Gość: wro23 IP: *.ds.uni.wroc.pl 06.02.04, 16:41 a na nowych polskich dowodów osobistych nie przewidziano nawet łacińskich liter z kreskami i kropkami typu "u" akcentowane itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Mickiewicius Litwo, Ojczyzno moja! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 17:08 Wreszcie mnie będziesz zapisywać poprawnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Litwo, Ojczyzno moja! IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 06.02.04, 19:18 Oddać Niemcom Szczecin, a Oni pomogą nam odzyskać Wilno i Lwów, przy okazji odbijemy też Łukaszence Nowogródek. (całkiem prywatnie: "w ciemno" zamieniam Szczecin na Lwów! ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V JESTES GLUPI!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 06.02.04, 21:31 Razem z Niemcami przeciw Litwie lub Ukrainie???- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak [...] IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 07.02.04, 00:16 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: JESTES GLUPI!!!!!!!! IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 07.02.04, 00:21 Dodać jeszcze Rumunie i Bułgarie, a powstanie potężna Unia Nędzy z Biedą która zatrzęsie całą Europą!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorzanin Re: Litwo, Ojczyzno moja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 22:11 pewnie masz racje. ale nad zamiana wroclawia na lwow nalezaloby sie juz zastanowic, bo chyba to te miasta sa porownywalne. ja mimo wszystko nie zamienilbym gdanska na wilno pomimo, ze stamtad pochodzi moja rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Litwo, Ojczyzno moja! IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 07.02.04, 00:29 Gdańsk i Wrocław to historyczne polskie miasta. Natomiast (pół żartem, pół serio), ostatnim polskim politykiem który przed 1945- tym interesował się Szczecinem był Bolesław Chrobry i może jeszcze Bolesław Krzywousty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Litwo, Ojczyzno moja! IP: *.comnet.krakow.pl 07.02.04, 11:47 Jakim prawem Ty Litwin, Szczecin chcesz oddawać Niemcom ? Na cholerę nam stolica Litwy oraz ukraińskie czy białoruskie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Bardzo to istotne że będą ogonki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 17:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vita-ce Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.chello.pl 06.02.04, 18:42 Polacy na Litwie wreszcie mogą być spokojni, ale poza dowodami tożsamości, z braku znaków w czcionce stara pisownia bedzie nadal wykorzystywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 06.02.04, 19:07 Niech się nie wysilają, Wilno i tak , wczesniej czy póżniej, odbierzemy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: 216.95.178.* 06.02.04, 19:12 Nic nie musimy odbierac. Przeciz nikt uni Polski z Litwa nie rozwiazal ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Litwineczka" Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.takas.lt 06.02.04, 19:23 Jesli to serio, to jestes dupkiem. Z pozdrowieniami z Wilna, Polka z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: 216.95.178.* 06.02.04, 19:26 Tos ty nigdy o tym nie slyszala ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek W Wilnie dyskryminowano polskie nazwiska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 19:55 Byłem w Wilnie przed 20 laty. Polacy mieszkający w Wilnie czuli się zastraszeni i dyskryminowani. Jeden staruszek w łachmanach, o inteligentnych rysach twarzy, powiedział mi, że przed wojną był profesorem biiologii na uniwersytecie wileńskim a teraz zdycha z głodu. Dodał, że dla potomków Polaków mieszkających z dziada pradziada w Wilnie niedostępne są stanowiska w administracji i szkolnictwie. Jak podałem mu rękę na pożegnanie to z radością wymacał moją obraczke ślubną. Widząc mój wzrost ucieszył się, że w Polsce rodzi się dorodna młodzież. Na uniwersytecie wileńskim widnieje tablica poświęcona Petrusowi Skargusowi- pierwszemu litewskiemu rektorowi tegoż uniwersytetu. Jedyne polskie nazwiska, które przetrwały w muzeach litewskich to te których litery były namalowane przez malarza bezpośrednio na obrazie. W Wilnie zlikwidowano usunieto wszystkie polskie napisy - skuto nawet polskie nazwy na metalowych obręczach otworów kanalizacyjnych w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: W Wilnie dyskryminowano polskie nazwiska IP: 141.155.79.* 06.02.04, 21:13 Problem polskich nazwisk na Litwie to nie tylko "ogonki" bez których można było by się obejść ale zmiany zmiany samych nazwisk. Np. spotkałem gościa z Wilna który orginalnie nazywał się Zawadzki ale w paszporcie wpisali mu Zawadskas. Czasem zmieniano całe nazwiska np. Zając na Kiškis. Zmieniano też orginalne nazwiska pisarzy i poetów (np. Adamas Miskiewičius) Dlatego ważne jest że Litwini pozbywają się swoich kompleksów wobec nas i Rosjan zamierzają szanować czyjąś odrębność narodową i językową. Ale jest to chyba także jakiś sygnał dla nas - jest przecież trochę mniejszości w Polsce ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagiełłłłło [...] IP: 152.75.141.* 06.02.04, 22:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: W Wilnie dyskryminowano polskie nazwiska IP: *.ols.vectranet.pl 07.02.04, 10:29 Ja bywałem w Wilnie tak często, że znam to Miasto tak dobrze, jak to, w którym mieszkam. Podejrzewam, że opinia o usuwaniu napisów w języku polskim oparta jest o opowieści polskich "patriotów" reagujących na Litwinów jak "rdzenni" biali Amerykanie na Murzynów. To w wielu przypadkach takie stanowisko Polaków i ich nieprzeparty pociąg do napojów alkoholowych (taki sam, jak wśród nielubianych na Litwie Rosjan) jest przyczyną postępowania Litwinów. Ciekaw jestem, czy stary profesor biologii pamiętał o podejściu Polaków do Litwinów i Białorusinów przed wojną. Poznawałem Wilno korzystając przede wszystkim z własnych oczu, języka oraz rozumu. Potrafię wskazać wiele śladów polskości na Tych ziemiach - od tablic pamiątkowych na budynkach, napisów na pomnikach stojących od czasów przedwojennych, po ludzi, którym w niektórych sytuacjach jest wstyd, że są Polakami z powodów wyżej opisanych działań rodaków. Traktuję Wilno i jego okolicę jak swoją Ojczyznę, mimo, iż urodziłem się już w granicach dzisiejszej Polski. Nie mam żadnych pretensji do Litwinów i nigdy nie spotkałem się z ich strony z jakimikolwiek przejawami dyskryminacji - być może dlatego, że zawsze traktowałem ich z szacunkiem należnym nielicznemu, ale wielkiemu Narodowi. A Mickiewicze, Jagiellonowie, Radziwiłłowie, Piotr Skarga i wiele innych nazwisk opisanych m. in. na tablicach wmurowanych w Uniwersytet Wileński to Litwini, którym nie przeszkadzało, że traktuje się ich jako Polaków. Bo ludzi dzielić można jedynie na mądrych i głupich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: W Wilnie dyskryminowano polskie nazwiska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 12:24 Piotr Skarga Litwinem? A gdzie się urodził, skąd pochodzą jego rodzice, gdzie się wychował i wykształcił - czy na Litwie ? Jakby Kopernik został rektorem Uniwersytetu Wileńskiego to też byłby Litwinem ? Ponadto, obaj byli obywatelami Najjaśniejszej Rzeczypospolitej i ich nazwiska powinno się pisać tak jak wówczas były pisane. Litwa dała Polsce wiele, ale i wiele od Polski otrzymała. Polacy mieszkający na Litwie z dziada predziada od 100, 200 czy może i wiecej lat powinni się czuć w domu swoich przodków jak u siebie i jeśli chcą - dalej uważać się za Polaków. Ba uważam, że mają i powód do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ogonki i kreseczki won! IP: 63.146.250.* 06.02.04, 21:29 Psu na bude potrzebne znaki diakrytyczne. Tylko zawracanie glowy z polskimi dziwacznymi znakami, ktorych i tak proletariat nie potrzebuje. Moze byc napisane wodka albo i vodka, wazne sa procenty. Zamiast wymuszac na braciach Litwinach przerabianie klawiatur w linotypach, lepiej zreformowac w Polsce ortografie. Zawsze to dobry poczatek. Sluzba zdrowia i slaskie gornictwo weglowe to juz pozniej niewielki klopot. I mniej tuszu beda zuzywac drukarki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pow!slak UPROSCIC POLSKA ORTOGRAFIE jak Jan Hus to zrobil IP: *.oak.inreach.net 07.02.04, 08:10 z czeska ile to lat temu juz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robsit Laski nie robisz :) IP: *.agh.edu.pl 07.02.04, 11:17 Jak ci się nie podoba to nie używaj. Ja jednak bedę. :) A jeżeli myślisz (czy też ten, co pisał pod tobą), że polska ortografia jest trudna, to proponuję poznać inne. Angielską np. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-nudziasz A jak sa napisane Polskie nazwiska w USA. IP: *.fastres.net 06.02.04, 23:06 Kto za duzo chce , moze mniej dostac. Za niedlugo moze beda sie domagac pisania Litewskich Nazwisk wedlug Polskiej Pisowni. Nie wydaje mi sie ( albo tez sie myle) zeby w Czeskich pasportach pisano Polskie nazwiska w Alfabecie Polskim, i odwrotnie w Polsce. Niestety nie przypomonam sobie aby C z daszkiem w moim polskim dowodzie byla 30 lat temu tak pisana, ale to byly inne czasy, choc dokumenty sie wypelnialo recznie i mozna bylo tak napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek W klawiaturze amerykańskiej nie ma polskich liter. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 12:32 I dlatego polskie nazwiska są pisane tak jak są pisane. Przyznaję jednak, że w niedalekiej przyszłości Polacy bedą zmuszeni do REWOLUCYJNEGO uproszczenia swojej ortografii- będą musieli zrezygnować z GĘGANIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: 131.165.141.* 06.02.04, 23:36 Chcesz Lwow i Kijow. Kijow to mozesz dostac na grzbiet ile chcesz lub wiecej. A lwow to mozesz nalapac sobie w Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 07.02.04, 05:45 za to Polska umozliwi swobodny przejazd i zgode na niszczenie polskich drog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m3 Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.04, 08:22 a mi się wydaje że w języku litewskim litera "ą" istnieje być może ją tylko się inaczej czyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojajestem Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.greenwood.net 07.02.04, 21:53 Czy mi moze ktos powiedziec co ma dzisiejsza Litwa wspolnego z Liwa Mickiewicza. W jakim jezyku Mickiewicz rozmawial w Baranowiczach do swej ukochanej.? Po Litewsku, po Polsku, czy moze po Bialorusku. Litwa Mickiewicza ma z Bialorusia duzo wspolnego ale z Liwa dzisiejsza tylko nazwe. Litwa i Litwini w tamtym czaie to Zmudz. Mozna sie spierac czy Wilno bylo Polskie czy Bialoruskie, ale nie to ze bylo Litewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjolog Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: 212.122.76.* 09.02.04, 13:08 Slusznie Ci sie wydaje;) Jest to tzw. "a" "nosowe", ktore wymawia jak troche "dluzsze" zwykle "a". Wystepuje przewaznie w koncowkach rzeczownikow liczby pojednyczej w celowniku oraz w rdzeniu niektorych slow. W praktycznej wymowie jednak nie roznie sie prawie od zwyklej "a" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elkas Re: Litwa umożliwi polską pisownię polskich nazwi IP: *.ip.takas.lt 13.02.04, 14:05 Polacy na Litwie przynajmniej mieli o tyle lepiej, ze nazwiska i imiona nie byly lituanizowane, a jedynie pisane przy uzyciu litewskich znakow, czyli ż zamieniane na ž itd. (Dawlewicz - Davlevič, Krzysztof - Kšyštof, Mirosław - Miroslav) w przeciwienstwie do litewskich i nie tylko nazwisk i imion w Polsce, np. Vyšniauskas - tylko Wiśniewski albo Wiszniewski, Linka - Linko lub Linkiewicz, Laima - Łajma, Jūratė - Jurata, Juozas - Józef itd. Odpowiedz Link Zgłoś