madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:49 Oka (ros. Ока) – rzeka w Rosji, prawy (najdłuższy) dopływ Wołgi, o długości 1500 km i powierzchni dorzecza wynoszącej 245 tysięcy km². Rzeka wypływa ze źródeł na Wyżynie Środkoworosyjskiej, na północ od Kurska, a do Wołgi uchodzi w Niżnym Nowogrodzie. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:48 Wyka bób, bób (Vicia faba L.) – gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl.). Obecnie nie występuje już w stanie dzikim i nie jest znane miejsce jego pochodzenia. Jest powszechnie uprawiany jako warzywo[7]. Ma jedną odmianę – bobik (V. faba var. equina. syn. V. faba var. minor), który różni się smuklejszym pokrojem, nieco wyższą łodygą, dłuższymi liśćmi i mniejszymi (do 20 mm), niemal kulistymi nasionami, o czerwonym lub brunatnym kolorze. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:45 Myślę tak pomału Co z Ligą Obrony Kraju Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:46 Liga Obrony Kraju – stowarzyszenie współpracujące z MON, powstałe w okresie PRL jako organizacja paramilitarna. Na celu ma umacnianie obronności Polski Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:44 Ja już się do sklepu pójść boję Bo przyniosłam w mące mole Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:45 Molowate (Tineidae) – rodzina niewielkich owadów z rzędu motyli. Liczy ok. 3000 gatunków. Rodzina rozprzestrzeniona we wszystkich strefach klimatycznych. Osobniki dorosłe posiadają smukłe, gęsto owłosione ciało o barwie od białawej, poprzez żółtą po szarobrunatną. Rozpiętość skrzydeł wynosi 12‒25 mm. Larwy żyją w rurkowatych osłonkach, które składają się z resztek pożywienia i wydzieliny gruczołów przędnych. Żywią się m.in. wyrobami włókienniczymi, grzybami i nasionami. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:43 Oddałabym za ciebie cały świat A czy ty za mnie - brat? Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:43 Brat – nazwa relacji rodzinnej dla krewnego drugiego stopnia w linii bocznej o płci męskiej, należącego do rodzeństwa. Brat może mieć z probantem tych samych oboje rodziców (brat rodzony) bądź tylko jednego wspólnego (brat przyrodni). Sensu stricto tzw. brat przybrany (syn ojczyma lub macochy z ich poprzednich związków, będący pasierbem dla rodzonego ojca lub matki) nie jest krewnym ani powinowatym. Syn brata to bratanek, a córka brata to bratanica. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:42 Emil – imię męskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od nazwiska rzymskiego rodu Emiliuszów (Aemilius). Łacińskie słowo aemulor oznacza "ten, który rywalizuje". Patronem imienia jest Emil z Kordoby, męczennik i święty katolicki (wspominany 15 września). Wśród imion nadawanych nowo narodzonym dzieciom, Emil w 2017 r. zajmował 73. miejsce w grupie imion męskich[2]. W całej populacji Polaków Emil zajmował w 2017 r. 98. miejsce (26 740 nadań) Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:52 Weź ten blok rysunkowy Narysuj coś i mam cię z głowy Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka z hasłem 14.09.21, 22:53 Blok rysunkowy - rodzaj bloczku (zeszytu) z twardymi, gładkimi kartkami służącymi do rysowania Odpowiedz Link