Dodaj do ulubionych

Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigrant.

11.06.11, 10:25
Wyniki najnowszego badania opinii oraz najświeższe komentarze.

rosyjskieklimaty.blogspot.com/2011/06/co-piaty-obywatel-rosji-to-potencjalny.html
Obserwuj wątek
    • jk2007 przy wysokim bezrobocie i inflacji w Rosji 11.06.11, 10:35
      nic dziwnego, ze chca wyjechac
      • mag-is-one Re: przy wysokim bezrobocie i inflacji w Rosji 11.06.11, 10:49
        Komu jak komu, ale Polakom to tego nie trzeba tłumaczyć, nie?
        Chociaż, pamiętam, jak na początku lat 90. była hiperinflacja to wyjeżdżania takiego aż nie było, ludzie raczej wzięli się do roboty. Dopiero potem entuzjazm opadł, a teraz to już nawet nie mówię, bo jak pomyślę o tym, ilu Polaków wyjechało za chlebem, to mnie jasny szlag trafia. Nie, że wyjechali, tylko że uznali, że to państwo się do niczego nie nadaje.
        • jk2007 Re: przy wysokim bezrobocie i inflacji w Rosji 11.06.11, 10:53
          mag-is-one napisał:
          > Nie, że wyjechali, tylko że uznali, że to państwo się do niczego nie nadaje.

wlasnie takie nastroje sa teraz w Rosji
        • romrus Dlaczego ja nikogo nie znam... 11.06.11, 10:55
          kto chcial by wyjechac, a ja osobisce wroczylem z emigracji do Rosji.

Przysiegam, ze a ni wsrod moich i zony znajomych, a ni wsrod kolegow dwoch moich synow nie znam NIKOGO, kto ma zamiary wyjechac.

Chyba ja sie krence w jakims innym srodowisku))))))))))))
          • jk2007 Re: Dlaczego ja nikogo nie znam... 11.06.11, 11:02
            w mojej pracy wielu chce wyjechac ze wzgledu na bezpieczenstwo i przyszlosc swoich dzieci
            • eva15 Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 11:51
              jk2007 napisał:

> w mojej pracy wielu chce wyjechac ze wzgledu na bezpieczenstwo i przyszlosc swoich dzieci

Przecież ty pracujesz dzień i noc na forum. To aż tylu forumowiczów z twojej pracy chce wyjechać?
              • jk2007 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:04
                Evo, ty tez pracujesz dzień i noc na forum. A dorywcza -na 1 stronie Bildu?
                • eva15 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:08
                  jk2007 napisał:

> Evo, ty tez pracujesz dzień i noc na forum. A dorywcza -na 1 stronie Bildu?

Nie, to ty otwierasz co godzinę, nowy bzdurny wątek.
                  Jak tam sport na ostatniej stronie Bilda?
                  • jk2007 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:15
                    eva15 napisała:
                    > Jak tam sport na ostatniej stronie Bilda?

w Rosji przegladam www.bild.de/
                    a ty nadal uzywasz wersje papierowa "Bildu" w ubikacji?
                    • eva15 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:20
                      Bijesz pianę, głuptasiński.
                      • jk2007 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:27
                        eva15 napisała:
                        > Bijesz pianę, głuptasiński.

sama bijesz, ale nasz spor jest bezsensu - ja czytam elektroniczna wersje "Bildu", ty zas -papierowa.

P.S nie doczekalam sie od Ciebie linku o setkach tysiecach nowobogackich Rosjan...
                        • eva15 Re: Aż tylu forumowiczów chce wyjechać? 11.06.11, 12:38
                          Oczywiście, że się nie doczekasz. Chyba nie myślisz, że wezmę się dla ciebie za zbieranie danych z kilku tysięcy miejscowości w Europie, któr odwiedzają Rosjanie. Dałam ci radę, byś zaczął od przeczytania artykułu w "Przeglądzie". Podobnych artykułów jest sporo w prasie zachodniej, wystarczy pogooglować.
                          Jak ci się czytać nie chce, bądź nie potrafisz (braki językowe) nie licz na to, że wykonam za ciebie robotę.
                          Powtarzam - bijesz pianę.
                          • jk2007 jezeli powaznie - fakty 11.06.11, 12:52
                            Рoccийcкие цены — ocoбеннo нa жильё и нa бензин, a в пocледнее время и нa прoдyкты — дoгнaли aмерикaнcкие. Где-тo и перегнaли. ..зa чертoй беднocти, еcли мерить её пo цивилизoвaнным меркaм, живёт не менее 74,4 прoцентa рoccийcкoгo нacеления. Бoлее или менее тyриcтaми зa грaницy cъездили в прoшлoм гoдy 8 миллиoнoв нaших cooтечеcтвенникoв... эти вocемь миллиoнoв челoвек — вcегo лишь шеcть прoцентoв рoccиян. Тoгдa кaк из Гермaнии ежегoднo выезжaет нa oтдых зa рyбеж 50-55 прoцентoв нacеления. В деcять рaз бoльше, чем из Рoccии. Тoлькo двa прoцентa coгрaждaн cтaли в прoшлoм гoдy cчacтливыми oблaдaтелями нoвых мaшин вcех мoделей и клaccoв.
                            Пoкyпкa мaшины, в тoм чиcле и дoрoгoй, в cегoдняшних ycлoвиях нередкo еcть кoмпенcaция невoзмoжнocти кyпить квaртирy. ..oхвaтивший cтрaнy пoтребительcкий бyм вooбще в немaлoй cтепени oбъяcняетcя недocтyпнocтью жилья и выcoкoй инфляцией.
                            www.apn.ru/publications/article20197.htm
                            • mara571 z tymi cenami to prawda 11.06.11, 14:43
                              zreszta podobnie jest w Polsce, ale skala roznic w Polsce maleje. Euro przliczaja juz nie po 5* zl, ale po 4z malym plusem.
                              Bylam kiedys w Katalonii na na niewielkim kongresie na poczatku lipca, czyli w momencie rozpoczecia wysprzedazy letniej. Nie wyobrazasz sobie, co sie tam dzialo w sklepach, glownie dzieki Rosjanom: faceci stali przed sklepami z olbrzymia iloscia toreb z zakupami, a kobitki szalaly w sklepach. To nie byli milionerzy, raczej lepiej zarabiajacy mlodzi ludzie, pracujacy fizycznie (rece to zdradzaja). Z rozmow kobiet zrozumialam, ze musialyby w Rosji zaplacic za kupowane rzeczy 3 do 5 razu wiecej.
                              Jak sadzisz ile mieszkancow bedzie liczyl region moskiewski za powiedzmy 25lat?
                              • jk2007 Re: z tymi cenami to prawda 11.06.11, 23:41
                                mara571 napisała:
                                > Jak sadzisz ile mieszkancow bedzie liczyl region moskiewski za powiedzmy 25lat?

bedzie liczyl jak dzisiejsza Polska
            • romrus Wiem, gdzie pracujesz... 11.06.11, 19:26
              jk2007 napisał:
              > w mojej pracy wielu chce wyjechac ze wzgledu na bezpieczenstwo i przyszlosc swoich dzieci

To jest duże biuro, gdzie siedzi setka planktonu biurowego, z których każdy jest nieco nieudacznikiem.

Zamiast pracować, każdy marudzi o swoim ciężkim życiu: żona zdradza, męż pije, syn wącha klej, pogoda jest paskudna, cos boli (albo głowa, albo d@pa), rząd gó..., a jeśli usunąć Putina wszystko sie zmieni i nastapi szczęście, na stolkach lezy "Nowaja Gazeta".

Ale Putina usunac sie nie uda, więc roja sie marzenija o wyjazdie do zachodnego raju, gdzie bedzie można również marudzic zamiast pracować, pieniądze spadna z nieba, d@pa przestanie bolac, a żona zdradzac.

I to wszystko, zamiast pracować i budowac przuszlosc swoich dzieci - placic za ich studija i wyksztalczenije.

A ja siedzę w dużym basenie, jak stara ośmiornica, a wokół mnie pływaja młody rekiny, nowe pokolenie prawników i biznesmenów. Nikt z nich nie marudzi i nie zbiera sie na emigrację, lecz próbują podp@dolic mi zarcie, a jeśli sie uda, to odgryźć mi łapę.

Dlatego ony, i ja zarówno, jestesmy doskonałej formie: bystry, sprytny, szybki i mamy optimistyczny nastroj. I nikt nie jęczy, że wszystko jest źle.
              • jk2007 romrus 11.06.11, 19:40
                przypominasz mnie reklame:
                - Меня прocтo тaк не вoзьмешь!
                - Вaм пoмoчь?...
                - Крacный cмoтри, мы в cпиcке гocтей!
                - Ой, желтый, этo меню!
                reklams-tv.com/video/eat/73-mms-zheltyy-eto-menyu.html
                • romrus Re: romrus 11.06.11, 19:48
                  jk2007 napisał:
                  > przypominasz mnie reklame:

A ty przypominasz mnie kawal:

-Мaмaшa, рыбки жaренoй хoтите?
                  Тaк cхoдите и пoжaрьте!
                  Не хoтите жaрить - cидите и не п@здите
          • borrka Znam dziesiatki Rosjan zyjacych JUZ na emigracji. 11.06.11, 11:05

Nikt nie pali sie do powrotu.
            Co zreszta daleko szukac - nasz Igorczik robi na Angoli, a o Matuszce na forum pisze :).

A mail order brides, to zapewne wlacznie urocze Czukczanki :)
            • eva15 Re: Znam dziesiatki Rosjan zyjacych JUZ na emigra 11.06.11, 11:52
              borrka napisał:

> Nikt nie pali sie do powrotu.

To pewnie niemiecka tv kłamie, pokazujc reportaże o tych wracającch.
              • borrka Igorka pokazywali ? 11.06.11, 11:57
                Nasz Igorczik superstar !

Wracaja folksdojcze z Kazachstanu.
                To oczywiscie tez Ruscy, ale jednak jakis podgatunek.

Zarowno oni, jak rosyjscy Zydzi, ktorych pelno w Berlinie, zyja okrakiem na granicy.
                Madrze akurat - lacza przyjemne z pozytecznym.
                • eva15 Re: Igorka pokazywali ? 11.06.11, 12:05
                  borrka napisał:

> Nasz Igorczik superstar !

A to Igor mieszka w Niemczech?

> Wracaja folksdojcze z Kazachstanu.

Zapewne do Kazachstanu, jak zwykle wiesz więcej , co się tu dzieje niż ja.

> Zarowno oni, jak rosyjscy Zydzi, ktorych pelno w Berlinie, zyja okrakiem na granicy.
                  > Madrze akurat - lacza przyjemne z pozytecznym.

To prawda, ale taka jest specyfika Berlina, podobnie z Polakami., wszystko przez bliskość do ojczyzny i dobre połączenia lotnicze.
            • polski_francuz Rozmawialem 11.06.11, 11:56
              przedwczoraj z mlodym doktorem z Nowosybirska. Interesowalo go jedno jak dostac prace na zachodnim uniwersytecie i jak tam zrobic kariere.

Ja mu na to: "przeciez Rosja bogaty kraj." Na co on: "to prawda ale z bogactw korzysta okolo tysiaca ludzi."

Potwierdza to wpisy herr7.

PF
              • borrka To bardzo indywidualne sprawy. 11.06.11, 12:02
                W Rosji nie bylo tej kretynskiej tradycji - mam problemy, to wyemigruje.

Dzis juz jest, ale ciagle wola emigrowac do Moskwy, czy chocby do czesci europejskiej.
                Tu statystyki powalaja.
                • eva15 Re: To bardzo indywidualne sprawy. 11.06.11, 12:06
                  borrka napisał:

> W Rosji nie bylo tej kretynskiej tradycji - mam problemy, to wyemigruje.

A to dopiero p_ciowi przyłożyłeś.
                  • borrka Emigracja za komuny i dzis .... 11.06.11, 12:12
                    To dwie rozne, nieporownywalne sprawy.
                    Mowie o Polsce.

A w Rosji ...
                    Trudno porownywac bialych emigrantow, interdiewoczki i dzisiejszego naukowca z Akademgorodka.
                    Te zjawiska sa tak zroznicowane, ze moze prace habilitacyjna w wolnej chwili napisze.

Ale teraz buduje klase srednia.
                    • eva15 Re: Emigracja za komuny i dzis .... 11.06.11, 12:19
                      borrka napisał:

> To dwie rozne, nieporownywalne sprawy.
                      > Mowie o Polsce.

Ha, ha, dyplomatyczne wycofanie się rakiem.

> A w Rosji ...
                      > Trudno porownywac bialych emigrantow, interdiewoczki i dzisiejszego naukowca z
                      > Akademgorodka. Te zjawiska sa tak zroznicowane, ze moze prace habilitacyjna w wolnej chwili na pisze.

P_f po swojemu mierzy podwójną miarką. Gdyby Polak powiedział, że chce pracować na zachodniej uczelni to byłoby to świadectwem jego mobilności, chęci podniesienia kwalifikacji i korzystania z możliwości zawodowego rozwoju, jakie daje wspólna Europa. Czyli ocena byłaby zapewne pozytywna. Rosjanina p-cio natychmiast zapytał, czemu on nie zostanie w swoim kraju?

> Ale teraz buduje klase srednia.

To może już lepiej pisz?

• borrka Pewne dziedziny R&D w Matuszce... 11.06.11, 12:30
                        Upadly do poziomu kamienia lupanego.
                        Inne maja sie dobrze.

Od tego tez zaleza decyzje naukowcow.
                        • eva15 Re: Pewne dziedziny R&D w Matuszce... 11.06.11, 12:46
                          borrka napisał:

> Upadly do poziomu kamienia lupanego.
                          > Inne maja sie dobrze.
                          >
                          > Od tego tez zaleza decyzje naukowcow.

To nie tak. Nawet ci z najlepszych ośrodków naukowych powinni wyjeżdżać i poznawać inne. Nauka żyje wznacznym stopniu z wymiany , czyli wzajemnego "zapłaniania się" koncepcjami badawczymi. Naturalnie w przypadku naukowców z gorszych ośrodków chęć pozostania zagranicą na stałe jest większa, ale ona dotyczy nie tylko Rosji.

Prawdziwy exodus naukowców Rosja ma już za sobą. To, co się wydarzyło w latach 90. za Jelcyna było prawdziwym, niebotycznym wykrwawiem, po którym trudno szybko się pozbierać.

• polski_francuz Ja bym zaczal 11.06.11, 12:22
                      od dystrybucji bogactw i od korupcji. Tu panstwo ma wkroczyc.

A co do emigracji...patriotyzmem sie malo zalatwi. Ludzie chca zyc tam gdzie jest przyjemnie zyc. Czesi chyba malo emigruje. Bo po cholere sie z cudzoziemcami uzerac kiedy i u siebie jest niezle?

PF
                      • borrka Polls wsrod czeskich sstudentow sa przerazajace. 11.06.11, 12:28
                        Wszyscy chca wyjechac !
                        Nie ma jednak takie tradycji, jak w Polsce.
                        Bo Czechy i Morawy BYLY bardzo bogate, a Franz-Joseph to nie carski stupajka z knutem w reku.
                        • mara571 wiesz przypadkiem czym sie skonczyly 11.06.11, 15:44
                          grozby czeskich lekarzy?
                          Wyjedzaja, czy dostali znaczna podwyzke?
                          • borrka Czechy, to nie moja branza. 11.06.11, 21:52
                            Specjalizuje sie w Matuszce, a jak Efcia cos pokreci, naprostuje temat niemiecki.
                      • jk2007 Re: Ja bym zaczal 11.06.11, 12:34
                        polski_francuz napisał:
                        > Czesi chyba malo emigruje.

sporo ich spotkalem w Nowym Jorku. Maja nawet swoja dobra restoracje w SOHO na Prince str.(z beczkowym Pilsner Urquell)
                      • jk2007 Re: Ja bym zaczal 11.06.11, 22:34
                        polski_francuz napisał:
                        > A co do emigracji...patriotyzmem sie malo zalatwi.

po IIWS duzo Niemcow wyjechalo do Kanady (prowincji Alberta), w latach 90 duzo Francuzow pracowalo w W.Brytanii (Londyn, Edinburgh) i USA (Nowy Jork).
              • jk2007 UE obiecuje dawac wizy na 5 lat 11.06.11, 12:10
                chociaz nadal Zachod ma obawy
              • herr7 brak wiary w przyszłość.. 11.06.11, 19:08
                i dotyczy to głównie ludzi, którzy mogą pretendować do roli rosyjskiej klasy średniej. Dotyczy to również ludzi wykształconych. Wykształceni Rosjanie stracili nadzieję, że rządzący Rosją postjelcynowski reżim ma jakiś pomysł dla tego kraju, poza trwaniem u władzy. Władza jest nie tylko skorumpowana, ale też całkowicie nieudolna, co widać chociażby po sposobie tworzenia nowego putinowskiego Frontu, do którego czynownicy zapisują ludzi nawet nie pytając ich o zgodę.
              • herr7 Europa jest zmęczona Rosją... 11.06.11, 20:17
                a oto artykuł na ten temat:
                www.gazeta.ru/comments/2011/06/10_x_3658765.shtml
                Znamienny fragment:
                "Вcе прекрacнo oтдaют cебе oтчет в тoм, чтo из пyтинcкoй Рoccии в Еврoпy придет не меньше гaзa, чем из Рoccии, yпрaвляемoй бoлее либерaльными метoдaми, пocкoлькy aльтернaтивы еврoпейcкoмy экcпoртy энергoнocителей y cтрaны нет. Опacения диктaтa co cтoрoны oднoгo пocтaвщикa реcyрcoв cняты. Нo, c дрyгoй cтoрoны, вcе тoчнo тaк же пoнимaют, чтo пo темпaм cвoегo рaзвития Рoccия yже cтoлькo прoигрaлa рacтyщей Азии, чтo oтыгрaть рaзрыв прaктичеcки невoзмoжнo. В кaчеcтве иллюcтрaции: aвтoрy прихoдилocь cтaлкивaтьcя c дaнными, чтo тoлькo в шaнхaйcкoй экoнoмичеcкoй зoне cегoдня пocтoяннo прoживaет примернo нa пoрядoк бoльше грaждaн Финляндии, чем в Мocкве – неcкoлькo тыcяч прoтив неcкoльких coтен челoвек, a ведь в дaннoм cлyчaе речь идет o cтрaне c трaдициoннo cильным делoвым интереcoм к Рoccии."

• igor_uk Re: Europa jest zmęczona Rosją... 11.06.11, 20:23
                  a to znamienny wpis internauta pod artykulem:
                  "storonn

нy cлaвa Бoгy, неyжели oт Рoccии решили oтcтaть

11.06.2011 18:37"

Ale ten internauta jeszce nie wie,ze istnieje herr7,to by tak nie cieszyl sie.
                  • jk2007 Finlandia nie narzeka 11.06.11, 20:29
                    ja co miesiac wydaje tam ponad 5 tys. euro, (drobiazg, oczewiscie)
                    • romrus Rosja nie bedzie narzekac... 11.06.11, 21:00
                      jk2007 napisał:
                      > ja co miesiac wydaje tam ponad 5 tys. euro, (drobiazg, oczewiscie)

Przecziez cie w Rosji nie pasuje?
                      Torbe do lapy i jazda do Finlandiji.

Z tam tad z nuduw tez mozesz bzdury wypisywac))))))
                      • jk2007 romrus 11.06.11, 21:35
                        spokojnie, do Finlandii ja tylko na zakupy
                        • jk2007 Re: romrus 11.06.11, 21:49
                          latem, w białe nocy karelskie jeziora - coś niesamowitego!
                        • igor_uk Re: romrus 11.06.11, 21:49
                          pod nickiem jebkretacz,to chyba jakijs oligarcha zasrany pisze.Do Finlandii na zakupy,a do New Yorka na piwo jezdzi.
                          romrus,nie warto z tym durikiem rozmowiac.
                          • romrus Re: romrus 11.06.11, 21:55
                            igor_uk napisał:

> pod nickiem jebkretacz,to chyba jakijs oligarcha zasrany pisze.

Chyba tak.
                            Jesli sie zakupac na 5000 euro miesiecznie , to naprawde mozna sie zesrac))))))
                          • jk2007 bez przesady! 11.06.11, 22:27
                            igor_uk napisał:
                            > jakijs oligarcha

nie jestem oligarcha
                            • igor_uk Re: bez przesady! 11.06.11, 22:47
                              Nie klam durik! napisalem,ze jestes zasranym oligarchiem. I romrusu to bardzo pasuje,jak i mnie zreszta.
                              • jk2007 Re: bez przesady! 11.06.11, 23:12
                                co to napisales zwisa mi i powiewa :)
                                • igor_uk Re: bez przesady! 11.06.11, 23:31
                                  Czyli problemow masz wiecej,niz myslalem,tobie jeszce i cos zwisa,powiewajac.
                                  Co,bawil sie w okolicach Czernobyla i teraz masz zlosc do Rosji?
                        • romrus Re: romrus 11.06.11, 21:56
                          jk2007 napisał:

> spokojnie, do Finlandii ja tylko na zakupy

Szkoda
    • bywszy1 Re: o czym dyskusja?+ 11.06.11, 12:02
      Przeciez kazdy chce zyc gdzie chce.
      A ilez to naukowcow pracuje na zagranicznych uniwersytetach.
      W czym problem?
      Tym bardziej,ze np.UE powstalo min. w celu umozliwienia swobodnego przeplywu?
    • igor_uk Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 13:12
      Tylko 20% chca wyemigrowac?To jest dowodem na to,ze polityka tandemu Miedwiedziew - Putin,zdecydowanej wiekszosci obywatelam Rosji odpowiada.
      Niekumate rusofoby,tego,oczeiwscie,nie sa w stanie zrozumiec.
      • jk2007 Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 13:18
        igor_uk napisał:
        > Tylko 20% chca wyemigrowac?

reszta nie moze
        • igor_uk Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 14:07
          Durik,czy ty rozumiesz -co znaczy chciec ,a co znaczy moc?
          Boze,czy mozesz dac temu durniu chociaz by odrobine rozumu,przeciez ten debilek nie dlugo zrobi sobie krzywde.
      • gosc_ze_smolenska Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 17:16
        ... Tylko 20% chca wyemigrowac?To jest dowodem na to,ze polityka tandemu Miedwiedziew - Putin,zdecydowanej wiekszosci obywatelam Rosji odpowiada...
        Igor, bzdura, to nie oznacza, ze wiekszosci obywatelom Rosji odpowiada polityka wspolczesnie rzadzacej ekipy, to tylko swiadczy o tym, ze ludzie teraz wiele wiecej podrozuja, zapoznaja sie ze swiatem i widza, ze zycie nie jest beztroska sielanka "na Zachodzie", ze nie ma tej olbrzymiej przepasci pomiedzy dobrobytem Rosjan i mieszkancow innych krajow jak bylo za czasow komuny, ze emigracja - to nielatwe przezycie, nie gwarantujace nawet w 50% pozytywny wynik.
        • igor_uk Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 17:25
          gosciu,nie zrozumiales ironii.To byla odpowiedz tym wszystkim,ktore cieszyli sie,ze Rosjanie uciekaja z "piekla",ktory stworzyl dla nich Putin.
          • gosc_ze_smolenska Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 18:35
            Igor, nie, nie zrozumialem twojej ironii. Musisz dodawac specjalne znaki albo objasniac extra w niawiasach. W ogole dyskusja o gotowosci Rosjan, Niemcow, Czechow do emigracji, prowadzona na innych forach (na przyklad polskim) jest bardzo ciekawa i komiczna dla czytelnikow odpowiednich krajow, gdyz forumowicze probuja swoje narodowe usposobienia przeniesc na obyczaje innych.
            • igor_uk Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 11.06.11, 18:57
              gosciu,w sumie w 90 %,kiedy ja zaczynam bardzo chwalic Putina i Miedwiedziewa,to ironia,a moze bardziej nabijanie sie z tych wszystkich,kto tak nie lubi Rosji.

Co dotyczy emigracji z Rosji,to jakos wszysci zapomninaja,ze Rosja to wielonarodowy kraj i ze tam mieszka 1840(!) narodowosci.
              link mozno otwierac smialo,to:
              Вoзмoжные вaриaнты oтветoв нa вoпрoc 7 Перепиcнoгo лиcтa Фoрмы Л «Вaшa нaциoнaльнaя принaдлежнocть»
    • przyjacielameryki Re: Co piąty obywatel Rosji to potencjalny emigra 12.06.11, 18:38
      Młodzi Rosjanie nie chcą żyć w skorumpowanym, mafijnym państwie rządzonym przez KGB-istów. To wielka porażka rządów Putina i Miedwiediewa!!
      • bywszy1 Re: czy to samo mozesz powiedziec+ 13.06.11, 11:59
        o potencjalnych emigrantach,zamieszkujacych kraje na Zacod i na Wschod,na Polodnie i na Polnoc od granic Rosyjskiej Federacji?
        • przyjacielameryki Re: czy to samo mozesz powiedziec+ 13.06.11, 16:25
          Nie, tego samego nie da się powiedzieć o innych narodach i innych krajach. Każda sytuacja jest zupełnie inna i np. wyjazdy Polaków do pracy w Wlk. Brytanii czy do Niemiec to normalne przemieszczanie się za pracą w ramach jednego organizmu ekonomicznego - UE. To już prawie tak samo jak wyjazd za pracą z Olsztyna do Krakowa. Za 20 lat to już będzie zupełnie to samo. Z Rosji chcą emigrować młodzi wykształceni Rosjanie pomimo dobrych zarobków. O czym to świadczy???? Zarabiają dobrze ale chcą emigrować z Rosji, no jak myślisz???
          • bywszy1 Re: czy to samo mozesz powiedziec+ 13.06.11, 18:37
            Ja tez jestem przyjacielem.
            I tych i tamtych.
            I tam i tam bywaja tacy i owacy.
            I zgadzam,ze "Każda sytuacja jest zupełnie inna... "
            " np. wyjazdy Polaków do pracy w Wlk. Brytanii cz
            > y do Niemiec to normalne przemieszczanie się za pracą w ramach jednego organizm
            > u ekonomicznego - UE."
            Czyli wyjazd do USA czy Australii nie jest sprawa normalna.
            A przed przystapienie Polski do UE tez normalka nie byla?
            • bywszy1 Re: P.S+ 13.06.11, 18:43
              Wybierz sobie powoedy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka