misterpee 27.03.10, 03:18 za ciekawe wiadomosci z Rosji. dzieki temu mozemy lepiej poznac i Rosje i rowniez Polske. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stara_swinia_nowynick a jesteś Tedem Kaczyńskim? ;-) 27.03.10, 13:39 jk2007 napisał: > wiec nie odmowie nagrody... a nie tam chodziło o beutiful mind a nie o nagrode forum ;-) BTW jedna uwaga: co do zapodajesz na forumie to zwykle linki do rosyjskich źródeł. Ludzi, którzy lubią Rosję w większości znają ten język wystarczająco coby skumać. Problem z tymi którzy Rosji nie znają albo nie lubia bo słyszeli tylko o Rosji z GWniusow. Popracują nad tłumaczeniami użyj np translate.google.com czy binga ssn Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Nagroda dla jk2007 27.03.10, 10:06 Обязателно! I bukiet z czerwonych gozdzikow!! Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: Nagroda dla jk2007 27.03.10, 13:40 swiblowo napisała: > Обязателно! > I bukiet z czerwonych gozdzikow!! > jasne dla jk to wyłazisz z ukrycia o! Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Nagroda dla jk2007 27.03.10, 11:31 misterpee napisała: > za ciekawe wiadomosci z Rosji. dzieki temu mozemy lepiej poznac i > Rosje i rowniez Polske. Dziekuje! Słuszny pomysł. W charakterze załącznika do nagrody piosenka "Kai yone..." (Gdzie są Cyganie...) www.youtube.com/watch?v=MrEG3cVvHdg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Nagroda dla jk2007 27.03.10, 12:07 walter622 napisał: W charakterze załącznika do nagrody piosenka > "Kai yone..." (Gdzie są Cyganie...) > www.youtube.com/watch?v=MrEG3cVvHdg&feature=related Dziekuje! E.Doga - to juz klasyka www.youtube.com/watch? v=0mSHQgpeCbQ&feature=PlayList&p=74BFFF8FA95E745D&playnext=1&playnext _from=PL&index=6 Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick popieram wszystkimi racicami 27.03.10, 13:35 no jak to kiedyś stawiasz? ja przyniosę salo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k z jakiej Rosji? 27.03.10, 13:46 misterpee napisała: > za ciekawe wiadomosci z Rosji. dzieki temu mozemy lepiej poznac i Rosje i rowniez Polske. Dziekuje! A z jakiej on Rosji pisze? To przeciez Konsulat Frederacji Rosyjskiej we Wroclawiu. A jak sam przyznal - z pochodzenia jest Bialorusinem. Ale przynajmniej sie stara zarobic na haslo: pecunia non olet. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick oo junyj chimik gastarbaiter dal glos 27.03.10, 13:54 j-k napisał: > A z jakiej on Rosji pisze? o Rosji mlody chemiku > To przeciez Konsulat Frederacji Rosyjskiej we Wroclawiu. to fajnei ze takich gości tam maja a nie dupków jak prof bez mgr Bartoszewski > A jak sam przyznal - z pochodzenia jest Bialorusinem. no i co z tego wynika, ze z pochodzenia? > Ale przynajmniej sie stara zarobic na haslo: > pecunia non olet. he he junyj chimik gastarbeiter sadzi wszystkich po sobie. Przypomnę on tu pracuje dla swego kraju a nie jest gastarbeiterem jak ty RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k niestety blad , belkociku:) 27.03.10, 14:17 nie jestem "arbeiterem", wiec nie moge byc "gastarbeiterem". Ponadto jestem w Unii, czyli u siebie, w przeciwienstwie do Jurija2007 polegles na calej linii. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jak Januszek Niemcy do macierzy przyłączył 27.03.10, 16:20 j-k napisał: > nie jestem "arbeiterem", wiec nie moge byc "gastarbeiterem". > Ponadto jestem w Unii, czyli u siebie, w przeciwienstwie > do Jurija2007 A Niemcy już wiedzą, że jesteś "u siebie", czy też dalej rozpoznają cię po koślawym niemieckim jako Auslaendra? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Niemcy do macierzy przyłączyli sie sami :) 27.03.10, 17:19 eva15 napisała: > A Niemcy już wiedzą, że jesteś "u siebie", - widza i wiedza:) czy też dalej rozpoznają cię po > koślawym niemieckim jako Auslaendra? nie rob bledow typicznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy do macierzy przyłączyli sie sami :) 27.03.10, 17:27 j-k napisał: > eva15 napisała: > > > A Niemcy już wiedzą, że jesteś "u siebie", > - widza i wiedza:) Aaa, rozumiem, pewno pracują u ciebie > nie rob bledow typicznych :) W jakim to języku? Możesz to napisać po polsku, a jeszcze lepiej po niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Niemcy do macierzy przyłączyli sie sami - bo nie:) 27.03.10, 17:35 bo nie mieli wyjscia :) eva15 napisała: > Aaa, rozumiem, pewno pracują u ciebie To sie zgadza. Dyrektor (der Schulleiter) wpadl do mnie osobiscie by mi zyczyc udanych Osternferien. jakies fatum czy co :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niemcy do macierzy przyłączyli sie sami - bo 27.03.10, 18:10 j-k napisał: > bo nie mieli wyjscia :) > > eva15 napisała: > > Aaa, rozumiem, pewno pracują u ciebie > > To sie zgadza. Dyrektor (der Schulleiter) wpadl do mnie osobiscie > by mi zyczyc udanych Osternferien. A rozumiem, założyłeś szkołę i go zatrudniasz. A szkoła jest pewnie polska skoro Schulleiter niemiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick dyro jest zawsze grzeczny dla cieciów 27.03.10, 23:13 to oznaka kultury osobistej chinicznego Fuhrera, a takze prosta socjotechnika pozwalająca utrzymać za psie pieniądze belfra o przerośniętym ego. Pecunia non olet dziś to już gdzieś słyszałem ;D eva15 napisała: > > A rozumiem, założyłeś szkołę i go zatrudniasz. A szkoła jest pewnie polska skoro Schulleiter niemiecki. > Wiesz, zawsze lepiej niż Gruppnefuehrer by mu życzył Ostfrontu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick bełkocie mylisz rolę służącego ze służbą cywilna 27.03.10, 23:07 j-k napisał: > nie jestem "arbeiterem", wiec nie moge byc "gastarbeiterem". żyjesz z obrotu kapitałem czy pracy najemnej? z pracy najemnej wiec jesteś zwykłym robolem niezależnie do tego co ci twoje przerosniete ego podpowiada. > Ponadto jestem w Unii, czyli u siebie, w przeciwienstwie > do Jurija2007 Jurij jest u siebie na terytorium palcówki dyplomatycznej FR ty nie jestes Niemcem tylko gastarbeiterem i przejechawszy robić prace której Niemiec o porównywalnym wykształceniu nie chciał robić inaczej na tym miejscy pracowałby Niemiec. A jak sam pisales skończyłeś jako blefer co dobrze o twoim wyksztalceniu raczej nie swiadczy. Znasz to? pecunia non olet. > polegles na calej linii. powiedział niemiecki gastarbeiter przegryzając knoppersa um halb Zehn in Deutschalnd > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. belfer łosiu belfet ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i to mnie cieszy, hloopcze. 28.03.10, 12:04 stara_swinia napisała: > > Jurij jest u siebie na terytorium palcówki dyplomatycznej - czyli jest na delegacji - i o to chodzilo :) ty nie jestes Niemcem . - istotnie. gdybym chcial nim byc, to bylbym juz ze 20 lat temu :) a tak nadal jestem zwyklym Warszawiakiem pomieszkujacym w Reichu > > > > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick nareszczcie sie zgadzamy 28.03.10, 13:48 j-k napisał: > stara_swinia napisała: > > ty nie jestes Niemcem > > . - istotnie. gdybym chcial nim byc, to bylbym juz ze 20 lat temu :) > a tak nadal jestem zwyklym Warszawiakiem pomieszkujacym w Reichu cieszy mnie, ze się zgadzamy - 20lat temu czyli wyjechałeś za "wolnej Polski" wiec za kasą. Nie jesteś Niemcem. Słowem gastarbeiter. Dziekuję za potwierdzenie. > > > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. magister magister ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
j-k umiesz czytac ze zrozumieniem? 29.03.10, 14:01 stara_swinia napisał: > cieszy mnie, ze się zgadzamy - 20lat temu czyli wyjechałeś za "wolnej Polski" umiesz czytac ze zrozumieniem, hloopcze? wyjechalem w stanie wojennym, (jako dzialacz "S") z uprzejma prosba, bym szybko nie wracal. A Niemieckie obywatelstwo moglem miec po 8-miu latach pobytu (zgodnie z ich przepisami), czyli 20 lat temu :))) z czego nie skorzystalem. mnie pisz , wiecej czytaj. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick czytam co piszesz widac piszesz pierdoły 29.03.10, 23:19 j-k napisał: > umiesz czytac ze zrozumieniem, hloopcze? często zajdą ci takie pytanie right? > wyjechalem w stanie wojennym, (jako dzialacz "S") z uprzejma prosba, bym szybko nie wracal. > aa znaczy sprzedawczyk jak reszta S? > A Niemieckie obywatelstwo moglem miec po 8-miu latach pobytu > (zgodnie z ich przepisami), czyli 20 lat temu :))) > z czego nie skorzystalem. od 20 lat Polska jest wolnym krajem podobno dlaczego nie wracasz? > mnie pisz , wiecej czytaj. egonie, a gdzie przedtem psiałeś o stanie wojennym? ego nie pozwoliło? czy burelcytynki za mało? > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. ekonom magister ekonom ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: z jakiej Rosji? 27.03.10, 14:15 j-k juz pisalem, ze urodzilem sie w rodzinie polskich osadnikow na Bialorusi. A dzis mieszkam i pracuje w S.Petersburgu... Co do pecunia non olet - owszem zyjemy w czasach globalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k z jakiej Rosji? - z Twojej. 27.03.10, 14:28 jk2007 napisał: > j-k juz pisalem, ze urodzilem sie w rodzinie polskich osadnikow na > Bialorusi. A dzis mieszkam i pracuje w S.Petersburgu... > Co do pecunia non olet - owszem zyjemy w czasach globalizacji. Toz to wlasnie mowie (tyle ze zartem): jestes polsko-bialoruskiego pochodzenia a reprezentujesz interesy WIELKORUSA. Ja tymczasem mieszkam cwierc wieku w Reichu ale mam polski (i tylko polski) paszport i reprezentuje na tyforum tylko POLSKIE Interesy. PS. Do Rosji nic nie mam. Nwet ja lubie i kiedy moge (jak w tym roku) - to tam jezdze. Mam tylko to i owo przeiw rosyjskiemu Imperializmowi. Skoro jak piszesz - mieszkasz w Petersburgu, to zapodaj pare informacji o stanie budowy autostrady Petersburg-Moskwa. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: JK z berdyczowa ! 27.03.10, 15:45 urzednik - skad jestes JK - z Berdyczowa Urzednik - zawod? JK - Maly geszeft Urzednik - wyznanie? JK- panie radco, jestem z Berdyczowa, mam maly geszeft, to mialbym byc Buddysta? Teraz doktor JK pisze ze reprezentuje Polskie interesy. JK to jest jeden pseudonim , drugi to Polani. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: z jakiej Rosji? - z Twojej. 27.03.10, 16:00 Ja tymczasem mieszkam cwierc wieku w Rosji ale mam polski (i tylko polski) paszport i reprezentuje na tyforum tylko POLSKIE Interesy. PS. Do USofA nic nie mam. Nwet ich lubie (..). Mam tylko to i owo przeiw amerykanskiemu Imperializmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k roznica jest jedna: 27.03.10, 17:25 darekvtb napisał: > Mam tylko to i owo przeiw amerykanskiemu Imperializmowi. Amerykanski Imperializm (niewatpliwie) szkodzi interesom Rosji, Niemiec, czy Chin. A poniewaz jestem Polakiem, wiec publicznie oswiadczam: polskim Interesom narodowym on nie szkodzi, a wrecz pomaga. Ty jestes TU na polskim forum. gdy chcesz plakac w rekaw - to lec na fora: niemieckie, rosyjskie, czy chinskie. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Straty pełne zysku 27.03.10, 17:30 Jeśli po orwellowsku straty nazwiesz zyskiem, to faktycznie US-imperializm pomaga PL. Pomaga jej tracić kasę i żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k istotnie - Nie. 27.03.10, 18:23 gdyz dla czlonkowstwa Polski w NATO i UE i to na tych warunkach - jakie istnieja nie ma zadnej realnej alternatywy. Uklad Warszawski i RWPG juz przerabialismy. - z miernym raczej skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 znów mówisz nie na temat 27.03.10, 18:52 To do EU Polska też wysyła żołnierzy i kupuje od Unii wojenne stare badziewie za grube miliardy? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Evcia, wyraznie potrzebujesz terapii... 27.03.10, 19:11 Poloz sie prosze wygodnie na kanapie, a ja zaaplikuje Ci pare sprawdzonych, chociaz byc moze przestarzalych metod. I to wszystko kostenlos. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Januszek niewyżyty 27.03.10, 19:50 Jeśli to miałoby taką jakość jak twoje wypowiedzi, to z góry dziękuję - nie. Przypiliło cię widać mocno, że już nawet na forum się z tym nie ukrywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Januszek niewyżyty 27.03.10, 21:04 Ewa, nie wybrzydzaj! Byc moze pan Januszek z Niemiec ma fach w rekach jakiego nie znamy. I tak kulturalnie proponuje...co sie na Gazecie rzadko zdarza... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Januszek niewyżyty 27.03.10, 21:21 swiblowo napisała: > Ewa, nie wybrzydzaj! Kiedy ja grymaśna i wymagająca > Byc moze pan Januszek z Niemiec ma fach w rekach jakiego nie znamy. Niech on lepiej ten swój "fach" dalej trzyma w swoich rękach, zamiast go na forum wciskać, bo może skończyć jak ten Amerykaniec w Moskwie: rt.com/Top_News/2009-10-20/exhibitionist-caught-teenage-girls.html Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Januszek niewyżyty 27.03.10, 21:57 Nie o to mnie chodzilo. Mialo byc bez zadnych podtekstow. Co mnie straszysz jakimis amerykanskimi...tymi no...zboczencami co biegaja po parku niedaleko ode mnie? Ja prosty masaz relaksacyjny mam na mysli. Sugerujesz, ze pan Janusz w rekach trzyma...?! I jeszcze reklamuje sie, tak? Ale tu fajne numery odchodza z innostrannymi turystami: pijany jak bela Fin, podajacy sie za Szkota z podejrzanym paszportem w kieszeni prosil kazdego przechodnia o wodke. Litosciwi, aby nie zamarzl - mrozy byly - wezwali milicje, ktora nie chciala go brac na dolek - bo innostraniec...koniec koncow spora grupka go pilnowala do czasu przyjazdu karetki. Az strach pomyslec co bedzie jak pan Janusz latem tu zawita. Lepiej zeby sie nie "beltal" w okolicach ВДНХ. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Januszek niewyżyty 27.03.10, 22:49 swiblowo napisała: > Nie o to mnie chodzilo. Mialo byc bez zadnych podtekstow. Wiem, że Tobie nie to chodziło, ale ja chciałam jemu wybić z głowy takie "wycieczki" na forum. > Ale tu fajne numery odchodza z innostrannymi turystami: > pijany jak bela Fin, podajacy sie za Szkota z podejrzanym paszportem w kieszeni > prosil kazdego przechodnia o wodke. Litosciwi, aby nie zamarzl - >mrozy byly - wezwali milicje, ktora nie chciala go brac na dolek - bo >innostraniec...koniec koncow spora grupka go pilnowala do czasu przyjazdu >karetki. > Az strach pomyslec co bedzie jak pan Janusz latem tu zawita. Latem Januszek nie zamarnie. Ale karetki już możesz zawiadamiać, niech sobie zazznaczą w grafiku. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Januszek niewyżyty 27.03.10, 22:53 ale ja chciałam jemu wybić z głowy takie > "wycieczki" na forum. ---------- Chyba sie udalo. Cos "przycichl". Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick dziewczyny jak zlikwidować chimika Januszka? 27.03.10, 23:15 zepchnąć z EGO na IQ Odpowiedz Link Zgłoś
j-k podeslac Evcie. 29.03.10, 14:20 stara_swinia_nowynick napisał: > zepchnąć z EGO na IQ mam lepsze pomysly. podeslac Evcie. przejde wtedy z chemii na fizyke. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: podeslac Evcie. 29.03.10, 23:15 j-k napisał: > stara_swinia_nowynick napisał: > > > zepchnąć z EGO na IQ > > mam lepsze pomysly. > podeslac Evcie. > przejde wtedy z chemii na fizyke. i będziesz w tym równie kiepski jak w ekonomii? Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Dr.JK ma jezyk przewrotny 27.03.10, 17:37 mowi ze jest Polakiem, a moglby byc lepiej Napoleonem, Mojzeszem, pigmejem, Bushmenem, Szwabem, Kalmukiem, beduinem, panie doktorze jestes takim doktorem jak kwasniewski magistrem, jestes poprostu moskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie belkocz. 27.03.10, 17:46 owszem jestem. Technical University of Aachen :) a teraz cos na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
el_matador9 Re:Rosja Wodnik/Skorpion 27.03.10, 18:47 jk2007,Twoja informacja z frontu ubezpieczeń na Białorusi jest na wagę złota, żeby tak zachęcić PKO BP do implantowania się w Rosji, Austriacy tam są od lat i robią złote góry w rosyjskiej bankowości = = to przede wszystkim sieć Reiffeisena z Wiednia obejmująca wszystkie rosyjskie miasta, włoski Unicredit jest,ale chyba tylko w Moskwie, Citibank Russia z USA jest także chyba ograniczony do Moskwy a Nordea ze Szwecji , może działa w Sankt Petersburgu bo to bardzo blisko do Sztokholmu i Helsinek? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k j-k, jk2007 27.03.10, 18:58 jk2007 , to nie ja jk2007 pisze (rzekomo) z Petersburga. ja z Reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: j-k, jk2007 27.03.10, 23:16 j-k napisał: > jk2007 , to nie ja > > jk2007 pisze (rzekomo) z Petersburga. > ja z Reichu. coś ty z Rajchu to Linda występował, a ty urodę masz wybitnie radiową Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: z jakiej Rosji? - z Twojej. 28.03.10, 10:58 j-k napisał: > Skoro jak piszesz - mieszkasz w Petersburgu, to zapodaj pare informacji o stanie budowy autostrady Petersburg-Moskwa. nadal podrozujesz furmanka? www.youtube.com/watch?v=gum34j5Lr1Y&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Zaspiewajmy! 27.03.10, 22:24 www.youtube.com/watch?v=wlohF41xrh8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick kultowy filrm egona 27.03.10, 23:20 www.youtube.com/watch?v=1p5xc67vjKw&feature=related Reich - i już wszystko jasne ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Rowniez nagroda dla zespolu Pink Floyd 28.03.10, 03:37 Za to, ze rozjasnil nam przed laty wiedze na temat ciemnej strony Ksiezyca ("The Dark Side of the Moon"). Na koniec dowiedzielismy sie jednak od nich, ze nie ma wcale zadnej jasnej strony Ksiezyca i ze obie one sa "ciemne". I jest to poniekad prawda, biorac pod uwage fakt, ze Ksiezyc nie swieci wlasnym blaskiem, a jest jedynie oswietlany uprzejmie przez Slonce, ktorego blask od niego sie tylko odbija. Lecz jesli tak, to mozna z powodzeniem wysunac wniosek odwrotny i rownie prawdziwy, ze obie strony Ksiezyca sa jasne. Niewykluczone, ze ktos napisze jeszcze kiedys na ten temat prace doktorska z filozofii (rownie madra jak "Wplyw Ksiezyca na plony burakow cukrowych."). Amerykanska jest wlasnie ta jasniejsza, bardziej oswietlona strona Ksiezyca. Ci, ktorych to drazni, wyja na nia po nocach i wmawiaja sobie i innym, ze to wlasnie po tej drugiej, mniej znanej (obecnie, bo przeciez nie 20 lat temu), czeka na ludzi raj. Tak mysleli rowniez komunisci. "There is no dark side of the Moon. In fact, they both are dark." Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Po lekturze Mlodego Technika Oakville znowu 28.03.10, 04:15 copy and paste tym razem o ksiezycu. Koniec jest zwykle z komunistami. Ciekawe czy w Kanadzie podaja flaki na kolacje? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Ponomarieva 28.03.10, 14:09 No toś jeszcze w wykonaniu W. Ponomarievoj www.youtube.com/watch?v=KL0KNYT5MQU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "La Russie sera toujours la Russie" 29.03.10, 01:26 "Rosja bedzie zawsze Rosja" - tak mozna z powodzeniem sparafrazowac tytul piosenki spiewanej kiedys przez Chevaliera pt. "Paryz bedzie zawsze Paryzem" ("Paris sera toujours Paris"). Oznacza to, ze mniejsze panstwa sasiadujace z Rosja, w tym Polska, beda zawsze przez nia postrzegane jako potencjalne panstwa satelickie, a nawet potencjalne prowincje imperium ("Kraj nadwislanski"), o mniejszej lub wiekszej autonomii w zaleznosci od tego, czy dobrze czy zle sie sprawuja. Mam na mysli wladcow Rosji, bo zwykli ludzie, jacy dobrzy by nie byli, popra zawsze swoich wladcow, a nie jakis obcy, mniejszy narod ("katolicki"), albo wykonaja rozkazy tych wladcow. Jednak dla wielu polskich naiwniakow, ich slowianskie pokrewienstwo z Rosjanami ma dla tych ostatnich jakies szczegolne znaczenie. A prawda jest taka, ze nie ma zadnego lub wrecz negatywne - jestes Slowianinem to tym bardziej nadajesz sie na poddanego imperium, bardziej niz np. Fin. Owszem, Rosja podczas pokoju nikogo okrutnie nie gnebi i oficjalnie nie obraza, ale Rosji dawniej nie zalezalo wcale na rozwoju cywilizacyjnym nawet swoich odleglych prowincji ze rdzenna ludnoscia rosyjska, nie mowiac o innych nacjach imperium. Wladcy Rosji musieli miec zlote palace, ktore przycmia innych i tylko to sie dla nich liczylo. Zacofane byly obszary polskie pod zaborem rosyjskim w okresie carskim, a i w okresie PRL-u ziemie polskie coraz bardziej cofaly sie cywilizacyjnie i pograzaly w letargu zamiast isc do przodu. Czy Czesi bedac mniejszym panstwem od Polski czuja jakis szczegolny sentyment do Polakow, dlatego ze tez sa Slowianami? Absolutnie nie lub wrecz przeciwnie. Ale nie czuja rowniez przesadnej wrogosci badz glupiej nienawisci. I mozna brac z nich przyklad. Odczuwanie wrogosci do Rosji jest niemadre, bo to nie ma sensu. Nalezy wybaczyc jej Katyn i inne zle rzeczy, bo to jest odlegla juz przeszlosc. Rosje nalezy darzyc szacunkiem, bo co by o niej nie powiedziec, to trzeba miec jednak jakies zalety, zeby stworzyc i utrzymac panstwo o tak ogromnym obszarze, najwieksze na swiecie pod tym wzgledem. Miec z nia dobre i przyjazne stosunki, jezeli druga strona chce je odwzajemniac. Ale nic ponadto. A takim ludziom jak Misterpee mozna powiedziec to co na filmie "Krzyzacy" powiedzial Macko z Bogdanca do niejakiego Poulco de Lor, rycerza i "goscia Zakonu Krzyzackiego" pochodzacego z Lotaryngii. "Chcesz wasc zostac z nami to zostan, a jesli nie, to droga do Malborka wolna." Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: "La Russie sera toujours la Russie" 29.03.10, 01:50 >A takim ludziom jak Misterpee mozna powiedziec to co na filmie "Krzyzacy" >powiedzial Macko z Bogdanca do niejakiego Poulco de Lor, rycerza >i "goscia Zakonu Krzyzackiego" pochodzacego z Lotaryngii. "Chcesz >wasc zostac z nami to zostan, a jesli nie, to droga do Malborka >wolna." Problem w tym, że Rosja nigdy nie była polskim lennikiem, więc z jakiej właściwie pozycji chcesz do niej tak przemawiać? Z pozycji wobec niej historycznie przegranego? Wygląda to tak poważnie, jakby Irak straszył USA. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Nastepny elaborat Oakvilla 29.03.10, 02:26 mielismy pod zaborem Niemieckim germanizacje, w Rosyjskim byla Germanizacja, w Austriackim byla wolnosc z karierami dla niemiecko kezycznych. Obecnie w Polsce kariery sa dla starszych i madrzejszych, a jezyk angielski stal sie drugim jezykiem narodu. Tego pan Oakville nie mowi. Nie mozi o zadaniu wyplaceniu giliona dolarow dla starszych i madrzejszych. Nie mowi kto rzadzil Roskja w czasie Komuny i ze Rosja w ciagu zaledwie 300 lat rozwinela sie z malego prymitywnego ksiestwa w olbrzymi kraj i wielkim potencjale kulturalnym i ekonomicznym. Zachod ma tysiace lat wielkiej kultury i traktowal Polske tak jak Polska traktuje Rosje. Nalezy skonczyc z tymi podzialami i konfliltami. ktore ida na reke globalnym pasozytom. Istotnie jestesmy slowianami , mamy podobna dusze, smiejemy sie z podobnych dowcipow, jemy kielbase, bigos i pijemy gorzale. rowniez mamy Chopinow, Tolstoyow. W Ameryce nikt nie slyszal o Mickiewicza i Polskiej literaturze, rosjanie ja znaja. Dla Ameryna Polska to kraj gdzies kolo bieguna, graniczacy z Porugalia. Dla Rosjanina to poczatek atrakcyjnej Europy. Lepiej miec dobre otnoszienia z Rosja i z niemcami niz miec na swoim terytorium bron atomowa przeciw Rosji i calej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: Poznajemy Rosje dzieki jk2007i 29.03.10, 02:28 Dlatego naleza mu sie dzieki. Wiecej wiadomosci z Rosji, prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Kwestia wyboru 29.03.10, 03:07 Mielismy germanizacje i mielismy rusyfikacje. Roznica miedzy nami jest taka, ze ja wolalbym wyjechac wtedy na stale do Wiednia, a ty pewnie do Petersburga. Slowianskie korzenie slowianskimi korzeniami, ale dla wielu wazniejszy jest bardziej zdrowy rozsadek ("kraina zdrowego rozsadku") niz kraina pradawnych "korzeni". Czemu siedzisz na stale w miescie, gdzie tak duzo "starszych i madrzejszych"? Pojedz na stale do Moskwy. Tam maja pewnie o wiele lepszy polski bigos i polska kielbase niz w Nowym Jorku. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Kwestia wyboru 29.03.10, 22:03 "Pojedz na stale do Moskwy.(..)" Juz to zrobilem! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_swinia_nowynick Re: Kwestia wyboru 29.03.10, 23:20 darekvtb napisał: > "Pojedz na stale do Moskwy.(..)" > Juz to zrobilem! :-)) ty to na tatarki pojechałeś right? Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: "La Russie sera toujours la Russie" 29.03.10, 02:47 eva15 napisała: > Problem w tym, że Rosja nigdy nie była polskim lennikiem, więc z jakiej > właściwie pozycji chcesz do niej tak przemawiać? Z pozycji wobec niej > historycznie przegranego? Wygląda to tak poważnie, jakby Irak straszył USA. Alez ja nikogo nie strasze, a a juz Rosji w szczegolnosci. No bo czym? Nie mieszkalem nigdy w kraju liczacym wiecej niz 40 milionow mieszkancow. To wlasnie Rosja przed 30 laty straszyla pol Europy. Przemawiam z pozycji obywatela Unii Europejskiej mieszkajacego czasowo (lub do konca, bo ktoz to wie) w Kanadzie. Dawnego obywatela PRL-u, ktory cieszy sie, ze rozwojem Polski w Brukseli interesuja sie o wiele bardziej i na powaznie niz dawniej interesowali sie w Moskwie lub nawet w Warszawie. Tak jak cesarz Wilhelm II-gi interesowal sie kiedys bardziej rozwojem Slaska niz car rozwojem Zaglebia. Nie czuje sie rowniez przegranym. Mam rodzine mieszkajaca w zachodniej czesci Polski. Dawniej okolice Kostrzyna nad Odra to byly skrajne krance panstwa, tam gdzie "diabel mowi dobranoc". Kiedy w centralnej Polsce koleje byly juz dawno zelektryfikowane, tam czulo sie ciagle w powietrzu dym z parowozu i iskry wpadaly nieraz do oka, kiedy wyjrzalo sie z okna z wlokacego sie "bummelzugu". Granica na Odrze byla bardzo strzezona i nawet taka nazwa miejscowosci jak "Zasieki" mowila sama za siebie. Dzis te okolice to niemal przedmiescia Berlina, a na granicy nikogo nie kontroluja. Czy mozna czuc sie wiec "historycznie przegranym"? Nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: "Le troll sera toujours le troll" 29.03.10, 03:13 30 lat temu Rosja straszyla swiat, dzis straszy swiat Izrael i USA. Troll zupelnie nie ma poczucia rzeczywistosci. mowi pol prawdy. Na dodatek to niew byla Rosja tylko sowieci, i to nie USA i Izrael tylko sjionisci. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "Czastuszki" czy "O sole mio"? 29.03.10, 13:39 W swiadomosci narodow nabyta przez wieki kultura oraz religia ma o wiele wieksze znaczenie niz pochodzenie przodkow (na przyklad slowianskie). I katolicka Polska byla od wiekow o wiele bardziej zwiazana duchowo z kultura lacinska niz z rosyjska. Byla "zapatrzona" na Rzym, a nie na Petersburg. Lubimy wloskie lody i wloskie piosenki. Rowniez francuskie i angielskie ("The Beatles"). "Od biedy" Rzym zastapil nam kiedys Wieden, rowniez stolica wielkiego panstwa katolickiego, ktore zostalo przed wiekami ocalone przed Turkami przez wojska Sobieskiego. I Austria byla krajem bardzo tolerancyjnym w porownaniu z Rosja, ktora trzymala ludzi "za morde", tak swoich jak i "przygarnietych". Nie wmawiaj nam wiec, ze rosyjskie "czastuszki" sa Polakom duchowo blizsze niz "O sole mio". Zdradza cie przyjacielu twoja "europejska" kultura - wyzywanie ludzi w obliczu braku logicznych argumentow. Paszoł won sumaszedszyj! Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee Re: zachodnie cesarstwo i wschodnie 29.03.10, 15:52 Rosja jest spadkobierczynia Bizancjium, ktore bylo rownolegkle z Rzymem. To ze Bizancjium upadlo stalo sie dzieki temu ze Rzym nie poszedl na pomoc Konstantynowi, a z drugiej strony, Turcy dostali finanse i doradcow - zgadnijcie czyich?. Europa nie zrobila nic zeby pomoc Konstantynowi. I trwa to dzxisiejszego dnia, zobaczcie co zrobiono w Serbi/Kosowie. Antagonizowanie Europejczykow lezy w czyims interesie. Rowniez Ortodoksi Konstantynopola nie chcieli uni z Rzymem , nawet w momencie gdy grozba Turecka byla juz zupelnie widoczna. Rosja dzisiejsza jest Europa , w zwlaszcza w kontekscie globalnym. Odpowiedz Link Zgłoś