Dodaj do ulubionych

Tomson jeśli PRL był rajem

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 17:45
Jeśli PRL był rzeczywiscie takim rajem jak go przedstawiasz to dlaczego
ludzie tak bardzo byli niezadowoleni...
wszystkie wybuchy społeczne 1956, 1970, 1976, 1980, 1988 miały podłoże
socjalno-finansowe... te bunty przeprowadzali robotnicy kttóym miało być tak
wspaniale...
odpowiedz mi prosze na to proste pytanie
Obserwuj wątek
    • Gość: Mars Re: Tomson jeśli PRL był rajem IP: *.fnj1.hawkcommunications.com 07.02.04, 17:50
      nie byla rajem ale tez nie bylo tylu glodujacych i bezdomnych
      co obecnie w Polsce. A te wszystkie 'wybuchy' byly sterowane przez
      wiadomo kogo..
      • Gość: traianus Re: Tomson jeśli PRL był rajem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 17:56
        > nie byla rajem ale tez nie bylo tylu glodujacych i bezdomnych
        > co obecnie w Polsce. A te wszystkie 'wybuchy' byly sterowane przez
        > wiadomo kogo..

przez kogo? masonów?
      • Gość: Tomson I taki właśnie jest moich wypowiedzi o PRLu. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 18:00
        Gość portalu: Mars napisał(a):

> nie byla rajem ale tez nie bylo tylu glodujacych i bezdomnych
        > co obecnie w Polsce. A te wszystkie 'wybuchy' byly sterowane przez
        > wiadomo kogo..
        Ale jak widzisz do betonów takich jak trajanus nic nie trafia.
      • Gość: pippi Polska abyla rajem IP: *.telia.com 07.02.04, 18:00
        W latach 60-tych wszystkie dzieci robotnicze mogly dostac wyzsze
        wyksztalcenie. Jako dziecko robotnika dostalem wyksztalcenie w Polsce
        srednie i na takim poziomie ze po wejsciu na uniwersytet zachodni ludzie
        mysleli ze mialem juz studia zrobione. Posiom przygotowania teoretycznego byl
        bardzo dobry i nauka dostepna dla wszystkich.
        - Praca byla dla wszystkich i zyc z niej mozna bylo
        - Opieka zdrowtotna byla dla wszystkich.

Zazdrosc USA i satelitow ich jednak blokaowala kraje " kommunistyczne w
        rozwoju nie dopuszczajac do wymiany naukowej i technicznej. Bez tego jednak
        ruski wypuscili sputnik pierwci i zrobili bome atomowa , bez ktorej i was
        Poloni amerykanow juz dzisiaj by nie bylo. Bo dzieki sowieckiej broni ameryka
        bala sie napasc i zamordowac wszystko co kommunistyczne.

Dzisiaj przejeli chytroscia Was Polakow a przynajmniej rzad bo polacy juz
        zrozyumieli kto jest przyczyna bolu.

Dzisiaj ludzie umieraja z zimna, glodu braku opieki. to jest Wasza amerykanska
        Polska.
        • Gość: traianus tak super rajem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:09
          Gość portalu: pippi napisał(a):

> W latach 60-tych wszystkie dzieci robotnicze mogly dostac wyzsze
          > wyksztalcenie. Jako dziecko robotnika dostalem wyksztalcenie w Polsce
          > srednie i na takim poziomie ze po wejsciu na uniwersytet zachodni ludzie
          > mysleli ze mialem juz studia zrobione. Posiom przygotowania teoretycznego byl
          > bardzo dobry i nauka dostepna dla wszystkich.

taak a to ciekawe... dlaczego przed 1989 Polska miała tak niski procent osób z
          wyzszym wykształćeniem... i dlaczego w okropnej II RP wzrósł on dwukrotnie?

> - Praca byla dla wszystkich i zyc z niej mozna bylo

i właśnie dlatego ten system upadł... nie rozumiesz tego? za trudne... skoro
          pracy nie można było stracić to 1) nikt sie nie przykładał do pracy bo i tak
          wiedział że nie wyleci 2) praca była fikcyjna, nikomu do niczego nie potrzebna

> - Opieka zdrowtotna byla dla wszystkich.

tak... dlatego system padł

> Zazdrosc USA i satelitow ich jednak blokaowala kraje " kommunistyczne w
          > rozwoju nie dopuszczajac do wymiany naukowej i technicznej.

taak... ciekawe kto nie wypuszczałswoich naukowców za granicę? USA co ty
          ględzisz to ZSRR sie izolowało

> Bez tego jednak ruski wypuscili sputnik pierwci i zrobili bome atomowa

ukradli, nie zrobili

> bez ktorej i was
          > Poloni amerykanow juz dzisiaj by nie bylo. Bo dzieki sowieckiej broni ameryka
          > bala sie napasc i zamordowac wszystko co kommunistyczne.

??? tak jakoś w 1947 nie napadła i nie zamordowała wszystkiego co komunistyczne

> Dzisiaj przejeli chytroscia Was Polakow a przynajmniej rzad bo polacy juz
          > zrozyumieli kto jest przyczyna bolu.
          > Dzisiaj ludzie umieraja z zimna, glodu braku opieki. to jest Wasza
          amerykanska Polska.

czy dobrze sie czujesz?
          • Gość: Poppi Olé, Olé IP: *.telia.com 07.02.04, 18:16
            Polska byla rajem, dzis jest zgnilizna dla KCykow amerykanskich.
          • Gość: Pippi A jak ty z Wroclawia IP: *.telia.com 07.02.04, 18:17
            T wydz na dworzec glowny i zobacz ta nedze. I skoncz pisac bzdury. Bo nedza
            smierdzi az pod twoj pokoik z Twoim komputerkiem oplaconym przez Zorosa i
            dlatego tak piejesz co?
      • Gość: Janek Były sterowane przez głodujących i bezdomnych ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 18:17
        • Gość: Mars jakich bezdomnych IP: 64.63.244.* 07.02.04, 19:12
          buraku,jesli ich wtedy w Polsce nie bylo?
          CIA w latach zimnej wojny mialo oficjalnie wyasygnowane w
          budzecie federalnym setki milionow dolarow rocznie na
          'krzewienie' demokracji w Europie Wschodniej.
          Poza tym wskaz mi robotnikow ktorych los zmienil sie
          na lepsze w wyniku upadku PRLu. O to walczyli cinkciarze
          dzis zwani byznesmenami i zachodnie koncerny ktore chcialy
          miec nowe tanie rynki zbytu,likwidujac jednoczesnie w ramach
          swobodnej konkurencji wszystkie polskie zaklady przemyslowe.
          Co tez sie stalo.
          • Gość: Janek Re: jakich bezdomnych IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 20:02
            Sam napisałeś, że aż tylu wtedy nie było - a więc byli.
            Tak naprawdę to krytykuję Twoje fantazyjne "sterowanie".
            • Gość: loen Re: jakich bezdomnych IP: *.telia.com 07.02.04, 20:07
              Bezdomnych za kommunizmu nie bylo. Nawet cyganom w szesdziesiatych latach dano
              prykaz mieszkania w domach i dano im mieszkania.
              Nie bylo. Nie bylo. Nie bylo.
              Tak. Kaniec koncerta. Nie bylo
              • Gość: Janek Też uważam, że Mars pisze głupoty. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.04, 22:40
                Cytuję Marsa ".. ale tez nie bylo tylu głodujacych i bezdomnych
                co obecnie w Polsce."
                Ja bezdomnych w PRL też nie widziałem.
    • Gość: Tomson Gdzie ja napisałem że PRL był rajem?????? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 17:54
      Jeden przykład mojej takiej wypowiedzi!!!
      NIGDY nie pisałem że PRL to był raj, to że jest lepszy od bagna zwanego IIIRP,
      nie znaczy że był rajem.
      Czy wy wkońcu pojmiecie że nie jestem żadnym komunistą, a jedynie trzeźwo
      oceniającym historię człowiekiem?????
      • Gość: Pippi PRL byl rajem IP: *.telia.com 07.02.04, 18:06
        Gnojki. PRL byl rajem , nawet dla ich zacieklych zdrajcow jak my co calymi
        dniami sluchaklismy wolnej Europy i przyjmowalismy amerykanskich szpicli.
        Mialem tasmowy magnetofon, gralem na elektrycznej gitarze i mialem lornetke.
        Trzy zeczy o ktorych pragnalem jako dziecko i ich dostalem. Jako syn robola ,
        niepartyjnego. jak zlamalem noge to mi w szpitalu zagipsowali i bylo dobrze
        za kilka tygodni. Dzisiaj syn mojej siostry umarl z braku opieki. Polska to
        czerwony bandytyzm dzisiaj. Bez mojej pomocy by rodzina mioja w Polsce zmarla
        z glodu i zamarzla na smierc. Polska dzisiaj to 18-to wieczny kapitalizm
        • Gość: Pippi A kto na tym forum jest? IP: *.telia.com 07.02.04, 18:12
          Ile osob prywatnych stac dzisiaj z 40 miljonow polakow zeby dyskutowac na tym
          forum? Kolega moj ze szkoly ma tez podlaczenie do internetu i wlancza sie aby
          przeczytac moja maile bo go nie stac na surfowanie. Kogo stac? Kogo stac? Was
          co za Zoraosa pieniadze siedza na jakims oplaconym serwerze przez innych? I
          klepia bzdury? Za innych pieniadze. Ja siedze i place sam ale to grosz jak
          siusiek w morzu nic nie warty. Jakby Polacy mogli miec mozliwosci wypowiedzic
          sie to by tutaj lala sie krew na tym foru, Tutaj mowia tylko uprzywiliowani,
          co z wdziecznowci chwala jedno albo druguie. Ale narodu ktory umiera z glodu
          nie stac nawet na wypowiedz dlatego mowie ich glosem, glosem tych co cierpia i
          nie maja chleba dzisiaj.
          • Gość: Mars ludzie walcza o odpadki z ptakami IP: *.fnj1.hawkcommunications.com 07.02.04, 18:18
            no comments..

2004.01.06
            :: Walka ubogich z ptakami
            Tego jeszcze nie było! Łódzcy ubodzy i bezdomni, by przeżyć siarczyste
            mrozy, wybierają chleb, kawałki słoniny i nasiona nawet z karmników dla
            ptaków! 30-złotowe zasiłki z opieki społecznej nie wystarczają na życie.
            Walkę o przetrwanie przegrywają ptaki. W parku im. biskupa Klepacza bezdomny
            przegonił wróble objadające się w stojącym przy ulicy karmniku, a potem
            wygarnął z niego okruchy chleba i skwarki. Garść wrzucił do jednej z
            reklamówek wypełnionych pustymi puszkami po piwie. Resztę zjadł na miejscu.
            Zapalił papierosa po ptasim posiłku, ruszył przed sklep przy al.
            Politechniki, gdzie prosił przechodniów o 10 groszy... na piwo.

W centrum Łodzi, przy ul. Nawrot 20, jest kilka dobrze zaopatrzonych sklepów
            i duża cukiernia. Odpadków tu nie brakuje. Przed stojącymi obok puszkami na
            śmieci wciąż przewijają się głodni.

? Od świtu do wieczora puszki przegląda co najmniej kilkanaście osób ?
            opowiada właścicielka jednego z pobliskich sklepów. ? Niektórzy nie wstydzą
            się i co wyciągną, jedzą na miejscu. Ptaki też zaglądają, ale dla nich nic
            już nie ma.

Małgorzata Graczyk z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przyznaje, że
            sytuacja jest trudna.

? Najbiedniejsi niewiele dostają. W zeszłym roku wypłaciliśmy 11 tysięcy
            minimalnych zasiłków, po 30?40 złotych miesięcznie ? mówi Graczyk.

W Łodzi pomocą społeczną jest objętych ponad 30 tysięcy mieszkańców.

autor: kz
            źródło: Express Ilustrowany z 6-01-2004
          • Gość: bugsior Re: A kto na tym forum jest? IP: *.public.olin.colby.edu 07.02.04, 18:44
            problem nie z tym ze polakow nie stac na internet, tylko ze polacy nie wiedza
            jak korzystac z komputerow, sa technologicznie zacofani. i to jest wynik
            wlasnie komunizmu ktory zabijal wszelka innowacje. u mnie w domu u rodzicow
            lezy komputer ze stalym laczem i sie kurzy, bo nikomu do glowy nie przyjdzie
            zeby sie nauczyc jak z niego korzystac.

gdybysmy nadal trwali w prl to o internecie to co najwyzej moglibysmy poogladac
            programy w telewizji, bo komu do glowy by przyszlo zeby otworzyc kawiarenke
            intenetowa - bo chyba nie wladzy.
        • Gość: traianus Re: PRL byl rajem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:15
          > Gnojki. PRL byl rajem , nawet dla ich zacieklych zdrajcow jak my co calymi
          > dniami sluchaklismy wolnej Europy i przyjmowalismy amerykanskich szpicli.
          > Mialem tasmowy magnetofon, gralem na elektrycznej gitarze i mialem lornetke.

zajebiscie... a dzisiejsze dzieci takich rzeczy nie maja, oj nie...
          słuchaj pippi - dzisiaj przecietna polska rodzinę stać by kupic dziecku
          KOMPUTER b. dobrej klasy... rodzice mojej zony sa na budżetówce (dochody
          ponieżej sredniej krajowej) i utrzymuja dwójke dzieci na studiach... wiec nie
          marudź

> jak zlamalem noge to mi w szpitalu zagipsowali i bylo dobrze
          > za kilka tygodni. Bez mojej pomocy by rodzina mioja w Polsce zmarla
          > z glodu i zamarzla na smierc. Polska dzisiaj to 18-to wieczny kapitalizm

juz nie wiem czy to żart?
          • Gość: Pippi Nie pierddz IP: *.telia.com 07.02.04, 18:24
            Czytaj co Mars pisze. Jz wlasnie znam taka Polsske , Jestem tam obecnie coraz
            zadziej bo nie moge patrzec na ta nedze durnu, kacyku , zdrajco amerykanskiej
            sredniowiedznej ekonomi,. Glod, smordo i smierc. W sejmie powiedziano ze 10
            miljonow bezproduktywnych rencistow powinno sie zlikwidowac pacanie. W jakim
            Ty swiecie zyjesz? Co woza ciebie z zaslonietymi firankami do tego serwera,
            zebys zeczywistosci nie widzial? Czytaj prase i patrz na ludzi
            • Gość: lullu Bieda w polsce IP: *.telia.com 07.02.04, 18:29
              Wejdz na Google i szukaj slowo bieda. to mi dalo od razu obraz. Czytaj.

SŁOWNIK POLEĆ STRONĘ FAQ

Bieda w Polsce

Pomóż Pajacykowi

Bieda w Polsce nie jest zjawiskiem nowym. Zjawiskiem nowym jest natomiast
              znaczny jej zasięg. Prawdopodobieństwo bycia ubogim zwiększają takie czynniki
              jak bezrobocie w rodzinie (zwłaszcza długotrwałe), młody wiek, wielodzietność,
              niski poziom wykształcenia, zamieszkiwanie na wsi i w małym mieście.

Zjawiskiem, z którego opinia publiczna wydaje się nie zdawać sobie w pełni
              sprawy jest bieda wśród dzieci. Z badań budżetów domowych przeprowadzonych
              przez GUS wynika, że obecnie dzieci do lat 14 stanowią jedną trzecią
              zbiorowości żyjącej w skrajnym ubóstwie, czyli poniżej minimum egzystencji.
              Prawie polowa tej zbiorowości to osoby do 19-ego roku życia. Bieda dzieci to
              wielowymiarowe upośledzenie: niedożywienie, podatność na choroby, trudne
              warunki nauki, wcześnie podejmowana praca zarobkowa (często kosztem nauki),
              ograniczone kontakty rówieśnicze, różnego rodzaju wyrzeczenia, także
              upokorzenia, w sumie - brak prawdziwego dzieciństwa. To bardzo trudny start do
              dorosłego życia.

Podane przez gazete bankowa.

Taka polske macie jaka wam dala ameryka.
              • marcus_crassus "konrad",przestan znow z siebie wala robic :))) 07.02.04, 18:31
                jak tam twoje BMW z korpusu dyplomatycznego???a domow ile ostatnio
                wybudowales???cale miasto??

czlowieku,ty jestes nienormalny,lecz sie!!!!!
                • Gość: Tomson HAHAHAHAHAHAHAHA!!!! Od wczoraj, a raczej IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 18:38
                  baaardzo wczesnego rana dzisiaj, skręca mnie za śmiechu na sam widok twego
                  loginu!
                  A jak tam główka już nie boli po wczorjszym zapiciu się w trupa przed
                  lustrem :oD
                  • marcus_crassus nie wiem,nie pilem wczroraj 07.02.04, 18:40
                    mialem wczesniej grype i oprocz tego ze zdrowieje to musialem posiedziec nad
                    paroma sprawami.poniewaz stracilem duzo czasu na glupoty na forum musialem
                    dzis sie meczyc od 10 rano do teraz...ani sekundy wytchnienia...

ale robota skonczona na dzis i zaraz lece na male przyjatko :)))))

warto sie wysilac :))
                    • Gość: Tomson Daj spokój crassula... :oD IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:40
                      Nie pamiętasz jak się miotałeś, jak z jojem wpadliście sobie w ramiona :oD
                      Jeszcze się z tego śmieję :oD
                      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=396&s=1
                      Na oślej ławce wylądowały twoje pijackie majaki... :oD
            • Gość: traianus takkk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:30
              Gość portalu: Pippi napisał(a):

> Czytaj co Mars pisze. Jz wlasnie znam taka Polsske , Jestem tam obecnie coraz
              > zadziej Co woza ciebie z zaslonietymi firankami do tego serwera,
              > zebys zeczywistosci nie widzial?

"żadziej"? dobrze cię wykształcili za PRL i jeszcze "zeczywistosci"

bo nie moge patrzec na ta nedze durnu, kacyku , zdrajco amerykanskiej
              > sredniowiedznej ekonomi,. Glod, smordo i smierc.

gdzie ty żyjesz? wygladam przez okno i nie mam takich widoków

> W sejmie powiedziano ze 10
              > miljonow bezproduktywnych rencistow powinno sie zlikwidowac pacanie.

podobno jest tylko 5 mln rencistów.. skad wziałes 10?

> W jakim Ty swiecie zyjesz? Czytaj prase i patrz na ludzi

w takim co i ty.. a zarabiam około średniej krajowej (ale robie co lubię)
              • marcus_crassus trajanus,to przeciez nasz znajomy psychol konrad 07.02.04, 18:33
                chryste,ale to debil,mam wrazenie ze on jest porzadnie uposledzony :))))

pamietasz jak "spotkal" sie ze "swoja" znajoma przypadkowo na forum?? :))))))

a jak wpadl w amok podbijania postow bo uwierzyl ze forum GW to najbardziej
                opiniotworcza strona na necie????

przeciez ten facet to bzik :)))))

hahaha...a jak tomsona zapraszal i o przygodach w saunie mowil?? :DDDD
                • Gość: traianus masz racje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:37
                  niepotrzebnie sie dałem wciagnać w dyskusje... więcej bym osiagnał gadajac do
                  ściany... to ciezki przypadek...

pozdrowienia marcus ;)
                  • marcus_crassus pipi,popi i lulu...ten facet nawet w jednym watku 07.02.04, 18:43
                    uzywa X nickow...to rzeczywisty przyglup
                • Gość: Tomson [...] IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:53
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: bugsior ale pippi bzdury wygadujesz IP: *.public.olin.colby.edu 07.02.04, 18:58
              a na jakim ty zyjesz?

czy nikt ci nie mowil ze caly cholerny prl byl na kredyt? na kredyt od tych
              kapitalistycznych swin ktorych tak nienawidzisz? kapitalisci utrzymywali chory
              polski komunizm. to musialo upasc bo kloci sie z podstawowymi prawami spoleczno-
              ekonomiczno-moralnymi.

kredyty zaciagniete przez twoich komunistow polska musi splacac do dzisiaj.

nie sztuka jest dzisiaj zaciagnac kolejny kredyt na milardy dolarow i dac
              szczeliwym rencistom. trzeba myslec kto za to predzej czy pozniej zaplaci!
              komunisci raczje w dupie to mieli tylko ze swiat nie swiety mikolaj!
          • Gość: Tomson No widzisz trajan, a jakby twoja żona studiowała IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 18:33
            w złotej dekadzie Gierka to utrzymywałby ją jakiś zakład pracy i w dodatku
            miałaby tam zapewnioną robotę po studiach.

> rodzice mojej zony sa na budżetówce (dochody
            > ponieżej sredniej krajowej) i utrzymuja dwójke dzieci na studiach... wiec nie
            > marudź
            Budżetówka to dobra fucha. Wiedz ślepcze że jest masa ludzi pracujących za
            600-1000 zł na miesiąc, no i oczywiście 20% bezrobocia.
            • marcus_crassus tomson,zycie jest piekne :)))) 07.02.04, 18:37
              ostatnio za rzucenie okiem na pare papierkow dostalem 1800 PLN :))),robota
              trwala 3 godziny wiec zainkasowalem circa 600 zeta z godzine mojej pracy :))))

jak bys sie porzadnie uczyl a nie klepal w gry komputerowe i nie chlal tyle
              warek strong tez by ci sie ustroj podobal :)))
              • Gość: Pippi O czym ty mowisz? marcus crassus IP: *.telia.com 07.02.04, 18:42
                Nie znam zadnego konrada pajacu a to ze zarobilez 600 zl za serkniecie na
                papierek to wiem jaki szpiclu. Jestes zdrajca polskiego narodu. Patrzalem na
                twoje postty i jestes psychopata i w dodatku zboczencem co prawdopodowbnie
                onanizuje za duzo.
                • Gość: Tomson Aaaa, o tym nie pomyślałem. :o| IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:34
                  > a to ze zarobilez 600 zl za serkniecie na
                  > papierek to wiem jaki szpiclu. Jestes zdrajca polskiego narodu.
                  Szpiedzy też nieźle zarabiają :o(
              • Gość: Tomson Znaczy się dokładnie za co??? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:13
                Czy tatuś kazał ci się czegoś nauczyć i w nagrodę wypalił 1800PLN
                kieszonkowego, czy może jakiś brudny handel dla mafii??
                Może jestem staromodnym naiwniakiem, ale ja jednak wolę uczciwie zarobić marne
                5000PLN na miesiąc, niż być darmozjadem lub złodziejem...
                • Gość: traianus 5000 PLN/miesiecznie = miernik ubóstwa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 19:17
                  > ja jednak wolę uczciwie zarobić marne
                  > 5000PLN na miesiąc, niż być darmozjadem lub złodziejem...

5000 no to rzeczywiście musi byc w Polsce bieda... teraz rozumiem twe
                  rozgoryczenie.. takie grosze zarabiać
                  • Gość: Tomson Re: 5000 PLN/miesiecznie = miernik ubóstwa IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:38
                    Gość portalu: traianus napisał(a):

> 5000 no to rzeczywiście musi byc w Polsce bieda... teraz rozumiem twe
                    > rozgoryczenie.. takie grosze zarabiać
                    Wydział ETI PG, wiesz ilu ludzi jest po takich studiach??
                    Co roku kończy je około 200 studentów, to jest promil społeczeństwa.
                    Większość ludzi w Polsce nie może liczyć nawet na średnią krajową 2000PLN :o(
                • Gość: Pippi [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 19:22
            • Gość: traianus Tomson nic nie rozumiesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:43
              > w złotej dekadzie Gierka to utrzymywałby ją jakiś zakład pracy i w dodatku
              > miałaby tam zapewnioną robotę po studiach.

Tomson czy ty nie rozumiesz ze nie ma czegoś takiego jak DARMOWA służba zdrowa,
              DARMOWE studia itd... ktos zawsze za to płaci... w złotej dekadzie Gierka
              płacił Gierek z KREDYTÓw zachodnich... tylko ze te kredyty trzeba spłacać do
              dzisiaj

> Budżetówka to dobra fucha. Wiedz ślepcze że jest masa ludzi pracujących za
              > 600-1000 zł na miesiąc, no i oczywiście 20% bezrobocia.

a czyja to wina? USA? Żydów? UFO?
              czy nieudolnego polskiego rzadu...
              • marcus_crassus dlaczego tomson nic nie rozumie 07.02.04, 18:59
                ten facet po prostu nie widzial swiata.nie rozumie swiata.komuna przyzwyczaila
                caly narod takich tomsonow do "sredniactwa"...czyli 5 pracuje wydajnie 5 sie
                obija i nie ma o niczym pojecia.i tych 5 ciu pracuje na tamtych 5 ciu.i tomson
                za tym teskni.za kasa gierka ktora gierek pozyczyl i musimy ja splacac.tomson
                nie rozumie regul rynku.ze nic nie ma z niczego.

taki duren konrad - komuna musiala byc dla niego idealnym ustrojem.dla tomsona
                tez.przeciez to byl ustroj jawnego zlodziejstwa.ci ktorzy pracowali byli
                okradani non stop przez takich niekreatywnych nierobow jak tomson.przejawy
                inwencji byly tepione.wszyscy musieli miec rowno zeby takie komuchy nie mogly
                nikomu zazdroscic.

to paskudne.tak samo dzis mamy resztki komuny.bogate miasta,powiaty musza
                dokladac do tych biednych gdzie wszystko jest rozkradane.akurat ja nie
                narzekam bo warszawa z racji bycia stolica ma specjalne prawa,ale np wroclaw
                pewnie jest porzadnie dotkniety tzw "danina janosikowa"....

tomson nie rozumie ze nic samo z siebie nie przychodzi.ze nie wystarczy obijac
                sie w akademiku zeby moc jezdzic dobrym samochodem.

on chce sie tak opierdalac a potem niech ktos mu da $...

*******************************************************************************

zamiast sie opierdalac i slawic komune oraz mowic jaki kapitalizm jest zly
                facet mogl zrobic juz milion rzeczy zeby pomoc sobie i pomoc innym...

ja bedac jeszcze gowniarzem np zamiast sie opierdalac zaczalem czytac sobie i
                poznawac jak funkcjonuje gielda.w rezultacie nawet jak bylem za mlody zeby
                pracowac i osiagac jakies zyski moglem zainwestowac najpierw male pieniadze a
                potem wieksze na GPW.(najpierw byly to oczywiscie pieniadze rodzicow ale jak
                zobaczyli ze mi dobrze idzie...)

to jest wlasnie kapitalizm.pomysl.inwencja.kreatywnosc.umiejetnosc znalezienia
                sie w sytuacji....

patrz na siebie i mysl co mozna zrobic.a nie czekaj az ci manna splynie z nieba

to co zarabialem i zarabiam to moje.dlaczego mam sie dzielic z takim
                tomsonem???wole cos dac na WOSP albo inny szczytny cel.ale niech to bedzie
                moja decyzja.a nie tego ze ktos mnie ograbia.

dlatego to jest dobry ustroj...a takim konradom i tomsonom moge pokazac
                ogromnego wala
                • Gość: Pippi [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 19:25
                • Gość: Tomson Wiedz crassul że to tym nierobom zawdzięczasz IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:06
                  że taraz tacy bandyci jak ty na usługach mafii mogą bezkarnie okradać ciężko
                  pracujących ludzi.
                  To właśnie te najgorsze nieroby w pierwszej kolejności zapisywały się do
                  solidarności, bo strajki były dla nich możliwością do całkowitego nic
                  nierobienia. Wogóle solidarność wtedy i dziś to ostoja i ochronka dla nierobów
                  i trumna dla państwowegoi przemysłu. Zapiuje się taki jeden z drugim do
                  solidarności i może się bezkarnie opierdalać :o(
                  Tylko złodziejstwo, które ty reprezentujesz jest od tego gorsze
                  • marcus_crassus kogo okradam??nie pamietam zebym kiedykolwiek 07.02.04, 20:14
                    kogs okradl...

nic nie poradzisz tomson ze moja wiedze rynek ocenia wyzej niz twoja.

kurde,czlowieku,zrozum to :

fakt ze mi chca placic bo umiem to i to a tobie nie to nie dlatego ze jestem
                    zlodziejem ale dlatego ze jestem czlowiekiem kreatywnym.

ty wlasnie bys chcial zeby ludzie tacy jak ty ktorzy gowno umieja mieli
                    wszystko

czlowieku,to wlasnie jest zlodziejstwo.gdybym moja kasa,na ktora uczciwie
                    zapracowalem musial sie dzielic z takimi glabami jak ty.

dlaczego niby???

bo wtedy kiedy ty piles setki warek stron w akademiku ja moze sie musialem
                    czegos uczyc???

a potem taki ktos jak ty chce miec to samo co ja???

kapitalizm to prosty rachunek - tyle masz ile zainwestujesz.

sam miej do siebie pretensje niezgulo.

prosty przyklad - nasza wiedza,chocby ortografia.jak widzisz jestem
                    czlowiekiem oczytanym bo nie robie bledow ortograficznych.jestem od ciebie
                    lepszy na kazdym polu merytorycznym.

i dlatego ja mam to co mam i ty masz to co masz.

to jest sprawiedliwosc,a nie okradanie mnie z moich pieniedzy przez nierobow
                    jak ty.

ludzie nie sa rowni.i nigdy nie beda.

bez odbioru,wychodze na moje "kapitalistyczne przyjatko"

bedzie paru znanych panow z warszawskiego swiatka prawniczego etc :)))
                    • Gość: moen [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 20:18
                    • Gość: Tomson Więc darmozjadzie żyjesz z kieszonkowych bogatego IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:59
                      tatusia.

> kurde,czlowieku,zrozum to :
                      >
                      > fakt ze mi chca placic bo umiem to i to a tobie nie to nie dlatego ze jestem
                      > zlodziejem ale dlatego ze jestem czlowiekiem kreatywnym.
                      Co ty możesz umieć bez studiów??? Crassula nie ośmieszaj się tymi kłamstwami
                      niewykształcony prostaku...

> ty wlasnie bys chcial zeby ludzie tacy jak ty ktorzy gowno umieja mieli
                      > wszystko
                      Crassul wiem że nie masz pojęcia o uczelniach polskich, ale popytaj
                      mądrzejszych kumpli (o ile wogóle masz kumpli) czym jest Politechnika Gdańska i
                      co znaczy skończyć wydział elektroniczny na państwowej politechnice.

> prosty przyklad - nasza wiedza,chocby ortografia.
                      Teraz to wogóle pokazałeś że zero wiesz o świecie, jeśli myślisz że perfekcyjna
                      ortografia jest do czegoś potrzebna. W elektronice raczej nie jest to przydatne.

> jak widzisz jestem
                      > czlowiekiem oczytanym bo nie robie bledow ortograficznych.jestem od ciebie
                      > lepszy na kazdym polu merytorycznym.
                      HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA
                      HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA
                      :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD :oD
                      MERYTORYCZNIE LEPSZYM ODE MNIE???? Wysyłam to na DS Humor :oD
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=10606176
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=10604797
                      Merytoryka... HAHAHAHAAHHAHAHAAHAHAHA!!!!!!!! :oD
                      Crassula, błagam aż tak się nie ośmieszaj, bo mnie aż brzuch rozbolał :oD

> bedzie paru znanych panow z warszawskiego swiatka prawniczego etc :)))
                      Aaaa, jesteś luksusową męską dziwką...
                      fuj!!!!

Nawet nie chcę wiedzieć jak i za co zarabiasz te 1800PLN

Bez odbioru!!!
              • Gość: Tomson Poprostu za komuny nie było złodziei u władzy, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 19:51
                nie było mafii i złodziejskiej oligarchii, więc kasa szła dla zwykłych ludzi.
                Pozatym wtedy mieliśmy dużo większą produkcję przemysłową.
                • Gość: Pippi Re: Poprostu za komuny nie było złodziei u władzy IP: *.telia.com 07.02.04, 19:55
                  Byli tez , moim zdaniem , ale formatu mini. Baba kradla mleko z obory gdzie
                  doila krowy i nikomu to nie szkodzilo. Ale USA inspirowani zlodzieje to na
                  duza skale. Wszystko , co do cna, do zdziebelko okradli polski przemysl.
                  Postawcie rzad wasz przed odpowiedzialnoscia zanim splyna do Szwajcari
                  sprzedawczycy bo jeszcze obiecaja USA splate Zydowskich dlugow 40.000.000 i
                  bedzie narod splacal.
                  • Gość: Tomson Racja, wszystko jest względne. IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 21:03
                    Gość portalu: Pippi napisał(a):

> Byli tez , moim zdaniem , ale formatu mini. Baba kradla mleko z obory gdzie
                    > doila krowy i nikomu to nie szkodzilo. Ale USA inspirowani zlodzieje to na
                    > duza skale. Wszystko , co do cna, do zdziebelko okradli polski przemysl.
                    W krajach komunistycznych korupcja była niepomiernie niższa niż na zachodzie,
                    zaś dysproporcje między zarobkami zwykłych obywateli, a rządzących, były w
                    krajach komunistycznych o niebo mniejsze niż na zachodzie.
                • Gość: bugsior Re: Poprostu za komuny nie było złodziei u władzy IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 08.02.04, 19:38
                  > nie było mafii i złodziejskiej oligarchii, więc kasa szła dla zwykłych
                  ludzi.
                  > Pozatym wtedy mieliśmy dużo większą produkcję przemysłową.

zlodziejska oligarchia byla komuna sama w sobie, ktora prdukowala tam gdzie
                  bylo to politycznie adekwatne. mielismy wieksza produkcje przemyslowa dlatego
                  tez 'przecietny obywatel czul ze ma wszystkiego pod dostatkiem.' produkcja
                  opierala sie na przemysle ciezkim, ktory zreszta byl tak beznadziejnej jakosci
                  ze oprocz innym komuchow nikomu do glowy nie przyszlo by tego badziewia kupic.
                  dobra konsumpcyje chyba przed polakami ukrywano bo ja nie wiem gdzie one
                  wszystkie byly z tych 'nadwyzek produkcyjnych.'
        • Gość: bugsior Re: PRL byl rajem IP: *.public.olin.colby.edu 07.02.04, 18:33
          ludzie chca miec mozliwosci, chca moc decydowac o sobie, chce miec mozliwosc
          zmiany pracy, doksztalcenia sie, zrealizowania sie. ludzie chca byc doceniani
          za to co robia, chca byc indiwidualistami. to im daje kapitalizm. wiadomo ze sa
          rozne modele - i ten krwiozerczy-amerykanski i bardziej ludzki-europejski.

komunizm ludzi rozleniwia, zabija marzenia, hamuje rozwoj malo ze ekonomiczny -
          rowniez socjalny i intelektualny. ludziom sie nic nie chce, bo po to? po co
          maja studiowac jesli kopiac rowy dostana tyle samo, po co brac inicjatywe skoro
          nikt tego nie zauwazy, po co miec pomysly, kiedy kazda innowacja jest gnojona w
          zarodku. po co wogole dyskutowac o sytuacji w kraju, kiedy mono-polityczny
          system i tak cie nie slucha i zrobi co uwaza za sluszne.

roznice w polsce sie powiekszyly i to jest tragedia. ale wiekszosci polakow
          zyje sie lepiej - sa bardziej zestresowani to fakt, nie wiedza co przyniesie
          jutro, ale cieszy ich wolnosc, mozliwosc wyjazdu, pelne polki w sklepach.
          kapitalizm stwarza ludziom szanse na rozwoj a idealny kapitalizm stwarza
          rowniez mozliwosci dla najbiedniejszych na podniesienie sie z najnizej warstwy.
          czego idealny kapitalizm (mozna dyskutowac jak to jestw polsce dzisiaj) nie
          robi to utrzymywanie nierobow, leni i ludzi ktorzy nigdy nie wyrosli z mamusi
          gotujacej obiadki i pioracej skarpetki.

nawet ci najbiedniejsi czesto wspominaja ze do komunizmu nie chcieli by wracac,
          ale z pewnoscia chcieli by ulepszyc kapitalizm. swiadomie tesknic za komunizmem
          moze tylko ktos spolecznie ulomny.
          • Gość: traianus bieda bedzie zawsze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 18:49
            trzeba się z tym pogodzić... a dlaczego?
            Dlatego, że jak pisał M. Friedman kryteria ubóstwa cały czas się zmieniaja...
            kiedyć biedny był ten co nie mógł sobie pozwolic na kawałek miesa czesciej niż
            raz w tygodniu...
            dzisiaj biedby jest ten (jak pisał Pippi) kogo nie stać na dostep do Internetu
            za 100 biedny bedzie tez kogo nie bedzie stać na wycieczkę na ksieżyc

ale przecież przecietnemu człowiekowi zyje sie lepiej niż 100 lat temu
            przeciętna polska rodzina ma
            telewizor, telefon, pralkę automatyczna, kuchenkę gazowa, czesto komputer i
            samochód... ale mimo to uważa sie za biedna
            • Gość: Pippi Bieda w Polsce IP: *.telia.com 07.02.04, 18:53
              Powiesz ze bieda j ubustwo, glod i nedza to konieczne teraz? To powiem tobie
              ze dopoki tacy jak Marcuss crassus sprzedawcy i ona- ni- za- tprzy maja wklad
              w Polsska polityke to bieda bedzie bo to prymitywne typy ktorym tylko zalezy
              na sobie samym. Sprzedali by wszystko i wszystkich za jeden griosz , nawet
              wlasnego ojca i matke. A ze Polska jest jednym z najbiedniejszych krajow
              Europy to wie caly swiat, dlatego tez nikt sie z Polska nie liczy.
              Sprzedawczycy jak MC rzadza w Polsce.

W PROGRAMIE
              6 sierpnia 1998 roku
              mówiliśmy
              o polskiej biedzie

Wyciag z Polsiej TV

Gośćmi programu byli: Wiesław Łagodziński z Gus-u, Joanna Sokorska z
              Instytutu Filozofii i Socjologii PAN i z Rządowego Centrum Studiów
              Strategicznych, Marek Dudkiewicz z Demoskop-u oraz Jan Poleszczuk z
              Uniwersytetu Warszawskiego. Program jak zwykle prowadził Walter Chełstowski.
              Gospodarz programu wraz z zaproszonymi gośćmi zastanawiali się jak wygląda
              standard życia przeciętnej polskiej rodziny, a także jaki odsetek stanowią w
              Polsce naprawdę biedne osoby i co spowodowało, że żyją na skraju nędzy.

Prowadzący rozpoczął program od zaprezentowania badań, które wydają się
              być najlepszym miernikiem biedy:

"Czy w Polsce są ludzie, którzy niedojadają, są niedożywieni"

"Czy znamy naprawdę biedne osoby"

93% ankietowanych jest przekonane, że w Polsce są ludzie, którzy niedojadają,
              są po prostu głodni. Jednocześnie 40% z nas zna kilka osób, rodzin naprawdę
              biednych, 17% - zna jedną lub dwie osoby a 6% samych siebie uznaje za
              prawdziwych biedaków.

Dla porównania zaprezentowaliśmy także wykres odnoszący się do osób, które są
              naprawdę bogate. 42% respondentów przyznaje, że zna kilka bogatych osób,
              rodzin, 20% - zna jedną lub dwie takie osoby a 32% nie zna prawdziwych
              bogaczy.

Najczęściej skrajna bieda zaczyna się wtedy, gdy brakuje nam pieniędzy na
              podstawowe opłaty, takie jak czynsz, prąd, gaz, telefon.4% z nas nie posiada
              wystarczająco dużo pieniędzy, żeby opłacać regularne rachunki za prąd i gaz,
              6% - za telefon i aż 22% - za czynsz.

Z całą pewnością są to ci spośród nas, którzy w domowym budżecie mają mniej
              niż 200-300 PLN na osobę, bowiem 29% społeczeństwa jest przekonane, iż od
              takiego właśnie dochodu zaczyna się w Polsce bieda. Z badania tego wynika, iż
              mamy niezwykle małe wymagania i potrzeby związane z codzienną egzystencją,
              gdyż 33% ankietowanych za próg biedy uznało sumę pomiędzy 101-200 PLN.

W dalszej części programu zaprezentowaliśmy badania mówiące kim według
              respondentów są ludzie biedni, czym się zajmują i co spowodowało, że popadli w
              biedę.
              "Kim są i czym zajmują się ludzie biedni"

"Co spowodowało, że popadli w biedę"

"Co decyduje o tym, że nie mogą wydostać się z biedy".

2% społeczeństwa jest przekonane, że biedni ludzie to przede wszystkim
              pracownicy byłych PGR-ów, 9% za osoby naprawdę biedne uznaje rodziny
              wielodzietne, 10%-bezdomnych, 14%-alkoholików, 16%-ludzi bez wykształcenia,
              zawodu, którzy mało zarabiają, 25%-emerytów, rencistów, 27%-niepełnosprawnych,
              chorych i 58%-bezrobotych.

Natomiast przyczyny, które spowdowały, że te grupy ludzi popadly w biedę,
              ankietowani podzielili pomiędzy brak wykształcenia, kwalifikacji (4%),
              prywatyzację (7%), niezaradność życiową, przyzwyczajenie do opieki państwa
              (15%) , inflację (20%), alkoholizm, narkomanię, lenistwo (23%) i podobnie jak
              w pierwszym badaniu - bezrobocie (48%).

Ludzie nie mogą wydostać się z biedy ze względu na brak szczęścia (5%), brak
              wsparcia ze strony rodziny (6%), brak opieki ze strony państwa (20%), brak
              wykształcenia (26%), niskie emerytury i renty (29%), niechęć do podejmowania
              pracy (31%), alkoholizm (35%), niezaradność życiową (40%) i bezrobocie (58%).

Z badań jasno wynika, iż przyczyny polskiej biedy, jak też niemożność
              wydostania się z niej ankietowani podzielili na dwie grupy: czynniki
              niezależne od ludzkiej woli takie jak -prywatyzacja, bezrobocie, wysokie
              podatki, inflacja i przyczyny całkowicie zależne od człowieka- alkoholizm,
              niezaradność życiową, niechęć do pracy, brak wykształcenia.

Na zakończenie programu prowadzący przedstawił na pozór skomplikowany
              wykres, który jednak był trafnym podsumowaniem całej dyskusji.

Dowiedzieliśmy się, że poziom wydatków co drugiego Polaka jest niższy od
              minimum socjalnego w kraju a 4,3% z nas ma kłopoty z zaspokojeniem
              podstawowych potrzeb egzystencjonalnych.

Prowadzący jak zwykle podziękował gościom za udział w programie i pożegnał
              widzów przed telewizorami.

• Gość: traianus dane sa sprzeczne z twymi agrumentami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 19:05
                << 40% z nas zna kilka osób, rodzin naprawdę
                biednych, 17% - zna jedną lub dwie osoby a 6% samych siebie uznaje za
                prawdziwych biedaków. >>

t: czyli wniosek jest jednoznaczny w Polsce jest tylko 6 % które uważaja sie za
                naprawde biedne (ciekawe ile z tych 6% sposród nich ma telewizor)

<<<Dla porównania zaprezentowaliśmy także wykres odnoszący się do osób, które

naprawdę bogate. 42% respondentów przyznaje, że zna kilka bogatych osób,
                rodzin>>>

t: czyli wiecej osób (42%) zna ludzi bogatych, niż biednych (40%)... czyżby
                bogatych było więcej

>>> Najczęściej skrajna bieda zaczyna się wtedy, gdy brakuje nam pieniędzy na
                podstawowe opłaty, takie jak czynsz, prąd, gaz, telefon.>>>

t: czyli te skrajnie biedne osoby maja telefon... ależ bieda... prawie jak w
                Etopii
                • Gość: Pippi Tak szybko sie poleprzylo? IP: *.telia.com 07.02.04, 19:33
                  3 lata temu bylem ostatnio w Polsce? To byl smrod, brod i ubustwo. Podjedziesz
                  na przystan promowa to tam obleza mnie zebracy az przykro patrzec. Nie wiem co
                  powiedzic. Trzeba sie oganiac. Bo stoja z brudna scierka z piaskiem na scierce
                  i prosza aby mi moj nowy lakier myc na samochodzie. takiej biedy to kiedys nie
                  widzialem. Poszedlem do ludzi to widzialem. Sasiadka znajomych na bezrobotnym
                  miesiecznie dostawala 50 zl. . Ja za hotel placilem 400 zl za dobe. Porownaj.
                  Biedne dzieci widzialem wszedzie3, wszedzie. Slyszalem tez statystyke o
                  srednich zarobkach co nikt nie poznawal z tych co znimi rozmawialem. A
                  rozmawialem z ludzmi na rynku, handlarzami itd. Wiem co mowie. I nie maluje w
                  rozowe kolory.Kiedys w Polsce nie bylo przepychu ale nie bylo biedy. wszyscy
                  mieli chleb , do chleba i mieszkanie i opieke zdrowotna. Dzisiaj jest ogolna
                  bieda, opieka nie fynkcjonuje, ludzie umieraja, lekarze bez lapowek nic nie
                  robia, Kraj okradziony. Tak zwana prywatyzacja to byla okradanie i dzielenie
                  sie dobrem narodowym przez ameryke sponsrowanych nowych KCykow. Do takich
                  dzisiaj nalezy MC. Pier. goli za pieniadzea po pracy wazeline i do roboty.
                  • Gość: traianus poleprzylo? jezd sóper IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 21:10

"poleprzyło" kolejny dowód na wartośc komunistycznego wykształcenia... czy
                    wszyscy piewcy komuny sa analfabetami?

> 3 lata temu bylem ostatnio w Polsce?

a ja mieszkam tu na co dzień... kto wie więcej o Polsce?

>To byl smrod, brod i ubustwo. Podjedziesz
                    > na przystan promowa to tam obleza mnie zebracy az przykro patrzec. Nie wiem
                    co powiedzic. Trzeba sie oganiac.

za PRL takich nie było... milicja by przyjechała i zamknęła... czy to znaczy ze
                    PRL był lepszy?

>>Bo stoja z brudna scierka z piaskiem na scierce i prosza aby mi moj nowy
                    > lakier myc na samochodzie. takiej biedy to kiedys nie
                    > widzialem. Poszedlem do ludzi to widzialem.

też takich znam... wiem nawet co robia za pieniadze które w ten sposób
                    zarabiaja... piwo nie jest drogie i za jedno mycie moze 2 kupić...

>Sasiadka znajomych na bezrobotnym miesiecznie dostawala 50 zl. . Ja za hotel
                    >placilem 400 zl za dobe. Porownaj.

tu burżuju, za komuny tomson zrobiłby z Toba porzadek

> Biedne dzieci widzialem wszedzie3, wszedzie.

moze to była pokazówka?

Dzisiaj jest ogolna
                    > bieda, opieka nie fynkcjonuje, ludzie umieraja,

za komuny ludzie nie umierali?

• Gość: Tomson Decydować o sobie?? IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.02.04, 20:15
            Gość portalu: bugsior napisał(a):

> ludzie chca miec mozliwosci, chca moc decydowac o sobie, chce miec mozliwosc
            > zmiany pracy, doksztalcenia sie, zrealizowania sie.
            Jaaasne. Dziś większość ludzi ma wybór czy nic nie robić czy zapierdalać
            niewspółmiernie do swojego wkładu w pracę za marne gorsze. Albo czy zdechnąć z
            głodu, czy może wpierw popełnić samobójstwo... :o(
            Takie wybory ma dzisiaj większość Polaków. :o(

> ludzie chca byc doceniani za to co robia, chca byc indiwidualistami. to im
            > daje kapitalizm.wiadomo ze sa
            Zapytaj się co o docenianiu myślą pracownicy zamykanych polskich fabryk.

> rozne modele - i ten krwiozerczy-amerykanski i bardziej ludzki-europejski.
            Oba jednak zbudowane na krzywdzie innych nacji (kolonializm,neokolonializm,
            globalizm,niewolnictwo,mordowanie rdzennych mieszkańców zajmowanych ziem).

> roznice w polsce sie powiekszyly i to jest tragedia. ale wiekszosci polakow
            > zyje sie lepiej
            Większości?? To że dzisiaj powszechne są komputery czy TVSat, to nie zasługa
            kapitalizmu lecz ogólnego, systematycznego wzrostu technologii na świecie. To
            że komputerów i internetu nie było w PRLu lat 70-ych,nie znaczy że nie byłoby w
            PRLu XXI wieku.
            Ogólnie jednak dzisiaj około 60% polaków zyje poniżej progu socjalnego, za
            komuny wszyscy żyli powyżej tego progu.
            • Gość: Konrad [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 20:23
              • Gość: Konrad [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 21:07
                • Gość: Konrad A czy kochac to zbrodnia? IP: *.telia.com 07.02.04, 21:09
                  Dlaczego usuneli moja wiadomosc o naszych uczuciach z marusem?
                  • janosik6 jest sposob na bezrobocie w/g kwacha i jego pupilk 07.02.04, 21:22
                    ale dla rezerwistow......
                    okazja moga sobie dorobic do kurenki ...
                    Nabor do IRAKU , juz ogloszony w TV.

Slyszac takie wiadomosci w Tv mozna sie pochlastac.....
                    • Gość: björk Re: jest sposob na bezrobocie w/g kwacha i jego p IP: *.telia.com 07.02.04, 21:26
                      Ale trzeba isc tam tylem czy przodem? Na czworakach czy na dwoch nogach. Z
                      karabinem w gore czy szabla wiszaca? Zastapic kozy dla USA zolnierzy?
                      • Gość: Konrad [...] IP: *.telia.com 07.02.04, 21:31
            • Gość: bugsior Re: Decydować o sobie?? IP: *.west.hillside.residences.colby.edu 08.02.04, 19:32
              > Jaaasne. Dziś większość ludzi ma wybór czy nic nie robić czy zapierdalać
              > niewspółmiernie do swojego wkładu w pracę za marne gorsze. Albo czy zdechnąć
              > z głodu, czy może wpierw popełnić samobójstwo... :o(
              > Takie wybory ma dzisiaj większość Polaków. :o(

dzisiaj zycie jest bardziej stresujace mowiac delikatnie. za komuny ludziom
              WSZYSKO WISIALO. mieli wszystko w dupie. gowno ich obchodzilo czy robia cos
              pozytecznego, gowno ich obchodzilo czy robia cos dokladnie. w glowie im nie
              byly samobojstwa bo ani gorzej ani lepiej nie moglo byc bo to nie od nich
              zalezalo. nie mieli o czym marzyc, nie mieli ambicji.

pewnie ze kiedys nie musieli myslec o tym cze zdechna z glodu czy bo choc nie
              wiem jakby sie nie opieprzali czy mieli zero inicjatywy to ktos inny za darmo
              ich karmil.

> Zapytaj się co o docenianiu myślą pracownicy zamykanych polskich fabryk.

tak wyglada proces transformacji. zamykaja fabryki bo sie nie oplaca
              produkowac. kto ma do nich doplacac? chcesz doplacac do fabryk, do kopalni?
              prosze bardzo. pracownik bedzie doceniany, wtedy gdy derektor bedzie
              doceniany, albo kiedy zalsuzy sobie na bycie docenianym. jak cos zamykaja to
              znaczy ze ktos dal dupy i trzeba sie zastanowic kto - ekonomii w kapitalizmie
              nie oszukasz a dzialanie calego sysytemu lacznie z fabrykami polega na
              ekonomii. trzeba zrobic tak zeby ta fabryka miala racje bytu.

dlatego trzeba reformowac kapitalizm a nie wzdychac do komuny.

> Oba jednak zbudowane na krzywdzie innych nacji (kolonializm,neokolonializm,
              > globalizm,niewolnictwo,mordowanie rdzennych mieszkańców zajmowanych ziem).

co za bzdury. komunizm tez nie jest za delikatny. roznica polega na tym ze
              kolonilizm niszczy poza granicami danego kraju a komunizm niszczy wszystko
              wewnatrz tego kraju.

poza tym jak sie ma kolonializm do kapitalizmu na przyklad we wloszech?

> Większości?? To że dzisiaj powszechne są komputery czy TVSat, to nie zasługa
              > kapitalizmu lecz ogólnego, systematycznego wzrostu technologii na świecie.
              > To że komputerów i internetu nie było w PRLu lat 70-ych,nie znaczy że nie
              > byłoby w PRLu XXI wieku.

to ze dzisiaj sa komputery czy tvsat tak powsdzechne jest czy ci sie to podoba
              czy nie zasluga kapitalizmu. to ze w miescie ze 140.000 mieszkancami jest 40
              sklepow komuterpwych powoduje ze cena komutera jest na tyle niska ze polak
              moze sobie na niego pozwolic. za komuny komputer bylby jak rakieta kosmiczna -
              wprawdzie jest ale nieliczni moga jej dotknac. powiedz mi kto mialby
              zaopatrywac nas wszystkich w kompuetery czy telefony komorkowe? komu by sie
              chccialo - jakie byloby 'incentive'?

> Ogólnie jednak dzisiaj około 60% polaków zyje poniżej progu socjalnego, za
              > komuny wszyscy żyli powyżej tego progu.

chce zobaczyc statystyki ktorych uzywac na wsparcie tego, bo smierdzi mi to
              goloslowiem.
              • Gość: Tomson Tak samo jak telewizor czy radioodbiornik??? ;oD IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.02.04, 19:57
                > za komuny komputer bylby jak rakieta kosmiczna -
                > wprawdzie jest ale nieliczni moga jej dotknac. powiedz mi kto mialby
                > zaopatrywac nas wszystkich w kompuetery czy telefony komorkowe? komu by sie
                > chccialo - jakie byloby 'incentive'?
                A słyszał o MeraElzab???
                • Gość: bugsior Re: Tak samo jak telewizor czy radioodbiornik??? IP: *.public.olin.colby.edu 08.02.04, 20:33
                  a nie slyszal?

prosze mnie oswiecic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka