Dodaj do ulubionych

PSL gra jak barcelońska Che Sudaka

26.08.11, 19:44
wyborcza.pl/1,75248,10179674,PSL_gra_jak_barcelonska_Che_Sudaka.html
Sumituję się strasznie, że wciskam tu temat nasz lokalny, chociaż ma konotację hiszpańską, zamiast zrobić to pod samym tekstem. Zrobiłem to jednak z rozmysłem, licząc na pomoc ekspertów, lub przynajmniej podsunąć problem do poszukiwań.

Wroński w swoim tekście rozprawia się z politycznymi plagiatami PSL, Samoobrony. Spróbujmy poszperać dalej.

W roku 1994 ówczesny mój pracodawca (powiedzmy Łubianka;) wysłał mnie na podszlifowanie języka niemieckiego do RFN na kurs Instytutu Goethego. Byłem w grupie najbardziej zaawansowanej, gdzie kursanci z całej Europy swobodnie dyskutowali na różne tematy.
Pewnego dnia zorganizowano dzień przedstawienia swoich krajów pozostałym uczestnikom grupy, a po prezentacji uczestnicy zadawali pytania, albo chwalili się swoją wiedzą o danym kraju. Nas Polaków była czwórka z różnych miast. Każde z nas przygotowało krótką wypowiedź, były różne pytania, ale nas osłupiło i wprawiło w prawdziwe zdumienie stwierdzenie trójki Hiszpanów, którzy byli święcie przekonani, że nasz hymn narodowy jest przeróbką hiszpańskiej pieśni ludowej. To przekonanie musiało być dosyć powszechne, bo ci ludzie pochodzili z Barcelony, Saragossy i Madrytu i każde z nich słyszało o tym w swoim środowisku.

Poprosiliśmy więc, by zaintonowali hiszpański "oryginał". Na początku nie mogliśmy nic skojarzyć, ale kiedy weszli w trans i melodia stała się klarowna - zrozumieliśmy. To była melodia Janka Pietrzakowego "Żeby Polska była Polską".

Hiszpanie obiecali, że po powrocie do kraju spróbują poszukać nagrania i przysłać, ale jakoś nie mogli tego znaleźć, a potem sprawa się rozmyła, kontakty się urwały i sprawa została w zawieszeniu.

Może ktoś jest biegły w hiszpańskiej muzyce ludowej i jej oddziaływaniu na polską solidarność i wyświetli kulisy wielkiego plagiatu...
Obserwuj wątek
    • jk2007 Cara al Sol 26.08.11, 20:15
      www.youtube.com/watch?v=PPGPo6ejpJY
      lubat napisał:
      > Może ktoś jest biegły w hiszpańskiej muzyce ludowej i jej oddziaływaniu na polską solidarność

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka