jk2007 11.11.09, 15:03 wczesniej rujnowali cierkwi prawoslawne, dzis apel o zburzenie Palacu Kultury Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
10elektryk10 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 15:07 Myślą że jak zburzą to odwrócą historię. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 15:13 coz, Niemcy juz zburzyli Warszawe w 1944 Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 15:08 A rusofobia wynika z zakompleksienia. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 15:15 dla mnie Palac Kultury ma urok, przypomina wiezowcy Nowego Jorka i Moskwy... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 15:26 Pamietam jak go budowali, brakowalo by go. No ale chyba z zazdrosci o ten berlinski mur moze go rozwala, beda sprzedawac kawalki na pamiatke i wtedy dopiero Polska stanie sie potega ekonomiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wstyd 11.11.09, 15:40 Z przypomnienia, ze cywilizacyjnie nizszy Polakom narod panowal administracyjnie nad wielka czescia narodu polskiego. Wielki sukces dla Rosjan. Wstyd dla Polakow. A wstydliwe rzeczy sie najchetniej z pamieci usuwa. PF Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Wstyd 11.11.09, 15:48 Cywilizacyjnie niższy? Chcesz powiedzieć że naród polski wydał więcej znanych pisarzy , artystów i naukowców niż rosyjski. Że polska technologia jest na wyższym poziomie niż ruska? Co jest twoim zdaniem miarą wielkości cywilizacyjnej? Może polski sport? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Wstyd 11.11.09, 15:57 Chce powiedziec, ze sredni Polak jest bardziej wyksztalcony i na wyzszym poziomie cywilizacyjnym. A sredni Niemiec jest na wyzszym poziomie od Polaka. PF Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Wstyd 11.11.09, 16:56 To się mylisz. Rosjanie również są wykształceni wcale nie gorzej od Polaków , może i lepiej. Zwróć uwagę że to nie w Polsce wysłano np pierwwzego człowieka w przestrzeń kosmiczna lecz w Rosji. Równiez to Rosja nie Polska przez wiele lat konkurowała i nadal konkuruje w dziedzinie techniki militarnej z np USA. Ruscy inżynierowie projektujący np łodzie podwodne , samoloty i czołgi to nie Polacy zatrudnieni w ruskich biurach projektów. No chyba że ja nic nie wiem i że Polska nagle zaskoczy Świat np prezentując własnej konstrukcji prom kosmiczny lub choćby własnej konstrukcji samochód albo samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Wstyd 11.11.09, 17:03 Wezmy jakies ogolnie przyjete kryteria. Np. srednia dlugosc zycia. Ile jest w Polsce a jaka w Rosji? A ogolnie to te polskie srednie sa z duzym odchylenie standardowym a te rosyjskie z bardzo malym. PF Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Wstyd 11.11.09, 17:17 Państwa z największą przestępczością (całkowita ilość przestępstw) CAŁKOWITA ILOŚĆ PRZESTĘPSTW: 1 Stany Zjednoczone 23,677,800 (1999) 2 Niemcy 6,264,723 (2000) 3 Wielka Brytania 5,170,831 (2000) 4 Francja 3,771,849 (2000) 5 Republika Południowej Afryki 3,422,743 (2000) 6 Rosja 2,952,367 (2000) 7 Kanada 2,476,520 (2000) 8 Japonia 2,443,470 (2000) 9 Włochy 2,205,782 (2000) 10 Indie 1,764,629 (1999) 11 Korea Południowa 1,543,219 (2000) 12 Chile 1,409,939 (2000) 13 Meksyk 1,363,709 (2000) 14 Holandia 1,305,635 (2000) 15 Polska 1,266,910 (2000) 16 Hiszpania 923,271 (2000) 17 Tajlandia 565,108 (2000) 18 Ukraina 553,594 (2000) 19 Finlandia 530,270 (2000) 20 Dania 504,240 (2000) Jeśli przyjąć że cywilizowanymi państwami są Niemcy , Francja , Stany Zjednoczone i Wielka Brytania to Rosji jest do nich dużo bliżej niż Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Wstyd 11.11.09, 17:16 Elektryku Ty jednak nie masz poukładane w głowie. Najwyżej cywilizacyjnie w Europie stoją Niemcy. Im dalej od Niemiec tak na wschód jak i na zachód tym poziom cywilizacyjny niższy. O tym się nie dyskutuje, to się wie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 jeszcze jedno 11.11.09, 17:20 Gdyby w Rosji mieszkali Amerykanie, to między Moskwą a Petersburgiem byłaby autostrada po 16 pasów w każdą stronę. Mam nadzieję, ze to rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: jeszcze jedno 11.11.09, 17:24 Dobrze że nie mieszkają Polacy. Pewnie rozebraliby carskie tory bo by im się nie opłacało nic po nich transportować , autostrad również by nie było tak jak w Polsce. Generalnie nic by się nie opłacało poza braniem dotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: jeszcze jedno 11.11.09, 17:30 Wiesz co? My nie dyskutujemy, że jesteśmy lepsi lub równi Niemcom. O faktach się nie dyskutuje. Lepszych trzeba naśladować. Inaczej cofasz się i tracisz czas. Bujaj dalej w obłokach. Zobaczysz co Ci powiedzą wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Polski balet - "Jezioro Łabędzie" 11.11.09, 17:39 www.funner.pl/link/5218/rozloz-nozki-najnowszy-hit-disco-polo/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski balet - "Jezioro Łabędzie" 11.11.09, 17:59 Rosjanie mieli i mają kompleksy wobec Polaków. Zademonstrowałeś to właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Polski balet - "Jezioro Łabędzie" 11.11.09, 22:48 Ciekawe jakie kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: Wstyd 11.11.09, 17:22 Znaczy Szwecja i Finlandia są dalej od Niemiec niż Polska i są mniej cywilizowane od Polski. To ja gratuluję poukładania w twojej zakutej głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Wstyd 11.11.09, 17:37 No to może tak. Liczy się pracowitość i rzetelność społeczeństwa. Trzeba każdego ranka sumiennie stanąć do pracy. Nie surowce i podboje. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I jeszcze dyscyplina spoleczna 11.11.09, 18:29 wlasnie, ze sie trzyma jakichs regul postepowania spolecznego. Kolega Rosjanin wlasnie wrocil z tygodniowego pobytu w Rosji, w Moskwie i ten brak dyscypliny go zaszokowal. I jeszcze jego zdanie powtarzam, za Polska zawdziecza dyscypline spoleczna Kosciolowi. Bo kazal przestrzegac dekalogu. PF P.S. Myslalem jedno napisalem drugie. Polskie wartosci srednie maja mniejsze a nie wieksze odchylenia standardowe. Tzn wielu ludzi zyje w dosc zblizony sposob. W Rosji rozpietosci sa o wiele wieksza. I Moskwianie zyja zupelnie inaczej niz Wladywostoczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: I jeszcze dyscyplina spoleczna 11.11.09, 18:57 Obserwuję jak w Polsce zmienia się mentalność młodych ludzi zakładających biznesy. Bardzo szybko przekonują się, że zaniedbania, lenistwo,... oznaczają głód. Szybko uczą się sumienności. Różnica między ustrojami pod tym względem jest drastyczna. Lepszego nauczyciela nie trzeba. A w Rosji zaczyna to wyglądać jak w krajach arabskich. Płyną same pieniądze i nie trzeba się wysilać. Ostatnio jednak Kreml ma jakieś "przebłyski", ale co z tego wyjdzie Bóg raczy wiedzieć. (Niestety nie mogę znaleźć artykułu, który niedawno czytałem na ten temat.) Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: I jeszcze dyscyplina spoleczna 11.11.09, 23:04 Dyscyplina społeczna w Polsce???????? Chyba nigdy nie jeździłeś w Polsce samochodem , albo nie próbowałeś przejść przez ulicę na przejściu dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: I jeszcze dyscyplina spoleczna 11.11.09, 23:43 10elektryk10 napisał: > Dyscyplina społeczna w Polsce???????? Chyba nigdy nie jeździłeś w > Polsce samochodem , albo nie próbowałeś przejść przez ulicę na > przejściu dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej. on jechal wtedy wozkiem na francuskich blachach nie zatrzymujac sie przed niskocywilizowanym babciami ze wsi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana a kolega porwnywam przechleow w wawa? 11.11.09, 23:42 jesli nie to zapraszamy. To sie koelga odzwyczaji od mentalnek kolnizacji Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Wstyd 11.11.09, 19:26 A co by bylo wojciechu jak by surowcow nie mieli? Mtslisz ze Ameryke w tych podbojach by przegonili??? Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Wstyd 19.11.09, 09:43 wojciech.2345 napisał: > Elektryku > Ty jednak nie masz poukładane w głowie. Najwyżej cywilizacyjnie w Europie stoją > Niemcy. Im dalej od Niemiec tak na wschód jak i na zachód tym poziom > cywilizacyjny niższy. > > O tym się nie dyskutuje, to się wie. Jeżeli miara cywilizacji jest faszyzm to ja dziękuję za niemiecką cywilizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Muszę cie 12.11.09, 09:30 Rozczarować, ty znasz niemcy, frańcje i polskę a ja polskę i rosje, i jeśli twe porównanie pr z niemcami mogę przyjąć, z przymrużeniem oka co prawda, to w o ros-pol lepiej się nie kompromituj. Ano komuna zrobiła z ruskich ludzi oczytanych i o wiele bardziej wykrztałconych a w polsce, gdzie nigdy komuny jako takiej nie było, matura jest szczytem marźeń wiele polaków, ktoś tu (gw foruma) trafnie zauważył że to jest taki frańców ęlitarny system nauczania plebsu. Chciał byś jak ten twój kumpel wojtuś123, żeby rosjanie byli gorsi od polaków ale prawda jest taka że nawet ukraińcy mają polaków gleboko w odbycie, swą drogą jest tak przez różne rodzaje kretynynów (politycznych, naukowych, dziennikaskich i zwyklych wieśniaków umysłowych ) Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 16:16 Pałac kultury jest OK, a rusofoby to zwykle ci najbardziej tolerancyjni dla UE. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Palac Kultury to amerykanska architektura 11.11.09, 16:23 jk2007 napisał: > wczesniej rujnowali cierkwi prawoslawne, dzis apel o zburzenie > Palacu Kultury - kto taki apel podnosi? Palac Kultury i caly soviecki socrealizm to kopia amerykanskiej (chickagowskiej) szkoly architektonicznej. Czyli kawalek Ameryki w Europie. Niech zostanie. tu jego Chicagowski pierwowzor z lat 30.tych 20.go wieku Ten po lewej): www.usa-reiseland.de/media/infopics/illi-chicago1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Palac Kultury to amerykanska architektura cd.. 11.11.09, 21:16 j-k napisał: > jk2007 napisał: > > > wczesniej rujnowali cierkwi prawoslawne, dzis apel o zburzenie > > Palacu Kultury - kto taki apel podnosi? > Palac Kultury i caly soviecki socrealizm to kopia amerykanskiej > (chickagowskiej) szkoly architektonicznej. No co ruski z odpowiedzia ? wiedzy nie starcza? > > Czyli kawalek Ameryki w Europie. > Niech zostanie. > > tu jego Chicagowski pierwowzor z lat 30.tych 20.go wieku > Ten po lewej): > www.usa-reiseland.de/media/infopics/illi-chicago1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
drwallen Re: Palac Kultury to amerykanska architektura cd. 12.11.09, 15:18 ja tam lubię Rosjan i wolę ich od helmutów więc przyznam ci rację z tą architekturą - jest fajna tak jak i pałac kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 jaki jest sredni polskolitewskiwroclawski francuz+ 11.11.09, 16:26 Re: Wstyd polski_francuz 11.11.09, 15:57 Odpowiedz Chce powiedziec, ze sredni Polak jest bardziej wyksztalcony i na wyzszym poziomie cywilizacyjnym. A sredni Niemiec jest na wyzszym poziomie od Polaka. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Najnizszy stopien rozwoju cywilizacyjnego! Dno kompletne-troche wyzej od idioty. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 17:58 od ponad 300 lat Moskwa miała decydujacy wpływ na wydarzenia w Polsce z małymi przerwami i były to doswiadczenia niezbyt miłe ciekawe jakby Polacy w Moskwie w wybudowali w centrum miasta kosciół katolicki czyby długo tam stał?(chodzi o te cerkiew) cerkiew miała przypominac dominacje i panowanie Rosjan w Polsce natomiast pałac to inna sprawa sa głosy za zburzeniem(nieliczne) i sa temu przeciwne(wiekszosc) nie wiem dlaczego uwarzacie ze głos jednego ministra jest głosem narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 19:05 Tu macie amerykanska "architekture". Wylezie wam i nam jak hemorojdy. Ten sie uratuje co "operacje" zrobi na czas... news.goldseek.com/InternationalForecaster/1257961974.php Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 19:42 rzewuski1 napisał: > ciekawe jakby Polacy w Moskwie w wybudowali w centrum miasta kościół > katolicki czyby długo tam stał?(chodzi o te cerkiew) Wybudowali i stoi. Ma nawet swoją stronę internetową: www.catedra.ru/ A wygląda tak: www.etnograf.ru/node/503 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 20:45 dominuje nad miastem? widac ja z kazdego punktu miasta? została wybudowana przez polskich okupantów by przypominac kto tu rzadzi? nie porównuj rzeczy nieporównywalne Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 22:53 Zapytałem więc odpowiedziałem. Nawet jeżeli by ta Świątynia była miernej wielkości nikomu nie przyszło do głowy by ją burzyć. W centrum Helsinek jest pomnik Aleksandra (sąsiaduje z płytą pamiątkowa desantu Mannerheima) - Finowie do tej pory jego nie zburzyli. Może pojedziesz i go zburzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 23:39 Wielkie Księstwo Finlandii, powstałe w 1809 r. – po wygranej przez Rosję wojnie ze Szwecją, do której wcześniej należały jego ziemie – Finowie traktowali jak ojczyznę: było to ich pierwsze państwo. Związane z imperium carskim, jemu zawdzięczało istnienie. ziemi. tygodnik.onet.pl/1,9837,druk.html ja rozumiem finów dlaczego zostawili pomnik Aleksandra nie wiem dlaczego nie rozumiesz Polaków którzy zburzyli sobór na placu saskim po odzyskaniu niepodległosci 80 lat temu , po 100 latach upokorzen i krwawej wojnie zadnego zrozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 23:57 W tym czasie w Warszawie zniszczono nie tylko ten Sobór. Rozbiórkę Soboru można ostatecznie zrozumieć, choć osobiście nie sądzę by niszczenie obiektów sakralnych było czymś właściwym, niezależnie od motywów takiego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: skad ta rusofobia? 12.11.09, 12:46 Polacy w S.Petersburgu wybudowali kościół katolicki sw.Stanislawa www.spb-guide.ru/foto_345.htm Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 19:36 rusofobia nie ma wiele wspolnego z dlugoscia zycia ani liczba autostrad, pf-ie. najgorsze lata polski to nie tylko b. lagodna nazwijmy to okupacja radziecka (chociaz np. ddr mialo bardziej autentyczna), a potworna ciemnota i niewyobrazalna bieda galicji, no a o wybitnych osiagnieciach cywilizacyjnych generalnej gubernii typu obozy zaglady i lapanki - nie bede juz przez grzecznosc wspominal. niemcy sa troche inni, WCALE nie sa lepszymi ludzmi niz polacy, wrecz przeciwnie, cenie polska odwage i irracjonalizm. ale wystarczajaco inni, zeby machnac reka i olac ich popisy. a rosjanie? sa za bardzo podobni do polakow, a jednoczesnie w dziedzinie kultury na swiecie sa lepiej znani i uwielbiani (no coz, trudno mi tu zaprzeczyc, nie polecalbym mickiewicza ani sienkiewicza nie-polakowi :-), w dziedzinie zbrojen bardziej respektowani, ogolnie polska swiatu do niczego nie jest potrzebna, a rosja nieco bardziej. (jesli masz ogrzewanie gazowe, to wiesz o czym mowie, a jesli masz w samochodzie konwerter katalityczny zrobiony z platyny i palladium, to rowniez). stad frustracja. polak UWAZA (glupio) ruska za czlowieka nizszej rasy i nie moze pojac dlaczego milosciwy bog i ludzie na ziemi robia wszystko, zeby tego nie widziec. nie sadze zebys mogl udowodnic racjonalnie wyzszosc jednych nad drugimi. np. w dziedzinie nauki latwiej byloby udowodnic teze odwrotna. moze konkurujesz tylko z francuzami i nie masz okazji porownac swoich zdolnosci i wyksztalcenia z rosjanami. masz w takim razie szczescie... ta wiec ta cala nieslychana rusofobia to uprzedzenia i urojenia. to ze ekonomia tzw. sredniego obywatela tu i tam sie rozni to prawda, ale pomysl co bedzie jak (nie daj boze!) rosja stanie na nogi i twoje wskazniki cywilizacyjne sie wyrownaja? nie chcesz chyba powiedziec ze WTEDY zaczniesz uznawac rosjan za rownowartosciowych ludzi? urojenia, pf-ie, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 19:46 Wszystko sie zgadza ale dlaczego nie chca dawac gazu za darmo jak tacy dobrzy..... en.rian.ru/russia/20091111/156796904.html Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zapytajmy zatem inaczej: 11.11.09, 19:47 skad takie watki jak ten zakladany przez JK2007 i wypelniany elektryka? Mysle, ze sa objawem jakiejs akcji propagandowej. Dosc podobnej, chociaz mniej profesjonalnie przeprowadzanej, jak akcja innego narodu in statu nascendi. Ad rem: 1. Niemcy sa inni. Wychowani, jak i Szwedzi, w protestantyzmie. Polacy faktycznie pracuja od nich lepiej ale sa gorzej zorganizowani. Wiec rezultatow ich prac mniej widac. 2. Rosjanie jako ludzie sa OK. Problem jest z rosyjskim panstwem i jego antenami. Panstwo ma charakter imperialny i bylo (i znow jest) agresywne. 3. Surowce nie zostaly, jak nam tu podsuwasz przez Mendelejewa zrobione w instytucie chemii uniwersytetu moskiewskiego, ale sa darem Boga dla roznych ziem, ktore imperium rosyjskie zagarnelo. I oni z surowcow zyja. Podobnie jak Arabia Saudyjska by daleko nie szukac. A co do kultury rosyjskiej to ja bardzo cenie Babla. Tylko niech sie nam tutaje znow nie wpieprzaja z ich szantazami gazowymi i rurami przez Baltyk to moja milosc bedzie pelna. PF Odpowiedz Link Zgłoś
psychosasza Re: Zapytajmy zatem inaczej: 11.11.09, 19:59 10elektryk10 To się mylisz. Rosjanie również są wykształceni wcale nie gorzej od Polaków , może i lepiej. Zwróć uwagę że to nie w Polsce wysłano np pierwwzego człowieka w przestrzeń kosmiczna lecz w Rosji. Równiez to Rosja nie Polska przez wiele lat konkurowała i nadal konkuruje w dziedzinie techniki militarnej z np USA. Ruscy inżynierowie projektujący np łodzie podwodne , samoloty i czołgi to nie Polacy zatrudnieni w ruskich biurach projektów. No chyba że ja nic nie wiem i że Polska nagle zaskoczy Świat np prezentując własnej konstrukcji prom kosmiczny lub choćby własnej konstrukcji samochód albo samolot. Skąd ta rusofilia? Wynika z twojego zakompleksienia? Odpowiedz Link Zgłoś
psychosasza Re: Zapytajmy zatem inaczej: 11.11.09, 20:02 Czy też z niedouczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Zapytajmy zatem inaczej: 11.11.09, 20:16 tlumaczymy ci jak komus madremu, psychosaszo, ze rosjanie maja w wielu dziedzinach doskonale osiagniecia. twoje traktowanie stwierdzenia tego oczywistego dla anglika, francuza, czy nawet mierzacego wszystko w $ amerykaniana, faktu jako rusofilii jest typowym przejawem rusofobii i urojen. wolalbym nie miec rosjan za konkurentow... w glebi duszy jestem pewnie rusofobem i ich nienawidze. tylko ukrywam to lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Zapytajmy zatem inaczej: 11.11.09, 20:07 szantaze gazowe, rury i gra w monopol. na tym polega wg ciebie ich imperializm? alez to wymyslili kapitalisci, pf-ie, nie rosjanie, a praktykuja to tez dluzej i lepiej. odmawiasz im prawa zabawy w wolny rynek? a z jakiego tytulu, ze tak glupio spytam. znowu jakies dziwne nieporozumienie, rura pod baltykiem ma z polska tyle wspolnego co nic. jakie prawo moralne ma polska do wpieprzania sie w interesy robione przez rosje z niemcami i eu? mania, urojenia, polskie pretensje do swiata. to mnie denerwuje, a politykow polskich osmiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Granica kultur 11.11.09, 20:21 Na czym polega imperializm? Pawnie na narzucaniu innym swojej woli. Praktykuja to wieksi w stosunku do mniejszych. Nasz, polski problem, z rosyjskim imperializmem jest innej natury. Gdzies na Bugu, Niemnie czy Wilejce konczy sie pewna kultura a zaczyna inna. Ta nasza jest dosc indywidualistyczna i dosc szanuje czlowieka. Dla tej rosyjskiej, czlowiek jest niewazny, wazne jest byt panstwowy. Dalej na wschod juz tak to coraz bardziej jest. I w Chinach i w Japonii. Innymi mowiac slowy, Polakom model kulturalny Rosji sie nie podoba i go nie chca. PF Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Granica kultur 11.11.09, 20:36 jak w tej scence z monty pythona: ludzie stoja i sluchaja przywodcy (zachodniego :^), mowiacego - wszyscy jestescie unikalni, niepowtarzalni, blah blah.. a ludzie przytakuja jednoglosnie, chorem: - taK! jestesmy wszyscy indywidualistami, kochamy wolnosc, jestesmy niepowtarzalni (i tak dalej) tylko jeden facecik cicho krzyczy: - nieprawda, ja nie jestem indywidualista! szwedzi pf-ie sa kolektywistami. rosjanie sa indywidualistami.(cos ci sie pomylilo z naukami z epoi komunizmu, he?) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Granica kultur 11.11.09, 20:45 Ty cos dzisiaj chcesz sie klocic, he? Nie mowilem i nie myslalem o ludziach. Mowie i mysle o systemie politycznym i o jego realizacji - panstwie, i o cechach tego panstwa. Juz wiem. Brzydka pogoda i masz depresje. Sam z nia walcza (: PF Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: Granica kultur 11.11.09, 20:50 nie, nie, pogoda dopisuje. ja sie uwielbiam wyklocac, zwlaszcza z toba, bo ciekawiej. np. teraz powinienem dac ci przyklad panstw ktore duzo lepiej narzucaja swoja wole. zasz takie, ufam. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Granica kultur 11.11.09, 20:57 Narzucanie swojej woli w wykonaniu Moskali w Polsce wyglądało tak. Wg mojego ojca w latach 1948-50 w wojsku polskim 50% oficerów stanowili Rosjanie. Ponadto w UB na poziomie powiatu był rosyjski ubek. Potem chłopcy w Polsce opanowali rzemiosło i szło gładziutko. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Granica kultur 11.11.09, 21:00 Ja musze jasnosc mysli zachowac, bo organizuje meeting za dwa tygodnie z edycja papierow w zurnalu z IF=1.8 (mam ko-edytora Niemca wiec mi tu Niemcow nie krytykuj!). I buck sie na moim biurku zatrzymuje. I ciagle mysle, ze jestem zle zorganizowanym slowianinem, ktory nie potrafi systematycznie pracowac i sukcesu zadnego nie osiagnie:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana drogi PFie uwazasz ze ja nie ejstem Polakiem?! 11.11.09, 23:26 > Innymi mowiac slowy, Polakom model kulturalny Rosji sie nie podoba i go nie chca. > czyzbys sugerowal, ze ja nie jestem Polakiem? Nieladnie. > Ta nasza jest dosc indywidualistyczna i dosc szanuje czlowieka. kolega dzis jednak nie w formie intelektualnej albo zapomniał juz co jak sie traktuje ludzi w starym kraju. A traktuje sie jak szit i ludzie nie maja zadnego glosu w polityce. Inaczej rezydenci obcych sluzb specjalnych jak Radzio oraz jawnie wspierajacy antypolskie organizacje Kaczysnki nie byliby w polityce. > Dla tej rosyjskiej, czlowiek jest niewazny, wazne jest byt panstwowy. No i dlatego dzis Rosja jest niepodległym krajem a Polska mentalnym protektoratem USA i faktyczna kolonia Francji i RFN. Cos jak mieszanina XIX w Hondurasu z Namibia i Senegalem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 20:01 Elity rosyjskie potrafią wychować wybitnego naukowca lub artystę, ale nie potrafią nauczyć swoich obywateli by ci wyprodukowali wystarczającą ilości kartofli. Tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 20:18 moze.. (tylko cos ty za *elity* wychowujace artystow i naukowcow znowu wymyslil??) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 20:31 you-know-who napisał: > moze.. (tylko cos ty za *elity* wychowujace artystow i naukowcow znowu wymyslil > ??) =============================== Czepiasz się. Rosja jeśli pominiesz elitarne sfery (nauka, kultura), to kraj trzeciego świata. Nie ma pomysłu na organizację ani społeczeństwa, ani gospodarki tak własnego kraju jak i tych które podbija. 5 minut, które miała w 20 wieku minęło i se ne vrati. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 23:55 wojciech.2345 napisał: > Nie ma pomysłu na organizację ani społeczeństwa, ani gospodarki tak > własnego kraju jak i tych które podbija. Wymienisz moze liste tych krajow ktore Rosja podbija ?? ( bo ja mam z ta lista klopoty). Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: skad ta rusofobia? 12.11.09, 00:06 amg10 napisał: > wojciech.2345 napisał: > > > Nie ma pomysłu na organizację ani społeczeństwa, ani gospodarki tak > > własnego kraju jak i tych które podbija. > > Wymienisz moze liste tych krajow ktore Rosja podbija ?? ( bo ja mam z ta > lista klopoty). > pewno jest w ty msamym miejscu co lista krajow zaatakowanych przez Iran ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: skad ta rusofobia? 11.11.09, 20:26 jk2007 napisał: > wczesniej rujnowali cierkwi prawoslawne, dzis apel o zburzenie > Palacu Kultury -------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 skąd ta polonofobia? 11.11.09, 21:09 Rosjanie protestują: pięć minut dla Polaka w Berlinie to za dużo Ambasador Rosji przy NATO Dmitrij Rogozin skrytykował w środę władze Niemiec za faworyzowanie b. prezydenta Polski Lecha Wałęsy podczas poniedziałkowych obchodów 20. rocznicy zburzenia muru berlińskiego. "Dziwne, że wszystkim szefom państw dano po dwie minuty na wystąpienie, a Wałęsie pięć minut - jakby to on zburzył mur; jakby nie było (Michaiła) Gorbaczowa, (Helmuta) Kohla i (Margaret) Thatcher" - oświadczył Rogozin,... wiadomosci.onet.pl/2076295,12,rosjanie_protestuja_piec_minut_dla_polaka_w_berlinie_to_za_duzo,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana skad rusofobie? np z manipulacji GW 11.11.09, 23:30 Gw klamie i wielokrotnie juz manipulowała wiadomościami zeby obrzydzić Rosje Polakom. Cala nagonka medialna od 89 jest widac sterowana akcje zeby judzic Polakow przeciw Rosji. To jest zastanawiajce, ze polska jest wolna jednakze media jakso nei sa wolne. No ale w kraju, ktory nie ma swoich mediow tylko z zachodnim kapitalem coz sie dziwic. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 00:06 w Polsce nalezy szukac troche glebiej. Ciekaw jestem, czy gdyby Rosja prowadzila prymat jesli chodzi o sprzeciw wobec iranskiego programu nuklearnego to moze wtedy rusofobow byloby mniej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 00:22 amg10 napisał: > w Polsce nalezy szukac troche glebiej. Ciekaw jestem, czy gdyby Rosja > prowadzila prymat jesli chodzi o sprzeciw wobec iranskiego programu > nuklearnego to moze wtedy rusofobow byloby mniej ??? Jak to glebiej? myslisz, zejest wiecej niz 1 dno? ;-) IMO achod ma potrzeba gryzieja Rosji po kostkach poki Rosja istieje. Zgoda moze zminiac sie tylko intensywnosc w zaleznosci od tego jak bardzo Rosja zgodzi sie ustapic. A jakiesj ilosci uzytecznych idiotow zeby relizowac nieswoje cele sie nigdy nie pozbedziemy. Analogicznie jak z "wolnym" Tybetem. Naszym to przeszkadza ale Burrackoiw juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 00:26 Nie prowadzi prymatu przeciwko potedze nuklearnej Izraela. Nie wystarczy ci to??? Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 00:41 hubert100 napisał: > Nie prowadzi prymatu przeciwko potedze nuklearnej Izraela. Nie wystarczy > ci to? Chyba cos poplatales. Gdyby prowadzila ten prymat - o ktorym piszesz tu - to wtedy wieszano by na niej wszystkie psy. A tak wieszaja, ale nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 02:52 No widzisz, zawsze moglo by byc gorzej to znaczy ze jest lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: A moze przyczyn rusofobi niektorych 12.11.09, 02:55 hubert100 napisał: > No widzisz, zawsze moglo by byc gorzej to znaczy ze jest lepiej.... No tak, zdaje sie, ze masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 09:27 "Dziennik Gazeta Prawna": Radosław Sikorski napisał list do sekretarza generalnego NATO Andersa Fogha Rassmussena, w którym domaga się reakcji na wrześniowe manewry "Zapad" i "Ładoga" na Białorusi, symulujące atak na Polskę. Szef NATO zareagował bardzo szybko i postanowił, że sprawą 18 listopada zajmie się Rada Północnoatlantycka, a na początku grudnia - szczyt ministrów spraw zagranicznych państw NATO. wiadomosci.onet.pl/2076400,12,interwencja_sikorskiego_ws_rosji_szybka_reakcja_nato,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 09:48 Zaatakuja wojtusia, zlapia go za jaja no i co dalej....NATO nie pozwoli aby fujare mu urwali. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 11:32 O ile pamiętam, jakieś rok temu ktoś tam w na Rustaweli w Tbilisi bardzo hałaśliwie też symulował jakiś atak. Ale na Rosję. Zapoznaj się wojtusiu z tekstem tego przemówienia i zastanów się co faktycznie oznaczała ta wypowiedź. Jeżeli ktoś publicznie deklaruje podjęcie walki, to czego się można spodziewać? Mam nadzieję, że ta wypowiedź też była tyko symulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 11:38 Jak zwykle jesteś fałszywy. No i zero argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 12:09 wojciech.2345 napisał: > Jak zwykle jesteś fałszywy. > > No i zero argumentów. Natomiast ty powinieneś być dumny - twoje (i tobie podobnych) szczere, prawdziwe i ostentacyjne wymachiwanie pięścią w wiadomym kierunku chyba zaczyna być dostrzegane. www.inosmi.ru/world/20081120/245526.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 12:13 Ty, ten tłumacz i reszta powinniście mniej pić. Macie jakieś zwidy. Następne Wasze pokolenia będą słabe i na ciele, i na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Rosja symuluje atak na Polskę 12.11.09, 12:36 wojciech.2345 napisał: > Ty, ten tłumacz i reszta powinniście mniej pić. Macie jakieś zwidy. Czyżby ten tłumacz nieprawidłowo ciebie przetłumaczył? Powinieneś być dumny, obowiązkowo codziennie tą stronę otwierać i stale recytować. No cóż, ciebie (i tobie podobnych) dostrzegli i zaczęli wyciągać wnioski. Chyba zrozumieli, że mają do czynienia nie z jednostkowymi przypadkami ciężkiej paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 o paranoi 12.11.09, 12:43 Pepeszo62 czy ten jenerał to także paranoik? "Ostatecznie Grozny został zdobyty przez jednostki dowodzone przez gen. Lwa Rochlina. Sam generał Rochlin odmówił przyjęcia odznaczenia i tytułu Bohatera Rosji, przyznanego mu z tej okazji uważając, że trudno nazwać zaszczytnym, zwycięstwo nad ludźmi, których Rosja uważała wszak za swoich obywateli." http://www.psz.pl/tekst-20411/Bogdan-Pliszka-To-juz-jest-koniec Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: o paranoi 12.11.09, 12:50 Wojtuś, żałośnie usiłujesz uciec od tematu. Co z tym czołgiem - na moim podwórku jest sporo złomu i starych gazet - pozbieraj, może na ten czołg się przyda. Rochlim ma rację - na YT jest z nim dość długi wywiad. Szczegółowo opowiada o przyczynach wojny czeczeńskiej. Poszukaj sobie i posłuchaj. W ramach detoksykacji - zbyt jesteś uzależniony od Zbirów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: o paranoi 12.11.09, 12:55 Kompromitacja Rosji. Wewnętrzne granice, ciągłe odstrzały kaukaskich kacyków i regularne zabójstwa opozycyjnych dziennikarzy. I z tym balastem chcecie być uważani za cywilizowany kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: o paranoi 12.11.09, 13:03 Wojtuś ty się skup na swoim koszernym czołgu. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Kiedy Rosja byla dobra 12.11.09, 12:49 Toz wtedy kiedy zaspokajala bezwolnie aspiracje Zydow. Teraz kiedy Putin wygonil Berezowskiego i Zydowskie interesy sa na marginesie, Rosja poddawana jest okrutnej krytyce. Dlaczego chwali sie teraz Chiny, a USA jest juz w kolejce za Putinem? Madrzy i Starsi juz nie moga liczyc na USA, lesze sa komunistyyczne Chiny ze swopimi supernowoczesnymi palacami kultury , tym razem z dziura na gorze, projektowamnymi przez sir Normana Fostera, Zache Hadid i tylu innych koszernych projektantow. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Witaj misterpee 12.11.09, 13:01 misterpee napisała: > Teraz kiedy > Putin wygonił Berezowskiego i żydowskie interesy są na marginesie, > Rosja poddawana jest okrutnej krytyce. No chyba nie sugerujesz, że wojtuś ciuła na koszerny czołg? Wiesz, jakoś o tym nie pomyślałem, ale w tym jest swoja logika. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Witaj misterpee 12.11.09, 14:43 walter62 napisał: > No chyba nie sugerujesz, że wojtuś ciuła na koszerny czołg? > Wiesz, jakoś o tym nie pomyślałem, ale w tym jest swoja logika. Należą się Misterpee gratulacje - wyjaśnił sekret wojtusiowego koszernego czołgu. Wojtuś tak tu pyskował i uzurpował sobie prawo reprezentowania wszystkich Polaków (co ruscy chyba już dostrzegli), aż tu nagle, po wpisie Misterpee wojtusia koszernym wiatrem z tego wątku wywiało. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Ej diadia 12.11.09, 09:37 Jam nie uwielbiający wiary żadne, ale dlaczego obrażasz prawosławnych porównując ich święte mięjsce z jakąś cywilną budową? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Ej diadia 12.11.09, 12:50 rusek11 napisał: > Jam nie uwielbiający wiary żadne, ale dlaczego obrażasz prawosławnych porównują > c ich święte mięjsce z jakąś cywilną budową? dla Polakow ludzi ze Wschodu - co Litwin, co Kalmuk sa Ruscy Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: skad ta rusofobia? 12.11.09, 12:57 Jaka rusofobia????? Likwidacja nieudacznych budowli radzieckich - kopiujących nieudolnie budowle amerykańskie i niszczących krajobraz Warszawy jest zwykłym racjonalnym działaniem a nie rusofobią. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re:zburzyc palac i przeniesc stolice 12.11.09, 16:07 tak jest , nalezy byc konsekwentnym, bez szwedow i Rosjan Warszawa nie bylaby stolica Polski. Nalezy wrocic do idei jgielloskiej, przywrocic Krakowowi stolice, palac zburzyc, stworzyc unie Ukrainy, Litwy Bialorusi i Polski, i na krola mianowac dynastie Kaczynskich. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re:zburzyc palac i przeniesc stolice 12.11.09, 16:23 Całkowicie popieram. Na Krymie obowiązkowo odtworzyć Chanat Krymski. Z dynastią będą tylko kłopoty - proponowana dynastia nie ma następcy po mieczu, jest tylko jedna po kądzieli. Czyli trza już szukać Walezego. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana znaczy szukamy dynastycznego miecza 13.11.09, 01:54 walter62 napisał: > Z dynastią będą tylko kłopoty - proponowana dynastia nie ma następcy po mieczu, > jest tylko jedna po kądzieli. Czyli trza już szukać Walezego. znaczy szukamy miecza do naszej dynastycznej pochwy? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: skad ta rusofobia 13.11.09, 03:30 Misterpee zawsze i wszedzie wciska swoich Zydow nawet jesli jest to watek o Jakutach i o Buriatach. Ot, zle im sie powodzi przez Zydow, bo maja duzo powodzi od Jeniseju. Cos jak "pozdrowienia z Warszawy od Hali Mirowskiej". W szkole uczono nas "Elegii o zyciu i smierci Ludwika Warynskiego", ktory "pluca wypluwal" siedzac w carskim wiezieniu w Szlisselburgu. A wiesniaczki w wierszu u Mickiewicza wspominaly "rzez Pragi" bynajmniej nie czeskiej. Moze stad sie biora u niektorych fobie wobec carskiej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: skad ta rusofobia 13.11.09, 04:29 Mam nadzieje zes sie zaszczepil jako dobry obywatel... VACCINE WARNING - PANDEMIC WARNING Ken Welch in Houston Nov. 5, 2009 After working with Reversed Speech on government officials for more than ten years I can tell you that there is indeed a long-running plan to dissolve the Federal government and remake the world into what you might call a global corporate feudalism. This plan is coming to its climax right now. Although the final moves have been postponed several times, all indications are that there can be no more delays, and a global killer pandemic is the first step in that plan. You are getting a lot of scare stories from the media (and the Pentagon’s billion dollar Internet propaganda machine) about the Swine Flu. But the swine flu is a joke, and almost everyone knows it. The real pandemic is still seven to ten weeks away. We’ve recently learned the secret behind the Swine Flu Vaccine that is being pushed so strongly on the public. While the vaccine may make you sick, its real purpose is to greatly increase the fast-kill mechanism of the pandemic still to come. Worse yet, the vaccine is being used to target specific groups of people who are simply not welcome in our brave new world. In the USA these include Blacks, American Indians, and Baby Boomers. Background I first picked up on this ten years ago. I was intensely interested in Chemtrails, those bizarre streaks in the sky that first appeared in the week following Pearl Harbor Day, 1998. They were linked to a banned pesticide, Ethylene Dibromide, right off the bat. Most of the later stories you’ve read about chemtrails have been designed to draw you away from this initial identification. Throughout 1999 I used RS to eavesdrop on Washington. I got what I wanted, but it seemed of no value. I learned that the chemtrail operation was part of a billion dollar CIA-run program called Starwars. No, it has nothing to do with space. It’s named for the first Starwars film which, if you’ll think back, featured a monstrous weapon aimed at an entire planet. I also found that the Starwars program had a second component. This involved CREATING a disease, and that something about this process involved BIRDS. Unfortunately, this information made no sense. Remember, this was the time of Y2K. A lot of things didn't’t make sense then. In this case, how would dosing people with the world’s nastiest pesticide be related to a killer influenza, and what was the disease to be used for? And why? That year was also odd because a propaganda campaign designed to convince everyone that the world was overpopulated kicked into high gear. You still run across it today, but it was intense when it first started. The result is that most Americans believe that they are simply rubbing shoulders with too many people. Excepting four or five of our largest cities, the reality is that you need only drive for 20 minutes beyond the edge of your town, and you will see nothing but nearly empty land. Overpopulation is a myth designed to make you feel better in a post-pandemic world. I watched that year as government money financed three different expeditions to find 1918 burial sites where frozen samples of killer virus might be found and retrieved. I also learned that, although there are good indications this virus was introduced in injections given to Europe-bound U.S. troops at Ft. Riley, Kansas, the genetic origins of what was soon called Spanish Flu suggest that it’s genetic source involved birds – either in the wild or in a vaccine laboratory. It wasn't until 2004 that I understood why the "illuminati" were interested in creating a killer pandemic. That was the year I ran across an article in a magazine devoted to real estate that talked about the massive shift of wealth that would be happening in the future. The author was writing about the retirement of the Baby Boomers. Later I would learn that this would be the greatest financial threat our western governments have ever faced. The hunt for the 1918 virus was public knowledge, as was the failure to find any living samples. Also made public was the commitment on the part of CDC and others to find some other way to recreate the virus since the search for the original had failed. It wasn’t too much later that one of those attempts scared the medical community half to death. A Chinese laboratory, working under contract to recreate the virus by working backward from current bird flu allowed their creation to escape. Rather than give this virus a proper scientific designation, it’s genetic origin was hidden by calling it SARS, Severe Acute Respiratory Syndrome. Anyone who knew the symptoms of the 1918 pandemic would have recognized SARS immediately as a virtual clone of the 1918 virus. In fact, virtually everything we know about how to protect people from pandemic influenza (which is much more than the government or media will tell you) was learned in the SARS outbreak. But SARS had a significant flaw. It was not seriously contagious until after the victim was already showing signs of illness. Intercepting people with symptoms stopped it from spreading. The real pandemic influenza is contagious before symptoms appear, which is why it will spread like wildfire once it is released on the public. But it will kill in exactly the same way. As reported in normal news channels, the 1918 killer flu was in fact rebuilt from scratch using the latest gene technology, made to match viral DNA that was brought back from the original expeditions. In a civilized world this would be a capital offense. But that is a world that mankind has yet to create. In the meantime, governments have spent hundreds of billions of dollars preparing for the moment that the “Bird Flu” is finally released. Do you think they would do this based on a rumor or perhaps a psychic reading? All that money has been spent in preparing for the “continuity” of government, the control of civilian populations, and the methods for dealing with millions of dead or dying civilians in the most efficient and cost effective manner. How much did they spend on protecting or saving you? Not a dime. The public is still being told that everything will be fine if they just make sure their kids wash their hands. Now, you may be wondering how the various governments expect their countries to keep functioning in the aftermath of an engineered pandemic that could take out a huge percentage of the workforce. Actually that problem has been solved. If you will think back to 1999, you'll realize that was the time that Washington began it's open-door policy for illegal aliens. Likewise for Europe, and in both cases entirely against the wishes of their citizens. So we now have an extra 20-25 million "illegals," all of whom have a lifetime of experience in societies where you don't fight city hall. Although six or eight million may lose their lives in the Pandemic, there will be plenty left over to answer the need for labor. They will be there to take the jobs, buy the empty houses and, in return for legalization, pay the taxes. No problemo, amigo! The REAL Pandemic Is On It's Way Our Project (and this website) was created three years ago to track and expose repeated attempts to use a false-flag nuclear weapon to trigger the destruction of Iran and the theft of it’s vast oil reserves. This plan is code-named GAMBIT, and the latest version is running right now. Gambit has failed many times, much to the outrage of the Oil Cartel that conceived it. Each time it has failed, the date for the killer pandemic has had to be postponed as well. You can see an actual example in the report on this page: http Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: skad ta rusofobia 13.11.09, 13:21 Rosja to normalny, ciekawy kraj jak kazdy inny, np. Holanda lub Brazylia. Ciekawa kultura, piekne zabytki przeszlosci, rozlegle obszary, gdzie jest duzo "lasow, pol i rzek". Pewne cechy Rosja ma niepowtarzalne (np. Kolej Transsyberyjska, najdluzsza na swiecie). I inni mieszkancy globy tak wlasnie mogliby widziec Rosje, gdyby Rosjanie dali im ku temu szanse szanse. Jesli czlowiek jest zadowolony z tego co ma i cieszy sie tym kim jest, to inni uwazaja go za normalnego i czesto go lubia. Jesli natomiast nie jest z siebie zadowolony i chcialby byc kims innym - np. Tomem Cruisem, Elvisem Presleyem lub Johnem Lennonem (jak niejaki Chapman), to ludzie uwazaja go za dziwaka, a jesli jest w dodatku silny i urazliwy, to sie go tylko glownie boja. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Rosja jest normalna, a Rosanie normalni 13.11.09, 13:51 Takie wnioski snuja niektorzy filozofowie, ktorzy sa starsi i neomylni. Oczywiscie warunkiem do tego bylby system z Berezowskim na czele i Putinem na stryczku. Juz Jerzy Busz radzil Putinu amerykanska pomoc w budowie demokracji na wzor Iraku, co Putin odrzucil z podziekowaniem. Moi "rosyjscy" przyjaciele mowia - nie wierz nic cp mowia o Stalinie, bylo nam dobrze, mielismy dacze i wakacje w Soczi. Przypomnienie o czystkach, Magadanie , ktore moja rodzina doswiadczyla, spoyka sie z ich oburzeniem - nieprawda. Dzis to wlasnie ci ludzie zieja nienawiscia do Putina i Rosji, jutro beda nienawidziec Ameryke. A czas nadchodzi, bo Stany sa zrujnowane i swiat nie bedzie tolerowac dalszych wojen. Putin dokladnie to wie i wielu ludzi uwaza ze Rosja jest nadzieja dla swiata. Zrozumial to jan Pawel II, Dlatego ze lzami w oczach ogladal Chor Armi Rosyjskiej w Watykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Rosja jest normalna, a Rosanie normalni 13.11.09, 18:44 misterpee napisała: > A czas nadchodzi, bo Stany sa zrujnowane > i swiat nie bedzie tolerowac dalszych wojen. Putin dokladnie to wie > i wielu ludzi uwaza ze Rosja jest nadzieja dla swiata. Zrozumial to > jan Pawel II, Dlatego ze lzami w oczach ogladal Chor Armi Rosyjskiej Jakbym mial szukac jakiejs nowej "nadziei swiata" to szukalbym jej raczej w Unii Europejskiej (w Niemczech) lub nawet w Chinach niz w Rosji. Stany sa zrujnowane? I don't think so. WTC byl zrujnowany i jeszcze nie jest odbudowany, ale Stany sie trzymaja. Unia Europejska jest atrakcyjna, choc sa to narody "stare" (historycznie), a nie mlode i optymistyczne jak narod amerykanski. A Rosja? No coz, caly czas przywiazana do swojej imperialnej przeszlosci, a jesli ktos jej zaproponuje nowa role w swiecie (Szwecja tez kiedys byla wielkim mocarstwem, gdy jej imperium przeminelo, stala sie pionierem opieki socjalnej i "panstwa dobrobytu") to uwazaja zaraz, ze ktos chce ich "powiesic". Podejrzewam, ze nie maja dostatecznej pewnosci siebie, ze sie nadaja do jakiejs innej roli. Im by sie przydal raczej rosyjski Ataturk, ktory potrafilby znalezc nowa role dla swojego kraju (140 mln wobec 270 mln w ZSRR), niz jechac na "starym paliwie" mocarstwowosci. A tych "starszych braci" to Ty misterpee widzisz wszedzie, nawet jak otwierasz puszke sardynek. Taka juz Twoja przypadlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
polani Re: skad ta rusofobia? 13.11.09, 15:04 Polak to sluzba, albo wania albo adolf Odpowiedz Link Zgłoś
peczeneg Re: skad ta rusofobia? 13.11.09, 17:04 wojciech.2345 napisał: > Rosjanie mieli i mają kompleksy wobec Polaków. Bardzo ciekawe jaki taki mamy kompleksy wobec Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 litewska rusofobia 13.11.09, 18:46 Góra Krzyży, Litwa Góra Krzyży, zwana także Świętą Górą, miejsce pielgrzymek i uroczystości religijnych oraz jedna z największych atrakcji turystycznych na Litwie. Wzniesienie znajduje się wśród łąk nad niewielką rz. Kulpą, na pd.-zach. od wsi Jurgajcie. Wzgórze o dwu wierzchołkach jest dawnym grodziskiem, o długości 60 m i szerokości 40-50 m, wyniesionym o kilka metrów ponad okoliczne łąki. Jest to jedyne w swoim rodzaju sanktuarium pod gołym niebem, bowiem znajduje się tu kilka milionów krzyży różnej wielkości - od potężnych, kilkumetrowej wysokości, do niewielkich, kilkunastocentymetrowych krzyżyków, poprzybijanych do ramion krzyży większych. Są tutaj zarówno krzyże proste, zwykłe, jak również takie, które stanowią prawdziwe dzieła sztuki: pięknie rzeźbione, bogato zdobione lub mające formę kapliczek. Wśród krzyży, w zdecydowanej większości drewnianych, tworzących na wzgórzu gęsty "las", wiodą alejki i ścieżki. Tradycja stawiania krzyży sięga okresu po powstaniu listopadowym w 1831 r., kiedy to władze rosyjskie zabroniły stawiania krzyży na grobach poległych i straconych powstańców. Ich bliscy, postanowili więc zamiast na grobach, stawiać symboliczne krzyże ku ich czci właśnie na wzniesieniu pod Jurgajciami, które z czasem zaczęto nazywać Górą Krzyży. Podobna sytuacja powtórzyła się po powstaniu styczniowym. Krzyży stale przybywało, bowiem z czasem ludzie zaczęli w ten sposób upamiętniać także swych bliskich zesłanych na Sybir. Góra stała się miejscem pielgrzymek i wkrótce zasłynęła w związku z cudownym spełnianiem się intencji pątników, którzy wypisywali swe prośby na tabliczkach lub bezpośrednio na krzyżach. Sława góry zaniepokoiła słynnego "Wieszatiela" - gubernatora wileńskiego Murawiowa, który nakazał usunięcie krzyży. Na miejscu usuniętych pojawiały się jednak ciągle nowe. z czasem utarł się zwyczaj odprawiania na górze nabożeństw majowych i mszy w intencji poległych, straconych, zesłanych i zaginionych. W 1900 r. na górze stało 130 krzyży, a w 1938 - ok. 400. w 1961 r. miejscowe władze komunistyczne postanowiły zlikwidować miejsce kultu. Na górze znajdowało się wtedy ok. 5 tys. krzyży, które przy udziale NKWD i milicji zostały spalone i zniszczone za pomocą spychaczy. Krzyże jednak znowu zaczęły wyrastać na górze i ponownie zniszczono je za pomocą spychaczy w 1973 r. Przez kilka następnych lat trwała prawdziwa "wojna o krzyże". w dzień wzgórza pilnowała milicja, w nocy ludzie ustawiali krzyże, rano niszczyli je milicjanci, itd. Później powstał projekt zatopienia góry przez spiętrzenie wód rzeczki Kulpy i urządzenia tu kolektora ścieków z Szawli. Koniec tym zmaganiom przyniósł rok 1980, kiedy to na międzynarodowej konferencji poświęconej prawom człowieka (odbyła się w Meksyku) przedstawiono dokumenty o prześladowaniu wolności wyznania na Litwie, co sprzeczne było z międzynarodowymi konwencjami podpisanymi przez ZSRR. Wybuchł skandal na skalę międzynarodową, po którym represje zasadniczo ustały, choć później zdarzały się jeszcze aresztowania wśród pielgrzymów. Od tego czasu liczba krzyży na Świętej Górze zaczęła szybko rosnąć. Po proklamowaniu niepodległości przez Litwę, w dniach 3-14 czerwca 1990 r., w celu upamiętnienia ofiar terroru komunistycznego na Litwie, zorganizowano tzw. Marsz Niepodległości i Nadziei, podczas którego pod Górę Krzyży dotarło z krzyżami na ramionach kilkadziesiąt tysięcy pielgrzymów z całej Litwy. Ustawiono tu wówczas i poświęcono wotum dziękczynne za uzyskanie niepodległości w postaci dużej drewnianej rzeźby Matki Bolejącej niesionej przez pielgrzymów przez całą Litwę. www.odyssei.com/pl/travel-tips/25340.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: litewska rusofobia 13.11.09, 19:53 No i mamy rosyjską mentalność. Litwini nie mogli upamiętnić swoich poległych. Powtórka z Antygony? Czy pamięć o tym to objaw rusofobii? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nadzieja Unii Europejskiej 13.11.09, 21:24 Unia bez Rosji bedzie tylko pionkiem wielkiem imperium. Jezeli Putinowi uda sie wejsc do Uni - bedzie to naprawde najwieksze mocarstwo. W przeciwnym razie Chny jako superpower zagroza kazdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
airtair Re: Nadzieja Unii Europejskiej 21.11.09, 16:08 Tu chodzi o to, że Rosja jest krajem Azjatyckim a nie europejskim- i będzie tak jak miało być- mniej więcej każdy będzie mógł sobie wyobrażać, co porządny Amerykanin może zobaczyć w porządnych amerykańskich filmach. Stety :). Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: skad ta rusofobia? 13.11.09, 19:39 Ja to bym nie przesadzał z tą rusofobią. Są rusofoby , ale 99% mieszkańców Polski to normalnie i trzeźwo myślący ludzie którzy chętnie z Ruskimi robiliby dobre interesy , a może nawet wypiliby wspólnie coś mocniejszego ruskiego albo polskiego. Trochę , znaczy ten 1% głombów kapuścianych znajdzie się wszędzie w Polsce , Rosji i każdym innym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: skad ta rusofobia? 13.11.09, 22:08 Prawda zostaly same glaby bo kapuste kiszona po nich to mozna tu w Kanadzie w sklepie kupic... Odpowiedz Link Zgłoś
airtair Re: skad ta rusofobia? 21.11.09, 16:05 Pewien pan, bajkospisarz, pochodził z Warszawy. Drugi pan bajkopisarz też pochodził z Warszawy. Podobnie było z trzecim, czwartym i piątym oraz z wszytskimi, którzy stamtąd pochodzili. Nastepnie okazało się, że to było przed wieloma wiakmi temu i to nie byli panowie bajkopisarze, tylko jacyś uczeni. Wystarczy dowiedzieć się o tym zbyt późno, by już nigdy raz posiane ziarno nie wypuściły dobrego owocu. Stety :). Odpowiedz Link Zgłoś