Dodaj do ulubionych

Młody prawnik Sebastian Haffner

03.08.13, 11:23
Był zaskoczony swoją własna reakcją, gdy nazistowskie brunatne koszule wkroczyły do biblioteki, gdzie pracował. Krzyczeli: "wszyscy nie-Aryjczycy natychmiast opuścić budynek". Jeden z brunatnych podszedł do niego i spytał czy jest Aryjczykiem.
Pan Haffner wspomina (Sebastian Haffner "Defying Hitler" New York 2002):
" Chwile później uświadomiłem sobie wstyd, poczucie porażki. Odpowiedziałem: <tak>. Tak, zgodnie z prawdą: byłem (i jestem) Aryjczykiem. Nie skłamałem, ale spowodowałem, ze stało się coś znacznie gorszego. Co za upokorzenie, odpowiadać na nieuzasadnione pytanie... tak łatwo, nawet jeżeli ten fakt nie miał dla mnie znaczenia! Co za hańba, by taką odpowiedzią wykupić sobie prawo do pozostania w spokoju z moimi dokumentami."
Haffner - 100% Aryjczyk w końcu opuścił Niemcy i pracował jako anty-nazistowski dziennikarz w Anglii. Wszyscy czytelnicy biblioteki - zostali. Z wyjątkiem nie-Aryjczyków.
Obserwuj wątek
    • krol-czy-krolik Re: Młody prawnik Sebastian Haffner 05.08.13, 12:38
      Sobie tak myślę jakbym się zachował i może... - na jego miejscu, tak dla draki powiedziałbym: jestem Żydem, ch... i sp....! (a jestem blondynem o niebieskich oczach!)

To by się działo!

DB (b.kozacka) od Rabbita
      • zawle Re: Młody prawnik Sebastian Haffner 05.08.13, 16:28
        krol-czy-krolik napisał:

> Sobie tak myślę jakbym się zachował i może... - na jego miejscu, tak dla draki
        > powiedziałbym: jestem Żydem, ch... i sp....! (a jestem blondynem o niebieskich
        > oczach!)
        >
        > To by się działo!
        >
        > DB (b.kozacka) od Rabbita

Nie każdy blondyn o niebieskich oczach wygląda na NIE-Żyda. Zresztą...nawet jakby Ci nie uwierzyli to i tak byś poszedł z biblioteki....psychicznych też unicestwiali.
        • ilnyckyj Re: Młody prawnik Sebastian Haffner 05.08.13, 21:08
          zawle napisała:

> >
          > > DB (b.kozacka) od Rabbita
          >
          >
          >
          > Nie każdy blondyn o niebieskich oczach wygląda na NIE-Żyda. Zresztą...nawet jak
          > by Ci nie uwierzyli to i tak byś poszedł z biblioteki....psychicznych też unice
          > stwiali.

Nie wszystkich. Vide - Hitler! smile
    • ilnyckyj Re: Młody prawnik Sebastian Haffner 12.08.13, 22:11
      Tu chciałem jeszcze podkreślić jedno. Że czasami kłamiąc - mówimy prawdę. I odwrotnie.
      • basilisque Re: Młody prawnik Sebastian Haffner 13.08.13, 23:13
        Czyli co - teraz twierdzisz, że Prawda nie istnieje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka