madohora Re: Odpust 14.08.23, 13:59 Księga I. Normy ogólne (kan. 1–203) Księga II. Lud Boży (kan. 204–746) Księga III. Nauczycielskie zadanie Kościoła (kan. 747–833) Księga IV. Uświęcające zadanie Kościoła (kan. 834–1253) Księga V. Dobra doczesne Kościoła (kan. 1254–1310) Księga VI. Sankcje w Kościele (kan. 1311–1399) Księga VII. Procesy (kan. 1400–1752). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 27.08.23, 21:09 KURCZAK W MLEKU KOKOSOWYM 500 g Udka z kurczaka 2 wędka(i) Trawa cytrynowa 1 Liść lipy 1 szt. Imbir (wielkości kciuka) 2 Limes 2 Scallions 2 Czosnek 1 Chilli 2 Ignamy 250 ml Mleko kokosowe 10 arkuszy Kolendra Sól Pieprz Olej W przypadku kurczaka z mlekiem kokosowym i słodkimi ziemniakami najpierw posolić kurczaka. Pokrój trawę cytrynową i chili na pół wzdłuż. Limonki pokroić na ćwiartki. Obierz czosnek, imbir i szalotkę i pokrój w cienkie kliny. Obrane słodkie ziemniaki pokroić w kostkę. Podgrzej 4 łyżki oleju w zapiekance, usmaż w nim kurczaka, a następnie wyjmij. Smażyć warzywa, z wyjątkiem kostek słodkich ziemniaków, w pieczonej pozostałości, odglazurować mlekiem kokosowym, dodać kurczaka i gulasz przykryte na małym ogniu przez około 40 minut. Dodaj słodkie ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Przed podaniem dopraw sos solą i pieprzem i posyp kurczaka mlekiem kokosowym i słodkimi ziemniakami ze świeżą kolendrą. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 14:05 Formalne prace rozpoczęto 6 maja 1965 sesją, na której podjęto kwestie fundamentalne dla późniejszych prac, m.in. czy mają powstać dwa kodeksy: jeden dla obrządku łacińskiego, a drugi dla Kościołów Wschodnich. W styczniu 1966 zostało skierowane pismo do Konferencji Biskupów z prośbą o nadsyłanie propozycji dotyczących reformy prawa kanonicznego. Kolegium Konsultorów, które stało się głównym organem opracowującym Kodeks było związane merytorycznie 10 dyrektywami wyrażonymi w Zasadach, które winny kierować odnową kodeksu prawa kanonicznego. Celem prac Papieskiej Komisji dla Rewizji Kodeksu Prawa Kanonicznego było przygotowanie projektów przepisów poszczególnych dziedzin prawa (tzw. schematów). Nad każdym schematem pracowała grupa robocza Kolegium Konsultorów. Od 1969 rozpoczęto publikowanie dokumentacji prac zespołów w półroczniku Communicationes, który stał się oficjalnym organem Komisji informującym o przebiegu pracy kodyfikacyjnej. Zespoły pracowały na sesjach, które odbywały się w Rzymie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 14:30 Poczwarte: Obrazy mają przedstawiać świętych takich, którzy albo już są uro czyście kanonizowani, lub też w marty rologiach zatwierdzonych są zapisani. Po tych upomnieniach wyliczają się ODPUSTY, których za pozwoleniem Ojca Świę tego dostąpić może każdy, kto przechowuje u siebie jaki przedmiot z powyżej wyliczo nych i dopełni pobożnych uczynków, które dla uzyskania tych odpustów są przepi sane. Ktokolwiek odmówi przynajmniej raz w tygodniu koronkę pańską lub jakąś koronkę o Najśw. Maryi Pannie, lub ró żaniec, lub jedną z trzech części różańca, lub pacierze kapłańskie, lub małe officium o Najśw. Pannie, lub officium za zmar łych, lub siedm psalmów pokutnych, lub psalmy graduałne, lub miałby w zwyczaju nauczać katechizmu, lub odwiedzać więź niów', lub chorych w szpitalu, miłosier dziem tknięty, lub też ubogich wspomagać, lub obecnym być na Mszy świętej, lub ją odprawi, będąc kapłanem: ktokolwiek to uczyni, prawdziwie skruszony, grzechy swe wyzna na świętej spowiedzi i do ko munii przystąpi, w którymkolwiek z niżej wymienionych dni to uczyni, to jest w uroczystość Narodzenia Pańskiego, Trzech Króli czyli Objawienia Pańskiego, Zmart wychwstania , Wniebowstąpienia, Zielo nych Świąt czyli Zesłania Ducha święte go, także w inne dni świąteczne: Prze- najśw. Trójcy, Bożego Ciała, Oczyszczenia, Zwiastowania, Wniebowzięcia, Narodzenia i Niepokalanego poczęcia Najśw. Maryi Panny ; w dzień narodzenia św. Jana Chrzciciela, w dzień św. Józefa, oblu bieńca Jejże N. Maryi P., ŚŚ. Apostołów Piotra i Pawła, Jędrzeja, Jakóba, Jana, Tomasza, Filipa i Jakóba, Bartłomieja, Mateusza, Szymona i Judy Tadeusza, Ma cieja i Wszystkich Świętych; w tymże dniu będzie się modlić pobożnie o wykorze nienie herezyi i schyzm, o pomnożenie wia ry katolickiej, o pokój i zgodę pomiędzy panującymi chrześciańskimi, jakoteż o inne potrzeby Świętego Kościoła, dostąpi Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 14:37 Sacra Congregatio Indulgentiis Sacrisque Reliquiis praeposila praesens Summarium ex lingua latina in polonum idioma fideliter ver sum, uti vir peritus in polonica lingua testatus est, authenticum recognovit, lypisque imprimi benigne permisit. Datum Romae ex Secretaria eiusdem Sa- crae Congregationis die 17 Septembris 1900. losephus M. Gan. Goselli Substit. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 14:43 Dzieje klasztoru Jasnogórskiego wskazują nam, że pożary niejednokro tnie nawiedzały przybytek Maryi. Pierw sza wieża kościelna zgorzała 10 lute go Roku Pańskiego 1654, a niezadłu go, bo w roku 1690 padła ofiarą pło mieni razem z całym kościołem. Wie ża, która spaliła się lat pięć temu, wznie siona była w roku 1702, a pięknością swoją i prawdziwą swojskością zaw sze głęboko w pamięci pielgrzymów Maryi Najświętszej się utrwalała. Teraz kiedy święte miejsce nasze, cudami słynące, chwałę Maryi już z wielkiej odbudowanej wieży głosić światu będzie, dobrze było by przy pomnieć sobie jakie to koleje prze chodził klasztor Panienki Częstochow skiej, jak cześć Królowej Nieba i Ziemi stopniowo w tym świętym Jej miejscu wzrastała, a Jasna Góra teraz stała się ogólną polską świątynią pełną cudów wielkich i wspomnień podniosłych z dziejami Narodu Polskiego związa nych. Legenda święta głosi, że kiedy Matka Najświętsza z Synem swym Dzieciątkiem w domku w Nazaret mie szkała, a Bóg Człowiek w pokorze i w posłuszeństwie synowskiem ojcu swemu przybranemu Św. Józefowi rę kami pomagał, pracą Świętej Rodziny zdziałany powstał stół cyprysowy, do którego i sam Chrystus Pan pracy rąk swoich dokładał. Przy tym stole Świę tym siadywała Panienka Najświętsza a Dzieciątko Boże pod Jej opieką po magało Św. Józefowi. A kiedy Chry stus Pan umęczon i ukrzyżowany zmar- twych powstał i w niebo wstąpił dzie wice ten stół, co dla Matki Bożej był tak drogi i przypominał jej lata dzie cięce Zbawcy świata do domu Zebe deusza, ojca, świętego Jana Ewangeli sty, przeniosły, bo i Matka Boża tam za wskazaniem Chrystusa Pana za mieszkała. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 14:57 ruszyć z miejsca nie chciały, Hussyci w złości wielkiej rozbili Obraz Święty o kamień na trzy części, a jeden z nich świętokradzko ściągnął na Niego rękę i szablą dwa cięcia Świętemu Obliczu zadał. Na miejscu tym wytrysło źró dełko i jego wody obmyły Świętą Twarz tak zbeszczeczoną. I po dziś dzień przy kościółku Świętej Barbary istnieje to źródełko, a woda jego dziw nie czysta, brana jest przez pobożnych pielgrzymów. Tu wzniesiono również krzyż, a potem w roku 1646 świąty nię pod wezwaniem Św. Barbary. Ojcowie zawieźli Obraz połupa- ny w czci najwyższej do Krakowa i tu król Władysław Jagiełło najzdoł- szych mistrzów z Konstantynopola za wezwał. Ci Obraz do stanu w jakim był przed tern doprowadzili, ale po mimo starań, znaków cięć szabli za trzeć nie mogli. Wielką radością na pełniły się serca wiernych Maryi sług i całego ludu, kiedy Obraz przewieziony został napowrót.- Król, senat, wszyscy dostojnicy i szlachta w try umfalnym pochodzie Obraz Najświęt szej Panny z wielką uroczystością na powrót na Jasną Górę wprowadzili. Była to więc pierwsza, a najwspa nialsza pielgrzymka do stóp Maryi Częstochowskiej. Odtąd przez wieki całe co rok pielgrzymi dążą do miej sca świętego. Czas płynął, a w Roku Pańskim 1682 przypadła trzechsetna rocznica sprowadzenia Obrazu Cudownego. Pa pież, Inocenty XI, w dniu obchodu Ju bileuszu, 1 Lipca 1682 roku, obda rzył Jasną Górę zupełnemi odpusta mi, których dostępują wierni, co świą tynię Matki Boskiej Częstochowskiej nawiedzą i po spowiedzi, za grzechy żałując, Sakramenty Święte przyjmą. W tym roku, jak pisze dziejopis, 140,000 wiernych podążyło do Częstochowy z całej Polski i krajów przy ległych dla oddania Czci Najświętszej Panience. W niespełna lat sto kroniki klasz torne zaznaczają drugą wielką uro czystość Koronacyi Wizerunku Cuda mi słynącego. Oto Kardynał Bene dykt Odeschalchi wyjednywał u kapi tuły Św. Piotra w Rzymie dwie złote korony dla cudownego obrazu, a Pa pież Klemens II w bulli nadał wiel kie przywileje klasztorowi. Uroczystość Koronacyi roku Pań skiego 1717 dnia 8 Września jedno czy u stóp Maryi 150 tysięczny tłum Jej Wiernych Czcicieli. Przybywa do 800 kapłanów z całej Polski, a bi- skup-koronat po uroczystym hymnie: „ Wielbij duszo moja Pana", wieńczy ko ronami głowy Najświętszej Panny i Dzie ciątka Jezus. Najsłynniejsi kaznodzieje ówcześni, Ksiądz Andrzej Karsznicki, kaznodzieja Królewski i Ksiądz Srebr- nicki z Krakowa przybyły, po wspa niałych przemowach chwałę i uwielbienie Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 27.08.23, 23:10 W łączności z powyższym dekretem z dnia 12 sierpnia br. o warunkach zyskania odpustu jubileuszowego zwracamy uwagę na to, że 1. w roku jubileuszowym są zawieszone nietylko od- pusty z wyjątkiem w dekrecie wymienionych, lecz zawieszone są też dla spowiedników fakultety i indulty absolucji od censur, dyspens od ślubów, nieprawidłowości i przeszkód do święceń w jakibądź sposób udzielone. Temu zawieszeniu nie podlegają fakultety udzielone przez Codex J. C. ani też fakultety pro foro externo Nuncjuszów, Ordynarjuszów i Przełożonych zakonnych; nie są zawieszone fakultety pro foro interno, udzielone Ordy- nariuszom i spowiednikom od Penitencjarji dla osób, które do Rzymu się udać nie mogą oraz fakultety spowiedników w Lour- des i Palestynie. (Ad illud idem propositum ad quod indulgen- tiarum intermissio spectat, facúltales et indulta absolvendi etiam a casibus Nobis et Apostolicae Sedi reservatis, relaxandi cen- suras, dispensando a votis eademque commutandi, dispensandi praeterea ab irregularitatibus et impediments cuilibet et quoquo modo concessa extra Urbem eiusque suburbium per Iubilaei Maximi decursum suspendimus nullique suffragari volumus (A. A. S. XXV. p. 12). 2. Przy absolucji od censur i nieprawidłowości do świę- ceń należy stwierdzić, czy penitent przy pierwszej spowiedzi jubileuszowej nie otrzymał już absolucji, ponieważ fakultety spowiedników odnoszą się tylko do pierwszej spowiedzi św. jubileuszowej. 3. Spowiednicy powinni przy udzieleniu absolucji lub dyspensy uważać na zastrzeżenia prawnie wymagane. Tylko chorym można zmniejszyć modlitwy dla otrzy- mania odpustu przepisane pod nr. II., 3. 5. Visitado Basilicae nie może być zmieniona na dobry uczynek, do którego wypełnienia już istnieje zobowiązanie. (Mónita de usu faeultatum Confessariis per Annum Sanctum tributarum etc. A. A. S. XXV. pag. 60.) Katowice, dnia 31 sierpnia 1933 r. f Stanislaw Adamski, Biskup. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 27.08.23, 23:26 Alfonsy w posłuszeństwie cingulum całuje, Lecz pokornem pytaniem tak się informuje: „Wszystko według rozkazu Ojca Gwardyana. Lecz do Świętego Krzyża, gdzie bywa śpiewana Summa, i do kościółka Upadku Trzeciego Raczył Ojciec Głwardyan brata Aleksego Syłać do usług księży; poczciwiec Stokowy Zawsze, jak dotąd było, pomagać gotowy, Latoś także pomoże; czy Ojciec pozwoli?“ Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 27.08.23, 23:54 Portiunkula Moja ciocia Hela jest wyjątkowo pobożny kobietą. Przeszłego roku w dniu Najśw. Maryi Panny Aniel- skiej poprosiła mnie, bym wraz z nią udała się do Panewnik, by uzyskać tzw. odpust portiunculi. Owszem, słyszałam już kilka razy o tym od- puście, ale teraz mając sposobność porozmawiania z ciocią stawiłam kilka pytań: — Ciocia przeszłego roku była w Asyżu, wiele czytała o św. Fran- ciszku, może więc mi powie historię powstania tego odpustu. Ciocia nieznacznie poprawiła so- bie zawiązaną na głowie chustę, chrząknęła i odpowiedziała: — Trzy kwadranse od Asyżu, w uroczej dolinie Umbrii, stał mały kościółek pod wezwaniem Matki Bo- skiej Anielskiej. Wystawili go w IV wieku pielgrzymi, wracający z Zie- mi św. i umieścili w nim relikwie z grobu Matki Boskiej. Św. Franci- szek ogromnie lubił modlić się w za- cisznym kościółku, a gdy pod wpły- wem gorącej miłości ku Bogu wy- rzekł się wszelkiej wygody życiowej, obrał ten kościółek za stałe miejsce modlitwy. Przez długie godziny, dnie a nawet noce klęczał św. Bieda- czyna z Asyżu przed Bogiem i prosił o różne łaski. I pewnego razu pod- czas zachwycenia zrozumiał słowa Jezusa: „Franciszku, zażądaj jakiej- kolwiek łaski, a ja ci jej udzielę.“ święty padł twarzą na ziemię i od- powiedział: „Ja nędzny, niegodny grzesznik proszę najpokorniej, abyś wszystkim tym, którzy po szczerym wyznaniu swych grzechów odwie- dzą ten kościół, udzielił odpustu zu- pełnego, tj. darował wszystkie kary doczesne.“ I Pan Bóg spełnił to wielkie życzenie świętego. — Ciociu, czy tylko w tamtym ko- ściółku można było zyskać odpust? — Tak było przez długie lata. Ale w r. 1847 Ojciec św. Pius IX orzekł, że wszyscy po wyznaniu swych grzechów i przyjęciu Komunii świętej mogą uzyskać ten odpust tylekroć, ile razy odwiedzą kościół uprzywilejowany tym odpustem i tam pomodlą się na intencję Ojca św. Przez długi czas szliśmy w milcze- niu. Potem zapytałam: — A jak wyglada ten mały ko- ściółek? Zauważyłam, że ciocia się uśmiech- nęła. — Dzisiaj nad małym kościółkiem wznosi się wielka bazylika pod we- zwaniem Najśw. Maryi Panny Aniel- skiej. Jakiś uprzejmy zakonnik opro- wadzał nas po kościele, pozwolił zajrzeć do celi, w której św. Fran- ciszek się modlił, a w ogrodzie zwrócił nam uwagę na krzak róży. 0 krzaku tym wspomina pewna rzewna legenda. — Ciocia ją zna? Proszę mi ją powtórzyć. — W pewną mroźną, zimową noc modlił się św. Franciszek. Było w około cicho i mroczno. Wtedy przystąpił do modlącego się szatan 1 kusił: „Jesteś młodym, przystoj- nym, czeka cię długie życie, dlaczego więc niszczysz życie i urodę na po- kucie i wyrzeczeniu się? Patrz, jak inni się bawią, jak inni są swobodni, jak oni wykorzystują życie... a ty?...“ Św. Franciszek, nie mogąc ścierpieć tych pokus, wybiegł na pole, stanął przed ciernistym krzakiem różanym i nagle rzucił się w ten ciernisty krzew. Z licznych drobnych a do- kuczliwych ran popłynęła krew... i w tej chwili stało się coś prze- dziwnego: krzak cierniowy zbro- czony krwią Świętego zakwitnął w tę mroźną noc krwawymi i bia- łymi różami... — A teraz jeszcze kwitnie? I tak rozmawiając doszliśmy do — Owszem, przyniosłam sobie Panewntk, do kościoła OO. Fran- nawet kilka płatków różanych. Są ciszkanów. Poszłam do spowiedzi białe i mają charakterystyczne ślady świętej a potem szczerze prosiłam krwawych kropel. Podobnej odmia- Boga o darowanie mi wszystkich ny róż nie widziałam w całej tamtej- kar, na ja^e zasłużyłam sobie prze- szej okolicy. stępując przykazania Boże. Emgt Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 15:49 Tajemnica odpustów Odpust - warto więc przyjrzeć się temu po- jęciu. Ma ono swoją długą i pełną zawirowań historię, jak również wielką liczbę skojarzeń: właściwych – wielkie święto parafialne, okazja do zmniejszenia czekającej nas kary za grzechy i niewłaści- wych: od budy z tandetą i świecidełkami, do tyleż zaskakującego, co podejrzanego pomysłu wykupienia się od kary czyśćco- wej pieniędzmi. Dziś, gdy chcemy naszą wiedzę o odpu- stach uzupełnić, przebić się musimy przez gąszcz zagadnień historycznych, bowiem ich historia ściśle związana jest z dziejami Kościoła. Natomiast, gdy interesuje nas stan wiedzy współczesnej, czeka nas wę- drówka przez szereg dokumentów praw- nych, gdzie czyha na zainteresowanego wielka liczba drobiazgowych wskazań i licznych niuansów – w taki dzień, w da- nym kościele, po odmówieniu wskazanej modlitwy, pod warunkiem itd. Najczę- ściej, w informacji z ogłoszeń parafial- nych o możliwościach skorzystania z łaski odpustu, cała procedura jego uzyskania ukryta jest za sformułowaniem „pod zwy- kłymi warunkami”, które w istocie nie są takie zwykłe. Na przykład: „modlitwa w intencji papieża” to nie modlitwa za papieża, ale modlitwa w jedności z nim za to, o co on sam się modli. Przykładowo, spełnimy ten warunek, odmawiając jeden raz „Ojcze nasz” i „Zdrowaś Maryjo” lub inną modlitwę. Do spowiedzi sakramen- talnej niekoniecznie trzeba przystąpić w danym dniu, ale do komunii św. już tak. Natomiast, w jakim stopniu udało nam się zrealizować „wykluczenie przywiązania do grzechu nawet powszedniego” na zawsze pozostanie tajemnicą. W dokumentach kościelnych możemy też znaleźć dokładną definicję odpustu, uzasadnienie, co zosta- je odpuszczone i z jakiego źródła pocho- dzą zasoby łaski. Wszystko to razem sprawia, że u wier- nego może zrodzić się uczucie paniki, jak zawsze gdy staje w obliczu drobiazgowo opracowanych procedur. Oto jest jakieś dobro, które mogę osiągnąć, ale czy po- dołam? Lista okazji do uzyskania odpustów jest niezwykle długa (tak długa, że na wielu stronach internetowych, np. ILG, Opoka, zamieszcza się jedynie wybór) i tam rów- nież drobiazgowo zostaje wymienione, ja- kie modlitwy lub inne czynności skutkują darowaniem kary. Na końcu, jako stosun- kowo niedawo dodane, umieszczone są praktyki związane z kultem Miłosierdzia Bożego. I oto, szczęśliwie, zataczając wielkie koło, zdobywanie wiedzy o odpustach prowadzi nas do sedna sprawy – czyli świadectwa o Bożym Miłosierdziu, które jako niezmierzone istnieje poza wszelką biurokracją. Dopiero teraz można spojrzeć na długie katalogi warunków z dystansu i ze spokojem. Na każdym kroku mnóstwo sytuacji daje nam okazję do usunięcia wszystkich przeszkód, jakie nas od radości zbawienia oddalają. Jak bardzo Niebieski Ojciec wyczekuje swych dzieci, skoro chce, żeby jak najszybciej znalazły się w Niebie! Nawiedzenie licznych kościołów, róża- niec, adoracja Najświętszego Sakramen- tu, rekolekcje, pielgrzymki, wspomnienia świętych patronów, nawet oglądanie transmisji w telewizji lub słuchanie przez radio – wszystko to niesie w sobie obiet- nicę przebaczenia. Do każdego takiego aktu dodana jest i przyobiecana łaska od- pustu, jeśli nie zupełnego, to przynajmniej częściowego.Tak liczne okoliczności są do- wodem Bożego oczekiwania, to świadec- two wyciągniętej ręki. Jeżeli świadomie ktoś żyje Kościołem, nie ma możliwości, by łaska odpustu go ominęła. Natrafi na nią wielokrotnie w czasie całego roku li- turgicznego, bez konieczności drżenia o skrupulatne zachowanie procedur, które zastąpić można miłością i hojnością w od- powiedzi na Boże wezwania. Wśród zapewnień z listy znajduje się taki punkt: „publiczne świadectwo własnej wiary w określonych sytuacjach życia codzien- nego, jak częste przystępowanie do sa- kramentów, włączenie się we wspólnoto- we formy wyrażania wiary i apostolstwa, głoszenie słowem i uczynkami zbawienia chrześcijańskiego osobom, które są dale- kie od wiary”. W opracowaniach znajdujemy także informację, że łaska odpustów związana jest nie tylko z odmawianiem modlitw. W oczach Boga wartość mają też czyny miłosierdzia, umartwienia, czyli świado- me rezygnowanie z jakichś dobrych rzeczy oraz postawa otwartego i przyjaznego in- nym świadectwa w miejscach, gdzie Kościół instytucjonalny ma utrudniony dostęp. To oznacza, że Bóg ściśle związał swą łaskę z codziennością świeckiego życia. Chodzi zatem o zwykłe bycie chrześci- janinem w świeckim świecie: dbanie o for- mację duchową i dawanie świadectwa. Wykonując swą świecką pracę w laickiej rzeczywistości, pozostać sobą: katolikiem, wiernym Bogu, otwartym na ludzi, to zy- skiwać darowanie kary. Hojnie i z ufnością odpowiadać na gest Miłosierdzia, to znać tajemnicę odpustów. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:19 Marcin Luter TRZY SCENY Z ŻYCIA NASZEGO REFORMATORA. Scena I. (Cela klasztorna: 1 proste łóżko, przykryte kocem, stół, 2 krzesła, nad łóżkiem prosty krzyż. Przy stole siedzi 2 mnichów i prowadzi rozmowę). Luter Szukając prawdy i spokoju duszy, Przywdziałem szaty mnicha-zakonnika, Lecz dziś przed Tobą Boże, wyznać muszę, Że zawiódł mnie ten żywot pokutnika ... Surowe posty, chłosta, biczowanie, Nie dały tego, czego szukam w życiu, Bo duszy pewnie czegoś więcej trzeba ... Często więc siedzę i rozmyślam skrycie, Jakaż jest droga właściwa do nieba? ... Mnich Albert Ach, zostaw, bracie, próżne rozmyślania, Cóż to pomoże, na cóż to się zdało? — Zmieniasz się, jesteś wprost nie do poznania. Że często myślę: co się z tobą stało? Samotny, wspólnych unikasz pacierzy, Przy książkach tylko siedzisz i pisaniu ... Czemu to czynisz? — Czy to tak należy Na bezowocnym trwonić czas czytaniu? ... Luter ... Czy ty to zrozumiesz? —• Bracie Albercie, chcę ci wyznać szcżerze: Znalazłem księgę, (pokazuje Biblię) w niej jest Słowo Boże, Z niego niech Kościół nasz swe prawdy bierze, To wtedy nic nas nie zwiedzie w bezdroże! Ale powiadam ci, bracie, w tym dziele Nie masz ni słowa o naszych odpustach, Ani o żadnym biczowaniu, chłostach, Nawet o świętych. Lecz o Bogu — wiele! On jeden wielki, Jemu nikt nie sprosta!! Mnich Albert I ja odczuwam niepokój, obawę I myślę nad rym, gdy się spać położę, Czy wiernie troszczę się o Bożą sprawę, Czy klasztor wiedzie mnie w Królestwo Boże? ... Luter (głośno) Bracie, rozmyślać tylko — to za mało, Tu trzeba czynu, trzeba zło naprawić! Na co się nasze umartwianie zdało? Trzeba do walki z złem czynnie się stawić! Mnich Albert Lecz czy ty tylko to uczynić zdołasz? Któż cię wysłucha, ciebie, mnichu szary? Gniew przełożonych na siebie wywołasz, Będziesz wyklęty, nie unikniesz kary!! Winieneś słuchać, a nie rozkazywać, Rób co ci każą, nie dręcz sobie głowy, Pracą, modlitwą dni swoje wypełniaj. — (wstaje) Ja już odchodzę, więc bądź, bracie, zdrowy. Luter (wstaje i mówi z mocą) A ja nie będę milczał, bo nie mogę! Mam ślepo słuchać? Nie na tom stworzony! To wszak niezgodne jest z moim sumieniem! Czy może kłamcą mam zostać przed Bogiem? Nie!!! Chcę zbawienie mieć, nie potępienie!!! Mnich Albert Bracie, ty jesteś dziś dziwnie wzburzony! Skąd się u ciebie ta odwaga bierze? Ty musisz milczeć, nie bądźże szalony ... Pójdź lepiej ze mną na wspólne pacierze! • Luter (stanowczo) Ja milczeć nie będę! Ja Boże prawdy będę głosić śmiało] Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:26 Bóg jest takim sztukmistrzem, co potrafi to, co chce nam przeszkadzać i szkodzić, zmusić do tego, by nam pomagało i było pożyteczne, to co chce nas zabić zmusić, by nam do życia służyło. Dr M. Luter Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:32 Osoba otrzymująca odpust musi wykonać jakąś czynność, aby go otrzymać. Najczęściej jest to odmówienie (jednorazowe lub wielokrotne) określonej modlitwy , ale może również obejmować pielgrzymkę , odwiedzenie określonego miejsca (np. sanktuarium , kościoła czy cmentarza ) lub spełnienie określonych dobrych uczynków Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:37 Przebaczenie grzechów i przywrócenie komunii z Bogiem pociąga za sobą darowanie wiecznej kary za grzech, ale doczesna kara za grzech pozostaje. Przykład tego można zobaczyć w 2 Samuela 12, kiedy po tym, jak Dawid odpokutował za swój grzech, prorok Natan mówi mu, że otrzymał przebaczenie, ale: „Tak mówi Pan, Bóg Izraela:... Dlatego teraz miecz nie odejdzie od twojego domu, bo mnie wzgardziłeś i wziąłeś za żonę żonę Uriasza”. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:42 Kościół, zgodnie z rozumieniem władzy wiązania lub rozwiązywania nadanej przez Chrystusa, udziela poddanym swojej jurysdykcji dobrodziejstw tych zasług za modlitwę lub inne pobożne uczynki podejmowane przez wiernych. Otwierając dla poszczególnych chrześcijan swój skarbiec, „Kościół nie chce po prostu przyjść z pomocą tym chrześcijanom, ale także pobudzić ich do dzieł pobożności, pokuty i miłości”. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:46 Minimalnym warunkiem uzyskania odpustu cząstkowego jest skrucha serca; pod tym warunkiem katolik wykonujący daną pracę lub odmawiający daną modlitwę uzyskuje za pośrednictwem Kościoła darowanie kary doczesnej równej karze uzyskanej wskutek własnego uczynku Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:51 W tej samej ustawie papież Paweł nakazał dokonanie rewizji oficjalnej listy modlitw i dobrych uczynków odpustowych, zwanej Raccolta , „w celu dołączenia odpustów jedynie do najważniejszych modlitw i dzieł pobożności, miłości i pokuty”. [20] Raccolta została zastąpiona Enchiridion Indulgentiarum . Chociaż z listy usunięto wiele modlitw i dobrych uczynków odpustowych, obecnie zawiera ona nowe ogólne udzielenie odpustów cząstkowych, które dotyczą szerokiego zakresu działań modlitewnych, i wskazuje, że modlitwy, które w niej znajdują, są godne czci ze względu na boskie natchnienie lub starożytność lub będące w powszechnym użyciu, to tylko przykłady [21]z tych, do których odnosi się pierwsze z tych ogólnych przyznań: „Wznosząc umysł do Boga z pokorną ufnością podczas wykonywania obowiązków i znoszenia trudności życiowych oraz dodając, przynajmniej w myślach, pobożną inwokację”. [22] W ten sposób Enchiridion Indulgentiarum , pomimo swoich mniejszych rozmiarów, klasyfikuje jako odpustowe nieporównanie większą liczbę modlitw, niż traktowano jako takie w Raccolta . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 19:56 dokonanie aktu wiary, nadziei, miłości, skruchy lub komunii duchowej odmawiając Bogu Ukrytemu (Adoro te dedykowane), Tobie, błogosławiony Józefie (Ad te beate Ioseph), niektórymi modlitwami Brewiarza Rzymskiego (Dziękujemy Ci, Panie Boże Wszechmogący, Módlmy się za naszego Papieża, Święta Uczto, Święta Maryjo). pomocy bezbronnym, Święci Apostołowie Piotr i Paweł, Nawiedź, prosimy Cię, Panie), Aniele Boży, Aniele Pański, Duszo Chrystusowa (Anima Christi), Wysłuchaj nas (Rytuał Rzymski), Niech Ci się spodoba, Panie, Wieczny Odpoczynek, Witaj Święta Królowo, Pod Twoją opiekę uciekamy się lub Przyjdź Duchu Święty odmawianie Litanii do Imienia Jezusa, Serca Jezusa, Krwi Jezusa, Dziewicy Maryi, Świętego Józefa lub Wszystkich Świętych odmawiając Małe Oficjum Męki Pańskiej, Serca Pana Jezusa, Niepokalanego Poczęcia lub św. Józefa recytując Credo Apostolskie, Credo Nicejskie, Jutrznię lub Nieszpory oficjum za zmarłych, Psalm 50, Psalm 129, Magnificat lub Memorare (Pamiętaj o Najświętsza Maryjo Panno) nauczanie lub uczenie się doktryny chrześcijańskiej zwiedzanie katakumb chrześcijańskich modlitwa o powołania kapłańskie lub zakonne modląc się o powrót chrześcijan niekatolickich do Kościoła katolickiego spędzić trochę czasu na modlitwie myślnej czyniąc znak krzyża odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:00 Specjalne odpusty Edytować Odpust zupełny można uzyskać także przy niektórych okazjach, które nie zdarzają się codziennie. Obejmują one między innymi: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:07 Pierwszy odpust był przeznaczony dla ofiar Covid-19 i osób im pomagających. Do czynności, z którymi wiązał się odpust, zaliczała się modlitwa różańcowa, droga krzyżowa , a przynajmniej odmawianie Wiary , Modlitwy Pańskiej i modlitwy maryjnej . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:11 Sobór w Epaone w 517 r. jest świadkiem wzrostu praktyki zastępowania surowych pokut kanonicznych nową, łagodniejszą: jego 29. kanon obniżył do dwóch lat pokutę, jaką odstępcy mieli odprawiać po powrocie do Kościoła, ale zobowiązał ich do postu jednego dnia na trzy w ciągu tych dwóch lat, aby przyjść do kościoła i zająć miejsce u drzwi penitentów, a następnie wyjść z katechumenami . Każdy, kto sprzeciwiał się nowemu rozwiązaniu, miał przestrzegać znacznie dłuższej, starożytnej pokuty Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:15 Odpusty stawały się coraz bardziej popularne w średniowieczu jako nagroda za pobożność i dobre uczynki, choć z doktrynalnego punktu widzenia Kościół katolicki twierdził, że odpust przysługuje jedynie za doczesną karę za grzechy odpuszczone już w sakramencie spowiedzi . Ponadto udzielano odpustów za akty jałmużny, a także modlitwa, pielgrzymki i posty. Ponieważ odpusty udzielane za jałmużnę wydawały się niektórym zwykłą transakcją pieniężną, zamiast postrzegać odpust jako przyznawany za sam dobry uczynek – akt dobroczynności dokonany na rzecz szpitala, sierocińca lub kościoła – wielu zaczęło postrzegać odpusty za jałmużnę po prostu „ kupowanie” lub „kupowanie” odpustów. Wierni prosili o udzielanie odpustów za odmawianie ulubionych modlitw, dokonywanie aktów pobożności, uczęszczanie do miejsc kultu i pielgrzymowanie ; bractważądał odpustów za odprawianie przedstawień i procesji; stowarzyszenia domagały się, aby ich spotkania były nagradzane odpustami. Do dobrych uczynków zaliczały się datki pieniężne na cele charytatywne, a zebrane w ten sposób pieniądze przeznaczano na wiele celów, zarówno religijnych, jak i obywatelskich; projekty budowlane finansowane z odpustów obejmują kościoły, szpitale, kolonie trędowatych , szkoły, drogi i mosty. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:23 Inaczej rzecz się miała z odpustami za zmarłych. W związku z tym nie ma wątpliwości, że Tetzel zgodnie z tym, co uważał za swoje autorytatywne instrukcje, ogłosił jako doktrynę chrześcijańską, że do uzyskania odpustu za zmarłych nie jest wymagana nic innego jak tylko ofiara pieniężna, bez konieczności skruchy lub spowiedzi . Nauczał także, zgodnie z ówczesną opinią, że odpust można uzyskać z niezawodną mocą dla każdej duszy. Wychodząc z tego założenia, nie ma wątpliwości, że jego doktryna była w zasadzie doktryną drastycznego przysłowia: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:27 Peter Marshall stwierdza, że Luter nie sprzeciwiał się bezpośrednio idei odpustów, przyznając, że „biskupi i proboszczowie mają obowiązek z całą czcią przyjmować komisarzy odpustów apostolskich” i przestrzegł, że „nie należy nikomu przeszkadzać w ich kupowaniu”. Luter zajmował się wyłącznie sprawami teologicznymi i sprzeciwiał się odpustom, aby propagować swoją koncepcję zbawienia przez samą wiarę ( sola fide ). Luter wątpił także, czy dusza w czyśćcu ma w ogóle gwarancję osiągnięcia zbawienia, ostatecznie odrzucając istnienie czyśćca jako całości; było to sprzeczne z nauką Kościoła katolickiego i jego Doktorów , takich jak Tomasz z Akwinu.W związku z tym Marshall argumentuje, że „Luter nie zaprzeczył, że odpusty są pożyteczne ani że intencje papieża, gdy je udzielał, były dobre”, lecz jedynie sprzeciwił się im ze względu na swoje poglądy teologiczne, a nie rzekome zepsucie Kościoła. Niemiecki humanista Johann Cochlaeus argumentował, że „Lutera nie poruszały autentycznie obawy dotyczące nadużyć w głoszeniu odpustów”. Pogląd odpustów jako podstawowej przyczyny Reformacji i symbolu zepsucia Kościoła katolickiego był także kwestionowany przez teologów luterańskich, takich jak August Wilhelm Dieckhoff i Gustav Kawerau Marshall wyjaśnia naturę odpustów w czasach reformacji, pisząc: Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:31 Kościoły prawosławne wierzą, że odpuszczenie grzechów można uzyskać przez świętą tajemnicę spowiedzi. Ze względu na różnice w teologii zbawienia odpusty za odpuszczenie kar doczesnych za grzechy obecnie w prawosławiu nie istnieją , lecz aż do XX w. w niektórych miejscach istniała praktyka wydawania świadectw rozgrzeszenia ( gr . συγχωροχάρτια – synchorochartia ), która była zasadniczo identyczne z odpustami, a w wielu przypadkach znacznie bardziej ekstrawaganckie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 20:36 Odpust ( odpusty mnogie , łac. odpust ) to darowanie kar doczesnych za grzechy (początkowo rozumiane jako liczba dni pokuty, później błędnie rozumiane jako skrócenie kary pobytu w czyśćcu ) , które może być zupełne ( odpusty pełne ) lub częściowe ( odpusty cząstkowe ). [1] Odpust można uzyskać zarówno dla siebie, jak i za dusze w czyśćcu cierpiące. W średniowieczu reformatorzy Kościoła, tacy jak Jan Viklef , Jan Hus czy Marcin Luter, wypowiadali się przeciwko targowaniu się (również targowaniu się , czyli możliwości zdobycia pieniędzy) o odpusty. O ile Viclef i Luter całkowicie odrzucali odpusty, o tyle Hus wypowiadał się jedynie przeciwko uzyskiwaniu ich za pieniądze (w dodatku w związku z finansowaniem wojny Jana XXIII. ) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:03 Miller posyłał najprzód parlamen tarzy, grożąc zakonnikom, jeśliby się nie poddali, a groźby te nie były pró żne; bo podług ówczesnego prawa wojny, po wzięciu miasta szturmem, wszystko tępiono ogniem i mieczem. Szwedzi zaś wojowali okrutnie, i szcze gólniej srożyli się przeciw duchownym katolickim. Wysłańcami od jenerała oblegającego bywali Polacy: ci w do brej wierze, mając opór tak szczupłej -siły za nieużyteczną ofiarę, starali się przekonać oblężonych, że nie mogą już w niczem pokładać nadziei i po winni uledz konieczności; przemawiali do nich głosem rozsądku. Ale rada zakonników słuchała ich mowy ze smutkiem, odpowiedzi żadnej nie dano, i rezolucję odłożono do jutra. Miller, zniecierpliwiony rokowaniem, przystą pił do szturmu: tu poczynają się krwa we, uparcie powtarzane ataki. Jedna wycieczka, pod dowództwem Piotra Czarnieckiego, udaje się bardzo pomyślnie: Szwedom, odpartym aż do obozu, zabito kilku oficerów i kilka dział zagwożdżono. Tymczasem Miller sprowadza z Kra kowa wielkie działo oblężnicze; na dzieje oblężonych zewszech stron ni kną, duch załogi upada, żołnierze wo łają o kapitulację, zanosi się na ro kosz w twierdzy. Przeor znowu zgro madza wojenną radę zakonników, are sztuje dowódcę milicji, wygania kilku kanonierów, przedsiębierze różnego ro dzaju środki, stawi przy każdym od dziale walczących kapłana, żeby ich zagrzewał, każę wykonywać nową przy sięgę na wierność, i przygotowany do statecznie, wytrzymuje jedno z naj gwałtowniejszych uderzeń. Wśród tego szturmu, kiedy prze szło pięćset pocisków działowych pa- dło na sam dziedziniec klasztorny, kiedy jedni walczyli na wałach, dru dzy biegali po dachach, gasząc wszczę ty ogień, reszta księży, otoczonych lu- Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:11 go na sobie noszą, albo się mo dlą przed nim, lub z nim. 3. Wynika z dekretów Św. Kon- gregacyi odpustów, a szczególniej z dekretu dnia 4 czerwca 1721 r., że krzyże, szkaplerze i różańce, a tern samem medale, statuy i in ne przedmioty religijne, obdarowa ne odpustami na Miejscach Świę tych, nie mogą być ani sprzeda ne, ani zmienione na inne przed mioty, ani pożyczone innym oso bom w tej myśli, aby one brały udział w odpustach1). 4. Wszystkie te odpusty mo gą być ofiarowane za dusze w czyścu cierpiące. Odpusty. I. Odpust zupełny w godzinę śmierci, kto wezwie Najświętsze Imię Jezus, po odbyciu spowie- 1) Patrz: Raccolta, 1886, p 448. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:18 Odpusty na Jasnej Górze. „Dominus misit me, ut prae- dicarem captiois indulgentiam." „Pan posłał mnie, abym opo wiadał więźniom wyzwolenie" (Iz. LXI. 1.) Odpust, po łacinie indulgentia, znaczy przebaczenie, darowanie. W ję zyku kościelnym oznacza darowanie, skasowanie nie grzechów, nie kary wiecznej, ale tylko kary doczesnej t. j. tu na ziemi lub czyścowej. Odpust może być zupełny lub cząstkowy. Zupełny oznacza darowanie całej kary, która nam się należy tu na ziemi za grzechy, już na spowiedzi odpuszczone, ale niedostatecznie od pokutowane, lub którąbyśmy mieli po śmierci dopełnić w czyścu. Cząstkowy oznacza darowanie tyle kary, ile w dawnej surowej praktyce kościoła trzeba było jej dopełnić. W Kościele katolickim odpustów może udzielać bez zastrzeżeń tylko Ojciec św., Kardynałowie zaś i Bi skupi w zakresie władzy, oznaczonej w Kodeksie prawa Kan. lub danej im przez Stolicę św. (Kan. 239. 912). Odpusty mogą być przywiązane do miejsca, czasu, rzeczy lub do ja kiejś praktyki pobożnej albo mod litwy. Do pozyskania odpustu potrze bne są: 1) stan łaski (dusza musi być bez grzechu ciężkiego). 2) intencja przynajmniej ogólna (habitualis). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:23 2) Do medalików, krzyżyków, fi gurek i obrazków (jeżeli nie są z dę tego szkła, stali, ołowiu lub innej kruchej materji, co odnosi się i do różańców) przywiązany jest odpust zupełny w godzinę śmierci, przy warunkach podanych § I. Nr. 1., a w razie niemożności ich dopełnie nia, wystarczy pobożne ich pocało wanie, a nawet wejrzenie nań z wy mówieniem choćby myślą imienia Jezus. 3) Do krzyżyków (z figurką Pana Jezusa przybitą do krzyżyka) odpust zupełny na godzinę śmierci, przy warunkach, podanych w poprzednim punkcie, nie tylko dla siebie, ale i dla innych, ile razy tego zajdzie potrzeba. 4) Do tychże krzyżyków odpusty Drogi Krzyżowej, które można zy skać trzymając w ręku taki krzyżyk nawet przy stacjach niepoświęconych z odpustami, a nawet w domu, lub będąc chorym, leżąc w łóżku, w dro dze i innej niemożności odbycia Dro gi Krzyżowej w kościele z warun kiem jednak: 1) odmówienia 1 Ojcze nasz, 1 Zdrowaś 1 Chwała Ojcu do każdej stacji; 2) rozważania Męki Pańskiej; 3) odmówienia na końcu 5 pacierzy, jak wyżej, do 5 ran Pana Jezusa i 1 pacierz w intencji Ojca św., razem więc z poprzedniemi 20 pacierzy. W ciężkiej chorobie i nie możności odmawiania modlitw pa cierze nie są konieczne do pozys a- nia odpustu. Wystarczy ucałowanie, a nawet wejrzenie na wizerunek Pana Jezusa Ukrzyżowanego (z odpustami poświęcony), akt strzelisty na cześć męki i śmierci Pana Jezusa, choćby myślą wyrażony. (A. A. S. 1931 r. str. 167, 522). 5) Medaliki Szkaplerzne (z wize runkiem Najśw. Marji Panny na je dnej stronie, a na drugiej Pana Je zusa z Najśw. Sercem Jego) zostają przy poświęceniu zamienione na wszy Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:33 Jak podkreślił przełożony generalny Zakonu Paulinów o. Arnold Chrapkowski, powodem prośby do Penitencjarii Apostolskiej „była troska o dobro duchowe każdego pielgrzyma, który przybywa do Matki Bożej, aby mógł korzystać z wielkiego bogactwa Kościoła, jakim jest łaska odpustu”. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 22:55 SERNIK 200 g Herbatniki maślane 500 g Mascarpone (lub Mascarino) 150 g Jogurt 3 Jaja 100 g Masło Cytryna (trochę startej skórki z cytryny lub limonki) 3 łyżki Cukier puder (lub cukier granulowany) 2 Pkg. Wanilia 2 łyżki Skrobi kukurydzianej Sól Połam herbatniki maślane tak małe, jak to możliwe i pokrusz między palcami. Najlepszym sposobem na to jest włożenie ciasteczek do torebki zamrażarki i przewrócenie ich za pomocą chodzika do makaronu. Umieść okruchy w misce i, jeśli to konieczne, zetrzyj je odwróconą chochlą lub tłuczkiem. Rozpuść masło powoli i polej nim herbatniki. Dobrze wymieszaj i przykryj nim dno niezbyt dużej tortownicy (średnica 28 cm). Pozostaw go w lodówce na co najmniej 20 minut. Następnie rozgrzej piekarnik do 180–200°C. Oddziel jajka i ubij białka szczyptą soli, aż będą sztywne. Mascarpone lub mascarino wymieszaj z jogurtem i skrobią kukurydzianą, aż będą gładkie. Dodaj cukier waniliowy, cukier i startą skórkę z cytryny lub limonki. Stopniowo mieszaj żółtka i delikatnie złóż ubite białka. Nałóż mieszaninę na bazę miękiszu i piecz przez około 40 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:09 W późnym średniowieczu na bazie tej koncepcji rozwinęły się różne formy suscepcji (czyli sposobów zapewnienia sobie lub komuś odpustu) – tak było w przypadku zabezpieczania finansowania różnych przedsięwzięć kościelnych (np. szpitali, budowy kościołów , w razie nadużyć, a nawet wojny ) można uzyskać odpusty za kontrybucję, czyli kwotę pieniężną. Niekiedy odpusty pełniły nawet rolę swego rodzaju zabezpieczenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:13 Odpusty stosuje się w kościołach uznających prymat papieski , czyli przede wszystkim w kościołach rzymskokatolickich i greckokatolickich . Reformator Marcin Luter stopniowo doszedł do całkowitego odrzucenia odpustów. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:19 Odpust ( łac. odpust od łac. odpust - miłosierdzie, odpust) - w Kościele katolickim wyzwolenie od kary doraźnej (kary) za grzechy , w których grzesznik już odpokutował i wina za którą już została zostało odpuszczone w sakramencie spowiedzi , w szczególności zezwolenie na odstąpienie od pokuty nałożonej przez Kościół. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:24 W dniu 8 grudnia 2020 r. Papież Franciszek ogłosił odpust specjalny w związku z pandemią koronaawirusa Covid-19 dla wszystkich, którzy w ciągu roku pokutowali. Przebaczenie grzechów udzielane jest „pokutującemu i z zamiarem jak najszybszego spełnienia trzech warunków, czy to w domu, czy w innym miejscu przymusowego pobytu – spowiedzi, komunii i modlitwy” Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:27 🔸Wyznanie. 🔸Komunia. 🔸Modlitwy w intencjach Papieża. 🔸Dokonywanie określonych czynności, z którymi Kościół wiąże otrzymanie odpustu (modlitwy, posługa miłosierdzia, świadectwo wiary). 🔸Żadnego przywiązania do żadnego grzechu Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:31 Na Wschodzie w wielu miejscach praktyka wydawania (i sprzedaży) świadectw rozgrzeszenia ( gr. συγχωροχαρτια ) istniała aż do połowy XX wieku Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:39 Zanim Kościół został sformalizowany, nic nie odpowiadało współczesnej koncepcji rozgrzeszenia – przebaczenia lub odpuszczenia grzechów przez jednego człowieka drugiemu. Spowiedź kapitulna była starożytną spowiedzią publiczną. W pierwotnym Kościele spowiedź przed Bogiem była jedyną zalecaną formą. Według św. Klemensa Rzymskiego Pan nie wymaga od nikogo niczego poza wyznaniem wiary przed Nim. Didache pokazuje nam, że spowiedź ta była publiczna, w kościele i że od każdego wierzącego oczekiwano wyznania swoich przewinień w niedzielę przed łamaniem chleba podczas uczty eucharystycznej, gdyż nikt nie mógł przychodzić na modlitwę ze złym sumieniem. Wczesny Kościół nauczał, że sama Eucharystia zapewniała przebaczenie („...publiczna spowiedź była dobrowolna i dotyczyła tajnych grzechów; według niego zapewnia to dostęp do sakramentu, który gładzi grzech, pokazując dalej, że to Eucharystia zapewniła przebaczenie”) Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:43 Według Thomasa Pollocka Oakleya przewodniki pokutne powstały najpierw w Walii, prawdopodobnie w kościele św. Dawida , i rozprzestrzeniły się poprzez misje do Irlandii. Przywieziono ich do Wielkiej Brytanii wraz z misją Hiberno-szkocką , a na kontynent sprowadzili misjonarze irlandzcy i anglosascy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:48 Penitential of Cummean poradził księdzu, aby przy narzucaniu pokuty wziął pod uwagę mocne i słabe strony penitenta. Ci, którzy nie mogli pościć, byli natomiast zobowiązani do codziennego odmawiania określonej liczby psalmów, dawania jałmużny lub wykonywania innych ćwiczeń pokutnych, określonych przez spowiednika Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:52 August Wilhelm Dieckhoff (5 lutego 1823 w Getyndze – 12 września 1894 w Rostocku ) był niemieckim teologiem luterańskim , znanym ze swoich studiów nad historią doktryny ewangelickiej w okresie reformacji . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:54 Ksiądz katolicki , był ważną postacią w nauce klasycznej, piszącym w spontanicznym i naturalnym stylu łacińskim . Rozwijając humanistyczne techniki pracy z tekstami, przygotował ważne nowe łacińskie i greckie wydania Nowego Testamentu , które poruszały kwestie mające wpływ na reformację i kontrreformację . Napisał także O wolnej woli , Pochwała szaleństwa , Podręcznik chrześcijańskiego rycerza , O uprzejmości u dzieci ,Copia: Podstawy stylu obfitego i wiele innych dzieł. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 28.08.23, 23:58 Około 1484 roku wraz z bratem uczęszczali do gimnazjum w Hertogenbosch prowadzonego przez Braci Wspólnego Życia . Zetknął się tam z ruchem Devotio moderna i słynną książką Braci „ Naśladowanie Chrystusa”, ale wystrzegał się surowych zasad i rygorystycznych metod braci zakonnych i wychowawców. Obaj bracia powinni się zgodzić, że będą przeciwstawiać się duchowieństwu, ale zamiast tego będą studiować na uniwersytecie. Piotr wyjechał do klasztoru augustianów w Stein , co pozostawiło Erasmusa w poczuciu zdrady. Ostatecznie Erazm wstąpił do tego samego klasztoru w latach 1485/86. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 29.08.23, 00:03 Erazm podróżował szeroko i regularnie, ze względu na biedę, „ucieczkę” ze swojej kanonii Steyn (do Cambrai ), edukację (do Paryża , Turynu ), ucieczkę przed zarazą pocenia się (do Orleanu ), zatrudnienie (do Anglii ), przeszukiwanie bibliotek o rękopisy, pisanie ( Brabant ), radę królewską ( Kolonia ), patronat, korepetycje i opiekę (północne Włochy ), tworzenie sieci kontaktów ( Rzym ), osobiste oglądanie książek poprzez druk ( Paryż , Wenecja , Louvain , Bazylea) i unikanie prześladowań ze strony fanatyków religijnych ( Freiburg ). Lubił jazdę konną Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 29.08.23, 00:05 Pierwsza wizyta - 1499-1500 W 1499 roku został zaproszony do Anglii przez Williama Blounta, 4. barona Mountjoy , który zaproponował mu towarzyszenie w jego podróży do Anglii. Jego pobyt w Anglii był owocny w nawiązaniu przyjaźni na całe życie z przywódcami myśli angielskiej w czasach króla Henryka VIII . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 29.08.23, 00:07 Podczas drugiej wizyty Erasmus spędził ponad rok w domu Thomasa More'a , doskonaląc swoje umiejętności tłumaczeniowe. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:37 O. Chrapkowski podkreśla, że jest to wielki dar papieża Franciszka dany za pośrednictwem Penitencjarii Apostolskiej. - Idea zrodziła się już dawno temu, ale droga była długa. Konieczne było zebranie wielu dokumentów, także historycznych, potwierdzających przywileje nadane temu miejsca w ciągu wieków oraz odpowiednie umotywowanie prośby wystosowanej przez Zakon – zauważa. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 15:41 W odczytanym słowie obok wskazania warunków odpustu zupełnego „in perpetuo” przedstawiciel Stolicy Apostolskiej zachęcił paulinów, którzy wielkodusznie poświęcają się sakramentowi spowiedzi do jeszcze większej hojności w dostępie do mocy Bożego Miłosierdzia i niesienia Chrystusa eucharystycznego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 19:57 Od 26 maja 2001 roku wierni w Archidiecezji Krakowskiej mogli zyskać odpust zupełny za odmówienie Koronki do Miłosierdzia Bożego. Taki dekret wydała Penitencjaria Apostolska na prośbę metropolity krakowskiego Franciszka kard. Macharskiego. Od 12 stycznia 2002 roku za pobożne odmówienie Koronki do Miłosierdzia Bożego można już w całej Polsce uzyskać odpust zupełny. Zezwolenie to jest odpowiedzią Stolicy Apostolskiej na prośbę kard. Józefa Glempa, prymasa Polski i przewodniczącego Konferencji Episkopatu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:07 Odpusty w Kościele Katolickim W historii narosło wiele opinii na temat odpustów Były czasy, w których poprzez niewłaściwe ich traktowanie dochodziło do bardzo poważnych nadużyć. Dzisiaj, a już właściwie podczas trwania Soboru Watykańskiego II, zorientowano sin, że odpusty są zbyt ważną sprawą, by przejść obok nich obojętnie. Z tej racji Paweł VI ogłosił w Konstytucji Apostolskiej Indulgentiarum doctrina, z 1 stycznia 1967 r., poprawioną naukę w zakresie praktyki odpustów. Podaje ją w sposób skondensowany w kanonach 992-997 kodeks prawa kanonicznego Jana Pawła II z 1983 r. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:12 🔷Odmówienie modlitwy: Czynności nasze... (Mszał Rzymski: kolekta z czwartku po Popielcu) - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:16 🔷Odmówienie przed zebraniami modlitwy: Stajemy wobec Ciebie, Panie - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:20 🔷. Odmówienie hymnu Duszo Chrystusowa - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:24 🔷Nawiedzenie cmentarza starochrześcijańskiego, czyli katakumb - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:28 🔷Odmówienie Jutrzni lub Nieszporów żałobnych - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 14.08.23, 20:33 🔷Odmówienie modlitwy: Oto ja, o dobry i najsłodszy Jezu - po komunii św. przed obrazem Jezusa Chrystusa w każdy piątek Wielkiego Postu i w Wielki Piątek - odpust zupełny; w pozostałe dni roku - odpust cząstkowy. Odpowiedz Link