igor_uk
10.12.10, 18:52
Z nudów zechciało się mnie w trochę nietypowy sposób spojrzeć na stosunki polsko-rosyjskie.Ale od razu uprzedzam -nic o Polityce.
Prawda to nie jest w moim wydaniu czymś nowym,kiedyś już o tym pisałem,ale nie na tym forum i może dla Was to będzie ciekawe.
O tym ze miedzy Polakami i Rosjanami istnieje wzajemna niechęć (ze strony rosyjskiej o wiele mniejsza,może dla tego,ze nie wielu Rosjan temat polski interesuje),to nie jest tajemnica.
Myślałem sobie ,nu czemu taki nihilistka,czy inny żebrak_zegarków,tak nie lubi Rosjan? i odpowiedz była zaskakująca prosta.
Rusofoby ,patrząc na Rosjan,patrzą jak by w lustro.A mało kto lubię swoje odbicie w lustrze.Nu chyba ze jest wyjątkowo głupi lub jest narcyzem.
Praktycznie wszystkie wady,jak i wszystkie zalety,mamy wspólne.I Naród rosyjski i Naród polski maja ciągoty imperialne,Z tym ze po rożnemu to nazywamy,ale istota sprawy nie zmienia się. I jedni i drudzy bardzo są "dumni" z tego,ze potrafią wypić więcej niż inni.I jedni i drudzy lubią bylejakość.Rosjanie wierzą w aвocь (awoś) ,a Polacy-jakoś tam będzie.I jedni i drudzy są cholernie dumni ze swojej historii,nie zauważając ciemne strony swojej przeszłości.I jedni i drudzy potrafią o sobie mówić takie rzeczy,jakie i o wrogu nie powiedzą,ale jak ktoś obcy to powtórzy,to potrafią skoczyć do gardła.jedynie co nas tak naprawdę rożni,to spojrzenie na przeszłość.To co dla Polaków było powodem dla dumy (zajęcie Moskwy-chociażby),dla Rosjan czymś co lepiej by nie było.I takich przykładów mogę wymienić wiele.Ale tak to jest w lustrze,tam prawa ręka,a u ciebie lewa.
Nie wiem czy kogoś to moje ,trochę inne,spojrzenie na przyczyny naszej wzajemnej niechęci zainteresuje,ale ostatnio w FSB wyszło rozporządzenie,ze każdy członek web-brygady ,musi założyć przynajmniej trzy wątka w ciągu tygodnia na forum wroga.To mój trzeci wątek w tym tygodniu,dla tego bez obaw,następny będzie dopiero po niedziele.