Dodaj do ulubionych

Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Polsce"

IP: *.acn.pl 10.05.04, 07:42
Olgi Tokarczuk. Chociaż pisany dla Niemców, może niejednemu przypomnieć to i owo.

tygodnikforum.onet.pl/1160478,0,6738,924,artykul.html
Obserwuj wątek
    • Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po IP: *.bb.netvision.net.il 10.05.04, 12:20
      nu, posmialam sie... dobrze, ze autorka umie sie patrzec na wlasny kraj z
      przymruzeniem oka.... :)

ale mam objekce co do "kuchnia": nie zgadzam sie absolutnie, uwazam ze to jedna
      z najlepszych kuchni swiata. wloska sie nudzi szybko, francuska niewygodna z
      tymi serami na koncu. polska mi sie jeszcze nigdy nie przejela, fakt.
      • Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: *.acn.pl 10.05.04, 13:26
        Ja uważam, że polska kuchnia ma niedoceniony na świecie element. Zupy. Nawet w stołówkach zwykłe kucharki potrafią gotować wyśmienitości. Dać temu francuskie nazwy i byłaby zaraz kuchnia swiatowa.
        • Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.bb.netvision.net.il 10.05.04, 14:57
          nu, swietne zupy maja tez niemcy i austriacy (goulasch suppe to nieo w gebie).
          ale kuchnia polska jest i bardzo urozmaicona i wszechstronna. natomiast zimne
          zupy, jakie sa znane w polsce, to tak, to jedyny kraj z takimi zupkami. nawet u
          nas, w kraju z tak dlugim i goracym latem (dzisiaj mamy w jerozolimie 35 w
          cieniu) zimne zupy sa wlasciwie nieznane (w ostatnich paru latach pojawila sie
          jakas zupka oparta na jogurcie, z duzym dodatkiem czosnku i koperku) i chociaz
          probowalam we wlasnym domu, to spotkalam sie z wyraznym oporem. jeszcze sa
          gotowi na chlodnik, taki najprostszy, ale gdzie te owocowe zimne zupki?
          botwinki to wogole tu dostac nie mozna.... :(
          • Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.acn.pl 10.05.04, 16:03
            No wiesz co? Probówałem tych niemieckich, wprawdzie nie w wykwintnej restauracji a w wykwintnej stołówce pewnego ekskluzywnego ośrodka edukacyjnego, ale powiem Ci, że nie ma porównania z zupami serwowanymi u nas nawet w niektórych barach mlecznych.

Co do zimnych zup, masz rację, to wynalazek tylko tego regionu.

Botwinka. Nie ma u Was? Załóż uprawę buraczków z arabskimi sąsiadkami (mówię to bez żadnej ironii!!!!, sama pisałaś, że masz wieś w sąsiedztwie) i zacznijcie rozkręcać biznes. Przynajmniej w sezonie kapnie Wam trochę dodatkowego grosza. Pomyśl o tym.
            • Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik p IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:24
              niezly pomysl.... zyn mojej zakije jest ogrodnikiem.... :)
              musze z nim pogadac na ten temat.... problem w tym, ze oni to tylko oliwki,
              farsztejst, u nas i u nich oliwki to od sniadania na stole. w roznych kolorach
              i roznie przyrzadzone. nie jestem pewna, czy on sie do botwinki przekona....
              u nas tez nie ma czegos takiego jak mlode kartofelki. znaczy sie sa. ale nie
              maja takiego smaku, jak w polsce. i mlodej kapusty tez nie znajdziesz. to ja
              sie tym w polsce zajadam. a polska kaszanke to ja przywoze na kilogramy. juz
              sie mnie pytali na lotnisku, czy u nas nie ma co jesc.... :)
    • chuchem ... 10.05.04, 16:11
      Nie chce przerywac dyskusji Dany :) i White Rower'a, wiec pisze osobno...

Nie zapominajcie o Slaskiej Kuchni:
      Rolady, ze Slonskimi Kluskami, oraz Modrom Kapustom... Karminadle, Kolocze,
      oraz tysiace innych potraw dla Zeflika i Trudzi!

I love Silesia
      • Gość: dana33 Re: ... IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:20
        ty tutaj chuchem nie znecaj sie prosze nad podstarzalymi zydowkami z polski.
        ty chcesz zebym ja spala po takich wyobrazeniach kluskowo-kapustowo-koloczowymi?
        jadlam w katowicach pyszne rzeczy pare lat temu, na slubie takich jednych co
        moi przyjaciele sie mienia.... :)
        • fredzio44 Re: ... 10.05.04, 23:07
          Gość portalu: dana33 napisał(a):

> ty tutaj chuchem nie znecaj sie prosze nad podstarzalymi zydowkami z polski.
          > ty chcesz zebym ja spala po takich wyobrazeniach kluskowo-kapustowo-
          koloczowymi
          > ?
          > jadlam w katowicach pyszne rzeczy pare lat temu, na slubie takich jednych co
          > moi przyjaciele sie mienia.... :)

Znowu sie wyrzygalem!
          oj wej!

• fredzio54 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po 10.05.04, 19:28
      Kobiety

Istnieje nie do końca wyjaśnione zjawisko socjologiczne polegające na tym, że
      stosunkowo spory procent Polek emigruje i wychodzi za mąż za obcokrajowców,
      tworząc nieoficjalne miniplacówki dyplomatyczne. Dzięki nim, będąc z Polski i
      podróżując po świecie, wszędzie spotyka się swoich. Być może zjawiskiem tym
      zajmują się już wywiady innych państw.

Kazda polka wychodzi z Helmuta labo achmerda bo swoich mezczyn zle cela
      pija i zone bija !
      • Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:37
        fredzio szeli, niektore wychodza za maz za takich z argentyny :) oni zon nie
        bija i nie pija i nawet niezle gotuja i assado i pastel de papa i rozne inne
        przysmaczki poludniowo-amerykanskie.... :)
        • fredzio54 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 11.05.04, 18:01

> fredzio szeli, niektore wychodza za maz za takich z argentyny :) oni zon nie
          > bija i nie pija i nawet niezle gotuja i assado i pastel de papa i rozne inne
          > przysmaczki poludniowo-amerykanskie.... :)
          polki nawet wyjda z wielblada niz dla swojeho pijaka
          unas gust sie zmienil polki nie biora bo nataszki z rosij i ukrainy sa lepsze
          i nie tak pokrecone, nie lataja do kosciala i prze seksem nie krzyzuja sie
          goal nefesz !

• chuchem Re: do Fredzia 11.05.04, 18:13
            Fredziu, czemu obrazasz Polki? Ja nie mam w domu Polek, choc mieszkam w
            Polsce :), ale nigdy bym Polki nie obrazil! Skad ta nienawisc... A ten goal
            nefesz? Po co to?
          • biedronka24 Widzisz Fredziu 11.05.04, 20:49
            a ja rozmawialam z Rosjankami i Litwinkami i nie wiem jak z seksem ale niektore
            to nawet szukaja meza programowo- jak sa na wyjazdach. No i jakos dlugo szukaja.
            Wiecej to one wlasnie boja sie potanczyc, a jesli tancza to tylko tam, gdzie
            graja ´country´ i cos w rodzaju pop disco bo gdzie indziej niebezpiecznie.
            Nie wiem jak tam z seksem drogi Fredziu ale znam z kolei pana z Rosji, ktory
            poderwal sobie Niemke na nocne czuwanie w swoim instytucie, ma sliczne dziecie
            ale za to w miedzyczasie proponowal juz kilkakrotnie ten seks wlasnie pewnej
            Polce tak ´elegancko´ ze go wysmiala. Biedna ta zona.
            A wracajac do twego tematu ´goracego´ to jesli znaja sie na tym tak jak na
            przykladach ktore mialam okazje poznac- na swojej wlasnej tradycyjnej i
            narodowej kuchni to Polki sa jednak lepsze :)
    • fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po Po 10.05.04, 19:43
      cos w tym temacie nie tak.
      Mialo chyba byc i wszystkich Polakow.
      Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac

Oj wej!
      • Gość: dana33 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P IP: 5.5R* / 192.114.47.* 10.05.04, 19:47
        ty mi nie mow, ze nie lubisz kopytek!!!! :)
        • fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 10.05.04, 21:22

> ty mi nie mow, ze nie lubisz kopytek!!!! :)

wlasnie wyrzygalem.

Kpisz, czy o droge pytasz? (nie odpowiadaj! tojest pytanie retoryczne!!)

Jezus Maria!
          • Gość: White Rower Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po IP: *.acn.pl 10.05.04, 21:36
            fredzio44 napisał:

>
            > wlasnie wyrzygalem.

Czego ty człowieku wtranżalasz się do wszystkich rozmów? Nie masz nic do powiedzenia na temat, to siedź cicho. Musisz na wszystkim zostawić swoje maźnięcie?
            • fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik p 10.05.04, 23:05
              Gość portalu: White Rower napisał(a):

> fredzio44 napisał:
              >
              >
              > >
              > > wlasnie wyrzygalem.
              >
              >
              > Czego ty człowieku wtranżalasz się do wszystkich rozmów? Nie masz nic do
              powied
              > zenia na temat, to siedź cicho. Musisz na wszystkim zostawić swoje maźnięcie?

Tak, muszemm!
              Nie chcem ale muszem!

Ze ci sie nie podoba mam to w zhopie!
              A moze na odwrot. Wlasnie dlatego ze ci sie nie podoba, to dodaje swoje dwa
              groszy.

Napmpuj sobie baloniary i zjezdzaj na smietnik!
      • gw_bush Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po P 10.05.04, 21:03
        fredzio44 napisał:

> cos w tym temacie nie tak.
        > Mialo chyba byc i wszystkich Polakow.
        > Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac
        >
        > Oj wej!

Ja sie chyba zaplacze !!
        I nie dasz sie namowic ?
        Nawet jak ci obiecam kopyto ?
        Moge ci tez pokazac gdzie mozesz pomaszkecic na chasioku.
        Zastanow sie jeszcze.
        • fredzio44 Re: Dla Dany & wszystkich - "Przewodnik po 10.05.04, 21:23
          gw_bush napisał:

> fredzio44 napisał:
          >
          > > cos w tym temacie nie tak.
          > > Mialo chyba byc i wszystkich Polakow.
          > > Bo my pejsaci nie mamy zamiaru Polski odwiedzac
          > >
          > > Oj wej!
          >
          >
          > Ja sie chyba zaplacze !!
          > I nie dasz sie namowic ?
          > Nawet jak ci obiecam kopyto ?
          > Moge ci tez pokazac gdzie mozesz pomaszkecic na chasioku.
          > Zastanow sie jeszcze.

Jeszcze jeden madrala sie znalazl!
          Bierzesz lekcje od Dany?
          Oj Wej!
    • Gość: White Rower Dana IP: *.acn.pl 11.05.04, 17:20
      Dano, weź i obsztorcuj tego bałwana, wiesz którego. No przecież przez niego dwu słów spokojnych wymienić tutaj nie możemy.

Kretyn.
      • zielona.hulajnoga Re: Dana 11.05.04, 19:07
        Gość portalu: White Rower napisał(a):

> Dano, weź i obsztorcuj tego bałwana, wiesz którego.
        Balwan tu jest tylko jeden. CCCP aka White Rower.

> No przecież przez niego dwu
        > słów spokojnych wymienić tutaj nie możemy.
        Bardzo dobrze! Po jakie licho z Toba slowa wymieniac? Co to znaczki pocztowe,
        czy co?

> Kretyn.

Nie musisz sie podpisywac. Wiemy kim jestes!
        • Gość: dana33 do hulajnozki i cepka IP: *.broadband.actcom.net.il 11.05.04, 22:39
          nie moge nikogo wychowywac powyzej 18 lat. juz z moja 16-letnia ledwo daje
          sobie rade... :)
          proponuje maly kompromis dla obu panow:
          posty kulinarne odlaczamy od klotni politycznych, co wy na to?
          • srebrne.wrotki Re: do hulajnozki i cepka 12.05.04, 04:24

> nie moge nikogo wychowywac powyzej 18 lat. juz z moja 16-letnia ledwo daje
            > sobie rade... :)
            > proponuje maly kompromis dla obu panow:
            > posty kulinarne odlaczamy od klotni politycznych, co wy na to?

u cepka nawet kulinarne sa polityczne.
            Ta lachudra nie zasluguje na litosc!
            Bede na niego szczul Fredzia i juz !!!
          • Gość: furia44 Re: do hulajnozki i cepka IP: *.turbonet.com 12.05.04, 04:33
            Dano, zadziwiasz mnie; przeciez kuchnia i polityka sa nierozlaczne a
            najwazniejsze decyzje polityczne zapadaly wlasnie w kuchni, no czasem na
            schodach kuchennych :-); a ze niektorym od tego mdlo sie robi, to moze byc wina
            kucharza badz przejedzenia. Osobiste predyspozycje.
          • Gość: White Rower Do Dany IP: *.acn.pl 12.05.04, 06:34
            Słuchaj, Dana, nie rozumiem. Ten bęcwał jak dotąd nie napisał na Forum nic ciekawego -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka