yag-nik 11.02.11, 17:18 I co teraz? Jak prognozujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlody747 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 17:28 A nad egipskim wojskiem dowodzą Amis. Jóź to dyskutowaliśmy na wątku: "Pucz wojskowy w Egipcie" i wyszło, ze będzie krwawa rewolucja w tym kraju, dla odstraszenia reszty niewolników w świecie. Przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 17:59 to chyba dobrze że dowodzą, Arabstwo raczej kiepskie jest w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: Ustąpił, władzę przejęło wojsko 11.02.11, 18:35 Tam gdzieś w dyskusji było, kto rządzi Amis. Cieszysz się? Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who gratulacje dla egipcjan!!! 11.02.11, 17:59 so far so good.. dobrze by teraz bylo aresztowac mubaraka i zabrac mu ukradzione 70 mld. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Piasek w oczy... 11.02.11, 18:09 " Oddal" wladze wlasnym ludziom , z wlasnego wojskowego klanu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 18:38 No właśnie. Czyli nic się nie zmieniło. Pozostaje pytanie, czy Egipcjanie dadzą się nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:07 Jak widać tak cieszę się choć właściwie jakby powodu do szczęścia moim zdaniem nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:05 kaszebe12 napisał: > " Oddal" wladze wlasnym ludziom , z wlasnego wojskowego klanu. Też mam takie odczucia, właściwie nic się nie zmieniło a naród się cieszy z czego? Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:24 -Symbol umiera , system pozostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: Piasek w oczy... 11.02.11, 19:27 Izrael się cieszy. Ma szanse rozwinąć się do kanału sueskiego(Amis zdobędą i oddadzą im za darmo). Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 21:23 jeszcze wczoraj "piep.. " trzy po trzy o swoich zaslugach i obiecywal, ze zostanie do wrzesnia. Wojskowi kupili sobe dzisiaj troche czasu, bo Bractwu Muzulmanskiemu jeszcze nie zalezy na objeciu wladzy. Na razie.. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 21:47 > Wojskowi kupili sobe dzisiaj troche czasu, bo Bractwu Muzulmanskiemu jeszcze ni > e zalezy na objeciu wladzy. > Na razie.. Nie Bractwo a Bracia Muzułmańscy. To po pierwsze. Po drugie to taki straszak "zachodu" bo wcale tacy silni nie są chyba że w propagandzie usa. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:04 Od 1979(od rewolucji w Iranie, gdzie uwolnili się z pod kontroli Izraela/Stanów) oni nie zaatakowali zdanego kraju(był już link o tym tutaj ale w angielski). Natomiast Izrael/Stany zaatakował, ile? Mara ma pewnie informacje z Niemiec, gdzie media bardzo słuchają wymienione kraje. Nawet wysyłają oni pomoc gospodarcza regularnie od zakończenia IIWS do Izraela. Ich rzad jest jak w Stanach kontrolowany przez tych samych. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:10 > Od 1979(od rewolucji w Iranie, gdzie uwolnili się z pod kontroli Izraela/Stanów > ) oni nie zaatakowali zdanego kraju(był już link o tym tutaj ale w angielski). Ale wiesz jak jest? Jakby co to partia muzułmańska i ludzie wpadają w popłoch, zaczynają się bać bo tak kreowane są "wiadomości" także w Polsce. Choć niedawno słyszałam wypowiedź młodego arabisty który otwarcie mówił że w Egipcie ugrupowanie muzułmańskie ma zbyt małe poparcie dziwne co skoro we wszystkich mediach trąbi się że to właśnie oni przejmą władzę gdy Mubarak odejdzie. > Natomiast Izrael/Stany zaatakował, ile? Czekaj niech policzę :-) Kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:13 Bracia Muzulmanscy versus Bractwo Muzulmanskie pl.wikipedia.org/wiki/Bracia_Muzu%C5%82ma%C5%84scy Ludzie znajacy troche lepiej Egipt anizeli dziennikarze wyslani tam przed rokiem lub kilkunastoma dniami mowia cos innego. Bractwo Muzulmanskie jest dobrze zorganizowane, szczegolnie w miejskich slumsach i na wsiach. W wyborach kazdego szczebla moze wystawic ludzi bardzo dobrze znanych lokalnie i popularnych. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:20 > Bracia Muzulmanscy versus Bractwo Muzulmanskie Bracia Muzułmańscy i KROPKA nie tu tu bo dziennikarze znający lepiej Egipt, to ugrupoiwanie nazywa się BRACIA a nie bractwo. > Bractwo Muzulmanskie jest dobrze zorganizowane, szczegolnie w miejskich slumsac > h i na wsiach. > W wyborach kazdego szczebla moze wystawic ludzi bardzo dobrze znanych lokalnie > i popularnych. Pierdu pierdu marcheweczka, to tak jak Samoobrona po wsiach też jest znana... Maro otwórz oczy i poczytaj jakąś inną prasę a później popatrz obiektywnie bo zdaje się że bez Twojej wiedzy "opinia publiczna" robi Ci z głowy sieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:57 yag-nik napisała: > Pierdu pierdu marcheweczka, to tak jak Samoobrona po wsiach też jest znana... > Maro otwórz oczy i poczytaj jakąś inną prasę a później popatrz obiektywnie bo z > daje się że bez Twojej wiedzy "opinia publiczna" robi Ci z głowy sieczkę. Ja szukam informacji wszedzie. I jestem w dosc uprzywilejowanej sytuacji w tych dniach i ogladam wieczorem Phoenixa. Musze powiedziec, ze zrobili kawal dobrej roboty i mieli ciekawych rozmowcow. Do nich nalezeli miedzy innymi Niemcy od lat pracujacy w Egipcie dla fundacji politycznych. I ci z Adenauer Stiftung i ci z Friedrich Ebert Stiftung sa zdania, ze poprzednie wybory w Egipcie wygrali naprawde Bracia Muzulmanscy (niech ci bedzie). Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 23:48 > I ci z Adenauer Stiftung i ci z Friedrich Ebert Stiftung sa zdania, ze poprzedn > ie wybory w Egipcie wygrali naprawde Bracia Muzulmanscy (niech ci bedzie). Bracia Muzułmanie to opozycja. W momencie kiedy walczy się z Mubarakiem obarczanym za wszystkie bolączki Egipcjan jest to ugrupowanie w którym pokłada się nadzieję. Jednak Bracia Muzułmanie to nie jest to czego Egipcjanie chcą (przyp. chcą oni państwa świeckiego) a poparcie zyskują tylko ze względu na to że są w przeciwwadze do Mohammeda H. Mubaraka. Czy mogliby wygrać poprzednie wybory? W 2005 stanowili 1/3 w parlamencie. Nie wiem, okazałoby się gdyby przeszli do 2giej tury. Łatwo jest gdybać. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: on nie oddal, tylko go zmusili 11.02.11, 22:27 Och naiwności. Kto ich wysłał i kto im płaci? Zawsze pytaj: skąd płyną pieniądze i kto ma korzyści, a zrozumiesz świat. PS A gdzie podziała się Al-kaida? Nie zdziwiło ciebie ze tak po prostu przestano o tej rzekomej organizacji gadać(ci twoi wysłani reporterzy przestali)? W zamian się pojawiło jakieś bractwo, o którym nikt nie słyszał w przeszłości(słyszymy o jej rzekomej wysokiej organizacji ale jeszcze ten kraj nie mia być gotowy do demokracji, mówiono na zachodzie, kilka dni temu). Wszystko ci pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: on nie oddal, tylko go zmusili 12.02.11, 00:01 > PS A gdzie podziała się Al-kaida? Nie zdziwiło ciebie ze tak po prostu przestan > o o tej rzekomej organizacji gadać(ci twoi wysłani reporterzy przestali)? W zam > ian się pojawiło jakieś bractwo, o którym nikt nie słyszał w przeszłości(słyszy > my o jej rzekomej wysokiej organizacji ale jeszcze ten kraj nie mia być gotowy > do demokracji, mówiono na zachodzie, kilka dni temu). Wszystko ci pasuje? Jak to gdzie, Al-kaida namierza kolejnych niewinnych w Europie i w USA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:16 bedzie inaczej. chyba nie zrozumieliscie tego kto i co tam robi. wojsko przejelo wladze, to oczywiste bo innej wladzy tam nie bylo i jeszcze nie ma. beda dokladnie takie same wolne wybory jak okraglostolowe w polsce 89, wiec pol-wolne. ALE BEDA! a czegos takiego, oddolnej rewolucji ktora sie udala dawno w tamtym rejonie nie bylo (no, mam nadzieje ze sie udala, chyba ze usa+izrael sprobuja mocno wejsc do gry). to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych. a ze wielu zechce ja ukrasc.. licze na to ze sie nie powiedzie. mubarak tez probowac to przetrzymac (namawiany za kulisami przez clintonowa?) i nic z tego nie wyszlo. teraz tez mlodzi nie popuszcza i beda dokladnie patrzec na dzialania armii, jestem pewien ze za miesiac bedziemy mieli protesty przeciw sulejmanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:39 tu wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who buzek dal glos 11.02.11, 21:45 EU Parliament President Jerzy Buzek says the Egyptian people now want the old regime to be completely dismantled. nie to, zeby mial jakis wplyw, ale w sumie tam jest taka sytuacja ze nikt nie zamierza robic egiptowi pinocheta. w tej sytuacji opinia miedzynarodowa moze sie troche liczyc i wszyscy powinni wyadawac z siebie, jak buzek, pozytywne dzwieki. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 11.02.11, 21:51 > dawno w tamtym rejonie nie bylo (no, mam nadzieje ze sie udala, chyba ze usa+i > zrael sprobuja mocno wejsc do gry). Próbują?! Tak myślisz?! Ja myślę że USA w tej grze są już dawno... > to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych. Owszem i okupiona dosyć dotkliwie, patrz zabici, patrz ranieni, patrz torturowani przez... wojsko. > i nic z tego nie wyszlo. teraz tez mlodzi nie popuszcza i beda dokladnie patrze > c na dzialania armii, jestem pewien ze za miesiac bedziemy mieli protesty przec > iw sulejmanowi. Mam nadzieję choć rozsądek podpowiada mi że tak się jednak może niestety nie stać... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zgadzam sie 11.02.11, 21:52 to jest rewolucja 30 lat mlodsza od polskiej rewolucji. Oby im sie udala tak jak sie Polsce udala. PF Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: Zgadzam sie 11.02.11, 22:10 Tak im źle życzysz? To nie ładnie. To tez ludzie z marzeniami i swoimi aspiracjami, pomimo, ze ich wschodni sąsiad tak nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Alez zycze im dobrze 11.02.11, 22:22 i chcialbym by im sie rewolucja udala. PF Odpowiedz Link Zgłoś
mlody747 Re: Alez zycze im dobrze 11.02.11, 22:30 Sa przykładem dla całego okupowanego przez bankierów świat. Są nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
yag-nik Re: Alez zycze im dobrze 11.02.11, 23:48 Młody łezka mi się zakręciła w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: to bzdura, ze "wszystko bedzie tak samo" 12.02.11, 10:33 you-know-who napisał: " bedzie inaczej. chyba nie zrozumieliscie tego kto i co tam robi. wojsko przejelo wladze, to oczywiste bo innej wladzy tam nie bylo i jeszcze nie ma. " Oczywiscie, ze jest to nowa jakosc. Juz zmienila myslenie polityczne i rzeczywistosc w regionie i nie tylko. Nikt tego nie przewidzial a teraz tłumy pseudoznawców zadławiają sie schematami i banałami o „ukradzonej rewolucji, iranami, turcjami, spiskowymi teoriami dziejów bla, bla” Tak jak ten idiota arabista Dziekan z Lodzi w GW, ktory nic nie powiedzial poza stekiem banałów. Jak GW mogla to opublikowac! Wielu ma tak duzo do powiedzenia PO faktach :) Przed tym zielonego pojecia nie mieli. Na czele z ciołkami z Langley. I o przyszlym rozwoju wydarzen tez nie maja zielonego pojecia. Nikt nie wie co bedzie za miesiac i gdzie. I to straszenie „Muzulmanem” tez jest smieszne. Tak samo jak straszenie „Turkiem, Zydem, Ruskim, Niemcem”. Faktem jest, ze Bractwo Muzulmanskie bylo w parlamencie od 2005r i zadnym ekstremizmen sie nie wyróznili "to byla bardzo odwazna rewolucja mlodych. a ze wielu zechce ja ukrasc.. licze na to ze sie nie powiedzie. " Zasluguja na to, zeby ich odwaga nie poszla na marne. Ciekaw jestem kiedy ktos pierwszy powie cos sensownego o organizatorach i duszach powstania z Tahrir Odpowiedz Link Zgłoś