krol-czy-krolik 28.11.13, 14:58 Taka mini ankietka. Komu znane to nazwisko? Co wiadomo o osobniku. UWAGA: bez WIKI i GUGLOWANIA! Po prostu - co wiecie sami z siebie? DB - za szczere odpowiedzi od Rabbita Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilnyckyj Re: Spinoza? 28.11.13, 21:15 Do tego agnostyk. Z zawodu: optyk. Wynalazca zdania: "wolność to uświadomiona konieczność". Odpowiedz Link
jeepwdyzlu Re: Spinoza? 29.11.13, 10:21 jeśli o tym optyku wiedziałeś BEZ ZAGLĄDANIA do wiki to czapki z głów jak zajrzałeś - toś dupa i ciep najserdeczniej jeep Odpowiedz Link
basilisque Re: Spinoza? 29.11.13, 21:07 zawle napisała: > A mnie interesuje po co to? Też nie wiem. Może po to żeby "wywołać temat"? W każdy razie ja kiedyś czytałem jego "Listy". Też bez gugla wiem, że był optykiem, tzn. robił soczewki i podobno wdychanie tego szklanego pyłu z obróbki było przyczyną jego śmierci w wieku... właśnie, chyba koło 40. Jako filozof był racjonalistą, kontynuatorem myśli Kartezjusza. To zacytowane twierdzenie o wolności, świadczy, że był deterministą. Porzucił judaizm na rzecz chrześcijaństwa, ale dość specyfincznego. Był jakiś taki odłam... Teraz nie mogę sobie przypomnieć. Wydaje mi się że z jego metafizyki korzystali deiści, a obecnie np. New Age, czy może scjentolodzy. Odpowiedz Link