swiblowo 14.03.10, 19:00 Dla mnie francuskie pasztety. Rozkosz dla podniebienia!!!!!!!!!!!!!!! A dla Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walter622 Witaj Swiblovo 14.03.10, 20:42 swiblowo napisała: > Dla mnie francuskie pasztety. > Rozkosz dla podniebienia!!!!!!!!!!!!!! A lagman kiedyś próbowałeś? Jak będziesz w górach Altaj to będziesz miał szansę spróbować to danie - pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: czyzby" 14.03.10, 20:57 a zupa ogorkowa,przwdziwki, maslaki na masle, zurek, barszcz z uszkami, rogaliki z orzechami, makowiec opiumowany, pyzy slaskie w sosie mietowym, placki ziemniaczane z mizeria, Sacher torte, strudel. Mittel Europa tez nie ma zlej kuchni. a teraz jak do tego dodamy marakuje, avocado, salaty arabskie, greckie, chinskie pierogi, imbir, sos ostygowy, curi, chleby hinduskie, smakolyki marokanskie, cilantrio i kuchnie meksykanska, trawe cytrynowa, mleko kokosowe i tailandzkie przyprawy, brazyliska jaque i peqi, fransuskie miety i wina..... mnostwo dobrych rzeczy na kazdy dzien i na kazde podniebienie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: misterpee 14.03.10, 21:50 klecze przed monitorem ze lzami w oczach i blagam Cie: ugotuj, przygotuj dowolne danie z tego spisku /zabojczego!!/ -albo wszystkie?! - i zapros, ZApros, ZAPROS na UCZTE!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re:Privet Walter! 14.03.10, 21:47 Altaj, Altaj, Altaj...zaczynam cierpiec na bezsenosc! Teraz do tego dojdzie Glod ciekawosci, jak smakuje lagman. a Walter spokojnie i cierpliwie drazy skale... Czy ten lagman ma cos wspolnego z duszonymi warzywami? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 witajcie szanowni gurme! 14.03.10, 22:14 w Polsce czestowalem gosci ruska kasza greczana polaczona z polskim bigosem. Szlo na hura! Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re:Privet 14.03.10, 22:21 swiblowo napisała: > Czy ten lagman ma cos wspolnego z duszonymi warzywami? W pewnym sensie tak - jest to bardzo gęsta zupa na wołowym lub baranim mięsie. Jak będziesz miał czas i chęć coś ciekawego ugotować to w sumie można to samem zrobić (lecz jeszcze trochę trzeba poczekać - potrzebne są świeże warzywa: marchew, cebula, pomidory, papryka). Warto wpaść na rynek i u sprzedawcy przypraw (Uzbeków) kupić przyprawy (bez nich nie da rady) do lagmana i u nich dowiedzieć się przepisu tego dania. Czasami przejazdem wpadam na Leningradzki Rynek - tam mam znajomego Uzbeka, u którego zawsze kupuję przyprawy do lagmanu. W Azji Środkowej nie Mc'Do ale jest pełno knajpek, oferujących lagman i płow - w kazdej gotują te dania według własnego przepisu, w związku z czym bardzo przyjemnie się pędza czas. Ostatecznie możesz załapać się na święto Navruz - z pewnością też będą gotowali lagman.... www.youtube.com/watch?v=vyqT408SYLU ...ewentualnie polecieć do Kaszgarii. www.youtube.com/watch?v=6MFzeV2I_60 Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re:Privet 14.03.10, 23:03 A plow to nasz drug Walery gotuje taki...ze...ojojoj!!! Na ognisku. On wiele lat zyl w Uzbekistanie. Wlasnie te duszone warzywa to cos chyba w podobie jedlismy u niego. Jeszcze najlepsza zielona herbate to tez od Walerki dostalismy - z jakiejs "kontrabandy". Ale chyba prawdziwy lagman to tylko z baraniny. A jaka przyprawe kupujesz? Zru? /zra/ Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Płow 14.03.10, 23:18 swiblowo napisała: > A plow to nasz drug Walery gotuje Owszem uwielbiam płow - a jego jest ponad 150 receptur. Niestety w Polsce nie ma w sprzedaży odpowiedniego ryżu, a wozić ryż - lekka przesada. No i nie ma słodkiej marchewki. Ostatecznie gotuje z tego co jest, ale się trzeba nagimnastykować, tj. uprzednio odpowiednio przygotować ryż. Najlepszy jest płow "weselny (z rodzynkami) i płow z czosnkiem. > Ale chyba prawdziwy lagman to tylko z baraniny. Nie koniecznie - wołowina też jest dobra. > A jaka przyprawę kupujesz? Zru? Masz na myśli "zira". Nie, trzeba poprosić by przygotował mieszankę przypraw konkretnie dla lagmanu. W jej zestawie jest jakieś z 8-10 różnych przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Płow 14.03.10, 23:29 A jaki to ma byc ryz? Mozesz miec worek przed Swietami Wielkanocnymi + zestaw przypraw. Swietna okazja - nie chcesz skorzystac???? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Płow 14.03.10, 23:34 swiblowo napisała: > A jaki to ma byc ryz? najlepszy ryz w Europie Wsch. - ryz krasnodarski. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Płow 14.03.10, 23:45 swiblowo napisała: > Świetna okazja - nie chcesz skorzystać??? Wielkie dzięki, już zrobiłem odpowiednie zapasy (podrzucili Koreańczycy). No i kolejna paczka (przypraw) w drodze. W tym roku w Warszawie urządzamy pierwszy wspólny (wszystkich "Siedmiu Strzał" związku Turan) Navruz. Więc ku temu trzeba się odpowiednio przygotować (kałpak i kafptan już mam!). > A jaki to ma być ryż? Ten ryż nie jest podłużny i jest bardziej wyprażony - dlatego jest sypki. Z tego powodu przed gotowaniem "normalny" ryż trzeba umiejętnie podgrzać na patelni (wysuszyć, ale nie przypiec lub spalić). Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Płow 14.03.10, 23:50 walter622 napisał: > > A jaki to ma być ryż? Ten ryż nie jest podłużny i jest bardziej wyprażony - dlatego jest sypki. Z tego powodu przed gotowaniem "normalny" ryż trzeba umiejętnie podgrzać na patelni (wysuszyć, ale nie przypiec lub spalić). a mozna zalac wrzatkiem przed gotowaniem... www.langet.ru/html/p/plov.html Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Płow 14.03.10, 23:56 jk2007 napisał: > www.langet.ru/html/p/plov.html No nie, na noc o takich pysznościach - sadyzm. No i po śnie. Idę na kuchnię zrobić banalną jajecznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Płow 15.03.10, 00:02 > Idę na kuchnię zrobić banalną jajecznicę. Dla mnie dwa poprosze. Szczypiorek bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Płow 14.03.10, 23:58 Таджикские пловы по своей технологии и основным продуктам в целом аналогичны узбекским. Небольшой технологической особенностью приготовления таджикских пловов является лишь то, что рис перед закладкой иногда замачивают на 1-2 ч в теплой подсоленной воде, что ускоряет варку. Вместе с тем таджикские пловы имеют ряд особенностей, касающихся введения дополнительных компонентов, что придает им новые вкусовые оттенки. Наиболее частыми, повсеместно распространенными дополнениями к обычному составу плова служат излюбленный в Таджикистане горох нут (предварительно замоченный за 10-12 ч), айва (нарезанная ломтиками или мелкими кубиками и без кожи), а также чеснок, закладываемый целыми головками. Эти дополнения обычно составляют примерно 250 г на каждый килограмм риса. В Таджикистане часто делают плов угро, для которого вместо риса используют крупу угро, приготовляемую из лапши. Как и в Узбекистане, в Таджикистане имеются некоторые региональные виды пловов, отличающиеся мясными компонентами. Таковы душанбинский и ходжентский пловы. В обоих вместо мяса используются более сложные мясные изделия из фарша - фарш с яйцами и фарш с виноградными листьями, которые и закладывают в зирвак сразу после его подготовки, но до заливки водой. Почти все пловы в Таджикистане закусывают салатом из горного ревеня - ривоча, который очищаю Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Płow 15.03.10, 00:00 Почти все пловы в Таджикистане закусывают салатом из горного ревеня - ривоча, который очищают от поверхностной кожицы-пленки, нарезают поперек волокон на кусочки длиной 1 см и слегка солят. Источник: В.В. Похлебкин. «Национальные кухни наших народов»: Центрполиграф; Москва; 2004 В азербайджанской кухне применяются следующие методы обработки риса до его приготовления: 1. Рис перебирают и промывают от грязи и мучной пыли особенно тщательно, обычно до тех пор, пока вода не станет совершенно прозрачной. После этого большинство сортов риса, имеющихся в продаже (особенно с круглым, коротким зерном), замачивают на 10-15 мин в теплой (но не горячей!) воде, а затем отваривают. 2. Однако для риса некоторых азербайджанских и зарубежных сортов применяется иная обработка: рис сорта садри следует промыть теплой водой, отмочить в подсоленной воде 5-6 ч, промыть холодной и только после этого отваривать; рис ханский, пакистанский и других сортов с тонким мелким зерном обрабатывается иначе — оборачивают тканью 2-3 ст. ложки крупной соли, кладут на дно посуды, сверху засыпают рисом, заливают холодной водой на 7-10 ч, затем промывают. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Płow 15.03.10, 00:10 No to juz wiemy co i jak. A z resztki tego rabarbaru mozna kisiel ugotowac. Francuz moglby wpasc, troche pasztetu podrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Płow 15.03.10, 00:17 swiblowo napisała: > Francuz moglby wpasc, troche pasztetu podrzucic. i kalvadosu albo armaniaku Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: brazylijska wieprzowina i koszerny bimber 15.03.10, 00:27 Yara Roberts, moja sasiadka, jest znakomitym szefem, wydala niedawno ksiazke z brazylijskimi przepisami. Ponizej jest jeden z nich. jezeli bedfziecie w Paraty, kolo Rio de Janeiro, na Rua Dona Geralda, pare metrow od kosciola swietej Rity wpadnijcie do jej Akademi Przysmakow i Innych Przyjemnosci: www.gourmet.com/recipes/adventureswithruth/2009/10/pork-villa-rica-style deliciousbrasil.com/tag/yara-roberts/ Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick " wszyscy jesteśmy Brazylijczykami" 16.03.10, 00:38 kiedyś czytałem jakie magazyn u doktorka w poczekalni. Biolog ewolucyjny mówił, ze Brazylia ma tak wymiesza pule genów, że jak obecne rasy zaczną zanikać w jednej zupie to będziemy wyglądać jak Brazylijczycy. Jeśli o mnie chodzi to taki upadek białej rasy mi nawet odpowiada czego i wam życzę ;-) www4.latineuro.com/SF/girls/B2488.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: ruska klasyka 15.03.10, 00:13 A to ten co z wodka udowadnial, ze jest ruska. Zostal zamordowany, podobno Polacy w tym maczali raczki... Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: ruska klasyka 15.03.10, 00:27 swiblowo napisała: > A to ten co z wodka udowadnial, ze jest ruska. w Polsce szukalem jego ksiazke "Herbata" (Warszawa. 1974r). Rarytas! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick a ja tam wole pasztet podlaski z pomidorami 16.03.10, 00:40 swiblowo napisała: > Dla mnie francuskie pasztety. > Rozkosz dla podniebienia!!!!!!!!!!!!!!! na francuskie wpadaj do mnie podejmę z dziką rozkoszą ;-) > A dla Was? pasztet podlaski z kogutkiem na puszce i pomidorkami i wewnatrz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: a ja tam wole pasztet podlaski z pomidorami 23.03.10, 15:07 apnews.myway.com/article/20100322/D9EJR9G80.html Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: a ja tam wole pasztet podlaski z pomidorami 23.03.10, 16:55 hubert100 napisał: > apnews.myway.com/article/20100322/D9EJR9G80.html eeeeeeeee albo straszą oziebieniem albo ociepleniem ale kurna dróg to w zdanym kraju po zimie nie robia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś