madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:21 Piąte odwiedzenie. Intencya : Odpust PorcyunkuL ofiaro- wany za dusze zmarłych dobrodziejów. Rozmyślam nabożnie, Panie Jezu mój, gorzką mękę Twoję ; patrzę na te bo- leści, które cierpiałeś, gdy lewa noga Twoja przybitą została do krzyża. Wy- ciągnęli ręce Twoje i n< gi, przybili je do twardego drzewa. Żaden nad Tobą nie ma litości a Ty cierpisz okropne boleści, nie otwierając ust Twoich. Czemu tak cierp z ? Ponieważ nogi moje były gotowe do złego. Poszedłem za marnym światem, opuściłem Cię Boga mego i szukałem poci >chy i wygody dla ciała mego. Ile razy nogi moje prze- kroczyły przykazanie Twoje, nie idąc do kościoła, lecz idąc na zabawę ; nie idąc na pomoc bliźniego, lecz idąc na szkodę jego. Przez boleści Twoje, o Jezu, które cierpiałeś, gdy lewa noga Twoja gwo- ździem była przebitą, uwolnij nogi moje od sideł szatańskich i od upadku do grzechu. Nie chcę chodzić po drodze pychy i wyniosłości, lecz na drodze po- kory i poniżenia. Nie chcę szkodzić bliźniemu, pójdę mu w pomoc w każdej potrzebie, uklęknę na kolana w rzewnej modlitwie, poświęcę nogi moje służbie Twojej. Lecz nie tylko dla mnie samego Cię błagam o miłosierdzie! Pamiętaj o Panid. na dusze wszystkich dobrodziejów moich. Nauczyciele nauczali mnie chodzić we-*' dług przykazań Twoich, wykształcili zdolność’ moje. Inni podali mi pokarm i napoj, przyodziali mnie, pocieszali mnie w smutku. Może już dawno odpoczy- wałbym w ziemi, gdybyś nie był zesłał dobrodziejów na ratunek mój. Wszystkich dobrodziejów moich, któ- rzy już zasnęli w śmierci, polecam Tobie o Boże. Zmiłuj się nad nimi, jeżeli w czyścu są zatrzymani. Odpust Por cyunkuli za te dusze ofiaruję, niechaj zostaną przeprowadzone do wiecznej Twej chwały. Amen. Dodaj : 5 Ojcze nasz, 5 Zdrowaś, 5 Chwała, 1 Wierzę na intencyą Ojca świętego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 21.01.19, 23:47 To nie jest w moim guście Tyle razy bywać na Odpuście Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 29.07.19, 14:24 Wsiadłam w pociąg zaraz z rana Bo na Odpust się wybrałam Tam kościółek jest drewniany Pod wezwaniem Świętej Anny Odpust taki jak dawnymi czasy Nie ma ludzi takiej masy Spokojniej czas nam płynie, prawie I na mszy i na zabawie Coś dla wnuczka i dla babki Są pierniki i zabawki I tak powiem w moim guście Tak powinno być na Odpuście Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 13.08.23, 18:10 W następstwie tych wydarzeń w 1518 papież Leon X wydał bullę Cum postquam, która przypominała właściwą naukę o odpustach. Pisał w niej: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 24.07.20, 14:53 NIE BĘDZIE ODPUSTU U BABCI ANNY - Moje Katowice - 24.07.2020 Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 26.07.20, 19:53 Pierwszym znanym odpustem jest odpust udzielony w 1019 przez biskupa Poncjusza z Arles dla pielgrzymów przybywających do opactwa w Montmajour. Następnie, ok. 1063 papież Aleksander II i w 1095 Urban II udzielili odpustu dla wszystkich uczestników wypraw krzyżowych. W 1300 Bonifacy VIII ogłosił pierwszy Rok Jubileuszowy, w związku z którym na mocy bulli Atiquorum habet udzielił odpustu wszystkim pielgrzymującym do grobu Piotra Apostoła. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 26.07.20, 20:09 Na początku XVI wieku arcybiskupem Magdeburga był Albrecht Brandenburski. Biskup ten zaczął gromadzić majątek i przywłaszczać beneficja w sposób sprzeczny z zasadami. Współpracował z nim ściśle dominikanin Jan Tetzel, który upraszczając doktrynę i działając jako wędrowny kaznodzieja, opracował sposób na gromadzenie zysków przez handel "listami odpustowymi", które nie tylko miały być dowodem odpuszczenia kar doczesnych, ale miały być również gwarancją zbawienia. Takie postępowanie wzbudziło powszechny niesmak i zgorszenie wśród duchownych. 31 października 1517 augustianin Marcin Luter wywiesił na drzwiach kościoła w Wittenberdze 95 tez przeciw "handlowi odpustami". Dzięki wynalazkowi druku tezy szybko rozpowszechniły się w Rzeszy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 26.07.20, 20:16 Bulla ta została szybko zakwestionowana. Miała bowiem charakter listu prywatnego do ówczesnego legata papieskiego w Niemczech, kardynała Kajetana de Vio. Zabrakło w niej wyraźnego zaprzeczenia nauczaniu Tetzla, nadto papież nie wyraził w niej jasno, że jest to nauczanie ex cathedra. Jesienią 1518, po nieudanych spotkaniach de Vio i Lutra, ten drugi wystąpił z Kościoła. Dopiero 30 czerwca 1519 w tzw. Liście do Szwajcarów Leon X wyjaśniał, iż miał zamiar podać naukę zawartą w bulli jako obowiązującą. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 26.08.23, 21:01 Wśród Ibadi tauba odgrywa ważną rolę w doktrynie imamatu . Imama, który popełnił poważny grzech, należy poprosić o wykonanie taubah. Jeśli nie chce tego zrobić, wierzący mają obowiązek odwrócić się od niego w duchu Bara'a . W literaturze ibadyckiej zachował się tekst publicznej deklaracji Tauba autorstwa Rāšida ibn ʿAli, który był imamem Rustāq w XI wieku. Muʿtazilici zakładali, że w przypadku niewłaściwego postępowania nie tylko władcy, ale także urzędnicy rządowi będą musieli przejść proces tauba Odpowiedz Link