiedz Link
nomya Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 13:41 No właśnie sitko! Zardzewiało mi duże z Fackelmanna. Znasz może jakieś nadające się do mycia w zmywarkach? Widziałam w sklepie silikonowe sitka, ale niestety były mniejsze niż to stalowe, co mi zardzewiało. Odpowiedz Link
lilithh Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 14:24 Mam dwa sitka z jakiegoś tworzywa (na pewno nie silikon) - oba kosztowały parę groszy w sklepie typu "1001 drobiazgów". W zmywarce domywają się elegancko ( z tym ze jedno lekko pożółkło, drugie jest idealnie białe) Szkopuł w tym, że nie wiem co to za tworzywo, więc obawiam się ich używać do potraw gorących albo kwaśnych... Silikon mógłby być dobrą alternatywą. A najlepiej pewnie byłoby zainwestować w porządne, bardzo dobrej jakości sito stalowe - niestety na razie się takowego nie dorobiłam, póki co radzę sobie jakoś ze stalowym durszlakiem (do gorącego) i plastikowym sitem (do chłodniejszego) . Odpowiedz Link
nomya Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 14:59 "A najlepiej pewnie byłoby zainwestować w > porządne, bardzo dobrej jakości sito stalowe" No właśnie, masz rację, ale szkoda mi kasy na takie, mam obecnie inne priorytety Też tymczasem radzę sobie ze stalowym durszlakiem, ale jednak czasem sito jest potrzebne i szukam taniego, ale nadającego się do mycia w zmywarkach. Może uda mi się gdzieś trafić na to silikonowe odpowiedniej wielkości, bo są dość tanie. Tymczasem podręczną tarkę wymieniłam na nadającą się do zmywarki, bo poprzednia również zardzewiała Odpowiedz Link
ochra Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 12:58 Serio? u mnie na teflonie zawsze zostają białe plamki dla odmiany, chyba z proszku, używam zawsze Calgonitu, czy to moja zmywarka jest do d...? W sumie dość nowy Siemens, nie wiem co jest nie tak? Odpowiedz Link
nomya Ja mam Bosha SGS 56M08EU 28.01.09, 13:11 Skoro masz Siemensa, to na pewno nie jest to wina zmywarki, raczej obstawiałabym nieumiejętne wkładanie naczyń do niej albo może za dużo dozowanie soli ustawiłaś? Ja też używam proszku Calgonit, na większe zabrudzenia tabletek Calgonit Quantum lub tabletek Claro 7w1 (też rewelacyjne). Patelnie teflonowe bardzo dobrze mi się myją, nic się z nimi nie dzieje i nie ma żadnych plamek Odpowiedz Link
ochra Re: Ja mam Bosha SGS 56M08EU 28.01.09, 13:25 U mnie nie ma dozowania soli, wydaje mi się że ona po prostu źle płucze proszek. Odpowiedz Link
jola_ep Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 15:12 Mam Amicę (nie Boscha ) Używam różnych środków (od Calgonu, przez Somata aż po coś tam z Rossmana). I rdzewieją mi tylko sztućce z jednego kompletu. Konkretnie Data z Ikei. Żeby było śmieszniej: mam identyczne dwa komplety. Jeden kupiłam wcześniej i nic złego z nimi się nie działo. Więc dokupiłam drugi. Różnica jest w kraju produkcji: ten pierwszy jest z Wietnamu, drugi z Chin... Oczywiście w instrukcji doradzają, aby unikać zmywania w zmywarce, a jeśli już, to natychmiast wycierać. Niedoczekanie Garnki stalowe też kupiłam w Ikei (zauroczyły nas swoim wyglądem). Dokładnie obmacałam przed zakupem: made in Vietnam Sprawują się bez zarzutu. Obstawiam jakość stali. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link
nomya Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 15:38 jola_ep napisała: > Mam Amicę (nie Boscha ) BosHa Odpowiedz Link
magda.evie.zoe Re: Kolejny problem ze stalą :) 28.01.09, 16:31 nomya napisała: > jola_ep napisała: > > > Mam Amicę (nie Boscha ) > > >: www.bosch.com/content/language2/html/index.htm > BosHa Chyba jednak BoSCHA Odpowiedz Link
nomya Faktycznie :D 28.01.09, 17:48 Nie wiem co mi odwaliło Zaćmienie umysłu totalne Przepraszam, zwracam honor Odpowiedz Link