Dodaj do ulubionych

Koniec finansowej piramidy.

21.05.11, 23:55
Chyba nadszedl koniec dla najwiekszej finansowej piramidy,ktora kiedy kolwiek stworzyli na Planecie Ziemia.Amerykanski Kongres nareszcie zauwazyl niebezpieczenstwo dalszego wzrostu zadluzenia USA i ustawil gorny pulap zadluzenia.Jest nim kwota $14,294 trln. ktory zostal osiagniety 16 maja 2011 roku .Ciekawo, jak teraz USA bedzie splacac swoi zobowiazania finansowe ,chociaz by odsetki od zaciagnietych dlugow?Timothy Geithner (minister finansow) juz oglosil zawieszenie wplat do dwoch najwiekszych fundusze emerytalnych na rzecz przyszlych emerytur dla pracownikow budzetowych.oprocz tego wprowadzono jeszcze kilka "technicznych" zabiegow,ktore teoretycznie powinni zapobiec "defaultu" do poczatku sierpnia. Na finansowych rynkach juz widac ograniczenia podazy papierow dluznych ministerstwa finansow USA (przed tym podaz ich siegala 100 mlrd miesiecznie),co powoduje ze sytuacja USD staje sie bardzo niestabilna,w pierwszej kolejnosci przez operacji carry trade.Timothy Geithner straszy kongres ,ze 2 sierpnia USA nie bedzie czym splacac nawet odsetki od dlugow,ale Republikanie (wiekszosc w Kongresie) wskazuja ,ze USA dysponuja najwiekszymi zapasami zlota na Swiecie (8 000 ton,przy 30 500 ogolnie swiatowych),na co Timothy Geithner odpowiada,ze jak nawet sprzedac cale zloto amerykanskie ,to mozno za niego dostac 360 mlrd$ (przy dzisiejszych cenach),a to stanowi zaledwie 2.5 % od dlugu USA.
Ja mam propozycje dla Amerykanow,przeciez zawsze moga odsprzedac Alaske Rosji (z powrotem),lub Chinam,to pomoze Amerykanam jakos przezyc do pierwszego (stycznia),a dalej jak Pan Bog da.
Obserwuj wątek
    • eva15 Grecja Akropol, USA Alaskę - wielka wyprzedaż 22.05.11, 01:04
      No właśnie, skoro kontrolowane przez USA instytucje finansowe (BS, MFW) oraz równie kontrolowana EU naciskają coraz bardziej na Grecję, by wyprzedała majątek narodowy, to napewno pomysł jest dobry. Złych pomysłów szczerzy przyjaciele Grecji by nie podsunęli. No a skoro ten zachodni pomysł jest tak dobry, to czemu nie zastosować go w USA?
      Czemu inni mieliby mieć lepiej niż Stany - ojczyzna wszelkiego dobra i demokracji - dóbr tak bardzo dziś wszystkich uszczęśliwiających?
      • igor_uk Re: Grecja Akropol, USA Alaskę - wielka wyprzedaż 22.05.11, 01:57
        Ewa,a co sadzisz o dlugu III RP (726.212,5 mln zł na koniec lutego 2011r.)? I czy Polska ma szanse ten dlug splacic?I co sadzisz o odsprzedzy Niemcam Wroclawia(Breslau),jak by tam nie bylo,Niemcy maja sie calkiem niezle i napewno ich na to stac.
        • eva15 Re: Grecja Akropol, USA Alaskę - wielka wyprzedaż 22.05.11, 02:01
          Niemcy też są do odsztrzału. zadłużają się coraz bardziej , aby ratować euroland, zapewne u tych samych wierzycieli. Jako, że są bardziej pracowite, efektywne i karne upadek potrwa nieco dłużej.
          • eva15 Re: Grecja Akropol, USA Alaskę - wielka wyprzedaż 22.05.11, 02:02
            Niemcy też są do odstrzału
          • surfer_dude Re: Grecja Akropol, USA Alaskę - wielka wyprzedaż 22.05.11, 16:28
            Wyprzedaz niematerialnych tworow, np panstwowych firm - nie widze problemu o ile przejmujace firmy sa politycznie niezalezne (wystarczy sprawdzic liste zatrudnionych na najwyzszych szczeblach). Wyprzedaz majatku narodowego to juz inna para kaloszy, gdyz nie mozna tego robic bez zgody narodowej, np poprzez referendum i to przy np 2/3 popierajacej wiekszosci. W ogole tego typu propozycje, to wroga demagogia.
            Dlaczego nie przedstawi sie w liczbach prognoz tego czy innego rozwiazania. Ile mozna uzyskac prywatyzujac, czy moze to w zasadniczy sposob i dlugoterminowo poprawic finanse panstwa. Zdaje mi sie, ze mowiono cos o kilkudziesieciu miliardach (bardzo optymistycznie) i nie od zaraz, czyli zadluzenie bedzie roslo dalej.
            Jak sie robotka pruje w raczkach, to zamiast lapania oczek warto sie zastanowic nad zaczeciem od poczatku. Oglosic niewyplacalnosc, rozliczyc sie z krajowa polityka i dac sie pocalowac w dupe unijnej d...kracji. Po kilku latach wszyscy bedziemy zakladac konta bankowe w Grecji, w ich walucie.
    • borrka Sasiadowi krowa zdechla i radocha ? 22.05.11, 08:34
      Bez zachodniej technologii Matuszka wrocilaby do czasow Ilii Muromca :)
      • igor_uk Re: Sasiadowi krowa zdechla i radocha ? 22.05.11, 09:02
        Jaka radocha ,borcia?Przeciez tyle razy juz pisalem,ze ostatnia rzecza,o ktora marze,to jest krach finansowy w Ameryce.Przeciez zdaje sobie sprawe z tego,ze nastepna bedzie Wielkobrytania,a to juz dotknie mnie bezposrednio.
        Borcia,chociaz jestem obywatelem Polski,ale mentalnie Polakiem nie jestem,dla tego na zlosc babci nie mam checi odmrozic sobie uszy -wiesz co mam na mysli?
        Co dotyczy zachodnich technologij,to ten towar jest mocno przereklamowany.Nie mowie ,ze jest zly.

p.s.borcia,dosc czesto chwalisz sie,ze znasz "matuszke",ale wydaje sie mnie,ze nie zabardzo.Przedewszystkim,nie znasz Rosjan.Rosjanie bardzo roznia sie od tych Zapadencow,z ktorymi ty chlales wodke na bazarach.
        • borrka Roznice miedzy Ukraincami, Rosjanami sa oczywiste. 22.05.11, 09:11
          W ostatnich latach Ukraincy strasznie duzo zyskali, Rosjanie strasznie duzo stracili.

Oba narody nie "przetrawily" jeszcze tej zmiany do konca.
          • igor_uk Re: Roznice miedzy Ukraincami, Rosjanami sa oczyw 22.05.11, 09:18
            borcia,przedwczoraj wrocilem z Ukrainy -o czym ty bredzisz? Ukraincy,to nie zapadency,ktorych ty "znasz",a ktorych ja znam lepiej od ciebie.To osobna nacja- zakompleksiona i nie lubiaca wszystkich.Do tego pozbawiona nawet odrobiny szczerosci.Jak rozmowiaja z Polakami,to we wszystkim co jest u nich jest zlego,winia Rosjan,jak rozmowiaja z Rosjanami,to winni sa Polace. Sprobuj porozmowiac z nimi po rosyjsku(ktory ty ponoc znasz perfekt),udajac Rosjanina i wtedy bedziesz wiedziec o czym ja pisze.
            • borrka Opowiadasz, Igorek. 22.05.11, 09:26
              Ludzie w Europie sa podobni.
              Znam Ukraine, od Sewastopola do Sokala.
              Bieda piszczy, ale ludzie widza, ze sa NARODEM.

Zachod odreagowuje niechec do obu okupantow.
              Silniejsza jest do Ruskich, bo sie Was boja.
              Polakow nie.

A ja staram sie z nimi rozmawiac po ukrainsku.
              Po pol litra mi wychodzilo, ale dlugo juz nie pije z przyczyn ideologicznych.
              • borrka PS. 22.05.11, 09:29
                To jest ukrainski problem.
                Za duzo pija.
                • borrka Otworz wreszcie ten ukrainski watek, Igorek. 22.05.11, 09:31
                  To Ci wszystko wytlumacze:)
                  • igor_uk Re: Otworz wreszcie ten ukrainski watek, Igorek. 22.05.11, 09:40
                    borcia,nu co ty mnie mozesz wytlumaczyc?Juz samo to,ze napisales w poprzednim poscie,ze Ukraince od Sewastopola i po Sokale czuja sie Narodem,wskazuje,ze nic ty nie wiesz.Moze i czuja sie Narodem,ale kazdy po swojemu.Te z Sokala,widza swoja przyszlosc na zarobkach w Kanadzie,USA,Europie ,a te z Sewastopola widza przyszlosc w Ukrainie silnej i przyjaznej dla sasiedzi,przedewszystkim we wspolprace z Rosja.

p.s. Na zachodzie Ukrainy leza odlogiem ziemie,ktore nie ma komu uprawiac(nie ma chetnych do ciezkiej pracy na roli),w innych regionach Ukrainy,wszystko zaorane.A ty tu piszesz o Narodzie!
                    • borrka Ja sie tez roznie od Gorala z Zakopanego. 22.05.11, 09:45

Obaj jestesmy Polakami.

Te roznice, ktore starasz sie wykazac, sa smiesznie male miedzy Europejczykami.
                      O Ukraincach nawet juz nie mowie - zaloz watek :)

Ask borrka !
                      • igor_uk Re: Ja sie tez roznie od Gorala z Zakopanego. 22.05.11, 09:51
                        Oczewiscie,ze roznisz sie od gorala z Zakopanego,ale ty do niego nie ziejesz nienawiscia,a w przypadku Ukrainy,wlasnie tak jest i to nie sa "smiesznie male miedzy Europejczykami" roznice.Czy ty w ogole wiesz cos o stosunkach miedzyludzkich wsrod Ukraincow,ktore sa mocno podzieleni.
                        • borrka Wiem wszystko. 22.05.11, 09:56
                          Stosunek do Rosji nie jest wyznacznikiem podzialu Narodu.

Pewnie, jesli wezmiesz Szkila z UNA/UNSO i sowka z Doniecka, czasem dziwi, ze to jeden narod.
                          • igor_uk Re: Wiem wszystko. 22.05.11, 10:02
                            borcia,mylisz sie,wlasnie stosunek do Rosji,jest jednym z wyznacznikow podzialu ukrainskiego Narodu,a najwaznieszym jest postrzeganie przeszlosci Ukrainy,tu jest zrodlo nienawisci.
                            • borrka Mylisz sie, Igorek. 22.05.11, 10:12
                              Stosunek do Rosji, to zjawisko.
                              To nie tworzy trwalego podzialu w narodzie.
                              I nie decyduje o roznicach.

Zona mojego przyjaciela z Doniecka, ewidentna Rosjanka, jest zaangazowana ukrainska patriotka.
                              Oczywiscie, nie w stylu Andrieja Szkila.

Podobnie, zjawiskiem jest stosunek Polakow do Jaroslawa Kaczynskiego.
                              • igor_uk Re: bzdura,borcia. 22.05.11, 10:20
                                borcia,ale porownales.Stosunek Ukraincow do Rosji i stosunek Polakow do Jarka Kaczynskiego. Widze,ze nie zle wczoraj bylo.
                                p.s. piszesz komlektne bzdury.Mozno byc patriotka Ukrainy i przy okazji widziec przyszlosc Ukrainy we wspolprace z Rosja.Ty tego ,mentalnie,nie jestes wstanie zrozumiec.
                                • borrka Wspolpraca, nie oznacza statusu kolonii. 22.05.11, 10:24
                                  O to tu idzie, a bez jakiejs formy wspolpracy z Rosja, Ukraina nie poradzi, to fakt.

Chociaz, przyklad Polski jest kontrargumentem LOL.
                                  • igor_uk Re: Wspolpraca, nie oznacza statusu kolonii. 22.05.11, 10:30
                                    borcia,ale tojest inne zgadnienie.Czy wspolpraca przerodzi sie w calkowita zaleznosc Ukrainy od Rosji,czy bedzie oplacalna dla obu stron.Wlasnie o to w tym wszystkim chodzi."Elity" ukrainskie juz zrozumieli,ze byc elitami w niezaleznym Panstwie jest czyms innym,niz byc elitami w czyjejs kolonii.Tak co nie martw sie,nawet bat'ko Lukaszenko to wie,a co dopiero taki lis,jak Janukowicz.
                    • mara571 ps Igora 22.05.11, 10:19
                      byc moze ziemia na zachodniej Ukrainie lezy odlogiem.
                      Ale tych, co ja powinni uprawiac widuje w Hiszpanii, we Wloszech i w Polsce.
                      Dowiedziales sie przypadkiem do kogo nalezy ta uprawiana ziemia na Ukrainie?
                      • igor_uk Re: ps Igora 22.05.11, 10:27
                        mara,przeciez o tym i pisze,ze Ukraince z Zachodniej Ukrainy marza tylko o jednym,porzucic swoja ojczyzne i wyjechac na Zachod.Co dotyczy tego,do kogo nalezy ziemia,to moge cie uspokoic,do Ukraincow,ktore ta ziemie uprawiaja.Rosjanie jej nie chca-swojej maja pod dostatek.
                        • mara571 z ta ziemia to jestes pewien? 22.05.11, 11:03
                          Zu aukrat pisza cos innego:
                          www.onvista.de/news/alle-news/artikel/26.04.2011-14:01:28-ackerland-preise-steigen-weltweit-an
                          Einen ganz anderen Ansatz beim Umgang mit Ackerland ergreife die Ukraine, die Kornkammer Europas. Statt Ackerland zu verkaufen, werde es verpachtet, was pro Hektar zwischen 150 und 350 USD koste. Der Verkauf von Ackerland an Ausländer sei dort strikt verboten. Der ukrainische Präsident Viktor Yanukovych müsse jedoch auch auf seine Staatskasse schauen und plane nun doch den Verkauf von Ackerland ab dem Jahr 2012. Das sei jedoch alles andere als sicher und Investoren sollten lieber nicht in der Hoffnung, gepachtetes Land einmal kaufen zu können, jetzt zugreifen.
                          W skrocie: Ukraina na razie daje w dzierzawe ziemie funduszom inwestycyjnym za 150-350 $
                          za hektar. Sprzedaz ziemi cudzoziemcom jest zabroniona. Ma sie to zmienic w roku 2012, ale nie jest jeszcze pewne.
                          • igor_uk Re: z ta ziemia to jestes pewien? 22.05.11, 11:13
                            mara ,nu i co?To ze w jakims artykule pisze sie o tym,ze na Ukrainie mozno wydzierzawic ziemie,to wcale nie znaczy,ze cala ziemia ukrainska,do Ukraincow juz nie nalezy.
                            • mara571 Re: z ta ziemia to jestes pewien? 22.05.11, 11:24
                              przejmowanie ziemi uprawnej przez fundusze inwestycyjne to temat na osobny watek.
                              Ja wyruszam w dluzsza podroz i po prostu nie mam czasu.
                              Ukrainski czarnoziem stoi na liscie zyczen finansjery calkiem wysoko.
                              • igor_uk Re: z ta ziemia to jestes pewien? 22.05.11, 11:28
                                mara,da komu jest potrzebny ukrainski czarnoziom? W europie jest nadwyzka produkcji rolniczej,a kraje afrykanskie tej ziemi i tak nie kupia.Rosja ma swoich czarnoziomow duzo.Mara,to jest mit,ze komus jest potrzebna ukrainska ziemia dla uprawy plodow rolnych.
                                • mara571 Re: z ta ziemia to jestes pewien? 22.05.11, 11:39
                                  o bio-dodatkach do benzyny i oleju napedowego nie slyszales?
                                  O pradzie wytwarzanym z biogazu tez nie?
                                  Porozmawiamy jak wroce, teraz juz naprawde musze zajac sie czyms innym.
    • polski_francuz Finansowa piramida 22.05.11, 08:51
      W kwestii formalnej

Finansowa piramida ma dokladane znaczenie: fundusz bez duzych zapasow finansowych, w ktorym wplaty nowoplacacych uzywane sa na wyplatych tych co cih sobie zycza. W zlym znaczeniu, piramida jest uzywana dla wzbogacania ich wlasciciela.

Przykladem takiej "zlej" piramidy byl fundusz Madoffa, jeden z polskich bankow stworzonych w 1989 roku a "dobre" piramidy to sa fundusze emerytalne przedsiebiorstw a takze organizacji (miast, korporacji zawodowych, itp).

Ty piszesz o zadluzeniu panstwa. To cos zupelnie innego.

PF

• pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:08
        polski_francuz napisał:

> W kwestii formalnej
        >
        > Finansowa piramida ma dokladane znaczenie: fundusz bez duzych zapasow finansowy
        > ch, w ktorym wplaty nowoplacacych uzywane sa na wyplatych tych co cih sobie zyc
        > za. W zlym znaczeniu, piramida jest uzywana dla wzbogacania ich wlasciciela.

Mylisz się. Tę definicję pewnie teraz wymyśliłeś na poczekaniu.
        Jeśli nawet państwa nie potrafią żyć bez ciągle nowych kredytów i nie mają nawet na spłatę odsetek starych to nie jest to niczym innym, jak patologią.

Gdy się tak wkoło rozejrzeć, to zadłużeni (po uszy) są już wszyscy!
        To nie ma nic wspólnego z leniwymi Grekami, to raczej wskazuje, że taki stan rzeczy jest immamentną cechą systemu, w którym żyjemy.
        To, że żaden uczony palant również tego nie dostrzega, jest także bardzo charakterystyczne i znaczące.
        Produktywność rośnie i osiąga coraz to nowe rekordy, a świry już marudzą, że na rentki nie możemy sobie już najlepiej w ogóle pozwolić!

Ty zamiast to usprawiedliwiać, lepiej zastanów się nad istotą tych coraz bardziej widocznych dla każdego zjawisk.
        • polski_francuz Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:43
          Ja siem nigdy nie mylem!

A serio, definicja nie nie jest moze formalna a obiegowa i czesto uzywana.

Co do kryzysu fiansowego to uczeni palanci go dostrzegaja i staraja sie nie dopuscic do najgorszego: Wielkiej Depresji.

Inna cecha tego kryzysu jest dekadencja zachodu i przejmowanie paleczki rozwoju ekonomicznego przez Azje. Banki przejely glowna role, a maja przeciez dla ekonomii jedynie role podrzedna: dawanie kredytow przedsiebiorstwom.

Ale swiata na tym watku nie poprawimy.

Pozdro

PF

• pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 10:06
            Całą tajemnicą sukcesu Azji jest jedynie eksport... na Zachód!

O podatku konsumpcyjnym i basic income już słyszałeś?

www.liberation.fr/politiques/01012322806-pour-la-dignite-je-propose-la-creation-d-un-revenu-citoyen
            • polski_francuz Ciag na bramke 22.05.11, 10:17
              De Villepin obiecuje gruszki na wierzbie. Zaden kraj nie wytrzyma zarobkow 850 Euro dla kazdego czy pracuje czy nie. I pomysl o emigrantach z nierobskich krajow.

To jest ekonomiczna bzdura i idiotyzm. Panstwo powinno motywowac do pracy a nie do obijania sie. Juz 35 h pracy/tydzien byla (i jest) ekonomiczna bzdura.

Pimpus ekonomia nie jest tylko nauka. Wazna jest motywacja, optymizm, pozytywne emocje...ktorych zachodnia Europa nie potrafi wzbudzic a Stany traca. Polska jest wyjatkiem pozytywnie myslacym. Azja ma ciag na brame. I to sie liczy.

PF
              • pimpus18 Re: Ciag na bramke 22.05.11, 10:33
                P_f, widzę, że ty jesteś lata za Murzynami.
                Zastanów się nad tym chociaż. Ja teraz nie mam już czasu, ale może następnym razem będziesz już w stanie napisać coś bardziej rzeczowego. Bo teraz reagujesz jak DSK na pokojówkę.

To, co tu napisałeś jest pełne sprzeczności.
                • polski_francuz Nie latam 22.05.11, 19:49
                  za murzynkami. Za to jestem pelen wspolczycia dla tej pani, ktore ten zboczeniec DSK zaatakowal. Ona jest te bohaterka ktora pozbawi zboczenca urzedow.

Jaki znowu sprzecznosci widzisz? Pisz konkretnie.

PF
      • igor_uk Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:12
        P_F,nie ma czegos takiego,jak to napisales Ty.Finansowa piramida,to nie tylko fundusz bez duzych zapasow fionansowych,swoja droga -to calkowita glupota,poniewaz na tym polega sztuka,zeby robic kase z niczego.
        Zasada dzialania piramidy jest dosc prosta - zyski od takiej dzialalnosci pochodza ze sprzedazy papierkow o roznych nazwach,ale nie majacych zadnej wartosci, oprocz zaufania do emitentow tej makulatury.Kiedy zaufanie traci sie,piramida wali sie. Czy nie widzisz podobienstwa?
        • pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:17
          Dlaczego papierki nie mogą mieć żadnej wartości?

A domy w UK to nie jest piramida? A handel akcjami na giełdzie, ropą, gazem, cukrem i czym tam jeszcze?
          • igor_uk Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:25
            pimpus,czesc!Oczewiscie ,ze kazdy papierek moze miec wartosc,prtzeciez pisalem do P_Fa,ze maja ,dopoki ufaja emitentam tych papierkow.Wartosc ich znika,wraz z zaufaniem.
            Domy w Anglii nie sa piramida,poniewaz to jest rzecz materialna i jak nawet padna struktury,finansujace ich budownictwo,to domy przez to nie znikna.Piramida jest sam sposob finansowania takiego budownictwa.Kiedy jedni golodupcy zaczynaja uwazac,ze ich stac na kupno doma,a inni golodupcy zaczynaja uwazac,ze ich stac na to,zeby ich marzenia spewnic,zadluzajac sie u tych wiekszych,ktore z kolei rowniez na to kasy nie maja.To wtedy i powstaje cos podobnego do finansowej piramidy.To tak,w duzym uproszczeniu.
            • pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:37
              Igor, ja Ci kiedyś dałem tam rutube na temat rdzewiejących pieniędzy. Nic z tego nie zrozumiałeś.
              A rynek domów w USA, co tam się stało, a w Hiszpanii? Słyszy się, że baniak pęknie lada moment w Chinach.
              Przecież to wszystko jest, dalej stoi, a jednak nastąpiła zapaść i katastrofa!

W piramidzie robiącej biznes na bezwartościowych papierkach też jest wszystko dobrze, póki ludzie nie stracą zaufania.

Nawet gołodupiec może sobie kupić dom na kredyt, jeśli wie, że za rok ten dom będzie warty więcej. A będzie warty więcej im więcej ludzi będzie przekonanych, że tak będzie i będą kupować domy na kredyt.

Wszystko jest warte dokładnie tyle, ile ktoś jest gotów za to zapłacić. Na tym i tylko na tym polega to "zaufanie".
              Zamiast się wymądrzać bez sensu, lepiej się nad tym zastanów.
              • igor_uk Re: Finansowa piramida 22.05.11, 09:48
                pimpuis,wybacz,ale nic nowego nie napisales,to wszystko jest banalne i znane od dawno.Tak co kto wymadrza sie,to jest pytaniem.
                Co dotyczy domow,to chyba ty nie zabardzo rozumiesz,o co piszesz.Domy nie sa elementem piramidy,oni sa tworem tej piramidy.A piramida jest sposob finansowania i masz racje,przekonanie wielu ludzi,ze inwestowanie w nieruchomosci jest najbardziej pewnym i zyskownym ruchem. pimpus,tu nie chodzi o klotnie,co jest piramida finansowa,a co nie.Problem jest o wiele powazniejszy.Sypie sie SYSTEM,na ktorym zbudowany jest Swiat,ktory my znamy.
                • pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 10:01
                  No powiedzmy, że sytem się sypie, że świat się sypie - to dlaczego nie ma (nawet w Rosji) żadnych analiz jak temu zaradzić, jak zrobić tak, żeby zbudować coś bardziej trwałego.

A domy (jak sam napisałeś) będą stać, wszystko jedno z piramidą czy bez. Zresztą, co jest złego w piramidach, że głupki stracą pieniądze i zaufanie? I dlatego kapitalizm się właśnie na tym opiera.

Czy ktoś tam będzie mieszkał, to już jest inne zagadnienie.

Zrozumiałeś tam wtedy, o co chodzi z tymi rdzewiejącymi pieniędzmi?

• igor_uk Re: Finansowa piramida 22.05.11, 10:11
                    pimpus,czy wiesz ze w kazdym procesie nastepuje taki etap,kiedy drogi powrotu juz niema.Nie mozno juz nic z tym zrobic,jak mawial Gorbaczow -прoцеcc пoшел.Wlasnie ten punkt zwrotny Swiat i przekroczyl.zadne analize,zadne proby naprawy juz nic nie dadza,mozno tylko sprobowac odlozyc w czasie upadek systemu,na ktorym opiera sie wspolczesny Swiat,co i robia,leczac system tym,od czego on i zachorowal,czyli pustym pienjadzem.
                    p.s.wklej jeszcze raz link do tego rdzawego pienjadza.
                    • pimpus18 Re: Finansowa piramida 22.05.11, 10:37
                      Igor, może innym razem.

Ktoś tam już bardzo na mnie czeka i jak tam zaraz nie pojadę, będę miał mniej kolegów.

paka
                  • mara571 A domy będą stać. Jestes pewien? 22.05.11, 10:25
                    irlandzki rzad zdecydowal, ze zostana zburzone.
                    Oczekuje, ze podobne decyzje zapadna w Hiszpanii, bo widok ruin obniza wartosc turystyczna okolicy.
                    • igor_uk Re: A domy będą stać. Jestes pewien? 22.05.11, 10:33
                      mara,to skrajnosc,przeciez wiele towarow spozywczych rowniez niszcza,jak nie znalezli nabywcow,ale to nie znaczy,ze wszystko niszczy sie.
    • borrka Uwaga niemerytoryczna. 22.05.11, 10:21
      Nie moge sie jednak powstrzymac.

Rosjanie sa ostatnim narodem, majacym prawo pouczac innych o prawach ekonomii.
      Po swym wystepie tysiaclecia w 1917 i pozniej.
      • igor_uk Re: Uwaga niemerytoryczna. 22.05.11, 10:33
        borcia,co wczoraj piles?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka