Dodaj do ulubionych

Goracy socjalista

15.05.11, 09:15
Dominique Strauss Kahn, znany jako DSK, zostal wlasnie postawiony w stan oskarzenia za atak seksualny na sprzataczke hotelu Sofitel w Nowym Jorku.

DSK jest szefem MFW i kandydatem na prezydenture z najwiekszymi szansami. Jeszcze jest. Bo juz jutro przestanie byc.

Oskarzenie wyglada powaznie bo DSK uciekl z hotelu zostawiajac telefon. Policja zlapala go na kilka minut przed lotem do Paryza.

Na jego niekorzysc dziala tez jego historia osobista w ktorej bylo juz wiele podobnych historii. Ostatnia, to atak seksualny na wegierska wspolpracowniczke w MFW.

Nawet jesli to prowokacja to niezbyt go widze jako kandydata na prezydenta Francji. Francja nie Wlochy gdzie Berlusconi robi bunga-bunga i Wlosi mu zazdroszcza. Tutejszy prezydent musi miec stature.

DSK przypomina mi raczej Kacawa ex-prezydenta Izraela, ktory atakowal seksualnie wspolpracowniczki. Tez Zyd sefardyjski bez zadnego respektu dla kobiet o ego jak wszechswiat.

Tyle mozna w tej chwili powiedziec.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Nie mieszalbym w sprawe Zydow. 15.05.11, 09:30
      Ani sefardyjskich, ani aszkenazyjskich.

Po pierwsze, niektorzy faceci tak maja i nie jest to jakos szczegolnie zwiazane ze Starozakonnymi, po drugie sprawa na parseki zajezdza prowokacja.
      • mara571 prowokacja? 15.05.11, 09:33
        raczej pulapka.
      • polski_francuz Mea culpa 15.05.11, 09:41
        podobienstwo mi sie narzucilo same wiec napisalem. Ale odszczekuje raz dwa.

PF
        • eva15 Re: Mea culpa 15.05.11, 10:10
          No proszę, jednak potrafisz przepraszać i odszczekiwać. Pewnie jednak chynba tylko z obawy, że borrcia może donieść, żeś antysemita.
          Tmczasem skojarzenie (z Kacawem) miałeś niejako naturalne, tylko brak ci odwagi by przy nim trwać.
          • polski_francuz Re: Mea culpa 15.05.11, 10:18
            Szukanie bardziej ogolnych struktur w zjawiskach indywidualnych to refleks eksperymentalisty.

Unikanie rasizmu to refleks Polaka.

Zastanowienie sie przychodzi po tych refleksach.

PF

P.S. Jogging mnie wzywa.
          • borrka Jako zydowski banderowiec hasbarysta z Zoliborza.. 15.05.11, 10:23
            Doniesc musze, ale podkresle okolicznosci lagodzace i rychla skruche:)
            • polski_francuz Historycznie mnie wiadomo 15.05.11, 10:28
              zeby na 2 fronty nie walczyc...

PF
            • eva15 Re: Jako zydowski banderowiec hasbarysta z Zolibo 15.05.11, 10:30
              No ja myślę, że bądą okoliczności łagodzące, wszak p_f natychmiast się pokajał.
              Ciekawe, czy DSK użyje w razie czego argumentu antysemityzmu przed sądem? W USA to jednak jakoś głupio, co innego, gdyby złapali go w Europie, zwłaszcza w Niemczech.
              Ha, ha, sama sią musiałam roześmiać, dopiero Niemcy mieliby problem.
              • eva15 M. le Pen - gdzie 2 się bije, tam 3. korzysta 15.05.11, 10:34
                Pisałam parę tygodni do kaszebe, że jeśli DSK wystartuje, to M. le Pen trudno będzie wygrać.
                No i proszę, szanse Marysi nagle się znacznie poprawiły. Sarko nie liczę, bo wydaje mi się, że mimo wszystko Francuzi będą mieć na tyle rozumu, by nie wdepnąć po raz kolejny na te same grabie.
                • polski_francuz Holland 15.05.11, 10:35
                  skorzysta.

PF
                  • eva15 Re: Holland. Może tak, ale wątpię 15.05.11, 10:46
                    Trudno mi oceniać, ale z dala patrząc Holland wygląda mi dość bezbarwnie, nie wiem czym miałby pociągnąć za sobą tłumy. Maryśka jest wyrazista a poza tym trafia swym programem w bolączki narodu. .
                    • polski_francuz Dokladnie o to chodzi 15.05.11, 11:15
                      "Holland wygląda mi dość bezbarwnie"

Po kolorach DSK i Sarkozy'ego to zaleta.

PF
                      • eva15 Re: Dokladnie o to chodzi 15.05.11, 11:20
                        Wg mnie Francuzi nie lubią bezbarwnych (Niemcy już prędzej). Francuscy przywódcy mogą być krętaczami (tja, znam takiego, co świetnie do tego kraju pasuje), oszustami, mieć lewe życie seksualne, poboczne "żony" itd., to nikogo nie razi, przeciwnienadaje tym postaciom barwnego uroku w oczach ludu.
                        To raczej Niemcy wolą (woleli do niedawna, bo i to się zmienai) bezbarwnych ale solidnych i rzetelnych.
                        • polski_francuz Doszlo po przesytu 15.05.11, 11:46
                          dzieki obecnemu preziowi. Jego bardzo duza zaleta byla i jest otwartosc. Dzieki niej wszyscy mogli zobaczyc glupote, nieuczciwosc i powierzchownosc elit politycznych.

Np. juz teraz widac nastepny atak mediatyczny prezia: pani Bruni jest w ciazy. Prezio jest jurny i pelniac obowiazki udalo mu sie jeszcze zrobic matke z modelki. I ten wirtualny swiat sie wlasnie konczy.

W koncu, byc moze nie bylo zadnej intrygi. DSK zadzwonil po call girl i jej oczekiwal. A przyszla pokojowka. I DSK, wzial ja za call girl.

I wpadl we wlasne sidla.

PF
                          • eva15 Jeśli to pułapka na DSK to przez kogo zastawiona? 15.05.11, 12:24
                            polski_francuz napisał:
                            > W koncu, byc moze nie bylo zadnej intrygi. DSK zadzwonil po call girl i jej ocz
                            > ekiwal. A przyszla pokojowka. I DSK, wzial ja za call girl.

Skopiowałeś marę, ona ten pomysł podrzuciła i jest to całkiem prawdopodobne. Mniej prawdopodobne jest, że pokojówka weszła przypadkiem, niechcący. Tj. ona sama mogła o niczym nie wiedzieć, jak pisze FAZ nagle wysłano ją do porządkowania pokoju, no to poszła....

Jak pisze jeden z niemieckich czytelników, który przestudiował teakcje internautów na le FIGARO, wielu Francuzów podejrzewa, że to nie przypadek lecz kontynuacja pewnego procesu.
                            Tydzień temu oskarżono DSK o rozbijanie się Porschem (kolegi co prawda, ale jednak) a to nie licuje z byciem członkiem partii socjalistycznej. Zrobiono z tego drobiazgu wielkie medialne halo.

Bzdurny wydaje się wg niektórych Francuzów trop, że pułapkę zastawić mógł Sarko. Typują raczej na ... HOLLANDA.

www.faz.net/s/RubEC1ACFE1EE274C81BCD3621EF555C83C/Doc~E1BC1AA9F921D46A68A1D03AFA102B78D~ATpl~Ekom~SKom.html#603109
                            • polski_francuz Raczej rozwinalem mare 15.05.11, 12:28
                              bo zaczynam wierzyc w zupelny przypadek. Biedak zaplatal sie, po prostu, w swojego zbyt dlugiego.

PF
                        • borrka Przesadzilas Efciu. 15.05.11, 11:54
                          Szreder i Jóżka solidni i rzetelni w "tej" branzy ?

Ale generalnie zgadzam sie.
                          Tylko jest roznica.
                          Na Wschodzie mamy do czynienia z tradycyjnym chamstwem i dominacja mezczyzn.
                          Tradycyjnym dla Europy, nie tylko dla Wschodu.

To bedzie, a przynajmniej ma szanse, malec.

Zachod to kalka amerykanskiego kretynstwa, wykreowanego przez feministki i prawnikow.
                          Nie wiadomo, czym TO sie skonczy.
                          I doprawdy: do rejenta przed stosunkiem.
                          • eva15 Borrcia, nie czytasz uważnie 15.05.11, 12:11
                            Napisałam "woleli do niedawna". Zmiany zaczęły się od Gerdzia i Józia. Teraz jest co prawda małe intermezzo - Merkel barwna nie jest, ale solidna i rzetelna też nie.
              • eva15 Borrcia, kolejna okoliczność łagodząca dla p_fcia 15.05.11, 12:14
                Nawet niemieccy czytelnicy odważyli się na łamach FAZ porównać casus DSK z casusem Kacawa. No, no...

www.faz.net/s/RubEC1ACFE1EE274C81BCD3621EF555C83C/Doc~E1BC1AA9F921D46A68A1D03AFA102B78D~ATpl~Ekom~SKom.html#603109
                • polski_francuz Inteligentni 15.05.11, 12:16
                  i oczytani...jak na Niemcow:)

PF
                  • eva15 Re: Inteligentni 15.05.11, 12:27
                    i mniej strachliwi, nie przepraszają tak, jak ty za swoje myśli i skojarzenia.
                    • polski_francuz Za wybryki Kecawa i DSK 15.05.11, 12:34
                      nie nalezy wina Zydow obarczac.

Przypomniala mi sie historia z Dortmundu z lat 90-tych. Na 60-lecie znanego profesora przylecialo i przyjechalo wielu. M.in. profesor z Hajfy, polski Zyd. I ktos mi opowiadal, ze zaproponowal on zonie mego kolego Polaka na stypendium tam wlasnie, pojscie do lozka. Ja pamietam go bo z nim przy tej okazji rozmawialem. Ale ze go na taki numer stac to go nie podejrzewalem.

Uwazam, ze liczyl wlasnie na to o czym pisala mara: na mala pewnosc siebie Polek.

Aha, zona kolegi powiedziala jednak nie.

PF
                      • eva15 Naga prawda, pasuje do tematu DSK jak ulał 15.05.11, 14:07
                        Coś dla rozrywki - naga prawda, pasuje do tematu DSK jak ulał.

www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/bild-748707-37831.html
    • mara571 Re: Goracy socjalista 15.05.11, 09:32
      napisalam juz pod wpisem ZM, co o tym sadze.
      I szczerze mowiac, cieszy mnie fakt, ze nastepny macho straci swoje stanowisko i bedzie spalony politycznie. Ale to taki kobiecy punkt widzenia.
      Biedny nie jest, wiec bedzie mogl spedzic reszte zycia poswiecajac sie swoim namietnosciom.
      Szkoda mi tylko zony i dzieci.
      • polski_francuz Pomowmy o zonie 15.05.11, 09:44
        Anne Sinclair jest znana dziennikarka i ma nazwisko tak samo dobre jak DSK. I do tego to ona ma pieniadze a nie on.

Sadze, ze i ona go zostawi, jesli sie sprawy nie wyjasnia jako prowokacja. Co za duzo to niezdrowo. I skandal jest teraz swiatowy.

PF
      • br0fl0vski Re: Goracy socjalista 15.05.11, 17:04
        na marginesie spraw damsko meskich ponoc statyctycznie ~15% dzieci z prawego loza jest i tak ojcowane przez listonosza czy hydraulika
        • mara571 Re: Goracy socjalista 15.05.11, 19:40
          przesadzasz.
          Odkad istnieja testy genetyczne panie musza bardziej uwazac...
          • br0fl0vski Re: Goracy socjalista 15.05.11, 19:48
            cale szczescie dla pan , niewielu te testy robi.
            • mara571 Re: Goracy socjalista 15.05.11, 20:04
              zdziwilbys sie, gdybys sie wiedzial jakie obroty maja prywatne laboratoria wykonujace tego typu badania.
              • br0fl0vski Re: Goracy socjalista 15.05.11, 20:47
                zobienie kasy mnie nie dziwi. koszty ida w gore przeciesz czesto pompujesz paliwo . dlaczego facet po latach mialby pokazywac publicznie brudy ? w tej calej zabawie w prawa kobiet chodzi o to zeby (czesto o tym pisalem) zredukowac faceta do roli dawcy spermy i sponsora. facet nie ma wtedy celu w zyciu. facet nie broni swojej baby a swoje dzieci. jak mu sie je odbierze to sie go zupelnie spacyfikuje. wtedy mozna wszystko bo nikt sie nie postawi. przyjrzyj sie wszelkim buntom spolecznym . ile bab na barykadach? to stara prawda , w koncu znaleziono rozwiazanie. ta prwde rozumie sie od lat
            • jorl testy DNA 15.05.11, 20:10
              br0fl0vski napisał:

> cale szczescie dla pan , niewielu te testy robi.

A ja napewno tego testu u mojej corki nie zrobie. Na wszelki wypadek. Chociaz podobna cholara do mnie, za duzo testosteronu, ale test? Napewno nie. Zadne ryzyko!

Pozdrowienia
      • polski_francuz Nowa hipoteza 15.05.11, 19:50
        sprzataczka wiedziala, ze DSK ma histore mesko-damskie za soba i probuje wyciagnac z niego forse.

Zrobil sie z tego amerykanski kryminal. Moje doswiadczenie z lektur Grishama i Connoly'ego sie wreszcie przyda.

PF
        • zlotamajka Re: Nowa hipoteza 15.05.11, 20:03
          PF, pokojowka BEZ WSPARCIA WLADZ moglaby sobie oskarzac. Tu chodzi o zrojnowanie DSK politycznie.
          • polski_francuz Jakich wladz Majka? 15.05.11, 20:10
            Pokojowka poleciala na policje a policja zalezy od mera (burmistrza). A gdzie Ty tu widzisz wplyw mera na DSK?

PF
            • zlotamajka Re: Jakich wladz Majka? 15.05.11, 20:35
              Pf, nie badz naiwniakiem. Pokojowka na policje moze leciec. Przy takiej osobie jak DSK to sie oplaca za milczenie.
              • polski_francuz Majka 15.05.11, 21:16
                Ty mi pisz prosto, bo ja starszy Pan i niewiele rozumiem z tego co mi piszesz.

Ja sadze, ze ona moze go chciec go naciagnac na dolary z powodztwa cywilnego.

Pozdro

PF
                • zlotamajka Re: Majka 15.05.11, 23:45
                  > Ja sadze, ze ona moze go chciec go naciagnac na dolary z powodztwa cywilnego.
                  >
                  > Pozdro
                  Tylko ze takie sprawy zalatwia sie po cichu bez cyrku medialnego. Naturalnie jesli chodzi o osoby takiego profilu. Jesli jest aresztowanie i cyrk medialny to znaczy ze jest proba zniszczenia goscia politycznie. Inneczej policja by wogole nie zareagowala, gwarantuje ci. Naturalnie gdyby chodzilo o zwykla osobe to byc moze i by zareagowala ale tez watpie zeby tak szybko.
    • eva15 Czemu tylko Zachód ma tylu zboczków? 15.05.11, 10:43
      Swoją drogą to zastanawiające, jak elity zachodnie wypełnione są seksualnymi dewiantami:
      a to Clinton był podejrzany o nałogowe molestowanie, a to Assange nic tylko wolną chwilą gwałcił, a to teraz znowiu DSK, przykładów jest więcej.

A na Wschodzie NIC, cisza, ani w Rosji ani w żadnych innych Chinach panowie z elit władzy nie napastują, nie molestują, ba nawet nie gwałcą.
      Jak to możliwe?
      (Wiem, wiem, zaraz jakiś bystrzak pokroju kaleson powie, że tam gwałcą w ciszy i skupieniu, no ale jaki bystrzak taka odpowiedź).

Tymczasem na serio nasuwają się na szybko tylko 3 odpowiedzi:

- albo męski Wschód jest bez jaj, czyli wykastrowany, wot eunuchy
      - albo baby tam potwornie szkaradne
      - albo na Zachodzie gwałt to metoda walki politycznej
      • borrka Rozumiem, ze juz sobie odpowiedzialas. 15.05.11, 10:49
        Ale osobiscie uwazam, ze blizsza prawdy jest teza o znikomej politpoprawnosci na Wschodzie.
        Rowniez w tej dziedzinie.
        Ruska kobieta nie uwaza za obrazliwe, gdy ktos sie do niej usmiechnie, czy, O ZGROZO, zagada.
        Maszki, Nataszki i Wiery !
        Chwala Wam za to.
        • eva15 Czemu służy seksualna poprawność polityczna 15.05.11, 11:06
          Widać jestem ruską kobitą, bo mnie nawet gwizd podziwu na ulicy nie wadzi. Przeciwnie, żal mi trochę, że Niemcy są tak ugładzeni, że w życiu swoich odczuć/ocen publicznie nie uzewnętrznią, nawet boją się rzucać dłuższe spojrzenia. No ale pełno jest różnych Włochów, czy innych niepoprawnych obcokrajowców i ci potrafią zagwizdać. Dla mnie są jak lustro, póki gwidzą, nie jest źle. Problem powstaje tylko wtedy, gdy gwidżący nie znają granic, co niestety u południowców potrafi występować.

Tak, wiele zależy od poprawności politycznej. Ale pytanie jest, czemu jest ona coraz bardziej restrykcyjna, czemu to ma służyć? W Szwecji pracuje się aktualnie nad wprowadzeniem prawa, które karałoby mężczyznę za gwałt, nawet jeśli zbliżenie odbyło się za pełnym przyzwoleniem (izadowoleniem) stron, ale po fakcie kobieta stwierdziałaby, że wcale nie wyyraziła dostatecznie jasno swej woli. Jeszcze trochę a przed stosunkiem strony będą musiały się udać do najbliższego sądu i tam pisemnie potwierdzić swoją wolę.

Tak restrykcyjne pomysły i prawa stają się narzędziem walki, w tym właśnie i politycznej. No i przede wszystkim psują stosunki społeczne podszywając je nieufnością i strachem.
          • borrka O Szwecji nawet nie mowmy. 15.05.11, 11:42
            Pokolenie Cosmo pracuje w Riksdagu nad uznaniem posiadania (ursakta mig) penisa za akt molestowania seksualnego.
      • mara571 przypuszczam, ze kobiety na Zachodzie sa 15.05.11, 11:12
        odwazniejsze i bardziej swiadome swoich praw.
        Notabene w Polsce tez miala miejsce seks-afera w Samoobronie i olsztynskim magistracie.
        • polski_francuz Dokladnie 15.05.11, 11:19
          wczoraj czytalem historie mlodej Polki, ktora byla gwalcona w dziecinstwie przez kuzyna i nikt jej nie wierzyl. Nawet jej matka.

Dopiero sad jej uwierzyl i najwieksza jej satysfakcja bylo nie ukaranie kuzyna, ale to, ze jej wreszcie ktos uwierzyl.

PF
          • eva15 Przegięcie w obie strony 15.05.11, 11:28
            To jest prawda, na wschodzie było kompletne przegięcie. Obmacywanie, końskie zaloty, natarczywość i wręcz chamstwo w stosunkach damsko-męskich było tolerowane czy wręcz akceptowane. Kobieta, którą szef napastowł w pracy miała małe szanse wyjść z tym na zewnątrz w celu ukarania natręta wykorzystującego swoje stanowisko. Często też nie wierzono zgwałconym.

Zmiana była potrzebna i konieczna. Tylko problem w tym, że na Zachodzie wylewa się dziecko z kąpielą, nastąpiło kompletne przegięcie w 2. stronę. Mój kolega-profesor na uni w Kandzie mówi, że jak rozmawia ze studentkami, to musi mieć wzrok wbity w ziemię i najlepiej jeśli robi to przy kilku świadkacjh. W innym przypadku może się doczekać, że oblewając dziewczynę-nieuka na egzaminie natychmiast zostanie przez nią oskarżony, że ją wcześniej molestował i teraz się mści.
            • de_oakville Na mysl przychodzi "goracy aktor" Klaus Kinski 15.05.11, 12:31
              O polsko-niemieckich korzeniach. Urodzony przed wojna w Sopocie (na terenie Wolnego Miasta Gdanska).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              "Herzog, który znał Klausa prawie przez całe jego życie, wspominał, że gwiazdor często miewał kilkudniowe ataki szału. Rozbijał wtedy meble, rzucał talerzami i bił się, z kim popadło. Najwięcej przykrości sprawiał jednak swojej rodzinie. Szczególnie czterem żonom i dzieciom. Kobiety Klausa cierpiały, bo aktor nie potrafił dochować im wierności. Gdy one czekały na niego w domu, Kinski spełniał swoje seksualne fantazje z przypadkowymi kobietami. Podczas zdjęć do filmów molestował lub wulgarnie próbował podrywać makijażystki, stylistki, panie z kuchni czy przestraszone stażystki. Dobrego kontaktu nie miał także z własnymi dziećmi. Jego najstarsza córka Nastassja z pierwszego związku z Brigitte Ruth Tocki przez wiele lat miała stany depresyjne, za co obwiniała Klausa.
              „Nigdy nie spotkałam kogoś takiego jak mój ojciec. W tej samej chwili potrafiły nim targać skrajne emocje. Przez długi czas sądziłam, że ja też powinnam być właśnie taka. Dopiero gdy zaczęłam poznawać różnych normalnych ludzi, zrozumiałam, jak bardzo się myliłam."
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kinskiego zobaczylem po raz 1-szy na ekranie w filmie "Winnetou" (II czesc). Gral on tam niejakiego Luke, herszta "bialej bandy", ktora napadla konno na wioske indianska atakiem z gor. Byl "prawa reka" "szefa", wasatego jegomoscia z cygarem, glownego zloczyncy i najbardziej negatywnej postaci filmu.
      • czlowiek_ksiazka Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 13:40
        Zachód stopniowo przekształca się w nowy konglomerat cywilizacyjny. Na naszych czach.
        Tworząc nową cywilizację produkuje nowy typ człowieka.

Piszą o tym niektórzy filozofowie zachodni, ale siedzą w środku, widzą więc drzewa. Sądzę, że ciekawiej, lepiej piszą o tym "ruskie" profesory, Dugin czy Zinowiew. Wszak widzą las.

W skrócie i uproszczeniu, bo na forum wybitnych myślicieli i mędrców nie ma ani miejsca ani czasu na obszerne wywody.

Teraz uwaga, bo będę pisał o rzeczach trudnych. Do zrozumienia i nie tylko. Wniosek kieruję wyłącznie do forumowych bystrzaków, do evy15 nie muszę - co jest chyba jasne i zrozumiałe.

Pierwszy typ cywilizacja to archaiczno-antyczna, feudalistyczna. Najdłuższa. Sacrum i bogowie, człowiek - cele służebne wobec bytów wyższych.

Kolejny - modernizm. Od circa XVI w. Oświecenie, początki kapitalizmu. Racjonalne pragmatyczne podejście do kwestii religijnych, maksymalistyczno-mesjanistyczne wobc człowieka (ze wszelkimi tego dobrymi - np. socjalizacja, i złymi, np. zbrodnie Zachodu wobec nie całkiem w jego rozumieniu ludzi - kolonizacja, holokaust, , konsekwencjami), który staje się - jako fragment zbiorowości - największą wartością. Uszczęśliwiamy go w naukowy, "przyrodniczy", zgodny z naturą, sposób.

Koniec (środek?) XX w. - nowa cywilizacja: postmodernizm. Robotyzacja, androidyzacja, a więc skrajna indywidualizacja ludzi połączona z powszechną informatyzacją, inwigilacją. Infantylizacja i zerwanie z racjonalizmem, pragmatyzmem - w tym sensie koniec historii linearnej świata. Typ człowieka - samotny konsument reklamowanych dóbr (raczej "dóbr" typu snickersy) powszechnych zanurzony w wirtualnym świecie. Uniformizacja i aseksualizacja ludzi. Spaceruję sobie uliczkami np. Paryża i patrząc np. z daleka na jakąś parę nie jestem czasami wskazać kto jest kobietą, a kto mężczyzną. I tu i tam - długie włosy, workowate dżinsy, ta sama czizburgerowata pulchniutka sylwetka. Seks i inne przyjemności przechodzą niejako do świata wirtualnych (płatnych) rozrywek i czynności. Seks w każdej postaci - więcej zysku. Zresztą seks męsko-damski to podstawa rodziny, a ta musi być rozbita, jako nieproduktywny przeżytek przeszłości, w nowej cywilizacji.

Obejrzyjcie się - większość z tego o czym piszę już ma miejsce. Nasze rozmowy na forum - co to jest? Substytut zanikających więzi społecznych, ich potrzeba, specyficzna, perwersyjna, bo anonimowa? chęć uzewnętrzniania się, upubliczniania swoich poglądów? Agora w świecie wirtualnym.

Seks taki z jakim do czynienia miała ludzkość od zawsze - a więc parzący się chłop z babą, odchodzi do lamusa.
        Zaczyna być wykorzystywany - jako tzw. drażliwa kwestia - w walce politycznej. Rację ma eva15. Assange, Klintony, Francuzi, itp.
        Polacy powinni to rozumieć i widzieć - vide casus Leppera i Łyżwińskiego. Zjednoczony świat medialno-polityczny wyrugował z bieżącej rozgrywki partię, która pachniała antysystemowością.
        Czytaliście w mediach o tym, że na gejowską manifę w Polsce zaprasza się homoseksualistów z Rosji, Ukrainy, itp. - podobno rząd zaoferował im ... bezpłatne wizy! Gdybym tego w mediach nie przeczytał, nawet by mi do głowy nie przyszło.
        korwin-mikke.blog.onet.pl/Ostgeje-zamiast-V-BLOGu,2,ID427212941,n
        Na "ruskich" Zachód na razie prawie nic nie ma. Putina całującego w brzuszek dziecko. Temat mało nośny i za mało pieprzny, ale wybory w Rosji za progiem i media będą musiały się bardziej postarać.
        Rosja - cała Europa Środkowo-Wschodnia to wciąż wg mnie cywilizacje przejściowe. Tam jeszcze ostało się coś z przeszłości. I dlatego elity oraz bydełko wyborcze aspirują do klubu zachodniego.
        • czlowiek_ksiazka odp. na wpis evy15 15.05.11, 13:43
          To moja odpowiedź na wpis evy15.
        • polski_francuz Serdeczne dzieki za wpis 15.05.11, 13:50
          jesli cie moge o cos prosic jednak to o to bys sie wstrzymal od takich uwag:

"Teraz uwaga, bo będę pisał o rzeczach trudnych. Do zrozumienia i nie tylko. Wniosek kieruję wyłącznie do forumowych bystrzaków, do evy15 nie muszę - co jest chyba jasne i zrozumiałe."

Nie zycze sobie, by na moich watkach forumowicze byli obrazani.

A jak chcesz do ewy 15 tylko pisac to pisz na jej adres prywatny badz na jej numer skype'a

Pozdrowienia

PF
          • czlowiek_ksiazka esteta z pogranicza 15.05.11, 14:02
            No popatrz popatrz - jaki wrażliwy esteta! Sam obraża i opluwa, a innych poucza. :)

A jak evę15 czy mnie obrażają forumowi chuligani - dlaczego w takich sytuacjach dramatycznie nie apelujesz i nie reagujesz?

Kogo ja zresztą obrażam? Proszę bystrzaków o skupienie i uwagę. To jest obraza? Może we Francji...?

"Moje wątki" - co za komunistyczny asumpt! :) Nacjonalizujesz czy prywatyzujesz wątki, komunisto od siedmiu boleści?
            • eva15 Re: esteta z pogranicza 15.05.11, 14:10
              P_f tak ma. Od obrażania jest tylko on i od kręcenia też - wszystko jako dżentelmen rzecz jasna.
              Jako inteligent uważa, że skoro założył wątek, to jest to jego prywatna własność i on będzie decydował o tym, co ma być pisane.
              • polski_francuz Prawie prawda 15.05.11, 15:05
                "on będzie decydował o tym, co ma być pisane"

Nie co ale ale jak. I nie decydowal, ale sugerowal.

PF
                • eva15 Re: Prawie prawda 15.05.11, 15:28
                  polski_francuz napisał:

> "on będzie decydował o tym, co ma być pisane"
                  > Nie co ale ale jak. I nie decydowal, ale sugerowal.

Nie decydujesz, bo nie możesz. Gdybyś mógł, to byś decydował, nie ukrywasz wcale swoich dyktatorskich zapędów. Narzędzi brak, wot żałko...
            • polski_francuz Naprawa swiata 15.05.11, 15:11
              "A jak evę15 czy mnie obrażają forumowi chuligani"

To ze cie obrazaja nie jest usprawiedliwieniem do obrazania innych. Zacznij naprawe swiata od twoich wpisow na jego forum.

PF
              • czlowiek_ksiazka nareszcie pojęło o co chodzi 15.05.11, 15:18
                Zacznę naprawe swiata od swoich wpisow na jego forum

Nareszcie! Takie motto będzie ci od dzisiaj przyświecać, polski Francuzie!
                Zamiast pouczania innych, posypiesz swoją za przeproszeniem łepetynkę popiołem.
          • pimpus18 Re: Serdeczne dzieki za wpis 15.05.11, 14:15
            polski_francuz napisał:

> Nie zycze sobie, by na moich watkach forumowicze byli obrazani.

A ja mam życzenie, żebyś w końcu używał (i inne nawiedzone palanty) wreszcie polskich liter. Chyba nie jesteś na to za głupi.

Dla ciemniaków i tępych chamów nie może być żadnej taryfy ulgowej i cenzury. Forum jest właśnie do tego. Na Skypie to się możesz umawić do opery lub na paradę miłości.

P_f, Tobie już czasem wali, jak temu DSK.
            Nie macie tego samego numeru buta?

• czlowiek_ksiazka Re: Serdeczne dzieki za wpis 15.05.11, 14:20
              Pimpusiu - z tobą nie we wszystkim można się zgodzić, ale jak już coś dobrego napiszesz, to powstrzymać się od śmiechu jest b. trudno... :)
              • eva15 Re: Serdeczne dzieki za wpis 15.05.11, 14:34
                To prawda, mnie też często trudno się z nim zgodzić, ale cięte odzywki miewa, że palce lizać. Już mu to kiedyś pisałam.
                • pimpus18 Evo, C_k, 16.05.11, 22:03
                  cieszę się, że to się Wam podobało.

Będzie to dla mnie mocnym impulsem do jeszcze bardziej wytężonej twórczości i pracy nad sobą.

Chamy i ciemniaki na pohybel!
                  • eva15 Re: Evo, C_k, 16.05.11, 22:56
                    I tak trzymaj, w tym jesteś świetny. Walisz krótko i tak celnie, że pozazdrościć.
            • eva15 Numer buta 15.05.11, 14:33
              pimpus18 napisał:

> A ja mam życzenie, żebyś w końcu używał (i inne nawiedzone palanty) wreszcie po
              > lskich liter. Chyba nie jesteś na to za głupi.

> Dla ciemniaków i tępych chamów nie może być żadnej taryfy ulgowej i cenzury. Fo
              > rum jest właśnie do tego. Na Skypie to się możesz umawić do opery lub na paradę
              > miłości.

Przyłączam się do C_k komentarz palce lizać.

> P_f, Tobie już czasem wali, jak temu DSK.
              > Nie macie tego samego numeru buta?

Może ten?:

• pimpus18 Re: Numer buta 16.05.11, 22:23
                Mam mieszane odczucia, Evo. Ale interesuję się sztuką nowoczesną.

Pamiętasz taki film: "Szaleństwo Majki Skowron"? Zuza Antoszkiewicz zrobiła wtedy na mnie nieprzemijające wrażenie. A potem została właśnie artystką. Popatrz, jakie ciekawe rzeczy wyprawia - szczególnie te rysunki (musisz je otworzyć):

art.webesteem.pl/6/janin_1.php
                Podziwia przy tym Žižka i Beuysa:

www.youtube.com/watch?v=EVkJrffi764
                www.youtube.com/watch?v=RwbG4inS9Xk
                • eva15 Re: Numer buta 16.05.11, 23:13
                  pimpus18 napisał:

> Mam mieszane odczucia, Evo.

Przecież ja kpię z naszego p_fcia. Inna rzecz, że załączony obrazek ze Spiegla znacznie lepiej pasuje do jorla, naszego forumowego ekshibicjonisty.

> Pamiętasz taki film: "Szaleństwo Majki Skowron"? Zuza Antoszkiewicz zrobiła wte
                  > dy na mnie nieprzemijające wrażenie. A potem została właśnie artystką. Popatrz,
                  > jakie ciekawe rzeczy wyprawia - szczególnie te rysunki (musisz je otworzyć):

Filmu nie widziałam. Podrzucone przez Ciebie niektóre jej prace mi się podobają (linki otworzyłam). Ale właśnie nie tam, gdzie widzę silne wpływy Beuysa , Beuysa jakoś specjalnie nie lubię. Mam wrażenie, że robił sobie jaja z "młodych wykształconych z dużych miast", którzy chcąi pokazać, że znają się na sztuce.

• eva15 Re: Numer buta 16.05.11, 23:17
                    P.S. Stwierdzenie Beuysa, że wszystko może być sztuką, a każdy może być artystą mnie nie przekonuje. Wszystko, wszyscy to tyle co nic i nikt. Jeśli wszyscy są mądzy i piękni, to nie ma głupich i brzydkich.
                  • pimpus18 Re: Numer buta 16.05.11, 23:30
                    Evo, tu z tą wanną jest jeszcze celniejszy komentarz:

www.podcast.de/episode/1875486/SWR2_Zeitwort_am_03.11.2010
                    Jeśli naprawdę tego serialu nie widziałaś, to musisz być kimś szczególnym. To dziś już prawie kultowe dzieło kultowego Jędryki.

Tam u niego grała we wcześniejszych filmach Agata Siecińska, która też została artystką, ale akurat Zuza bardziej na mnie działa.

Ja patrzę na to tak: można to lubieć lub nie, ale jest to intrygujące i skłaniające do refleksji.
            • polski_francuz Polskie litery 15.05.11, 15:08
              Zbyt duzo czasu zabiera zmiana wpisu na polsko-literowy. W przeciwnym razie bym to juz dawno zrobil.

Lacinski alfabet cie nie obraza mam nadzieje?

PF
              • pimpus18 Re: Polskie litery 16.05.11, 22:26
                polski_francuz napisał:

> Zbyt duzo czasu zabiera zmiana wpisu na polsko-literowy. W przeciwnym razie bym
                > to juz dawno zrobil.
                >
                > Lacinski alfabet cie nie obraza mam nadzieje?

Nie czaruj. Przecież to dwa kliknięcia myszką.
                Nie obraża mnie to, ale źle się to czyta.
                • eva15 Re: Polskie litery 16.05.11, 23:23
                  Podejrzewam, że p_fcio najzwyczajniej w świecie nie wie, jak ustawić obłożenie tastatury na kilka języków, w tym polski. Stąd jego wykręty.
                  Sprawa jest prosta, wiem, bo podobnie jak Ty ćwiczę to na sobie. Problem mam co najwyżej z tym, że mi się mylą "ą" z "ę", oba tkwią w niemieckiej tastaturze pod "ä", to samo z "ś" i "ć" (niemieckie +) , tu też często mylę.
                • polski_francuz Re: Polskie litery 17.05.11, 06:53
                  "dwa kliknięcia myszką"

w co?

PF
                  • pimpus18 Re: Polskie litery 17.05.11, 13:14
                    P_f, naprawdę nie wiesz, jak to się robi?

Gdybyś chciał się dowiedzieć, daj znać. To żaden wstyd ani problem.
                    Ja tutaj też niejednego się dowiedziałem.
                    • polski_francuz Re: Polskie litery 17.05.11, 13:43
                      Przeciez ci pisze, ze nie wiem. Dalem kiedys sprawadzacza tekstu na polski ale trzeba bylo poprawke po poprawce robic i zabieralo mi to zbyt duzo czasu.

PF
                      • pimpus18 Re: Polskie litery 17.05.11, 16:30
                        To naprawdę teraz bardzo proste. Microsoft tak pomyśleli, że nie ma problemu pisać w Windows chyba na dowolnej tastaturze.

Na dole po prawej stronie (obok zegara) na taskbar powinieneś mieć (dla Ciebie) literki FR

en.wikipedia.org/wiki/Taskbar

Masz je?

Jeśli nie to kliknij prawym przyciskiem myszki na ten niebieski pasek i przejdź do punktu na samej górze (ja to mam po niemiecku) Symbolleisten i po otworzeniu tego punktu postaw ptaszka w punkcie 3 od góry, u mnie Eingabegebietsschemaleiste

Umiesz po niemiecku, powinieneś sobie poradzić zrobić to samo po francusku.
                        Jak jest tam ten ptaszek, to będziesz miał te literki FR.

Jak masz tam te literki FR, to kliknij na nie prawym guzikiem myszki, otrzymasz menue, w nim kliknij lewym guzikiem myszki na punkt 2 od dołu, u mnie Einstellungen...
                        Otrzymasz kolejne menue i w nim możesz do Twojego systemu dodać łatwo polską tastaturę.

Przejdź do punktu dodać, u mnie Hinzufügen, wybierz kraj: Polska i tastaturlayout: ja mam dwie tastatury polskie: programista i 214 - wybierz tę 214 i zaakceptuj wybór.

Teraz jeśli będziesz chciał pisać z polskimi znakami, kliknij po prostu lewym guzikiem myszki na FR - otrzymasz Twoje menue i w nim kliknij na PL i już możesz pisać z polskimi znakami.
                        Sam widzisz: wszystkiego 2 kliknięcia myszką.

de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Cherry_keyboard_105_keys.jpg&filetimestamp=20060911153745
                        Ja mam tastaturę tego typu.

Polskie litery znajdziesz:

Ö : ł shift Ł

Ä : ą shift ę

#: ó shift ź

Ü: ż shift ń

+:ś shift ć

Po pewnym treningu będziesz mógł na pewno swobodnie pisać.
                        To ustawienie działa w całym Windows - także w Wordzie i przy pisaniu maili.

Kolejne 2 kliknięcia i możesz wrócić do schematu FR.

• eva15 Re: Polskie litery 17.05.11, 17:34
                          pimpus18 napisał:

> Polskie litery znajdziesz:
                          >
                          > Ö : ł shift Ł
                          >
                          > Ä : ą shift ęt

Pimpuś, on ma przecież francuską tastaturę, więc podawanie, jakie polskie litery kryją się pod jakimi niemieckimi nic tu nie da. Sam musi wypróbować.
                          • pimpus18 Re: Polskie litery 17.05.11, 19:37
                            Evo, ja mu tam dałem link do layout tej tastatury, której schematem sam się posługuję, więc symbole na guzikach będzie miał co prawda, ale miejsca w tastaturze pozostaną bez zmian i będzie mógł je dzięki temu łatwo znaleźć.

Ale tam we Francji (jak pisze) też pewne inne litery mają zmienione miejsce niż w Polsce i w Niemczech i to jest teraz większym problemem.

Opanować układ polskiej tastatury mimo to jest chyba warto.

• polski_francuz Dzieki 17.05.11, 19:05
                          Sprawdzilem. Niestety jest to bardzo malo praktyczne rozwiazanie gdyz moja klawiatura jest zupelnie inna (azerty) zamiast (qwerty). A zatem oprocz naszych polskich liter (ą, ó, ż, ś...) musialbym szereg innych liter zapamietac.

Zostane zatem przy tym moim plaskim alfabecie.

Pozdro

PF
                          • pimpus18 Re: Dzieki 17.05.11, 19:30
                            polski_francuz napisał:

> Sprawdzilem. Niestety jest to bardzo malo praktyczne rozwiazanie gdyz moja klaw
                            > iatura jest zupelnie inna (azerty) zamiast (qwerty). A zatem oprocz naszych pol
                            > skich liter (ą, ó, ż, ś...) musialbym szereg innych liter zapamietac.
                            >
                            > Zostane zatem przy tym moim plaskim alfabecie.

Układ QWERTY jest zawarty w polskiej tastaturze dla programowania.

Ten układ zawarty w polskiej tastaturze 214 jest układem QWERTZ

pl.wikipedia.org/wiki/QWERTZ
                            No szkoda. Możesz sobie mimo wszystko wprowadzić ten schemat do Twojego komputera i trochę (w wolnych chwilach) potrenować.
                            W niczym Cię to nie ogranicza i zawsze masz możliwość wyboru.
                            • polski_francuz Re: Dzieki 17.05.11, 19:36
                              sprawdzilem i ten polski dla programistow i jest podobnie.

Raz jeszcze dzieki za dobre checi.

PF
                              • pimpus18 Re: Dzieki 17.05.11, 20:49
                                polski_francuz napisał:

> sprawdzilem i ten polski dla programistow i jest podobnie.
                                >
                                > Raz jeszcze dzieki za dobre checi.

Polskie tastatury mają więc więcej różnic.
                                Jednak z tym się trzeba liczyć i pogodzić. Widocznie częstości wypadania liter w polskim i innych językach są inne i w tastaturach się to odzwierciedla.

Nie kręć tak ostentacyjnie nosem i spróbuj to zaakceptować.
                                Nie przypuszczam, żeby lepszym rozwiązaniem było już możliwość kompletnego indywidualnego ustawiania liter.
                                Tu w końcu chodzi tylko o kilka liter, a na samą tastaturę chyba przy pisaniu nie patrzysz.

Daj sobie więcej czasu.
        • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 14:04
          Może dlatego, że nie jestem filozofem zachodnim, dokładnie widzę cały ten las mimo, że siedzę wśród drzew.
          To jest prawidłowa ocena, Zachód tkwi właśnie w takim postmoderniźmie jaki opisujesz i coraz usilniej rozciąga go na nowo "podbite" terytoria, gdzie zresztą światli tubylcy (zwłaszcza ci młodzi wykształceni z dużych miast) chętnie się temu poddają. Jeśli coś nazwie się postępem, czymś leszym, nowocześniejszym to trudno, by młode elitynie chciały mieć w tym swego udziału. Chcą, a jakże.
          Tą "nowoczesność" opakowano w piękne pudełka, zgodnie z najwyższym kunsztem marketingu bardzo atrakcyjnie, kolorowo, no to ten produkt świetnie się sprzedaje.

A że przy okazji tępi się wykształcenie jako sztukę samodoskonalenia i poddaje się je tylko wymogom gospodarki, czyli młodych kształci się tylko do zawodu, a nie do samowiedzy, to tak "wykształceni" z kieszeniami pełnymi dyplomów, nawet po zdjęciu opakowania z pudełka "nowoczesność" nie zrozumieją jego prawdziwej nieźle trującej zawartości. W środku też kolorowo.

• czlowiek_ksiazka Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 14:17
            Szkoła jest oczywiście "reformowana" zgodnie z nowymi wymogami. Student nie ma myśleć - bo i po co? Student - przyszły konsument ma wybierać. "Wybierać" - między pepsi i kolą, -repu i -demo, snickersem czy twixem.
            Od myślenia są spece od reklamy przymuszający do kupowania paciorków i tłuściutkich hamburgerów.

W Rosji - na której się znam - protestowano swego czasu wobec reformy szkolnictwa, jej de facto westernizacji. Tzw. egzamin EGE, itp. Przepchnięto "reformę", a jakże...

Prognoza i ocena filozofów co do perspektyw Zachodu jest bardzo pesymistyczna. Zerwanie z ciągłością (kulturą, trądyćyją, itp.), logiką kartezjuszowską, umiejscowanie zatomizowanego indywidum pozbawionego cech płciowych w jakimś letargicznym komputerowym dziecinnym półśnie. Któremu prawdy o świecie objaśnia red. Wacław.
            • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 14:30
              To, że Rosja "modernizuje" swoje szkolnictwo świadczy niestety o tym, jak bardzo jej elity są w żelaznym uścisku neoliberalizmu.
              Chiny tego nie robią, szkoła to nadał praca, w tym nad sobą, wysiłek i dyscyplina. No ale jak Chiny dopuszczono do PISY to natychmiast znalazły się w czołówce.

To banalna prawda, że ogłupionym społeczeństwem łatwiej jest sterować, wacki mu wytłumaczą co ma robić i jak myśleć. Pozostaje jednak pytanie, na które najbliższe lata dadzą zresztą odpowiedź:
              czy masowo ogłupiane społeczeństwa, dobrze (a i to nie zawsze) przygotowane tylko do wykonywania zawodu mogą być nośnikami przemian, postępu i stawiać czoła nowym wyzwaniom? Takie społeczeństwa stają się wcześniej czy później tylko odtwórcze, nie twórcze.

W USA najlepsze uczelnie opierają się już dzisiaj w ogromnym stopniu na obcokrajowcach (gł. azjatyckich) własnego narybku na odpowiednim poziomie brak. Brak tak bardzo, że na studiach doktoranckich z takiej np. fizyki nie ma już prawie całkiem tubylców. Póki państwo jest bogate, syte i dobrze funkcjonujące przyciąga obcokrajowców. Gdy zaczyna się sypać od wewnątrz, gdy robi coraz bardziej restrykcyjne i opanowe własnymi demonami traci na atrakcyjności. Wcześniej czy później.
              • czlowiek_ksiazka Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 15:03
                "czy masowo ogłupiane społeczeństwa (...) przygotowane tylko do wykonywania zawodu mogą być nośnikami przemian, postępu i stawiać czoła nowym wyzwaniom?"

-
                • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 15:25
                  W ogóle poruszyłeś trudny i niezwykle obszerny temat i właściwie nie wiadomo, jak to wszystko wskromne ramy psotów ująć. Moim zdaniem to niemożliwe, no striemitsja nada.

Faktem jest , że przez całe wieki elity (kościelne, feudalne etc.) trzymały lud w niezłej ciemnocie i za niego myślały i decydowały. W kilku aspektach to, co się dzieje jest powrotem do feudalizmu. Krótka, wymuszona z zewnątrz wycieczka w relatywnie dobrze funkcjonującą demokrację (od czasu po II WS do ca lat 90. na Zachodzie), okazała się tylko wycieczką z której trzeba wrócić, bo ZSRR już padł, nie ma już korygującego kapitalizm bata. A bez bata przeradza się on w monopole (oligopole), feudalizm stosunków społecznych, trzymanie ludzi w ciemnocie i rozkwit systemu kontroli. Tak na prawdę chęć panowania nad tym co w głowach poddanych istniała zawsze, dziś jest jednak sperfekcjonizowana w czym niezwykle pomagają współczesne środki przekazu.
                  Jest jednak kilka zupełnie nowych aspektów. Jednym z nich jest silny atak na rodzinę jako komórkę społeczną. Wszystkie dawne systemy akceptowały rodzinę jako fundament na którym mogą budować swą potęgę i kontrolę nad ludem. W pewnym sensie podobnie niszczycielsko podchodził do rodziny wczesny komunizm radziecki .
                  No ale ja już od dawna piszę, że ten nowy wspaniały neoliberalny świat ma z tamtym wiele wspólnego, tak ideologicznie jak i nawet personalnie. Główna różnica w tym, że system radziecki chciał stworzyć "nowego człowieka " siłą, przemocą fizyczną. A przecież istnieją znacznie bardziej wysublimowane i skuteczniejsze formy.
                  • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 15:26
                    eva15 napisała:

> W ogóle poruszyłeś trudny i niezwykle obszerny temat i właściwie nie wiadomo, jak to wszystko w skromne ramy psotów ująć.

Ha, ha, wyszło mi fajne przejęzyczenie, naturalnie chodzi o posty.
                    • czlowiek_ksiazka Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 15:54
                      Zgodnie z definicją i zawartością nowej postmodernistycznej cywilizacji "rodzina" jako podstawy budulec społeczny musi odejść w zapomnienie, nie ma inne możliwości.

Rodzina jest kwintesencją epok minionych: modernizmu czy nawet archaicznej. Kościół - obrońca i rzecznik rodziny - jednym z atrybutów poprzedniej cywilizacji. To wszystko będzie w jakiś sposób zmiecione lub zdeprecjonowane (vide: afery seksualne w łonie kościoła).

Po co komu kościół - czyli wartości polegające na wierze w Dobro i Zło (wyraźny podział), oraz rodzina?

Zatomizowany i wyrwany ze społeczności realnej dzieciako-robot reagujący na bodźce (wciśnij klawisz) i dokonujący w ten sposób "wyborów", spędzający dzieciństwo (a potem resztę zycia) przed komputerem, w oparach naiwnych gry-komputerowych-red.Wacławowych wyobrażeń o świecie - do czego jest mu potrzeba niebezpieczna wiara w Wartości i niemodne już dzisiaj rozumienie świata? Czy snickers albo hamburger z McDonaldsa może być zły lub dobry? Nie, on ma być do kupienia/przeżucia. I prośba o więcej...

A rodzina zawęża komercjalizację seksu i sfery uczuć do banalnego już teraz męsko-damskiego chędożenia. A inne formy uzewnętrzniania seksualności - homoseksualizm, itp.? Pole do popisu dla neoliberanych kombinatorów finansowych, tzw. kontestatorów rzeczywistości - nieograniczone.
                • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 15:45
                  Ja myślę, że Zachód stoi obecnie przed nowym wyzwaniem: asymilacja w sensie okcydentalizacji szerokich mas emigranckich. Oni na razie się różnią od przeciętnego bezwolnego Europejczyka. Trzeba zrobić tak, żeby było inaczej. Żeby gej Turek nawoływujący do bombardowania Syrii zostawał wybierany prezydentem Berlina głosami snickersowej kurdyjskiej młodzieży. Coś w tym rodzaju.

Poruszyłeś bardzo aktualny w Niemczech temat. Kilka m-cy temu rozpętało się tu piekło, bo niejaki T. Sarrazin (wówczas jeszcze członek EZB, zaraz później już wyrzucony) opublikował książkę o imigrantach w Niemczech, o ich wpływie na przemainy niemieckiego społeczeństw a i gospodarki i w jednym z ostatnich rozdziałów przedstawił wizję tureckiego kanclerza Niemiec. Nie wpadł co prawda na to, że miałby on być gejem. Ale i bez tego oberwał okrutnie po łbie za to, że szkodzi wspaniałej, pełnej sukcesów intergracji obcokrajowców i ich dyskredytuje. Sarrazina wstawiono do prawicowego, bez mała nazistowskiego kąta.

Twój wątek jest naprawdę niezwykle obszerny i trudno go na forum pozbierać do kupy. O kilku rzeczach już rozmawialiśmy przy innej okazji. Np. o tym, że w dzisiejszym systemie prywatyzuje sią wszystko, nawet najważniejsze funkcje państwa w tym obronność.
                  • czlowiek_ksiazka Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 16:02
                    Tak, poruszyłem obszerny wątek, przepraszam, że jestem taki mądry :).

Evo15 - niedawno pisałaś też na forum o jakiejś kontrowersyjnej tureckiej pani minister wybranej do rządzenia w jednym z niemieckich landów. Nie pamiętam szczegółów...

To już się dzieje. Rzeczywistość jest obiektywna, fakty, które same w sobie nie są ani dobre, ani złe. Na podstawie ich wnioskowania można lepiej rozumienieć otaczające nas mechanizmy rządzące światem i społeczeństwami. I wyciągać wnioski.

Słyszałaś o książce "ruskiej" pisarki futurystki "Мечеть Пaрижcкoй Бoгoмaтери"?
                    www.fenzin.org/book/12044

T. Sarrazin powinien był napisać o tym, w jaki sposób niemieckie elity/społeczeństwo mogą czy powinny zmienić kod kulturowy emigrantów. To emigranci mają się stać postmodernistyczni, a nie Europa - emigrancka. O to w tym wszystkim chyba chodzi...
                    • eva15 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 16:42
                      Odpowiem na oba posty razem, bo powoli muszę się odkleić od kompa, na rzecz życia w realu.

Właściwie na przedostatni post niewiele mam do dadania, zgadzam się z tym, co piszesz. Rzeczy idą równolegle: z jednej strony atak na rodzinę, z drugiej strony odbieranie Kościołowi autorytetu moralnego i czynienie go siedliskiem zła i poruty. Niemcy są już na tyle odmóżdżeni, że kilkudziesięciu intelektualistów (sic!) wystosowało list do papieża, by zlikwidował celibat w związku z ostatnimi skandalami w Kościele. Tak jakby posiadanie żony miało chronić od rzekomych czy prawdziwych zapędów pedofilskich do małych dzieci. Co ma piernik do wiatraka? Czyż nie ma pedofilów wśród żonatach? Ech, ręce opadają.

Ostatni post:
                      turecka pani minister jako swe pierwsze działanie urzędowe chciała zabronić krzyży w klasach szkolnych. Lokalne elity poliytczne, które ją na stołek wywindowały zawyły, więc tym razem jeszcze jej się nie udało, ale za parę lat...

Еврocoюз в oднo прекрacнoе yтрo oбъявляет иcлaм гocyдaрcтвеннoй религией. Сoбoр Пaрижcкoй Бoгoмaтери преврaщaетcя в кaфедрaльнyю мечеть, кaк некoгдa этo cлyчилocь co Св. Сoфией в Кoнcтaнтинoпoле.

O tym samym pisze też T. Sarrazin. W jego książce jest w końcówce jeden cały futurystyczny rozdział pokazujący dowcipnie, inteligentnie i ironicznie, jak krok po kroku do tego dojdzie, jakimi metodami i dlaczego. Rozdział jest świetnie napisany z dużym talentem literackim. (Poprzednie rozdziały są naszpikowane wiedzą fachową z różnych dziedzin i dla przeciętnego czytelnika dość trudne, mimo to książka była niesamowitym hitem - ca 1,5-2 mln sprzedanych egzemplarzy).

> T. Sarrazin powinien był napisać o tym, w jaki sposób niemieckie elity/społecze
                      > ństwo mogą czy powinny zmienić kod kulturowy emigrantów. To emigranci mają się
                      > stać postmodernistyczni, a nie Europa - emigrancka. O to w tym wszystkim chyba
                      > chodzi...

Chyba tak, ale to niezwykle trudne, bo ci emigranci za cholerę nie chcą się dać przekodować. Oni zamykają się w coraz większych gettach a na miejscowych i ich niemoralny tryb życia patrzą z pogardą i nienawiścią. A rząd ględzi swoje - integracja jest sukcesem, Sarrazin prawicowym radykałem i kłamcą.

Myślę, że skoro to takie trudne, by ich przekabacić, to wcale nie znaczy, że tak jak jest, jest źle. Wielki, niekontrolowany napływ imigratów rozsadza społeczeństwo od wewnątrz, atomizuje, skłóca, tworzy agresję niszczy wspólne cele, a więc i wspólną walkę o zmiany. Np. polityczne. Zamiast wspólnie starać się o zmiany systemowe ludzie będą się między sobą naparzać: bandy imigrantów kontra bandy tzw. nazistów i też będzie fajnie. Nie tylko więzi rodzinne erodują, społeczne także. Niemcy z przed 20 - 25 lat a obecne to już w znacznym stopniu dwa różne kraje. W GB, i Francji jest chyba jeszcze gorzej.

• br0fl0vski Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 17:42
                        w paru zdaniach powtorka tego co juz pisalem wielokrotnie. bez porownania duzo latwiej kontrolowac masa zupelnie zdegradowana, niezdolna do samodzielnej oceny rzeczywistosci, masa ktora utracila instynkt samozachowania, przetrwania. stad to masowe oglupianie od przedszkola po trumne. stad pedalstwo pedofilia zoofilia. ba nawet sms sa pomocne bo ograniczaja jezyk. kim staje sie czlowiek ktory nie potrafi wyrazic tego co czuje , co mysli (jesli jeszcze mysli a nie powtarza)?
                        tak bylo kiedys
                        www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM
                        a tak jest dzisiaj
                        www.youtube.com/watch?v=V-dWSDw5PJA&playnext=1&list=PLFB844C56C59118E5
                        www.youtube.com/watch?v=zZy3biFph9E
                    • br0fl0vski Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 15.05.11, 17:17
                      ksiazka,

w tym przeprogramowywaniu ludzkich umyslow nie ma przypadku, dzieje sie to wszedzie w taki sam lub podobny sposob, wszystko jest koordynowane przez onz i jego macki. wszystko edukacja zdrowie zarcie. onz to organizacja prywatna. i cokolwiek nie dotknie to wszystko konczy sie tym ze masy sa jeszcze bardziej wydymane
              • v-6 Najpierw trochę poprzesadzajmy. 15.05.11, 21:21
                Potem wyciągnijmy jedynie słuszny wniosek:

eva15 napisała:
                > W USA najlepsze uczelnie opierają się już dzisiaj w ogromnym stopniu na obcokra
                > jowcach (gł. azjatyckich) własnego narybku na odpowiednim poziomie brak. Brak
                > tak bardzo, że na studiach doktoranckich z takiej np. fizyki nie ma już prawie
                > całkiem tubylców.

Chętnie bym zobaczył te wstrząsające dane statystyczne, jednak poważnie wątpię w ich istnienie. Ja znam takie dane dla MIT za lata 09-10. Cudzoziemcy stanowili mniej niż 10% undergraduate i 44% graduate students. 44% to dużo, ale stwierdzenie, że na studiach podyplomowych "nie ma już prawie całkiem tubylców" to więcej niż lekka przesada.
                Ale tak, generalnie masz rację, Chińczycy, Hindusi i Koreańczycy "rządzą" na amerykańskich studiach podyplomowych z dziedziny nauk ścisłych. Ale dlaczego? Ty twierdzisz, że nie ma miejscowego narybku na odpowiednim poziomie i trochę racji masz. Ale chyba nie umknął twej uwadze azjatycki boom ekonomiczny, a ostatnio coraz bardziej też boom naukowy? Może po prostu amerykańskie uczelnie mają odpowiedni prestiż, żeby przyciągnąć azjatyckich studentów? Gdyby Azjaci rzucili się nagle na Technische Universitat Dresden (jakoś się nie rzucają), procent cudzoziemców na tej uczelni wzrósłby gwałtownie. Czy wyciągnęłabyś z tego wniosek o nagłym zidioceniu Niemców?
                Stan amerykańskiego systemu oświaty Milton Friedman określił kiedyś jako "kryminalny". Ale akurat ostatnio zaczęło się coś zmieniać na lepsze. Nie wdając się w oceny programu NCLB, przynajmniej problem zauważono i próbuje się coś z nim zrobić.
                Sygnałów postępującej erozji umysłowej amerykańskiej młodzieży też było sporo. Od dyktatu przeraźliwie płytkiej MTV, poprzez młodzieżowe "komedie dla kretynów", po uwielbienie gier komputerowych. Ale kryzys otrzeźwił nawet nastolatków i nagle młodzież zaczęła poważnieć. To chyba jedyna dobra strona kryzysów - otwierają oczy i przywracają hierarchię wartości, zagubioną w szale konsumowania.
                Pozdrawiam
                v-6

• mara571 Re: Najpierw trochę poprzesadzajmy. 15.05.11, 21:38
                  TU Dresden ma faktycznie malo chinskich studentow, ale RTHW Aachen juz calkiem sporo. I zeby bylo ciekawej sa na stypendiach fundowanych przez niemieckie koncerny.
                  Wedlug moich amerykanskich przyjaciol, naukowcow, zdolniejsi Amerykanie wybieraja kierunki studiow gwaratujace w przyszlosci wysokie i pewne dochody. Zdolnych ludzi na medycynie nie brakuje, mimo iz studia sa wyjatkowo drogie i dlugie.
                  Z Chinczykami jest jeszcze jeden problem, o ktorym juz chyba pisalam: brak kreatywnosci i nieumiejetnosc samodzielnego myslenia.
                  • polski_francuz Shanghai ranking 15.05.11, 21:44
                    RWTH Aachen jest wyzej na liscie niz TU Dresden.

Chinczycy sa mniej kreatywni niz Polacy ale bardziej niz Japonczycy. Gardons les proportions! I ambicje maja wieksza.

PF
                  • v-6 Re: Najpierw trochę poprzesadzajmy. 15.05.11, 22:02
                    mara571 napisała:

> TU Dresden ma faktycznie malo chinskich studentow, ale RTHW Aachen juz calkiem
                    > sporo. I zeby bylo ciekawej sa na stypendiach fundowanych przez niemieckie konc
                    > erny.

Ja myślę, że evie zlali się w jedność Azjaci-cudzoziemcy i Azjaci-insajderzy. Mnie też się zlewają ;) Aż co czwarty undergraduate na MIT to Asian-American. To o wiele więcej, niż udział w populacji. A na podyplomowych, gdyby do Chińczyków itp. dodać Asian-Americans, to faktycznie - byłoby więcej niż połowa ...

> Wedlug moich amerykanskich przyjaciol, naukowcow, zdolniejsi Amerykanie wybierają
                    > kierunki studiow gwaratujace w przyszlosci wysokie i pewne dochody.

Dokładnie.
                    Pozdrawiam
                    v-6
                    • eva15 Re: Najpierw trochę poprzesadzajmy. 16.05.11, 01:12
                      v-6 napisał:

Ja myślę, że evie zlali się w jedność Azjaci-cudzoziemcy i Azjaci-insajderzy. M
                      > nie też się zlewają ;) Aż co czwarty undergraduate na MIT to Asian-American. To
                      > o wiele więcej, niż udział w populacji. A na podyplomowych, gdyby do Chińczykó
                      > w itp. dodać Asian-Americans, to faktycznie - byłoby więcej niż połowa ...

Spróbój jednoznacznie odróżnić jednych od drugich, ja się nie podejmuję. Z Azjatami w USA to trochę jak z muzułmanami w Europie. Niby niektórzy, ci wykształeni są zasymilowani, ale w razie czego podłożą bomby w imię swoich związków narodowościowych/plemiennych/religijnych etc.

> > Wedlug moich amerykanskich przyjaciol, naukowcow, zdolniejsi Amerykanie w
                      > ybierają kierunki studiow gwaratujace w przyszlosci wysokie i pewne dochody.

Otóż to. Resztki uzdolnionej i nieźle wykształconej młodzieży amerykańskiej wybierają kierunki, które dają kasę, czyli głównie ekonomię, prawo, medycynę - okno na świat Big Biznesu. Chodzi o kariery na Wall Street, w firmach prawniczych, ubezpieczeniach, bądź w przemyśle medycznym. Większość z tego, to wirtualne pieniądze a nie reallna produkcja, bo ta się w USA nie opłaca.
                      To co się od lat w USA dzieje to nic innego, jak dyslokacja kapitału tak ludzkiego jaki i zresztą także i finansowego. Ten kapitał idzie tam, gdzie mu sztucznie stworzono największe zyski. Kula śniegowa napędza się sama.
                • malkontent6 Re: Najpierw trochę poprzesadzajmy. 16.05.11, 15:09
                  Mało kto chce zauważyć, że stosunkowo duża ilość obcokrajowców na amerykańskich uniwersytetach jest wynikiem ciężko zapracowanego prestiżu tych uczelni. Mam sporo znajomych (Polaków) biologów, fizyków itp., którzy pracują w tutejszych instysutach naukowych i wszyscy są zgodni, że poziom naukowy i możliwości są bajką w porównaniu do tego co mogli mieć w Europie.
        • malkontent6 Re: Zachód - nowa postmodernistyczna cywilizacja 16.05.11, 14:59
          czlowiek_ksiazka napisała:

> Nasze rozmowy na forum - co to jest? Substytut zanikających więzi społecznych,

No i wylazł z ciebie komuszek. :)

Mam wrażenie, że gdybyś mógł decydować, to dla dobra narodu zablokowałbyś dostęp do internetu.

Nie przyszło ci do głowy, że to forum jest częścią tego fenomenu zwanego wirtualną wioską? Dzięki internetowi więzi społeczne się utrzymują, rozszerzają. Dzięki internetowi mamy szanse wiedzieć więcej. A wy właśnie tego się boicie. Dlatego wasz idol Castro utrudnia Kubańczykom wetknięcie tego kabelka to komputera.
      • jorl Re: Czemu tylko Zachód ma tylu zboczków? 15.05.11, 20:18
        eva15 napisała:

> A na Wschodzie NIC, cisza, ani w Rosji ani w żadnych innych Chinach panowie z e
        > lit władzy nie napastują, nie molestują, ba nawet nie gwałcą.
        > Jak to możliwe?
        > (Wiem, wiem, zaraz jakiś bystrzak pokroju kaleson powie, że tam gwałcą w ciszy
        > i skupieniu, no ale jaki bystrzak taka odpowiedź).
        >
        > Tymczasem na serio nasuwają się na szybko tylko 3 odpowiedzi:
        >
        > - albo męski Wschód jest bez jaj, czyli wykastrowany, wot eunuchy
        > - albo baby tam potwornie szkaradne
        > - albo na Zachodzie gwałt to metoda walki politycznej

Bo Wschod nie wie jeszcze ze istnieja srodki zmieniajace prawa biologi. Pamietam jak Putin powiedzial ze podziwia tego prezydenta Izraela ze potrafil gwalcic. I ze mu zazdrosci. Zacofani po prostu.
        Pozdrowienia
      • malkontent6 Zboczki są wszędzie, Ewciu. 16.05.11, 14:27
        eva15 napisała:

> Tymczasem na serio nasuwają się na szybko tylko 3 odpowiedzi:
        >
        > - albo męski Wschód jest bez jaj, czyli wykastrowany, wot eunuchy
        > - albo baby tam potwornie szkaradne
        > - albo na Zachodzie gwałt to metoda walki politycznej

Jest jeszcze inna odpowiedź - możliwości działania mediów. Przed laty ludzie na świeczniku byli traktowani przez media zależnie od tego, gdzie ten świecznik się znajdował. Jeśli na Zachodzie, to wiedzieliśmy o delikwencie dużo; jeśli na Wschodzie to bardzo mało.

Dopiero od niedawna wiadomo, że Beria miał zamiłowanie do młodych panienek. Czytałem gdzieś, że ściągali mu je z ulicy panowie z KGB. Nie wiem w tym prawdy ale podobno było to jeden z zarzutów Chruszczowa pod adresem Ławrentego.

Bierut już jako prezydent miał 2 żony. Jedną poślubioną i drugą, z którą żył.

Włodzimierz Sokorski twierdził, że nawet Gomułka miewał kochanki, ale Trybuna Ludu takie sensacje z jakigoś powodu ignorowała więc naród nie był tym zgorszony.

Zreszta przez dziesięciolecia kobiety z otoczenia prominentów ze Wschodu jakby nie istniały. Gdy świat zachwycał się elegancją Jackie Kennedy nikt nie miał pojęcia jak wygląda jej odpowiedniczka z Kremla. Faktem jest, że baba była szpetna i publicznie pokazywana być nie mogła. A czy sam Nikita nie miewał skoków w bok? Może i miewał ale za sprawą tamtejszych mediów ludzie radzieccy nie mieli szans, aby się o tym dowiedzieć więc wierzyli w moralność kierownictwa.

A czy aparatczycy niższego szczebla nie wykorzystywali swoich stanowisk do osiągnięcia korzyści cielesnych. W Polsce to się zdarzało.

Krótko mówiąc, rozpusta panuje i na Wschodzie i na Zachodzie.
    • jorl c_k 15.05.11, 19:48
      czlowiek_ksiazka napisała:

> W skrócie i uproszczeniu, bo na forum wybitnych myślicieli i mędrców nie ma ani
      > miejsca ani czasu na obszerne wywody.
      >
      > Teraz uwaga, bo będę pisał o rzeczach trudnych. Do zrozumienia i nie tylko. Wni
      > osek kieruję wyłącznie do forumowych bystrzaków, do evy15 nie muszę - co jest c
      > hyba jasne i zrozumiałe.
      > Zachód stopniowo przekształca się w nowy konglomerat cywilizacyjny. Na naszych
      > czach.
      > Tworząc nową cywilizację produkuje nowy typ człowieka.

O sobie tez mowisz drogi c_k w tym? Czytuje wiecej forum jak pisze bo mam net w komorce i jak jezdze busami, pociagami, czytam. Do pisania mam mniej czasu, Ciebie tez czytywalem ale nie bralem Ciebie tak powaznie aby cos napisac. Prioryty po prostu.
      Ale jak juz to o Twoich pogladach. Przypominasz mi roznych solidaruchow z czasow komuny jak jechali na komune wynajdujac wyrywane z kontekstu fakty. Nie zastanawiajac sie dlaczego tak a nie inaczej robiono. Ale kompleksowo a nie wyrywkowo. Bo zycie jest duzo bardziej skaplikowane i wiele spraw jest ze soba bardzo powiazanych. Ty nie jak solidaruchy w sensie kierunku bo odwrotnie ale metoda ta sama.

> Pierwszy typ cywilizacja to archaiczno-antyczna, feudalistyczna. Najdłuższa. Sa
      > crum i bogowie, człowiek - cele służebne wobec bytów wyższych.
      >
      > Kolejny - modernizm. Od circa XVI w. Oświecenie, początki kapitalizmu. Racjonal
      > ne pragmatyczne podejście do kwestii religijnych, maksymalistyczno-mesjanistycz
      > ne wobc człowieka (ze wszelkimi tego dobrymi - np. socjalizacja, i złymi, np. z
      > brodnie Zachodu wobec nie całkiem w jego rozumieniu ludzi - kolonizacja, holoka
      > ust, , konsekwencjami), który staje się - jako fragment zbiorowości - największ
      > ą wartością. Uszczęśliwiamy go w naukowy, "przyrodniczy", zgodny z naturą, spos
      > ób.

Dla mnie kapitalizm byl zawsze bo dla mnie kapitalizm to gospodarka nie planowa gdzie pieniadz rzadzi. Sa bogaci, biedni. A nawet krolowie mimo swojej wladzy byli uczestnikami rynku.
      Tylko komuna to zmienila ale wiemy jak sie skonczylo.

>Zresztą seks męsko-damski to podstawa rodziny, a ta musi
      > być rozbita, jako nieproduktywny przeżytek przeszłości, w nowej cywilizacji.

Nie przesadzajmy, na wychowanie dzieci potrzeba 20 lat, nie wiecej. Wiec ten czas mozna na rodzine stracic. Dla dobra dziecka. Ale teraz zyje sie dluzej. I jak sie przylozyc mozna zyc nastepne lata bez rodziny. Ale z sexem. I powiem Ci drogi c_k lepszym sexem. Warto!

> Obejrzyjcie się - większość z tego o czym piszę już ma miejsce. Nasze rozmowy n
      > a forum - co to jest? Substytut zanikających więzi społecznych, ich potrzeba, s
      > pecyficzna, perwersyjna, bo anonimowa? chęć uzewnętrzniania się, upubliczniania
      > swoich poglądów? Agora w świecie wirtualnym.
      >

Dla mnie forum daje mi mozliwosc dyskusji na tematy ktore mnie interesuja a wcale nie interesuja ludzi bedacych w niewirtualnym zasiegu dla mnie. I dlatego uwazam forum za doskonala rzecz bo sie spotyka tu ludzi o podobnych w koncu zainteresowaniach. Przypominasz mi starego dziadyge narzekajacego na nowoczesne czasy bo wczesniej byly tak fajnie. A wlasciwie stara babe. Troche nie wydaje mi sie abys byl mlody drogi c_k za jakiego sie przedstawiasz. Narzekasz jak staruch i tez Twoje platoniczne uwielbienie dla Eve tez wyglada na bezsilna starosc.

Ja z Eva mialem moment ze jej zaproponowalem konkretne spotkanie by sie okazalo jak jest, wtedy wyro albo i nie, wolala sie nie spotkac wiec OK. Woli platonicznych wielbicieli po prostu. Moze cos ukrywa?
      Ja mam inne dziewczyny, wszystkie i tak nie przerobie. Na nagrobku kazalem corce wyryc "zaj.al sie na smierc".

> Seks taki z jakim do czynienia miała ludzkość od zawsze - a więc parzący się ch
      > łop z babą, odchodzi do lamusa.

Ha..ha.. c_k mylisz sie i to bardzo... Moze Ty ale ja nie i duzo innych tez nie.

Pozdrowienia

• polski_francuz Jorl, jorl 15.05.11, 20:15
        "Ja z Eva mialem moment ze jej zaproponowalem konkretne spotkanie by sie okazalo jak jest, wtedy wyro albo i nie, wolala sie nie spotkac wiec OK. Woli platonicznych wielbicieli po prostu. Moze cos ukrywa?"

Daj spokoj, eva szuka wielbicieli to jasne. Ale Ty po Twoich wpisach o Twych polsko-hotelowych podbojach stales sie niebezpieczny. Jeszcze tego jej brakowalo zebys zaczal o jej zaletach w lozku na forum pisac.

Uczucia sa wirtualne, mate. I lepiej zeby wirtualne zostaly.

PF
        • jorl Re: Jorl, jorl 15.05.11, 20:32
          polski_francuz napisał:

> Daj spokoj, eva szuka wielbicieli to jasne. Ale Ty po Twoich wpisach o Twych po
          > lsko-hotelowych podbojach stales sie niebezpieczny. Jeszcze tego jej brakowalo
          > zebys zaczal o jej zaletach w lozku na forum pisac.

Jasne ze tak myslala. Ale tez i z powodu moich opisow zaczela sie przymilac do mnie. Cos za cos. Znam sie na tym. U mnie w pracy kreslarki, starszawe panie juz, cholernie lubia moje opowiesci. Zaluja ze wypadaja z przedzialu wiekowego. Bo mam go 20-35lat. Na fajerze pracowym potem sie taka przytuli w tancu swoimi obfitymi ksztaltami.
          Ale ja nigdy nie wydalem zadnej dziewczyny. Jak pisze czy mowie o nich napewno nie da sie przyporzadkowac opisu do jakies.

Jak juz skoncze swoje intensywne zycie (obym wczesniej zdechl, ale nie za szybko!) napisze ksiazke o nim. Teraz zbieram materialy w formie SMSow. Chociaz przyznaje ze bede musial miec dobrego korektora. Bo faktycznie zle pisze, obecna dziewczyna mi to tez powiedziala bo czasem czytuje co pisze tutaj. Przez ta cholerna emigracje nie pisze jeszcze dobrze po niemiecku a juz nie dobrze po polsku. Pan Bog mnie ukaral tymi emigracjami.

Pozdrowienia
          • polski_francuz Szczerosc za szczerosc 15.05.11, 21:14
            podziwiam troche DSK za jego jurnosc. Ze tez on ma jeszcze ciag na te bramke. A jest skurczybyk starszy ode mnie. Podejrzewam jakies srodki farmakologiczne:)

Twoj ciag na te bramke rozumiem. Zareagowales inaczej na sytuacje ktora i mi sie zdarzyla i wielu innym polskim emigrantom.

Zachowuj dyskrecje. Potwierdzam, ze sie oplaca.

Pozdro

PF
            • jorl Re: Szczerosc za szczerosc 15.05.11, 21:24
              polski_francuz napisał:

> podziwiam troche DSK za jego jurnosc. Ze tez on ma jeszcze ciag na te bramke. A
              > jest skurczybyk starszy ode mnie. Podejrzewam jakies srodki farmakologiczne:)

Przeciez dlatego pracuje i napewno ostro a nie siedzi przed TV i pasi brzuch. No i oczywiscie Viagra, Cialis. Ale przeciez nie gwalcil!

Pozdrowienia
              • polski_francuz A co w weekend zrobiles? 15.05.11, 21:36
                Bo ja w sobote i w niedziele rano zobilem i jogging i gimnastyke!

Ze juz sie nie spytam, przez wrodzona grzecznosc, skad o tych srodkach farmakologicznych wiesz:)

Pozdro

PF

• eva15 Biedny odrzucony jorl 15.05.11, 23:31
            jorl napisał:
            > Jasne ze tak myslala. Ale tez i z powodu moich opisow zaczela sie przymilac do mnie.

I jeszcze dodaj, że zaproponowała ci spotkanie.
            Schlebiasz sobie w sposób na jaki nie wpadliby inni forumowicze, na których posty również odpowiadam. Trzeba mieć nieźle narąbane, żeby każdą komunikację damsko-męską sprowadzać do d..y i przymilania. Nadawałbyś się do USA - tam nawet spojrzenie na partnera rozmowy może być odczytane jako seksualna zachęta.

Nie pojąłeś podstawowej rzeczy, która nas różni. Ja nie muszę via internet szukać przygód seksualnych, podobnie jak nie myślę płacić za to w (męskich) burdelach. Nie dogadaliśmy się ot i to wszystko, nadajemy na zupełnie innych falach. A teraz ty, urażony, że odrzuciłam te twoje końskie zaloty - całe to ważenie, mierzenie i bezpośrednie, dość ordynarne zapraszanie do wyra - dobudowujesz do tego ideologię i zwalasz to na moje problemy/obawy/kompleksy. A p_fcio, ten genialny analityk mojej osobowości, ci wtóruje , bo on nadaje się do każdej głupoty.

Sprawa jest prosta - twoje zaloty a la skup żywca w wiejskim GS-ie mnie nie interesują, mnie można poderwać tylko na intelekt. Więc DLATEGO musiało się to tak skończyć, jak się skończyło, spotkania nie będzie. Nie dostałeś moich danych i piszesz jako frustrant, który teraz próbuje mnie mnie obrazić. Motywy psychologiczne rozumiem, ale nie muszę ich akceptować.

Skoro nie chcesz dyskutować rzeczowo na konkretne tematy, nie muszę się do ciebie "przymilać".
            • eva15 Re: Biedny odrzucony jorl 15.05.11, 23:38
              Zapomniałam dodać, że chciałeś mi za spotkanie zapłacić. Forum ci się z burdelem pomyliło, poczciwcze. A swoą drogą, czy jest na świecie ktoś, kto by cię chciał za darmo?
              • czlowiek_ksiazka Re: Biedny odrzucony jorl 16.05.11, 02:54
                Droga evo15, to co ten stwór wyprawia na publicznym forum nie ma nazwy w języku normalnych ludzi. Nie poświęcaj temu bandziorowi sieciowemu tyle czasu.
                • eva15 Biedny odrzucony jorl, wirtualny ekshibicjonista 16.05.11, 22:54
                  On ma coś ostro nierówno pod pułapem na punkcie seksu. Kilkakrotnie zwracałam mu uwagę na to, że z tymi nachalnymi opisami swoich podbojów myli fora, powinien udać się na inne, mnie w każdym razie jego pseudo- wyczyny nie interesują i zupełnie nie pasują do poruszanych tematów. A on teraz wypisuje, że wskutek opisów jego popisów zaczęłam się do niego przymilać.

Jorl cierpi na syndrom virtualnego ekshibicjonisty, lubi rozchylać płasz na forum i pokazywać, co ma. Mało to apetyczne. Nic tak celnie nie oddaje jego schorzenia jak ten obrazek:

• rusek111111 Re: c_k 04.07.11, 23:16
        panie jorl, nie wazno co piszesz, wazno ze w ogole sie udzielasz, bo tak jest ze co nie napiszesz to to jest warto przeczytania.
        nie mozna sie zgodzic z twa opinie co do c_k, ale to nie jest w twym przypadku (niech c_k sie nie obraza) wazne.
        pisz panie i nie miej zludzen ze twe czytelnicy na ciebie czekajom.

p.s. czy to bylo ulotnym zludzeniem ze udupiles kiedys cs137 czy tylko sie twym czytelnikam pomieszalo bo jeden osobnik udzielajacy sie na salon24 dzial nauka tywierdzi ze jest tym gw.osobnikioem cs137.
        nie przejmuj sie pisz, najlepej olaskach :)
    • bywszy1 Re: Goracy socjalista?+ 15.05.11, 20:33
      Re: Mea culpa
      polski_francuz
      15.05.11, 10:18 Odpowiedz Szukanie bardziej ogolnych struktur w zjawiskach indywidualnych to refleks eksperymentalisty.

PF

P.S. Jogging mnie wzywa.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Zawsze powatpiewalem ,czy jestes Polakiem.
      Potwierdzenie znalazlo sie w twym poscie.
      Co potwierdza,ze jestes kundlem-hybrydem wielonarodowa.
      Musial,jakis zyd sefardyjski albo jakis inny gorski twojej mamie prwzent sprawic.
      I z prezentu tego wyrosla ciemnosc wyksztalcona.
      • v-6 Jako Polak czuję się obrażony! 15.05.11, 22:39
        bywszy1 napisał:

> Zawsze powatpiewalem ,czy jestes Polakiem.

Nie jest Polakiem, bo:
        - poszukuje prawidłowości w zjawiskach jednostkowych?
        - unika rasizmu?
        - uprawia jogging?

Czyli byłby Polakiem, gdyby był rasistą żrącym czipsy przed telewizorem. A zamiast ciekawości świata, wyznawałby świętą zasadę polskich katoli: Jakim mnie Panie Boze stwozyłeś, tokim mnie mos.
        Masz wyobrażenie Polaka jak najgorszy żydowski polakożerca ...

• polski_francuz Take it easy 15.05.11, 22:48
          Z tym gosciem mam dluzsza historia. Miedzy innymi donosil na forum moje dane osobiste.

Ma zone Polke, z tego co pisze.

Sadze, ze zazdrosci. I sam nie wie czy jest zydem czy Polakiem.

PF
          • bywszy1 Re: Take it easy+ 16.05.11, 14:04
            Masz ze mna dluzsza historie?
            Dziwne.
            Bo ja z pajacami nie mam zadnej.
            Wiec czuj sie ode mnie uwolniony.

P.S
            Pozatym,o tyle co wiem,to nie jestem ani zydem,ani Polakiem-tylko Zydem.
            Cociaz jako obywatel polski jestem i Polöakiem.
            Wiec zazdrosc:
            Jestem Zyd,Rosjanin,Polak i EUowiec z zona Polka.
        • bywszy1 Re: Jako Polak czuję się obrażony!+ 16.05.11, 13:59
          "Re: Mea culpa
          polski_francuz
          15.05.11, 10:18 Odpowiedz Szukanie bardziej ogolnych struktur w zjawiskach indywidualnych to refleks eksperymentalisty.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Nie musisz sie czuc obrazony.
          Ten wyksztalcony polaczek zacial sie na zydach.
          Wiec nie ma,wymienionych przez niego, refleksji Polaka.
          Wiec Polakiem byc nie moze.
          Jest hybrydem polsko(?),litewsko,wroclawsko,francuskim-udajacych tego kim mu w odpowiednim momencie wygodnie.
          Prawdopodobnie jakis zyd go w pewnym momencie "blagoslowil",bo nie moze bez zydow sie obejsc.
          Co do jego danych osobistych?-to nawet pojecia nie mam czym ten polaczek oddycha.
          A zreszta mnie on osobiscie g.... obchodzi.
          Jak ten fakir o zydach sie nie wyslawia,to go w ogole ignoruje,bo dla mnie nie istnieje.
          Co do orazania sie to sie obraz czasami za mnie,za Zyda.
          Tez jestem wielokrotnie obrazony,a nie zgrywam obrazonej dziewicy,jak ty.
          • bywszy1 Re: Jako Polak poczuj się obrażony!+ 16.05.11, 14:32
            Goracy socjalista
            Autor: polski_francuz

DSK przypomina mi raczej Kacawa ex-prezydenta Izraela, ktory atakowal seksualnie wspolpracowniczki. Tez Zyd sefardyjski bez zadnego respektu dla kobiet o ego jak wszechswiat.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            Nu czyz nie pajac,ten litewski polskifrancuz?

Tyle mozna w tej chwili powiedziec.

PF
          • v-6 Gdzie tam, to była ironia ... 16.05.11, 14:50
            Nie postawiłem właściwego znaczka.
            Kiedyś, na początku mojej bytności w Stanach, jeden Amerykanin - wykształcony, inżynier z Texaco - powiedział mi tak: "Słuchaj, nie obraź się proszę, ale muszę o to zapytać: jak to jest być Polakiem, nie wstydzisz się?" Rzecz miała miejsce w towarzystwie, facet sobie trochę wypił. Wiem jednak, że nie chciał mnie obrazić, NAPRAWDĘ był ciekaw jak się czuje wykształcony Polak w Ameryce.
            Zanim pozbierałem myśli, podniósł się straszny harmider. Szczególnie obecne przy tym panie omal go nie zadziobały. Następnego dnia facet zadzwonił z przeprosinami, a ja wcale nie czułem się urażony, ale już wiedziałem, co powinienem wtedy powiedzieć. Prawdę.
            Każdy wstydzi się za siebie, dlatego nawet mi do głowy nie przyszło wstydzić się, że jestem Polakiem. Ale gdyby zapytał inaczej: Czy wstydzę się za swoich rodaków, musiałbym odpowiedzieć: zdarza się. Dużo częściej, niż bym chciał. I zapytać: A ty za swoich się wstydzisz? Bo powinieneś, od czasu do czasu ...
            Pozdrawiam
            v-6
            • polski_francuz Jokes i image 16.05.11, 15:07
              Pewnie uwazal z powodu Polish jokes , ze sie nalezy wstydzic ze sie jest Polakiem.

Jestem emigrantem od 30 lat i odczuwam duza poprawe naszego image. Przynajmniej w Europie. Moze te odczucie subiektywne przychodzi tez z poprawa pozycji spolecznej i stanu konta w banku.

Bez wzgledu na image jest sie Polakiem i nalezy byc z tego dumnym. A z czego by dumnym? Czasami jest trudno cos znalezc (szczegolnie jak sie na polska polityke popatrzy) ale jak sie dobrze poszuka to sie zawsze pozytywnego znajdzie:)

PF
              • bywszy1 Re: ale czy z tego powodu+ 16.05.11, 16:38
                musisz miec kompleksy(nizszosci) wobec Zydow i zydow?
            • bywszy1 Re: mysle,ze bylo to domnie+ 16.05.11, 16:45
              Wiec odpowiadam:
              ten pf za rasiste jako Polak sie nie uwaza.
              Ale bez Zyda sie nie obejdzie.
              Wiec jest albo rasista nie moze byc polakiem,albo ma kompleksy wobec Zydow-a to juz nie jest ich wina.
              Czujesz sie jako Polak obrazony?Ja jako Zyd-tez!
              A poniewaz nie chce obrazac Polakow,wydzielilem grupe polaczkow,ktorzy z Polakami nie maja nic wspolnego.
              Niestety pojawilo sie wielu wyksztalconych polaczkow.
              • eva15 Re: mysle,ze bylo to domnie+ 16.05.11, 23:32
                bywszy1 napisał:

> Wiec odpowiadam:
                > ten pf za rasiste jako Polak sie nie uwaza.
                > Ale bez Zyda sie nie obejdzie.

No popatrz, dopiero przy "Zydzie" p-fcia się obudziłeś. A przecież on również bez Niemca i Rosjanina się nie obędzie, wali w oba narody dużo ostrzej. Czyżby to w tym przypadku nie był rasizm? Albo uważasz Polaków, Niemców i Rosjan za aryjczyków, czyli to tylko awantura w rodzinie?
                • jk2007 Re: mysle,ze bylo to domnie+ 16.05.11, 23:42
                  eva15 napisała:
                  > czyli to tylko awantura w rodzinie?

aszkenazi bywszy vs sefard p_f
                  • eva15 Re: mysle,ze bylo to domnie+ 16.05.11, 23:56
                    Ha, ha, a to dopiero awantura w rodzinie.
                  • bywszy1 Re: jki+ 17.05.11, 10:44

widze,ze sie dobrze czujesz w TPPR.
                    Niech ci bedzie.
                    Co bylo to bylo-zawsze w rodzinie.
                    Tak trzymac.
                • bywszy1 Re: efcia+ 17.05.11, 10:33
                  g....o mnie wasze dysputy [efcii,pfci i im podobnym (wg nich) aryjczykom].
                  Ciekawi mnie tylko,kiedy przestana wycierac swoje parszywe geby o zydowskie dupska.
                  A to,ze on wali w obydwa narody?To moze wali jeszcze co innego?To jego prywatna sprawa.
                  G... mnie on obchodzi.
                  • bywszy1 Re: efcia,prywatne pytanie+ 17.05.11, 10:45
                    Jestes zona PFcia czy Ajgora?
                    Oni sie nienawidza.
                    Czy to o ciebie chodzi?
                    • bywszy1 Re: efcia,prywatne pytanie+ 17.05.11, 11:05
                      a jezeli nie,to o co ta klotnia w rodzinie?
    • br0fl0vski Re: Goracy socjalista 16.05.11, 18:08
      www.youtube.com/watch?v=BLFV2Z-X08s&feature=player_embedded
    • zeitgeist2010 jurny szympans 17.05.11, 12:37
      Nawet biorąc pod uwage szeroko znaną reputacje DSK to i tak incydent w NY bylby wyjątkowy. 32-letnia sprzataczka jest rodem z Gwinei, bylej kolonii francuskiej. Wywiad francuski zatapial statki i zabijal aktywistów green peace na antypodach to nie zdziwilo by mnie gdyby zastawili na komando sarkozego pulapke na jego glownego oponenta.

A jezeli jest tak jak wyglada, to 32-latka zasluguje na szacunek za odwage cywilna. Inne ofiary z wyzszych sfer albo go kryły albo brakuje im odwagi aby zlozyc doniesienie.
    • jorl Klamiesz Eva 18.05.11, 18:59
      eva15 napisała:

> Zapomniałam dodać, że chciałeś mi za spotkanie zapłacić. Forum ci się z burdele
      > m pomyliło, poczciwcze.

Klamiesz. Napisalem tylko ze koszty spotkania pokrywam ja. Jakbys byla Polka z Polski oczywiscie ze bys uwazala, i bez mojej deklaracji, ze tak bym zrobil. Jako ze jestes Polka z Niemiec i ja tez z Niemiec wiec wiemy oboje ze najczesciej kazdy tutaj placi za siebie w takich sytuacjach. A ze biede klepiesz wiec jakbysmy sie spotkali chcialem Tobie zabrac troske martwienia sie czy stac bedzie Ciebie na zaplacenie kelnerowi za to co zjesz czy tez bedziesz potrzebowala kredyt od banksterow. Wiec nie doliczaj sobie pieniedzy dla siebie chociaz rozumiem ze chetnie bys je miala. To marzenie o dostaniu kasy zapewne sie w Twojej glowce przerobilo na sadzenie ze chcialem Tobie zaplacic. Tak juz biedacy miewaja, znana sprawa.

>A swoą drogą, czy jest na świecie ktoś, kto by cię chc
      > iał za darmo?

Takim starym jak Ty Eva za sex nie place. Tak naprawde powinny takie mi placic, takie deklaracje juz slyszalem, ale nie jestem biedak i stac mnie na zrobienie laski starej kobiecie. Przyznaje ze to robie bardzo rzadko, wole zdecydowanie mlode, ale zdarzylo mi sie i tak. Z tym ze ta starsza (40 lat) byla dobra w lozku a Ty od siedzenia na forum cale dnie i noce stalas sie wtorna dziewica. Laknaca w zamian za nieudane zycie sexualne pochlebstw i komplementow facetow na forum bo nic juz Tobie innego nie pozostalo. Jak komplement uslyszysz to biegasz za tym jak kot z pecherzem. Najbardziej sie Tobie podoba pantoflarz jak np. c_k ktorego hymny pochwalne na temat Twojej pieknosci (!!) zapewne dolozyly sie do tego stracenia kontaktu z rzeczywistoscia u Ciebie.

To narazie tyle. Narazie bo musze do fitnesstudia. Ktore Ty omijasz i "dzieki" temu masz cialo jak budyn. Jak to zwykle u starej, zaniedbanej bo niewysportowanej i pijacej wodke kobiety.

Pozdrowienia

• eva15 Załosny wybuch 18.05.11, 19:13
        Zostało ci już tylko bezbrzeżne chamstwo. Zdaje się, że celnie cię trafiłam, skoro tak ordynarnie wybuchłeś.
      • pimpus18 Czego tu szukasz,cw....u? 18.05.11, 21:01
        Wypad stąd na fora dla perwersyjnych starych zboków!
        Internet dla chamów z przerośniętą prostatą jest za mały?

Tutaj sku.rwielu nie będziesz miał miłych już doznań.
      • polski_francuz Dales ciala 18.05.11, 22:30
        w pracy Jorl i zescie pewnie "Auftrag verloren". Zdarza sie. Nieladnie wine na innych zwalac (:

PF
        • jorl Re: Dales ciala 22.07.11, 19:09
          polski_francuz napisał:

> w pracy Jorl i zescie pewnie "Auftrag verloren". Zdarza sie. Nieladnie wine na
          > innych zwalac (:

Troche czasu minelo ale i stare sprawy trzeba odgrzebac.
          A wiec ja nie mam humorow PF. Nie jestem baba.

Ale co do pracy to raczej odwrotnie. Myslalem ze powoli moge sie przygotowywac do 4 odcinku zycia ale sie okazuje ze musze sie coraz mocniej angazowac. Zwala sie na mnie coraz wiecej odpowiedzialnosci i to tez powoduje ze pisanie na forum to dla mnie za duza strata czasu.

A teraz do fitnesstudia. I to jest konieczne. Zreszta tyle jest konieczne ze najlepiej o godzine wczesniej wstawac...

Pozdrowienia
          • polski_francuz Hallo Jorl 22.07.11, 21:38
            Schön Dich wieder zu sehen.

Nie przejmuj sie. Kazdy z nas mas swoja role na tym swiecie i stara sie ja jak najlepiej grac.

Pozdro

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka