igor_uk
28.02.11, 21:15
Mowa,jak narazie ,nie idzie o atak z uzyciem wojska,ale chodzi o atak z uzyciem broni masowego razenia XXI wieka,czyli srodkami masowego przekazu.
Chociaz mam dosc sceptyczny stosunek do oskarzenia Zachodu w rozpetaniu zamieszek w Polnocnej Afryce,ale pewne rzeczy mnie zaczynaja dziwic.
Juz 21 lutego byla podana informacja o tym,ze libijskie sily powietrzne dokonali ataku na Bengazi,w ktorym rzekomo miejscowy garnizon przeszedl na strone protestujacych.
Moze tak i bylo,ale gdzie chociaz by jedno ujecie filmowe,chociaz by jedno zdjecie zrobione po ataku powietrznym? Gdzie te ruiny ,tak dobrze wszystkim znane z Groznego ? I gdzie ,nareszcie te wojska,ktore ponoc masowo przechodza na strone protestujacych? czy nie jest to dziwne,zwlaszcza na tle tych ujec,gdzie "triumfujace " tlumy przeciwnikow Kaddafiego swietuja kolejne "zwyciestwa".
Kolejna dziwna sprawa. w tym samym dniu (21 lutego) podana byla informacja,ze Kaddafi uciekl z Libii, a wieksza czesc Trypolisa juz kontroluje sie przeciwnikami rezimu.Jak bylo,my teraz wiemy.To bylo zwykle klamstwo.Czy chociaz by jedna stacja telewizyjna,czy chociaz by jedna redakcja przeprosila nas,za wprowadzenie w blad?
Jeszcze ciekawostka.
Juz calkiem swieza nowina ,czyli od wczoraj -
"Wczoraj gazeta "Kuryna" informowała w wydaniu internetowym, że były minister sprawiedliwości Mustafa Muhammad Abd ad-Dżalil przewodzi tworzeniu tymczasowego rządu Libii w kontrolowanym przez opozycję mieście Bengazi".
Bengazi to bardzo duze miasto ,liczace ponad mln. mieszkancow i majace swoi studia telewizyjne,lotnisko i reszta,co jest atrybutem wspolczesnego miasta i ktory,jak wierzyc srodkam masowego przekazu,jest od dawno w rekach opozycji. i napewno powinno byc sporo informacji o tym wydarzeniu.Ale co my wiemy naprawda?
sklad rzadu jest nieznany spolecznosci miedzynarodowej,adres,gdzie ten "Rzad" zbiera sie,rowniez nie znany.Jaki ma program dzialania,rowniez owiany tajemnica.To co my wiemy,oprocz tego ze Rzad powstal? A nu tylko to,ze ma Premiera ,bylego ministra sprawiedliwosci Mustafa Muhammad Abd ad-Dzalil. Co najsmieszniej,ze niby byla zorganizowana press-konferencja dla dziennikarze,ale zadnego zdjecia,chociaz by telefonem komorkowym,niema.
Dziwnie to wszystko.
"Premier" daje wywiad wspomnianej gazecie "Quryna" - przez telefon.Znow zadnych zdjec,zadnych dowodow. A pamjetacie kto to jest Mustafa Muhammad Abd ad-Dzalil? A wlasnie jest tym gosciem,ktory oglosil calemu swiatu,ze to Kaddafi,osobiscie,wydal rozkaz wysadzic samolot linij lotniczych "PanAm".
Juz cos wspomnieli i o broni chemicznej,ktora posiada Kaddafi,chociaz pod kontrola miedzynarodowa cala bron chemiczna byla zlikwidowana w 2004 roku.
p.s. Nie bronie Kaddafi (kim on dla mnie jest?),ja tylko nie lubie,jak robia ludziam z mozgu sieczke.Bo lubie wszystkich ludzi i nie moge patrzec na ich degradacje umyslowa.