Dodaj do ulubionych

Zapiski oficera Armii Czerwonej.

17.02.11, 20:15
Ksiazka Sergiusza Piaseckiego jest bez watpienia pamfletem na sowiecka rzeczywistosc lat wojny
i nijak sie ma do dzisiejszej Rosji.
Ktos moglby powiedziec calkiem groteskowy obraz, nawet w odniesieniu do sowieckiej rzeczywistosci.

Ale sposob myslenia liejtenanta Zubowa, autora "zapiskow", to wypisz wymaluj nasi forumowi czekisci !
Czytam wlasnie, a przed oczyma wyobrazni staje mi Czekista z Ksiazka, Wania 666, Pimpus, Lubacik i last but not least wiadoma Dama zielonooka...
Cala doborowa "kamanda" wyraznie szkolila sie na Piaseckim, spala z jego ksiazka pod czerwona podusia, mowi jezykiem jego bohatera z pamieci !
Podobienstwo uderzajace, wierzcie mi.

Ksiazka jest w sieci do sciagniecia - warto przeczytac, badz odsluchac, jesli nie znacie.

"Dziwny narod, ci Polacy - nie moge ja pojac tej dzikiej narodowosci!"

Zubow Michail
Obserwuj wątek
    • borrka Wiki: Piasecki 17.02.11, 20:19
      Postac jednorazowa - bandyta, przemytnik, kokainista, agent Dwojki, pisarz...
      Cos non plus ultra !
      pl.wikipedia.org/wiki/Sergiusz_Piasecki
      • volupte01 Re: Wiki: Piasecki 19.02.11, 03:23
        Postac jednorazowa? Cóz to za dziwolag?
    • igor_uk Re: Zapiski oficera Armii Czerwonej. 17.02.11, 20:26
      borrka napisał: przed oczyma wyobrazni staje mi Czekista z Ksiazka, Wania 666 , Pimpus, Lubacik i last but not least wiadoma Dama zielonooka...

Borcia,a ja? Co, do cholery ,ja cie zlego zrobilem,ze nie wniosles mnie na ta liste.
      żądam zamieszczenia mnie,igor_uk,na ta liste,w przeciwnym wypadku nie bede do ciebie odzywac sie.
      • borrka Jako zdrajca, zaslugujesz na lyzke Polonu ! 17.02.11, 21:12
        A nie na umieszczenie w czekistowskim Hall of Fame.

Tylko zdrajcy placa podatki krolowej angielskiej i maja pszeckie obywatelstwo.

Przeczytaj te ksiazke, da Ci do myslenia.

• igor_uk Re: Jako zdrajca, zaslugujesz na lyzke Polonu ! 17.02.11, 21:26
          borcia,a cie nie przyszlo do glowy,ze wykonuje zadanie ?
          To ostatnie ostrzezenie,jak nie zamiescisz na liste,to wiecej do ciebie nie odzywam sie.
    • borrka Duzy fragment online. 17.02.11, 21:25
      www.polskawalczaca.com/viewtopic.php?f=15&t=4417
      • przyjacielameryki Re: Duzy fragment online. 18.02.11, 17:35
        borrka napisał:

> www.polskawalczaca.com/viewtopic.php?f=15&t=4417

Tragiczne! Nie byłbym w stanie przeczytać całej książki. Najgorsze jest to, że sowiecka i w dużym stopniu również współczesna rosyjska propaganda cały czas podtrzymują te komsomolskie "wartości". Tak, tak, dusza rosyjska jest nieprzenikniona!
        • igor_uk Re: Duzy fragment online. 18.02.11, 17:40
          przyjacielamerykanski,nu do cholery-ty to potrafisz rozbawic!
          • przyjacielameryki Re: Duzy fragment online. 18.02.11, 18:00
            igor_uk napisał:

> przyjacielamerykanski,nu do cholery-ty to potrafisz rozbawic!

Sadzisz Igor, że dramatyczne czy wręcz tragiczne wątki z przeszłości mogą rozbawiać??
            • igor_uk Re: Duzy fragment online. 18.02.11, 18:32
              nie,przyjaciel amerykanski,tragiczna przeszlosc moze tylko zasmucic,ale rozbawic moga twoi komentarze.
        • romrus Re: Duzy fragment online. 18.02.11, 21:41
          przyjacielameryki napisał:

> Tragiczne! Nie byłbym w stanie przeczytać całej książki.

Nie dziwi mnie to absolutnie. Po twoim wpisam widac, ze czytac dla ciebie to wielki trud.

Tu masz w mp3 dla analfabetow i slepych:
          twojanuta.pl/mp3,1dphw,zapiski-oficera-armii-czerwonej-5.html
          P.S. Fajna ksiazka. Piasecki to talent.
    • br0fl0vski Re: Zapiski oficera Armii Czerwonej. 19.02.11, 05:11
      www.youtube.com/watch?v=93eir00rOho&feature=related
      • malkontent6 Re: Zapiski oficera Armii Czerwonej. 19.02.11, 05:55
        Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że ten link to fragment programu na FoxNews, w którym Glen Beck poddał krytyce światową lewicę zarzucając jej radykalne, wręcz nieludzkie poglądy. George Bernard Shaw posłużył jako przekład chorych poglądów ludzi "postępu".

BTW, narrator to właśnie Glen Beck.
        • br0fl0vski Re: Zapiski oficera Armii Czerwonej. 19.02.11, 06:09
          od dawna pisze ze nie ma roznicy na szczycie piramidy , podzial na lewo i prawo jest po to by "dialogowac" dialectycznie, inna nazwa kleju spolecznego.
    • yurek11111 W 1939r przyniesli Polsce "sowiecka kulture",tfu.. 20.02.11, 04:03
      Rozumiem, że
      przyniosłem do Polski, dla moich uciemiężonych przez panów braci i sióstr, światło nieznanej
      im wolności i naszą wielką, jedyną na świecie, prawdziwą sowiecką kulturę. Właśnie o to
      chodzi, o kulturę, psiakrew! Niech się przekonają, że bez panów i kapitalistów staną się
      wolnymi, szczęśliwymi ludźmi i budowniczymi wspólnej, socjalistycznej ojczyzny
      proletariatu. Niech odetchną wolnością! Niech zobaczą nasze osiągnięcia! Niech zrozumieją,
      że tylko Rosja, wielka MATKA ludów uciemiężonych, może wybawić ludzkość od głodu,
      niewoli i wyzysku! Tak.
      --------------------------------------------------------------------------------------------------------
      • borrka Kulminacyjny moment ksiazki.... 20.02.11, 08:59
        To kiedy glowny bohater w chwili slabosci przyznaje ukrywajacym go Polakom, ze dobrze wie, iz CCCP , to syf, kila i mogila.
        Jeden, jedyny raz i zaluje tego zaraz.
        Tej niezwyklej chwili szczerosci.

To bardzo znamienne dla Ruskich.
        • igor_uk Re: Kulminacyjny moment ksiazki.... 20.02.11, 09:26
          borrka napisał: >Jeden, jedyny raz i zaluje tego zaraz. Tej niezwyklej chwili szczerosci. To bardzo znamienne dla Ruskich.<

borcia,jak zwykle przekladasz swoi cechy charaktera (polaka-banderowcy),na Rosjan.Rosjanie sa o wiele bardziej szczery od innych narodow i tego nigdy nie zaluja.
        • yurek11111 borrka,zdradziles final... :-)))) 20.02.11, 16:40
          <>Mialem to wkleic na koniec.... :-)))
          <>Tu podobne mentality do tego igora z ukrainy:

"Piszę te słowa z wielką radością, socjalistyczną dumą, poczuciem dobrze spełnionego
          obowiązku bolszewickiego. Jestem dumny ze swej spostrzegawczości, przytomności umysłu i
          odwagi. A wszystkie te przymioty zawdzięczam naszej wielkiej rosyjskiej kulturze, która
          mnie – tak, jak to się śpiewa w „Internacjonale” – z niczego zrobiła wszystkim i (naturalnie –
          a nawet przede wszystkim) naszemu WIELKIEMU, genialnemu WODZOWI Stalinowi.
          Często myślę sobie tak: „Ile stuleci ludzkość musiała czekać, aby przyszedł na świat ON, jej
          ZBAWICIEL, TOWARZYSZ Stalin! I aż strach pomyśleć, co by się stało ze światem, gdyby
          JEGO nie było!”

------------------------------------------------------------------------------------------------------
          • yurek11111 bolszewickie glosowanie i swoboda proletariacka... 20.02.11, 20:23
            Co prawda, to już nie jest Polska, ale Białoruś. Nasza Radziecka Białoruś. Właśnie
            niedawno odbyły się wybory i okazało się, że wszyscy, zgodnie i chętnie, głosowali za
            przyłączeniem do Związku Radzieckiego. Nikt nie był przeciwny temu. Bardzo to
            przyjemnie. Zrozumiała jednak burżuazja, że nasz wielki Związek Radziecki i jego OJCIEC
            Stalin, potrafią zapewnić wszystkim wolność, pracę i dobrobyt.
            Mieszkam ja u montera elektrowni kolejowej. Nazwisko jego: Lipa....

Zaczęliśmy wódkę pić. On po pół szklanki nalewa i trzaska raz za razem. Ja widzę:
            kiepsko – nie poradzę mu. Więc przepuszczam kolejki. No, nic... tak sobie kulturalnie
            zabawiamy się i rozmawiamy to o tym, to o owym. W pewnej chwili pytam ja go: „Jak po
            białorusku wódka się nazywa?” A on na to odpowiada:
            – Nie mam pojęcia.
            – To jaki z ciebie Białorusin?
            – Żaden ze mnie Białorusin, tylko Polak.
            Pomyślałem ja: „Kłamać ty, widać, nie gorzej umiesz jak wódkę pić”. Potem mówię:
            – Jeśli ty nie Białorusin, to dlaczego za przyłączeniem Białorusi do Związku głosowałeś?

A on powiada:
            – Czy ty dureń jesteś, czy durnia grasz? Każdy głosował, żeby pieczątkę na dokumencie
            postawili. Bo inaczej: wróg ludu! A co to znaczy... sam wiesz. Takim sposobem nie tylko za
            Białorusinami, ale i za Zulusami głosować będziesz.
            – Więc niby tu Białorusinów nie ma?
            – Dlaczego: nie ma? Są, ale mało. Na wsi jest ich więcej. A tu prawie sami Polacy i
            Żydzi... Jeśli Ruskim Polska tak bardzo nie podobała się, to powinni byli urządzić głosowanie
            za przyłączeniem do Palestyny. To już byłoby sprawiedliwiej.
            – A tobie Polska podobała się?
            – Czemu nie? – powiedział. – Jak kto pracować umiał i chciał, to tu żyć można było.
            Widzisz sam: czysto chodzę, wódkę piję i rodzinę utrzymuję należycie. Czego więcej jeszcze
            chcieć?
            – A o swobodzie ty zapominasz?
            – O jakiej swobodzie? – spytał.
            – No, o swobodzie proletariackiej.
            – Nie wiem, jaka tam u was w Rosji proletariacka swoboda. Ale u nas każdy żył jak chciał.
            Jak były wybory, to mogłem głosować na jaką chciałem partię. A u was wystawili dwóch
            kandydatów. Obaj komuniści. O żadnym z nich nigdy nic nie słyszeliśmy. No i wybieraj,
            obywatelu, kto tobie się podoba, tyfus czy cholera?... To tak wychodzi, jakbym ja powiedział:
            „Albo wy, kumie, idźcie do miasta, a ja zabawię się z waszą żoną. Albo: ja zabawię się z
            waszą żoną, a wy, kumie, idźcie do miasta”.
            Wysłuchałem ja go uważnie i mówię:
            – Szkoda mnie ciebie, że będąc robotnikiem tak dałeś się burżujom zbałamucić, że nic na
            tych sprawach nie znasz się. Ale jestem pewien, że i ty wkrótce zrozumiesz wszystko
            należycie.
            A on mi na to odpowiedział:
            – Należycie, to ja zrozumiałem wszystko, jak tylko wy tu przyszliście. I ty teraz wszystko
            rozumiesz należycie, ale po stachanowsku normy bujania wyrabiasz. Ale u was inaczej nie
            można.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka