Dodaj do ulubionych

Ustąpił, władzę przejęło wojsko

11.02.11, 17:18
I co teraz? Jak prognozujecie?
Obserwuj wątek
    • mlody747 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 17:28
      A nad egipskim wojskiem dowodzą Amis. Jóź to dyskutowaliśmy na wątku: "Pucz wojskowy w Egipcie" i wyszło, ze będzie krwawa rewolucja w tym kraju, dla odstraszenia reszty niewolników w świecie. Przykre.
      • des4 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 17:59
        to chyba dobrze że dowodzą, Arabstwo raczej kiepskie jest w tym temacie
        • mlody747 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 18:35
          Tam gdzieś w dyskusji było, kto rządzi Amis. Cieszysz się?
    • you-know-who gratulacje dla egipcjan!!! 11.02.11, 17:59
      so far so good..

dobrze by teraz bylo aresztowac mubaraka i zabrac mu ukradzione 70 mld.
      • kaszebe12 Piasek w oczy... 11.02.11, 18:09
        " Oddal" wladze wlasnym ludziom , z wlasnego wojskowego klanu.
        • mlody747 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 18:38
          No właśnie. Czyli nic się nie zmieniło. Pozostaje pytanie, czy Egipcjanie dadzą się nabrać?
          • yag-nik Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:07
            Jak widać tak cieszę się choć właściwie jakby powodu do szczęścia moim zdaniem nie ma.
        • yag-nik Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:05
          kaszebe12 napisał:

> " Oddal" wladze wlasnym ludziom , z wlasnego wojskowego klanu.

Też mam takie odczucia, właściwie nic się nie zmieniło a naród się cieszy z czego?
          • kaszebe12 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:24
            -Symbol umiera , system pozostaje...
            • mlody747 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:27
              Izrael się cieszy. Ma szanse rozwinąć się do kanału sueskiego(Amis zdobędą i oddadzą im za darmo).
        • mara571 on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 21:23
          jeszcze wczoraj "piep.. " trzy po trzy o swoich zaslugach i obiecywal, ze zostanie do wrzesnia.
          Wojskowi kupili sobe dzisiaj troche czasu, bo Bractwu Muzulmanskiemu jeszcze nie zalezy na objeciu wladzy.
          Na razie..
          • yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 21:47
            > Wojskowi kupili sobe dzisiaj troche czasu, bo Bractwu Muzulmanskiemu jeszcze ni
            > e zalezy na objeciu wladzy.
            > Na razie..

Nie Bractwo a Bracia Muzułmańscy.
            To po pierwsze.
            Po drugie to taki straszak "zachodu" bo wcale tacy silni nie są chyba że w propagandzie usa.
            • mlody747 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:04
              Od 1979(od rewolucji w Iranie, gdzie uwolnili się z pod kontroli Izraela/Stanów) oni nie zaatakowali zdanego kraju(był już link o tym tutaj ale w angielski). Natomiast Izrael/Stany zaatakował, ile? Mara ma pewnie informacje z Niemiec, gdzie media bardzo słuchają wymienione kraje. Nawet wysyłają oni pomoc gospodarcza regularnie od zakończenia IIWS do Izraela. Ich rzad jest jak w Stanach kontrolowany przez tych samych.
              • yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:10
                > Od 1979(od rewolucji w Iranie, gdzie uwolnili się z pod kontroli Izraela/Stanów
                > ) oni nie zaatakowali zdanego kraju(był już link o tym tutaj ale w angielski).

Ale wiesz jak jest? Jakby co to partia muzułmańska i ludzie wpadają w popłoch, zaczynają się bać bo tak kreowane są "wiadomości" także w Polsce.
                Choć niedawno słyszałam wypowiedź młodego arabisty który otwarcie mówił że w Egipcie ugrupowanie muzułmańskie ma zbyt małe poparcie dziwne co skoro we wszystkich mediach trąbi się że to właśnie oni przejmą władzę gdy Mubarak odejdzie.

> Natomiast Izrael/Stany zaatakował, ile?

Czekaj niech policzę :-) Kilkakrotnie.
            • mara571 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:13
              Bracia Muzulmanscy versus Bractwo Muzulmanskie
              pl.wikipedia.org/wiki/Bracia_Muzu%C5%82ma%C5%84scy
              Ludzie znajacy troche lepiej Egipt anizeli dziennikarze wyslani tam przed rokiem lub kilkunastoma dniami mowia cos innego.
              Bractwo Muzulmanskie jest dobrze zorganizowane, szczegolnie w miejskich slumsach i na wsiach.
              W wyborach kazdego szczebla moze wystawic ludzi bardzo dobrze znanych lokalnie i popularnych.
              • yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:20
                > Bracia Muzulmanscy versus Bractwo Muzulmanskie

Bracia Muzułmańscy i KROPKA nie tu tu bo dziennikarze znający lepiej Egipt, to ugrupoiwanie nazywa się BRACIA a nie bractwo.

> Bractwo Muzulmanskie jest dobrze zorganizowane, szczegolnie w miejskich slumsac
                > h i na wsiach.
                > W wyborach kazdego szczebla moze wystawic ludzi bardzo dobrze znanych lokalnie
                > i popularnych.

Pierdu pierdu marcheweczka, to tak jak Samoobrona po wsiach też jest znana...
                Maro otwórz oczy i poczytaj jakąś inną prasę a później popatrz obiektywnie bo zdaje się że bez Twojej wiedzy "opinia publiczna" robi Ci z głowy sieczkę.
                • mara571 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:57
                  yag-nik napisała:

> Pierdu pierdu marcheweczka, to tak jak Samoobrona po wsiach też jest znana...
                  > Maro otwórz oczy i poczytaj jakąś inną prasę a później popatrz obiektywnie bo z
                  > daje się że bez Twojej wiedzy "opinia publiczna" robi Ci z głowy sieczkę.

Ja szukam informacji wszedzie.
                  I jestem w dosc uprzywilejowanej sytuacji w tych dniach i ogladam wieczorem Phoenixa.
                  Musze powiedziec, ze zrobili kawal dobrej roboty i mieli ciekawych rozmowcow.
                  Do nich nalezeli miedzy innymi Niemcy od lat pracujacy w Egipcie dla fundacji politycznych.
                  I ci z Adenauer Stiftung i ci z Friedrich Ebert Stiftung sa zdania, ze poprzednie wybory w Egipcie wygrali naprawde Bracia Muzulmanscy (niech ci bedzie).

• yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 23:48
                    > I ci z Adenauer Stiftung i ci z Friedrich Ebert Stiftung sa zdania, ze poprzedn
                    > ie wybory w Egipcie wygrali naprawde Bracia Muzulmanscy (niech ci bedzie).

Bracia Muzułmanie to opozycja.
                    W momencie kiedy walczy się z Mubarakiem obarczanym za wszystkie bolączki Egipcjan jest to ugrupowanie w którym pokłada się nadzieję.
                    Jednak Bracia Muzułmanie to nie jest to czego Egipcjanie chcą (przyp. chcą oni państwa świeckiego) a poparcie zyskują tylko ze względu na to że są w przeciwwadze do Mohammeda H. Mubaraka.
                    Czy mogliby wygrać poprzednie wybory? W 2005 stanowili 1/3 w parlamencie. Nie wiem, okazałoby się gdyby przeszli do 2giej tury.
                    Łatwo jest gdybać.
              • mlody747 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:27
                Och naiwności. Kto ich wysłał i kto im płaci? Zawsze pytaj: skąd płyną pieniądze i kto ma korzyści, a zrozumiesz świat.

PS A gdzie podziała się Al-kaida? Nie zdziwiło ciebie ze tak po prostu przestano o tej rzekomej organizacji gadać(ci twoi wysłani reporterzy przestali)? W zamian się pojawiło jakieś bractwo, o którym nikt nie słyszał w przeszłości(słyszymy o jej rzekomej wysokiej organizacji ale jeszcze ten kraj nie mia być gotowy do demokracji, mówiono na zachodzie, kilka dni temu). Wszystko ci pasuje?
                • yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 12.02.11, 00:01
                  > PS A gdzie podziała się Al-kaida? Nie zdziwiło ciebie ze tak po prostu przestan
                  > o o tej rzekomej organizacji gadać(ci twoi wysłani reporterzy przestali)? W zam
                  > ian się pojawiło jakieś bractwo, o którym nikt nie słyszał w przeszłości(słyszy
                  > my o jej rzekomej wysokiej organizacji ale jeszcze ten kraj nie mia być gotowy
                  > do demokracji, mówiono na zachodzie, kilka dni temu). Wszystko ci pasuje?

Jak to gdzie, Al-kaida namierza kolejnych niewinnych w Europie i w USA ;-)
    • you-know-who to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:16
      bedzie inaczej. chyba nie zrozumieliscie tego kto i co tam robi.
      wojsko przejelo wladze, to oczywiste bo innej wladzy tam nie bylo i jeszcze nie ma.
      beda dokladnie takie same wolne wybory jak okraglostolowe w polsce 89,
      wiec pol-wolne. ALE BEDA! a czegos takiego, oddolnej rewolucji ktora sie udala dawno w tamtym rejonie nie bylo (no, mam nadzieje ze sie udala, chyba ze usa+izrael sprobuja mocno wejsc do gry).

to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych.
      a ze wielu zechce ja ukrasc.. licze na to ze sie nie powiedzie.
      mubarak tez probowac to przetrzymac (namawiany za kulisami przez clintonowa?)
      i nic z tego nie wyszlo. teraz tez mlodzi nie popuszcza i beda dokladnie patrzec na dzialania armii, jestem pewien ze za miesiac bedziemy mieli protesty przeciw sulejmanowi.
      • you-know-who Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:39
        tu wiecej
      • you-know-who buzek dal glos 11.02.11, 21:45
        EU Parliament President Jerzy Buzek says the Egyptian people now want the old regime to be completely dismantled.

nie to, zeby mial jakis wplyw, ale w sumie tam jest taka sytuacja ze nikt nie zamierza robic egiptowi pinocheta. w tej sytuacji opinia miedzynarodowa moze sie troche liczyc i wszyscy powinni wyadawac z siebie, jak buzek, pozytywne dzwieki.
      • yag-nik Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:51
        > dawno w tamtym rejonie nie bylo (no, mam nadzieje ze sie udala, chyba ze usa+i
        > zrael sprobuja mocno wejsc do gry).

Próbują?! Tak myślisz?! Ja myślę że USA w tej grze są już dawno...

> to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych.

Owszem i okupiona dosyć dotkliwie, patrz zabici, patrz ranieni, patrz torturowani przez... wojsko.

> i nic z tego nie wyszlo. teraz tez mlodzi nie popuszcza i beda dokladnie patrze
        > c na dzialania armii, jestem pewien ze za miesiac bedziemy mieli protesty przec
        > iw sulejmanowi.

Mam nadzieję choć rozsądek podpowiada mi że tak się jednak może niestety nie stać...
      • polski_francuz Zgadzam sie 11.02.11, 21:52
        to jest rewolucja 30 lat mlodsza od polskiej rewolucji. Oby im sie udala tak jak sie Polsce udala.

PF
        • mlody747 Re: Zgadzam sie 11.02.11, 22:10
          Tak im źle życzysz? To nie ładnie. To tez ludzie z marzeniami i swoimi aspiracjami, pomimo, ze ich wschodni sąsiad tak nie myśli.
          • polski_francuz Alez zycze im dobrze 11.02.11, 22:22
            i chcialbym by im sie rewolucja udala.

PF
            • mlody747 Re: Alez zycze im dobrze 11.02.11, 22:30
              Sa przykładem dla całego okupowanego przez bankierów świat. Są nadzieja.
              • yag-nik Re: Alez zycze im dobrze 11.02.11, 23:48
                Młody łezka mi się zakręciła w oku.
      • zeitgeist2010 Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 12.02.11, 10:33
        you-know-who napisał:
        " bedzie inaczej. chyba nie zrozumieliscie tego kto i co tam robi.
        wojsko przejelo wladze, to oczywiste bo innej wladzy tam nie bylo i jeszcze nie ma. "

Oczywiscie, ze jest to nowa jakosc. Juz zmienila myslenie polityczne i rzeczywistosc w regionie i nie tylko. Nikt tego nie przewidzial a teraz tłumy pseudoznawców zadławiają sie schematami i banałami o „ukradzonej rewolucji, iranami, turcjami, spiskowymi teoriami dziejów bla, bla” Tak jak ten idiota arabista Dziekan z Lodzi w GW, ktory nic nie powiedzial poza stekiem banałów. Jak GW mogla to opublikowac!

Wielu ma tak duzo do powiedzenia PO faktach :) Przed tym zielonego pojecia nie mieli. Na czele z ciołkami z Langley. I o przyszlym rozwoju wydarzen tez nie maja zielonego pojecia. Nikt nie wie co bedzie za miesiac i gdzie.

I to straszenie „Muzulmanem” tez jest smieszne. Tak samo jak straszenie „Turkiem, Zydem, Ruskim, Niemcem”.

Faktem jest, ze Bractwo Muzulmanskie bylo w parlamencie od 2005r i zadnym ekstremizmen sie nie wyróznili

"to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych. a ze wielu zechce ja ukrasc.. licze na to ze sie nie powiedzie. "
        Zasluguja na to, zeby ich odwaga nie poszla na marne. Ciekaw jestem kiedy ktos pierwszy powie cos sensownego o organizatorach i duszach powstania z Tahrir
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka