madohora Re: Ruda Śląska Halemba 21.11.20, 14:53 DZIŚ MIJA 14 ROCZNICA TRAGEDII W KWK HALEMBA - Radio Katowice - 21.11.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 31.01.21, 19:32 Pewni państwo z Rudy (Nawiasem mówiąc marudy) Na wczasy pojechali Wszystkim za złe mieli Tacy klienci, to same trudy Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:46 A w planach przed - pandemicznych miałam wycieczkę do Piotrkowa Trybunalskiego (mam rodzinę w okolicach Łodzi, więc nawet na kilka dni) i poszukiwanie grobu Damazego Macocha. Podobno się zachował. Kim był Macoch? - tutaj się źle szuka ale w poprzednim wątku Sprawy kryminalne jest mnóstwo informacji na jego temat. Tak w skrócie to był pierwszy ksiądz, który był oficjalnie sądzony. A co zrobił? Z powodu kochanki zaprzepaścił majątek kościelny na Jasnej Górze. Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 16.10.21, 16:54 A co do Krakowa to tak. Zawsze zwiedza się tylko centrum i Wawel a ja sobie zaplanowałam to co dookoła Krakowa. Już się dowiedziałam że w jedno miejsce można tylko z przewodnikiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 11:56 Jak mnie "pochłonęły" konie to czasami całe wakacje jako walet* na obozach jeździeckich Nie dama ale walet. Pewno znasz to określenie. Ale w kwestii formalnej, walet to jest taka osoba, która pracuje w tym przypadku w stajni czyli całe sprzątanie, karmienie, przygotowywanie koni czyli czyszczenie ich oraz czasami pomoc podczas jazdy czy w innych rzeczach. W zamian za darmowe spanie, wyżywienie i co najmniej dwie jazdy w ciągu dnia przez cały czas trwania obozu. Nie wiem czy dzisiaj tak jeszcze jest ale "za moich czasów" tak bywało. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 18:24 Waletowanie (gdyby nie Twoje tłumaczenie na przykładzie zwierząt) dotychczas kojarzyło mi się głównie z darmowym odsypianiem zakrapianej nocy na akademiku... No cóż ? Forma wypoczynku trochę odważna, jak dla młodych ludzi, ale domyślam się, że we "własnym" środowisku ? Całe życie te duże ssaki Ci towarzyszą... Musisz je kochać. Zarażasz kogoś tym uczuciem ? 🙃 Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 20.10.21, 18:50 Nazwa chyba wzięła się właśnie z waletowania w akademikach. Ja wtedy byłam jeszcze bardzo bardzo smarkata. Co więcej pod bardzo dobrą opieką. Co do zarażania to kilka osób zaraziłam. Odpowiedz Link
madohora Re: Ruda Śląska Halemba 15.04.23, 21:15 WIELKIE SADZENIE DRZEW W HALEMBIE ZA NAMI - www.rudaslaska.com.pl - 15.04.2023 Odpowiedz Link