salo.monn 12.11.10, 18:24 na odtworzenie gospodarek w USA czy EU. Jesli nie ma alternatywy do chinszczyzny, NIE kupowac wcale. Po roku beda efekty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amg10 Albo mozna tez namowic 12.11.10, 20:27 naszych importerow by nic z Chin nie sprowadzali - efekty tez beda. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Ja bede kupowac chinskie 12.11.10, 20:55 Niech chinole za darmo w fabrykach zapieprzaja oplacani papierem drukowanym w USA. Dzieki temu 90% Amerykanow siedzi przy biurkach nic nie robiac i zyje dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
soalo.monn poza tym ,ze 60 mln Amerykanow 12.11.10, 21:25 jest bezrobotnymi i bezdomnymi, reszta sie zgadza. Jutro i ty do nich dolaczysz. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Nie kupowac nic chinskiego - to jedyny sposob 12.11.10, 21:03 Ty to na serio piszesz? To w takim razie wyrzuc za okno komputer przy ktorym siedziesz. Zdejmie z siebie wiekszosc ubrania i spal. Tak juz stalo sie,ze swiat na dzien dzisiejszy jest uzalezniony od taniego chinskiego produktu i nic w najblizszym czasie tego nie zastapi. Odpowiedz Link Zgłoś
soalo.monn alez zastapi, ja to stosuje i nie kupuje NIC 12.11.10, 21:26 chinskiego. Wcale swiat nie musi byc tak debilny i skorumpowany, jakim jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: alez zastapi, ja to stosuje i nie kupuje NIC 12.11.10, 21:36 soalo.monn ,moja droga, a co ma do tego,ze ludzi chca kupowac tanie rzeczy,do twojego stwierdzenia: "Wcale swiat nie musi byc tak debilny i skorumpowany" A czy ty wiesz,ze pomimo tego,ze w UK (tu mieszkam i cos na ten temat wiem) w kazdym sklepie wiekszosc towaru,to prodykcja chinska,ze wszedzie sa emigranci (o Polakach nie wspomne),a pomimo tego na dzien dzisiejszy,ponad 400 000 wolnych miejsc pracy. # To jest jedno.A drugie,czy ty zostanowiala sie nad tym,ze mlrdy,ludzi w Azji rowniez chca zyc.Zyc uczciwie,z ciezkiej pracy.Czemu ty uwazasz,ze kupujac to,co oni wyprodukowali,sprowadzasz Swiat do tego,zeby byl " tak debilny i skorumpowany"? Odpowiedz Link Zgłoś
soalo.monn Chinczycy niech kupuja chinskie, 12.11.10, 22:26 Amerykanie amerykanskie, Polacy polskie etc. Tylko wtedy swiat wroci do normy. Coraz wiecej ludzi rezygnuje z kupowania chinszczyzny, jesli nie ma produktow krajowych, to nie kupuja wcale. Mieszkajac w USA lepiej miec 3 podkoszulki amerykanskie i stale je prac, niz 30 chinskich, ktore tylko zawalaja szafy i kreuja w USA bezrobocie. To samo tyczy innych krajow. Wiesz dlaczego Szwajcaria jest krajem dobrobytu i u nich nie ma zadnego kryzysu? . Bo tam na wystawie prawie kazdego sklepu jest napis - kupujac szwajcarskie dajesz prace Szwajcarom. To to dziala jak magia. Polscy kupcy powinni wystawiac podobne napisy, wtedy sytuacja gospodarcza kraju bardzo sie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Chinczycy niech kupuja chinskie, 12.11.10, 23:14 tylko gdzie ty amerykanskie podkoszulki w Ameryce salomonnn kupisz? Kiedy tu nic amerykanskiego nie ma! Nawet jablka na lokalnym rynku sa z Chile, pomidory z Kanady, papryka i slalta z Meksyku. Jajka, mleko i wedliny moge od lokalnych kupic ale nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
salon.moon Ja ide do kierownika sklepu i zadam 13.11.10, 01:31 towarow krajowych. Gdy mi mowi, ze nie ma, to odpowiadam, ze importowanych NIE kupie. Gdyby wszyscy tak reagowali, kupcy natychmiast wydostaliby spod ziemi produkty lokalne. Jesli wezmiemy handlarzy na diete glodowa i powiemy im, ze nic od nich nie kupimy chinskiego, to bardzo szybko sytuacja zmieni sie radykalnie i pojawia sie produkty krajowe. Tylko tak mozna cos zmienic, bo na rezim nie ma co liczyc. ostatanio ujawniono, ze prawie wszyscy w rzadzie i kongresie biora lapowki od zagranicznych mafii. Dlatego oni nic nie zrobia dla Amerykanow, bo oni sluza obcym mafiom. Wiadomo jakim. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz T-shirt 12.11.10, 21:22 za 5 Euro albo za 20 Euro. This is the question. Nie wspomne juz o lap-topach Lenovo... PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Och, P_F, P_F.... 12.11.10, 23:08 polski_francuz napisał: > za 5 Euro albo za 20 Euro. This is the question. Nie wspomne juz o lap-topach L > enovo... P_F, powtarzasz banały, na prawdę zadajesz się być ofiarą mediów (tych dla rzekomych inteligentów). Pod koniec lat 80. i parę 90. zdarzyło mi się dłużyć czas żyć okrakiem między USA a ówczesną, starą solidną NRF. W USA był to początek chińskiego badziewia, w RFN nikt o tym jeszcze nie słyszał. Zachwycona niskimi cenami w USA kupiłam wtedy w pierwszym szale różne produkty 2-4 x tańsze niż w Niemczech. Podam tylko dwa przykłady (a jest ich więcej): majtki hamerykańskie (czyli chińskie) były ca 3 x tańsze niż niemieckie (produkowane w wówczas jeszcze w Niemczech bądź w Ostblocku - praca nakładcza) podobnie z paskami do zegarków. Poprzez praktyczne doświadczenie prędko zrozumiałam stojący za tym SYSTEM: tanie jak barszcz hamerykańskie gacie rozlatywały się najpóźniej po 3-4 praniach (gumka odpadała) , pasek do zegarka wytrzymał, jeśli dobrze pomnę, ca 3 miesiące, może 4. Tymczasem niemieckie, niby to droższe gacie wytrzymywały bze żadnego kilkadziesiąt prań, paski do zegarków całe lata. Szybko połapałam się, że pod kreską dla konsumenta taniej było w ówczesnych Niemczech. Ale mniej opłacalnie dla producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Och, P_F, P_F.... 12.11.10, 23:31 To jest wlasnie product and marketing life cycle. Im krotszy tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Och, P_F, P_F.... 12.11.10, 23:42 zlotamajka napisała: > To jest wlasnie product and marketing life cycle. Im krotszy tym lepiej. Dokładnie, jak piszę na obrazowych przykładach z życia codziennego - im krócej tym lepiej, dla producenta . Dla konsumenta - pod kreską tym drożej. Ale tego P_F , sądząc po jego poście, nie rozumie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Och, P_F, P_F.... 12.11.10, 23:48 Niestety, wielu ludzi mysli krotko terminowo i szuka instant gratification. Jest takie angielskie powiedzenie cos w rodzaju: biednego nie stac na tanioche. To jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Chinska jakosc 14.11.10, 13:49 taka byla. Teraz sie poprawila. Bardzo nawet. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:12 salo.monn napisał: > na odtworzenie gospodarek w USA czy EU. Stara EU nie potrzebuje odtworzenia gospodarki, bo ją ma. Przynajmniej Niemcy, Holendrzy i do pewnego stopnia wciąż jeszcze Francuzi, Włosi i paru innych. Ale masz rację - odwórzmy gospodarkę USA. Rzućmy się wszyscy na hamerykańskie znane w świecie samochody, telewizory, lodówki, pralki, zmywarki, komputery, sprzęt elektroniczny, wiertarki, itd. Toć to genailne produkty, tak świetne, że szkoda, że nie istnieją. Ale zawsze możesz kupić parę akcji, derywatów, obligacji, czy po prostu samych dolarów. Tego Amis mają w brud i w ten sposób też pomożesz USA. Odpowiedz Link Zgłoś
soalo.monn Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:27 Wystarczy, ze Amerykanie beda kupowac swoje, to odbuduje amerykanska gospodarke.. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:29 A to SWOJE, to skąd wezmą? Odpowiedz Link Zgłoś
soalo.monn Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:38 Kiedy wyprodukuja, beda miec swoje. To tego czasu moga sie powstrzymac od wszelkiego kupowania przedmiotow i szmat. Kazdy ma i tak za duzo rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:42 soalo.monn napisała: Kiedy wyprodukuja, beda miec swoje. To tego czasu moga sie powstrzymac, Nu i na tym stwierdzeniu milej,ale nie zbyt rozgarnietej forumowiczki,mozno ta dyskusje zamknac. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 23:12 No właśnie, to przypadek dla specjalisty a nie do poważnej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka W USA jest super 12.11.10, 23:23 Bezrobocie w USA jest nizsze niz w Polsce. Zaden Amerykanin juz w przemysle tyrac nie musi a zyje mu sie swietne. Najbiedniejsi maja darmowe zarcie (food stamps). Wszystkie dzieci maja posilki w szkolach i bezplatna opieke lekarska do 18 roku zycia. Polowa mlodziezy chodzi do college. USA ma swietny przyrost naturalny. USA rzadzi swiatem. Smiesza mnie to poluczenia dla USA od grobowca demograficznego UE czy niewolniczej chinskiej kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
salon.moon W USA jest super - ano jest....super nedza 13.11.10, 01:35 www.google.pl/images?hl=en&biw=1916&bih=940&rlz=1R2ADRA_enPL392&q=homeless+in+America&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=_dzdTNqrPMSZOsOciawP&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CD0QsAQwAw Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: W USA jest super - ano jest....super 13.11.10, 10:49 Bzdura - nikogo nie mozna zmusic do pracy ani do stalego miejsca zamieszkania. Wolnosc dziala w obydwie strony. Bezdomnosc to wolny wybor. Ale z glodu nie zdechniesz - - darmowego zarcia pod dostatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:37 soalo.monn napisała: > Wystarczy, ze Amerykanie beda kupowac swoje, to odbuduje amerykanska gospodarke< Nie wiem,czy jest sens dyskutowac z toba. Przeciez pomysl sama,co maja kupowac Amerykanie,jak swojego nie maja.Najpierw odbuduj gospodarke,a dopiero pozniej zachecaj do kupna tego,czego w tej chwile nie ma.Nie ma w sensie fizycznym,poniewaz wirtualnego dobra,w Ameryce nadmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
salon.moon jak czegos nie ma, to sie produkuje 13.11.10, 01:42 inaczej manufakturuje i sprzedaje sasiadom. Potrzeba matka wynalazkow. W USA ludzie juz przechodza na handel wymienny, jak w pierwotnych kulturach, bo $$$ to juz tylko smieci. Ludzie szyja sobie samodzialowe ubrania i sie nimi wymieniaja, inni produkuja mydlo i powidlo itd. Ludzie zrozumieli, ze rezim ich dobija. A w Detroit ludzie poluja na szopy pracze lub szczury i sperzedaja ich mieso. Niedlugo zaczna jest ludzka padline. Postep i najwyzsza cywilizacja;) Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Kupować dolary, pomagać USA. 12.11.10, 22:31 eva15 napisała: odwórzmy gospodarkę USA. Rzućmy się wszyscy na hamerykańskie z > nane w świecie samochody, telewizory, lodówki, pralki, zmywarki, komputery, spr > zęt elektroniczny, wiertarki, itd. Toć to genailne produkty, tak świetne, > że szkoda, że nie istnieją. > > Ale zawsze możesz kupić parę akcji, derywatów, obligacji, czy po prostu samych > dolarów. Tego Amis mają w brud i w ten sposób też pomożesz USA. Dokladnie, eva. Ja, mieszkajac w USA, nic wyprodukowanego w USA kupic nie moge, nawet gdybym stanela na glowie. Byla tu kiedys kolo mnie drukarnia, fabryka butow, pare masarni, rozlewnia coca-coli ... Budynki dalej stoja tyle tylko ze zabite deskami. Ale za to bankow ile sie narobilo?! Kazde niemal skrzyzowanie ma dwa banki, stacje benzynowa i kosciol. USA zrobilo sie nagle drukarnia bezwartosciowego papieru (derywatywy wraz z dolarami bez pokrycia). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Przegięcie w złej alokacji kapitału 12.11.10, 23:33 W USA od lat 80. następowała powoli, początkowo niezauważalnie, zła alokacja kapitału finansowego i ludzkiego. Uwierzono (niezgodnie zresztą z wcześniej USA właściwym protestanckim etosem pracy), że można żyć bez pracy , tylko z odcinania kuponów - z rentierstwa. I hegemoniczna pozycja USA/dolara a w świecie to potwierdzała. W związku tym kapitał finansowy i ludzki płynął rzecz jasna tam, gdzie były największe zyski, czyli w sferę rynków finansowych. Produkcja przemysłowa nie przynosząc tak wielkich zysków została zaniedbana. Ani kasa banków tam nie płynęła, ani najzdolniejsza młodzież tam nie szła. Ten system rozwijał się przez co najmniej 25-30 lat, tak więc dziś odbudowanie zniszczonej substancji gospodarczej nie jest zadaniem na 2-3 lata. Nawet gdyby USA poważnie się za to wzięły, to i tak musiałoby to potrwać znacznie dłużej. Ale USA ani o tym myślą, bo nadal wierzą, że ich system odcinania kuponów mogą wciąż jeszcze na reszcie świata dalej wymuszać. . Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Przegięcie w złej alokacji kapitału 12.11.10, 23:45 Najgorsze w tym to, ze ten wlasnie system narzucaja na reszte swiata jako idealny do ktorego trzeba darzyc. Pozytywna strona tego kryzysu jest to ze reszta swiata zrozumiala ze to nie jest system do ktorego trzeba dazyc ale ktory trzeba omijac. I to probuja robic. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Przegięcie w złej alokacji kapitału 13.11.10, 00:09 System dobija powoli do ściany i staje się coraz większym absurdem. Wygląda na to, że Chińce zajmą pozycję chłopczyka z bajki Anderesena i ogłoszą, że król jest nagi. EU nie jest w stanie widzieć, rzeczy jakimi są. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Przegięcie w złej alokacji kapitału 13.11.10, 00:18 Chińce zajmą pozycję chłopczyka z bajki Anderesena i ogłoszą, że król je > st nagi. EU nie jest w stanie widzieć, rzeczy jakimi są. Chince juz to robia. A EU nie jest w stanie nic widziec bo dalo sie wciagnac, czy zostalo wciagniete w te machlojki i teraz siedzi w tym po uszy. A z bagna widok waski. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Przegięcie w złej alokacji kapitału 13.11.10, 00:56 W EU działa skutecznie międzynarodówka kapitału, czy tzw. demokracji. W Chinach nie. Odpowiedz Link Zgłoś
salon.moon Re: Przegięcie w złej alokacji kapitału 13.11.10, 01:48 Masz racje Ewo, to potrwa dekady, ale ludzie juz przechodza na samodzialy i sie nimi wymieniaja, wiec powstaja zalazki pierwotnej gospodarki rynkowej. TO jest ten amerykanski cud gospodarczy. KTo wie, moze po swiatowej wojnie atomowej, w ktorej zniszczona zostanie cala przemyslowa infrastruktura, moze wlasnie ci pierwotni Amerykanie przetrwaja, bo juz dzis sie do tego przygotowuja. ? Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 10:55 Ja z entuzjazmem za papierowe dolary kupilem se w ostatnim miesiacu chinski telwizor LED 52 cale, laptopa , skuter i motorynke dla dziecka. Dziekuje chlopaki z mennicy USA ze nadazacie z drukowaniem nowych dolarow. Tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
za.lassem Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 11:23 kupuj i truj sie toksyczna chinszczyzna. kazdy duren ma prawo siebie niszczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 12:21 A jak sie mozna zatruc telewizorem i skuterem? Zywnosc kupuje tylko amerykanska. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 12:31 nihil-istka napisała: ""Zywnosc kupuje tylko amerykanska"". W Swiecie bardzo duzo dyskuktuje sie o wplywie zywnosci genetycznie modyfikowana ( a USA jest najwiekszym w Swiecie producentem takowej) na organizm czlowieka.Czytajc posty , nijakiej nihil-istka ,mozno ze 100% pewnoscia stwierdzic,ze spozywanie takiej zywnosci ma olbrzymi wplyw na czlowieka . Z wrodzonej grzecznosci nic wiecej na ten temat nie napisze,poniewaz lubie kobiety i potrafie wieli im wybaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 15:20 Amerykanskie steki sa najlepsze na swiecie , bo amerykanska krowa swobodnie i naturalnie sobie po prerii sobie biega. To w UE krowy zra scieki z Paryza lub mielone swinskie mozgi w Anglii. Amerykanska zywnosc jest najlepsza na swiecie - tak jak wszystko innne. God Bless America. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 15:37 droga nihil-istka ,jak ty w to WIERZYSZ ,to dyskusja z toba jest bez sensu,poniewaz gdzie mowi WIARA rozum spi. p.s. moge cie pogratulowac dobrego samopoczucia. Aha,w Anglii swinie biegaja po polach przez caly rok ,o krowach nie wspomne Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 15:47 Nie przypadkowo choroba wscieklych krow powstala w Wielkiej Brytnii bo zywnosc byrtyjska jest najgorsza w swiecie. Krowy w GB przez lata karmiono pasza zawierajaca sproszkowane mozgi swinskie i dlatego priony zakazily roslinozerne w naturze krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 15:58 nihil-istka napisała: zywnosc byrtyjska jest najgorsza w swiecie Dziekuje cie za ta informacja,od ZARAZ nie bede wogule jesc (powstrzymam sie od spozycia,dopoki nie naucza sie tu produkowac lepsza zywnosc),lub bede szukac wylacznie amerykanskie produkty (ale z tym bedzie gorzej,poniewaz w sklepach pelno parowek amerykanskich,ale soje ja nie lubie). Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 17:07 Istnieje dluga tradycja wstretnej brytyjskiej zywnosci. W 19-tym wieku , klasa robotnicza zarla glownie melase (produkt uboczny w produkcji cukru) i wiekszosc brytyjczykow byla bezzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 13.11.10, 17:12 nihil-istka,moja droga,ty chyba przez ta zdrowa genetycznie modyfikowana zywnosc,zapomniala,ze to wlasnie te bezzebne Angole sa tworcami tego panstwa,ktory ty ywazasz za wzor we wszystkim. Pozdrawiam. p.s. jestes dosc urocza,w swojej naiwnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ja entuzjastycznie kupuje chinskie 14.11.10, 17:13 A od kiedy to bezzebnosc przeszkadzala w budowie imperium brytyjskiego? Nawet pomagala , bo bezzebny angielski zolnierz nie mogl odgryzc lontu w muszkiecie dlatego brytyjczyczcy musieli wynalezc karbin. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 a to ciekawe co powiadasz 14.11.10, 14:20 bo od dziesiatkow lat trwa walka Amerykanow o mozliwosc sprzedawania wolowiny w Europie. A te glupie Europejczyki upieraja sie, ze skoro juz cieleta dostaja zastrzyki z hormonow, to ta wolowina nie nadaje sie do spozycia przez ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Zdrowa zywnosc amerykanska jest dla ludzi zamoznyc 14.11.10, 17:22 h. Biedaki z Jackowa, moga co najwyzej zjesc Mendelejewa. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Zdrowa zywnosc amerykanska 14.11.10, 17:32 DZieki swej olbrzymiej powierzchni nieskazonych i zyznych pol i prerii, Ameryka ma najlepsza i najtansza zywnosc na swiecie. Nawet najbiedniejsi jedza swietnie gdzy rzad funduje program darmowej zywnosci dla wszystkich. Tylko w postkomunistycznym polskim piekle gloduje co 5-te dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 poszukaj w necie hasla Roundup 14.11.10, 18:25 to sie dowiesz jak ta "olbrzymia powierzchnia nieskazonych i zyznych pol i prerii" jest skazona. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: poszukaj w necie hasla Roundup 14.11.10, 18:33 Europa jest bez porownania bardziej skazona niz Ameryka. Europejskie gleby sa wyjalowione przez 2 tysiace lat intensywnego rolnictwa i pozbawione niedzbednych do zycia mikroelementow. Od 400 lat rewoucja przemyslowa zatruwa mala powierzchnie Europy i o wielkim zageszczenu ludnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zacytuje goscia inne forum gazety.pl 14.11.10, 18:51 Lepiej siedzieć cicho i sprawiać wrażenie kretyna, niż napisać coś i rozwiać wszelkie wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
l-oxo-l Re: Nie kupowac nic chinskiego - to jedyny sposob 13.11.10, 16:56 salo.monn napisał: > na odtworzenie gospodarek w USA czy EU. Jesli nie ma alternatywy do chinszczyzn > y, NIE kupowac wcale. Po roku beda efekty. Jak dają za 1/5 ceny to trzeba brać ile się da i płacić zielonymi bez zastanawiania się. Niech oni się zastanawiają później co zrobić z zielonym sianem. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Nie kupowac nic chinskiego - to jedyny sposob 13.11.10, 17:10 Amen, Ja tez uwazam , ze jak chinole daja za darmo to nalezy brac - dopoki nie zmadrzeja. Ja tam kupuje na zapas. Jutro ide kupic dwa klimatyzatory za 1/6 ceny. Odpowiedz Link Zgłoś