Dodaj do ulubionych

Gretkowska w Transie

02.08.15, 13:49
Kto ciekaw tajników kobiecej natury, a seksualności w szczególe, tego zachęcam, lepsze od tego kretyńskiego Greya. Dziwi mnie trochę, że jak Rosati wygrała proces z Żuławskim, to p. Manuela się nie boi, bo tu też łatwo poznać kto jest kto. Trochę mnie drażnią te infatylne mroczności związane z kabałą, tarotem, nieczystymi siłami z cmentarzyska Gotów. Podoba się pasja i namiętność. Seksualno-religijna. Mogłabym uścisnąć Autorkę, naprawdę, uwielbiam ją za parę takich kawałków, prowokacyjnych i wzniośle-komicznych (jak np. umieszczenie przez bohaterkę sobie hostii w vaginie). No, ale że tak zauroczył Ją ten Laski... stary satyr. Którego uwielbia i którym pogardza i który ją raz wielbi raz pomiata. Dla mnie to do przesady toksyczne.

DB (nietoksyczna- Rabbit, ty żyjesz?) od Well
Obserwuj wątek
    • apersona Re: Gretkowska w Transie 03.08.15, 11:35
      Noooo perwersyjnie wyuzdane życie celebrytów w Paryżu i innych wielkoświatowych lokalizacjach. Seks, drugs and antropologia - antropologii tyci tyci, seksualności z mężczyzną i bez dużo dużo.
      Też mnie zdumiewał kontrast między ostentacyjnym wyzwoleniem seksualnym bohaterki a brakiem umiejętności czy chęci by dbać o siebie. Tu taka odważna, a tu tylko się żali czytelnikowi na lubieżnego, narcystycznego starucha, że ona ostatnie grosze na telefony wydaje, a on bełkoce pijany, ona dokłada się do jego mieszkania ze zdjęciami innej, a on ją z dnia na dzień wyrzuca, on z niej dziewczynę na telefon sobie zrobił, ale ona ciągle do taksówki wsiada i doń jedzie
      • w.ell Re: Gretkowska w Transie 04.08.15, 14:00
        Oj użaliłabym się nad Nią - nieszczęsną, ale z drugiej strony przypomina się: "sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało" (ściślej: chciałaś Manuelo).
    • ilnyckyj Re: Gretkowska w Transie 10.08.15, 22:41
      To cmentarzysko Gotów pochodzi z Szamanki, i te mroczności trochę za bardzo wykoncypowane i rażące sztucznością. Jak sięgnąć do realnej i polskiej przeszłości - to bardziej mroczny i straszny był wiek XVIII w Polsce.
      • apersona Re: Gretkowska w Transie 11.08.15, 10:49
        Dlaczego mroczny?
        • ilnyckyj Re: Gretkowska w Transie 12.08.15, 21:27
          apersona napisała:

> Dlaczego mroczny?
          Por. Paweł Jasienica "Anarchia polska".
          Pewna synteza też u Żuławskiego, w jego chyba najlepszym filmie "Diabeł"
          • apersona Re: Gretkowska w Transie 13.08.15, 17:22
            Poproszę w skrócie
    • apersona Re: Gretkowska w Transie 11.08.15, 10:51
      Jak wam się podobała współczesna seksualność a la mode w "2 dniach w Paryżu"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka