Dodaj do ulubionych

Zwolennicy lewicy inteligentniejsi od prawicowcow

04.06.10, 13:22
Osoby o pogladach lewicowo-liberalnych sa ineligentniejsze od osob wyznajacych
poglady konserwatywne.

Dlugotrwale badania przeprowadzone na 15 000 osob potwierdzily, ze osoby
okreslajace sie jako "bardzo konserwatywne" dysponowaly srednim pozimoem IQ 95
- 5 punktow ponizej sredniej.

Rowiesnicy tych osob okreslajace sie jako "bardzo-liberalne" mialy srednio IQ
wynoszacy 106.

sueddeutsche.de/wissen/iq-und-politische-einstellung-konservative-sind-weniger-intelligent-1.13440
Obserwuj wątek
    • stara_swinia_nowynick doda ma 150 04.06.10, 13:32
      i co z tego wynika?
      • polski_francuz Re: doda ma 150 04.06.10, 13:40
        Ze inteligencja to nie wszystko. Trza jeszcze pracowitosci. I prawicowcy
        pracuja. Zas lewicowcy kombinuja jak zrobic, zeby inni na nich placili. Stad to
        wysokie IQ.

PF
        • stara_swinia_nowynick Re: doda ma 150 04.06.10, 13:47
          polski_francuz napisał:

> Ze inteligencja to nie wszystko. Trza jeszcze pracowitosci. I prawicowcy
          > pracuja. Zas lewicowcy kombinuja jak zrobic, zeby inni na nich placili. Stad to
          > wysokie IQ.
          >
          > PF

alez PFciu, nie traktuj przedmowcy poważnie to tak go nie można traktować.

a testy IQ mierzą konkretnie co? jak zrobisz parę test w domu to IQ na drugi
          dzień ci podskoczy o 30% a poza tym jak doda ma 150 to mnie lepszej rekomendacji
          mierzenia IQ nie trzeba.
          • polski_francuz Test IQ tylko przed 18 04.06.10, 15:01
            "jak zrobisz parę test w domu to IQ na drugi dzień ci podskoczy o 30%"

Albo przed 18 i po 18, he?

PF
            • stara_swinia_nowynick przed 18 ale pow 16 to takze dziewczyny ;D 04.06.10, 23:10
              polski_francuz napisał:

> "jak zrobisz parę test w domu to IQ na drugi dzień ci podskoczy o 30%"
              >
              > Albo przed 18 i po 18, he?

nie zgadzam sie o tej porze lubie regenerować umysł lub ciało ;-)
              > PF
          • joanna_on-line Re: doda ma 150 04.06.10, 15:30
            stara_swinia_nowynick napisał:

> a testy IQ mierzą konkretnie co? jak zrobisz parę test w domu to IQ na
            drugi dzień ci podskoczy o 30% a poza tym jak doda ma 150 to mnie lepszej
            rekomendacji mierzenia IQ nie trzeba.

to zależy... Ty mówisz o testach, które sam sobie robisz w domu - to są testy,
            które raczej mierzą zdolność do logicznego myślenia hehe albo inaczej
            inteligencje abstrakcyjną, a nie całkowity poziom IQ

prawidłowo wykonany test na inteligencje zawiera wiele elementów - zdolność do
            myslenia abstrakcyjnego (czyli test, o którym mówisz) jest tylko jednym z
            elementów składowych badania

miałam taki pełny test robiony pod koniec podstawówki - trwało to ładnych kilka
            godzin, a sam test na zadanka logiczne był tylko jednym z elementów i trwał
            bodajże 40 min. ale nie pytaj mnie, na czym to wszystko polegało - szczegóły
            zatarły juz mi się w mrokach dziejów ;)))
            • stara_swinia_nowynick Re: doda ma 150 04.06.10, 23:14
              joanna_on-line napisała:

> to zależy... Ty mówisz o testach, które sam sobie robisz w domu - to są testy,
              które raczej mierzą zdolność do logicznego myślenia hehe albo inaczej
              inteligencje abstrakcyjną, a nie całkowity poziom IQ
              >

a co to poziom Iq bo nadal nie wiem ;-)

> prawidłowo wykonany test na inteligencje zawiera wiele elementów - zdolność do
              myślenia abstrakcyjnego (czyli test, o którym mówisz) jest tylko jednym z
              >

znaczy taki, w którym dużo zależy od kontekstu kulturowego? dasz np.
              Wietnamczykowi i wyjedzie ze dupa blada idiota? A potem się okazuje ze to
              noblista od DNA ale IQ ma szympansa a doda IQ 150 ?

> miałam taki pełny test robiony pod koniec podstawówki - trwało to ładnych
              kilka godzin, a sam test na zadanka logiczne był tylko jednym z elementów i
              trwał bodajże 40 min. ale nie pytaj mnie, na czym to wszystko polegało - szczegóły
              > zatarły juz mi się w mrokach dziejów ;)))
              >

ee to juz wiem, do czego służy IQ - do zajmowania dzieci z podstawówki aa w
              takim przypadku to OKI
              • joanna_on-line Re: doda ma 150 05.06.10, 00:23

> a co to poziom Iq bo nadal nie wiem ;-)

jakby tu Ci wytłumaczyc - to po prostu czysta abstrakcja nijak mająca sie do
                rzeczywistości :D
                >
                > > prawidłowo wykonany test na inteligencje zawiera wiele elementów - zdolność
                do myślenia abstrakcyjnego (czyli test, o którym mówisz) jest tylko jednym z
                > >
                znaczy taki, w którym dużo zależy od kontekstu kulturowego? dasz np.
                Wietnamczykowi i wyjedzie ze dupa blada idiota? A potem się okazuje ze to
                noblista od DNA ale IQ ma szympansa a doda IQ 150 ?

nie nie chodzi o kontekst kulturowy - testy sa dostosowywane do danej kultury,
                ale np. Mensa stosuje w RP tylko testy mierzące inteligencję abstrakcyjna
                własnie dlatego, ze nie ma opracowanych testów uwzgledniających inne aspekty, m.
                in. specyfike polskiej kultury

> > miałam taki pełny test robiony pod koniec podstawówki - trwało to ładnych
                kilka godzin...
                >
                > ee to juz wiem, do czego służy IQ - do zajmowania dzieci z podstawówki aa w
                takim przypadku to OKI

:D
                jakbyś zgadł - miałam dzień wolny od szkoły - to pamiętam doskonale ;)))
                • stara_swinia_nowynick Re: doda ma 150 05.06.10, 01:38
                  joanna_on-line napisała:

>
                  > > a co to poziom Iq bo nadal nie wiem ;-)

>
                  > jakby tu Ci wytłumaczyc - to po prostu czysta abstrakcja nijak mająca sie do
                  > rzeczywistości :D

a jaka jest definicja inteligencji? ;D

> nie nie chodzi o kontekst kulturowy - testy sa dostosowywane do danej kultury,
                  ale np. Mensa stosuje w RP tylko testy mierzące inteligencję abstrakcyjna>
                  własnie dlatego, ze nie ma opracowanych testów uwzgledniających inne aspekty, m
                  > .
                  > in. specyfike polskiej kultury
                  >
                  konkretnie? chco kultura to tez literatura. Jak będzie zagadka o janku
                  muzykancie a ktos tego nie czytal to doopa jest nieinteligentny?

> jakbyś zgadł - miałam dzień wolny od szkoły - to pamiętam doskonale ;)))
                  >

pelna zgoda jednak na cos sie przydają ;)
                  • joanna_on-line Re: doda ma 150 05.06.10, 09:42

> joanna_on-line napisała:
                    >
                    > >
                    > > > a co to poziom Iq bo nadal nie wiem ;-)

> >
                    > > jakby tu Ci wytłumaczyc - to po prostu czysta abstrakcja nijak mająca sie do
                    rzeczywistości :D

> a jaka jest definicja inteligencji? ;D
                    >
                    > zwariowałeś - nie możesz sobie sam pogooglować??? :D
                    nigdy nie było jednej definicji - ja nazywam to, co jest mierzone IQ
                    inteligencją poznawczą (nie mam pojecia czy ktokolwiek tak to nazywa - to moje
                    autorskie ;), czyli mierzona jest Twoja zdolność do wykorzystywania informacji,
                    szczególnie ważna jest według mnie zdolność do wykorzystywania nowych
                    informacji, niekoniecznie natomiast Twoja wiedza, ale jakieś podwaliny tej
                    wiedzy musisz mieć, bo jest to wykorzystywane w testach - np. trudno byłoby
                    zbadać poziom IQ osobie która nie potrafi czytać ;)

a jeśli mnie pytasz o techniczną strone zagadnienia, czyli jak jest liczone IQ -
                    to sorry za mało sie na tym znam, żeby się wypowiadać

nie nie chodzi o kontekst kulturowy - testy sa dostosowywane do danej
                    kultury, ale np. Mensa stosuje w RP tylko testy mierzące inteligencję
                    abstrakcyjna> własnie dlatego, ze nie ma opracowanych testów uwzgledniających
                    inne aspekty, m. in. specyfike polskiej kultury

> >
                    > konkretnie? cco kultura to tez literatura. Jak będzie zagadka o janku

>
                    > z tego, co wiem psycholodzy układający testy starają się nie wpadać w takie
                    pułapki, ale na pewno takie coś może się zdarzyć - hehe to też tylko ludzie -
                    kiedyś widziałam testy, które były tak ściśle powiązane z literaturą anglosaską,
                    że na pewno nie były obiektywne...
                    >
                    > > jakbyś zgadł - miałam dzień wolny od szkoły - to pamiętam doskonale ;)))

> pelna zgoda jednak na cos sie przydają ;)

hehe w moim przypadku przydały sie też do przekonania mnie, żebym nie
                    kontynuowała nauki w liceum plastycznym, bo szkoda byłoby zmarnować inne moje
                    talenta :D :D :D
                    • stara_swinia_nowynick Re: doda ma 150 06.06.10, 01:47
                      joanna_on-line napisała:

> nigdy nie było jednej definicji - ja nazywam to, co jest mierzone IQ
                      inteligencją poznawczą (nie mam pojecia czy ktokolwiek tak to nazywa - to moje
                      autorskie ;), czyli mierzona jest Twoja zdolność do wykorzystywania informacji,
                      szczególnie ważna jest według mnie zdolność do wykorzystywania nowych
                      informacji, niekoniecznie natomiast Twoja wiedza, ale jakieś podwaliny tej
                      wiedzy musisz mieć, bo jest to wykorzystywane w testach - np. trudno byłoby
                      > zbadać poziom IQ osobie która nie potrafi czytać ;)
                      >

czyli definicja tak rozmyta ,ze nie definiuje niczego, zgrabnie ;-)

> a jeśli mnie pytasz o techniczną strone zagadnienia, czyli jak jest liczone IQ
                      > -
                      > to sorry za mało sie na tym znam, żeby się wypowiadać

rozumiem masz za małe IQ żeby to pojąc, pociesz się Doda ma IQ 150 ;-)

> > konkretnie? cco kultura to tez literatura. Jak będzie zagadka o janku

> >
                      > > z tego, co wiem psycholodzy układający testy starają się nie wpadać w takie
                      pułapki, ale na pewno takie coś może się zdarzyć - hehe to też tylko ludzie -
                      kiedyś widziałam testy, które były tak ściśle powiązane z literaturą anglosaską
                      > ,
                      > że na pewno nie były obiektywne...

ależ skaad to zupełnie nie jezd przykład z wietnamskim noblista, ktory zapodalem
                      wcześniej ;D

> hehe w moim przypadku przydały sie też do przekonania mnie, żebym nie
                      >

np. pisanie na forumie? aaaaaa to slusznie po co nam nowy pikasso jak mamy
                      joasię online ;-)
                      • joanna_on-line Re: doda ma 150 06.06.10, 02:13

> joanna_on-line napisała:
                        >
                        > > nigdy nie było jednej definicji - ja nazywam to, co jest mierzone IQ
                        inteligencją poznawczą...
                        > czyli definicja tak rozmyta ,ze nie definiuje niczego, zgrabnie ;-)

s_s w naukach społecznych z reguły nie ma ścisłych definicji - to nie matematyka :D
                        >
                        > > a jeśli mnie pytasz o techniczną strone zagadnienia, czyli jak jest
                        liczone IQ - to sorry za mało sie na tym znam, żeby się wypowiadać
                        >
                        > rozumiem masz za małe IQ żeby to pojąc, pociesz się Doda ma IQ 150 ;-)

błąd w rozumowaniu ;) - jestem zbyt inteligentna, zeby mnie nie nudziło czytanie
                        na ten temat :P

> > konkretnie? cco kultura to tez literatura. Jak będzie zagadka o janku

> > >
                        > > > z tego, co wiem psycholodzy układający testy starają się nie wpadać w
                        takie pułapki, ale na pewno takie coś może się zdarzyć - hehe to też tylko
                        ludzie - kiedyś widziałam testy, które były tak ściśle powiązane z literaturą
                        anglosaską, że na pewno nie były obiektywne...
                        >
                        > ależ skaad to zupełnie nie jezd przykład z wietnamskim noblista, ktory
                        zapodalem wcześniej ;D

no ładnie - zamiast podziękować, że zrobiłam ukłon w Twoją strone potwierdzając
                        Twoje domniemania, to jeszcze mi tu pyszczy pfffff

hehe w moim przypadku przydały sie też do przekonania mnie, żebym nie

np. pisanie na forumie? aaaaaa to slusznie po co nam nowy pikasso jak mamy
                        joasię online ;-)

jaaaasne! szczególnie, że nigdy nie lubiłam malować (wiesz może, że techniki
                        plastyczne nie kończą się na malarstwie??? :P)
                        nota bene mimo to z przedmiotu pt. malarstwo na studiach połucziłam 5 z plusem
                        od Frania Maśluszczaka (pogoogluj sobie - co nieco znajdziesz!) z pamiętnym
                        tekstem: techniki to ty nie masz, ale takiego talentu nie wolno ci zmarnować. :P

PS. uprzedzając nastepne pytanko: oczywiście, że się pana FM nie posłuchałam ;)))
          • warmi2 Hehe 04.06.10, 16:38
            Polacy na owych testach wychodza wysoko ... a drogi dalej dziurawe i
            wszystko sie wali...
            • stara_swinia_nowynick Re: Hehe 04.06.10, 23:16
              warmi2 napisał:

> Polacy na owych testach wychodza wysoko ... a drogi dalej dziurawe i
              > wszystko sie wali...

bo testy maja mierzyć myślenie abstrakcyjne a latanie dróg to nie wymaga
              abstrakcji. Wystarczy załatać.
              • warmi2 Re: Hehe 04.06.10, 23:30
                OK ... skoro dziury za proste ta Polakow, to gdzie sa polskie Intele,
                Google czy Microsofty ?
                • joanna_on-line Re: Hehe 05.06.10, 00:26
                  warmi2 napisał:

> OK ... skoro dziury za proste ta Polakow, to gdzie sa polskie Intele, Google
                  czy Microsofty ?

a do tego to z kolei potrzeba myślenia strategicznego, abstrakcyjne nie wystarczy ;/

ale w takim np. Microsofcie co 3 programista to Polak ;)
                • stara_swinia_nowynick Re: Hehe 05.06.10, 01:40
                  warmi2 napisał:

> OK ... skoro dziury za proste ta Polakow, to gdzie sa polskie Intele,
                  > Google czy Microsofty ?

aaaa to wlasnie jest pytanie abstrakcyjne
      • eva15 Re: doda ma 150 04.06.10, 15:36

> i co z tego wynika?

To, że ma za dużo. Może dostała po znajomości?
        • stara_swinia_nowynick Re: doda ma 150 04.06.10, 23:18
          eva15 napisała:

> stara_swinia_nowynick napisał:
          >
          > > i co z tego wynika?
          >
          > To, że ma za dużo. Może dostała po znajomości?

a dlaczego nie? cos wykreśliła ktoś przyznał punkty, pytanie co to znaczy ze ma?

Bo np. ja sobie wymyśle skale swniani mierzy inteligencje - SMI. mam wg tej
          skali 120pkt a doda 5 i co z tego wynika? ano nic absolutnie nic ;-)
      • vidi.vici doda ma 50 moze nawet troche mniej... 05.06.10, 01:14
        • stara_swinia_nowynick zazdrosnik ;) 05.06.10, 01:44
      • joanna_on-line Kaczyński miał ponad 160 ;) 05.06.10, 13:52

>doda ma 150
        i co z tego wynika?

a Kaczyński (Unabomber - nie mylić z LK ;) miał ponoć ponad 160, kojarzy mi się
        167 i co z tego wynika???

hehe np. to, że ludzie o ponadprzeciętnej inteligencji mocno wyróżniają się z
        tłumu, niekoniecznie na korzyść :D :D :D
    • eva15 Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 15:40
      Taki wynik IQ to oczywista oczywistość - leży w samej naturze zjawiska.
      konsweratyzm oznacza konserwowanie, czyli zastój, pielęgnowanie raz zdobytego.
      Lewicowość oznacza zmiany, szukanie nowego, podważanie zastanego.

Czym dla umysłu jest zastój, a czym rozwój chyba wiadomo.
      • malkontent6 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 16:42
        Lenin miał poglądy prawicowe czy lewicowe?
        • eva15 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 16:48
          malkontent6 napisał:

> Lenin miał poglądy prawicowe czy lewicowe?

Zależy czy oceniał np. Trocki czy Piłsudski.
        • johnny-kalesony Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 17:44
          Lenin był czystej krwi monarchistą. Pochodził z bardzo ubogiej rodziny, jeżeli
          się nie mylę, a zawsze chciał być kimś. I stało się - został carem, na którego
          kaprysy zasuwały miliony niewolników. Jak do tego doszedł? Samym gadaniem!
          Umiejętnością przekonywania i sprytem.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • eva15 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 17:47
            johnny-kalesony napisał:

> Lenin był czystej krwi monarchistą.

Nooo, a jego brat po to zrobił zamach na cara, żeby Lenin zajął jego stołek.
            Bystrzak ciebie tęgi, ale to akurat nic nowego.
            • warmi2 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 23:17
              Lenin i ludzie po nim mieli wladze tak absolutna o jakiej car nawet nie
              mogl pomarzyc ...

• johnny-kalesony Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 16:52
        Lewicowość, Ewo oznacza przede wszystkim jedno - kanciarstwo ...
        A kantować to trzeba umieć, więc inteligencja jest konieczna. Ja jednak zachodzę
        w głowę, jak za inteligentnych mogą uważać się ci, którzy z własnej woli chcą
        być kantowani.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • eva15 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 16:57
          johnny-kalesony napisał:

> Lewicowość, Ewo oznacza przede wszystkim jedno - kanciarstwo ...
          > A kantować to trzeba umieć, więc inteligencja jest konieczna.

Czyli sugerujesz, że światowe banksterstwo to lewicowcy. Pomysł oryginalny i nie
          całkiem pozbawiony podstaw.
          • johnny-kalesony Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 17:39
            Ja raczej byłby zwolennikiem definicji a rebours - to lewicowi uszczęśliwiacze
            przypominają tych bankierów. A jeszcze bardziej starych poczciwych,
            średniowiecznych feudałów. Obiecują raj dla wszystkich, a wychodzi - pańszczyzna ...

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • eva15 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 17:49
              Jeśli trockistów zdefiniować jako lewicowców, to jako tako by pasowało.
              Sęk w tym, że ty nie bardzo wiesz, o czym mówisz i wrzucasz wszystko do jednego
              worka.
              • warmi2 Re: Taki wynik IQ to oczywista oczywistość 04.06.10, 19:13
                I ma racje ... jezeli patrzyc na to z prawej strony, oni wszyscy pasuja w jednym worku.

Socjalizm zawsze jest szkodliwy dla rozwoju i ekonomii ... mozna sie upierac ,ze male dawki socjalizmu gwarantuja jako-taka rownosc i jako takie moga byc tolerowane, ale to nie zmienia faktu, ze nawet takie dawki sa szkodliwe dla rozwoju ekonomicznego.

Np, EU stala sie w miare bogata nie dlatego ze praktykuje czesciowy socjalizm ale dlatego ze socjalizm jest na tyle rozwodniony, ze jest wystarczajaco miejsca na kapitalizm ktory jest silnikiem rozwoju.

Czysty socjalizm zawsze sie konczy tragicznie - jezeli przyklady z czasow zimnej wojny nie wystarcza, zerknij na Wenezuele - w ciagu 10 lat zmieniala sie z jako-tako dostatniego kraju w cos w stylu dawnego PRL z lat 80-tych gdzie zaczyna brakowac praktycznie wszystkiego ...od energii do papieru toaletowego.
                • j-k przyczyny sukcesu UE sa inne. 04.06.10, 19:24
                  ZSRR i USA zazbroily sie na smierc.

ale zyski z tego - takze w UE

potrwaja jeszcze gora 10 lat.
                  • warmi2 Re: przyczyny sukcesu UE sa inne. 04.06.10, 19:29
                    ZSRR to moze i tak ale w USA koszty zbrojeniowki przez ostatnie 20 lat
                    oscylowaly okolo 3.5 % GDP a nawet w czasie zimnej wojny nie
                    przekraczaly 7%.
                    • j-k Re: przyczyny sukcesu UE sa inne. 04.06.10, 20:49
                      to i tak za duzo
                      spojrz na budzet USA.
                      • warmi2 Re: przyczyny sukcesu UE sa inne. 04.06.10, 21:12
                        Zalezy jak na to patrzec ... obrona narodowa i ochrona zycia,mienia i
                        wolnosci (szeroko rozumianej) obywateli to praktycznie jedyna rola dla
                        federalnego rzadu wg konstytucji .. .wszystko inne (spoleczna pomoc
                        etc) zostaly sztucznie podciagniete pod "the General Welfare Clause".
    • felusiak1 he's intelligent but is he smart? 04.06.10, 20:10
      zastanawiam się dlaczego ci inteligentni lewicowcy są tak głupi i opowiadają
      ludziom głodne kawałki traktując ich przy tym jak kompletnych idiotów. dlaczego
      nigdy nie odpowiadają na zadane im pytania? dlaczego mają mentalność kalego?
      najinteligentniejszy w usa człowiek, niemal bóg, barak obama powiedział: "On
      this Memorial Day as our nation honors it's unbroken line o fallen heroes, i see
      many of them in the audience here today"

www.youtube.com/watch?v=WR8YaR3JEkE
      W ten Dzień Pamięci, kiedy nasz naród skałada hołd poległym bohaterom, których
      wielu widzę dziś wśród zgromadzonej tu publiczności
      • warmi2 Re: he's intelligent but is he smart? 04.06.10, 21:29
        Hahaha .. klasyka ktorej np Bush by sie nie powstydzil.
      • stara_swinia_nowynick buszmena sie nie czepiaj ;) 05.06.10, 01:45
        co chcesz o nim usłyszeć?
    • joanna_on-line Re: Zwolennicy lewicy inteligentniejsi od prawico 05.06.10, 16:38
      big_goldbaum napisał:

> Osoby o pogladach lewicowo-liberalnych sa ineligentniejsze od osob
      wyznajacych poglady konserwatywne.

>
      pytanie w kwestii formalnej: jak twórcy testu zdefiniowali poglądy
      lewicowo-liberalne, a jak konserwatywne?

tak sie zastanawiam...
      poglądy liberalne opieraja się o wolność jednostki, gospodarowania itp.
      u podstaw pogladów lewicowych leży dobro zbiorowości, jednostka powinna sie temu
      podporządkować, nie znam systemu gospodarczego wypracowanego przez lewicę, ale
      chyba nie jest to "wolny rynek" ? :D
      lewicowcy są roszczeniowi na zasadzie: każdemu po równo, tylko jak? najlepiej
      zabrać tym, co maja wiecej, a dać tym, co mniej ;)

no i na tym tle konserwatyści to kto? zwolennicy markantylizmu??? *)

*) żartuję oczywiście ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka