Dodaj do ulubionych

Forum w niewoli rosyjskiej

20.07.11, 21:08
Widze, ze wojciech podejmuje dyskusje z czekistami. Podejmuje tematy, ktore moglyby ich wychowac. Kulturalnie odpowiada, argumentuje.

Czy to jest dobra metoda? Nie sadze. Kilka miesiecy temu i ja mialem zbozne zamiary i zaczynalem tlumaczyc temu czy tamtemu meandry polskiej duszy, swietosc Mickiewcza, wage ojczyzny. Bez zadnych, widocznych efektow.

Metoda dyskusji czekistow jest bowiem chamstwo, strzelanie wpisami jak z kalasznikowa, pouczanie jak ma byc po linii.

Jak to zmienic? Ano trzeba podobnie jak oni tylko gorzej, brutalniej i bardziej po chamsku by przynioslo to jakies efekty. Tylko nikomu sie chce bo po co szarpac sobie nerwy. I to przeciez ma byc wirtualna rozrywka.

I tak forum przechodzi w rosyjska niewole.

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk pefcia,nie marudz. 20.07.11, 21:16
      W jakiej niewoli i do tego rosyjskiej?
      Iluz tu Rosjan pisze?
      Ja,mongol,romrus,czasami wpada gosc ze smolenska,o Katiusze nie wspomne.
      I my podbili forum?
    • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:22
      Być może potrzeba więcej czasu.
      Mówienie prawdy Rosjanie traktują jako chęć upokorzenia ich.
      A przecież tak nie jest.

Bez prawdy nie da się czegokolwiek zbudować.
      • igor_uk Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:25
        wojtus,ale jaka prawde mowicie wy mnie,ktora by ja nie wiedzialem?
        • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:31
          igor_uk napisał:
          > wojtus,ale jaka prawde mowicie wy mnie,ktora by ja nie wiedzialem?
          --------------------------------
          Np. wywołanie II Wojny Światowej w 1939 przez Niemcy i Rosję.

Tego faktu Rosjanie nie przyjmują do wiadomości.
          I nie czują się za to odpowiedzialni.
          A przecież tak było.
          • igor_uk Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:35
            Ale to jest nie prawda.Dla czego ja mam w to uwierzyc?
            • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:49
              igor_uk napisał:
              > Ale to jest nie prawda.Dla czego ja mam w to uwierzyc?
              -------------------------------
              Igor
              trzy narody chciały wojny: Japonia, Niemcy i Rosja.

Reszta próbowała uniknąć tego zła.
              • igor_uk Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:52
                Wojtus i nadal klamiesz.
                • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:55
                  igor_uk napisał:
                  > Wojtus i nadal klamiesz.
                  -----------------------------------
                  No i widzisz?
                  Wracamy w stare tory.

Cieszę się, że Polacy nie mordowali ani w I, ani II
                  Wojnie Światowej innych narodów.
                  • igor_uk Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:59
                    wojtus,jak widze tobie by poznanie prawdy przydaloby sie.

Ty naprawda wierzysz w to,ze Polace sa bardziej szlachetni od innych?
                    • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:03
                      igor_uk napisał:
                      > wojtus,jak widze tobie by poznanie prawdy przydaloby sie.
                      >
                      > Ty naprawda wierzysz w to,ze Polace sa bardziej szlachetni od innych?
                      -------------------------
                      Nie wiem czy są bardziej szlachetni.
                      Fakt jet faktem.

Nie mordowaliśmy.
                      • igor_uk A w Jedwabnym? 20.07.11, 22:33

• swiblowo Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:45
                      igor_uk napisał:

> wojtus,jak widze tobie by poznanie prawdy przydaloby sie.

Hhehehee, ciekawe skad? Rezuna czytajac?
                      • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:48
                        swiblowo napisała:
                        > Hhehehee, ciekawe skad? Rezuna czytajac?
                        --------------------------------
                        Jakiego znowu rezuna?
                        Co Wy w tej Rosji jecie.

Zmień dietę.
                        Dziwnie piszesz.
                        • walter622 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:57
                          wojciech.2345 napisał:
                          > Jakiego znowu rezuna?
                          > Co Wy w tej Rosji jecie.

Sviblovo, zaproś wojtusia do siebie. Nakarm biedaka i wyjaśnij jemu kim jest rezun.
                          Niech biedaczyna zobaczy gdzie Ty mieszkasz, może się zdziwi. No chyba, że tak jak
                          nie zna mapy Rosji tak również nie zna mapy Polski i nie wie gdzie jest północne
                          Mazowsze.

• wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 23:01
                            walter622 napisał:

> Sviblovo, zaproś wojtusia do siebie. Nakarm biedaka i wyjaśnij jemu kim jest rezun.
                            > Niech biedaczyna zobaczy gdzie Ty mieszkasz, może się zdziwi. No chyba, że tak
                            > jak nie zna mapy Rosji tak również nie zna mapy Polski i nie wie gdzie jest północne
                            > Mazowsze.
                            --------------
                            Też zmień dietę.
                        • swiblowo Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 23:00
                          Ja Ci w talerz nie zagladam. Dobrze, ze Ty masz odpowiednia diete. Przytyk do konserw psich zostal zrozumiany.

> Jakiego znowu rezuna?
                          - ano wielkiego i ulubionego pisarza wszystkich pro-zydowskich oszolomow.
                          • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 23:09
                            Nie wiem o czym mówicie?

Chyba to nic ciekawego.
                  • polski_francuz Trzecia droga 20.07.11, 22:02
                    ani mordowac ani dac sie mordowac. Obysmy te droga poszli...

PF
                    • zlotamajka Re: Trzecia droga 20.07.11, 22:08
                      > ani mordowac ani dac sie mordowac. Obysmy te droga poszli...
                      No chyba ze demokratyczno-humanitarnie jak w Libi to wtedy mordowac mozna dowoli i nawet uniwerki i szpitale staja sie celami militarnymi. Wedlug twoich zasad naturalnie. Jak tam z uczciwoscia rebeliantow?
                      • polski_francuz Majka 20.07.11, 22:10
                        a) lepiej bylo jak Kaddafi mordowal?
                        b) pisz na temat

PF
                        • zlotamajka Re: Majka 20.07.11, 22:15
                          > a) lepiej bylo jak Kaddafi mordowal?
                          Przeciez napisalam ze grunt zeby mordowac demokratycznie i humanitarnie. Nie odpowiedziales co z moralnoscia rebeliantow.
                          • walter622 Witaj Zlotamajka 20.07.11, 22:25
                            zlotamajka napisała:
                            >Nie odpowiedziales co z moralnoscia rebeliantow.

Już się doczekasz odpowiedzi. Wzywa Ciebie byś pisała na wskazany przez niego temat.
                            Dostał bardzo konkretną i wyczerpującą odpowiedź w poruszonym temacie i zachowuje się obecnie jak tchórz (ale z "herbem" - ciekaw jestem jakie zawołanie i dewizę ma ten
                            rzekomy "herb") .
                            • walter622 Facia wywiało!!! 20.07.11, 22:42
                              walter622 napisał:

> zlotamajka napisała:
                              > >Nie odpowiedziales co z moralnoscia rebeliantow.
                              >
                              > Już się doczekasz odpowiedzi.

No i facia chyłkiem wywiało z jego własnego wątku!
                              Podziwiam jego niesłychaną odwagę.
                              • zlotamajka Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 22:47
                                haha, typowe. Jak nie ma argumentow to zawsze znika lub sie obraza.
                                • walter622 Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 23:24
                                  zlotamajka napisała:

> haha, typowe. Jak nie ma argumentow to zawsze znika lub sie obraza.

Ostatecznie powyzywa od faszystowskich zbrodniarzy. A po kilku dniach założy kolejny watek o
                                  "meandrach polskiej duszy", Mickiewiczu i ruskiej dziczy.
                                  • swiblowo Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 23:28
                                    Na Aquanet poszedl, tam mu gini herbatki naparzy...
                                    • walter622 Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 23:33
                                      swiblowo napisała:

> Na Aquanet poszedl, tam mu gini herbatki naparzy...

Obowiązkowo z polonem. Czegoż to się nie robi dla dobra Ojczyzny?
                                      Takie poświecenie !
                                  • zlotamajka Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 23:36
                                    On raczej specjalizuje sie w "wykladach" na temat "kulturalnej dyskusji" i "moralnosci" ogolnie. Nie wiem czy ogladales "My Fair Lady" gdzie ojciec bohaterki, zwyczajny pijak i pener dostal posade wykladowcy i moralisty. Wyjatkowo mu ta posada pasowala. To jest wlasnie pfcio.
                                    • zlotamajka Re: Facia wywiało!!! 20.07.11, 23:38
                                      Tu znalazlam linka:

www.youtube.com/watch?v=h_Sj9o7DWJU
                                    • walter622 Re: Facia wywiało!!! 21.07.11, 00:15
                                      zlotamajka napisała:
                                      > On raczej specjalizuje sie w "wykladach" na temat "kulturalnej dyskusji"

Widzisz, swego czasu forumowy "moralista" obnosił się dumnie po forum ze swoim rzekomym "herbem". Przypadkiem w jakimś wątku lapną dość solidna bzdurę (dla laików może i nie istotną). Wskazałem jemu obowiązujące przepisy, z których jednoznacznie wynikało, że jego przodkowie do stanu szlacheckiego W.K.L. w żaden sposób nie mogli należeć (choć się zastrzel). No i się z nim zaczęły schody, bo facio się poczuł urażony jak paw bez ogona.
                                      Przypuszczam, że rzecz się ma podobnie z jego "działalnością naukową". Może w Paryżewie
                                      obowiązują jakieś inne, odmienne zasady. Natomiast nie dostrzegłem by ktokolwiek z
                                      tych naukowców, z którymi mam do czynienia, dał się skusić na dyskusję w tematach na których się nie zna. Tu natomiast nasz "moralista" co najwyżej błyśnie wiedzą pozyskaną
                                      z jakiejś gazetki. A przy okazji wypowiada kompletne bzdury, których by unikną chociażby sprawdzając zakres swojej wiedzy z tak szacownym źródłem jakim jest dla tego typu 'uczonych" wilkipedia. Może było by mniej śmiesznie.
                                      Tak wiec by uniknąć kolejnej śmieszności facio się żołądkuje co najwyżej o "zasadach"
                                      (dość pokrętnych) i o wstrętnych ruskach okupujących JEGO forum.
                                      Facio ewidentnie na tym forum odreagowuje swoje kompleksy i fobie, zgorzkniałego nieudacznika wywalonego na paryżewskie bruki.
                                      Tak więc to ani nie "herbowy", ani tym bardziej jakiś "uczony" , tylko jakiś żałosny karnawałowy przebieraniec.
                                      • zlotamajka Re: Facia wywiało!!! 21.07.11, 00:29
                                        To samo napisalam Igorowi w innym watku. Jedyne co pfciowi zostalo to uzalanie sie i obrazanie. Wiedza jak do tej pory to nie zablysnal moze dlatego probuje zablysnac "herbem".
                                        • walter622 Re: Facia wywiało!!! 21.07.11, 00:44
                                          zlotamajka napisała:

> Jedyne co pfciowi zostalo to uzalanie sie i obrazanie.

Przede wszystkim rozkręcanie anty-ruskiej histerii i bicie w pseudo-patriotyczne bębny,
                                          usiłując w ten sposób ukryć swoją ewidentną niewiedzę i pograć na istniejących fobiach.
                                          Stosuje przy tym dość rozpowszechniony u propagandystów forumowych chwyt - pisze jakąś kompletna bzdurę i adwersarza, z braku merytorycznych argumentów, natychmiast ustawia w pozycji "ruskiego chama". Dość to śmieszne w moim przypadku, bo jako żywo do "rusków" mnie bardzo trudno zaliczyć. Lecz oni są na tyle tępi, że nie są nawet tego w stanie zrozumieć - znów z braku podstawowej wiedzy.
                                          www.youtube.com/watch?v=VEc-rysjid0

> Wiedza jak do tej pory to nie zabłysnął może dlatego próbuje zabłysnąć "herbem".

Bez szans. Napisał raz coś, czym jednoznacznie się przyznał, że z "herbowymi" kompletnie
                                          nie ma niczego wspólnego. Przypuszczam, że ma świadomość tego błędu. Ba, on nawet z domu nie wyniósł podstawowej zasady - nobilitacja to nie zaszczyt, tylko wyłącznie bardzo poważny obowiązek. W jego zachowaniu tego nie uświadczysz. I nawet pawie pióra tu w niczym nie dopomogą.
                            • zlotamajka Re: Witaj Zlotamajka 20.07.11, 22:45
                              pfcio gra wielkiego moraliste. Ale nie potrafi zrobic podstawowego research zanim zacznie sie wypowiadac i wychodzi na glupka a jak mu sie to pokarze to sie obraza. Ciekawa jestem co powie o 'uczciwosci rebeliantow". Zdaje sie ze nawet nie wie ze Human Rights Watch oskarzyl rebeliantow o rozne zbrodnie w tym gwalty i morderstwa. Ale w telewizji o tym nie mowia wiec po co pfcio mialby sie tym przejmowac.
                              • polski_francuz Co uczciwosc rebeliantow 20.07.11, 22:50
                                ma do tematu watku?

Stworz watek o Libii, daj kilka linkow to porozmawiamy.

PF
                                • zlotamajka Re: Co uczciwosc rebeliantow 20.07.11, 22:59
                                  Pfcio, z "uczciwoscia rebeliantow" chodzi o to ze 1. gadasz o moralnosci kogos o kim NIC NIE WIESZ. 2. Gadajac takie rzeczy obnosisz sie swoja moralnoscia ponizajac innych. 3. A jesli ktos ci to pokaze to sie obrazasz i zakladasz takie glupie watki jak ten.

Pierwsza rzecza to sprawdz swoje fakty zanim zaczniesz cos gadac.
                    • wojciech.2345 Re: Trzecia droga 20.07.11, 22:10
                      polski_francuz napisał:
                      > ani mordowac ani dac sie mordowac. Obysmy te droga poszli...
                      ------------------------
                      Tak jak Finowie i Szwajcarzy.
                      Dobrze na tym wyszli.

Jest jeszcze inny ulubiony standard etyków - Kostaryka.
                      • polski_francuz Dokladnie 20.07.11, 22:12
                        "Tak jak Finowie i Szwajcarzy."

I z tego trzeba by powoli polska racje stanu robic.

PF
      • gini Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:40
        wojciech.2345 napisał:

> Być może potrzeba więcej czasu.
        > Mówienie prawdy Rosjanie traktują jako chęć upokorzenia ich.
        > A przecież tak nie jest.
        >
        > Bez prawdy nie da się czegokolwiek zbudować.

Czesc Wojtku !!

Pozdrawiam cieplutko, jezst nas jeszcze garstka w salonie 24, ktorzy sie nie daja.
        Jest Karlin, jest nostromo, Nurni, Citisus, jest gini, jakos sobie dajemy rade.
        Walczymy o prawde.
        • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 21:47
          Aniu
          ja jestem na wylocie.
          Już nie chcę kogokolwiek przekonać do swoich racji.
          Ja tylko chcę tylko powiedzieć, że jest taki styl myślenia
          Wojtka z Ciemnogrodu.

I jeszcze raz pozdrawiam.
          • gini Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:10
            wojciech.2345 napisał:

> Aniu
            > ja jestem na wylocie.
            > Już nie chcę kogokolwiek przekonać do swoich racji.
            > Ja tylko chcę tylko powiedzieć, że jest taki styl myślenia
            > Wojtka z Ciemnogrodu.
            >
            > I jeszcze raz pozdrawiam.

Wojtku, ich nie obchodzi co Ty myslisz,co mysle ja, oni chca zarobic na klikalnosci.
            zostaw, wpadnij do Karlina do salonu.
            Tutaj nie ma sensu.
            pozdrawiam cieplutko, herbaciano,
            • swiblowo Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:41
              gini napisała:
              > zostaw, wpadnij do Karlina do salonu.
              > Tutaj nie ma sensu.
              > pozdrawiam cieplutko, herbaciano,

- A Ty mu jeszcze parasoleczke otworz, pogoda ostatnio taka kiepska, kataru moze dostac Wojtus.

Co tam Gini? Na Aquanecie kiepsciutko? Po cztery wpisy na watku...
              - pozdrawiam slonecznie.
    • johnny-kalesony Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:30
      Cóż - ta inwazja Rosjan na polskie forum wydaje mi się być pochodną dwóch czynników. Primo - wieloletnia (jak długowieczna - nie wiem ...) obsesja Rosjan na punkcie Polski i tego, "co też Polacy o nas myślą i czy ich myśli o nas są prawidłowe i zgodne z wytycznymi naszych władz". Secundo - niewątpliwa rewolucja internetowa w Rosji, dzięki której dostęp do sieci uzyskała już 1/3 społeczeństwa tego kraju. Jeszcze dwa -trzy lata temu nie było ich widać w sieci, ponieważ dostęp do niej był raczej elitarny. Obecnie właściwie nadal jest, jednak postęp jest zauważalny.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • mara571 Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:34
        na pewno Rosjan?
        Bo ja mysle, ze to raczej obsesja rzadzacych elit rosyjskich.
        • igor_uk Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:39
          mara,to pod jakim nickiem pisze na to forum Putin?
          • mara571 czy Rosja to Putin 20.07.11, 21:43
            czy rosyjskie elity policzne to Putin?
            • walter622 Re: czy Rosja to Putin 20.07.11, 21:48
              mara571 napisała:

> czy rosyjskie elity policzne to Putin?

To może na tym forum się produkuje Miedviediev ?
              • mara571 Re: czy Rosja to Putin 20.07.11, 21:52
                a kim jest Miedwiediew dla wiekszosci Rosjan?
                • walter622 Re: czy Rosja to Putin 20.07.11, 22:08
                  mara571 napisała:

> a kim jest Miedwiediew dla wiekszosci Rosjan?

Czy uważasz, że Miedviediev nie należy do "rosyjskich elit politycznych" ?
                  No więc zgaduję dalej - niewątpliwie na tym form produkuje się Szuvałov, Prochorov,
                  Lavrov ( ten to z pewnością), Ivanov, Grev ?
            • igor_uk mara,nie zartuj. 20.07.11, 21:51
              Przeciez sama napisalas:
              "obsesja rzadzacych elit rosyjskich".
              • walter622 Re: mara,nie zartuj. 20.07.11, 22:04
                igor_uk napisał:

> Przeciez sama napisalas:
                > "obsesja rzadzacych elit rosyjskich".

Coś w tym jest - "rządzące rosyjskie elity" obsesyjnie pragną wżąć w niewolę to forum.
                Wiesz Igor, obawiam się, że pod nickiem Herr7 ukrywa się sam Miedviediev, a ja tak
                Miedviedia ostatnio zbeształem. Jak nic oberwę kałachem.
                • mara571 Igor, Walter 21.07.11, 20:29
                  krotka odpowiedz i koniec wyglupow:
                  ani Putin ani Miedwiediew oczywiscie nie pisza na forum.
                  Rosyjskie spoleczenstwo wybralo i zaakceptowalo Miedwiediewa, bo Putin tak chcial i jako premier zagwaratowal, ze czasy schylkowego Jelcyna nie wroca.
                  Zadne imperium nie godzi sie latwo z utrata terytoriow i probuje utrzymac wplywy w utraconym niezaleznym panstwie. Te wplywy gwaratowala w Polsce lewica. Stracila wladze i to chyba na kilkadziesiat lat przez wlasna zachlanosc.
                  Nie wiem, jak rosyjskie panstwo chce ten wplyw na polska polityke odzyskac, ale chce z pewnoscia.
                  W Rosji w przeciwienstwie do Polski mamy pewna ciaglosc struktur panstwowych: wywiad, kontrwywiad, sluzba dyplomatyczna to ciagle ci sami ludzie co w czasach ZSSR. Doswiadczeni, z niejednego pieca chleb jedli. W przeciwienstwei do nich polskie sluzby do zoltodzioby.
                  Juz nie odpisze, jesli chcecie mozna zalozyc watek o tych problemach, ale beze mnie.
                  • walter622 Mara 21.07.11, 21:31
                    mara571 napisała:
                    > krotka odpowiedz i koniec wyglupow:

Odnoszę wrażenie, że nie czytasz moich wpisów ( rozumiem czasem są długawe). Tak więc
                    postaram się maksymalnie skrócić:
                    "Zdumienie jeszcze większe jeżeli się policzy ile wątków jest otwieranych na tym forum przez osoby, które szczycą się tym, że "ruskimi się kompletnie nie interesują", nie znają j.rosyjskiego, nigdy w Rosji nie były i w ogóle nie zamierzają czegokolwiek czytać na ruskie tematy. Zakładanie przeciętnie tuzina takich wątków tygodniowo przez osobę "nie interesująca się ruskami" może tylko budzić zdziwienie."
                    forum.gazeta.pl/forum/w,50,127197473,127215215,Czarna_rozpacz.html
                    >Te wplywy gwaratowala w Polsce lewica.

Wybacz, lecz to co napisałaś jest kompletną bzdurą. Nie będę się rozwodził, bardzo krótko:
                    1. To co siedzi z lewej strony w Sejmie nie jest żadną "lewicą" ( po prostu, widocznie dla nich, nie ma innych miejsc );
                    2. Po dojściu do władzy Putina zostały przerwane stare (jelcynowskie) powiązania biznesowe, co doprowadziło do bardzo poważnego iskrzenia.
                    3. Gdy tzw. "lewica" była u władzy stosunki z Rosją były wyjątkowo napięte (patrz pkt. 2).

> Juz nie odpisze,

No cóż, tego jestem pewien.
                    • mara571 Re: Mara 21.07.11, 21:46
                      przykro mi, pakujemy sie.
                      Moge tylko od czasu do czasu doskoczyc do laptopa...
                      • polski_francuz No to 21.07.11, 22:30
                        przyjemnych wakacji.

Jako, ze sie domyslam gdzie jedziesz radze uwazac by za duzo nie jesc, bo tam dobrze karmia. I tak pizza (mnie brakuje tutaj dobrej calabrese trocje pieprznej) z bialym winem (nie bierz, na mily Bog ,chianti bo pomysla zes barbarzynka) nie czesciej niz jeden wieczor na dwa, pamietaj o capuccino okolo 16h00 i obiady nie za ciezkie.

Aha, jeszcze co do pizzy. Powinna by cienka i sie rozplywac w ustach.

Buona notte et auguri

PF
      • igor_uk Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:38
        kalesony,nie przysadzaj.Jaka obsesja?Pare Rosjan na forum,to twoim zdaniem inwazja?
        Coz,jak to sie mowi-strach ma wielkie oczy.
        ka;esony,nie boj sie,to zadna inwazja,tylko kilka Rosjan,w jakijs sposob zwiazanych z Polska.
        • johnny-kalesony Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:43
          Niemniej jednak słowo "Polska" zawsze wyzwala u Rosjan zadziwiającą subaktywność. Kiedyś wszedłem sobie na forum dużej rosyjskiej gazety i zauważyłem, że teksty na tematy polskie lub też z Polską związane należały do grupy najliczniejszych ...
          Zawsze mnie to zdumiewało ... Czego Rosjanie od nas w ogóle chcą? Dlaczego Czesi, Węgrzy albo Austriacy nie powodują takiej burzy mózgów?

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:55
            kalesony,powiem cie tak.Ze dla 95% Rosjan slowo Polska kojarzy sie wylacznie z lekcja geografii.Dla reszty to albo biedny kraj ,przez ktory jedzie sie do Europy Zachodniej,albo miejsce,gdzie odbywali sluzbe zasadnicza.
      • polski_francuz Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej? 20.07.11, 21:40
        Chyba tak.

Codziennosc skrzeczy. Polacy sobie dobrze rade daja. I chcialoby sie te przeszlosc pana i raba przywrocic.

A tu nie ma powrotu Johny:)

Pozdro

PF
    • walter622 i na dodatek turańskiej 20.07.11, 21:45
      polski_francuz napisał:
      > Kilka miesiecy temu i ja mialem zbozne zamiary i zaczynalem tlumaczyc temu czy
      > tamtemu meandry polskiej duszy, swietosc Mickiewcza, wage ojczyzny.
      >
      Swego czasu na tym forum, gdy pojawiła się informacja o kolejnym ataku terrorystycznym
      i kolejnych ofiarach wśród Rosjan forumowiczy ogarnęła niesamowita radość.
      "Wspaniała wiadomość. Szkoda, że tak mało".
      Rozumiem "Francuzie z zasadami", że to był niewinny cytat z Mickiewicza i przejaw szacunku do własnej Ojczyzny?
      Autorzy wypowiedzi (a było ich - wstyd się przyznać - wyjątkowo mało) w których zwracali uwagę na niestosowność tego typu wpisów, czytelnicy Mickiewicza natychmiast wyzywali od kagiebistów, czekistów i dowodzili, że takowi nie są "prawdziwymi Polakami". No cóż, chyba powinienem być dumnym, że nie jestem "prawdziwym Polakiem" i nie muszę się za nich wstydzić.

Gdy pewnemu debilowi zwraca się uwagę, że nie jest przyzwoitym wyzywać osoby już zmarłej, w sumie chyba godnej szacunku i na dodatek będącej sławnym rosyjskim pisarzem od pedofilów, zamiast merytorycznej dyskusji (wskazania jakiegokolwiek dowodu na potwierdzenie tak absurdalnego stwierdzenia) natychmiast padają wyzwiska i sugestie,
      że jest się czekistą. Mogę się domyślać, że te bzdury o pedofilii Dostojewskiego to pływały sobie w "meandrach polskiej duszy" ? "Francuzie z zasadami" ocknij się i nie pisz bzdur.

Gdy kobiety na tym forum piszą jakieś teksty , nie akceptowane przez tych sławiących się swoją "kulturą" natychmiast wyzywań es przez tych jakże by - bardzo "kulturalnych" od najgorszego. Przy tym ci bardzo "kulturalni" radośnie piszą menopauzie i klimakterium
      - rozumiem, że być może też coś cytują z Mickiewicza ?

> Ano trzeba podobnie jak oni tylko gorzej, brutalniej i bardziej po chamsku by przynioslo
      > to jakies efekty

Szanowny "Francuzie z zasadami" , gdy zwróciłem Tobie uwagę, że Gorbaczow nie urodził się w Jarosławlu i bynajmniej nie mógł pić "ruskie mleko (zatrute nienawiścią) z matczynych piersi" z banalnej przyczyny - bowiem matka Gorbaczowa była Ukrainką, natychmiast mnie wyzywałeś od faszystowskich zbrodniarzy. Faktycznie postąpiłeś brutalnie i po chamsku, aczkolwiek nie przyniosło to jakiegokolwiek rezultatu - matka Gorbaczowa jak była Ukrainką tak Ukrainką pozostała.

> I to przeciez ma byc wirtualna rozrywka.

Rozumiem, że wyzywanie adwersarzy od faszystowskich zbrodniarz dla ciebie jest "wirtualną
      rozrywką". No cóż. Moje gratulacje. Baw się dalej.

• j-k Kropie urodzily sie wnuczki 20.07.11, 21:55
      polski_francuz napisał:

> I tak forum przechodzi w rosyjska niewole.
      >
      > PF

i nie ma czasu na wycinki :)
      • polski_francuz Re: Kropie urodzily sie wnuczki 20.07.11, 22:00
        Gratulacje. Niechze sie pochwali oficjalnie:)

PF
        • j-k daj pokoj :) 20.07.11, 22:09
          polski_francuz napisał:

> Gratulacje. Niechze sie pochwali oficjalnie:)

daj pokoj.
          niezla kobitka jest , wiec niech jej atrakcje (mimo tego, ze zostala swieza babcia)
          zostana dla zaufanych.

a ruskie musza sie obejsc smeceniem na forum
          ale to chyba odwet i uznanie dla Paliaczkow za zdobycie Moskwy w 1612 :)
          • polski_francuz Re: daj pokoj :) 20.07.11, 22:14
            Tu potwierdzasz zdanie Johny'ego, ze Rosjanie szajbuja na tle Polski. Kto by wracal 4 wieki do tylu by swieto narodowe robic?

PF
            • wojciech.2345 Re: daj pokoj :) 20.07.11, 22:16
              polski_francuz napisał:
              > Tu potwierdzasz zdanie Johny'ego, ze Rosjanie szajbuja na tle Polski. Kto by wracal 4 wieki do tylu by swieto narodowe robic?
              ---------------------------
              Ja też byłem tym zaskoczony.
              Ten fakt historyczny nie żyje w naszej mentalności.

Grunwald, Wiedeń, ... tak, ale Moskwa nie.
    • malkontent6 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:13
      Forumowi "Rosjanie" to dziwni ludzie...
      • j-k a dlaczego ? 20.07.11, 22:15
        malkontent6 napisał:

> Forumowi "Rosjanie" to dziwni ludzie...

a dlaczego ?
        gdy ich grzecznie pytam , czy pierwsza od FR odpadnie Czecznia, czy Riespublika Tuwa
        - to sie wku*wiaja.

znaczy sa normalni :)))
        • wojciech.2345 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:20
          j-k napisał:

> gdy ich grzecznie pytam , czy pierwsza od FR odpadnie Czecznia, czy Riespublika
          > Tuwa
          > - to sie wku*wiaja.
          >
          > znaczy sa normalni :)))
          ----------------------------------
          Zdradziłeś się.

Jesteś przedstawicielem nauk eksperymentalnych.
        • malkontent6 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:36
          Najciekawsze są ich wypowiedzi w wątkach na temat gazu łupkowego - przerażenie graniczące z obsesją.
          • igor_uk Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:38
            malkontent,czy cos w moich slowach o gazie lupkowym graniczy z przerazeniem i obsesja?
            Bardzo by poprosilem o przyklad.
            • wojciech.2345 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:44
              igor_uk napisał:
              > malkontent,czy cos w moich slowach o gazie lupkowym graniczy z przerazeniem i obsesja?
              > Bardzo by poprosilem o przyklad.
              ------------------------------
              Wiesz co? Był taki wątek.
              Dla Was Gazprom = Kościół.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,89279357,89279357,Nie_taki_niedzwiedz_straszny.html
            • malkontent6 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:44
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,126400030,126400030,Gazprom_swietlana_przyszlosc_.html
              • igor_uk Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:15
                malkontent i ty chcesz powiedziec,ze w tym poscie mozno dostrzec obsesje i przerazenie?
                Przeciez tan tylko cytaty z artykula,do ktorego link wkleil zalozyciel watka.
                Poprosilem by o konkretne moi slowa,z ktorych by wynikalo,ze mam obsesje i jestem przerazony.
          • swiblowo Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:50
            malkontent6 napisał:

> Najciekawsze są ich wypowiedzi w wątkach na temat gazu łupkowego - przerażenie
            > graniczące z obsesją.

Wez sie malkontent napij chlodnej wody z kranu.
            • malkontent6 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 22:55
              swiblowo napisała:

> Wez sie malkontent napij chlodnej wody z kranu.

Gulp, gulp, gulp... Napiłem się. I co teraz?
              • romrus Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:03
                malkontent6 napisał:

> swiblowo napisała:
                > > Wez sie malkontent napij chlodnej wody z kranu.
                > Gulp, gulp, gulp... Napiłem się. I co teraz?

Teraz sproboj spojrzec na rzeczy z innej strony.

Kto ma wieksza obsesje - Polacy wobec Gazpromu, czy Rosjanie wobec lupkow?)))
                • wojciech.2345 Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:28
                  romrus napisał:
                  > Kto ma wieksza obsesje - Polacy wobec Gazpromu, czy Rosjanie wobec lupkow?)))
                  --------------------------------------
                  Dla Rosjan Gazprom to Kościół.

Z tego sobie wyprowadzisz Wasze emocje.
                  • romrus Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:31
                    wojciech.2345 napisał:

> Dla Rosjan Gazprom to Kościół.

Ja mam inny.

Pomagam temu:
                    upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ee/St._Peter_Church_Lakhta.jpg/800px-St._Peter_Church_Lakhta.jpg
                  • swiblowo Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:34
                    wojciech.2345 napisał:
                    > Dla Rosjan Gazprom to Kościół.

- Ale chrzanisz! W ropie naftowej sie kapie co roku pare tysiecy ludzi?

www.banzaj.pl/Obchody-swieta-Chrztu-Panskiego-w-Moskwie-5223.html
              • swiblowo Re: a dlaczego ? 20.07.11, 23:18
                malkontent6 napisał:
                > Gulp, gulp, gulp... Napiłem się. I co teraz?

Powinienes trzezwiej myslec. Moze amerykanska "faja" dluzej trzyma? Niezly towar z Afganistanu przywoza. Wlasnie - gdzie przyklady tej paniki, czy co to tam mialo byc?
    • swiblowo Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:42
      polski_francuz napisał:

> Widze, ze wojciech podejmuje dyskusje z czekistami. Podejmuje tematy, ktore mog
      > lyby ich wychowac. Kulturalnie odpowiada,

- Ojej! Samobojca z tego Wojtka!
      • wojciech.2345 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 20.07.11, 22:45
        swiblowo napisała:
        > - Ojej! Samobojca z tego Wojtka!
        -----------------------------
        No.

Jak to zgadłeś?
        • swiblowo Re: Forum w niewoli rosyjskiej 22.07.11, 01:29
          wojciech.2345 napisał:
          > Jak to zgadłeś?

Normalnie. Wszyscy Kaszpirowscy tak maja.
      • walter622 Witaj Sviblovo 20.07.11, 22:51
        swiblowo napisała:
        > - Ojej! Samobojca z tego Wojtka!

Innymi słowy kolejny kandydat na Wawel.

Przypuszczam, że znów zwaliłeś się ze śmiechu pod stół . Popatrz jaki z tego "Francuza z zasadami" dowcipas. Taka bitula, jak wojtuś "kulturalnie" chce kogoś "wychować", a te chamy
        zamiast jego całować po rękach walą w niego z kałacha. Od razu widać wyższość rasową
        "kulturalnego" wojtusia nad tymi "ruskimi chami".
        Dziwię się tylko, ze dowcipas nie wspominał nic o swoim 'herbie", który ktoś tam z jego rodzinki znalazł na śmietniku.
        • wojciech.2345 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 22:56
          Wiesz co Walter?
          Im bardziej adwersarz jest chamski, tym bardziej trzeba mu odpowiadać uprzejmie.
          Obserwator z boku to widzi.
          I oceni.

I to by było na tyle.
          • walter622 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:02
            Tak tak wojtusiu "obserwator" w sposób bardzo "uprzejmy" kompletnie bez powodu wyzwał mnie od faszystowskich zbrodniarzy i od tego czasu naiwnie rżnie głupa.
        • swiblowo Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:12
          walter622 napisał:
          > Innymi słowy kolejny kandydat na Wawel.

- hheheheee!!

> Przypuszczam, że znów zwaliłeś się ze śmiechu pod stół .
          - Tak. Robi sie wesolo. To naprawde przypomina szkolne czasy to forum, zaraz wezme gitare i rozpale ognisko...
          • wojciech.2345 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:15
            swiblowo napisała:

> walter622 napisał:
            > > Innymi słowy kolejny kandydat na Wawel.
            >
            > - hheheheee!!
            ------------------------------
            Obaj miałcy.
            • swiblowo Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:20
              wojciech.2345 napisał:
              > Obaj miałcy.

On teraz za to WIELKI.
              • wojciech.2345 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:23
                swiblowo napisała:

> wojciech.2345 napisał:
                > > Obaj miałcy.
                >
                > On teraz za to WIELKI.
                ----------------------------
                No i nadal kiepska riposta.
                • swiblowo Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:27
                  wojciech.2345 napisał:
                  > No i nadal kiepska riposta.

- To co? Moze mi Rezuna pozyczysz, to sie "podszkole"?
                  • wojciech.2345 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:29
                    swiblowo napisała:

> wojciech.2345 napisał:
                    > > No i nadal kiepska riposta.
                    >
                    > - To co? Moze mi Rezuna pozyczysz, to sie "podszkole"?
                    ---------------------
                    Nie wiem o czym piszesz.

I w dodatku chyba bez sensu.
                  • walter622 Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:31
                    swiblowo napisała:
                    > - To co? Moze mi Rezuna pozyczysz, to sie "podszkole"?

Sviblovo, Romrus na zbędną wintowkę. A tak przy okazji - czy ten maratończyk przypadkiem
                    nie biegał po lesie w okolicach Sagry ?
                    • swiblowo Re: Witaj Sviblovo 20.07.11, 23:46
                      walter622 napisał:
                      A tak przy okazji - czy ten maratończyk pr
                      > zypadkiem
                      > nie biegał po lesie w okolicach Sagry ?

- hheheheee!! Moze byc. Nie...ja juz nie moge sie smiac.:))))
        • igor_uk walter. 20.07.11, 23:20
          Ty zobacz TU ,co wykladowca na Uniwersytecie napisal.
          Jak on jest wykladowcem,to nie dziwie sie,ze Swiat wszedl w permanentny kryzys.
          Jak pisalem tam,nie neguje jego slow,poniewaz sa banalne i oczewiste,ale forma wypowiedzi mnie wiele zdradza.
          • walter622 Re: walter. 20.07.11, 23:27
            igor_uk napisał:
            > Jak on jest wykladowcem,

Widocznie pisał TO przywalony swoim "herbem".
    • joanna_on-line Re: Forum w niewoli rosyjskiej 21.07.11, 00:01
      polski_francuz napisał:

... I tak forum przechodzi w rosyjska niewole.
      >
      > PF

a Ty PF jak rozumiem przychodzisz z odsieczą ;)

więc pokaż klasę - załóż kilka wątków, które będą miały "wzięcie" (tylko oczywiście nie poruszaj w nich kwestii rosyjskich) - chyba lepszy pomysł, niż narzekanie, nie sądzisz?
      • you-know-who Forum w niewoli 21.07.11, 03:29
        juz chcialem sie z nudow wlaczyc, a scislej zaoferowac swoje uslugi (jak jakis najemnik kadafiego) tej stronie, ktora zaoferuje mi wiecej, kiedy uswiadomilem sobie, ze zupelnie nie rozumiem tego watku! to juz ktorys z kolei alarmistyczny watek pf-a, i niepierwsze tez na jego temat uwagi.

bylo to troche bulwersujace za kilkoma pierwszymi razami, ale teraz? czyz sa jakies nowe dane w tej dyskusji?

* * *

po tym, jak kwestie zydowskie uzyskaly brutalne rozwiazanie ostateczne (forum bliski wschod), a narzekanie na ameryke troche sie przejadlo (kopac padajacego nie wypada), jedynym pewnym, stalym i tanim punktem menu stala sie rosja. ok.

no to co w tym zlego pf-ie, ze do dyskusji o rosji wlaczaja sie rosjanie? sami ze soba chcecie dyskutowac o rosji? i to czasem nie wiedzac o niej zbyt wiele.
        o ilez ciekawsze bylyby klotnie na fs, gdyby tak jak w sprawie zydow i rosjan, mozna bylo posprzeczac sie bezposrednio z prawdziwym amerykaninem czy niemcem, chocby i po ichniemu! meczy mnie jednorodnosc jezykowa forum nazywajacego sie swiat.

duzo b. ciekawych rzeczy dowiaduje sie od waltera i wielu innych (z roznych stron barier) na moim pierwszym "czekistowskim" watku o mickiewiczu. nie warto ciagnac watkow, ktore sa repetitive, redundant & futile. sam pf-ie przyznajesz raz za razem, ze przegrywasz probujac wymiesc rusofilow z fs. "czas na odwazna decyzje", jak mawia taki facet w tv, ktory siluje sie z drzwiami do banku, bo nie dorasta do poziomu fotokomorki. to znaczy: dac im spokoj. to nieprawda, ze zalewaja oni i niszcza forum. chyba przeciwnie.
        • polski_francuz Nie wiem po ilu 21.07.11, 09:13
          latach staje sie Kanadolem, ale u was dwoch, czy tez badzmy grzeczni, dwojga - to sie juz stalo. Co to znaczy, to znaczy, ze Europa to dla was egzotyka.

O dziwo nie widze tego u d'oakville, ktory pewnie duzo jezdzi po swiecie, ciagle zachowujac ciekawosc i ma jakies zachowane zasady europejskie. Wie co i jak sie dzieje w Polsce i rozumie jej miejsce w Europie.

Nic zlego nie ma w dyskusjach z Rosjanami. Zaczyna byc zle, jesli rosyjski punkt widzenia zaczyna dominowac i chamstwo, ktore wychodzi z kazdego postu Igora zaczyna ksztaltowac profil forum.

Od czekistow mozna sie duzo dowiedzeic co do tego pelna zgoda ale problem w tym, ze sie nie da z nimi dyskutowac.

A forum sluzy do dyskusji przeciez.

PF
          • igor_uk pefcia,biedaku. 21.07.11, 16:29
            Czy wykazanie tego,ze jestes szowinistem i dosc ograniczonym czlowiekiem i to w swietle twoich wypowiezi,jest chamstwem?

• walter622 Czarna rozpacz 21.07.11, 12:39
          you-know-who napisał:
          >uswiadomilem sobie, ze zupelnie nie rozumiem tego watku!

Choć będą to myśli "nieuczesane" może zdołam je jakoś poukładać.

1. Mogą zdumiewać kolejne jęki "moralizatora" i psioczenie, że te forum zdominowały "ruskie chamy". Zdumienie jeszcze większe jeżeli się policzy ile wątków jest otwieranych na tym forum przez osoby, które szczycą się tym, że "ruskimi się kompletnie nie interesują", nie znają j.rosyjskiego, nigdy w Rosji nie były i w ogóle nie zamierzają czegokolwiek czytać na ruskie tematy. Zakładanie przeciętnie tuzina takich wątków tygodniowo przez osobę "nie interesująca się ruskami" może tylko budzić zdziwienie. Choć dla co poniektórych jestem "czekistą" i z tą głupota nie zamierzam polemizować, przyznam się, ze przeciągu trzech lat bytności na tym forum założyłem tylko jeden "ruski" wątek. Tak więc watro wpierw wyjaśnić sobie kto tak namiętnie zakłada na tym forum wątki, poświęcone ruskiej tematyce. No i chyba na tym można poprzestać.
          2. Lecz pójdziemy dalej. Cóż ci wybitni znawcy ruskiej tematyki chcą nam obwieścić nowego w tak maniakalnie zakładanych watkach ? Właściwie nic nowego i w niczym nie różniącego się od propagandowych banałów wszelkiej maści wacków. Zakładane wątki są zwykłymi wklejkami z wackowych propagandowych produkcyjniaków. Innymi słowy autorzy ruskich wątków nic nie wiedząc o Rosjanach i Rosji ( czym się szczycą), tak na prawdę nie mają niczego własnego do powiedzenia w temacie zakładanych przez nich wątków.
          3. No, mamy jeden szczególny przypadek - jest tu jeden orzeł, który mniej zorientowanym wmawia, że jest wybitnym specjalistą od "chamowatych rusków". Jako "ekspert" w tej
          dziedzinie zasypuje forum "specjalistycznymi" bzdetami, w których dowodzi, że Dostojewski jest pedofilem, fińscy sadyści w sile jednego batalionu zmasakrowali Powstanie Listopadowe, Piotr I zakatował swojego syna itd. Dowodów na te błyskotliwe twierdzenia jak dotychczas nie znalazł.
          4. W czasach, gdy okazanie "chamskim ruskom" sympatii były równoznaczne z poddaniem się
          niekończącej się publicznej chłoście, nie raz zwracałem uwagę, że tego typu akcje znieważania Rosjan i ich Ojczyzny nie tylko są czymś wyjątkowo haniebnym lecz wywołają nieuniknioną reakcję. Wbrew zupełnie zadziwiającym wypowiedziom dyżurnego "moralisty" to nie Rosjanie zakładają te kompletnie kretyńskie wątki. Inna rzecz, że swoimi wypowiedziami bezlitośnie ukazują kompletną niewiedzę "specjalistów" od ruskiej tematyki.
          I prawdopodobnie to najbardziej irytuje naszego forumowego "moralizatora".
          5. Z braku merytorycznych argumentów ( bowiem "spece" się szczycą, że o Rosji nic nie wiedzą) nasi forumowi "spece" natychmiast swych adwersarzy obklejają inwektywami - poczynając od "ruskich qr.ew" na "kagiebistach" i "czekistach" kończąc. Co poniektórzy
          wspominają przy tym obowiązkowo coś o klimakterium. Niewątpliwie, nasz forumowy "moralista" jest święcie przekonany, że przejawy pospolitego chamstwa, masowo stosowane "w słusznej sprawie", obrony Mickiewicza i czegoś tam, są cnotą.
          6. Efekty takich działań. Często bywam w Rosji i przyznam się, że dość często moi miejscowi znajomi sugerują bym się nie przyznawał, ze jestem Polakiem. Przypuszczam, ze tym też można tłumaczyć ten zadziwiający fakt iż pewien maratończyk nie doznał żadnej krzywdy w Rosji. ( Być może przezornie udawał Słoweńca). Niestety paranoiczne wyskoki Kaczyńskiego, Macierewicza i Radziwonowicza tam nie pozostają bez śladu. Co poniektórych Rosjan dodatkowo mogą utwierdzać w ich negatywnym stosunku do Polaków odwiedziny tego forum.
          Znam też przypadki gdy polscy biznesmeni swoje firmy, działające w Rosji przezornie przykrywają flagami Czech, Niemiec, Holandii etc. (ostatecznie jesteśmy w zjednoczonej Europie) i udają, ze z Polską nie mają nic wspólnego.
          7. Jest również efekt wewnętrzny. Mamy coraz wyraźniejsze podziały na "prawdziwych Polaków" i tych Polaków podlejszego gatunku, a nawet "nie prawdziwych Polaków".
          Z tym zjawiskiem sam mam dość często do czynienia. O ile wcześniej zagadnienie
          polskości było oczywistym i nie wymagało dowodów, to obecnej udowadnianie swojej polskości i zdobywanie stosownych świadectw (zastanawiam się kto je wydaje ?) staje się koniecznością. Tak więc ku swemu zaskoczeniu odkryłem, że "prawdziwym Polakiem" nie jestem, choć moi przodkowie w tym Kraju żyli poczynając od XIV w. Mało tego, dzięki swym tatarskim znajomym zrozumiałem etymologię swojego (wyjątkowo zagmatwanego) nazwiska - pod polskim nawarstwieniem odnalazłem charakterystyczny, czytelny dla każdego znawcy turańskich języków tyrański rdzeń typowy dla turańskiego nazewnictwa ( rzeczownik +przymiotnik). W ten sposób stałem się Shirinem.
          Lecz nie o tym. Problem w tym, że te niekończące się podziały i cyniczne stałe napuszczanie jednych na drugich dewastuje i osłabia nasze społeczeństwo.

8. I na koniec. Nie istnieją imperia, które by się nie rozpadły, również nie istnieją polityczne
          reżymy które by nie uległy zmianom. Wiecznymi pozostają natomiast narody. I tylko od nas samych zależny jak będą się kształtowały nasze relacje z innymi narodami, również tymi, które nasz forumowy "moralista" uznaje za "chamów".

• bywszy1 Re: na ogol bym sie z toba zgodzil+ 21.07.11, 13:19
            oprocz tylko jednej rzeczy."wieczne sa narody".
            Jak twuerdza naukowcy-ludziska obecnych Homo Sapiens(a to znaczy i zydzi oraz Romowie) pochodza z grupy niecalej setki grupki ludskiej.
            Prababcia ich niejaka babcia Luci.
            Byli rowniez Rzymianie,byli Rusowie roznej masci,Filistyni,Frankowie i tp.
            Chyba,ze sie bierze pod uwage,ze oni zyja w nas.
            Pozatym,ja osobiscie naleze do tych,co przed zasnieciem barany po rosyjsku licze.
            Mam zwyczaj jesc z otwarta ksiazka-polska,a czesciej rosyjska.
            Ale tutaj,na forum,spotkalem z oprocz Rosjan oi Rosjanofili kilku kacapow i naiwniaczke z Kazachstanu.Ci kacapy mna wstrzasneli.Dawno takiego zezwirzecenia nie spotkalem.
            Oczywiscie,to wszystko wywoluje rozpacz.
            Ale czasami buszuje po rosyjkim internecie.Jest czasami jeszcze bardziej chamscy.
            Zdarza sie,ze nawet i w stosunku do Polakow.
            A przy tym jestem pewien,ze chamy z internetu rosyjskiego(nie Rosjanie a kacapy) nie znaja sie z chamami internetu polskiego(nie Polacy-a polaczkowie).
            natomiast nie spotkalem internetu rosyjskiego,w ktorym Polacy lub ktos inny "chamowali sie "kosztem Rossijan.
            Prosilem forumowych "Rosjan" o adres nie spotkalem.
            Bylem kiedys "ofiara" tego forum jako Zyd i jako Rosjanin.
            Z Zydami jak narazie sie uspokoilo.
            Z Rosjanami-nie.
            A to miedzy innymi z powodu obecnych chamskich kacapow.
            Slownik:
            Zyd-Jwriej,Polak,Rosjanin.
            zydek,zydziara,zydowskaja morda,mzydowskoje bladstwo
            polaczek
            cap,kacap,kacapskij ch.j,krasnozopaja makaka
            • walter622 Witaj bywszy1. 21.07.11, 14:01
              bywszy1 napisał:

> oprocz tylko jednej rzeczy."wieczne sa narody".

Koncentrujesz uwagę na etnonimach, nie dostrzegając, ze one też nie są wieczne - ulegają również mianom, znacznie powolniejszym ( w związku z tym mniej widocznym). Natomiast
              Narody pozostają wieczne pomimo zmian politonimów i etnonimów.

Znów marudzisz - masz problemy. Ja ich nie mam - uznaję Jassa ( i tego podejścia również
              Tobie życzę).

Owszem, masz rację - "cham" jest zjawiskiem uniwersalnym. Szczególnie w dobie internetu.

Pozdr.
              • bywszy1 Re: czesc walter.+ 21.07.11, 14:28
                Owszem marudze.
                Tylko chce pojac pewnw sprawy.
                Te kacapy forumowe tez na polskim forum moga zalozyc watki o Rosji,problemach Rosji,Rosji swietlanej i jej sukcesach.Nieraz prosilem.
                Nie doczekalem sie.
                Wiec musze z internetu.
                Od kacapow na polskim forum-tylko inwektywy w kierunku Polakow.Szczegolnie Monmgolczyka.
                Bardziej chamowaty od Ajgora.
                Ajgor i wy Rosjanie i rusofoby,juz nie mowie,ze nie mowie,ze staneli w obronie Polski-nie wiem,czy sie to robi w ogole-obrona kraju.
                Ale nawet tym chamom nie zwrocil uwagi.
                A szczegolnie przyjaciele nikt nie zwrocil im uwage za cieple slopwa w kierunku zydowstwa.
                Tak samo was szanuje,jak wy mnie.
                A szczegolnie Ajgora,za nie zwrocenia uwagi tego bydlaka mongola,za wyzwiska,ktore on kieruje w stosunku jego nowych wspolplemiencow.
                Walter,jezeli rozpaczasz,to rozpaczaj za obydwie strony-Polakow i Rosjan.
                Za Zydow ja juz bede rozpaczal.
                Ku memu zdumieniu i niepokoju zauwazylem,ze,po obcowaniu na tym forum, przestalem kibicowac Rosjanom.
                Czyzby kacapy mieli w stosunku do mnie taki wplyw negatywny?
                • walter622 Re: czesc bywszy+ 21.07.11, 14:48
                  Trzy sprawy.
                  1. Z czego wziąłeś, że jestem Rosjaninem ? - kompletnie nie pojmuję. Idąc tym tokiem rozumowania można dojść do wniosku, ze pełnokrwisty facet będący ginekologiem
                  niewątpliwie jest kobietą . Może to odkrywce, lecz dla mnie nie do końca ...
                  2. Jeżeli byś czytał moje wypowiedzi, to byś zauważył, że wielokrotnie podkreślałem
                  iż stosunek do innych Narodów jest wyznacznikiem stosunku do własnego - znieważając
                  innych znieważa się tym samym przede wszystkim własny.
                  3. Widzę, że nie znasz prawa Jassy - moja wiara i moja narodowość to wyłącznie moja
                  prywatna sprawa i nikomu do tego. A jak ktoś będzie właził z butami to walić na odlew.
          • lubat Re: Witaj Walter 21.07.11, 13:20
            Przyjemnie się czyta Twoje posty i ja właściwie wchodząc na forum szukam tylko tych wątków, w których znajduję posty Twoje i paru innych osób.

Ten Twój post jest właściwie podsumowaniem tych piszących badziewiaków i nic dodać, nic ująć. Ja to z zasady omijam z daleka ich mendzenie, chociaż czasami się nie udaje, bo to się przykleja, jak psie łajna do butów na spacerze w polskich parkach.
            • walter622 Krzywa wieża w .... 21.07.11, 13:51
              lubat napisał:
              > Ten Twój post jest właściwie podsumowaniem tych piszących badziewiaków

Witaj Lubat ( kurcze, stale plączę - może jednak zmienisz nick na "książęcy") .

Przeraża mnie wszechobecny analfabetyzm, zaściankowość i zadufanie, a zarazem niesamowite fobie i kompleksy.
              "Moralista" jęczy, że go "ruskie chamy" gwałcą. Mieszka tyle lat we Francji - może przecież założyć wątki ukazujące nam ten Kraj i jego mieszkańców, ich fascynacje, życie i problemy,
              w sposób odbiegający od propagandowej wackowej sztampy i sieczki.
              Nic, tylko jęki, że "ruskie chamy"...

Całkiem niedawno rozmawiałem z młodą i wykształcona osobą, która spędziła kilka lat
              w Madrycie. Łaknąc dowiedzenia się "z pierwszej ręki", jak tylko przyjechała do Warszawy poleciałem na spotkanie. Gdy zadałem pytanie o Prado - przerażenie w oczach ("a co to jest ?") . Dalej rozmowa była coraz bardziej chaotyczna: "Obrazy ? - przecież mogę je zobaczyć w książce". "Muzeum ?" - z rozbrajając szczerością przyznała, że jej było szkoda pieniędzy
              (choć pracowała na solidnej posadzie) bo oszczędzała i chce teraz otworzyć w Warszawie "hiszpański butik".
              Biedactwo siedziało tam kilka lat lecz nie była nawet w Sewilli, Kordobie, Barcelonie ...
              Nic, tylko po pracy oglądała TV. (Tam pojedzie na wycieczkę "jak rozkręci interes" - mówiąc to chyba sama była trochę zawstydzona).
              Jedyne czego się od niej dowiedziałem, to iż "Hiszpanie są bardzo sympatyczni".

Przez tą zdumiewającą niechęć do poznawania otaczającego nas świata dokonujemy
              jakiejś emocjonalnej auto-kastracji.

No i pojawiają się pytania: "Krzywa wieża? Gdzie ona jest ?" Może w ..... ?
              (no właśnie!!!).

www.youtube.com/watch?v=AUljWMhPp_I
              • wojciech.2345 Re: Krzywa wieża w .... 21.07.11, 14:00
                walter622 napisał:
                > Gdy zadałem pytanie o Prado - przerażenie w oczach ("a co to jest ?") .
                ----------------------------
                Czy Soros wydał już pełny kanon myślicieli po rosyjsku?

Pytam całkiem serio.
              • joanna_on-line Krzywa wieża w .... Polsce (obecnie;) 21.07.11, 15:09
                walter622 napisał:

> No i pojawiają się pytania: "Krzywa wieża? Gdzie ona jest ?" Może w ..... ?
                > (no właśnie!!!).

a tak mi się skojarzyło - ciekawe czy wielu Polaków wie, że mamy na terenie obecnej Polski malutką (w porównaniu do tej światowej sławy), ale jednak "krzywą wieżę" - znajduje się na terenie Dolnego Śląska, konkretnie w Ząbkowicach Śl.?

Nie wiadomo dokładnie, dlaczego wieża uległa pochyleniu. Z dokumentów źródłowych wynika, że nastąpiło to późną jesienią 1598 roku. Powszechnie uważa się, że przyczyną mogły być wstrząsy tektoniczne, które odnotowano 15 września 1590 roku. Być może owe wstrząsy osłabiły stabilność budowli. Nie wyklucza się również, że przyczyną pochylenia było rozmoknięcie gruntu, które spowodowało osiadanie fundamentu. Obecnie odchylenie wieży od pionu wynosi 2,14 m. Warto dodać, że podczas pomiarów dokonanych w 1977 stwierdzono, że odchylenie wynosi 1,98 m.
                • joanna_on-line Perła architektury neogotyckiej 21.07.11, 15:46
                  czyli skojarzeń c.d.... jak Ząbkowice Śl. - to Kamieniec Ząbkowicki, a w nim ruiny, częsciowo odrestaurowane, chyba najpiekniejszego zamku neogotyckiego, jaki istniał (moja, z całą pewnością subiektywna opinia - zapewne nieco zaburzona autentyczną i nieodwzajemnioną miłością nastolatki do tego obiektu ;)))).
                  zaprojektował go bardzo znany niemiecki architekt K. Schinkel - twórca m. in. Starego Muzeum w Berlinie, przebudowy pałacu Charlottenhof w Poczdamie i znanego chyba wszystkim Polakom zamku w Kórniku.
                  Zamek miał niezwykle interesująca historię, ale żeby czegos nie pokręcić polecam opis znaleziony w necie:
                  Imponujące pod względem rozmachu romantyczne zamczysko powstało z inicjatywy skandalizującej księżnej niderlandzkiej Marianny Luisy Orańskiej, która po odziedziczeniu ogromnego majątku po swojej matce, królowej Wilhelminie, i pomnożeniu go poprzez prestiżowe małżeństwo z synem króla Prus, wybrała Kamieniec jako miejsce dla swej wytęsknionej rodzinnej rezydencji.
                  • joanna_on-line Re: Perła architektury neogotyckiej 21.07.11, 16:21
                    na pewnym forum znalazłam jeszcze jeden fajny opis losów kamienieckiego zamku z bogatą kolekcja fotograficzną - polecam

szczególnie opis dewastacji zamku po IIWS - po prostu płakać sie chce, aż chwilami trudno w to wszystko uwierzyć, ale jest to całkowicie zgodne z tym, co opowiadali mi mieszkańcy okolic zamku, pamietający czasy powojenne.

w jednym punkcie tylko bym polemizowala z autorem wątku - napisał mianowicie:
                    "Niektórzy śmiałkowie próbowali szukać skarbów w lochach, które jak mówili ludzie, ponoć prowadzą wiele kilometrów pod Ząbkowice. W rzeczywistości jest tu tylko jedno takie tajne przejście, z piwnic zamku do domu zarządcy. Ciągle jest drożne."

z całą pewnościa przejść podziemnych jest (a raczej było) tam wiecej - jako nastolatka namiętnie sie włóczyłam po owych lochach, wprawdzie nie szukałam skarbów, ale własnie owego przejścia do Ząbkowic.
                    fakt, że przejście z zamku do domku zarządcy i było drożne - hehe z ciemnego tunelu nagle wyszłam na cos w rodzaju kruzganku zawieszonego nad niewielkim dziedzińcem, na którym... suszyło sie pranie, prawdopodobnie ówczesnych mieszkańców owego domku :-)

ale dotarłam także innym (znacznie dłuzszym) tunelem do miejsca połozonego z cała pewnościa duzo niżej, niz domek zarządcy... niestety w pewnym momencie pojawiła sie w nim woda i jej stan sie stopniowo podnosił - po pewnym czasie zrezygnowałam. miejscowi mówili mi, ze tunel prowadzący do Zabkowic, zawalił sie pod Nysą (rzeka opodal ;)))

co ciekawe - nieco póxniej, juz jako studentka architektury, często chodziłam "na zamek" rysowac - jak się umiejetnie skakało, to mozna było dostac sie na taras zamkowy, z którego roztaczał sie niepowtarzalny widok na okolicę i zaobserwowalam interesujące zjawisko - mniej wiecej co godzine pod zamek podjeżdżal jakis samochód, którego pasażerowie zwiedzali ruiny zamku - w czasie wielodniowych moich pobytów, tylko dwa razy pasażerami byli Polacy, pozostali to Niemcy, a w każdym razie osoby niemieckojęzyczne. miałam wrażenie, że w Polsce ten obiekt kompletnie nie jest znany :/
                • mongolszuudan Re: Krzywa wieża w .... Polsce (obecnie;) 21.07.11, 16:46
                  Takie wieze sa absolutnie w kazdym kraju. Tylko nikt nie umieje tak reklamowac swoje zabytki jak Włosi. en.wikipedia.org/wiki/Leaning_Tower_of_Nevyansk
                  www.google.ru/search?tbm=isch&hl=ru&source=hp&biw=1024&bih=667&q=Niewjanskaja+basznja&gbv=2&oq=Niewjanskaja+basznja&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=3041l20527l0l23225l26l26l4l18l21l0l261l729l0.2.2l4
                  • mongolszuudan Re: Krzywa wieża w .... Polsce (obecnie;) 21.07.11, 16:48
                    gorod.tomsk.ru/index-1239032484.php
              • lubat Re: Krzywa wieża w .... 21.07.11, 16:09
                Mówiąc Ziobrem, ten filmik youtube jest porażający niewiedzą. Sam się też na co dzień spotykam z absurdalną wręcz ignorancją, a do tego odporną na wszelkie wyjaśnienia.

Niedawno ściąłem się z dżentelmenem (twierdził, że jest inżynierem!), który mnie z niezwykłą energią przekonywał, że Polska przedwojenna, ta w okresie 1918-39, liczyła ponad milion km kw. i te ohydne Ruskie nas tak okroiły:)

Niedawno w Polityce wydrukowali wywiad z Jurijem Piwowarem, rosyjskim historykiem, który mówi o rzeczach poruszanych też na tym forum.

Często forumowi mędrcy wyjaśniają "azjatyckość" Rosjan 300-letnią niewolą tatarską. Otóż ten historyk wyjaśnia, że na kształtowanie mentalności Rosjan nie miało to najmniejszego wpływu, jako że "okupacja" tatarska nie miała nic wspólnego z okupacjami znanymi z 20 wieku. Z tatarami miała kontakt jedynie arystokracja, prości ludzie nawet nie mieli szans zobaczyć Tatara i to w ciągu całej tej "okupacji". Jeśli do tego dodać, że "okupantów" w ogóle nie obchodziło życie w kraju, wyznanie podbitych krajów, a tylko zadowalali się corocznym podatkiem, to wychodzi absurd domorosłych historyków.

www.polityka.pl/swiat/tygodnikforum/1517862,1,rozmowa-z-jurijem-piwowarowem-historykiem.read
                • walter622 Wiedzowstręt 21.07.11, 16:37
                  lubat napisał:

> Mówiąc Ziobrem, ten filmik youtube jest porażający niewiedzą.

Innymi słowy nazywam to "wiedzowstrętem". Miałem szczęście do "naukowych autorytetów" - jeden, którego wyjątkowo ceniłem, zwykle na postawione pytanie dawał spis lektur, jego zdaniem godnych uwagi. Do pytania powracaliśmy po zgryzieniu tych tomisk. No, a jak się ich nie zgryzło to znaczy, że pytanie nie było aż tak istotne, by jemu zawracać głowę.

> Niedawno w Polityce wydrukowali wywiad z Jurijem Piwowarem,

Generalnie Rosjanie mają niesamowity problem stosunku do historii tego okresu. Ostatnio pojawiło się kilku wybitnych specjalistów w tym zakresie - zawsze gorąco polecam Poczekajewa (chyba największy obecnie specjalista w spawach ordyńskich). Jest wyjątkowo rzeczowy i pisze wspaniałym literackim językiem, co nie bez znaczenia - Gumielov w języku rosyjskim i w tłumaczeniach natychmiast mnie wpędza w sen (abstrahując od "ideologii"
                  i sporej ilości naciąganych faktów - chociażby w kwestii Mamaja).

Jest też wyjątkowo interesująca publikacja Zajcewa (też wybitny specjalista), w której ukazuje jak zmieniały się koncepcje ukazywania historii stosunków Ruś-Orda od bieżącej sytuacji politycznej. W tym tak drastycznych sytuacji jak wymordowanie historyków
                  (znana sprawa Chudjakowa), nie prezentujących "właściwego" podejścia do tematu.

I z ciekawostek. W jednej z wiosek na Mieszczerze kiedyś trafiłem raz na cerkiew w której na ścianie, w specjalnej gablocie, jest do tej pory przechowany chański jarłyk nadający prawa dla tej cerkwi. Dziwne ?
                • jk2007 J.Piwowarow 21.07.11, 16:39
                  martinis09.livejournal.com/248107.html
                  lubat napisał:
                  > Niedawno w Polityce wydrukowali wywiad z Jurijem Piwowarem

eh,
                  www.youtube.com/watch?v=LKsNH1w24H0
                  • walter622 Re: J.Piwowarow 21.07.11, 16:54
                    jk2007 napisał:

> eh,
                    www.youtube.com/watch?v=KqDM5a32TL4&feature=related

www.youtube.com/watch?v=xVDRlac8opE&feature=related
          • romrus Re: Czarna rozpacz 21.07.11, 13:29
            walter622 napisał:

> 6. Efekty takich działań. Często bywam w Rosji i przyznam się, że dość często m
            > oi miejscowi znajomi sugerują bym się nie przyznawał, ze jestem Polakiem. Przyp
            > uszczam, ze tym też można tłumaczyć ten zadziwiający fakt iż pewien maratończyk
            > nie doznał żadnej krzywdy w Rosji. ( Być może przezornie udawał Słoweńca). Nie
            > stety paranoiczne wyskoki Kaczyńskiego, Macierewicza i Radziwonowicza tam nie p
            > ozostają bez śladu.

Nie przesadzaj)

Nikt w Rosji nie zrobi krzywdy Polakowi, tylko i wylacznie z powodu ze jest Polakiem.

Jak nie bedzie chlal z pierwszym-lepszym, nie bedzie po pijanemu wyglaszal jakichs durnych hasel - wszystko bedzie w porzadku.
            No i radze sie trzymac z dalej od akcij protestow opocizji czy manifestacji mniejszosci seksualnych)))))
            • walter622 Witaj Romrus 21.07.11, 14:12
              romrus napisał:
              > Nikt w Rosji nie zrobi krzywdy Polakowi, tylko i wylacznie z powodu ze jest
              > Polakiem.

I to jak widzisz dla wojtusów jest najbardziej zdumiewające ( czasem również dla mnie samego).
              Z osobistych doświadczeń - robiliśmy z jedną polską firmą dill w Kaliningradzie. Ta firma przezornie przerejestrowała się do T.R. w Berlinie i nadal kreci solidne lody w Kaliningradzie.
              Wszyscy przy tym się śmieją, że są "Niemcami" ale mówią po polsku.
              W Moskwie też robiliśmy jeden dill - gdy wszystko było "poukładane" firemkę zarejestrowano w czeskiej Ostrawie - interes się nadal chyba kręci, a na flagsztokach łopocą fajne czeskie flagi - jedną taką widziałem jesienią ubiegłego roku przed moskiewskim Krokus-Center
              (wtedy byłem w "ekipie" tej firemki).

Pozdr.
              • walter622 Re: Witaj Romrus -cd. 21.07.11, 14:33

> jedną taką widziałem jesienią ubiegłego roku przed moskiewskim Krokus-Center
                > (wtedy byłem w "ekipie" tej firemki)

Jeden z Rosjan bardzo poważnie potraktował tę flagę i na rozmowy przyszedł z tłumaczką.
                Właściwie tylko ona znała czeski język i się potwornie nudziła. Nas natomiast kompletnie
                rozkojarzyła - była zbyt młoda i na dodatek miała przepiękne ( takie jak to u Czeszek)
                nogi o reszcie nie wspominając. Tak więc rozmowa się (z powodu tych nóg ) kompletnie
                nie kleiła, do czasu. Dziewczynie się skończyła "dniówka", a myśmy wylądowali w jakiejś fajnej knajpie. Poznałem tam nowy produkt pod nazwą "Marusja" , a w następny dzień
                również moc jego rażenia.
          • malkontent6 Re: Czarna rozpacz 21.07.11, 14:40
            walter622 napisał:

> Często bywam w Rosji i przyznam się, że dość często m
            > oi miejscowi znajomi sugerują bym się nie przyznawał, ze jestem Polakiem.

Dlaczego?
    • melord Re: Forum w niewoli rosyjskiej 21.07.11, 03:52
      > I tak forum przechodzi w rosyjska niewole.

duza w tym wina GW i innych polskich dziennikow ktore o Rosji pisza zle albo wcale...od wielu lat,w koncu to nasz sasiad u ktorego wiele sie zmienilo podobnie jak w Polsce

w dobie internetu musialo to sklonic rosyjskie MSZ(czy jakies inne agencje) do kontrataku
      i skierowalo niezle wyszkolonych agentow(hasbara) by czarne wybielac lub biale zaczerniac
      walka z komsomolem czy czekistami jest trudna poniewaz sa doskonale przygotowani,potrafia watek o d..maryni skierowac na "rosyjski czy antypolski" temat, jednoczesnie nie zadaja $70mld doszkodowan jak kiedys zydzi ,co oslabia wole walki

zgadzam sie,ze tematow rosyjskich jest zbyt duzo,wqfia mnie szczegolnie jeden troll-agent jk(cyferki) przyznam,ze kumaty, ktory zasmieca forum dzien w dzien postami po rosyjsku choc zna dobrze j. polski...uwagi na ten temat ignoruje,pewnie nastojaszczyj agient dezinformacji KGB wiec ma wszystko w doopie
      • polski_francuz Informacja n/t Rosji 21.07.11, 09:21
        masz pewnie racje ze jej malo. Ale akcja rowna sie reakcji. Od 1945 do 1989 roku tej informacji bylo skolko ugodno. Ba, uczono nas rosyjskiego od 5 klasy i kazdy z naszego pokolenia byl przynajmniej kilka razy na akademii w TPPRze.

I sie wahadlo przesunela w druga strona dzis, kiedy nikt Polakow nie zmusza, aby sie Rosja interesowac.

To Rosja jest ciekawym krajem - zgoda, to ze Rosjanie sa interesujacymi ludzi tez zgoda. Tylko na mily Bog, niech ze sie od tego forum odczepia i niech zapomna o swoich snach o potedze. Bo przeciez czekistom wlasnie o wladze chodzi - o wladze dusz - ale to jest forma wladzy.

PF
      • jk2007 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 21.07.11, 13:41
        melord napisał:
        > zgadzam sie, ze tematow rosyjskich jest zbyt duzo

«Ad majoren Dei gloriam»
    • bywszy1 Re: nie wchodzac w meritum sprawy+ 21.07.11, 08:18
      Re: Rosjanie w niewoli obsesji polskiej?
      igor_uk 20.07.11, 21:55
      Odpowiedz kalesony,powiem cie tak.Ze dla 95% Rosjan slowo Polska kojarzy sie wylacznie z lekcja geografii.Dla reszty to albo biedny kraj ,przez ktory jedzie sie do Europy Zachodniej,albo miejsce,gdzie odbywali sluzbe zasadnicza.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Czy to sie wypowiada lojalny obywatel Panstwa Polskiego?
      • polski_francuz Tak sie wypowiada 21.07.11, 09:23
        zawodowy klamca. Ale czekisci nazywaja rozne osobowoscia nazywaja legenda i maja ich kilka w zapasie.

PF
        • rusek111111 Re: Tak sie wypowiada 21.07.11, 14:52
          masz jacus urlop, ze tak sie wyraze pisujesz po pjanemu non stop?
          z calym do ciebie nie przychylnym nastawieniu mam jednak nadzieje ze nimasz problemow rodzinnych i twe chlanie jest wynikiem zaplanowanego odpoczynku od tepych francuzow wszelakich.
          p.s. do breslau nie wracaj nikt na ciebie tu nie czeka :)
      • igor_uk bywszy1. 21.07.11, 16:27
        bywszy1,doceniam twoje zaangazowanie w promowaniu mojego nicka.
        • bywszy1 Re: kwaszym uslugam+ 21.07.11, 16:33
          wasze sijatielstwo.
          • igor_uk Re: kwaszym uslugam+ 21.07.11, 16:36
            Czy liczysz na cos ,czy robisz to spolecznie?
            • bywszy1 Re: spolecznie+ 21.07.11, 21:17
              w pionierach sie nauczylem.
    • zeitgeist2010 ignoruj, ignoruj, ignoruj 21.07.11, 23:30
      gdy po katatrofie smolenskiej odkrylem forum gazety wyborczej, przezylem lekki zdziwienie tak duzym elementem rosyjskim na forum. Do dzisiaj nie moge tego sobie wytlumaczyc. taki bilingwalism polsko-rosyjski i masowe zainteresowanie strona wschodnia etc.
      Dla mnie jest to zjawisko bardzo nietypowe dla Polaków.
      I tu docieraja do mnie podejrzenia kolegi Melorda. Byc moze jest to paranoia ale nie kapuje kto ma czas siedziec 14 godzin na dobe na polskojezycznym Forum? Nie pewno nie normalni pracujacy ludzie z zyciem rodzinnym i towarzyskim.

I tu czlowiek zaczyna podejrzewac rosyjska "sleeper cell" w chatce nad jeziorem Narty na mazurach.

Ja bylbym pierwszym aby pojsc na barykady za wolnosc internetu. Jedyna strategia jest ignorowac , ignorowac...
      no i samemu nie wieszac sie na Rosji. Ona nas nie potrzebuje ani my jej.
      We live in a daunting staggering world. Let´s enjoy it

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      世界论坛的使用者们,大家好! Shi jie lun tan de shi yong zhe men da jia hao! /Pozdrowienia dla uzytkowników Forum Swiata
      • jk2007 Re: ignoruj, ignoruj, ignoruj 21.07.11, 23:37
        zeitgeist2010 napisał:
        > no i samemu nie wieszac sie na Rosji. Ona nas nie potrzebuje ani my jej.

skąd te złudzienia?
        • swiblowo Re: ignoruj, ignoruj, ignoruj 22.07.11, 01:32
          Z dobrego apetytu na pomidory i ogorki - SAM ZJE.
    • dystans4 Re: Forum w niewoli rosyjskiej 22.07.11, 01:51
      Co tam Forum! Cała Polska w niewoli. Prezes Kaczyński kupuje kożuch i wybiera się na Syberię.
      A w Radio Maryja
      Radio Maryja gorąco polecam. Ostatnio zrobiło się mdłe, ale znów wraca do dawnej formy.
      Właśnie słyszę o czwartym rozbiorze. "Jesteśmy inną galaktyką."
      Naprawdę, rzeczywistość równolegla:)
      bul.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka