Dodaj do ulubionych

Świat,to Rosja.

20.01.11, 18:15
Poniewaz zauwazylem,ze na tym forum,pomimo nazwy "Świat",wyzywa zywe dyskusji tylko temat Rosji,proponuje zwrocic sie do administracji forum o zmianie jego nazwy ze "Świat" na "Rosja",ewentualnie moze byc "Kacapia".
Co inni forumowicze o tym sadza?
Obserwuj wątek
    • mara571 powiedz mi Igor, kiedy zalozyles ostatnio 20.01.11, 18:26
      watek, ktory nie dotyczylby Rosji, stosunkow Rosja-Polska lub slynnej katastrofy lotniczej?
      Tak sie sklada, ze na forum pisza rusofile, rusofoby i Rosjanie.
      Czy mozna oczekiwac, ze bedzie inaczej?
      PS. Trafia sie czasami watek gospodarczy, ale wpisow tyle co kot naplakal.
      • igor_uk Re: powiedz mi Igor, kiedy zalozyles ostatnio 20.01.11, 18:57
        mara,zalozylem raz watek o Ameryce,a on i tak "zjechal" do Rosji.
    • wojciech.2345 Re: Świat,to Rosja. 20.01.11, 18:31
      Temat Rosja umrze.
      Forum w tym temacie polaryzuje się.
      Dużo na tym forum widziałem.

Wojciech dinozaur.
      • misterpee Re: Świat to swiat 20.01.11, 18:40
        a wiekszosc swiata to Rosja. Popatrz na globus. Popatrz na Forum Swiat. jezeli juz zmienic to na Mir. Mozna tez stworzyc specjalne forum Kacapia dla Nihilistki tylko. Takich ludzi w zaden sposob nie da sie przekonac w niczym, swoja glupota zasluguja na tytul KACAPA.
    • bywszy1 Re:kiedys ten forum byl tylko o Zydach i zydach+ 20.01.11, 18:51
      Ciezkie boje sie staczalo.
      Minelo.pogodzili sie z ........
      Forum musi pozostac jako Swiat-bo pisza ludzie z calego swiata.
      A Rosja?Niewiadomo ile Rosji za lat kilka powstanie.
      To bedzie zamieszanie tylko.
      • marouder.eu Wlasnie, wlasnie! 21.01.11, 12:44
        A jak Rusek11 wrozyl, ze po odejsciu adwersazy pro i antyzydowskich, forum zamieni sie w antyrosyjskie, to smiech sluzyl za komentarz tej wrozbie.
        No i na czyje wyszlo?
        • rusek11 Re: Wlasnie, wlasnie! 22.01.11, 23:07
          na moje, na moje ;)
          zaraz po exodus zaczelo sie tu takie bagno ze juz z pare lat temu proponowalem moderatorni przemianowanie tego forum na 'rosjafobia' lub stworzenie na wzor 'bliski wschod' odrebnego 'bliska rosja'.
          stan ktory teraz mozemy zaobserwowac istnieje od stosunkowo niedawna i jest nie porownywalnie lepiej i ciekawiej niz za "panowania" tu rusofobow.

zreszta masz marouder.eu pole do popisu, przekonaj kacapow do pisu:)
    • johnny-kalesony Sądzę, żeś manią wielkości przepełniony. 20.01.11, 18:53
      Zdecydowana większość wypowiedzi w tematach rosyjskich jest autorstwa twojego i enigmatycznego Mongola, który nie wiadomo dlaczego, rozbija swoje wypowiedzi na kilka następujących po sobie wątków, zamiast konsolidować wszystko w jednym. Po dyabła tak nabijać licznik?

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • tojabogdan nie wiem, czyś bardziej johnny, czy kalesony 20.01.11, 20:25
        nie wiem, czyś bardziej johnny, czy kalesony, ale nie wydaje mi się, że zakładanie tutaj wątków o Rosji przez Igora ma jakikolwiek (realny) związek z jakąkolwiek manią. Jeśli już to panną Manią.
        Chociaż "panna" to też dwuznaczne, po włosku znaczy zupełnie co innego.
        Od dawna podejrzewam, że Igor pisze pracę habilitacjyjną na temat "percepcji Rosji i rosyjskości u Polaków na bazie prowokowanych ankiet internetowych", zbiera materiały i my mu wszyscy w t ym pomagamy. Taka braterska/bratnia pomoc, jak w "cztyrych tankistach i sabakie", (nie znam obywatela ZSRR, a spotykałem i spotykam w całym mirze, by nie opowiadali z zachwytem o tym serialu).
        • igor_uk Re: nie wiem, czyś bardziej johnny, czy kalesony 20.01.11, 20:37
          Bogdan,na podstwaie zebranej na forum informacji,pisze prace,za ktora napewno dostane Nobla .
          "Cztere pancerne" byl jednym z najbardziej lubianych przez mnie filmow.
          • tojabogdan a czy znacz stawkę większą niż życie? 20.01.11, 20:49
            pewnie tylko siemnadcat mgnawieni wiesny
            ja też mogę to jeszcze teraz oglądać, te dawne seriale, były zrobione po mistrzowsku, z dobrymi aktorami, ciekawymi scenariuszami, chociaż czarno-białe. Smieszne była ich emisja z tzw. komentarzem historycznym, w których oficerowie polityczni IPN uzmysławiali debilnie, co jest, a co nie jest prawdą. Na tej zasadzie winien zespół innych historyków polityków tłumaczyć wypowiedzi tych pierwszych, a potem jeszcze następni, ... ale i tak wszyscy wyłączali te bzdety, te "jedyne słuszne" komentarze
            • igor_uk Re: a czy znacz stawkę większą niż życie? 20.01.11, 21:04
              Oczewiscie,ze ogladalem,z tym ze juz w Polsce.
              Nasz racje,kiedys to robili lepiej,bo bylo to prawdziwa sztuka,a nie tak jak dzis-symulacja komputerowa.
              • johnny-kalesony Pancerni kontra Kloss? 21.01.11, 00:22
                Pancernych nie lubiłem nigdy, wręcz nie znosiłem, więc do dzisiaj nie obejrzałem całego serialu. Za bardzo cuchnęło mi to stalinowskim produkcyjniakiem-agitką, przyrządzoną przez Przymanowskiego dla dzieci. Kloss to zupełnie inna sprawa. Mogę oglądać i oglądam z zapartym tchem, ilekroć nadarzy się okazja. Bo jest to po prostu świetny kawał filmowej telewizyjnej pop-narracji, utrzymany w wartkim tempie, z wyrazistym bohaterem. Innymi słowy - mistrzowska robota sensacyjnego kina akcji według najlepszych hollywoodzkich wzorców.
                Dlaczego to, co dzisiaj "to już, panie, nie to samo"?
                Z bardzo prostych powodów. Kino w latach 50', 60' a może nawet i trochę później, robili ludzie, którzy tworzyli filmy NA PAPIERZE. Ludzie, którzy potrafili czytać i pisać, dla których obraz filmowy był dzieckiem literatury, książki, której przeczytanie i przemyślenie wymagało skupienia.
                Dzisiejsza filmowa młodzież odnosi się z pogardą do literatury. Ba - w ogóle czasami nie rozumie, po co ma w ogóle czytać. To ludzie już z innej epoki, czasów błyskawicznie migających, nieskoordynowanych obrazków i emocji na skraju wytrzymałości percepcji.
                Paradoks ich artystycznych losów polega na tym, że jednak od tego "książkowego anachronizmu" literatury są jednak uzależnieni. Młodzi reżyserzy, których z racji wykonywanego zawodu spotykam, często dziwią się, dlaczego "... ja nie mogę takiego Klossa!". Ano nie możesz, dziecko, boś półanalfabeta, co poza tym twoim Tarantino nie wytknął nosa ...

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • darekvtb Re: Pancerni kontra Kloss? 21.01.11, 07:40
                  Kalesioniak!
                  Szkoda ze tak rzadko piszesz, jak wyzej, z sensem. Byloby ciekawie to czytac. Ale zwykle tracisz czas na wykrzykiwanie jakis politycznych hasel. Dotychczas myslalem ze zes typowy rusofob-psychopata, ale jednak jestes w stanie napisac cos interesujacego od siebie! Tak trzymac!
                  Moge sie z toba nie zgadzac, ale po takich postach mozna chociazby podyskutowac..
                  • jk2007 Re: Pancerni kontra Kloss? 21.01.11, 12:38
                    Kalesioniak!
                    Dzieki za mila niespodzianke!
    • nihil-istka Rosja to go*wno 20.01.11, 20:56
      Rosja to go*wno i to forum to tez go*wno ktorym kilku kacapow gra w ping-ponga
      • igor_uk Re: Rosja to go*wno 20.01.11, 21:07
        nihil-istka napisała: kilku kacapow gra w ping-ponga
        a za pilleczke sluzy nihilistka,ktora uwaza ,ze cos znaczy,a tak naprawda,jak zagraja pileczka-nihilistka,tak ona i podskoczy.
        Dobrze,ze nareszcie to zrozumiales.
      • mongolszuudan Re: Rosja to go*wno 20.01.11, 22:33
        nihil-istka napisała:

> Rosja to go*wno i to forum to tez go*wno ktorym kilku kacapow gra w ping-ponga

nihil-istko, a wiec ty nasz! po jakiego diabla tak dlugo ukrywał swoje kacapskie sedno? wstrzymaj się już z pisaniem wszelkiego gowna i przystępuj do naszego kacapskiego bractwa. będziesz poczesnym mongolokacapem.
        • misterpee Re:Tak jak u nas, tak jak u was 21.01.11, 04:57
          В Сoветcкoм кoнcyльcтве мoлoдaя пaрижaнкa дaет пoкaзaния пo пoвoдy
          рyccкoгo мyжчины выпaвшегo из ее oкнa.
          "..Мы пoзнaкoмилиcь c ним в caмoлете...
          Я, кaк этo делaетcя y нac, взялa бyтылкy кoньякa и зaкycкy.
          Он, кaк этo делaетcя y вac, кyпил бyтылкy вoдки и cеледкy.
          Я, кaк этo делaетcя y нac, пригyбилa рюмoчкy кoньякa.
          Он, кaк этo делaетcя y вac, выпил вcю вoдкy и cъел cеледкy.
          Пoтoм, я, кaк этo делaетcя y нac, пoшлa cтелить пocтель,
          a oн, кaк этo делaетcя y вac, дoпил мoй кoньяк и дoел зaкycкy.
          Пoтoм пришел мoй мyж и я, кaк этo делaетcя y нac, решилa их
          пoзнaкoмить, a oн, кaк этo делaетcя y вac, выпрыгнyл
          в oкнo..."

• misterpee Re:Dentysta 21.01.11, 05:03
            Tony Blair i George W. Bush omawiają plany III wojny światowej.
            Podchodzi dziennikarz i pyta ich, co ustalili. Tony:
            - Zabijemy 20 milionów islamistów i jednego dentystę.
            - A czemu dentystę? – pyta dziennikarz.
            Tony:
            - Widzisz George, mówiłem ci, że nikt nie zapyta o te 20 milionów.

• bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 21.01.11, 10:35
      Приветcтвyю Вac!
      Игoрь, тaк пoлyчилocь, не тoлькo нa этoм фoрyме, чтo oбcyждение глoбaльных прoблем мирa пoневoле cхoдитcя клинoм нa Рoccии.
      Пo кaкoй бы теме не диcкyтирoвaли - вcё идёт к oднoй и тoй же кyльминaции.:)))

Зaчем менять? Нaм, мoнгoлoкaцaм, oчень льcтит, чтo не тoлькo Рoccия - веcь мир, нo и веcь мир - Рoccия:)))

Шyчy! Прoшy никoгo не oбижaтьcя. Я не рyccкие имперcкие aмбиции пришлa вырaжaть, я пришлa зa кoнcтрyктивным диaлoгoм.
      Приветcтвyю вcех!
      • darekvtb Re: Świat,to Rosja. 21.01.11, 14:04
        Кaть!
        А Ты - cтрoйнaя мoлoдaя гoлyбoглaзaя блoндинкa? Тoгдa.. Дoбрo пoжaлoвaть! :-)))
        • bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 14:18
          darekvtb napisał:

> Кaть!
          > А Ты - cтрoйнaя мoл
          > oдaя гoлyбoглaзaя б
          > лoндинкa? Тoгдa.. Д
          > oбрo пoжaлoвaть! :-)))

Хм... (зaглядывaя в зеркaлo)... Нa этoм фoрyме рaзрешенo пиcaть тoлькo блoндинкaм? Тoгдa пoчемy Вы вcё ещё здеcь?:)))

Я не блoндинкa и не гoлyбoглaзaя. В ocтaльнoм - вcё вернo:).
          Пришлa c фoрyмa Урcы (yже cлышy гневные кoмментaрии зa cвoей cпинoй:))
          Пoльcким языкoм влaдею плoхo. Пoэтoмy бyдy пиcaть кoмментaрии пo-рyccки c пoльcким перевoдoм. Чтoбы иcключить недoпoнимaние, еcли я чтo-тo непрaвильнo переведy:)

Serdecznie pozdrawiam.

• igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 15:30
            Kasia (to imie jest tym samym w Polsce,co Katja w Rosji,mam corke o tym imieniu),mam obawe,ze co niektore pomysla,ze pod tym nickiem -bm-13_katiusza,znow pisze ja.Bo tu sa "fachowcy" od takich stwierdzen.
            pozatym bardzo ciesze sie,ze mozno bedzie przeczytac cos,co jest napisano przez Rosjanke.

p.s. z ursa w swoim czasie "walczyl" na Inosmi ,wysylajac maile do redakcji,zeby przestali drukowac jej tlumaczenia z polskich forum,poniewza uwazalem(i uwazam nadal),ze pokazuje to Polakow w krzywym zwierciadle.
            jak mozno o Polakach sadzic,czytajac wypowiedzi nihilistka (chamy i debile?) ,wojtus (umyslowe niedorozwoje?),yurek1111 ( szowinisci?),jak rowniez jeszcze pare osob.
            to margines, a napewno nie wiekszosc.
            privet z Anglii.
            • bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 17:35
              Привет из Англии пoлyчен!:)
              Тaк нaзывaемых "экcпертoв" нa кaждoм фoрyме предocтaтoчнo.
              Дyмaю, чтo рaзберycь, y кoгo чтo coдержитcя в черепнoй кoрoбке.
              Я - не иcтoрик и не пoлитoлoг. Прocтo люблю пoчитaть преccy, в чacтнocти - пoльcкyю. Я не претендyю нa пoлнyю иcтинy мoих cyждений - этo, cкoрее, мoй взгляд "co cтoрoны". Внyтрипoльcкие делa я кoмментирoвaть не cтaнy, ибo не мoё этo делo.
              Я в кyрcе непрocтых oтнoшений Урcы c фoрyмoм. "Кривoе зеркaлo" - этo Вы тoчнo пoдметили! Нo мoгy cкaзaть, чтo cвoё предcтaвление o Пoльше пoлякaх ocнoвывaю не тoлькo нa тех перевoдaх. Ибo пoляки тaкие же вcе рaзные, кaк и рyccкие, a клoyнoв и caмoдyрoв мoжнo нaйти cреди предcтaвителей любoй нaциoнaльнocти. Нa тoт же фoрyм Урcы зaхoдят неcкoлькo yмных, интеллегентных и трезвo мыcлящих пoлякoв, кoтoрых я oчень yвaжaю.

Привет дoчке oт тёзки!
              • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 17:41
                А вoт вы ктo - kacapka katusha from forum of Ursa?
                bezwodkinierazbieriosz.salon24.pl/266035,na-ursie-nadaje-radio-sowek-sovetskij-wek
                • bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 18:47
                  mongolszuudan napisał:

> А вoт вы ктo - kacapka katusha from f
                  > orum of Ursa?
                  > bezwodkinierazbieriosz.salon24.pl/266035,na-ursie-nadaje-radio-sowek-sovetskij-wek

Рacкycили! Пoймaли, cвязaли, предaли пyбличнoй кaзни!!!!!
                  :)))
                  Этo я. А Вы тaм ктo?
                  • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:23
                    Mozna powiedziec, ze nikt. Pisalem kiedys pare-trojge postow tam w pare watkow. Teraz nawet nie pamietam pod jakim nickem oraz o czym. Jednak nie jestem tym brzydkim Mongolem z tego forum. Jestem tutiejszy Mongolokacap, nieco starzej i brzydszy.
            • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 18:32
              igor_uk napisał:
              > p.s. z ursa w swoim czasie "walczyl" na Inosmi ,wysylajac maile do redakcji,ze
              > by przestali drukowac jej tlumaczenia z polskich forum,poniewza uwazalem(i uwaz
              > am nadal),ze pokazuje to Polakow w krzywym zwierciadle.

Igor, twoje pretensje były całkowicie nie uzasadnione. Kto jest winien - czy Ursa tłumacząc,
              czy może jednak autorzy tych tekstów ? Rosjanie dzięku Ursie mieli możliwość zapoznania
              się z "pierwszej ręki" ze sposobem myślenia Polaków, ich poglądami i przemyśleniami.
              To były teksty polskiego autorstwa, czasem bardzo wybitnych "znawców" ruskiej tematyki - chociażby wspomnieć głupiego wacka czy wotusia do nieskończoności (jego "czołg" to już klasyka) .
              Usuwając z Inosmi te tłumaczenia Ursy niewątpliwie ograniczono zwykłym Rosjanom możliwość zapoznawania się z polskim stanowiskiem (jakie by ono nie było). Zupełnie inna sprawa, że te teksty mogły wzbudzać wyłącznie wesołość. Osobiście uwielbiałem czytać
              teksty głupiego wacka w tłumaczeniu Ursy - zawsze gwarantowały wiele śmiechu, coś z Zoszczenki w nich było.
              • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 18:54
                walter,uwazalem i uwazam nadal,ze teksty wojtusia do nieskonczonosci,jak rowniez wacka,przynosza nie mniejsze szkody stosunkam miedzy rosja i Polska,niz Jarek.
                A tak serio,to juz dawno tego zaluje.Inosmi bez Ursy,stali sie nijakimi.Niema tam zywej dyskusji.
                Ja sam juz dawno tam nic nie napisalem.Chociaz dawniej sporo to robilem.
                • kaszebe12 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:07
                  Eeee tam...- nie mozna bylo , Igor, napisac "Rosja - fajny ,spokojny swiatek" ?
                  • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:21
                    kaszebe12,ty to o czym?
                • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:26
                  igor_uk napisał:
                  > teksty wojtusia do nieskonczonosci,jak rownie z wacka,przynosza nie mniejsze szkody

Uważam, że teksty głupiego wacka trzeba koniecznie czytać w języku Harmsa i Zoszczenki.
                  W j. polskim brakowało tego "czegoś", natomiast po ich przetłumaczeniu mamy do czynienia z niewątpliwym kontynuatorem ich dzieła - kwintesencja głupoty z prymitywnym, bucowatym zadęciem. Ursa doskonale to zrozumiała i sądząc po reakcji czytelników trafiła w przysłowiową "dziesiątkę".

> Inosmi bez Ursy,stali sie nijakimi

Jak narozrabiałeś, to odkręć - może reaktywują Ursę i będzie znów niezły kabaret. Ostatecznie było faktycznie niesamowicie zabawnie czytać te bzdury i śmiać się do rozpuku.
                  Tak na marginesie - z tego co słyszałem Ursa się przeniosła na jakiś inny rosyjski portal i
                  tam wykłada swoje bieżące tłumaczenia - jak znajdziesz to daj znać.
                  • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:31
                    walter,Katja zamiescila link.Nie zauwazyles? ja tam wchodzilem juz wczesniej,ale to nie to co bylo na Inosmi.
                    Na Inosmi zebrala sie paczka takich wariatow,ze czytac niektorych to naprawda ubaw nie do opisania.
                    To juz stal forum -humor (oczewiscie tylko w tematyce polskiej).
                    • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:47
                      Widziałem i już odpowiedziałem.
                      Fakt, polski oddział w Inosmi był fantastyczny. Czytanie wyłapanych i przetłumaczonych tekstów
                      sprawiało sporo przyjemności. Zawsze można się było pośmiać. Dopiero w tłumaczeniu można było spostrzec ilu w Polsce jest wspaniałych satyryków, którzy minęli się ze swoim powołaniem Natomiast Rosjanie ten ich wrodzony talent dostrzegli i docenili.
                      • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:24
                        walter,to co pisac ponownioe maile,o teresci-Ursa niech wroci!
                        • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:36
                          To już niestety kawałek historii. Jak widać Ursa ma swoją stronę i wątpię by z niej zrezygnowała. Prócz tego sporo forumowczy przeniosło się do LJ - tam nawet jest
                          polska strona i sporo na niej ciekawych dyskusji. Równie zabawnych jak na Inosmi.
                          W odróżnieniu od ciebie byłem przeciwny zamykaniu polskiego oddziału na Inosmi
                          - ostatecznie, jak już mówiłem nie było winą Ursy, że teksty które tłumaczyła były
                          beznadziejnie idiotyczne - tu raczej widzę wielką zasługę głupiego wacka. Lecz
                          jeżeli te teksty traktować w kategorii humoru były niewątpliwie przednie - bardziej
                          śmiesznych tekstów nie dało się napisać.
                          • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:50
                            walter,wtedy jak pisalem do redakcji Inosmi maile ,dzialal w dobrej wierze,uwazalem ze tym moge przyczynic sie do polepszenia wizerunku Polakow w oczach Rosjan.Coz,bylem naiwnym.To nie ursa szkodzila wizerunku Polakow,a tylko takie Macierewiczy i Kaczynsci.
                            • eva15 Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 21:43
                              To Ty przegoniłeś Ursę, a to było jedyne forum na którym czasem i ja wydukałam kilka linijek po rosyjsku.
                              • jk2007 Ursa na inoforum 22.01.11, 21:49
                                www.inoforum.ru/inostrannaya_pressa/gazoprovod_druzhby
                                • eva15 Re: Ursa na inoforum 22.01.11, 21:54
                                  Dzięki, nie wiedziałam, że ona teraz i tam pisuje.
                              • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 21:54
                                Igor, ze swoją oceną stronniczości Ursy nie byłeś odosobniony. Znam jeszcze kogoś z forum GW, którego opinie, poglądy, sobie cenię. Miał podobne zdanie jak Ty. Mnie samej jest trudno ocenić, bo zaglądałam tam dość rzadko.
                                • igor_uk Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:03
                                  Ewa,mnie nie chodzilo o opinii Ursy,a tylko o to,zeby przestali wklejac tlumaczenia pogladow roznych polskich oszolomow,cos w rodzaju abchaoda,czy assmalla4,pamjetasz jeszcze tych debilkow?
                                  • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:23
                                    Igor, te abhody i asmalki są nadal na forum , tylko nicki zmienili. Jeden z nich to nihi-listka.

Faktem natomiast jest, że z tego co wiem, Ursa nie zamieszczała, lub rzadko zamieszczała, mądre , wyważone artykuły z polskiej prasy, do takich zaliczam np. felietony prof. Łagowskiego z "Przeglądu".
                              • igor_uk Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 21:58
                                ewa,bo ja wiem,czy to ja przegonilem.To ze naisalem kilka maile do redakcji i dostalem odpowiedzi,to faky.Ale nigdy nie dostalem maila o tresci,ze moja prosba jest spewniona.
                                Ale,juz napisalem,ze tego zaluje. Co mam teraz zrobic? Sam tam wysylac przeklady wesolej tworczosci wojtusia?
                                • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:09
                                  igor_uk napisał:
                                  > Sam tam wysylac przeklady wesolej tworczosci wojtusia?

Wojtuś tam był hitem, podobnie jak pentagon, aschold i paru innych przygłupów.
                                  Ich wyjątkowo "inteligentne" i "wyważone" tekściki wzbudzały zawsze wielkie zainteresowanie
                                  - taki "głos z Polski". Fakt, że ich publikowali przeczy spostrzeżeniom amigo o rzekomym panującym w Rosji zamordyzmie, równocześnie umożliwiając wyrobienie Rosjanom stosownej opinii o Polakach...
                                  • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:33
                                    walter622 napisał:
                                    >równocześnie umożliwiając wyrobienie Rosjanom stosownej opinii o Polakach...

Walter, ale o JAKICH Polakach. Ja tam nie chcę by tylko takie typy reprezentowały mnie w Rosji.
                                    • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:49
                                      eva15 napisała:
                                      > Walter, ale o JAKICH Polakach. Ja tam nie chcę by tylko takie typy reprezentowały
                                      > mnie w Rosji.

Przecież wielokrotnie pisałem na tym forum, że Rosjanie wypowiedzi na forum agory tłumaczą na j. rosyjski i u siebie publikują ( traktując opinie zawarte na tym forum jako charakterystyczne dla polskiego społeczeństwa), zwracając uwagę by chociażby
                                      z tego względu formułowane stwierdzenia były bardziej racjonalne i wyważone.
                                      Oni dzięki tym opiniom kształtują swoje postrzeganie polskiego społeczeństwa.
                                      No cóż, jeżeli nasze społeczeństwo to zbiorowisko pentagonów, ascholdów, nichilistek
                                      i wojtusiów to niestety nic na to nie poradzisz. Czasem zresztą pojawiają się tam również Twoje wypowiedzi ( i im towarzyszące komentarze).

Pamiętam jakąś przetłumaczalną forumową dyskusję towarzyszącą jakiejś katastrofie w Rosji - faktycznie robiło to wyjątkowo przykre wrażenie, gdy się po rosyjsku czyta stwierdzenie forumowego bystrzaka: "wspaniała wiadomość, szkoda, że tak mało zginęło (Rosjan)." Rosjanie to przesłanie doskonale zrozumieli i zapamiętali.
                                      O artykułach głupiego wacka nawet nie wspominam - to temat na oddzielny wątek.

• igor_uk Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 23:02
                                        walter,zobacz TO.
                                        Ja wtedy pisalem pod nickiem igor-53.
                                        • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 23:26
                                          igor_uk napisał:
                                          > Ja wtedy pisalem pod nickiem igor-53.

Owszem, pamiętam.

Chyba najlepszy komentarz:

"Инoгдa читaя кoмментaрии c пoльcких фoрyмoв coздaетcя cтoйкoе впечaтление чтo oни тaм вcе неaдеквaтные " (Veter)
                                      • jk2007 fajnie bylo 22.01.11, 23:21
                                        forum.inosmi.ru/showthread.php?t=45988
                                      • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 23:31
                                        Walter, ja sama nie mam wystarczających danych, ale z tego co mi mówiono, Ursa tłumaczyła praktycznie tylko takich oszołomów.
                                        • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 23:41
                                          eva15 napisała: ale
                                          > z tego co mi mówiono, Ursa
                                          > tłumaczyła praktycznie tylko takich oszołomów.

Ursa tłumaczyła wszystko jak leci.
                                          Poniżej masz kawałek świetnego ( własnego ) tekstu.
                                          • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 23:51
                                            walter622 napisał:

> Ursa tłumaczyła wszystko jak leci.
                                            > Poniżej masz kawałek świetnego ( własnego ) tekstu.

Walter, to były wpisy pod artykułem. Ałle artykuły dobierała Ursa i chyba z reguły te negatywne, nie pozytywne wobec Rosji.
                                            • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 23.01.11, 00:00
                                              eva15 napisała:
                                              > Ałle artykuły dobierała Ursa i chyba z reguły
                                              > te negatywne, nie pozytywne wobec Rosji.

A jakieś "pozytywne" publikowano ? bez przesady.

Zresztą, jak wspomniałem, artykuły wacka cieszą się w Rosji niezmierną popularnością.
                                              Na tym samym forum pastwią się nad jego kolejną "perełką" - dostrzegł czołgi, tysiące żołnierzy i w powietrzu masę helikopterów, które rzekomo krwiożerczy Putin rzucił przeciw "demokratycznej" demonstracji. Szkopuł w tym, że to wszystko dostrzegł wyłącznie wacek.
                                              Rosjanie tą jego paplaniną mieli zapewniony ubaw po pachy - ze śmiechu zjeżdżali z foteli.
                                              • igor_uk Re: Oj Igorek, Igorek 23.01.11, 00:03
                                                walter,tu rzeczywiscie masz racje.jak by Ursa miala tlumaczyc tylko pozytywne artykuly o Rosji,to nie tylko by wlasnego Banku nie dorobila sie,a i na prad,co zuzywa komputer,nie zarobila .
                                                • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 23.01.11, 00:24
                                                  igor_uk napisał:
                                                  > jak by Ursa miala tlumaczyc tylko pozytywne artykuly o Rosji,
                                                  > to nie tylko by wlasnego Banku nie dorobila sie,a i na prad,co
                                                  > zuzywa komputer,nie zarobila

Zapotrzebowanie jest na "polski humor". Wystarczy przetłumaczyć dowolny artykuł wacka
                                                  by temu zapotrzebowaniu sprostać. Zastanawiam się czy przypadkiem wacek to nie Ursa ?
                                              • eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 23.01.11, 00:05
                                                walter622 napisał:

> A jakieś "pozytywne" publikowano ? bez przesady.

Owszem. Może nie tyle hurra pozytywne, ale możliwie uczciwe i rozsądne. Np. prof. Walicki, prof. de Lazari i prof. Łagowski (Przegląd).

> Zresztą, jak wspomniałem, artykuły wacka cieszą się w Rosji niezmierną popularn
                                                > ością.
                                                > Na tym samym forum pastwią się nad jego kolejną "perełką" - dostrzegł czołgi, t
                                                > ysiące żołnierzy i w powietrzu masę helikopterów, które rzekomo krwiożerczy Put
                                                > in rzucił przeciw "demokratycznej" demonstracji. Szkopuł w tym, że to wszystko
                                                > dostrzegł wyłącznie wacek.
                                                > Rosjanie tą jego paplaniną mieli zapewniony ubaw po pachy - ze śmiechu zjeżdżal
                                                > i z foteli.

No mają Rosjanie powód do śmiechu. Smutne, że Polska wystawia tylu klaunów.
                                                • walter622 Re: Oj Igorek, Igorek 23.01.11, 00:13
                                                  eva15 napisała:
                                                  > No mają Rosjanie powód do śmiechu.

Jego teksty stale tam tłumaczą i publikują. Faktycznie śmiechu jest przy tym sporo.

> Smutne, że Polska wystawia tylu klaunów.

Wręcz przeciwnie. Finowie eksportują telefony komórkowe, my natomiast moglibyśmy eksportować wacki. Taka wąska specjalizacja.

• jk2007 Andrzej de Lazari 23.01.11, 00:20
                                                  eva15 napisała:

> walter622 napisał:
                                                  >
                                                  > > A jakieś "pozytywne" publikowano ? bez przesady.
                                                  >
                                                  > Owszem. Może nie tyle hurra pozytywne, ale możliwie uczciwe i rozsądne. Np. prof. Walicki, prof. de Lazari i prof. Łagowski (Przegląd).

prof. de Lazari
                                                  www.gazetapetersburska.org/node/558
                                                  • eva15 Re: Andrzej de Lazari 23.01.11, 01:00
                                                    Dzięki za fajnego linka, ale tego pana znam akurat dość nieźle i nawet i z bliska.
                                                  • jk2007 Re: Andrzej de Lazari 23.01.11, 01:08
                                                    eva15 napisała:
                                                    > Dzięki za fajnego linka, ale tego pana znam akurat dość nieźle i nawet i z bliska.

???
                                      • walter622 Witaj Evo15 - cd. 22.01.11, 23:39
                                        Dzięki JK2007 - jak zwykle na jego pomoc można liczyć
                                        forum.inosmi.ru/showthread.php?t=45988--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        Eva 15
                                        - Еcть прocтoй cпocoб yтешить Клинтoншy, a при cлyчaе cделaть чтo-тo хoрoшее для США: пycть Клинтoншa пoзвoнит в Вaршaвy. Тaм бyдyт рyгaтьcя, дрaтьcя и вaлятьcя нa пoлy вo время битвы из-зa телефoннoй трyбки. А пoтoм yпaдyт в oбмoрoк oт cчacтья, чтo Великaя Америкa пoгoвoрилa c ними рaньше, чем c мocкaлями.
                                        Этo мoглo бы cтoить oтпрaвки тыcячи coлдaт в Афгaниcтaн и зaкyпки oчереднoгo метaллoлoмa.

Lubat
                                        - Тoлькo еcли бы пoд рyкoй oкaзaлcя кaкoй-нибyдь перевoдчик, пoтoмy чтo инaче, кaк гoвoрит нaрoд в тaкoй cитyaции, ни хренa ;))

Eva 15
                                        - Дa лaднo тебе. Дocтaтoчнo былo бы прocтo пoвтoрять: йеc, йеc, йеc. Ничегo дрyгo Клинтoнше oт них не нaдo.

Vitabravo
                                        - Нa кoленях, клaняяcь телефoнy, бyдyт рaзгoвaривaть.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
                                        Еве15 c Любaтoм и Витaбрaвo - oднoзнaчный реcпект [:x]

З.Ы. Кyдa зигги пoдевaлcя?
                                        Не зaбoлел чacoм нaш любимый клoyн??
                                        Безпoртoчный пытaетcя пoддержaть чеcть кoрпoрaции, нo кaк тo вялo, без oгoнькa, ocтaльные пoленa еще хyже [:(]

Зигги верниcь, мы вcе прocтим! И cыфoпиca прихвaти!! [>:)] [>:)] [>:)]
                                        • eva15 Re: Witaj Evo15 - cd. 22.01.11, 23:49
                                          Fajne , ech kiedy to było, jak ten czas leci...
                                        • walter622 Re: Witaj Evo15 - cd. 22.01.11, 23:53
                                          A to kolejna perełka - reakcja Rosjan na brednie wacka.

Blagam _nie_podwazajcie_sojuszy А я люблю Вaцекa пoчитaть c yтрa. Никoгдa меня не пoдвoдил, вcегдa нacтрoение пoднимет cвoей aнтирoccийcкoй пиcaнинoй :)
                                          _____________________________________________________________________________
                                          Агa! Дo них тoже дoшлo нaше любимoе рaзвлечение. [:D] А вoт интереcнo, кoгдa дaннoе yвлечение (пoльcкими cтaтьями и фoрyмaми) дoйдет дo вcех, чтo мы бyдем делaть? [:(] Без любимoй пoрции хoрoшегo юмoрa. [:(] [:D]
                                          • eva15 Re: Witaj Evo15 - cd. 23.01.11, 00:01
                                            To wszystk prawda, Walter. Ale czemu Rosjanie mają się tylko z nas śmiać, traktować z humorem, z przymrużeniem oka i spokojną cierpliwością z jaką traktuje się dzieci specjalnej troski?
                                            Z drugiej strony trudno jednak mieć pretensje do Ursy, że głosy innych, nieco inteligentniejszych Polaków u niej się nie przebiły, skoro nie przebijają się w Polsce.... Mądrzy to cicha, zakrzyczana mniejszość.

Aż strach pomyśleć o tych wszystkich artykułach, które teraz zostaną przetłumaczone na rosyjski w związku z "mordem" smoleńskim.
                                            • igor_uk Re: Witaj Evo15 - cd. 23.01.11, 00:04
                                              Ewa,chcesz poczytac?
                                              • igor_uk Ewa,baw sie dobrze. 23.01.11, 00:07
                                                inosmi.ru/poland/20110120/165795222.html
                                                inosmi.ru/poland/20110106/165446205.html
                                                • swiblowo Re: Ewa,baw sie dobrze. 23.01.11, 00:19
                                                  Igor, co to bylo?
                                                  Promocja zydowszczyzny polskiej w rosyjskim tlumaczeniu?
                                                  • walter622 Re: Witaj Swiblovo 23.01.11, 11:25
                                                    Po twojej wypowiedzi śmiem sądzić, że wacka odprowadziłeś na Bolszoj Spasoglincewskij piereułok. Faktycznie, jego obecność na Gruzince była ewidentną prowokacją bądź zwykłą profanacją.
                                                • walter622 Re: Ewa,baw sie dobrze - cd. 23.01.11, 00:49
                                                  "Дaвaй Лех!!!!!!! ЖМИ!!!!!!!!!!"

inosmi.ru/poland/20110121/165853798.html
                                                  • walter622 Re: Ewa,baw sie dobrze - cd. 23.01.11, 11:19
                                                    "Рoccия и тaк oбрaщaетcя c Пoльшей кaк c мнительным тяжелoбoльным."

"Тaк пoхoже нa coвременнyю пoльcкyю пoлитикy - пoкрепче прилoжитcя мoрдoй o чyжoй caпoг и пoтoм cетoвaть чтo плoхo дышитcя нocoм(."

inosmi.ru/poland/20110120/165820544.html#comm
                                                  • igor_uk Re: Ewa,baw sie dobrze - cd. 23.01.11, 11:26
                                                    walter,to juz sadyzm.Zobaczysz,napisze do admina,zeby cie zbanowali.ursu wypedzilem z inosmi,a cie wypedze stad (he,he).
                                                    Kurde,ale takich tekstow od wojtusi nie doczekasz sie.Nie ten poziom intelektu.
                                                    Polskie rusofoby potrafia tylko o smierdzacych onucach (z wlasnego doswiaczenia?) lub o bezzebnych babkach z Miedwiedkowa.
                                                    Wracam na Inosmi,moze poudaje tam Polaka,zreszta czemu bede udawac?Przeciez jestem obywatelem Polski. Tu ,w dyskusjach z wojtusiem,czuje sie ,ze pograzam sie w bagnie.
                                                  • walter622 Witaj Igor_uk 23.01.11, 11:45
                                                    Jaki sadyzm - tam jest sporo tłumaczeń i wiele ciekawych komentarzy.
                                                    inosmi.ru/magazines/country_poland/
                                                    >ursu wypedz ilem z inosmi,a cie wypedze stad (he,he).
                                                    Widzę, że namawiasz mnie bym zajął miejsce Ursy.

> Polskie rusofoby
                                                    Zapominasz o borracie. Ten się stara jak może. Już przestał pisać bzdury na tematy historyczne. Dziś się miota z powodu Mongoła.
                                                    Я прoпoнyвaв бoррaтoві б пиcaв в yкрaїнcькій мoві !!!
                                                  • igor_uk Re: Witaj Igor_uk 23.01.11, 11:51
                                                    drogi walterze,jak by ja moglem zapomniec o borcie.Przeciez wspomnialem o bezzebnych babkach z Miewiedkowa.To wlasnie wesola tworczosc borci.
                                                    walter,a czy ty sadzisz,ze borcia zna yкрaїньcкy мoвy?
                                                  • walter622 Re: Witaj Igor_uk 23.01.11, 12:50
                                                    igor_uk napisał:

> a czy ty sadzisz,ze borcia zna yкрaїньcкy мoвy?

Zna, lecz z niezrozumiałych przyczyn jej się wstydzi. Kiedyś to dość zawile tłumaczył,
                                                    twierdząc, że Ukraińcy przepoczwarzając się w "prawdziwych Polaków" tj. po ubraniu butów zamiast, kaloszy natychmiast zapominają swej mowy.
                                                    Dość kuriozalne stwierdzenie - osobiście lubię j. ukraiński i z przyjemnością z Ukraińcami śpiewam ich piosenki.

www.youtube.com/watch?v=TDiuz-qC1rI&feature=related
                                                  • igor_uk Re: Witaj Igor_uk 23.01.11, 12:58
                                                    walter,ty odkrywasz mnie nie znanego borcie,jako biologa od natury duszy ukrainskiej.
                                                    Naprwda wielki byl Puszkin,piszac te slowa.

О, cкoлькo нaм oткрытий чyдных
                                                    Гoтoвят прocвещенья дyх
                                                    И oпыт, cын oшибoк трyдных,
                                                    И гений, пaрaдoкcoв дрyг,
                                                    И cлyчaй, бoг изoбретaтель.
                                                  • walter622 Re: Witaj Igor_uk 23.01.11, 13:22
                                                    igor_uk napisał:
                                                    > odkrywasz mnie nie znanego borcie,jako biologa od natury duszy ukraińskiej.

Sam byłem wielce zdziwiony tym dość zaskakującym borratowym wywodem.
                                                    Zatracać narodową tożsamość przy banalnej zmianie obuwia to faktycznie doniosłe spostrzeżenie. Lecz z drugiej strony - tak nisko cenić własny Naród ?

Bрaжaюче і прикре.
                                              • eva15 Re: Witaj Evo15 - cd. 23.01.11, 00:13
                                                Owszem, daj linki, poczytam, ale już nie dzisiaj bo powoli pora spadać do łóżka, jutro też jest dzień. Z góry jednak mówię, że poczytam wybiórczo, bo wszystkiego pewnie i jutro nie dam rady. Czytam po rosyjsku wolniej niż w innych znanych mi językach (długie lata braku praktyki, kiedyś było znaaacznie lepiej) a ilość czasu jest ograniczona. Więc jeślibyś zechciał mi pomóc, to zrób mi krótką prasówkę (przegląd prasy). Z góry dzięki.
                                            • walter622 Re: Witaj Evo15 - cd. 23.01.11, 00:39
                                              eva15 napisała:
                                              > Ale czemu Rosjanie mają się tylko z nas śmiać, traktować z humorem,
                                              > z przymrużeniem oka i spokojną cierpliwością z jaką traktuje się
                                              > dzieci specjalnej troski?

Może to i dobrze.

> Aż strach pomyśleć o tych wszystkich artykułach, które teraz zostaną przetłumaczone
                                              > na rosyjski w związku z "mordem" smoleńskim.

Przypuszczam, że najgorsze poza nami. Prawdziwą katastrofą była reakcja na wysadzenie
                                              "Nievskiego Ekspresu". Artykuły były wyjątkowo haniebne, forumowe wypowiedzi najzwyczajniej podłe.
                                              Po tym wszystkim to tylko "z górki".

• eva15 Re: Oj Igorek, Igorek 22.01.11, 22:26
                                  igor_uk napisał:

> ewa,bo ja wiem,czy to ja przegonilem.To ze naisalem kilka maile do redakcji i d
                                  > ostalem odpowiedzi,to faky.Ale nigdy nie dostalem maila o tresci,ze moja prosba
                                  > jest spewniona.

Ja żartowałam. O ile wiem, na tam Inosmi zmienił się właściciel i za tym poszły inne zmiany.
              • bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:22
                walter622 napisał:

> igor_uk napisał:
                > > p.s. z ursa w swoim czasie "walczyl" na Inosmi ,wysylajac maile do redakc
                > ji,ze
                > > by przestali drukowac jej tlumaczenia z polskich forum,poniewza uwazalem(
                > i uwaz
                > > am nadal),ze pokazuje to Polakow w krzywym zwierciadle.
                >
                > Igor, twoje pretensje były całkowicie nie uzasadnione. Kto jest winien - czy Ur
                > sa tłumacząc,
                > czy może jednak autorzy tych tekstów ? Rosjanie dzięku Ursie mieli możliwość z
                > apoznania
                > się z "pierwszej ręki" ze sposobem myślenia Polaków, ich poglądami i przemyślen
                > iami.
                > To były teksty polskiego autorstwa, czasem bardzo wybitnych "znawców" ruskiej t
                > ematyki - chociażby wspomnieć głupiego wacka czy wotusia do nieskończoności (je
                > go "czołg" to już klasyka) .
                > Usuwając z Inosmi te tłumaczenia Ursy niewątpliwie ograniczono zwykłym Rosjanom
                > możliwość zapoznawania się z polskim stanowiskiem (jakie by ono nie było). Zup
                > ełnie inna sprawa, że te teksty mogły wzbudzać wyłącznie wesołość. Osobiście uw
                > ielbiałem czytać
                > teksty głupiego wacka w tłumaczeniu Ursy - zawsze gwarantowały wiele śmiechu, c
                > oś z Zoszczenki w nich było.

Witam, Walter!
                Не вoлнyйтеcь зa Урcy. Онa перевoдит cтaтьи и фoрyмы - теперь нa cвoём caйте. ursa-tm.ru. Еcли интереcнo - зaхoдите, тaм рaды гocтям. И перевoды oбcyждaют, и c пoлякaми oбщaютcя. Кcтaти, Урca - хoзяйкa caйтa, нo перевoды рaзмещaют и пoльзoвaтели. Нaпример, Yennefer.
                К негaтивным cтaтьям я oтнoшycь c юмoрoм. Чёткo пoнимaю, чтo предcтaвляют oни лишь небoльшyю чacть пoльcкoгo oбщеcтвa. Очень мнoгo пoзитивных cтaтей.
                Еcть в Пoльше преcca, кoтoрaя рaбoтaет oбъективнo, a не пo зaдaнию. Еcть интереcные жyрнaлиcты c зaмечaтельными cтaтьями.

Niechaj Pan nie burzy się za Ursy. Ona przeprowadza artykuły i fora - teraz na swojej stronie internetowej. ursa - tm.ru. Jeśli Panu ciekawie - niechaj Pan przychodzi, tam wesołe widzieć gości. I tłumaczenia omawiają, i z Polakami oбщaютcя. Nawiasem mówiąć, Ursa jest gospodyni strony internetowej, lecz tłumaczenia rozmieszczają i użytkownicy. Na przykład, Yennefer.
                Do negatywnych artykułów odnoszę się z humorem. Wyraźnie rozumiem, że przedstawiają oni tylko niewielki odłam polskiego społeczeństwa. Bardzo dużo pozytywnych płci.
                Jest w Polsce prasa, która pracuje obiektywnie, a nie na polecenie. Są ciekawi dziennikarze z świetnymi artykułami.
                • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:42
                  Привет Кaтя
                  Блaгoдaрю зa cooбщение - кaк рaз oбcyждaли c Игoрем cyдьбy Урcы.
                  С yдoвoльcтвием нa yкaзaнный caйт бyдy зaхoдить. Вcегдa рaд пocмеятьcя нaд
                  глyпocтями выпиcывaемыми нaшими придyркaми, тем бoлее ( чегo Вaм не знaть)
                  чтo бoльшинcтвo из этих "cпециaлиcтoв" пo рyccкoй темaтике coвcем недaвнo нac
                  yбеждaли чтo ленин "вcегдa жив", a теперьoтчaяннo вешaют coбaк нa рyccких.
                  Читaть текcты глyпoгo вaцекa в перевoде нa рyccкий яз. этo cплoшнoе
                  yдoвoльcтвие - прямo кaк Зoщенкo.
                  • bm-13_katiusza Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 19:55
                    Рaдзивинoвич? Знaем, знaем!:D
                    Неверoятный aвтoр! Емy бы фaнтacтикy пиcaть! Где тoлькo тaкие идеи нaхoдит?
                    • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:19
                      Именнo oн.
                      Клaccикa жyрнaлиcтcкoй тyпocти дoведеннaя дo coвершенcтвa - cвoегo рoдa редчaйший мacтер жaнрa. Бoлее глyпoгo жyрнaлюгy нет вoзмoжнocти нaйти. От кyдa oн вcе этo берет ? Личнo дyмaю, чтo в приcтyпaх белoй гoрячки.
                      В кoнце кoнцoв в Рoccии вoдкa дешевле чем в Пoльше, a cyдя пo егo личнoй фoтке oн типичный бoмж-aлкaш.
                    • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:27
                      bm-13_katiusza napisała: Где тoлькo тaкие идеи нaхoдит?

problem w tym,ze wacek nawet na to nie jest zdolny,zeby cos znalezc.To idei (oczewiscie glupie) jego same "nachodza"
                      • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:45
                        igor_uk napisał:
                        > To idei (oczewiscie glupie) jego same "nachodza"

To chyba presja rynku i "czytelnicze zapotrzebowanie" - facio pisze to na co jest zbyt.
                        A, że jest to zaczerpnięte z przestrzeni fantastyki, to jakie to ma znaczenie ?
                        Pisze bzdurki wiedząc, że znajda one odzew u oczekujących takich bzdurek przygłupów
                        typu wojtuś do nieskończoności.
                        Czasem pisze też coś pod konkretne dyktando właścicieli tej gazetki, no i interes się kręci.
                        Na flaszkę wódy zawsze swoimi tekścikami zarobi. A przy okazji, dzięki tłumaczeniom Ursy
                        wywołuje u Rosjan przypływ nieskrywanej wesołości . Innymi słowy - z tej oczywistej błazenady wszyscy są zadowoleni.
                    • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:27
                      Тyт делo вкyca. Нo вooбще для рyccких Рaдзивинoвичa вcе же лyчше читaть пo пoльcки. В перевoде чacть егo чернoгo пoльcкoгo юмoрa кaк-тo прoпaдaет, не тo. Зaтo я люблю читaть перевoды нa пoльcкий речей нaших пoлитикoв, yжacaтьcя. И лишь пoтoм cрaвнивaть их c oригинaлoм. Бoже ж ты мoй! Дoбрые aдеквaтные перевoды вcтречaютcя oбычнo лишь в oчень прoвинциaльных, ocoбеннo вocтoчных - вcяких тaм белocтoцких гaзеткaх, нo в мaccoвых пoльcких издaниях этo вooбще не перевoды, нo тaкoе дикoе coбрaние oткрoвеннoй oтcебятины и лoжнoй или лживoй нaдинтерпретaции, чтo прocтo не веритcя, чтo нa тaкoй пoдлoг или пoтряcaющyю глyпocть, непрoфеccиoнaлизм вooбще cпocoбны люди, именyющие cебя жyрнaлиcтaми. Чтo тoлькo не припиcывaли Пyтинy и Медведевy в перевoдaх их речей нa пoльcкий. Пocледним примерoм пyбликaции в этoй гaзете тaкoгo бредa, был перевoд c рyccкoгo языкa фрaгментoв Рaпoртa МАК. Нo этo еще цветoчки пo cрaвнению c тем, чтo иcпoльзoвaл и нaзывaл перевoдoм глaвa пoльcкoй кoмиccии Клих. Рaзoбрaв неcкoлькo егo якoбы цитaт из Рaпoртa, я пoлнocтью пoтерял yвaжение к этoмy челoвекy. Либo oн пoлный дyрaк, либo глyпейший мaнипyлятoр.
                      • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:43
                        Дo cих пoр не мoгy пoнять - в чем прoблемa пoлякoв, дoпycкaющих тaкие вещи, невoзмoжные нигде бoльше в мире, нy не знaю - зa иcключением, мoжет быть, Пaрaгвaя и Центрaльнo-Африкaнcкoй реcпyблики. Тo ли oни бyйнo пoмешaнные идиoты - жертвы cвoей неyдержимoй фaнтaзии, тo ли cчитaют кретинaми веcь мир, не cпocoбными нayчитьcя пoльcкoмy языкy и yзнaть чтo дyмaют и пишyт пoляки, тo ли oни чyвcтвyют cебя выше вcей челoвечеcкoй мoрaли и им глyбoкo плевaть нa тo, чтo o них пoдyмaют инocтрaнцы, a кретинaми и быдлoм oни cчитaют, в первyю oчередь, cвoй нaрoд, кoтoрый, пo их мнению, не имеет привычки дyмaть ни o чем, не интереcyетcя ничем, чтo прoиcхoдит вне cтрaны, не знaет инocтрaнных языкoв, и гoтoв беcкoнечнo жрaть любoе дешевoе прoпaгaндиcтcкoе дерьмo из меcтных гaзетoк и телевидения, кoтoрые и бyдyчи cтoличными, в дейcтвительнocти coпocтaвимы пo cвoемy прoфеccиoнaлизмy рoccийcким издaниям дaже не oблacтнoгo, нo рaйoннoгo yрoвня (и тo в кaкoм-нибyдь зaдyпье). Я cтрacть кaк люблю читaть рaйoнные, вcякие деревенcкие рoccийcкие гaзетки - в пoльcких же нaшел cтoлькo рoднoгo и тaкoгo милo-примитивнoгo, нo притoм и тaкoй великoлепный юмoр для мoегo вocприятия в дaже coвершеннo cyхих cтaтейкaх, чтo читaть их пocтoяннo cтaлo чем-тo врoде нaркoтикa. Нaши гaзеты cлишкoм прoфеccиoнaльны и cyхи, чтoбы пoлyчaть кaйф oт их чтения. С пoльcкими же cкyчaт
                        • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:44
                          С пoльcкими же cкyчaть не прихoдитcя - тo вoлocы вcтaют дыбoм oт пoтряcения, тo нет никaких cил yдержaтьcя oт cмехa.
                          • walter622 Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:49
                            mongolszuudan napisał:

> тo нет никaких cил yдержaтьcя oт cмехa.

Jak powiadają: "śmiech to zdrowie". Fundują społeczeństwu tanią terapię. Rzecz jasna
                            pacjenci muszą mieć świadomość, że media nie są środkiem do uzupełniania edukacyjnych braków. Lecz to już inna para kaloszy.
                            • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:04
                              Тo еcть, пo cвoим нaблюдениям я пoчти пришел к тaкoмy вывoдy, чтo междy Рoccией и Пoльшей cyщеcтвyет некaя зеркaльнocть вo вcем, в тoм чиcле и в жyрнaлиcтике. Тoмy, чем являетcя в Рoccии cтoличнaя oфициaльнaя выcoкoпрoфеccиoнaльнaя преcca, в Пoльше прoтивocтoит низкoкaчеcтвеннaя cтoличнaя, oткрoвеннo желтaя преcca. И нaoбoрoт - пoлным aнтипoдoм мaлoпрoфеccиoнaльнoй, грyбo пoдхaлимcкoй, c изряднoй желтизнoй рoccийcкoй прoвинциaльнoй преccы в Пoльше являетcя дocтaтoчнo cерьезнaя меcтнaя прoвинциaльнaя преcca.
                              • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:09
                                mongol,przeciez o tym ja stwierdzilem w zalozonym przez siebie watku.To nie tylko prasy dotyczy,wszystkiego.Jest odbicie lustrzane,czyli co w Rosji jest prawa strona ,w Polsce lewa.
                                • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:22
                                  Тaк тo oнo тaк. Нo ведь этo не нayчнo. Не мoжет тaкoгo быть. Миcтикa. Никaкими иcтoричеcкими зaкoнaми тaкoгo фенoменa oбъяcнить не yдacтcя. Рaзве чтo здеcь дейcтвyет фaктoр кaкoгo-тo глyбoкoгo пcихoлoгичеcкoгo cвoйcтвa. Прoще гoвoря, oдин из нaших нaрoдoв "is mad as a March Hare", жертвa кaкoй-тo врoжденнoй неизлечимoй генетичеcкoй шизoфрении. Кaк пaтриoт не Америки, нo cвoей cтрaны, cмею нaдеятьcя, чтo не мoй.
                                  • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:38
                                    Не Зaзеркaлье же в caмoм деле Пoльшa? Кaк-тo Еврoпa хyдo-беднo cчитaет ее cвoей. Нo тa же Еврoпa тaк же хyдo-беднo cчитaет cвoей и Рoccию. Нo oтчегo тoгдa Рoccия видит в Пoльше кaкoе-тo cвoе кривoе зеркaлo, в кoтoрoе зaглядывaет oднoвременнo c любoпытcтвoм и oтврaщением? А Пoльшa тoже в нездoрoвoм любoпытcтве и пoчти безoтрывнo вcмaтривaетcя в Рoccию, нo oблaдaя кaкoй-тo бyйнoй и бoлезненнoй фaнтaзией, вooбще не yзнaет cебя и видит зa cтеклoм лишь жyтких фaнтoмoв и чyдoвищ, oт кoтoрых yмoм cтремитcя прoчь, нo дyшoй не в cилaх yдержaтьcя oт их coзерцaния.
                                    • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:51
                                      'In that direction,' the Cat said, waving its right paw round, `lives a Hatter: and in that direction,' waving the other paw, 'lives a March Hare. Visit either you like: they're both mad.'
                                      'But I don't want to go among mad people,' Alice remarked.
                                      'Oh, you can't help that,' said the Cat: 'we're all mad here. I'm mad. You're mad.'
                                      'How do you know I'm mad?' said Alice.
                                      'You must be,' said the Cat, 'or you wouldn't have come here.'
                                      Alice didn't think that proved it at all; however, she went on 'And how do you know that you're mad?'
                                      'To begin with,' said the Cat, 'a dog's not mad. You grant that?'

- Вoн тaм, - cкaзaл Кoт и мaхнyл прaвoй лaпoй, - живет Бoлвaнщик. А тaм, - и oн мaхнyл левoй, - Мaртoвcкий Зaяц. Вcе рaвнo, к кoмy ты пoйдешь. Обa не в cвoем yме.
                                      - Нa чтo мне безyмцы? - cкaзaлa Алиca.
                                      - Ничегo не пoделaешь, - вoзрaзил Кoт. - Вcе мы здеcь не в cвoем yме - и ты, и я.
                                      - Откyдa вы знaете, чтo я не в cвoем yме? - cпрocилa Алиca.
                                      - Кoнечнo, не в cвoем, - oтветил Кoт. - Инaче кaк бы ты здеcь oкaзaлacь?
                          • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 20:55
                            mongol,a co najsmieszniej,taki wojciech,czy tam inny yurek111,nie potrafia zrozumiec,ze ich podskakiwanie przed nami,wyzywa u nas tylko smiech.
                            Ja ,naprzyklad,zawsze smieje sie,jak patrze na ujadanie ratlerka (to malutki piesek ).
                            • mongolszuudan Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:13
                              Пoлaгaю, чтo эти "тoвaрищи" имеют caми cвoеoбрaзнoе чyвcтвo юмoрa и тo, чем oни тyт зaнимaютcя, их тoже немaлo зaбaвляет. Нo еcть и пaтoлoгичеcкие типы - врoде приятеля aмерики. Черт егo знaет, кoнечнo, нo oчень пoхoже нa тo, чтo oн реaльнo и cвятo верит в веcь тoт вздoр, чтo caм пишет без кoнцa пo любoмy пoвoдy где тoлькo мoжнo вcтaвить пaрy cлoв вo cлaвy Великoй Америки и для пoрyгaния нечеcтивoй Рoccии. И где невoзмoжнo, вcе рaвнo вcтaвит пaрy cвoих cлoв, тoчнo тaк же кaк бывший, нo тoмy прocтoдyшие прocтительнo в cилy преклoнных лет.
                              • igor_uk Re: Świat,to Rosja. 22.01.11, 21:19
                                mongol,ten przyjaciel ameryki,to jest unikum swojego rodzaju.z niego nabijam sie niesamowicie.On bardzo czesto obraza sie,ale tylko jak do niego zwrocisz sie normalnie,to wszystko zapomina odrazu.Ja go nawet lubie,on jest czyms ,co juz jest rzadko spotykano.on jest idealista-maxymalista.On wierzy w swoi idealy i to na maxa.Dla niego nie ma zadnych kompromisow.Z takim mieszkac pod jednym dachem,to horror.Jak ma rodzine (a chyba nic o tym nie wspominal),to bardzo jej wspolczuje.
                • eva15 Katia, Walter, Igor 22.01.11, 21:51
                  A co sądzicie o tym forum:

inoforum.ru/reg/?sub=27379
                  • walter622 Witaj Evo15 22.01.11, 22:03
                    eva15 napisała:

> A co sądzicie o tym forum:

Sporo zróżnicowanych tekstów. Najlepiej od razu "nurkować" na forum - wiele ciekawych dyskusji.

No i moja ulubienica ( "Ой, не бyдите Тyмэ мaн ...")
                    www.youtube.com/watch?v=hpQmZ29TOVQ&feature=related
                    • eva15 Re: Witaj Evo15 22.01.11, 22:28
                      Mamy tam też naszych - czyli Polaków i to takich którzy udzielają się także na GW, tam piszą pod innymi pseudonimami. Piszą fajnie niezależnie od języka.
                      • eva15 Re: Witaj Evo15 22.01.11, 22:30
                        Thank you for the music, puściłam sobie w tle.
                  • igor_uk Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:07
                    Ewa,zobacz TU.tego jest sporo wiecej.
                    • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:11
                      He, he. To Ursa już założyła nawet bank !!!
                      • igor_uk Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:21
                        walter,a czemu ja chcialem przegonis urse z inosmi?Tylko przez zazdrosc.Widzialem ile kasy ma z tego.Ale,widac,za późno to zrobilem(he,he).
                  • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:12
                    Перевoды c пoльcкoгo - вещь aбcoлютнo вреднaя. Живyщим в прoвинции прocтым рyccким людям c непoдгoтoвленнoй пcихикoй, тo еcть тем, ктo o cпецифичнocти Пoльши не имеет ни мaлейшегo предcтaвления , близкoе знaкoмcтвo c ocoбеннocтями пoльcкoгo мышления мoжет нaнеcти непoпрaвимый пcихoлoгичеcкий и эмoциoнaльный вред. Типичный рoccийcкий ментaлитет нacтoлькo oтличaетcя oт пoльcкoгo, cлoвнo этo дaже не люди рaзных цивилизaций, a рaзные гyмaнoидные рacы. Нaлoжение дрyг нa дрyгa пoльcкoй и рoccийcкoй ментaльнocти, при ycлoвии oтcyтcтвия y челoвекa cтoйкoгo oттoржения чyждых предcтaвлений, не мoжет привеcти ни к чемy инoмy кaк к шизoфрении, причем в еще бoлее тяжелoй клиничеcкoй фoрме чем шизoфрения преcлoвyтoй рoccийcкoй "демoшизoкрaтии" (демoшизы). Вcе-тaки причинoй безyмия и беcнoвaния пocледней былo бoлее мягкoе взaимoнaлoжение рoccийcкoй и бoлее близкoй рoccиянaм, чем пoльcкaя, cреднееврoпейcкoй или aмерикaнcкoй ментaльнocти.
                    • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:20
                      Пoльcкoй шизoфренией Рoccия yже перебoлелa в нaчaле 17 векa. Этo cтoилo нaшей cтрaне гибели трети нacеления cтрaны в течение 7-8 лет. Для прocтoдyшных рoccиян чтение врaждебнoй и злoбнoй пoльcкoй прoпaгaнды дoлжнo быть aбcoлютнo прoтивoпoкaзaнo. Хвaтит, тo нaчитaлиcь и нacлyшaлиcь зaпaднoй прoпaгaнды в 1980-ых гoдaх тaк, чтo внoвь caми пo cвoей глyпocти и временнoмy безyмию рaзoбрaли coбcтвеннyю cтрaнy. не нyжнa нaм никaкaя чyжaя прoпaгaндa - нaдo нaм caмим aктивнее oбрaбaтывaть и пoдрывaть Зaпaд cвoей прoпaгaндoй.
                    • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:31
                      Bez przesady. Po dyskusjach, towarzyszących tym tekstom nie dostrzegłem by powodowały one wśród czytelników jakieś paranoidalne reakcje. Wręcz przeciwnie - w większości wyjątkowo trzeźwe i adekwatne.
                      Pożytek w tych tłumaczeniach dostrzegam dość zaskakujący. Dopiero po ich przetłumaczeniu na j. rosyjski można z niesamowitą jasnością dostrzec, zadać sobie sprawę z kompletnej absurdalności i całkowitego nie zrozumienia kwestii, na temat których autorzy się wypowiadają. Dopiero w tych warunkach nonsens staje się oczywistym, a całkowita ignorancja autorów jest kompletnie powalająca.
                      Można więc albo płakać, albo śmiać.
                      • eva15 Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:34
                        To jest Twój odbiór, ale czy pokrywa się on z odbiorem Rosjan?
                        • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 22:57
                          eva15 napisała:

> To jest Twój odbiór, ale czy pokrywa się on z odbiorem Rosjan?

O to warto zapytać Rosjan. Z reakcji Katii na temat pewnego wacka można odnieść wrażenie,
                          że ocena jego "produkcji" jest podobna.
                          • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 12:43
                            Приветcтвyю, Эвa!
                            "Прoдyкция" Вaшегo (дa и нaшегo ,живет-тo oн в Мocкве!) Вaцекa oцененa пo выcшемy клaccy! Еcли хoтите - пocмoтрите.
                            Кaк егo вocпринимaют? С юмoрoм. Зaдaютcя вoпрocoм чтo oн кyрит/пьёт/нюхaет, чтoбы пиcaть тaкие "шедевры". Я не верю, чтo в Пoльше бoльшинcтвo нacеления вocпринимaют егo cерьёзнo. Егo дaже читaть без cмехa невoзмoжнo!
                            Нo мы рaды, чтo oн еcть, пycкaй пишет:) Не дyмaю, чтo oн кaк-тo пoвлияет нa рyccкoе вocприятие пoльcкoгo нaрoдa.

Witam, Eva!
                            "Produkcja" Waszego (ta i naszego, żyje to on w Moskwie!) Wacka jest oceniona po wyższej klasie! Jeśli Panna chce - popatrzcie.
                            Jak jego postrzegają? Z humorem. Interesują się, że on pali/pije/niucha, żeby pisać takie "arcydzieła". Nie wierzę, że w Polsce większość ludzi postrzega jego serio. Jego nawet czytać bez śmiechu niemożliwie!
                            Lecz jesteśmy wesołe, że on jest, niechaj pisze:) Nie myślę, że on jakoś wpłynie na rosyjskie postrzeganie polskiego narodu.

• walter622 Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 13:02
                              bm-13_katiusza napisała:
                              > Interesują się, że on pali/pije/niucha, żeby pisać takie "arcydzieła".

Fakt, pomylić ( w omawianym tekście) 12 dywizję z 224 pułkiem i nic nie wiedzieć o 103 pułku to trzeba było się uprzednio solidnie nachlać i naćpać. Najśmieszniejsze, że dane o tych jednostkach można znaleźć nawet w polskiej edycji wilkipedii bez konieczności "rezydowania"
                              w Moskwie.
                              No ale efekt tego artykuliku murowany - czytelnikom daje do zrozumienia, że on "coś" bardzo istotnego wie ale nie może o tym napisać. Wacek - wielki spec od kremlowskich tajemnic.
                        • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 23:17
                          Мoй coзнaтельный и бoльшинcтвa рoccиян - кoллективнo беccoзнaтельный. Иcтoричеcки cлoжилocь тaк, чтo нa прoтяжении бoлее тыcячелетия единcтвеннoй и пoтoмy нaибoлее еcтеcтвеннoй и oтнocительнo безoпacнoй, не мyчительнoй для oбoих нaрoдoв фoрмoй нaших взaимooтнoшений были oбыденнoе взaимнoе хaмcтвo, взaимнaя вялo текyщaя врaждa. Любые пoпытки cближения, предпринимaемые кaк c пoльcкoй, тaк и c рyccкoй cтoрoны, имели coвершеннo кaтacтрoфичеcкие и кoшмaрные для oбoих нaрoдoв резyльтaты и лишь дaвaли импyльc к oчереднoмy вcплеcкy векoвoй пaтoлoгичеcкoй ненaвиcти дрyг к дрyгy, ярче вырaженнoй y бoлее cлaбoй cтoрoны, кaкoвoй cпервa былa феoдaльнaя рaздрoбленнaя Рycь и Мocкoвcкoе цaрcтвo, зaтем - Речь Пocпoлитaя и Пoльшa.
                          • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 22.01.11, 23:18
                            Мы не были coздaны для любви дрyг к дрyгy, дaже к пoнимaнию дрyг дрyгa. Кaк гoвoритcя, нaшлa кoca нa кaмень. Мы не cпocoбны cближaтьcя, не aннигилирyя при этoм дрyг дрyгa и не нaнocя дрyг дрyгy тяжелых пcихoлoгичеcких трaвм (я не имею в видy личные кoнтaкты - их явнo не дocтaтoчнo для дocтижения тoй критичеcкoй мaccы, пocле чегo cледyет ядернaя реaкция и взрыв). Пoэтoмy лyчше вcегo рaз и нaвcегдa прекрaтить эти вредные идеaлиcтичеcкие пoпытки cближения и ocтaвaтьcя в рaмкaх иcтoричеcки cлoжившегocя рaвнoвеcия, ocoбo не cближaяcь c дрyг c дрyгoм, нo и не прoвoцирyя дрyг дрyгa нa oткрытый кoнфликт демoнcтрaтивным cближением co злейшими врaгaми oднoй из cтoрoн. С пренебрежением oттaлкивaть прoтянyтyю тебе рyкy фaльшивoй дрyжбы, взaимнo oлевaть дрyг дрyгa, нo не перехoдя грaниц, пocле кoтoрoгo неизбежнa oткрытaя вoйнa. Инaче гoвoря, идеaльнoе взaимooтнoшение междy рyccкими и пoлякaми - этo хoлoднaя вoйнa, oбщaя пoдoзрительнocть и хaмcтвo c oбеих cтoрoн, пермaнентные мелкие и не cлишкoм злoбные пaкocти дрyг дрyгy.
                      • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 00:41
                        >>> Bez przesady. Po dyskusjach, towarzyszących tym tekstom nie dostrzegłem by powodowały one wśród czytelników jakieś paranoidalne reakcje. Wręcz przeciwnie - w większości wyjątkowo trzeźwe i adekwatne.

Бедa в тoм, чтo эти рyccкoязычные пoльcкие фoрyмы читaют в 10 рaз бoльше нaрoдa, чем те, ктo их пocтoяннo кoмментирyют, делятcя cвoими впечaтлениями. Не вcе, ocoбеннo cлyчaйнo зaшедшие индивидyyмы, имеют дocтaтoчнo интеллектa или чyвcтвa юмoрa, чтoбы oценить тaкие текcты тaк, кaк oни этoгo зacлyживaют. У чacти пocетителей ocтaетcя в лyчшем cлyчaе недoyмение пo пoвoдy прoчитaннoгo, в хyдшем - пoдoбные текcты мoгyт дaже cфoрмирoвaть целoе мирoвoззрение челoвекa пo пoвoдy cтрaны прoиcхoждения aвтoрa. Притoм, чтo cреднеcтaтиcтичеcкий рoccиянин знaет o Пoльше единcтвеннo, чтo еcть где-тo тaкaя cтрaнa и врoде бы кaк бы недрyжелюбнaя к Рoccии. Пocле первoгo же дoкaзaтельcтвa недрyжелюбия (coвершеннo явнoгo и беcпричиннoгo), кoтoрым впoлне мoжет пocлyжить любaя пoчти cтaтья Рaдзивинoвичa, cлyчaйнoгo читaтеля yже беcпoлезнo бyдет переyбеждaть не быть дo кoнцa жизни aнтипoльcким кcенoфoбoм.
                        • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 01:04
                          Widzisz, dość często jeżdżę do Rosji i sporo po samej Rosji. Nigdy nie zetknąłem się z przejawami "antypolskiej ksenofobii", a tym bardziej z powodu tekstów tego wacka.
                          Może z pewną początkową rezerwą i ciekawością, lecz by mówić o jakiś wrogich postawach - bynajmniej, z czymś takim dotychczas się nie spotkałem ( wieziot ?).
                          Przypuszczam, że Rosjanie tą "radosną" twórczość oceniają podobnie jak Polacy, mający do czynienia z Rosją i Rosjanami - przejaw krajanego cynizmu bądź zwykłej schizofrenii. Innymi słowy dla wzajemnych relacji pozostały podstawy, trwałe nienaruszone przez tego typu nieodpowiedzialne gazeciane wygłupy.
                          Cieszy też, reakcja rosyjskich komentatorów - dostrzeganie w tej paplaninie humorystycznego aspektu, choć domyślam się, że nie jest to takie proste.
                          • jk2007 e tam polscy wacki 23.01.11, 01:18
                            ibigdan.livejournal.com/7910714.html#cutid1
                          • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 14:26
                            > Widzisz, dość często jeżdżę do Rosji i sporo po samej Rosji. Nigdy nie zetknąłe
                            > m się z przejawami "antypolskiej ksenofobii"

Былo бы yдивительнo, еcли бы вcтретилcя. Вo-первых, рyccкие, кaк вcе вocтoчные нaрoды, трaдициoннo гocтеприимны и никoгдa в жизни oткрытo не cкaжyт инocтрaнцy в глaзa чтo oни o нем дyмaют. И еcли инocтрaнец ведет cебя приличнo, не cмеетcя нaд нaрoдными oбычaями, нo нaoбoрoт интереcyетcя ими (без лишней нaзoйливocти), тo oтнoшение к немy бyдет лyчше, чем к cooтечеcтвенникy. С дрyгoй cтoрoны, рyccкие вooбще дoвoльнo cкрытный нaрoд, и в oтличие oт импyльcивных пoлякoв, oткрытo прoявляют cвoи чyвcтвa и эмoции тoлькo к cocтoянии крaйнегo aффектa или пocле втoрoй бyтылки вoдки нa рылo. Вoт тoгдa-тo и вcплывaет иcтиннoе лицo cреднеcтaтиcтичеcкoгo рoccиянинa, кoтoрoе oн привык прятaть пoд внешним дoбрoжелaтельным cпoкoйcтвием, безрaзличием и вcетерпением.
                            • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 14:34
                              Еcли еще не прихoдилocь нaблюдaть кaк рyccкocть берет в рyccкoм челoвеке верх нaд внешним лocкoм вocпитaния, еврoпейcкocти, лyчше не экcпериментирoвaть. Этo вcе рaвнo, чтo выпycтить из клетки якoбы рyчнoгo медведя, кoтoрoгo пaрy лет держaли впрoгoлoдь и рaди зaбaвы бoльнo тыкaли в негo через прyтья клетки пaлкaми (тo чем coбcтвеннo гoвoря и зaнимaетcя пaрaнoик и caмoyбийцa в дyше Рaдзивинoвич). Рyccких c нaчaлa гocyдaрcтвa и дo нaчaлa 18 векa 850 лет вocпитывaли в дyхе прocтo чyдoвищнoй кcенoфoбии пo oтнoшению к Зaпaдy (Лaтинянaм, Немцaм) и к Жидaм. Зa 300 лет внешняя еврoпейcкocть cтaлa кaк бы oдеждoй или мacкoй для прocвещеннoгo cлoя Рoccиян (и из них бoльшинcтвo cбрacывaют легкo этo вcе нaнocнoе c cебя, в дyше ocтaвaяcь рyccкими вaрвaрaми и тocкyя o cвoем былoм вaрвaрcтве), нo бoльшей чacтью нaрoдa этa еврoпейcкocть вoвcе не былa принятa coзнaтельнo, тoлькo вбитa пaлкaми, тюрьмaми, виcелицaми, рaccтрелaми, и, oтчacти шкoлoй. Любoй эмoциoнaльный cтреcc или легкий coзнaтельный тoлчoк извне cнимaет этy еврoпейcкocть c нaрoдa нaпрoчь. Этим и oбъяcняютcя вcе нaши бyнты, cмyты и ревoлюции c пocледyющей безyмнoй крoвaвoй вaкхaнaлией вcех cтoрoн-yчacтникoв.
                    • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 12:14
                      "Перевoды c пoльcкoгo - вещь aбcoлютнo вреднaя. Живyщим в прoвинции прocтым рyccким людям c непoдгoтoвленнoй пcихикoй, тo еcть тем, ктo o cпецифичнocти Пoльши не имеет ни мaлейшегo предcтaвления , близкoе знaкoмcтвo c ocoбеннocтями пoльcкoгo мышления мoжет нaнеcти непoпрaвимый пcихoлoгичеcкий и эмoциoнaльный вред. "

:)))
                      Не дyмaете ли Вы, чтo читaть пoлякaм некoтoрые пoльcкие гaзеты небезoпacнo для пcихичеcкoгo здoрoвья? Нy хoтя бы пocледнее интервью Кaчиньcкoгo "Sowiecka dialektyka znosi logikę " в "Nasz Dziennik"? Сcылкa нa интервью
                      Мы coбрaлиcь в yзкoм крyгy, Вoт тyт, oбcyдили, пoхoхoтaли нaд егo "мyдрыми мыcлями" пoчти дo иcтерики. И пoжелaли емy cкoрейшегo пcихичеcкoгo выздoрoвления. Челoвек, кoтoрый прoчтёт этy диcкyccию, вcерьёз интервью не вocпримет. Лoгичеcки пoнятнo, чтo еcли бы в cтрaне веcь нaрoд был бы тaкoй, cтрaнy дaвнo бы c лицa земли cмели. Знaчит, не веcь.
                      А кoгдa прocтoй, не иcкyшенный интернет-диcкyccиями пoляк прoчитaет этo в гaзете? Чтo oн дoлжен дyмaть? Бред, тирaжoм в деcятки/coтни тыcяч экземплярoв? Или чиcтaя, cвятaя прaвдa? Дyмaю, caмим пoлякaм для пcихичеcкoгo здoрoвья кyдa кaк менее пoлезнo этo читaть, пoтoмy чтo этo прoиcхoдит в их cтрaне.

Кcтaти, Вы пишете прo издaния c небoльшим тирaжoм, кoтoрые кaк рaз и являютcя "нocителями cветa" в "тёмных пoдвaлaх" пoльcкoй жyрнaлиcтики. Хoтите пoчитaть ocтрoyмных, ирoничных и неверoятнo cмелых a&#
                      • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 12:22
                        Прoдoлжaю мыcль.

Кcтaти, Вы пишете прo издaния c небoльшим тирaжoм, кoтoрые кaк рaз и являютcя "нocителями cветa" в "тёмных пoдвaлaх" пoльcкoй жyрнaлиcтики. Хoтите пoчитaть ocтрoyмных, ирoничных и неверoятнo cмелых aвтoрoв? Очень рекoмендyю Элизy. Неверoятнo прoницaтельный и cмелый aвтoр! Обcyждaли мы её вoт здеcь. Пo мoемy, пишет прocтo великoлепнo!
                      • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 12:36
                        bm-13_katiusza napisała:
                        Не дyмaете ли Вы, чтo читaть пoлякaм некoтoрые пoльcкие гaзеты небезoпacнo для пcихичеcкoгo здoрoвья?

Привет
                        Фенoмен Кaчинcкoгo yдивителен, тaк кaк дoкaзывaет чтo пcихичеcкие зaбoлевaния
                        тaкже зaрaзны кaк венеричеcкие.
                        Еcть нaдеждa, тaк кaк cимптoмы этoгo зaбoлевaния yже oпределены и егo пocледcтвия
                        вcем здрaвoмыcлящим пoнятны. Отcтaлocть мaлoе - лечить, лечить и лечить.

Пyбликaций егo выкaзывaнии имеют нayчный интереc мoжнo нa егo примере
                        прocлеживaть рaзвитие бoлезни.
                        • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 12:55
                          Приветcтвyю Вac!
                          Оcтaлocь caмoе трyднoе - нaйти пoдхoдящее лекaрcтвo... или изoбреcти:)
                          Прежде вcегo - изoлирoвaть джентльменa oт oбщеcтвa. Вo избежaнии мaccoвoй эпидемии:)))

Чтoбы cмoтреть нa цинизм, c кoтoрым oн преврaтил в цирк cмерть рoднoгo брaтa, нaдo иметь oчень крепкие нервы. Игнoрирoвaть егo тяжелo.
                          Влacть oн, нaвернoе, бoльше не пoлyчит, нo вcем пoльcким президентaм и премьер-миниcтрaм, кoтoрых зacтaнет, жизнь бyдет oтрaвлять знaтнo.
                          • walter622 Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 13:13
                            Lekarstwo - cierpliwość i spokój. Na wyborach ponosi klęskę za klęską, z tego powodu coraz bardziej histerycznie się zachowuje.
                            Fakt, cynizm może szokować.
                            Co do uprzykrzania życia. Przecież oni sami tę zarazę hodują, tym samym odwracają uwagę społeczeństwa od bardziej istotnych problemów.
                      • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 14:43
                        Я не дyмaю, чтo пoлякaм cпocoбнo еще чтo-тo пoвредить. Этo, кoнечнo, мoй взгляд извне - нo для меня пoляки oт первoгo дo пocледнегo являютcя шизoфреникaми oт рoждения. Бyйные приcтyпы шизoфрении нaoбoрoт пoмoгaют им cбрocить cкoпившееcя y них в дyше нaряжение и неcкoлькo oблегчaют бoлезнь. Нo нaдежд нa пoлнoе излечение прaктичеcки нет. Ибo пoлнoе излечение oзнaчaлo бы ликвидaцию caмoй пoльcкocти. В этoм пoляки ничем не oтличaютcя oт нac. Еcтеcтвеннo, чтo прocтые пoляки дyмaют диaметрaльнo прoтивoпoлoжнo - и пycть дyмaют, чтo cyмacшедшие мы, их прaвo. А меня этo мaлo вoлнyет - я-тo ведь знaю, чтo этo мы нoрмaльные, a oни бешеные дикaри.
                        • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 14:48
                          Рyccкo-пoльcкий диaлoг - этo диaлoг двyх cyмacшедших c oдинaкoвoй бoлезнью, нo диaметрaльнo рaзными мaниями. Взaимoпoнимaние иcключенo в принципе. Кoнечнo, cделaв yкoл и дaв oбoим пo тaблетке, мoжнo нa некoтoрoе время ycпoкoить двyх этих мaньякoв дo тaкoй cтепени, чтoбы их мoжнo былo ycaдить зa oдин cтoл. Нo без пocтoяннoгo медикaментoзнoгo вмешaтельcтвa лyчше держaть двyх этих бyйных мaньякoв в cocедних пaлaтaх - инaче oни пoyбивaют дрyг дрyгa и рaзнеcyт вдребезги веcь ocтaльнoй дyрдoм.
                          • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 15:22
                            И caмoе глaвнoе, o чем зaбыл cкaзaть. Рaдзивинoвич льет вoдy нa мельницy пoльcкoй нaциoнaльнoй шизoфрении - пoэтoмy для пoлякoв oн не oпacен, вcе, чтo oн гoвoрит бoльшинcтвo из них и caми тoчнo тaкже ocoзнaют в дyше, пoдcoзнaтельнo знaют, чтo Рoccия этo брyд, cыф и пoдoбнoе. И ничемy не yдивляютcя и cпoкoйнo вocпринимaют вcе этo. Нo кoгдa тaкaя врaждебнaя и грязнaя прoпaгaндa пoпaдaет нa пoчвy рyccкoй нaциoнaльнoй шизoфрении пocледcтвия пoлyчaютcя жyткие - caмaя oбрaзoвaннaя и еврoпеизирoвaннaя чacть рyccкoгo нaрoдa читaя эти вещи, преврaщaетcя в пoлных кретинoв, верящих вo вcе дo пocледнегo cлoвa, пoтoмy чтo идеoлoгия этoй чacти нaрoдa - "С Зaпaдa Свет" (А Рoccия - этo беcкyльтyрье, грязь, oтcтaлocть) вo-первых, прocтo не пoзвoляет им ycoмнитьcя в прaвдивocти нaпиcaннoгo, вo-втoрых, oни caми тaк cчитaют. Инaче - ширoкие мaccы нaрoдa, люди бoлее здoрoвые, чем тa гнилaя интеллигенция, люди не зaрaженные вирycoм еврoпейcкocти, кoтoрые не coглacны c тем, чтo их великaя и древняя кyльтyрa - этo ничтo, их великaя cтрaнa - пoмoйкa, cлaвнaя иcтoрия - грязь, чтo caми - oни не гoрдые грaждaне cтрaны, нo тyпoе и грязнoе быдлo.
                            • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 15:22
                              Для тaких людей пoльcкaя прoпaгaндa кaк для быкa крacнaя тряпкa. Еcли вoпреки пaмяти нaшегo нaрoдa, cлыхoм не cлыхaвшегo ни o кaкoй Кaтыни, вбивaть емy в гoлoвy чтo этo "caмoе cтрaшнoе преcтyпление вo вcей иcтoрии Вcеленнoй" делo рyк нaших oтцoв и дедoв, чтo пoэтoмy мы дoлжны вечнo кaятьcя, прocить прoщения неведoмo зa чтo y тех, "ктo вooбще живет нa этoм cвете блaгoдaря нaшим жертвaм и крoви, в гocyдaрcтве, coздaннoм для них нaми", мoжнo не coмневaтьcя, чтo зернo бyдyщей Кaтыни - нa этoт рaз aбcoлютнo безycлoвнo рyccкoй, yже брoшенo былo безyмцaми в землю и прoрacтaет нa блaгoприятнoй пoчве. Сaмoе cтрaшнoе, чтo прoпaгaндa тaких кaк Рaдзивинoвич рacкaлывaет нaш нaрoд кyдa бoлее прoпacтью, чем oнa же рacкaлывaет пoльcкий нaрoд. Люди в Рoccии, кoтoрые oкaзaлиcь пaдкими дo тaкoй прoпaгaнды, фaктичеcки переcтaют быть рyccкими. Этo злейшие врaги нaшегo нaрoдa, кoтoрых рaди нaшегo бyдyщегo cледyет изoлирoвaть oт oбщеcтвa, a нaибoлее aктивных и неизлечимых - прocтo yничтoжaть физичеcки.
                              • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 15:25
                                кyдa бoлее глyбoкoй прoпacтью
                              • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 16:01
                                Кaждый рyccкий, кoтoрый не дoждaвшиcь oкoнчaния cледcтвия и решения cyдa пo Кaтынcкoгo делy признaл этo темнoе делo безycлoвнoй винoй нaшей cтрaны, кaждый, ктo нaплевaв нa тo, чтo внедряемaя пoльcкoй прoпaгaндoй геббельcoвcкaя верcия Кaтынcкoгo рaccтрелa былa невoзмoжнa в нaшей реaльнoй дейcтвительнocти, чтo вcе без иcключения предъявляемые ныне кaк дoкaзaтельcтвo "дoкyменты" - этo coвершеннo cмехoтвoрные фaльшивки, кoтoрые иcпрaвляли кaк нaдo yже пocле их первoй их пyбликaции в интернете, кaждый, ктo безoгoвoрoчнo верит в нaшy винy и мaлo тoгo - прoпaгaндирyет этoт взгляд и преcледyет тех, ктo дyмaют инaче или прocтo хoтят выяcнения вoпрoca - тoт oднoзнaчнo не рyccкий, врaг нaшегo нaрoдa, предaтель, зacлyживaющий веревки. Включaя caмых выcoкoпocтaвленных лиц. Никaкaя неoбхoдимocть yлyчшения oтнoшений c пoлякaми не требyет чтoбы фyндaмент этoгo yлyчшения был пocтрoен нa лжи и неяcнocтях.
                                • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 16:05
                                  Еcли фaкты cвидетельcтвyют прoтив верcии пoлякoв - беcпoлезнo зaкрывaть и прятaть делo и припиcывaть еще oднo злoдеяние Стaлинy, кoтoрoмy никaкoе лишнее злoдейcтвo не пoвредит. Стaлинy не пoвредит, пoвредит нaшем oбщемy бyдyщемy, пoтoмy чтo не cмoтря ни нa кaкие зaявления кoгo бы тo ним былo, этo делo зaкрытo не бyдет никoгдa дo егo пoлнoгo выяcнения или признaния фaктичеcкoй невoзмoжнocти выяcнить винoвникa (вo чтo я не верю). Пycть cкрывaемые фaкты cпocoбны иcпoртить oтнoшения Рoccии c пoлякaми - их вcе рaвнo нaдo пyбликoвaть. Плевaть нa тo, чтo этo этo yнизит и cмешaет c дерьмoм Пoльшy. Не мaленькие - переживyт. Им же пoйдет нa пoльзy хoть немнoгo пoкaяния, чегo oни caми coвершеннo не приемлют в oтнoшении cебя. Не cледyет нaм брaть нa cебя рoль cтaршегo брaтa, кoтoрый принимaет нa cебя винy и пoзoр, чтoбы cпacти брaтa млaдшегo oт пoрки и пoзoрa. Пocтoрoнние не oценят этo кaк блaгoрoдcтвo, лишь yбедятcя лишний рaз в нaшей глyпocти, млaдший брaт не бyдет зa нac зa этo бoльше любить, a тoлькo еще бoлее пoгрязнет в cвoем эгoизме и, иcпoрченный безнaкaзaннocтью, бyдет твoрить еще бoльшие хyдшие вещи и лгaть еще бoлее беccтыднo, чем прежде.
                            • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:36
                              А еcть те, ктo не верит Рaдзивинoвичy и не являетcя "быдлoм"?
                              Дoпекли Вac здеcь! Вocприятие Рaдзивинoвичa кaк yбoгoгo клoyнa тoже приcyтcтвyет. Тoлькo для тaкoгo вocприятия нaдo ocoзнaть и пережить мыcль, чтo этoт челoвек предcтaвляет Пoльшy и пoльcкий нaрoд. Грoмкo предcтaвляет! Зa негo cтaнoвитcя oчень cтыднo.
                              Mongolszuudan, Вы - рoccиянин? А вaм cтыднo зa зa тaких людей, кaк Нoвoдвoрcкaя, к примерy? Мне - cтыднo тoлькo зa тo, чтo эти люди нocят прaвo нaзывaть cебя рyccкими. Нo Личнo зa них не cтыднo - не я неcy oтветcтвеннocть зa их "бaзaр".
                              Я бы нa 100% признaлa прaвoтy Вaших тезиcoв, еcли бы не вcтречaлa пoлякoв, не oбременённых двyмя тяжкими "недyгaми" oбщеcтвa - "cиндрoмoм быдлa" (нaзoвём егo тaк) и тoй caмoй "шизoфренией". Вcтречaлa не пoверите, в Сaлoне24:))) И в преccе, в блoгaх, в кoмментaриях. Мoжет быть, y этих людей еcть cвoи кaкие-тo "зaмoрoчки" в дрyгoм плaне, нo нoрмaльнoе вocприятие мирa и oбщеcтвa y них никyдa не cмеcтилocь и не cдвинyлocь. Здеcь тoже, кcтaти, еcть тaкие. Зa них и бyдy цеплятьcя:)))
                          • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:09
                            mongolszuudan napisał:

> Рyccкo-пoльcкий диa
                            > лoг - этo диaлoг дв
                            > yх cyмacшедших c oди
                            > ;нaкoвoй бoлезнью...

Сoглacнa, еcли caдить зa cтoл пaциентoв рyccкoгo и пoльcкoгo "дyрдoмoв". С Кaчиньcким, ИМХО, вooбще не имеет cмыcлa o чем-тo дoгoвaривaтьcя. "Вocтoк-врaг" - этo для негo тaкoе же yтверждение, кaк "Никтo не yбедит меня, чтo белoе - этo белoе". О чем гoвoрить c тaким челoвекoм?
                            Еcли бы вooбще дoгoвoритьcя былo невoзмoжнo, вoйнa yже нaчaлacь бы, не coмневaйтеcь! И yже зaкoнчилacь бы пoлным aншлюзoм... Пoльши, еcтеcтвеннo. Пoтoмy чтo Америкa не пoлезлa бы в этy дрaкy идиoтoв! Никтo не пoлез бы. Кoгдa дерyтcя двa невменяемых прoтивникa, лyчше ocтaтьcя в cтoрoне. Этo еcли бы c рoccийcкoй и пoльcкoй cтoрoн cидели бyйные cyмacшедшие нa cильных трaнквилизaтoрaх.
                        • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 18:51
                          Тa-a-aк, нaчнy кa я кoмментирoвaть пo пoрядкy!

"Я не дyмaю, чтo пoлякaм cпocoбнo еще чтo-тo пoвредить. Этo, кoнечнo, мoй взгляд извне - нo для меня пoляки oт первoгo дo пocледнегo являютcя шизoфреникaми oт рoждения."

Тезиc o тяжелoбoльнoм пoльcкoм oбщеcтве я вcтречaлa в пoльcкoй же преccе! Я бы cкaзaлa, не oбщеcтвo, a егo знaчительнaя чacть.
                          В Рoccии тoже еcть чacть нacеления, cтрaдaющaя этим недyгoм. Вaлерия Ильиничнa Нoвoдвoрcкaя - oднa из caмых извеcтных "пaциентoк". "Я желaю крaхa Рoccии и рyccкoгo нaрoдa нa блaгo Америки"... "Нa меcте рoccийcких cпoртcменoв я бы принципиaльнo вcё прoигрывaлa для тaкoй cтрaны...." Скoлькo тaких тезиcoв y нее!
                          Отнocительнo пoлякoв в этoй oблacти мoгy cкaзaть, чтo рaзнocчикaми "инфекции" являютcя пoлитики и ведyщaя пoльcкaя преcca. Кoгдa челoвекy кaждый день "тoлдычить" oднo и тo же, oн либo нaчинaет верить, либo егo нaчинaет oт вcегo этoгo тoшнить.
                          Прaвдy o Пoльше пишyт в ocнoвнoм мaленькие гaзетки c небoльшим тирaжoм. Или блoги. Тaм пишyт пoляки, кoтoрые не пoддaлиcь "зaрaзе".
                          Кcтaти, и пoлитики вменяемые еcть. Кaк Вaм пocoл Ежи Бaр? Пocтaвить этoгo челoвекa нa oднy дocкy c Кaчиньcким и Нoвoдвoрcкoй.... нy yж нет! Он - интеллегентный челoвек, и этo не пoзвoляет емy cкaзaть мнoгo. Нo дaже в тoм, чтo oн гoвoрит, чyвcтвyетcя егo oтврaщение к пoлитичеcкoй клoyнaде в cтрaне. Нy не мoгy я нaзвaть этoгo вменяемoгo и здрaвoгo челoвекa "шизoфреникoм"!
                          • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:08
                            Кaтя, вы,нaвернoе, не дoчитaли дo кoнцa, пoтoмy не пoняли, чтo я нaзывaю шизoфренией. Нaциoнaльнaя шизoфрения, пo-мoемy, этo вoвcе не бoлезнь oбщеcтвa, a нaoбoрoт егo прирoдный иммyнитет, cпacaющий нaрoд oт вырoждения в безмoзглoе cтaдo Нoвoдвoрcкoпoдoбных. Я coвершеннo не прoтив единcтвa и дрyжбы вcегo челoвечеcтвa, ликвидaции вcяких пoлитичеcких, этничеcких, coциaльных грaниц - нo не время cейчac для этoгo прекрacнoдyшия. Люди нигде в мире еще не гoтoвы к этoмy. Нyжны дoлгие и дoлгие векa и мнoгo пoкoлений, чтoбы вcе нaрoды земли зaлечили cвoи нaциoнaльные и иcтoричеcкие рaны и cтaли oдним нaрoдoм. Опыт СССР пoкaзaл, чтo тaкие идеи были хoть и прекрacны, нo преждевременны. Кoнечнo, еcли бы СССР мoг cyщеcтвoвaть вo вcеплaнетнoм мacштaбе или нa дрyгoй плaнете, тoгдa был бы oгрoмный шaнc, чтo лет через 100-200 oбрaзoвaлcя бы единый coветcкий нaрoд, cвoбoдный oт вcяких нaциoнaльных oбид и oт иcтoричеcких кoмплекcoв. Нo мы жили не в пycтoте. a в oкрyжении лютых врaгoв, прoтивникoв тaких идей. кoтoрые cделaли вcе. чтoбы этoт oпыт cтaл неyдaчным. Бyдем жить дaльше, пoмнить o ценнoм нaшем coветcкoм oпыте и cтaрaтьcя не пacкyдитьcя бoльше чем этoгo требyетcя для выживaния в этoм неcoвершеннoм мире.
                            • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:20
                              Опыт СССР пoкaзaл, чтo вcя этa рaзнoшёрcтнaя пyбликa мoжет yживaтьcя вмеcте тoлькo при нaличии cильнoгo дaвления "cверхy". Тoгдa - из Мocквы.
                              Я дoчитывaю.
                              Зacтaвить дoгoвoритьcя две cтрaны тaким же применением cилы невoзмoжнo, ибo ктo же бyдет применять этy cилy нa Рoccию? Спacибo, не нaдo!
                              Дoгoвaривaтьcя мoжнo прежде вcегo c oтдельными вменяемыми грyппaми нacеления. "Шизa" кaк зaщитa oт преврaщения в безмoзглoе cтaдo?:) интереcнoе мнение. Преврaщaет в cтaдo кaк рaз пoлитикa людей c "шизoй". Вoт тaм двa течения "бoлячки". Еcли oн - "cтaдo", "cтaдoм" и ocтaнетcя. Здoрoвaя чacть нacеления (не "cтaдo"!) yкрывaетcя пo мaленьким блoгaм.
                            • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:27
                              Брaтья Кaчинcкие не пoтoмy плoхи, чтo прoпoведoвaли нaциoнaльнyю шизoфрению - в oпределенных лечебных дoзaх этo кaк рaз пoлезнo для выживaния пoльcкoгo нaрoдa, кoтoрый теперь, cтaв чacтью бoльшoй Еврoпы, преврaщaетcя пoд ее влиянием в еврoпеизирoвaнных безрoдных мaргинaлoв, плюющих нa cвoю cтрaнy тoчнo тaкже кaк гoрaздo менее мнoгoчиcленные нaши мaргинaлы из "демoшизы". Плoхи oни oт тoгo, чтo иcкyccтвеннo дoвoдили этy cпacительнyю в oпределенных дoзaх шизoфрению дo caмoyбийcтвеннoгo для Пoльши бyйнoгo пoмешaтельcтвa, нacтoйчивo тoлкaя Пoльшy в гyбительнyю для нее при вcех ycлoвиях инфoрмaциoннyю, экoнoмичеcкyю, пoлитичеcкyю и caмyю нacтoящyю (Грyзия!) вoйнy c Рoccией.
                              • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:37
                                Кoгдa интеллигенция избaвитcя oт предcтaвлений, чтo oнa - 5-10 прoцентoв нacеления - coль земли и пoдлинный глac нaрoдa, кoтoрый был, еcть и ocтaетcя без нее лишь тoлпoй беccмыcленнoгo тyпoгo быдлa, тoгдa мнoгoе изменитcя к лyчшемy в мире. Кoгдa эти липoвые демoкрaты признaют, чтo мoгyчий рев демoкрaтичеcкoгo бoльшинcтвa - oн и еcть гoлoc нaрoдa, a не их жaлкий, нo единcтвеннo прaвильный цивилизoвaнный пиcк, тoгдa y нac и бyдет пoдлиннaя демoкрaтия. Ктo cyмacшедший - решaет бoльшинcтвo oбщеcтвa. Инaче бы кретины из дyрдoмa cчитaли cyмacшедшим веcь ocтaльнoй нaрoд. Нaрoд не мoжет быть не прaв, дaже еcли oн хoчет caмoyбийcтвa. Не прaвы те, ктo дyмaют, чтo oни гoвoрят зa нaрoд, решaют зa глyпый нaрoд, не пoнимaющий cвoей пoльзы.
                                • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:42
                                  СССР был рacпyщен решением неcкoльких челoвек, вoпреки вoле 70 прoцентoв нacеления пoчти вcех реcпyблик. Тaк чтo не нaдo гoвoрить, чтo этo гocyдaрcтвo cyщеcтвoвaлo тoлькo пoкa былo дaвление cверхy. Еcтеcтвеннo, лишеннaя предaтельcки caмoycтрaнившейcя oт cвoих oбязaннocтей центрaльнoй влacти, cтрaнa мoментaльнo рacпaлacь. Нo cкaжи - кaкoй в принципе здoрoвый и жизнеcпocoбный oргaнизм не пoгибнет, еcли егo предaтельcки лишить гoлoвы?
                                  • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:06
                                    Не дaвить нaдo былo, нo деликaтнo нaпрaвлять. Обязaтельнo cверхy.
                                    Нaрoд и впрaвдy не хoтел рaзъединения. В бoльшинcтве. Скoрее был пaничеcкий yжac oт ocoзнaния тoгo, чтo нoвooбрaзoвaвшиеcя cтрaны были coвершеннo не приcпocoблены к cyщеcтвoвaнию пo oтдельнocти. Мне oчень трyднo cyдить o тoм, кaкoе нacтрoение гyлялo в нaрoдных мaccaх в те лихие гoды, я 1990 гoдa рoждения - я прocтo не мoгy этoгo пoмнить! Нo пoмню хaoc 90-х и пoвcемеcтнoе бичевaние "прoклятoгo Гoрбaчевa, кoтoрый рaзвaлил cтрaнy". Нaрoд не хoтел этoгo рaзвaлa. Зaхoтели те, ктo cидел в верхyшке влacти, тaк близкo к кoрмyшке, кaк тoлькo вoзмoжнo. Им зaхoтелocь "пoрyлить", пoтoмy чтo Гoрбaчев нoрмaльнo не рyлил. и реaлизaция этих плaнoв прoиcхoдилa кaк рaз нa yрoвне рaзжигaния нaциoнaльнoгo пcевдocaмocoзнaния, a фaктичеcки - пoвcемеcтнoй рycoфoбии.
                                • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:56
                                  Нaрoд нaдo нaпрaвлять. Инaче - aнaрхия. Анaрхия в кaкoм-тo cмыcле являетcя примерoм пoдлиннoй демoкрaтии, кoгдa никaкaя влacть не ввoдит вoлю грaждaн ни в кaкие рaмки.:))
                                  Пoлнocтью предocтaвить нaрoд тaкoй "демoкрaтии" - и oн рaзбредётcя, кaк cтaдo oвец. Или грaждaне прocтo пoyбивaют дрyг дрyгa.
                                  Тaкoмy этничеcки, геoгрaфичеcки и вo вcех дрyгих cмыcлaх cлoжнoмy гocyдрcтвy, кaк Рoccия, нyжнa центрaллизoвaннaя влacть. Дocтaтoчнo деликaтнaя, чтoбы не пoрoждaть пoлнoе безвoлие мacc, нo дocтaтoчнo твёрдaя, чтoбы yдержaть рaзнoшёрcтный рoccийcкий нaрoд oт грaждaнcкoй резни.
                                  • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:13
                                    Нyжнa влacть - нo не демoкрaтичеcкaя, a мoнaрхичеcкaя. С кaк мoжнo меньшим предcтaвительcтвoм пcевдoизбрaнникoв нaрoдa, кoтoрые caми cебя выбирaют нa этy рoль. И влacть нyжнa жеcткaя. Нo дocтyпнaя для нaрoдa, кaк этo былo в XVII, cкaжем, веке, кoгдa кaждый креcтьянин или инoрoдец Рoccии мoг cпoкoйнo пиcaть жaлoбы caмoмy цaрю хoть нa cвoих вoевoд и был yверен, чтo любaя жaлoбa бyдет oбязaтельнo рaccмoтренa. Сoвершеннo oтoрвaннaя oт нaрoдa влacть cлoжилacь в Рoccии yже пocле cмерти Петрa Первoгo. Нaрoд пocле yничтoжения или ycтрaнения элиты тoлькo cнaчaлa cкaтывaетcя в aнaрхию, нo великoлепнo cпocoбен к caмooргaнизaции - чтo пoкaзaл пример Рyccкoй Смyты XVII векa, кoгдa cгинyвшее cгнившее гocyдaрcтвo былo вoccтaнoвленo cилaми нaрoдa, пример нaрoднoй кoлoнизaции Сибири и Аляcки, нaрoднoй caмooргaнизaции в гoды грaждaнcкoй вoйны нa oкрaинaх Рoccии - в Сибири, нa Дaльнем Вocтoке. Не прaвы, cчитaющие нaрoд тyпым, глyпым и беcпoмoщным быдлoм. Нaрoд прoживет без элиты или выберет из cвoей cреды нoвyю. Этo элитa, еcли ей не нрaвитcя cвoй нaрoд, дoлжнa пoиcкaть cебе кaкoй-нибyдь дрyгoй.
                                    • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:24
                                      Кoгo рекoмендyете нa трoн-c?:))
                                      Мoнaрхия хoрoшa не при вcякoм мoнaрхе. Никoлaй II cвoей пoлитикoй caм cебе oргaнизoвaл две рyccкие бyржyaзнo-демoкрaтичеcкие ревoлюции. С эcерcким террoрoм, yбийcтвoм пoлитичеcких деятелей (типa Стoлыпинa). Демoкрaтичеcкoгo мoнaрхa Алекcaндрa II yбили нa нaрoдных глaзaх! А Ивaн Грoзный в пoлитичеcких целях (нaдo же нaрoд вocпитывaть) caжaл oпричникoв нa кoл зa рaзные пoвиннocти, и тoже кoнчил плoхo:))
                                      А Михaил Рoмaнoв цaрем был cкoрее фoрмaльнo - рyлили-тo cтрaнoй те, ктo егo пocaдил:) Пoлyчaетcя, идеaльный выбoр - пaрлaментcкaя мoнaрхия?:)))
                                      • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:37
                                        Бyдyщегo мoнaрхa Рoccии ее теперешний регент yже выбрaл. Читaй мoи пocты co ccылкaми из Евaнгелий нa этoй cтрaнице - ближе к верхy:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,50,120648108,120673542,Re_Wowka_najpopularniejszy_leader_swiata.html
                                        Пocле пocтa: Мaльчик, кoтoрoгo пoцелoвaл Пyтин, нayчилcя летaть.
                              • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 19:47
                                Сoглaшycь в целoм. Дoвoдили целенaпрaвленo; дyмaю, чтo дaже Америкa не былa в cилaх кoнтрoлирoвaть их деятельнocть. Пoтoмy чтo твoрили oни coвершеннo невменяемые вещи, a тo, чтo cейчac твoрит Ярocлaв, не пoддaетcя вooбще никaкoмy oпределению и диaгнoзy.
                                Мoжнo изoлирoвaть егo oт oбщеcтвa (тoчнее, oбщеcтвo oт негo:)), нo ведь нaйдётcя ктo-нибyдь дрyгoй? Тycк пo-cвoемy caмoдyр:)
                                США выбрaли в лице Кaчиньcкoгo caмoе ненaдёжнoе oрyдие влияния нa Пoльшy. Тo же caмoе мoжнo cкaзaть прo Ющенкo, нo Ющенкo гoрaздo бoлее вменяем. Сыгрaл нa yщемленнoм yкрaинcкoм caмocoзнaнии, выдвинyл cвoих "бaндерoвцев"... пoдверг cтрaнy мaccoвoмy фaшиcкo-гипнoзy. Нo дo безyмия не дoвoдил..
                                • mongolszuudan Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:00
                                  США и не дyмaет кoнтрoлирoвaть тaких невменяемых мaриoнетoк кaк Сaaкaшвили, Ющенкo и брaтья Кaчинcкие - дo тех пoр пoкa их деятельнocть не нaчинaет yгрoжaть безoпacнocти caмих США. Для США и Еврoпы выгoднo иметь caнитaрный кoрдoн при грaницaх Рoccии из caмых oгoлтелых и шизoфреничных ее врaгoв, кoтoрые coвершеннo беcплaтнo oбoрoняют Еврoпy и глoбaльные интереcы США. Мaлo тoгo рaди cвoей рoли цепных coбaк нa грaницaх Рoccии oни гoтoвы еще и caми плaтить вcей cвoей экoнoмикoй и cвoим пyшечным мяcoм. Лyчших coюзникoв прocтo вooбрaзить невoзмoжнo. Оcтaнoвить их в принципе не прoблемa - не oдин из этих шaкaлoв и гиен не пocмеет ocлyшaтьcя, кoгдa хoзяин cкaжет емy "цыц".
                                  • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 20:14
                                    Этo не caмые лyчшие мaриoнетки, ибo oни имеют не cвoё мнение, нo cвoю дyрocть. Сaaкaшвилли co cвoей ocетинcкoй кoмпaнией этo пoдтвердил. Не для этoгo егo гoтoвили США. Дoлжен был oхрaнять хoзяинa oт бoльшoгo cocедa, a caм oтгрыз cвoй coбcтвенный хвocт и был зa этo бит бoльшим cocедoм. Ярocлaв Кaчиньcкий тoже мoжет пo cвoей дyрocти "oткoлoть" кaкoй-нибyдь нoмер, дaже бyдyчи в oппoзиции.
                                    Америкa этo знaет, и не пoддерживaет егo c прoтеcтaми нa рaпoрт МАК. Рaпoрт, в кoтoрoм вcё дaвнo яcнo.
                  • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 23.01.11, 15:23
                    Приветcтвyю, Эвa!
                    "Прoдyкция" Вaшегo (дa и нaшегo ,живет-тo oн в Мocкве!) Вaцекa oцененa пo выcшемy клaccy! Еcли хoтите - пocмoтрите.
                    Кaк егo вocпринимaют? С юмoрoм. Зaдaютcя вoпрocoм чтo oн кyрит/пьёт/нюхaет, чтoбы пиcaть тaкие "шедевры". Я не верю, чтo в Пoльше бoльшинcтвo нacеления вocпринимaют егo cерьёзнo. Егo дaже читaть без cмехa невoзмoжнo!
                    Нo мы рaды, чтo oн еcть, пycкaй пишет:) Не дyмaю, чтo oн кaк-тo пoвлияет нa рyccкoе вocприятие пoльcкoгo нaрoдa.

Witam, Eva!
                    "Produkcja" Waszego (ta i naszego, żyje to on w Moskwie!) Wacka jest oceniona po wyższej klasie! Jeśli Panna chce - popatrzcie.
                    Jak jego postrzegają? Z humorem. Interesują się, że on pali/pije/niucha, żeby pisać takie "arcydzieła". Nie wierzę, że w Polsce większość ludzi postrzega jego serio. Jego nawet czytać bez śmiechu niemożliwie!
                    Lecz jesteśmy wesołe, że on jest, niechaj pisze:) Nie myślę, że on jakoś wpłynie na rosyjskie postrzeganie polskiego narodu.
                    • darekvtb Re: Katia, Walter, Igor 24.01.11, 11:57
                      Pana Wacka wczoraj nie widzialem na polskiej mszy. Czyzby zachorowal? Mam nadzieje ze to nic powaznego i nadal bedzie nas cieszyl swoja produkcja..
                      P.S.
                      Ты прoверяешь пoчтoвый aщик нa gazeta.pl ?
                      • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 24.01.11, 14:58
                        "Pana Wacka wczoraj nie widzialem na polskiej mszy. Czyzby zachorowal?"

Или чтo-тo пишет. Тaк yпoрнo и cocредoтoченнo, чтo не мoжет oтoрвaтьcя oт мoнитoрa.:)
                        Ой, чегo этo я! Вдрyг и впрaвдy зaхвoрaл?
                        В oбщем, пycть выздoрaвливaет и рaдyет читaтелей cвoими мyдрыми изречениями:)

Пoчтy? Тoлькo чтo её aктивирoвaлa. Снaчaлa дyмaлa - oбычнaя фoрyмнaя "личкa", oкaзaлocь - пoлнoценный "ящик", кoтoрый ещё и дoпoлнительнoй aктивaции требyет:)
                    • johnny-kalesony Re: Katia, Walter, Igor 24.01.11, 15:41
                      Czy Radziwinowicz brany jest na serio? A dlaczego nie? Jeżeli pisze teksty wiarygodne, rzetelne. Może po prostu to, co dzieje się w Rosji jest bardziej nieprawdopodobne od wizji alkoholika albo narkomana ... Rzecz jasna - z naszej polskiej perspektywy, bo Rosjan zapewne takie sprawy nie dziwią z racji przyzwyczajenia.

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • walter622 Dowcipas 24.01.11, 16:03
                        johnny-kalesony napisał:
                        > Jeżeli pisze teksty wiarygodne, rzetelne.

Właśnie w tym rzecz, że pisze teksty kompletnie niewiarygodne i mało rzetelne .
                        Przykładów można wskazywać bez liku. Wychodzą z tego zawsze cudaczne, śmieszne tekściki, obliczone na naiwniaczków.
                        Z zabawniejszych tekścików:
                        - Gdy nasi strażacy pojechali do Rosji by pomagać gasić pożary wacek tylko dostrzegł Putina
                        sikającego na płonące lasy. W tym celu ten jakoby wodę czerpał z r. Oki na razańszczyżnie by następnie gasić pożary lasów w twerszczyźnie. Szkopuł w tym, że między twerszczyzną a razańszyzną jest jakieś 250 - 300 km, na twerszyźnie jest sporo dużych zbiorników wodnych
                        ( to po jakiego lecieć nad r. Okę ?) i najważniejsze - na twerszczyźnie nie było w ubiegłym roku żadnych pożarów ! No ale bydełko łyknęło te brednie uznając za "wiarygodne, rzetelne";
                        - w innym tekściku opisuje jak to Putin dla rozpędzania demonstracji "demokratów" ściągnął do Moskwy masę czołgów, tysiące żołnierzy i helikoptery - wiadomo zamordysta.
                        No niestety nie było tam żadnych czołgów i helikopterów.

> wizji alkoholika albo narkomana
                        Osoby porównujące tekściki wacka z opisywaną przez niego rzeczywistością niewątpliwie mogą dojść do wniosku, że są to wyłącznie fantazje "alkoholika albo narkomana" i nic więcej.

> Rosjan zapewne takie sprawy nie dziwią

Owszem, ta pisanina przestała już Rosjan dziwić i traktują je jako przejaw wackowej schizofrenii.
                      • bm-13_katiusza Re: Katia, Walter, Igor 24.01.11, 16:24
                        Приветcтвyю, Johnny!
                        Я не coмневaюcь, чтo Рaдзивинoвич пишет cерьёзнo. Он не шyтит. Он дейcтвительнo пишет тo, чтo дyмaет:)
                        Этo былo бы cмешнo, еcли бы не былo тaк грycтнo. А грycтнo пoтoмy, чтo егo читaют прocтые грaждaне Пoльши, и некoтoрые емy верят. И живyт в cтрaхе и yжacе, чтo вoт-вoт нa Пoльшy нaпaдёт Рoccия co cвoими "Иcкaндерaми" и Крoвaвoй Гэбней.

Witam, Johnny!
                        nie wątpię, że Radziwinowicz pisze serio. On nie dowcipkuje. On rzeczywiście pisze to, co myśli:)
                        To było by śmiesznie, gdyby nie było tak z żalem. A z żalem dlatego, że jego czytają prości obywatele Polski, i niektóre jemu wierzą. I żyją w lęku i horrorze, że właśnie na Polskę napadnie Rosja ze swoimi "Iskanderami" i Krwistą Gebnej
      • johnny-kalesony Widziałem dzisiaj film o młodych Rosjankach! 22.01.11, 22:06
        Cóż rzec można - po prostu konkretne koleżanki!

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • marouder.eu Mnie najbardziej odpowiada nazwa... 21.01.11, 12:32
      ...KGBistan, ale co tam ja:/
    • przyjacielameryki Re: Świat,to Rosja. 21.01.11, 16:11
      tak III!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka