Dodaj do ulubionych

Sikorski chce zmian.

27.02.11, 16:24
Tym razem nie o Rosji ale też ciekawe.

"Jak wyjaśnił, chodzi o to, by "podkreślić tożsamość zbrodniarzy" z II Wojny Światowej, by młode pokolenie Izraelczyków nie miało błędnych informacji na ten temat."

wiadomosci.onet.pl/swiat/wycieczki-zydow-do-polski-sikorski-chce-zmian,1,4195461,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Sikorski chce zmian. 27.02.11, 16:30
      malkontent6 napisał:

> Tym razem nie o Rosji ale też ciekawe.
      >
      > "Jak wyjaśnił, chodzi o to, by "podkreślić tożsamość zbrodniarzy" z II Wojny Św
      > iatowej, by młode pokolenie Izraelczyków nie miało błędnych informacji na ten t
      > emat."
      >
      I ma rację. Bo to faktycznie jakaś paranoja, że obowiązkowe dla całej izraelskiej młodzieży wycieczki do Polski polegają wyłącznie na zwiedzaniu cmentarzy i obozów zagłady. I taki obraz Polski pozostaje im w pamięci. A to jest chore.
    • przyjacielameryki Re: Sikorski chce zmian. 27.02.11, 16:54
      malkontent6 napisał:

> Tym razem nie o Rosji ale też ciekawe.
      >
      > "Jak wyjaśnił, chodzi o to, by "podkreślić tożsamość zbrodniarzy" z II Wojny Św
      > iatowej, by młode pokolenie Izraelczyków nie miało błędnych informacji na ten t
      > emat."

I ciekawie i bardzo słusznie. Relacje pomiędzy młodymi Polakami i młodymi Izraelczykami już są bardzo dobre na różnych płaszczyznach. Jest wiele wspólnych inicjatyw w kulturze, szkołach. Tylko właśnie to wycieczki do Oświęcimia!!!
      Izrael to ważny dla Polski partner. To państwo budowali Żydzi mówiący po polsku, przesiąknięci polską kulturą, uczący się w Polsce. W początkowym okresie istnienia Izrael był taką drugą Polską.
      • mongolszuudan Re: Sikorski chce zmian. 27.02.11, 17:19
        Автoбyc з ізрaїльтянaми їде з екcкyрcією пo кoлишнім тaбoрaх. Пo дoрoзі від Бaбинoгo Ярy дo Пoльщі aвтoбyc лaмaєтьcя. Телефoнy ні в кoгo немaє.
        Вoдій cтyкaє в oдин з вoлинcьких бyдинків і гoвoрить міcцевoмy жителю:
        - Рoзyмієте, я тyт везy євреїв в Оcвенцім, a aвтoбyc злaмaвcя.
        Ви не мoгли б нaм дoпoмoгти? Хaзяїн рoзвoдить рyкaми:
        - Тaк я б з рaдіcтю, тільки в мене ycьoгo лише мікрoхвильoвa пічкa.

Autokar z Izraelczykami jedzie z wycieczką po byłym obozom koncentracyjnym. Po drodze od Babiego Jaru do Polski autokar zepsuł się. Komorek nie ma nikt. Kierowca stuka do jednej z wołyńskich chat i mówi krajowcowi: - Rozumiecie, ja wiozę Żydów do Auschwitz, lecz autokar się zepsuł. Czy pan może nam pomóc? Gospodarz rozwodzi rękami: - Ja bym z radością pomógł, ale ja mam tylko jedną mikrofalówkę.
        • mongolszuudan Re: Sikorski chce zmian. 27.02.11, 17:26
          A propos, sa polskie warianci tego dobrego dowcipa:

Jedzie Hans ciężarówką do Auschwitz. Wiezie żydów. Ciężarówka się popsuła, ale w oddali widzi jakiś domek. Idzie tam, otwiera mu Polak. Hans mówi:
          - Problem mam. Wiozę żydów do obozu, a akurat się ciężarówka popsuła.
          Polak na to:
          - A ile ich jest?
          - 70
          - To nie pomogę. Mam tylko grilla.

-------

Kierowca busa wizie grupkę żydów na wycieczkę po Auschwitz, ale po drodze zepsuł mu się samochód. Idzie więc do wioski do warsztatu i mówi, "Panie wiozę żydów do auschwitz i bus mi nawalił pomocy"
          - na co ten - Dużo ja panu nie pomogę bo mam tylko grilla
          • malkontent6 Przestań pić! n/t 27.02.11, 18:20
            • mongolszuudan Re: Przestań pić! n/t 27.02.11, 18:38
              Przestań mówić sam z sobą i tym więcej dawać rady samemu sobie - to już ciężka forma alkoholizmu - majaczenie alkoholowe (biała gorączka). Natychmiast lecz się albo kaputt twoim słabym mózgom.

• felusiak1 don kichot z aparatem przymusu? 27.02.11, 20:26
      ciekaw jestem jak pan minister chce zmiany wprowadzić? dekretem rzadu. wprowadzić system zakazów i nakazów dla wycieczkowiczów.
      w izraelu doskonale wiedzą kto robił i co robił.
      żydzi postrzegaja polaków jako antysemitów, takie jest w izraelu powszechne przekonanie.
      młodzież przyjeżdża do polski w odpowiednim nastroju. każdy incydent utwierdza ich w tym przekonaniu a brak incydentu postrzegaja jako łut szczęścia.
      lubię zydów, mam do nich semtyment ale to nie jest sprawa rzadu i dekretów.
      wszelkiego rodzaju próby odgórnej indoktrynacji nie maja szansy powodzenia.
      • mara571 Re: don kichot z aparatem przymusu? 27.02.11, 20:36
        nie mam pojecia czy mlodzi Zydzi maja kontakt z mlodymi Polakami w czasie pobytu w Polsce.
        Ja pamietam, ze tydzien spedzony z mlodymi Niemcami w Oswiecimiu w ramach akcji Pokuta zmienil bardzo stosunek mojej przyjaciolki do Niemcow.

• malkontent6 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:08
          mara571 napisała:

> Ja pamietam, ze tydzien spedzony z mlodymi Niemcami w Oswiecimiu w ramach akcji
          > Pokuta zmienil bardzo stosunek mojej przyjaciolki do Niemcow.

Szkoda, że ich stosunku Niemców do Polaków nie zmienił.
      • malkontent6 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:07
        W tym tygodniu Tusk był z wizytą w Izraelu, być może tę sprawę też tam omawiano. Izrael potrzebuje teraz sojuszników i być może podwinie ogon i coś zmieni w sposobie nauczania historii w szkołach.

Wizyta Tuska w Izraelu przeszła na forum bez echa, w przeciwieństwie do podróży Putina do brokseli, którą to podróż nasi komsomolcy z przejęciem komentowali.
        • eva15 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:14
          To wszystko przypuszczalnie przez to, że za jakieś rzekomo niewłaściwe, nieprawidłowe omawianie tego tematu można byż szybko posądzonym o antysemityzm, a za szczekanie na Ruskich kary nie ma.
          • malkontent6 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:28
            Ewciu za wypowiedź bez zachwytu o Miedwiediewie można usłyszeć o zarzuty zbydlęcenie.
            • eva15 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:30
              I CO? Są za to sankcje prawne?
              • malkontent6 Re: don kichot z aparatem przymusu? 28.02.11, 01:35
                Jak widzisz za takie wypowiedzi też nie ma sankcji prawnych.

forum.gazeta.pl/forum/w,902,121859079,121926582,kazdy_kraj_w_ktorym_zydzi_dorwa_sie_do_koryta.html
          • pijatyka Re: na Ruskich kary nie ma 16.05.14, 13:55
            Nad tym to ubolewam ;->
            • romrus Brawo, Panie redaktorze:-) 16.05.14, 17:37
              pijatyka napisała:
              > Nad tym to ubolewam ;->

Watek z 2011:-)

Sikorskemu - huraaaaa!!!!!

Jestes zalosny, Panie redaktorze.
              Nie watpie ze post zostanie wyciety, jak juz bylo wiele.
              • pijatyka Re: Sikorskemu - huraaaaa !!!!! 17.05.14, 00:53
                Przesadnie się, kacap, ekscytujesz; wystarczy zwykłe, skromne OK... ;->
    • br0fl0vski Re: Sikorski chce zmian. 28.02.11, 05:38
      www.youtube.com/watch?v=kWhQIfp9iwM&feature=related
    • misterpee Re: Sikorski gada od rzeczy 28.02.11, 12:31
      bo nikt nie przekona talmudczykow. Oni wiedza lepiej , i sa male szanse zeby poznali prawdziwa historie wojen.
    • tojabogdan żałosne jest, że w Izraelu 16.05.14, 22:17
      od dziesięcioleci uczą w szkołach nieprawdę o zagładzie żydów.
    • nie-tak Re: Sikorski chce zmian. 17.05.14, 01:45
      Sikorski moze chciec miec, ale tylko poruszac duzym palcem w bucie i nic poza tym.
      Ten pan jest spalonym kundlem latajacym przy bucie jankesa.
      • nie-tak Re: Sikorski chce zmian. 17.05.14, 01:57
        Wiemy kogo reprezentuje ten pan.
        www.google.de/#q=sikorski+aipac
      • humbak Re: Sikorski chce zmian. 17.05.14, 07:02
        Zakładając że masz rację, w tym przypadku to akurat przydatne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka