Dodaj do ulubionych

Dekorowanie potraw

12.08.09, 23:10
Wydaje mi się, że kiedyś obiecałam założenie tego wątku. Natomiast ostatnio
podczas pewnej dyskusji na Wilsonie na ten temat myślę, że może kiedyś ktoś
jeszcze z tego skorzysta...smile
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Dekorowanie potraw 12.08.09, 23:12
      Ja akurat należę do ludzi, którzy jedzą również "oczami" i dużą wagę przywiązuję
      do tego jak coś jest podane. Nie uwierzycie, ale ....nauczyłam się tego w
      stajni. Oczywiście mam na myśli mój klub jeździecki, gdzie organizowaliśmy sobie
      różne święta z kolorowymi posiłkami
      • madohora Re: Dekorowanie potraw 19.01.20, 21:43
        BOMBKA Z GALARETEK

        1 otwierana bombka, 4 czerwone galaretki, 2 łyżeczki żelatyny, ozdobne cukierki

        Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę również zgodnie z przepisem. Żelatynę dodać do galaretek i odstawić do wystygnięcia.Bombkę wymyć. Gdy galaretki zaczną już lekko tężeć, przełożyć je do bombki, dodać ozdoby i zamknąć. Odstawić do całkowitego stężenia. Przed podaniem włożyć na chwilę do wrzątku i wytrząsnąć na półmisek. Taka bombka jest świetną, jadalną ozdobą stołu.
    • madohora Re: Cytryna w roli głównej 12.08.09, 23:24
      CYTRYNA

      Cytryna zwyczajna (cytryna właściwa, cytryna) Citrus limon (L.) Burm. – gatunek
      roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich
      Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam
      hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus
      aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Choć częsty jest
      pogląd, że do Europy trafiła w XI wieku dzięki Arabom, pozostałości drzewek
      cytrynowych odkryto w Pompejach.
      Pokrój
      Drzewo dorastające zazwyczaj do 5 m, choć niekiedy do 10 m, u większości
      odmian gałęzie z kolcami.
      Liście
      Jasnozielone, jajowatolancetowate, lśniące, na brzegach piłkowane, do 15 cm
      długości. Wyrastają na słabo oskrzydlonych ogonkach.
      Kwiaty
      O średnicy do 30 mm, wydzielające silną woń, osadzone pojedynczo lub parami
      w kątach liści, a na końcach gałązek niekiedy zebrane w małe grona. Mają białą,
      5-płatkową koronę, z zewnątrz czerwono nabiegłą, 1 słupek i liczne pręciki.
      Kwitnie prawie nieprzerwanie. Znamię dojrzewa już w pączku, a pylniki dopiero po
      otworzeniu kwiatu (protogynia).
      Owoce
      Jadalne, bardzo kwaśne jagody nazywane cytrynami. Są jajowate, o wydłużonych
      końcówkach. Mają dość grubą, żółtą okrywę i żółtawy, soczysty miąższ[1].

      Zastosowanie [edytuj]

      * Drzewo owocowe. Jest uprawiana dla swoich owoców, które zawieraja dużo
      witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Aby owoce mogły znieść często
      długotrwały transport na duże odległości, zrywane są z drzew w stanie
      niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą (lub jeszcze w trakcie transportu)
      poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą etenu. Największe plantacje
      znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w
      rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
      o Historia uprawy: Z południowo-wschodniej Azji sprowadzono cytrynę do
      Mezopotamii prawdopodobnie ok. V w.n.e. skąd Arabowie w X w. przenieśli uprawę
      do Palestyny. Tu została poznana przez Krzyżowców i przez nich sprowadzona do
      Italii.
      * W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są
      wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
      * Roślina ozdobna. Jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym
      klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i
      palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę doniczkową.

      Ciekawostki

      * Cytryna zrobiła karierę po roku 1720, kiedy stwierdzono skuteczność
      spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu – choroby groźnej zwłaszcza dla
      marynarzy odbywających długie rejsy. W roku 1795 we flocie angielskiej
      wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, 30 g, dzienną dawkę soku z
      cytryny, co rozwiązało problem szkorbutu wśród marynarzy[2].

      * Każdy pasowany na Kawalera Orderu Uśmiechu, musi wypić kielich soku z
      cytryny, tzw. "próba soku z kwaśnej cytryny".

      * Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu, ponieważ jony H+
      z kwasu cytrynowego łączą się z trimetyloaminą (odpowiedzialną za ten zapach) w
      wyniku czego powstaje nielotna sól.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 13.08.09, 20:47
        3. Układać łabędzie pojedynczo lub w grupach.

        Można je ułożyć na przykład pojedynczo po obu stronach półmiska lub kilka w
        środku ale na "ściankach" półmiska. Dekorację robioną "po środku" kładziemy
        zawsze tylko z jednej strony.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:13
        OMLETOWE SERDUSZKA

        2 jajka, 2 łyżki mleka, sól, pieprz ziołowy, jadalny barwnik spożywczy lub dowolny czerwony sok, foremki do ciasteczek w kształcie serca

        Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać widelcem lub specjalnym urządzeniem. Do roztrzepanych jajek dodać kilka kropli barwnika spożywczego lub czerwonego soku. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Wylać do prostokątnej foremki do ciasta (keksowej). Foremkę wstawić do większej foremki z wodą. Wstawić na około 7 - 10 minut do piekarnika. Gdy jajka się zetną, wyjąć, ostudzić. Foremką wycinać serduszka lub inne kształty.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:24
        Rzodkiewka – nie wiem czy doceniamy rzodkiewkę ale ona podobnie jak cytryna ma nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o ozdabianie potraw. Wystarczy nam kilka rzodkiewek i nasza inwencja twórcza i już mamy ….
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:30
        KOSTKI DO GRY Z RZODKIEWEK

        ■Wybieramy okrągłe, gładkie rzodkiewki
        ■Rzodkiewki myjemy, pozostawiamy skórkę
        ■Nacinamy tak aby powstał nam kwadrat
        ■Na skórce za pomocą specjalnego nożyka wycinamy białe punkty (jeden, dwa – tak jak w kostce do gry)
        ■Rzodkiewki na chwilę wkładamy do zimnej wody
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:41
        POMARAŃCZOWE MAKARONIKI

        1 duża pomarańcza (może też być limonka lub cytryna), ostry nożyk do warzyw

        Za pomocą skrobaczki do warzyw (lub ostrego nożyka) zeskrobać skórkę z pomarańczy
        Zeskrobać końcem noża biały miąższ
        Pokrajać wzdłuż na cienkie paseczki
        Blanszować w gotującej się wodzie przez 2 – 3 minuty
        Przepłukać zimną wodą i osuszyć na sicie lub papierowym ręczniku
        Można podawać z zupami, sałatkami, daniami mięsa i drobiu, daniami kuchni wschodniej, sufletami
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:47
        CHOINKA Z PIERNIKÓW

        1 jajko, szczypta soli, 15 dag masła, 10 dag cukru, 1/4 kg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 opakowania przyprawy do pierników, posypka cukrowa do dekoracji, lukier do sklejenia choinki

        Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrajane masło oraz jajko. Na koniec przyprawę do pierników zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dość szybko wyrabiamy na gładkie, twardawe ciasto. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkowujemy i foremką wycinamy gwiazdki o różnych rozmiarach. Gwiazdki pieczemy 15 minut w 180 C. Odstawiamy by wystygły. Gwiazdki sklejamy lukrem i posypujemy różnymi cukrami do ozdoby. Aby konstrukcja nam się nie przewróciła możemy ją wzmocnić wykałaczką.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 14.12.17, 23:52
        LUKIER CZERWONY

        1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, barwnik spożywczy
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/j4EGmLax3694twed2X.png
        Składniki przekładamy do rondelka i razem zagotowujemy. Gotujemy tak długo aż wyjdzie nam próba "na nitkę". Lukier nabieramy na drewnianą łyżeczkę i musi spływać tak aby tworzył nitkę. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia, dodajemy czerwony barwnik spożywczy i używamy do dekorowania pierniczków, ciast i ciasteczek. Jeżeli mamy problem z zastosowaniem kupnego barwnika wówczas dodajemy soku z buraków lub malin.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 15.12.17, 00:06
        Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole
        • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 22.12.17, 01:02
          GRONA MELONOWE

          1 dowolny melon, specjalna łyżeczka do wycinania kulek, kilka gałązek zielonej pietruszki

          ►Melon umyć, przekroić, oczyścić z pestek
          ►Łyżeczką wyciąć z melona kulki
          ►Kulki melona ułożyć na półmisku tak aby utworzyły grona
          ►Ozdobić gałązkami zielonej pietruszki

          Melon podawać z serami, przystawkami, pasztetami, sałatkami, daniami z ryb, drobiu i mięsami na zimno
        • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 15.12.17, 00:19
          KWIAT Z JABŁKA

          1 jabłko, woda, sól, 2 liście laurowe, sok z cytryny

          Przygotować miseczkę mocno osolonej wody z dodatkiem kilku kropel soku cytrynowego
          Jabłko przepołowić
          Ostrym nożem pokroić każdą połówkę w bardzo cienkie plasterki (gdy będą za grube dekoracja nam się nie uda)
          Wrzucić plasterki do wody i odstawić na pół godziny (sól zmiękczy nam plasterki jabłka a cytryna nie pozwoli im zmienić koloru)
          Wziąć jeden plasterek i zwinąć możliwie jak najciaśniej, tworząc pączek kwiatu. Ułożyć na stole skórką do dołu
          Układać wokół pączka skórką do dołu kolejne plastry tak aby zachodziły lekko na siebie
          Łopatką do tortu lub szerokim nożem delikatnie unieść kwiatek i ułożyć na półmisku
          Kwiat ozdobić liściami laurowymi
          Takim kwiatkiem możemy ozdobić zarówno potrawy pikantne jak i słodkie
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 15.12.17, 00:56
        GWIAZDKI Z KARAMBOLI

        Prościej już nie można

        Wybrać dość ładne, dojrzałe owoce. Ostrym nożem odciąć zdrewniałą skórkę. Owoce pokroić na plastry o grubości 5 mm. Ozdabiać nimi można praktycznie wszystko

        *Karambole u nas są jeszcze dość drogim owocem.
        **Osoby chorujące na nerki nie powinny spożywać tego owocu (zasadniczo mówi się, że w większej ilości ja bym jednak zalecała ostrożność)
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 15.12.17, 20:45
        PIERŚCIENIE Z CEBULI

        1 średnia, ładna, okrągła cebula, natka pietruszki

        Cebulę obrać z łupiny
        Pokroić w plastry o średnicy 5 mm
        Podzielić na pierścienie
        Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać
        Obtoczyć pierścienie w natce pietruszki

        Udekorować dania kuchni wschodniej i innymi pikantnymi daniami oraz zapiekankami
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 15.12.17, 22:12
        SOS CZOSNKOWY

        1 jogurt naturalny, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, 2 ząbki czosnku


        Jogurt mieszamy z majonezem w proporcjach 2:1. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki razem mieszamy.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 21.12.17, 22:07
        GALARETKA JAK BOMBKA NA CHOINKĘ

        2 dowolne czerwone galaretki, posypka do ciasta w kształcie gwiazdek, kolorowy kokos, płatki kokosowe, otwierane plastikowe bombki lub plastikowe opakowanie z cukierków (kupiłam takie w zeszłym roku, chyba to było rafaello)

        Bombkę umyć, lekko wyparzyć. Następnie przepłukać zimną wodą. Galaretkę przygotować zgonie z przepisem na opakowaniu, używając nieco mniej wody. Schłodzić i odstawić. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ale jeszcze będzie dość płynna posypać ją gwiazdkami a następnie przelać do części bombki i bardzo szybko zamknąć. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie otworzyć bombkę 0 wkładając ją na kilka minut do ciepłej wody. Przełożyć na talerzyk i co kokosem. Uwaga Człowiek uczy się całe życie[/u] Gdyby w ten sposób bombka na nie wyszła co zakładamy z góry - to dość mocno wypełniamy obie połówki bombki i odstawiamy do stężenia. I tak dekorujemy lub za pomocą dowolnego mus, lukru lub rozpuszczonej czekolady łączymy obie połówki.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 30.12.17, 22:06
        SMAŻONE CIASTECZAKA

        50 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 15 dag rumu, 3 jajka, szczypta soli, 1/2 kostki masła, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do posypania

        W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajka, masło oraz rum. Ciasto wyrobić na gładką masę. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto rozwałkować na grubość 1 mm. Pokroić na małe kwadraciki. W dość dużym rondlu rozgrzać olej. Smażyć ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorąće posypać cukrem pudrem.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 30.12.17, 22:35
        KOKOSOWE TALARKI

        10 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru pudru, 10 dag mleka w proszku, 2 łyżki miodu, 1 łyżka oleju, 5 dag mieszanki owoców kandyzowanych,, 2 łyżki kakao. 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

        10 dag wiórków kokosowych wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Dodać płynny miód, olej i 2 łyżki wody. Wyrobić masę o konsystencji ciasta. Masę kokosową podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać drobno posiekane owoce kandyzowane. Wymieszać. Uformować wałek. Do drugiej porcji masy kokosowej dodać kakao. Masę rozwałkować na płat o grubości około 3 mm. Tym płatem ciasta owinąć wałek z kandyzowanymi owocami. Dobrze docisnąć. Trzecią część masy rozwałkować na płat o około 5 mm grubości. I obwinąć nim powstałą roladę. Na papierze do pieczenia rozsypać pozostałe wiórki kokosowe. Uformować na nich roladę i obtoczyć ją w kokosie. Zwinąć w papier i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem roladę pokroić w cienkie talarki. Każdy talarek włożyć do papierowej foremki.

        Uwaga: Ja ostatnio kupiłam kolorowe wiórki kokosowe. Można by zrobić je z białego i kolorowego kokosu (środek kolorowy a ostatnia warstwa biała, trochę więcej pracy ale lepszy efekt.)
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 30.12.17, 22:50
        CZEKOLADOWY MURZYNEK

        15 dag gorzkiej czekolady, 10 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 40 dag mąki, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kakao w proszku, 10 dag ciemnej polewy czekoladowej

        Czekoladę połamać na kawałki. Stopić w kąpieli wodnej razem z tłuszczem. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać jajka i cukier, Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Przesiać przez sito do masy czekoladowej. Całość dokładnie wymieszać. Głęboką, prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wlać przygotowane ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić w formie. Zimne ciasto pokroić na kwadraty. Polewę czekoladową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Każdy kwadrat zanurzyć w polewie. Można też każde zanurzyć do połowy w białej i ciemnej polewie. Dowolnie ozdobić. Odstawić na kilka godzin aż polewa stężeje. Następnie przełożyć na talerzyk wyłożony papierową serwetką lub na paterę.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 03.01.18, 13:25
        KARAMBOLA

        1 owoc karamboli

        Karambolę kroimy. Uzyskujemy dość atrakcyjną dekorację w kształcie gwiazdek, którą możemy...zjeść. Karambolą dekorujemy brzegi kieliszków z drinkami, z sałatką owocową lub po prostu inne potrawy.

        Dwie uwagi - owoc nie jest wskazany dla osób, które chorują na nerki. Może powodować tworzenie się kamieni. Przy silnej alergii może doprowadzić do śmierci.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 03.01.18, 16:42
        GWIAZDA Z PIERNIKA

        3 łyżki rodzynek, 2 łyżki rumu, 22 dag mąki, 1 mała torebka proszku do pieczenia, 12 dag ciemnego cukru, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 3 jajka, 350 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 10 dag masła, 1 opakowanie polewy czekoladowej, 3 łyżki płatków migdałowych

        Rodzynki zalać rumem i odstawić na dwie godziny. Mąkę przesiać przez sitko. Masło stopić, przestudzić. Dodać do mąki. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrobić gładkie ciasto. Formę w kształcie gwiazdy wysmarować i posypać tartą bułką. Napełnić ciastem. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C. Krótko przestudzić w formie. Ostrożnie wyłożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewą czekoladową rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać gwiazdę. Ozdobić uprażonymi płatkami migdałowymi lub innymi ozdobami. Odstawić aż polewa stężeje.

        Gwiazdkę można wykorzystać do dekoracji stołu
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 03.04.18, 15:25
        KURCZAK Z JAJEK

        1 jajko ugotowane na twardo, 2 ziarenka pieprzu, dwa plasterki gotowanej marchewki

        Z jajka odcinamy spód, tak aby kurczaczek był stabilny. Z ziarenek pieprzu robimy oczy. Plasterek marchewki wycinamy w karby tworząc "grzebień". Z drugiego plasterka wycinamy dziobek. Łączymy z jajkiem. I mamy gotowego kurczaczka.
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 21:47
        CYTRYNA Z WSTĄŻECZKĄ

        1 ładna cytryna z nie uszkodzoną skórką, dość ostry nożyk

        ►Cytrynę dobrze sparzamy, szorujemy czystą szczoteczką, osuszamy
        ►Cytrynę przekrawamy na pół, ścinamy końce aby łatwo można ją było ustawić na półmisku.
        ►Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obszarze cytryny tworząc pasek o szerokości 5 mm
        ►Skórkę zawiązać w supełek lub kokardkę
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 22:59
        KARBOWANA CYTRYNA Z NATKĄ PIETRUSZKI

        1 ładna cytryna z nie uszkodzoną skórką, ostry nożyk lub specjalny nożyki do skórki z cytrusów, 1 natka pietruszki

        ►Cytrynę sparzyć, wyszorować, natkę umyć, osuszyć
        ►Ostrym nożykiem do warzyw lub specjalnym nożykiem do skórki cytrusów ponacinać wąskie paski w skórce cytryny
        ►Pokrajać cytrynę w 5 mm plasterki
        ►Natkę* pietruszki drobno posiekać
        ►Każdy plasterek posypać z jednej strony natką
        Podawać do ryb oraz krabów i małży lub jako ozdoba szklaneczek do pikantnych koktajli alkoholowych

        *Natkę można zastąpić świeżymi ziołami
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 23:12
        CYTRYNOWE ROŻKI

        1 duża, twarda cytryna o nie uszkodzonej skórce, ostry nożyk do warzyw, świeże zioła
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/j4EGmLax3694twed2X.png
        ►Cytrynę umyć, pokroić w 5 mm plasterki.
        ►Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy.
        ►Cytrynę zwijać w formie lejka tak aby jeden koniec zachodził na drugi, tworząc cytrynowe rożki
        ►Środek każdej spiralki lub rożka ozdobić listkiem świeżych ziół
        Tak przygotowaną cytryną ozdabiamy ryby, kraby, małże oraz pikantne galaretki
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 23:17
        CYTRYNOWE WACHLARZYKI

        1 duża, twarda cytryna z nie uszkodzoną skórką, ostry nożyk do warzyw

        ►Cytrynę umyć, pokroić w 5 mm plasterki.
        ►Każdy plasterek naciąć do połowy średnicy.
        ►Na każdy wachlarzyk poświęcić trzy plasterki cytryny
        ►Układać plasterki jeden na drugim zwijając ich końce w przeciwne strony
        ►Ułożyć cytrynę, rozchylając jej końce tak aby tworzyły wachlarz

        Tak przygotowaną cytryną ozdabiamy ryby, kraby, małże oraz pikantne galaretki
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 23:20
        KOSZYCZKI Z LIMONKI, CYTRYNY LUB POMARAŃCZY

        W zależności ile chcemy mieć dekoracji – tutaj podaję tylko - 1 limonka (cytryna, pomarańcza), ostry nożyk do warzyw

        Wybrać twardy owoc limonki
        Ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc mocno stał na talerzu (półmisku)
        Naciąć przez środek z dwóch stron, pozostawiając pasek o szerokości 5 cm, który utworzy kabłąk koszyczka
        Naciąć wzdłuż i delikatnie usunąć kawałki owocu uważając by nie uszkodzić reszty owocu
        Ostrożnie usunąć miąższ pod kabłąkiem koszyczka
        Do koszyczka delikatnie włożyć gałązki świeżych ziół, które mają stanowić przyprawy do podanych potraw

        Taki koszyczek możemy wykorzystać jako ozdobę do mięs na zimno, ryb, krabów, małży, pasztetów oraz do pieczonych ryb.

        Sok możemy wykorzystać do dowolnego dania lub jako przyprawę do skrapiana ryb
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 29.11.18, 23:28
        ŻELATYNA NA TRZY SPOSOBY JAKO DEKORACJA

        1 opakowanie żelatyny, kurkuma, sok z buraków, młody jęczmień

        Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy aż będzie zimna. Dzielimy ją na trzy części.
        Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole
        o jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy młody jęczmień (uzyskujemy kolor zielony)
        Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 26.12.18, 18:02
        MANDARYNKA Z GOŹDZIKAMI - DEKORACJA

        1 mandarynka, kilkanaście całych goździków

        Dekorację przygotowujemy najpóźniej na tydzień przed Świętami. Wybieramy dość twardą mandarynkę (może też być pomarańcza). Delikatnie nakłuwamy owoc i wciskamy w niego goździki. Możemy też tworzyć różne wzorki np. gwiazdki, serduszka itd. Odstawiamy. W same święta kładziemy ją albo na stole albo w pobliżu stołu. Oprócz tego, że efektownie wygląda - w mieszkaniu roztaczać się będzie delikatny, korzenny zapach. Taka dekoracja latem wygoni nam też komary z domuwink. Tylko kto latem robi tego typu dekoracje?
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 26.12.18, 18:55
        BOMBKA Z GALARETEK

        4 czerwone galaretki, 2 łyżeczki żelatyny, dowolne ozdoby (gwiazdki, cukrowe perełki w kolorze złotym lub srebrnym), przezroczysta, zamykana bombka, wstążeczka

        Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, używamy nieco mniej wody. Żelatynę zgodnie z instrukcją. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimną galaretkę delikatnie wlewamy do bombki. Posypujemy ozdobami. Odstawiamy do stężęnia. Gdy jedna część galaretki nam stężeje dodajemy następną. Znowu ozdabiamy. I tak aż zapełniamy obie części bombki. Gdy galaretka będzie już tężała zamykamy obie części bombki tak aby części galaretki nam się skleiły. Gdy galaretka będzie już gotowa wstawiamy ją na kilka sekund do gorącej wody i wytrząsamy z bombki. Delikatnie nacinamy spód (by nam się nie przewracała) i układamy na talerzyku. Najefektowniej wygląda czerwona galaretka ozdobiona złotymi gwiazdkami. Jeżeli mamy obawy czy części będą nam się trzymały razem możemy zostawić smakołyk w bombce (która i tak jest przezroczysta), wówczas ozdabiamy ją czerwoną wstążeczką. Wówczas bombkę ustawiamy w szklanej miseczce. smile
      • madohora Re: Cytrynowe łabędzie 21.04.19, 19:21
        MINI SERNICZKI NA ZIMNO

        1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego, 1 galaretka malinowa, 1 galaretka krystaliczna, okrągła foremka do wykrawania pierników

        Krystaliczną galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zimna dodać do serka. Dokładnie wymieszać. Wylać na blachę do ciasta. Odstawić do stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę malinową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy masa serowa dobrze zastygnie zalać czerwoną galaretką. Ponownie odstawić do stężenia. Za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek wykroić okrągłe serniczki.

        Uwaga: Serniczki można by podawać na kruchych okrągłych ciasteczkach
    • madohora Re:Koszyczki z limonki i nie tylko 13.08.09, 20:59
      1. Wybrać dość twardy owoc limy, ściąć plasterek z jednego boku tak aby owoc
      pewnie stał na półmisku. Naciąć przez środek z dwóch stron pozostawiając pasek
      szerokości 5mm, który utworzy kabłąk koszyczka. Naciąć wzdłuż na kawałki i
      usunąć kawałki owocu.
    • madohora Re:Galaretka w skórce pomarańczowej 13.08.09, 21:10
      1. Przekroić pomarańczę na pół i wyjąć miąższ. Do miseczki wsypać łyżkę żelatyny
      w proszku, zalać 3 łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i
      podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie przygotować gotową czerwoną
      (lub w innym kolorze albo dwie kontrastujące z sobą) galaretkę i połączyć z
      rozpuszczoną żelatyną. Przygotowana w taki sposób bardziej się "wiąże"
          • madohora Re: Pomarańczowy makaron 16.12.17, 00:13
            ŁABĘDZIE Z CIASTA PTYSIOWEGO

            Składniki na ciasto: 65 g mąki, szczypta soli, 50 g masła, 150 ml wody, 2 jaja

            Wodę zagotować z masłem na małym ogniu. Poczekać aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką tak aż na cieście nie będzie grudek. Dodawać kolejno po 1 jajku, stale mieszając aż powstanie bardzo gęste, lekko przezroczyste ciasto. Nałożyć 1/3 ciasta do woreczka z małą tubką. Na lekko natłuszczoną blachę wycisnąć łabędzie szyje z główką. Za pomocą tubki zakończonej gwiazdką z reszty ciasta wyciskamy korpus łabędzi.
            Ciasto smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Korpus możemy dodatkowo posypać startym, żółtym serem lub ziarenkami maku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zrumieni. Ciasto delikatnie nakłuć by wypuścić nadmiar powietrza i pozostawić jeszcze przez chwilę w piekarniku. Ostudzić korpusy. Przekrajać na pół. Górną połówkę jeszcze dodatkowo naciąć tworząc skrzydła. Wycisnąć do dolnej połówki masło ziołowe, pasztet, twarożek lub dowolną pastę. Ustawić szyjkę z główką i przykryć skrzydłami.

            W ten sam sposób możemy przygotować pikantne ptysie lub eklery lub słodkie ptysie, wówczas zamiast soli dodajemy 1 łyżeczkę cukru
    • madohora Re: Kurczak z owoców 13.08.09, 21:25
      Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z
      grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać
      cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go
      piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

      Do wykonania potrzebne są:
      grejpfrut
      cytryna
      marchewka
      2 kulki pieprzu
      wykałaczka
      ostry nożyk
        • madohora Re: Kurczak z owoców 15.04.17, 19:55

          OZDOBNE MOTYLE I INNE MOTYWY

          Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy kurkumę. Uzyskujemy żółty kolor. Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole

          Do jednej części rozpuszczonej żelatyny dodajemy młody jęczmień (uzyskujemy kolor zielony)
          Dokładnie mieszamy z żelatyną i przelewamy do płaskiej salaterki. Odstawiamy do stężenia. Gdy żelatyna nam stężeje za pomocą małych foremek do ciasta wycinamy dowolne wzory (motylki, serduszka itp.) dekorujemy potrawy na świątecznym stole.
        • madohora Re: Kurczak z owoców 15.04.17, 20:25
          MYSZ Z JAJKAsmile

          1 jajko ugotowane na twardo, dwa plasterki rzodkiewki, 2 ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, szczypiorek

          Z jajka odcinamy końcówkę by myszka dobrze stała. w cieńszą część jajka wpychamy ziarenka pieprzu (oczka), jajka lekko nacinamy po skosie i w te miejsce wkładamy plasterki rzodkiewki. Na koniec ze szczypiorku robimy wąsy i ogonek.