Dodaj do ulubionych

A we Francji...

13.06.11, 20:12
Szczerze powiem, że bardzo mnie ta wiadomość zaskoczyła.

"W ciągu czterech lat o połowę wzrosła liczba dorosłych Francuzów, którzy przystępują do Sakramentu bierzmowania."

PF, czy to rzeczywiście jest widoczne?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9777486,Coraz_wiecej_doroslych_Francuzow_idzie_do_bierzmowania.html
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Odpowiem za siebie 13.06.11, 20:18
      jak corka zblizala sie do komunii to sie troche udzielalem. I zauwazylem dwie rzeczy:

. coraz wiecej ludzi na mszy,
      . aktywisci troche podobni do naszych rydzykowych.

Motywacja wydaje mi sie oczywista. Jak zobaczysz kilka razy muzulmanow oddajacych czesc Allahowi na parkingu autostrady, to mowisz sobie: Mon Dieu czy jestem w Europie?

Wiec raczej potwierdzam obserwacje.

PF
      • malkontent6 Re: Odpowiem za siebie 14.06.11, 04:23
        polski_francuz napisał:

> Jak zobaczysz kilka razy muzulmanow oddajacy
        > ch czesc Allahowi na parkingu autostrady, to mowisz sobie: Mon Dieu czy jestem
        > w Europie?

Zwróciłem uwagę na ten artykuł, bo w roku 1999 przez kilka dni miałem bardzo bliskie kontakty z grupą młodych Francuzów, którzy przyjechali służbowo do USA. Oprócz spraw ścisle zawodowych rozmawialiśmy też na inne tematy. Uderzyły mnie u nich pełne nieprzyjemnej wyższości komentarze o tym, że Francja jest już właściwie społeczeństwem laickim. Na moją cichą uwagę, że mam odmienne zdanie zareagowali śmiechem i zapewnieniem, że kościoły u nich są puste. Odparłem, że nie przeczę, kościoły może są i puste ale meczety pełne a jest ich coraz więcej. W odpowiedzi zaległa chwila kłopotliwego milczenia.

Minęło zaledwie 12 lat a tu taka wiadomość. :)
    • eva15 A w Bawarii..... 14.06.11, 00:08
      Mnie też to zaskoczyło, że tak tzw. przez papieża 1. córa Kościoła, która później (Oświecenie, Rewolucja) okazała się 1. córą marnotrawną, jednak choć trochę wraca wraca na łono KK.
      A gdyby tak było wcześniej, byłoby mniej problemów.
      Bawaria, zwłaszcza ta prowincjonalna (pomijam Monachium, etc) cieszy się w Niemczech najniższym odsetkiem muzułmańskich imigrantów. Mając swój własny kościec religijny i moralny zniechęca innowierców do osiedlania się w niej, mimo doskonałych wyników gospodarczych i baardzo niskiego bezrobocia. Istnieje prosta zasada - natura nie znosi vakuum, tam gdzie jest pustka zostaje ona wypelniona. Gdzie pustki nie ma, o wypełnienie innymi wartościami trudniej.
      • zlotamajka Re: A w Bawarii..... 14.06.11, 00:20
        Dlatego media tak skrupulatnie podwazaja stare wartosci a potem jak przyklad daja hollywood.

P.S. Masz poczte.
        • eva15 Re: A w Bawarii..... 14.06.11, 00:42
          Oczywiście, że tak. Niestety niszczenie sceny politycznej przez TINE, której gorącym propagatorem jest Merkel (głosząca "Alternativlosigkeit") dotyka i Bawarii w wyścigu o głosy ogłupionego bydełka wyborczego. Jeszcze trochę a i Bawaria zidiocieje.

Majka , pamiętam o obietnicy ewentualnego skrobnięcia tekstu o eurolandzie i jego upadku, ale przedłużony weekend (4 dni) zużyłam na relaks. Może po wypoczynku się pozbieram, temat jest tak rozległy i złożony, że niełatwo się do niego zabrać w formacie forumowych postów.
          • eva15 Re: A w Bawarii..... 14.06.11, 00:44
            Dzięki za pocztę, tekst rzecz jasna przeczytam.
            --
          • zlotamajka Re: A w Bawarii..... 14.06.11, 00:55
            Tiny i inne Claudie, jaka i entertainment news i cala pop kultura ma wlasnie takie zadanie. No skierowana jest szczegolnie do mlodych ktorymi latwo manipulowac. A ci na ogol mysila ze sa cool.
            • zlotamajka Re: A w Bawarii..... 14.06.11, 01:05
              No zaciekawilas mnie tym watkiem. Chetnie sie zglosze jak zalozysz.
            • eva15 Logika zaczerpnięta z religii 14.06.11, 01:06
              Nie, nie , pisząc "Tina" nie ma na myśli kretyńskiego szmatławca i innych "Claudiie", lecz angoslaski zwrot: There Is No Alternativ - czyli, nie ma alternatywy do systemu, który wam narzucamy.
              Tak rozumiana TINA, jest tym, z czym mamy obecnie do czynienia. A kto tego uznać nie chce, kończy jak jaki Kadafii, albo wcześniej inny Saddam. Ta logika jest w gruncie rzeczy zaczepnięta z religii monoteistycznych - nie będziesz miał cudzych Bogów przede mną. Tak dziś rozumuje Zachód, tak niegdyś rozumowała komuna, też nie lubiąc innych bogów, czyli alternatyw.
              • zlotamajka Re: Logika zaczerpnięta z religii 14.06.11, 01:22
                A, a ja myslalam ze o szmatlawcu mowisz. To TINA nie tylko narzucaja ale zadnym alternatywnym glosom nie daja dojscia. To jest raczej niechec elit do jakiej kolwiek konkurencji, moze i to z religii.
                • de_oakville "Grecja dyskrecja" 14.06.11, 14:17
                  Znalem kiedys takie powiedzonka:

"Elegancja Francja"
                  "Grecja dyskrecja"

A Bawaria? Nic o niej nie bylo, ale mi pasuje tylko jedno:

"Bawaria awaria"

To, ze Bawaria sie bardziej kojarzy ze wszystkim, tylko nie z awaria, nie ma znaczenia.
                  • polski_francuz Bawaria mafia 14.06.11, 23:56
                    taka latke maja Bawarzy w Niemczech. I by do watku wrocic ma to cos wspolnego z ich katolicyzmem. Tak przynajmniej uwazaja protestanci:)

PF
                • eva15 Re: Logika zaczerpnięta z religii 15.06.11, 01:00
                  Majka, narzucany system ma wszelkie cechy religii tyle, że w ich najbardziej fundamentalnej wersji. Tu nie ma miejca na chrześcijańskie pomiiłuj/wybacz/toleruj. Sytuacja jest coś jakby starotestamentowa, nowy zachodni bóg jest groźny, bezlitosny i każący surowo nieposłusznych. Całkiem jak swego czasu za komuny, a nawet i gorzej. Nowy/stary bóg jak za komuny ten sam, tylko metody lepsze.
                  • eva15 Re: Logika zaczerpnięta z religii 15.06.11, 11:00
                    Korekta:

karzący surowo nieposłusznych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka