Gość: White Rower IP: *.acn.pl 10.05.04, 07:42 Olgi Tokarczuk. Chociaż pisany dla Niemców, może niejednemu przypomnieć to i owo. tygodnikforum.onet.pl/1160478,0,6738,924,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po IP: *.bb.netvision.net.il 10.05.04, 12:20 nu, posmialam sie... dobrze, ze autorka umie sie patrzec na wlasny kraj z przymruzeniem oka.... :) ale mam objekce co do "kuchnia": nie zgadzam sie absolutnie, uwazam ze to jedna z najlepszych kuchni swiata. wloska sie nudzi szybko, francuska niewygodna z tymi serami na koncu. polska mi sie jeszcze nigdy nie przejela, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: *.acn.pl 10.05.04, 13:26 Ja uważam, że polska kuchnia ma niedoceniony na świecie element. Zupy. Nawet w stołówkach zwykłe kucharki potrafią gotować wyśmienitości. Dać temu francuskie nazwy i byłaby zaraz kuchnia swiatowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.bb.netvision.net.il 10.05.04, 14:57 nu, swietne zupy maja tez niemcy i austriacy (goulasch suppe to nieo w gebie). ale kuchnia polska jest i bardzo urozmaicona i wszechstronna. natomiast zimne zupy, jakie sa znane w polsce, to tak, to jedyny kraj z takimi zupkami. nawet u nas, w kraju z tak dlugim i goracym latem (dzisiaj mamy w jerozolimie 35 w cieniu) zimne zupy sa wlasciwie nieznane (w ostatnich paru latach pojawila sie jakas zupka oparta na jogurcie, z duzym dodatkiem czosnku i koperku) i chociaz probowalam we wlasnym domu, to spotkalam sie z wyraznym oporem. jeszcze sa gotowi na chlodnik, taki najprostszy, ale gdzie te owocowe zimne zupki? botwinki to wogole tu dostac nie mozna.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.acn.pl 10.05.04, 16:03 No wiesz co? Probówałem tych niemieckich, wprawdzie nie w wykwintnej restauracji a w wykwintnej stołówce pewnego ekskluzywnego ośrodka edukacyjnego, ale powiem Ci, że nie ma porównania z zupami serwowanymi u nas nawet w niektórych barach mlecznych. Co do zimnych zup, masz rację, to wynalazek tylko tego regionu. Botwinka. Nie ma u Was? Załóż uprawę buraczków z arabskimi sąsiadkami (mówię to bez żadnej ironii!!!!, sama pisałaś, że masz wieś w sąsiedztwie) i zacznijcie rozkręcać biznes. Przynajmniej w sezonie kapnie Wam trochę dodatkowego grosza. Pomyśl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik p IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:24 niezly pomysl.... zyn mojej zakije jest ogrodnikiem.... :) musze z nim pogadac na ten temat.... problem w tym, ze oni to tylko oliwki, farsztejst, u nas i u nich oliwki to od sniadania na stole. w roznych kolorach i roznie przyrzadzone. nie jestem pewna, czy on sie do botwinki przekona.... u nas tez nie ma czegos takiego jak mlode kartofelki. znaczy sie sa. ale nie maja takiego smaku, jak w polsce. i mlodej kapusty tez nie znajdziesz. to ja sie tym w polsce zajadam. a polska kaszanke to ja przywoze na kilogramy. juz sie mnie pytali na lotnisku, czy u nas nie ma co jesc.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
chuchem ... 10.05.04, 16:11 Nie chce przerywac dyskusji Dany :) i White Rower'a, wiec pisze osobno... Nie zapominajcie o Slaskiej Kuchni: Rolady, ze Slonskimi Kluskami, oraz Modrom Kapustom... Karminadle, Kolocze, oraz tysiace innych potraw dla Zeflika i Trudzi! I love Silesia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: ... IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:20 ty tutaj chuchem nie znecaj sie prosze nad podstarzalymi zydowkami z polski. ty chcesz zebym ja spala po takich wyobrazeniach kluskowo-kapustowo-koloczowymi? jadlam w katowicach pyszne rzeczy pare lat temu, na slubie takich jednych co moi przyjaciele sie mienia.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: ... 10.05.04, 23:07 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ty tutaj chuchem nie znecaj sie prosze nad podstarzalymi zydowkami z polski. > ty chcesz zebym ja spala po takich wyobrazeniach kluskowo-kapustowo- koloczowymi > ? > jadlam w katowicach pyszne rzeczy pare lat temu, na slubie takich jednych co > moi przyjaciele sie mienia.... :) Znowu sie wyrzygalem! oj wej! Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po 10.05.04, 19:28 Kobiety Istnieje nie do końca wyjaśnione zjawisko socjologiczne polegające na tym, że stosunkowo spory procent Polek emigruje i wychodzi za mąż za obcokrajowców, tworząc nieoficjalne miniplacówki dyplomatyczne. Dzięki nim, będąc z Polski i podróżując po świecie, wszędzie spotyka się swoich. Być może zjawiskiem tym zajmują się już wywiady innych państw. Kazda polka wychodzi z Helmuta labo achmerda bo swoich mezczyn zle cela pija i zone bija ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:37 fredzio szeli, niektore wychodza za maz za takich z argentyny :) oni zon nie bija i nie pija i nawet niezle gotuja i assado i pastel de papa i rozne inne przysmaczki poludniowo-amerykanskie.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 11.05.04, 18:01 Gość portalu: dana33 napisał(a): > fredzio szeli, niektore wychodza za maz za takich z argentyny :) oni zon nie > bija i nie pija i nawet niezle gotuja i assado i pastel de papa i rozne inne > przysmaczki poludniowo-amerykanskie.... :) polki nawet wyjda z wielblada niz dla swojeho pijaka unas gust sie zmienil polki nie biora bo nataszki z rosij i ukrainy sa lepsze i nie tak pokrecone, nie lataja do kosciala i prze seksem nie krzyzuja sie goal nefesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
chuchem Re: do Fredzia 11.05.04, 18:13 Fredziu, czemu obrazasz Polki? Ja nie mam w domu Polek, choc mieszkam w Polsce :), ale nigdy bym Polki nie obrazil! Skad ta nienawisc... A ten goal nefesz? Po co to? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Widzisz Fredziu 11.05.04, 20:49 a ja rozmawialam z Rosjankami i Litwinkami i nie wiem jak z seksem ale niektore to nawet szukaja meza programowo- jak sa na wyjazdach. No i jakos dlugo szukaja. Wiecej to one wlasnie boja sie potanczyc, a jesli tancza to tylko tam, gdzie graja ´country´ i cos w rodzaju pop disco bo gdzie indziej niebezpiecznie. Nie wiem jak tam z seksem drogi Fredziu ale znam z kolei pana z Rosji, ktory poderwal sobie Niemke na nocne czuwanie w swoim instytucie, ma sliczne dziecie ale za to w miedzyczasie proponowal juz kilkakrotnie ten seks wlasnie pewnej Polce tak ´elegancko´ ze go wysmiala. Biedna ta zona. A wracajac do twego tematu ´goracego´ to jesli znaja sie na tym tak jak na przykladach ktore mialam okazje poznac- na swojej wlasnej tradycyjnej i narodowej kuchni to Polki sa jednak lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po 10.05.04, 19:43 cos w tym temacie nie tak. Mialo chyba byc i wszystkich Polakow. Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac Oj wej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:47 ty mi nie mow, ze nie lubisz kopytek!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 10.05.04, 21:22 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ty mi nie mow, ze nie lubisz kopytek!!!! :) wlasnie wyrzygalem. Kpisz, czy o droge pytasz? (nie odpowiadaj! tojest pytanie retoryczne!!) Jezus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.acn.pl 10.05.04, 21:36 fredzio44 napisał: > > wlasnie wyrzygalem. Czego ty człowieku wtranżalasz się do wszystkich rozmów? Nie masz nic do powiedzenia na temat, to siedź cicho. Musisz na wszystkim zostawić swoje maźnięcie? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik p 10.05.04, 23:05 Gość portalu: White Rower napisał(a): > fredzio44 napisał: > > > > > > wlasnie wyrzygalem. > > > Czego ty człowieku wtranżalasz się do wszystkich rozmów? Nie masz nic do powied > zenia na temat, to siedź cicho. Musisz na wszystkim zostawić swoje maźnięcie? Tak, muszemm! Nie chcem ale muszem! Ze ci sie nie podoba mam to w zhopie! A moze na odwrot. Wlasnie dlatego ze ci sie nie podoba, to dodaje swoje dwa groszy. Napmpuj sobie baloniary i zjezdzaj na smietnik! Odpowiedz Link Zgłoś
gw_bush Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P 10.05.04, 21:03 fredzio44 napisał: > cos w tym temacie nie tak. > Mialo chyba byc i wszystkich Polakow. > Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac > > Oj wej! Ja sie chyba zaplacze !! I nie dasz sie namowic ? Nawet jak ci obiecam kopyto ? Moge ci tez pokazac gdzie mozesz pomaszkecic na chasioku. Zastanow sie jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 10.05.04, 21:23 gw_bush napisał: > fredzio44 napisał: > > > cos w tym temacie nie tak. > > Mialo chyba byc i wszystkich Polakow. > > Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac > > > > Oj wej! > > > Ja sie chyba zaplacze !! > I nie dasz sie namowic ? > Nawet jak ci obiecam kopyto ? > Moge ci tez pokazac gdzie mozesz pomaszkecic na chasioku. > Zastanow sie jeszcze. Jeszcze jeden madrala sie znalazl! Bierzesz lekcje od Dany? Oj Wej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Dana IP: *.acn.pl 11.05.04, 17:20 Dano, weź i obsztorcuj tego bałwana, wiesz którego. No przecież przez niego dwu słów spokojnych wymienić tutaj nie możemy. Kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.hulajnoga Re: Dana 11.05.04, 19:07 Gość portalu: White Rower napisał(a): > Dano, weź i obsztorcuj tego bałwana, wiesz którego. Balwan tu jest tylko jeden. CCCP aka White Rower. > No przecież przez niego dwu > słów spokojnych wymienić tutaj nie możemy. Bardzo dobrze! Po jakie licho z Toba slowa wymieniac? Co to znaczki pocztowe, czy co? > Kretyn. Nie musisz sie podpisywac. Wiemy kim jestes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 do hulajnozki i cepka IP: *.broadband.actcom.net.il 11.05.04, 22:39 nie moge nikogo wychowywac powyzej 18 lat. juz z moja 16-letnia ledwo daje sobie rade... :) proponuje maly kompromis dla obu panow: posty kulinarne odlaczamy od klotni politycznych, co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
srebrne.wrotki Re: do hulajnozki i cepka 12.05.04, 04:24 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nie moge nikogo wychowywac powyzej 18 lat. juz z moja 16-letnia ledwo daje > sobie rade... :) > proponuje maly kompromis dla obu panow: > posty kulinarne odlaczamy od klotni politycznych, co wy na to? u cepka nawet kulinarne sa polityczne. Ta lachudra nie zasluguje na litosc! Bede na niego szczul Fredzia i juz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furia44 Re: do hulajnozki i cepka IP: *.turbonet.com 12.05.04, 04:33 Dano, zadziwiasz mnie; przeciez kuchnia i polityka sa nierozlaczne a najwazniejsze decyzje polityczne zapadaly wlasnie w kuchni, no czasem na schodach kuchennych :-); a ze niektorym od tego mdlo sie robi, to moze byc wina kucharza badz przejedzenia. Osobiste predyspozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Rower Do Dany IP: *.acn.pl 12.05.04, 06:34 Słuchaj, Dana, nie rozumiem. Ten bęcwał jak dotąd nie napisał na Forum nic ciekawego - Odpowiedz Link Zgłoś