Dodaj do ulubionych

frywolna niepowaga.

30.01.11, 02:25
watek o wydarzeniach w egipcie można podsumować krótko: tratatatatatatatat, bum cyk cyk, bum.

zrobiło sie ciekawie i zarazem niebezpiecznie. z jednej strony cieszy fakt, ze egipcjanie majac dośc opresjiprzebudzili się, wyszli na ulicę i sa o krok od obalenia tyrana. nie ulega też kwestii, ze tyrania w egipcie jest nieporównywalna do tyranii w iranie. irańczycy zazdrościli egipcjanom wolności.
kwestia nadrzedna jest jto obejmie władzę w kairze. jesli bedą to demokraci to nie ma strachu. demokracja ma nadrzędny cel i nie jest nim ani prozachodniość ani antyzachodniość.
demokracja, jakkolwiek chaotyczna jest też pragmatyczna.
jeśli władzę obejmie bractwo muzułmańskie to kupujcie sól i konserwy już jutro.
islamistyczny egipt może popchnąć świat do wojny a to ze względu na swą wpływowość w świecie arabskim. potem zaczna padać kolejne reżimy i ropa znajdzie się w rękach alkaidy.
a to oznacza konflikt jakiego jeszcze nie było.
no jak wam sie podoba mój wypot?
Obserwuj wątek
    • melord Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 05:14
      > no jak wam sie podoba mój wypot?

jako wypot ....podoba sie
    • mara571 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 08:10
      sol i konserwy nam w Europie nie pomoga.
      Mamy liczna V-kolumne. W Nadrenii-Westfalii doliczono sie nie miliona( jak zakladano) lecz 1,5 mln muzulmanow.
      • br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 08:33
        czy czas ich deportowac?
        • mara571 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 08:38
          z tym moze byc problem: spora czesc z nich ma niemiecki paszport.
          Francuzi maja jeszcze gorsza sytuacje.
          • br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 10:13
            skad i dalczeko sie tam znalezli? kto i dlaczego dal im najpierw wizy a pozniej paszporty?
            • bezpocztyonline Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 15:31
              To oni budowali niemiecki dobrobyt już w latach 60-tych XX w.
              Pościągali rodziny, narodziły im się dzieci.

• br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 08:32
      nie wpadaj w pesymizm. to link do dobrej wiadomosci na wypadek gdybys nie dostal tego optymistycznego uploadu prosto w glowke

money.cnn.com/2010/09/20/news/economy/recession_over/index.htm
    • polski_francuz Niezle Felusiak 30.01.11, 08:42
      jak na Teksanczyka bo zobaczyles sprawy w ich zlozonosci. Co nie jest Twoja silna strona.

Porownanie z Iranem bym zostawil, bo Iranczycy mieli dosc uczciwe wybory. Moze troche zafalszowane ale opozycja byla i o malo co wygrala.

Nie czytalem jeszcze wypowiedzi mary. Ale sadze, ze sie niepokoi o emigracje niekontrolowana.

Ja sadze, ze czas monarchii i Faraonow juz minal. I ze nawet kraje Magrebu powinny sobie czesciej glowy panstwa zmieniac. Moze nie co 4 czy 5 lat ale, powiedzmy, co 10 lat. Postep juz bedzie. A przez 10 lat mozna tylko najwyzej dziesiatki milionow ukrasc a nie milardy. Korupcja wiec troche zmaleje.

PF
      • mara571 Re: Niezle Felusiak 30.01.11, 08:52
        owszem niepokoje sie, ale pewnie mi odpowiadasz.
        Zauwaz ciekawa tendencje: wszyscy dyktatorzy straja sie zapewnic sukcjesje synom. Jak na razie udaje sie to tylko w Korei Pln. Ale to nie dziwi.
        I tak sobie mysle, ze lepszym rozwiazaniem dla Maghrebu bylaby restytucja monarchii.
        • polski_francuz Przyklady, kultura azjatycka 30.01.11, 09:06
          Masz racje, ze Kimowie jakos sie utrzymuja. I ma to cos wspolnego ze spolegliwa kultura azjatycka. Ktorej wplyw jest juz bardzo silny poczawszy od pol-Europejczykow i pol-Azjatow Rosjan. Wladze sie szanuje i wladzy sie boi. I z wladza sie nie zadziera. Wladza ma swoje powody by cie w niskiej kondycji trzymac.

A w gruncie rzeczy chodzi o przyklady. W Azji, pamietam dyktatora, premiera Singapuru Lee Kuan Yew, ktory zrobil oaze inteligencji na skrawku gruntu. Putin tez sie Rosjanom dosc udal. Co prawda Rosja nie zakwitla jak tysiac kwitow ale sie nie rozpadla jak Pompeje.

Demokracje daje wieksza szanse ambitnym i inteligentnym sie na wladze zalapac. Ale demokracja to wladza systemu. A nie wladza plemienno-mafijna jak w Magrebie. 10 lat to zdrowy kompromis miedzy demokracja a monarchia.

I jeszcze, prywatnie, ja dosc wierze ze Arabowie nie sa glupsi niz Polacy, Niemcy czy Francuzi. Po prostu, przechodza ich rewolucje troche pozniej.
          PF
          • igor_uk Re: Przyklady, kultura azjatycka 30.01.11, 09:22
            P_F.
            1.Rosianie-polazjaty,poleuropejczyki,co za glebokosc myslenia!(co ty masz na mysli?)
            2.Pompeje sie rozpadli.(co by to znaczylo).
            3.Demokracja daje wieksza szanse ambitnym i inteligentnym zalapac sie na wladze (he,he)-Lepper to tylko jeden z wielu przykladow w Polsce,a na Swiecie? Wiesz ile?
            P_F.Poczytaj co pisze felus i wtedy zrozumiesz,jak ze zalostne wygladaja banaly pisane przez ciebie.
            Z felusiem moge nie zgadazac sie,ale uwazac go za malointeligentnego nie moge.W twoim przypadku nawet nie wiem ,z czym mozno nie zgadzac sie,a twoj stan intelektualny,az prosi sie o komentarz.
            Przeciez to jest forum,gdzie ludzi powinni dzielic SWOIMI przemysleniami,a nie powtarzac rozne glupoty za innymi.
            • polski_francuz Wlaczam Enigme 30.01.11, 09:35
              i co czytam, cytuje:

"Ja temu jelopowi dam w morde, jeszcze cholernik zobaczy. Nie mi sie tylko pod reke podwinie"

Bardzo przepraszam za grube slowa, ale to byl cytat z Enigmy na ktora rzucilem post na ktory odpowiadam.

PF
        • igor_uk Re: Niezle Felusiak 30.01.11, 09:12
          mara,a jestes pewna ,ze tylko w Polnocnej Korei syn przyjal wladze po ojcu?
          Wlasnie to nazywa sie podwojna moralnoscia.O ile Korea Polnocna jest przez Zachod potepiana,poniewaz stawia sie jemu,to naprzyklad taki Azerbajdzan juz nie,chociaz tam wladze po ojcu przyjal rowniez syn i o demokracji nie ma co wspominac.
          mara,nie wiesz czemu tak sie dzieje?I wiesz czemu twoja nie wiedza mnie nie dziwi?
          • mara571 Re: Niezle Felusiak 30.01.11, 09:36
            dzieki za przypomnienie Azarbejdzanu. Zapomnialam.
            Demokracji nie ma, ale jest ropa i gaz.
            W Korei do objecia wladzy szykuje sie juz wnuk.

• igor_uk Re: Niezle Felusiak 30.01.11, 09:41
              mara,nie ma za co.Ale w tym swietle twoje rozumowanie czystosci intencji Zachodu ,jak by troche nabieraja innego koloru,nie prawdaz?
      • mara571 Re: Niezle Felusiak 30.01.11, 09:05
        zarzad Eurokolchozu w Brukseli tez sie zaczyna niepokoic i kaze pisac artykuly uspokajace w oparciu o opinie naukowca z Pricenton.
        wyborcza.pl/1,76842,9021851,Arabowie_nie_zaleja_Europy.html
        • polski_francuz Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:09
          Zgaduje, ze sie zalapalas pare razy na granty z EU. Ja raz stracilem z 4 miesiace na redgaowanie projektu i montowanie konsorcjum a nic z tego nie wyszlo.

Przeszla mi juz ochota by starac sie ich zrozumiec.

Pozdro

PF
          • igor_uk Re: Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:23
            polski_francuz napisał:Przeszla mi juz ochota by starac sie ich zrozumiec.
            A im prawdopodobnie cie tlumaczyc.
            • mara571 Re: Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:26
              Igor, ty nie masz pojecia o czym on pisze.
              Z tego powodu radze ci, nie komentuj postow, ktorych nie rozumiesz.
              • igor_uk Re: Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:39
                mara,nie zartuj! Lepiej odpowiedz co jest z tym dziedziczeniem tronu w Azerbajdzanie.
                Ale masz w jednym racje,komentowac jego posty,jak rowniez twoi,stanowi sie nudno.
                • mara571 powtarzam: nie rozumiesz o czym pisze PF 30.01.11, 09:42
                  chociaz teraz po moim odpowiedzi dla moze sie domyslisz.
                  • igor_uk Re: powtarzam: nie rozumiesz o czym pisze PF 30.01.11, 09:51
                    mara,smiesza mnie wasze popisy wlasna znaczymoscia.I tylko tyle.Ile w tym prawdy,a ile checi popisania sie przed soba?Nie wiem.Dla tego uwazam,takie dyskusji powinni wy prowadzic na prywacie o ile to jest prawda.A jak to tylko popisy,to na nic innego nie zasluguja,jak tylko na kpiny.
                    Czy teraz rozumiesz mara,o co mnie chodzi?
          • mara571 Re: Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:39
            nie, nie zalapalam sie.
            Chociaz raz robilam czesc takiego projektu.
            PS. Ja nie musze sie martwic o forse. I nie moge wybrac, co chcialabym robic.
            Cos za cos.
            • polski_francuz Re: Czytasz w ich glowach, a? 30.01.11, 09:44
              Hm, rozumiem gdzie pracujesz.

No to pozostaje mi Ci jeszcze zyczyc, by szefowstwo bylo sympatyczne. Bo kompetentne to na pewno jest.

Ciag dalszy ranka mnie wzywa.

Pozdro

PF
      • felusiak1 zuzanna jest trochę w ciąży 30.01.11, 17:36
        francuski napisał:
        > Porownanie z Iranem bym zostawil, bo Iranczycy mieli dosc uczciwe wybory.

a zuzanna jest trochę w ciąży. co to znaczy dość uczciwe?
        to mówisz francuski, że kiedy rządzacy decyduja kto może a kto nie może kandydować to wybory są "dosyć" uczciwe? no to w egipcie też wybory są dosyć uczciwe i w chinach i w tunezji. nawet w iraku saddam dopuszczał do dosyć uczciwych wyborów. alebo w polsce przed 1989 rokiem. wybory były dosyć uczciwe.
        weź ty francuski zacznij używać głowy.
        • polski_francuz Wybory Busha jr. 30.01.11, 19:42
          tez byly dosc uczciwe. Zliczano do konca glosy na Florydzie. Gdzie gubernatorem byl brat kandydata.

W tunezji i Egipcie sie opzycja wycofala. Jak nie ma opozycji to jaki masz wybor, no jaki amerykanski?

PF
          • felusiak1 Re: Wybory Busha jr. tez byly dosc uczciwe 30.01.11, 21:19
            ty francuski to masz wenę żeby takie banialuki wciskać. busz wygrał florydę fair and square.
            gore w żadnym liczeniu, przeliczaniu, dodawaniu i odejmowaniu nie uzyskał wiecej glosów niz busz. potem new york times i washington post przeliczył te wszystkie głosy i busz miał ich wiecej.
            gubernator stanu ma niewiele do powiedzenia w wyborach a jeszcze mniej przy liczeniu głosów.
            ani bush ani gore nie musieli być zatwierdzeni przez rzad. w iranie kandydaci musza być zatwierdzeni przez ajatollachów.
            jeśli opozycja wycofuje się z wyborów to znak, że są oszukane zanim się odbedą.
            lepiej powiedz coś na temat tych ostatnich wyborów na białorusi.
            • polski_francuz W porownaniu z amerykanskimi 30.01.11, 21:57
              wyborami Busha jr. vs. Gore, wybor Lukaszenki byl dosc jednoznaczny. Bardzo tylko szkoda, ze uznal ze trzeba przypalowac opozycji.

Ty mi lepiej powiedz o tych wyborach pani z polskim nazwiskiem (Cow cos tam) na Alasce na senatorke. Ponoc trzeba bylo pisac nazwisko na kartach wyborczych i te amerykanskie nieuki misspelled regularnie dzielna rodaczke.

PF
              • felusiak1 Re: W porownaniu z amerykanskimi 30.01.11, 22:59
                Murkowski była senatorem ale w prawyborach doświadczyła konkurencji i przegrała z Millerem.
                mimo wcześniejszej zapowiedzi, że uzna wynik prawyborów i poprze millera, po namysle postanowiła kandydować jako kandydatka write-in czyli dopisana i wygrała.
                fotel senatorski otrzymała po tatusiu, kiedy ten został gubernatorem alaski.
                sarah palin zabrała tatusiowi stołek gubernatora i dlatego lisa jej nie lubi.
                a co do jej koloru, ona jest rózowa republikanką a jakby zmieniła drużynę to byłaby tam prawicowa.
    • wojciech.2345 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 09:28
      Z pewną dozą nieśmiałości chciałbym zauważyć, że to co ogólne dobrze wyjaśniać
      ogólnie. Dlatego zauważam, że młyn jest w kilku krajach Afryki Północnej.

I teraz sensowne jest pytanie o wspólną przyczynę tych zjawisk.
      • polski_francuz Alez o tym mowa 30.01.11, 09:38
        Wojciechu.

Rzady niedemokratyczne. Wyksztalcona coraz lepiej mlodziez. Kiepska sytuacja ekonomiczna. Reszta to didaskalia.

PF
        • mara571 Re: Alez o tym mowa 30.01.11, 09:44
          z tym wyksztalceniem mlodziezy bym nie przesadzala. Tunezja to wyjatek.
          Zycze owocnej dyskusji, wroce kolo poludnia.
      • br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 10:23
        widzisz wojtek chodzi otransformacjie krajow islamskich na duza skale. pomoze tu wyeliminowac fundamentalizm ktory nie pasuje w system swiata zachodniego. wierz mi czy nie wierz ale u nich w teori jak czegos nie uzywasz przez rok to powinienes to oddac biednym. sa tez przciwni stopie zysku chyba tak sie to po polsku nazywa. poza tym rodzinne zwiazki sa tam silne. co nie jest czyms pozadanym gdy chcesz sie manipulowac spoleczenstwem. cala nadzieja w mlodych . ci obala stare koltunskie zwyczaje a wyzwolone baby pojda do roboty prosto z kuchni do pracy w serwisach burdelowych.
    • przyjacielameryki Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 10:27
      Islamiści nie mają w Egipcie żadnych szans dojścia do władzy. Te demonstracje to bunt zwykłych ludzi, w tym studentów przeciwko biedzie, zacofaniu i braku wolności. Duża część społeczeństwa, głównie w dużych miastach jest nieżle wykształcona(często w USA) i ci ludzie nie dopuszczą żadnych islamistów do władzy. W Egipcie, Tunezji i innych potrzebne są najzwyklejsze reformy państwa dające więcej wolności i szans rozwojowych dla ludzi młodych i tylko o to upominają się demonstranci.
      Być może reformatorski duch dotrze do Iranu????
      • wojciech.2345 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 11:44
        przyjacielameryki napisał:
        > Być może reformatorski duch dotrze do Iranu????
        ------------------------------------------------
        Hm.
        Przypomniał mi się Mohammad Reza Pahlawi.

Źle się to skończyło.
      • vladexpat Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 12:20
        przyjacielameryki napisał:

> Islamiści nie mają w Egipcie żadnych szans dojścia do władzy.

Poczytaj sobie historię dojścia do władzy bolszewików w 1917 w Rosji i zrozumiesz, że zerowe szanse dojścia do władzy nic nie znaczą w sytuacji, gdy władza "leży na ulicy" i wystarczy się tylko po nią schylić.
    • you-know-who frywolna powaga. 30.01.11, 10:56
      nie pojeliscie pomyslu f1. on chcial tylko powiedziec, ze zabieraja tu glos ludzie ktorzy nie maja pojecia o egipcie, i ze takie bzdury co oni mowia to on moze tez plodzic. i ma troche racji. wiekszosc z nas nie zna porzadnie egiptu, albo tam nie byla, albo byla 4 dni goniac od jednej piramidy do drugiej w klimatyzowanym autobusie.

ale nie jest tak zle, jak myslisz f1. tobie tez polecam: angielskojezyczna al jazeere, nie abc i foxa, ktore nic nie maja.
      wszystko z pierwszej reki, sa tez bardzo ciekawe rozmowy z mlodymi egipcjanami i... inteligentnymi i atrakcyjnymi egipcjankami. nie mam linka, to bylo na streaming news :-|, musisz mi zaufac.
    • vladexpat Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 12:12
      felusiak1 napisał:

> watek o wydarzeniach w egipcie można podsumować krótko: tratatatatatatatat, bum
      > cyk cyk, bum.
      >
      > zrobiło sie ciekawie i zarazem niebezpiecznie. z jednej strony cieszy fakt, ze
      > egipcjanie majac dośc opresjiprzebudzili się, wyszli na ulicę i sa o krok od ob
      > alenia tyrana. nie ulega też kwestii, ze tyrania w egipcie jest nieporównywalna
      > do tyranii w iranie.

Chyba jedyny przypadek w historii, gdy rewolucja obaliła tyrana u szczytu władzy to Rumunia. Ale obalenie Caucescu było elementem większej wschodnioeuropejskiej całości, więc nawet trudno nazwać to jakimś wyjątkiem.
      Rewolucje, szczególnie zwycięskie, wybuchają gdy władza jest słaba i/lub liberalizuje zarządzanie państwem. Więc próżno liczyć na rychłe zmiany w Iranie. Tym bardziej, że i w Egipcie i w Tunezji możliwy jest jeszcze scenariusz przejęcia władzy przez Islamistów. A to chyba nie jest to, co europejskie tygryski lubią najbardziej.
      • mara571 sadze, ze wiekszosc czytelnikow tego forum sie uba 30.01.11, 12:25
        wi czytajac twoja wypowiedz.
        Przypomne ci tylko, ze Rumunia byla ostatnia kostka domina, ktora upadla w 1989 roku.
        A cala rewolucja sterowali ci, ktorzy mieli o co sie bac.
        • igor_uk Re: sadze, ze wiekszosc czytelnikow tego forum si 30.01.11, 12:36
          mara,ubawilem sie,ale czytajac twoj post.
          Czy ty przeczytala post vlada? I czy zwrocila uwage na te slowa?:

"Ale obalenie Caucescu było elementem większej wschodnioeuropejskiej całości, więc nawet trudno nazwać to jakimś wyjątkiem. "

Mara i jak brzmi po tym ,twoj tekst:

"Przypomne ci tylko, ze Rumunia byla ostatnia kostka domina, ktora upadla w 1989 roku."

mara,staraj sie czytac co pisza forumowiczy ,a co najwazniejsz -probuj zrozumiec, co czytasz.
          • mara571 baw sie dalej, i tak tego nie zrozumiesz 30.01.11, 12:54
            a poniewaz jeste bardzo drobiazgowy sprobuj tutaj wstawic odpowiednie komentarze:

Chyba jedyny przypadek w historii, gdy rewolucja obaliła tyrana u szczytu władzy to Rumunia.
            Nie jest prawda, ze...

Ale obalenie Caucescu było elementem większej wschodnioeuropejskiej całości, więc nawet trudno nazwać to jakimś wyjątkiem.

Nicolae Ceaușescu zostal faktycznie...
            • przyjacielameryki Re: baw sie dalej, i tak tego nie zrozumiesz 30.01.11, 13:37
              mara571 napisała:

> a poniewaz jeste bardzo drobiazgowy sprobuj tutaj wstawic odpowiednie komentarz
              > e:
              >
              > Chyba jedyny przypadek w historii, gdy rewolucja obaliła tyrana u szczytu władz
              > y to Rumunia.
              > Nie jest prawda, ze...
              >
              > Ale obalenie Caucescu było elementem większej wschodnioeuropejskiej całości, wi
              > ęc nawet trudno nazwać to jakimś wyjątkiem.
              >
              > Nicolae Ceaușescu zostal faktycznie...

A rewolucje te zainicjowała polska Solidarność. To jest nasz wielki wkład w wyzwolenie narodów Wschodniej i Środkowej Europy.
            • igor_uk Re: baw sie dalej, i tak tego nie zrozumiesz 30.01.11, 13:55
              mara,nie jestem drobiazgowym,wrecz przeciwnie,to ty wykazala sie tak daleko posunieta drobiazgowoscia,ze wypaczyla calkowicie slowa vlada,a do tego wysmiala go i uwazasz ,ze to jest w porzadku.
        • vladexpat Re: sadze, ze wiekszosc czytelnikow tego forum si 30.01.11, 12:49
          mara571 napisała:

> wi czytajac twoja wypowiedz.
          > Przypomne ci tylko, ze Rumunia byla ostatnia kostka domina, ktora upadla w 1989
          > roku.
          > A cala rewolucja sterowali ci, ktorzy mieli o co sie bac.

Czyli potwierdzasz moją tezę o niemożliwości przeprowadzenia rewolicji w realnej "tyranii"?
          • mara571 Re: sadze, ze wiekszosc czytelnikow tego forum si 30.01.11, 12:58
            teza jest niepelna: wiele zalezy od warunkow zewnetrznych.
            Te zmusily kompanow Nicolae Ceaușescu do usuniecia go i skazania na smierc.
            Inne warunki zewnetrzne utrzymuja rodzine Kimow przy wladzy: Chiny bronia status quo i nawet odsylaja uciekinierow.
            • polski_francuz "...od warunkow zewnetrznych" 30.01.11, 13:16
              No wlasnie. I to te warunki sie zmienily. Globalizacja, na ten przyklad, polozyla na lopatki przemysl tekstylny Tunezji.

I jest to tez odpowiedz Wojtkowi n/t Rezy Pahlawi. To nie te czasy. I inna rewolucja. Tamta byla islamska a ta jest twitterowo-pejsbukowa. Reza wysylala wojo na demonstrantow. Mubarak odcina internet.

PF
              • igor_uk Re: "...od warunkow zewnetrznych" 30.01.11, 13:53
                P_F,nie tylko internet,ostatnio podali ze TV Al Dzazira rowniez jest zakazano w Egypcie.
                Inne czasy i inne metody,ale cel ten sam-utrzymac sie przy wladze.
                ------
            • vladexpat Re: sadze, ze wiekszosc czytelnikow tego forum si 30.01.11, 18:36
              mara571 napisała:

> teza jest niepelna: wiele zalezy od warunkow zewnetrznych.
              > Te zmusily kompanow Nicolae Ceaușescu do usuniecia go i skazania na smierc
              > .
              > Inne warunki zewnetrzne utrzymuja rodzine Kimow przy wladzy: Chiny bronia statu
              > s quo i nawet odsylaja uciekinierow.

Wszystkie rewolucje w ten czy inny sposób uzależnione były od warunków zewnętrzych. A realny lub domniemany udział służb specjalnych własnych i zagranicznych to temat na odrębne opowiadanie.

Jednak żadna rewolucja nie udała się w państwie, które było rządzone "żelazną ręką". Żeby stworzona została "sytuacja rewolucyjna", jak nazywał to klasyk, nie wystarczy, że ludzie mają dosyć. Trzeba jeszcze by mieli na tyle swobody, by mogli zacząć się organizować i wyrażać swoje poglądy bez większej obawy. Tak było we Francji, Rosji i na Kubie. Tak było i w Polsce w latach 80-tych.
              Dlatego też uważam, że rewolucja w zamkniętych Iranie czy Korei Północnej, w odróżnieniu od bardzo liberalnych Egiptu czy Tunezji, obecnie możliwa nie jest.

O Ruminii napisałem, że nawet trudno nazwać jej przypadek wyjątkiem, bo to był jedynie fragment zmian we wschodniej Europie. Więc twoje czepialstwo jest kompletnie bez sensu.
    • polski_francuz Z kim? 30.01.11, 13:35
      z leworucja rzecz jasna.

PF
      • mara571 a co bedzie, kiedy z tego wyjdzie 30.01.11, 13:51
        mullolucja?
        • igor_uk Re: a co bedzie, kiedy z tego wyjdzie 30.01.11, 13:58
          mullolucja? mara,naprawde dobre!
    • polski_francuz Lewak lewakowi nie rowny 30.01.11, 13:54
      w Stanach, lewak to ktos kto chce zakazu sprzedazy broni maszynowej kazdemu kto chce ja miec.

We Francji, wlasnie slyszalem lewaka Melanchone'a, ktory chce konstytucyjnie ograniczyc najwyzsze zarobki na 20x wieksze od najnizszych.

W Polsce? Hm, w Polsce lewak pewnie na msze w niedziele nie idzie. Skubany jeden!

Pozdro

PF
      • felusiak1 Re: Lewak lewakowi nie rowny 30.01.11, 17:42
        polski_francuz napisał:
        > w Stanach, lewak to ktos kto chce zakazu sprzedazy broni maszynowej kazdemu kto
        > chce ja miec.

sprzedaż broni automatycznej jest w usa zakazana od połowy lat 30-tych.
        ktoś kto chce wprowadzić ograniczenie zarobków jest lewakiem wszędzie.

francuski czasem warto jest zapoznać się z tematem zanim sie coś głupiego napisze.
        ty te głupoty znosisz jak kura jajka.
    • igor_uk Re: no i z kim lewak ma sympatyzowac? 30.01.11, 13:56
      nihilistka,jak to nie wiedza komu? Kazdemu ,kto oglosi,ze Amerykanie sa be (he,he).
    • jk2007 Libia - oaza postępu i demokracji 30.01.11, 14:09
      i zadnych islamistow
    • jk2007 rewolucja kolorowa w Egipcie 30.01.11, 14:30
      www.youtube.com/watch?v=7g75RzwHFYI&feature=player_embedded#
      • jk2007 rewolucja kolorowa w Egipcie 30.01.11, 14:51
        ir-ingr.livejournal.com/758075.html
        • vladexpat Ach te wspomnienia. 30.01.11, 18:41
          Spojrzałem na fotki i przypomniały mi się masowe zabawy w berka na ulicach Warszawy i Gdańska w 82-83 roku. Wspominam z łezką w oku. Byłem wtedy taki młody i pełen wiary w lepsze jutro.
          :)
    • jk2007 agent CIA Mohammed El-Baradei prezydentem Egipta? 30.01.11, 15:28
      mihalych-lv.livejournal.com/109002.html
      • vladexpat Lepszy agent CIA niż Al-Kaidy 30.01.11, 18:45
        To tak z praktycznego punktu widzenia. W Kairze byłem ale chciałbym jeszcze kiedyś z ciekawości do Hurgady na wczasy pojechać, więc wolę by u władzy był ktoś przewidywalny.
        • jk2007 Re: Lepszy agent CIA niż Al-Kaidy 30.01.11, 20:26
          vladexpat napisał:
          > To tak z praktycznego punktu widzenia. W Kairze byłem ale chciałbym jeszcze kiedyś z ciekawości do Hurgady na wczasy pojechać, więc wolę by u władzy był ktoś przewidywalny.

moze Osama bin Laden?
          • darekvtb Re: Lepszy agent CIA niż Al-Kaidy 01.02.11, 08:41
            "ревoлюции делaют фaнaтики, a резyльтaтaми пoльзyютcя пoдлецы"
            Swieta prawda!
            Rewolucje w Egipcie mozna zaliczyc do gatunku wewnetrzych spraw USofA i Israela. To ich sfera wplywow, i oni zdecyduja kto tam bedzie faraonem..
            • jk2007 a Kanal Sueski i ropa sudanska? 01.02.11, 08:50
              darekvtb napisał:
              > Rewolucje w Egipcie mozna zaliczyc do gatunku wewnetrzych spraw USofA i Israela. To ich sfera wplywow, i oni zdecyduja kto tam bedzie faraonem..

еcть еще зaинтереcoвaнные игрoки
              • darekvtb Re: a Kanal Sueski i ropa sudanska? 01.02.11, 08:55
                Дyмaю, им не пo зyбaм тaкoй кycoк..
                • jk2007 Re: a Kanal Sueski i ropa sudanska? 01.02.11, 09:05
                  Chiny sa za daleko, zas Rosja dogada sie z Izraelem (Rosja ma asa w rekawie -panstwo Palestyna)
      • you-know-who agent CIA Mohammed El-Baradei 31.01.11, 01:14
        jest nadzieja ze islamizm nie bedzie problemem

co do el baradei, to mam pewne obawy zwiazazne z nim. za dobrze pamietam jego podejrzane zachowanie w iraku i teraz w stosunku do iranu.

ale poniewaz mubarak jest zalezny od waszyngtonu, gorzej nie bedzie; najwyzej tak samo. a moze nawet lepiej?
        • felusiak1 Re: agent CIA Mohammed El-Baradei 31.01.11, 02:47
          reza pahlavi też był "zależny" od waszyngtonu a jednak zrobiło sie gorzej.
          co to znaczy "mubarak jest zależny od waszyngtonu"?
          tańczy jak mu obama gra?
          artykuł który zapodałeś ma poważny mankament. otóż irański protest nie był islamistyczny.
          stał się nim dopiero po tym jak szach opuścił iran. mówi nam, że islamizm nie jest jedyna opcją. zgoda ale w takich sytuacjach wladza wpada w rece tym, którzy są najlepiej zorganizowani.

ps. co to znaczy podejrzane zachowanie el barade'a?
    • wojciech.2345 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 20:34
      Felusiak
      Czy to wywoła korektę na giełdach? Piątkowe -2,48% na Nasdaqu to ciut mało.
      Jak myślisz?

Giełdy zamurowało. Na warszawskiej giełdzie mamy amplitudę ok. 8% na przestrzeni 4 ostatnich miesięcy.
      Oszaleć można.
      • felusiak1 Re: frywolna niepowaga. 30.01.11, 21:26
        korekty dokonują się kiedy balon jest zbyt nadmuchany. inwestorzy czują to i uciekają. potem kiedy ceny spadają ci sami inwestorzy kupują dmuchając ten balon aby potem sprzedać.
        z egiptem jest trochę inna sytuacja. krótkie zamknięcie kanału suezkiego to murowany wzrost cen ropy. 2 mln ton bedziie płynęło do europy o 17 dni dłużej i parę groszy drożej.
        a jak bedzie na giełdach? kto to może wiedzieć? eksperci wypuszczają te swoje ekspertyzy ale jak się je czyta po dwóch, trzech miesiacach człowiek zastanawia się kto mianował ich ekspertami. ja stoje daleko od giełdy.
        • wojciech.2345 dzięki /bt 30.01.11, 21:49
        • br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 01.02.11, 09:38
          masz racje sztuka wrozenia z flakow zwierzat ofiarnych zaginela bezpowrotnie. to co przeraza ze media sa pelne "ekspertow.
    • jaja_na_boczku jak nie pro-zydowski tyran to zle?to walcz se sam 31.01.11, 00:15
      a co to niezydow obchodzi? jak chcesz jedz w imieniu USA na wojne z Egiptem. Mnie to wal iczy będą strzelać do Żydów. skoro maja z nimi porachunki. bo tylko o to tu chodzi a nie demokracje (bzdety - tej nie ma przede wszystkie mna zachodzie)
    • you-know-who f1 nie obejrzy al jazeera english, 31.01.11, 08:35
      tak jak mu to radzilem, nawet gdyby chcial...!?

www.huffingtonpost.com/2011/01/30/al-jazeera-english-us_n_816030.html

HuffPost: Al Jazeera English Blacked Out Across Most Of U.S.
      • ray7 Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 31.01.11, 19:32
        No i mamy klops, a tak narzekali na felusiaka....ropa juz poszla do gory i to jak szybko...felusiak ty napewno nie jestes ekonomista? a moze jasnowidzem? takim jak na przyklad jackowski? to oczywiscie tylko zart...
      • felusiak1 Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 02:00
        cały boży dzień mam w foxnews i cnn na zywo obraz z egiptu to po co mi ajdżazira?
        no ale ty ogladasz to pewnie bedziesz mógł powiedzieć mi dlaczego tak mało kobiet na kairskiej ulicy? pełno ich w nyc i waszyngtonie a w kairze?
        ps. tybetańczycy maja za złe egipcjanom aneksje ich terytorium przed onz przez egipcjan..
        • zbalansowany Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 04:01
          Zabawa jeszcze nie rozpoczeta i nawet gdyby egipt dostal sie w rece fundamentalistow to zwazywszy ze zyje z turystyki, kanalu i pomocy amerykanskiej to nawet zapiekli fundamentalisci beda mieli male pole do manewru.
          Prawdziwy bal bedzie gdy do walca dolaczy Arabia Saudyjska (co nie jest niewykluczone) a wtedy zobaczymy prawdziwe fajerwerki.
          Al Jazeera jest nieco uczciwsza niz reszta masmediow, ale w koncu to program przygotowany dla Arabow a im sie tak szybko oczu zamydlic nie da jak amerykanskiej ciemnocie bo widza co sie naokolo dzieje.
          • darekvtb Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 08:54
            "gdy do walca dolaczy Arabia Saudyjska"

Wykluczone. Tam nigdy nie bedzie rewolucji jesli USofA o tym nie zdecyduje. A po co tam rewolucja, skoro tamtejsza elita jest w pelni lojalna Ameryce?
        • zlotamajka Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 04:15
          cały boży dzień mam w foxnews i cnn na zywo

No to juz wszystko tlumaczy!
          • felusiak1 Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 05:36
            co tłumaczy, mańka?

news jest news w fox, cnn, msnbc, cbs, abc i nbc, w nyt, w wp, w wsj.
            komentarze i opinie są różne ale hard news są te same.

juz niedługo odetną cie od internetu co napawa mnie radością.
            brawo kanada.
            • br0fl0vski Re: f1 nie obejrzy al jazeera english, 01.02.11, 07:44
              money.cnn.com/2010/09/20/news/economy/recession_over/index.htm
              • br0fl0vski f1 01.02.11, 07:54
                man, i love you , pozostaje mi juz tylko modlic sie za ciebie
    • br0fl0vski Re: frywolna niepowaga. 01.02.11, 07:51
      www.crisisgroup.org/en/about.aspx
      www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12320200
    • jk2007 Egipt fotki 01.02.11, 10:20
      ir-ingr.livejournal.com/759936.html
      • ray7 Re: Egipt 01.02.11, 17:39
        Zastanawia mnie jeden fakt...dlaczego jeszcze wojsko nie wkroczylo do akcji?
        • jk2007 Re: Egipt 01.02.11, 17:58
          ray7 napisał:
          > Zastanawia mnie jeden fakt...dlaczego jeszcze wojsko nie wkroczylo do akcji?

nie chce brac odpowiedzialnosci
    • jk2007 Mubarak a USA i gen.Enan 01.02.11, 18:09
      shurigin.livejournal.com/2011/02/01/
      • ray7 Re: Mubarak a USA i gen.Enan 01.02.11, 21:15
        to ze nie chce brac odpowiedzialnosci mnie nie przekonuje...ale temat ktory podales: mubarak a usa...tu tkwi sedno
        • felusiak1 Re: Mubarak a USA i gen.Enan 02.02.11, 03:07
          sedno? wytłumacz mi bo nie bardzo pojmuję.
          • elka-sulzer Re: Egipt 02.02.11, 10:05
            Zastanawia mnie jeden fakt...dlaczego jeszcze wojsko nie wkroczylo do akcji?

W tej chwili im jeszcze nie wypada ... dopiero kiedy "wolne media" zaczna bez obawy wypisywac jak to ulice opanowal niedomyty motloch ktorego nic nie zadawla, wojsko
            "uratuje" sytuacje.
            • elka-sulzer Re: Egipt 02.02.11, 10:35
              Egipt, po dziesiecioleciach scislej wspopracy z "zachodnia demokracja" w tlamszeniu Arabow, wspolpracy w tzw. "wojnie z terrorem", zbyt wiele ma trupow w szafie by patronat w Waszyngtonie pozwolil motlochowi na swobodny wybor wladzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka