Dodaj do ulubionych

Telefony i oszuści

30.08.11, 22:49
Uważaj, do kogo oddzwaniasz! Oszuści wyłudzają pieniądze przez telefon
Oszuści wymyśli kolejny sposób na wyłudzanie pieniędzy - ostrzega policja. Dzwonią na telefony komórkowe głównie biznesmenów, a gdy ci oddzwaniają obciążani są wysokimi opłatami, sięgającymi nawet kilkuset złotych.
Wybierają numery osób, które prowadzą własną działalność gospodarczą i np. obawiają się, że jeśli nie oddzwonią mogą stracić intratne zamówienie. Rozłączają się na tyle szybko by ofiara nie odebrała połączenia lub dzwonią w godzinach, w których prawdopodobnie go nie odbierze - powiedział rzecznik komendanta głównego policji Mariusz Sokołowski.
Jak dodał, gdy dana osoba oddzwania na numer, który pojawi się na wyświetlaczu jej połączenia traktowane jest jako połączenie Premium (o podwyższonej opłacie). Proceder opiera się na zasadzie działania numerów telefonów pod którymi można brać udział np. w loteriach czy konkursach. Różnica jest jednak taka, że osoba oddzwaniająca nie zdaje sobie sprawy z kosztów takiej usługi.
Taki numer składa się zwykle z sześciu cyfr. Konto osoby dzwoniącej jest automatycznie obciążane. Oszuści wyłudzają w ten sposób jednorazowo kilkadziesiąt, a nawet do kilkuset złotych - dodał Sokołowski.
Policjanci apelują o zgłaszanie się wszystkich, którzy podejrzewają, że mogli zostać w ten sposób oszukani. - Postarajmy się też zapamiętać jak najwięcej szczegółów, które będą mogły pomóc w ustaleniu sprawców - dodał.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10198596,Uwazaj__do_kogo_oddzwaniasz__Oszusci_wyludzaja_pieniadze.html
Obserwuj wątek
    • balzack Re: Telefony i oszuści 30.08.11, 22:51
      A tak na marginesie, dziynnie dostaja jakieś niychciane SMS-y kaj mie kuszom ch..wiy czym. No i wto tu oszukuje?
      • madohora Re: Telefony i oszuści 29.09.17, 20:50
        Niestety o który byś nie kopnął kamień to jakieś oszustwo
      • madohora Re: Telefony i oszuści 27.06.20, 19:05
        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/1LhxMkUGggbxsWsIVX.jpg
    • balzack Re: Telefony i oszuści 30.08.11, 22:53
      Widocznie "babcie" sie już niy sprawdzajom. To może teraz coś na dziadka?
    • madohora Re: Telefony i oszuści 02.09.11, 10:44
      Myślę, że ci którzy oszukują uważają że każdy sposób jest dobry by złapać przysłowiowego "jelenia" - tylko jeszcze nasuwa się pytanie dlaczego firmy które zajmują się sprzedażą tego typu usług to robią. Kiedyś, parę lat temu, chyba tak z pięć, sześć chciałam załatwić dostęp do SMS-ów - cel był w moim przekonaniu szklachetny bo miało to ułatwić pewne prywatne przedsięwzięcie i SMS-y miały lecieć po tzw. kosztach. Telefon miał być wkorzystany w celach informacyjnych. Żadne tam SEX telefony - z tym chyba by było łatwiej. Nie udało się bo po pierwsze na warunkach jakie mi wówczas zaproponowano nie było mnie na to stać a po drugie również formalnie nie chciało mi się tego przeprowadzać. Jak widać po pięciu latach wszyscy idą na komercję i już nawet załatwienie tego rodzaju usług nie stanowi żadnego problemu.
    • madohora Re: Telefony i oszuści 27.01.12, 09:06
      Ciekawe czy ktoś już się tym zajął, bo sprawa też jakby trochę przyschła
      • cirano Re: Telefony i oszuści 27.01.12, 11:51
        Gupich, naiwnych tu dość. Starczy zaciepnonć wyndka... i jusz niy musisz robić
        Nojlepij funkcjonuje(wało), to ponoć na kościół i wiara
        • madohora Re: Telefony i oszuści 30.01.23, 20:18
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/uOqAO9LQZMg5pSRsX.jpg
    • madohora Re: Telefony i oszuści 27.03.12, 21:02
      Wiosna i znowu będzie wysyp różnego rodzaju oszustów
    • madohora Re: Telefony i oszuści 10.07.12, 10:36
      Lato, a więc tym bardziej trzeba uważać. Tyle. że ze starszymi ludźmi to jest tak, że mówią, ostrzegają jeden drugiego a potem sami się zagapią i dają nabrać
    • madohora Re: Telefony i oszuści 04.10.12, 11:18
    • madohora Re: Telefony i oszuści 15.12.12, 18:35
      I znowu nowe oszustwa!
    • madohora Re: Telefony i oszuści 05.02.13, 22:38
      No cóż mimo że sprawa jest nagłaśniana to ludzie jeszcze dają się złapać na taki numer
    • madohora Re: Telefony i oszuści 11.04.13, 18:31
      Uważajcie bo wiosna to wysyp różnych takich
    • madohora Re: Telefony i oszuści 26.07.13, 16:55
      Lato w pełnie, więc i takich sytuacji nie będzie brakowało
      • madohora2 Re: Telefony i oszuści 23.01.14, 11:46
    • madohora Re: Telefony i oszuści 09.04.14, 14:11
      NIE DAJ SIĘ NACIĄGNĄĆ - NIE ODDZWANIAJ - mETRO.PL - 09.04.2014
    • madohora Re: Telefony i oszuści 09.04.14, 14:12
      Czyżby znowu się obudzili, no tak wiosna to czas kiedy budzą się ....oszuści i kieszonkowcy
    • madohora Re: Telefony i oszuści 29.04.14, 15:33
      Wiosna, lato więc znowu będzie wysyp
    • madohora Re: Telefony i oszuści 05.05.14, 21:03
      Telefony, na wnuczka, korzystne umowy a od dłuższego już czasu - ale dopiero teraz jest jakiś wielki szum medialny - na promocje cudownych towarów.
    • madohora Re: Telefony i oszuści 05.05.14, 21:04
      STRZEŻ SIĘ OSZUSTÓW - Dziennik Zachodni - 05.05.2014
    • madohora Re: Telefony i oszuści 05.05.14, 21:51
      Myślicie, że oszustwa matrymonialne są charakterystyczne dla naszych czasów? Nic bardziej mylnego. Otóż w 1925 roku Daily Mail odnotował sensacyjną wiadomość o pewnym młodym brunecie wysokiego wzrostu, który zamówił w kilku hotelach naraz przyjęcia poślubne na 20 osób, które się nie odbyły a to z tej prostej przyczyny, że pan młody na przyjęciach się nie zjawił. (...) Z dochodzenia policyjnego wynika, że ten tajemniczy pan młody pod rozmaitymi nazwiskami miał wyznaczone śluby w różnych miejscowościach, gdzie go na próżno oczekiwali księża ze stułą wraz z płaczącymi narzeczonymi i ich druhnami. Do liczby poszkodowanych należą jeszcze właściciele garażów, gdyż niedoszły pan młody pozamawiał luksusowe limuzyny jakoby celem odbycia podróży poślubnej. Policja wszczęła obecnie energiczne poszukiwania w celu odnalezienia tego nałogowego pana młodego, który prawdopodobnie po znalezieniu go i odbyciu kary zostanie "wylosowany" przez stęsknione narzeczone i hotelarzy

1925 rok
    • madohora Re: Telefony i oszuści 14.07.14, 20:41
      Ech....
      • madohora Re: Telefony i oszuści 03.11.14, 16:41
        Ostatnio prowadziłam dość ciekawą rozmowę. Dziewczyna usiłowała trafić jak mam na imię. No cóż, mogło to dość długo trwać. Na szczęście nie zeżarła mi kasy.
        • madohora Re: Telefony i oszuści 24.01.15, 23:19
          Ten temat jest już tyle razy przewałkowany, że nie wiem czy jest jeszcze o czym gadać
    • madohora Re: Telefony i oszuści 01.03.15, 16:09
      KTOŚ DO CIEBIE DZWONIŁ? NIE ODDZWANIAJ. TO MOŻE CIĘ KOSZTOWAĆ MAJĄTEK - Metro - 01.03.2015
      • madohora Re: Telefony i oszuści 01.03.15, 16:10
        Zastanawia mnie zawsze, dlaczego wysyp tego rodzaju oszustw ma większe natężenie z początkiem wiosny...
    • madohora Re: Telefony i oszuści 28.05.15, 00:11

• madohora Re: Telefony i oszuści 09.05.24, 12:43
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/HQLh1hRyLikIY9ccX.jpg
      • madohora Re: Telefony i oszuści 11.01.25, 23:34
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/OPSlI9O6p0KdFOW2X.jpg
    • madohora Re: Telefony i oszuści 25.08.15, 17:24

• madohora Re: Telefony i oszuści 25.01.22, 12:57
        Powiem tak - a juści
        Nawet pandemii taki nie przepuści
        Ale nie liczy się z tym matołek
        Że sam może być chory
    • madohora Re: Telefony i oszuści 05.11.16, 22:57