Dodaj do ulubionych

Polityka dla myślących

15.09.13, 14:26
Słychać narzekania na jakość "debaty publicznej". IMO - największy problem, że takiej debaty w ogóle nie ma. Zgadzam się, że teraz dla nas najważniejszy jest kryzys, rosnący dług publiczny. Przyznam się, że czuję, że to jest coś b. ważnego, ale sama nie mam zdania. Profesorowie też mają na ten temat różne zdania.
Czytałam i słuchałam Balcerowicza. Co jakiś czas się wypowiada Rostowski. A jeszcze inne zdanie ma prof. Oręziak.
Żałuję, że TV i inne media zajmują się rozmaitymi głupotami zamiast trochę rozjaśnić ludziom w tych kwestiach.
Obserwuj wątek
    • basilisque Re: Polityka dla myślących 16.09.13, 21:46
      Też mnie to podłamuje. Oczywiście możemy sami sobie wyrabiać zdanie. Tu w innym wątku je nawet przedstawiłem. Tylko, że naprawdę odpowiedzialną diagnozę powinni postawić specjaliści. Jeżeli - jak widać - się nie zgadzają, to powinni przynajmniej uzgodnić protokół rozbieżności. Wyjaśnić skąd różnice zdań. I przyjąć te punkty w których się zgadzają. Co prawda 99% ludzi może to nie interesować: ale my tu pretendujemy do tego jednego % - jak rozumiem i chcemy myśleć i wyciągać wnioski!
      • jo_ember Re: Polityka dla myślących 17.09.13, 05:30
        Te wasze "rozważania" to takie pseudo inteligenckie dzielenie włosa na czworo. A każdy widzi, że nasza władzunia z naszej kochanej PO zrobiła mega przekręt z naszych pieniążków!
    • jeepwdyzlu Re: Polityka dla myślących 17.09.13, 11:42
      spory dotyczą ekonomii
      a ta przestała być nauką
      jest dziś domeną emocji

Tak czy siak - dysputa o PODZIALE pieniędzy - nie należy do naukowców - jest kwestią polityczną.
      Jest kwota x, czy ją dać na emeryturki dla prokuratorów, policji czy inne przywileje - czy np zmienić pośrednictwo pracy, czy wydawać na KRUS jako parazasiłek czy na innowacje, czy kłamać i udawać, że 60% rocznika może mieć pseudo dyplom na pseudouczelni - tego nie rozstrzygną naukowcy.
      Sami musimy podjąć decyzje - a podejmiemy ją w dniu wyborów..
      jeep
      • pomer_anya Re: Polityka dla myślących 19.09.13, 10:03
        Tytuł ciekawy, może na końcu powinien być znak zapytania. Nie wiem czy to co uznaje się za "politykę" jest faktycznie dla ludzi myślących...
        • trzcinka78 Re: Polityka dla myślących 29.09.13, 20:48
          Moim zdaniem, dla ludzi, którzy uważają się za "myślących" proponuję następujące podejście.
          1. nie odwracać się od polityki
          2. nie dajemy się ponosić emocjom
          3. jeżeli nie widzimy niczego co nam się podoba - wybieramy mniejsze zło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka