Dodaj do ulubionych

USA-ciekawe fakty.

23.11.11, 00:01
Jak okazuje sie,Ameryka to bardzo ciekawy Kraj,pelen sprzecznosci i podzialow. Znalazlem w internecie sporo roznych danych,dotyczacych tego kraju,za 2010 rok.
1. Wprawie polowa (48.5 %) Amerykanow w jakijs sposob korzysta z pomocy socialnej.
2. Ameryka,pod rzadami Obamy,uzbierala wiecej dlugow,niz za wszystkie lata,zaczynajac od George Washingtona i do tego dnia,jak Clinton przestal byc Prezydentem.Od tego czasu,jak Obama zlozyl przysiege,dlug przypadajacy na kazda amerykanska rodzine,zwiekszyl sie o 35 835$.
3.W 2010 roku,Rzad amerykanski, na obsluge dlugu przyznaczyl 413 mlrd.$.
4.W USA pracuja,jako dozorcy,100 000 ludzi,z wyksztalceniem wyzszym (wyksztalcenie zdobyte w USA,nie chodzi o emigrantow zarobkowych).
5.W USA pracuje 317 000 kelnerow z wyksztalceniem wyzszym.
6.Od 2001 roku ,jak Chiny przystapili do WTO ,USA traca co miesiac 50 000 miejsc pracy.
7.Deficyt handlowy Ameryki z Chinami jest wiekszy w 27 razy,niz to bylo przed wstapieniem Chin do WTO.
8.Od 2001 roku,w USA zamkneli 42 000 fabryk.Nic na ich miejsce nie powstalo.
9.Jak porownac zarobki z roku 1969 i 2010 ,to biorac pod uwage inflacje,to okazuje sie,ze zarobki w 2010 roku okazali sie nizsze o 29%.
10.Od rozpoczencia kryzysa wartosc nieruchomosci spadla o 6 trln $ .

I na koniec troche optymizmu:
Przecietny general manager zarobia w 314 razy wiecej,niz przecietny Amerykanin.

p.s. To pierwsza 10 ,moga byc i nastepne.

Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:06
      Felusiak jak to przeczyta to się zaszczeli.

Majka jest z Kanady, to jej się nic nie stanie.
    • pimpus18 Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:24
      pietia, nie ma co się cieszyć. W Rosji, Chinach, Indiach i eurokołchozie nie powstało nic lepszego.
      A jaka jest przeciętna płaca w Kitaju? Dobrze jak będzie 100 dolarów na miesiąc.

W Rosji najlepszymi przyjaciółmi kiedyś były flota i armia, a teraz ropa i gaz, i nic więcej.

Eurokołchoz właśnie bankrutuje, a ty ciągle tylko szczekać umiesz.
      • igor_uk Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:30
        o pietuch odezwal sie.Jak tam z tym czarnym ruskiem?
    • felusiak1 Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:31
      skąd ty te bzdety wydobywasz? pytam z ciekawości. pewnie z jakiegoś rosyjskiego blogu.
      • igor_uk Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:36
        nie,felus,z mongolskiego.
      • wojciech.2345 stąd 23.11.11, 00:43
        bvf.ru/forum/showthread.php?p=16543149
        • igor_uk Re: stąd 23.11.11, 00:54
          wojtus,nie stad,a tylko STAD
    • mlody747 Igor jak juz napisales 23.11.11, 00:37
      Jak już napisałeś te 10 punktów, to nam napisz jak byś te oczywiste niesprawiedliwości naprawił? Oczywiście tak aby wszyscy byli zadowoleni tutaj. My tu mamy pomysły(amerykańskie) jak to naprawić, ale jest wszytko otwarte do nowych pomysłów i rozwiązań.
      • igor_uk Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 00:57
        mlody,jak macie,to naprawiajcie.Co ja moge wam poradzic? Moze Chiny z WTO wyrzucic?
        • mlody747 Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 15:03
          To jest naprowadzanie ze WTO ma coś dla szkody USA a np. porozumienie NAFTA nie(zniesienie opląt celnych). Tak się fałszywie uczy i podsuwa fałszywe rozwiązania, które i ty chwyciłeś. Zapytaj się sam sobie ile miejsc pracy Ameryka zgubiła za nim Chiny zostały przyjęte do WTO i sprawdź jak amerykańskie zadurzenie rośnie i ze są to odsetki a nie aktualne wydatki, które sugeruje ta statystyka (ze niby Obama tak wydaje- nie bronie go ale.........). Bo widzisz za jakiś czas propaganda zacznie trąbić, ze Obama tak dużo na nas wydal społeczne, ze teraz musicie rezygnować z emerytur, z opieki społecznej itd. Rozumiesz. Ta statystyka ma na celu z dezinformować choć oparta jest na prawdzie.
      • przyjacielameryki Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 14:56
        mlody747 napisał:

> Jak już napisałeś te 10 punktów, to nam napisz jak byś te oczywiste niesprawied
        > liwości naprawił? Oczywiście tak aby wszyscy byli zadowoleni tutaj. My tu mamy
        > pomysły(amerykańskie) jak to naprawić, ale jest wszytko otwarte do nowych pomys
        > łów i rozwiązań.

Młody, nie ryzykuj! Igorek wprowadziłby wam system sowiecki, on cały czas kocha ZSRR.
        • mlody747 Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 18:22
          PA, tym razem masz racje. Fajnie było by porównać dane amerykańskiej/światowej gospodarki z przed zabójstwa JFK. Po którym zaczęto rozmawiając/układać w tajemnicy(zrobili to amerykańscy komuniści, których w USA nazywa się liberałkami-banksterzy i inni korzystający z tego trendu) przed społeczeństwem USA na temat wolnego handlu (bez cel na import do USA) np. z Chinami. W zasadzie bez tych porozumień światowa gospodarka nie istnieje. Jak już wyszły te rozmowy na jaw i społeczeństwo amerykańskie protestowało, to wmawiali(jak się ktoś nie zgadzał to był nazywany rożnie), ze to dla ich dobra, bo jak pozwoli się np. komunista zasmakować kapitalizmu to się zmienia i będą tacy jak my/Amerykanie itd. Widać dzisiaj ilu przyjaciel ma Ameryka u tych byłych komunistów (w sekrecie cegle nimi są), bez praktycznie rządnej gospodarki.
          • igor_uk Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 19:00
            mlody,to wszystkiemu winni komunisci?

p.s. nigdy nie bylem komunistem i nigdy ich nie lubilem.
            • mlody747 Re: Igor jak juz napisales 23.11.11, 19:46
              Komunizm wykreowali banksterzy, którego oni nie wymyślili, ale służy (i inne podobne teorie) im dobrze. Igor, czy myślisz, ze Chiny już nie są komunistyczne? Wiem, ze się nawet nazywają komunistycznymi, ale to ze przestana takimi być, obiecywali wymienieni wyżej w poprzedniej mojej opinii, jak chcieli przeforsować bezcłowy handel miedzy państwami, dla swoich korzyści. Igor nie bierz tego personalnie. Ja tez nigdy nie bylem komunista. Jak Rosja nie pokarze kręgosłupa, jak w czasie wojny secesyjnej, to wszytko wygląda beznadziejnie.
    • eva15 Tak a propos przystąpienia Rosji do WTO 23.11.11, 00:38
      Igor-53uk napisał:

> 6.Od 2001 roku ,jak Chiny przystapili do WTO ,USA traca co miesiac 50 000 miejs
      > c pracy.
      > 7.Deficyt handlowy Ameryki z Chinami jest wiekszy w 27 razy,niz to bylo przed w
      > stapieniem Chin do WTO.

P.S. Podawaj linki do danych z których korzystasz.
      • mlody747 Re: Tak a propos przystąpienia Rosji do WTO 23.11.11, 00:43
        Jeszcze wyjdzie, ze WTO jest zbawcza dla Rosji i Chin. To dobrze, ze chociaż komuś się poprawia, dzięki tej organizacji.
        • eva15 Re: Tak a propos przystąpienia Rosji do WTO 23.11.11, 00:48
          Rzecz w tym, że cudza broń umiejętnie użyta, może działać jak bumerang.
          • mlody747 Re: Tak a propos przystąpienia Rosji do WTO 23.11.11, 15:05
            Niby jak? A może się im tylko wydaje, ze oni umieją używać bumerang?
      • igor_uk Re: Tak a propos przystąpienia Rosji do WTO 23.11.11, 00:58
        Ewa,juz wkleilem link w poscie,adresowanym do wojtusia .
    • j-k Polska-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:42
      W Polsze 70 % doroslej populacji juz studiuje

(poza umyslowo chorymi i permanentnymi leniami)

strach pomyslec - ilu z nich zostanie dozorcami.

napewno wielu.
      • igor_uk Re: Polska-ciekawe fakty. 23.11.11, 00:55
        jasiu,a ty siebie zaliczasz do doroslej populacji?
    • felusiak1 że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 03:30
      kiedy dowiedziałem się że zarabiam o 29% mniej niż w 1969 roku od razu strzeliłem sobie w łeb 4 razy. raz w czoło, raz w prawą skroń, raz w ewą skroń i raz w potylicę.
      • melord Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 04:30
        felusiak tylko straszy,nie ma cela wiec nie trafi...predzej ze smiech skretu kiszek dostanie
        szkoda mi jednak przyjacielameryki,ten po przeczytaniu tych"rewelacji" moze zrezygnowac po 20 latach oczekiwania na wize amerykanska.......z kolejki po nia
        szkoda, niechby chopina Ameryke zobaczyl, jako naoczny swiadek igorowi dalby popalic...by bzdetow lewackich nie kopiowal w calosci
        • przyjacielameryki Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 15:10
          melord napisał:

> felusiak tylko straszy,nie ma cela wiec nie trafi...predzej ze smiech skretu ki
          > szek dostanie
          > szkoda mi jednak przyjacielameryki,ten po przeczytaniu tych"rewelacji" moze zre
          > zygnowac po 20 latach oczekiwania na wize amerykanska.......z kolejki po nia
          > szkoda, niechby chopina Ameryke zobaczyl, jako naoczny swiadek igorowi dalby
          > popalic...by bzdetow lewackich nie kopiowal w calosci

Lewak, widzę że zupełnie nie jesteś zorientowany co do wiz do USA. Ja mam 10-letnią(przedłużoną od 2009 na kolejne 10 lat) a paszport biometryczny z możliwością wjazdu do Kanady bez wizy. I wiesz co lewak, ja w pełni z tego korzystam.
          Lewak, wizy do USA do żaden problem, panimajesz? Dane które były zbierane od nas w ambasadzie w Warszawie, z innych krajów UE(bez wiz do USA) muszą te same dane zostawić na lotnisku w USA co oznacza ustawienie się w specjalnej kolejce. My to załatwiliśmy w Warszawie czy Krakowie.

To jak to podłe polskie ZOMO pałowało "patriotów" 11.11.2011 r. w Warszawie??
          • malkontent6 Problemy wizowe. 23.11.11, 15:29
            Z wizami do USA to jest jakaś dziwna sprawa.

Czytam często z przerażeniem historie ludzi z konsulatów amerykańskich w Polsce i straszne opowieści o doswiadczeniach z tutejszymi słuzbami granicznymi i celnymi. W ciągu wielu lat mojego pobytu w USA odwiedziło mnie tu sporo ludzi. Bliska i dalsza rodzina, znajomi, koledzy. Nikt nigdy nie miał najmniejszych problemów z otrzymaniem wizy i wjazdem do tego kraju.

NIKT nie miał problemów. A chodzi tu o ludzi w różnym wieku, z różnym statusem majątkowym, pracujący, emeryci, uczniowie, studenci...
            • przyjacielameryki Re: Problemy wizowe. 23.11.11, 16:25
              malkontent6 napisał:

> Z wizami do USA to jest jakaś dziwna sprawa.
              >
              > Czytam często z przerażeniem historie ludzi z konsulatów amerykańskich w Polsce
              > i straszne opowieści o doswiadczeniach z tutejszymi słuzbami granicznymi i cel
              > nymi. W ciągu wielu lat mojego pobytu w USA odwiedziło mnie tu sporo ludzi. B
              > liska i dalsza rodzina, znajomi, koledzy. Nikt nigdy nie miał najmniejszych pr
              > oblemów z otrzymaniem wizy i wjazdem do tego kraju.
              >
              > NIKT nie miał problemów. A chodzi tu o ludzi w różnym wieku, z różnym s
              > tatusem majątkowym, pracujący, emeryci, uczniowie, studenci...

Ten "problem" chętnie podnoszą komsomolcy i wszelkiej maści lewacy jak np. melord, żeby pokazać jaka to Ameryka jest be dla Polaków. Tyle, że lewacy i komsomolcy(to właściwie jedno i to samo) nie rozumieją, bądż nie chcą zrozumieć że USA to państwo prawa i to prawo jest jednakowe dla wszystkich i ze Polska nie wypełnia(chociaż jest już bardzo blisko) amerykańskich wymogów zniesienia wiz. Ale kwestia wiz w sytuacji zagrożenia Ameryki terroryzmem i w związku z tym wzmożonych kontroli na lotniskach, przestaje być taka istotna bo i tak wszyscy przybywający do USA z Europy muszą ze względów bezpieczeństwa przechodzić różne kontrole.
              Natomiast wydawanie wiz i prześwietlanie ludzi w ambasadach amerykańskich w kraju macierzystym zwiększa bezpieczeństwo i faktycznie ułatwia odprawy na miejscu w USA. Te wizy to taka sprawa honorowa ale np. ja w ogóle bym tego nie zmieniał!!!!
            • melord Re: Problemy wizowe. 23.11.11, 22:23
              > NIKT nie miał problemów. A chodzi tu o ludzi w różnym wieku, z różnym s
              > tatusem majątkowym, pracujący, emeryci, uczniowie, studenci..

oczywiecie...przez ponad 20 lat mieszkania w USA odwiedzali mnie czlonkowie rodziny wielokrotnie,bez zadnych problemow...znajomych rowniez

problemy maja popluczyny komusze typu przyjacielameryk
          • melord Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 22:10
            przyjacielameryki napisał:

> To jak to podłe polskie ZOMO pałowało "patriotów" 11.11.2011 r. w Warszawie??

ano palowalo jak kiedys ZOMO ,kropka w kropke........."patriotow" czy nie to mi "gancy gal"
            (dwoch twoich kumpli za brutalnosc 11.11 , z policji na zbity pysk wywalili)
            ty przyjacielameryk,poluczyno komusza powinienes wspominac te czasy z nostalgia
            pierwsze kroki w doroslym zyciu w tej "zasluzonej" organizacji(ZOMO) stawiales by po latach sie ...sPiSic,jak to zrobila czesc dzisiejszych polskich pseudopatriotow
            bardziej swirujacy i pazerni SB-cy dzisiaj oglaszaja sie przyjacielami ameryk bo zapach "zieleniny" poczuli,jak "swinkami"zaczna placic to swolocz oglosi sie przyjacielrosji.

kraj do ruiny doprowadziliscie,przez swolocz podobna do ciebie dwa pokolenia Polakow
            zostalo stracone,trzecie sie szykuje do emigracji za chlebem...ciebie to oczywiscie cieszy
            i peany pochwalne tu wypisujesz durniu
            gdyby nie moja pomoc finansowa ,rodzice po 40 latach pracy z glodu by przymierali
            tak zdewaluowala sie ich emerytura....wiem ,masz to gleboko w doopie wystarczy,ze widzisz koniec wlasnego nosa...

czekaj spokojnie na ta 10 letnia wize i nie skamlaj,badziewia nie wypisuj
            • przyjacielameryki Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 24.11.11, 11:24
              melord napisał:

> ty przyjacielameryk,poluczyno komusza powinienes wspominac te czasy z nostalgia
              > pierwsze kroki w doroslym zyciu w tej "zasluzonej" organizacji(ZOMO) stawiales
              > by po latach sie ...sPiSic,jak to zrobila czesc dzisiejszych polskich pseudopat
              > riotow
              > bardziej swirujacy i pazerni SB-cy dzisiaj oglaszaja sie przyjacielami ameryk
              > bo zapach "zieleniny" poczuli,jak "swinkami"zaczna placic to swolocz oglosi sie
              > przyjacielrosji.
              >
              > kraj do ruiny doprowadziliscie,przez swolocz podobna do ciebie dwa pokolenia Po
              > lakow
              > zostalo stracone,trzecie sie szykuje do emigracji za chlebem...ciebie to oczywi
              > scie cieszy
              > i peany pochwalne tu wypisujesz durniu
              > gdyby nie moja pomoc finansowa ,rodzice po 40 latach pracy z glodu by przymiera
              > li
              > tak zdewaluowala sie ich emerytura....wiem ,masz to gleboko w doopie wystarczy,
              > ze widzisz koniec wlasnego nosa...
              >
              > czekaj spokojnie na ta 10 letnia wize i nie skamlaj,badziewia nie wypisuj

No dobra, ulżyłeś sobie lewak!! Tobie się zapewne wydaje, że jak będziesz opluwać innych to będzie ci się lepiej żyło!
              Typowe dla lewaków.
      • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 17:27
        felus,zacznimy od tego,ze chodzi o usredniony zarobek i wlasnie taki z 1969 roku byl wyzszy od tego z roku 2010,po uwzglednieniu inflacji.Widzisz li,felus,jak by ty w 1969 roku zaczal pracowac jako dozorca i z miotla latal po ulicach do roku 2010 ,to ty mogl by cos porownywacac,wzgledem wlasnych zarobkow.Ale,tak sadze,dawno juz nie jestes dozorcem z miotla,a kims o wiele bardziej waznym,a co za tym idzie,twoja wyplata wzrosla,moze i wielokrotnie, nawet uwzgledniajac inflacje ,dla tego nie musisz zabijac sie.

A czy zauwazyles link,ktory wkleilem w poscie adresowanym do wojtusia.Chodzi o TEN LINK .Jak go otworzysz,to zauwazysz,ze wszystkie liczby,to sa aktywne linki, dzieki ktorym mozesz upewnic sie w ich rzeczowosci.
        Aha,dostrzeglem blad w moim poscie,owierajacym watek.Napisalem,ze zarobki obnizyli sie o 29%,a w materiale,z ktorego korzystalem,liczba jest inna-27%.Przepraszam wszystkich.
        • przyjacielameryki Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 17:44
          igor_uk napisał:

> felus,zacznimy od tego,ze chodzi o usredniony zarobek i wlasnie taki z 1969 ro
          > ku byl wyzszy od tego z roku 2010,po
          > uwzglednieniu inflacji
          .Widzisz li,felus,jak by ty w 1969 roku zaczal
          > pracowac jako dozorca i z miotla latal po ulicach do roku 2010 ,to ty mogl by
          > cos porownywacac,wzgledem wlasnych zarobkow.Ale,tak sadze,dawno juz nie jestes
          > dozorcem z miotla,a kims o wiele bardziej waznym,a co za tym idzie,twoja wypla
          > ta wzrosla,moze i wielokrotnie, nawet uwzgledniajac inflacje ,dla tego nie musi
          > sz zabijac sie.
          >
          > A czy zauwazyles link,ktory wkleilem w poscie adresowanym do wojtusia.Chodzi o
          > TEN LINK .Jak go ot
          > worzysz,to zauwazysz,ze wszystkie liczby,to sa aktywne linki, dzieki ktorym moz
          > esz upewnic sie w ich rzeczowosci.
          > Aha,dostrzeglem blad w moim poscie,owierajacym watek.Napisalem,ze zarobki obniz
          > yli sie o 29%,a w materiale,z ktorego korzystalem,liczba jest inna-27%.Przepras
          > zam wszystkich.

Igorek, skorzystaj z uwagi felusiaka i przestań leczyć swoje gigantyczne kompleksy wobec USA tu na FŚ. Nie zauważyłeś takiego drobiazgu, że ośmieszasz się bezgranicznie a felusiak tak niemiłosiernie cię punktuje że aż mi Ciebie żal.
          To samo odnosi się do wszelkich kwestii finansowo-ekonomicznych. Felusiak już wielokrotnie udowodnił twój wtórny analfabetyzm w tej dziedzinie a Ty swoje.
          Długo jeszcze masz zamiar udowadniać ten analfabetyzm??
          • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 17:48
            pridurok proamerykanski,mieszkam w Kraju,ktory ma o wiele bardziej ciekawa historie niz twoi Stany,a i tak nie mam zadnych kompleksow.Kompleksy masz ty,ktory co rusz zaklada watki o Rosji.
        • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 19:55
          Igorku,
          Felusiak się zaszczelił.
          Uwierzył Ci chyba.
          Odniosłeś sukces.

Ignorantem jesteś.
          Sorry.
          • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:06
            wojtus,uslyszec od takiego malokumatego ,jak ty,ze jestem ignorantem,to dla mnie ,jak wyroznienie.Uwierz,ze jak by ty cos napisales o mnie dobrego,dopiero wtedy poczulem sie by zle,wiedzac,ze napewno strzelilem jakas glupote.

p.s. wojtus,ja (jak by ty znales troche angielski,to by sam o tym wiedziales) ,nic nie napisalem od siebie,a tylko przetlumaczylem klika zdan z jeyka angielskiego,zreszta bardzo dobrze udokomentowane.Ale co by mogl ty o tym wiedziec,pajacu,ktory zna troche jeden obcy jezyk i ten rosyjski.
            • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:13
              igor_uk napisał:
              > p.s. wojtus,ja (jak by ty znales troche angielski,to by sam o tym wiedziales) ,
              > nic nie napisalem od siebie,a tylko przetlumaczylem klika zdan z jeyka angielskiego,zreszta bardzo dobrze udokomentowane.Ale co by mogl ty o tym wiedziec,pajacu,ktory zna troche jeden obcy jezyk i ten rosyjski.
              -------------------
              Igorku,
              żeby znaleźć tekst z którego korzystasz włączam w Google język rosyjski.

I tam znajduje Twoje źródła.
              Rutyna.
        • felusiak1 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:14
          9.Jak porownac zarobki z roku 1969 i 2010 ,to biorac pod uwage inflacje,to okazuje sie,ze zarobki w 2010 roku okazali sie nizsze o 29%.
          no a jak zajrzeć do twojego źródła to okazuje się, że zarobki są niższe o 27% dla mężczyzn w wieku 30-50 lat a jak dajej wgłebić się w temat to okazuje się, że są takie same dla mężczyzn w wieku 25-64.

1. Wprawie polowa (48.5 %) Amerykanow w jakijs sposob korzysta z pomocy socialnej.
          a jak się wgłębić to okazuje się, że 48.5% gospodarstw domowych ma przynajmniej jednego członka ,który korzysta z pomocy socjalnej. na przykład mieszka z tobą syn, który otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych.

6.Od 2001 roku ,jak Chiny przystapili do WTO ,USA traca co miesiac 50 000 miejsc pracy.
          śmiechu warte. w 2001 zatrudnienie wynosiło 131.8 mln, w 2008 136.8 mln. dzisiaj około 130 mln. 6.8 mln miejsc pracy zostało stracone po 2008 roku zatem wklejanie WTO jest czysto propagandowe. 10 lat = 120 miesiecy. przyjmujmy utratę 6 mln miejs pracy i wychodzi 50 tys. miesięcznie.

igor, ameryka ma mnóstwo problemów i doskonałą statystykę gdzie każdy może sobie ją obracać na różne sposoby.
          poszukaj takiego zbioru dla niemiec, uk i francji. wtedy sobie pogaworzymy.
          • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:37
            Przeciez napisalem,ze w jakijs sposob 48.5% Amerykanow korzysta z pomocy socjalnej.Bo widzisz li,ze jak chociaz by jeden z czlonkow gospodarstwa domowego dostaje zapomoge,to dzieki temu reszcie domownikow jest lzej.Czyz by nie tak?
            O straconych miejscach pracy narazie nic nie napisze,musze sprawdzic twoi liczby.Bo ,jak sam zauwazyles,kazdy w USA nimi moze obracac na swoj sposob.
            • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:47
              Drogie Dziecko,
              jedź Ty do USA i zobacz ich autostrady.
              Rosji potrzebne na to ze 2 tys. lat.

Ty nie wiesz o czym piszesz!!!
              • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:51
                stary dziadzia,a czy ja ciebie o cos pytam?
                • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:53
                  igor_uk napisał:
                  > stary dziadzia,a czy ja ciebie o cos pytam?
                  --------------
                  Śmieszni jesteście Wy Rosjanie.
                  Zamiast grać w szachmaty powinniście nauczyć się rolnictwa.

Umrzecie z głodu.
                  • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 20:57
                    dziadzia, jak by zauwazyles,ten watek jest poswiecony USA,a nie Rosji.Masz wiekiego zajoba na punkcie Rosji,musisz sie leczyc.
                    • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:00
                      igor_uk napisał:
                      > dziadzia, jak by zauwazyles,ten watek jest poswiecony USA ...
                      ----------------
                      A o czym ja pisałem?

O autostradach w USA.
                      • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:03
                        dziadia,masz juz skleroze.Ty caly czas piszesz tylko o Rosji. I znow zalozyles kolejny watek poswiecony temu Kraju.
                        Lecz sie wojtus.
                        • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:05
                          igor_uk napisał:
                          > I znow zalozyles kolejny watek poswiecony temu Kraju.
                          > Lecz sie wojtus.
                          --------------
                          Możesz odpowiedzieć dlaczego nie umiecie uprawiać kartofli?
                          • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:10
                            wojtus,masz swoj watek i tam masz moja odpowiedz.Na tym watku wiecej odpowiedzi nie dostaniesz.

I co sklerotyk,znow bedziesz twierdziec, ze nic o Rosji nie piszesz?
            • felusiak1 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:14
              widzę, że ciągle nie rozumiesz.
              w 48.5% gospodarstw domowych przynajmniej 1 członek korzysta z jakiejś formy pomocy socjalnej a to nie oznacza, że z pomocy socjalnej korzysta 48.5% amerykanów.
              a tu sobie sprawdź cyferki: ftp://ftp.bls.gov/pub/suppl/empsit.ceseeb1.txt
              • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:17
                felus,czy przeczytales moj ostatni post adresowany do ciebie?Bo mam wraznie,ze nie.

"Bo widzisz li,ze jak chociaz by jeden z czlonkow gospodarstwa domowego dostaje zapomoge,to dzieki temu reszcie domownikow jest lzej.Czyz by nie tak? "
                • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:19
                  igor_uk napisał:

> felus,czy przeczytales moj ostatni post adresowany do ciebie?Bo mam wraznie,ze
                  > nie.
                  >
                  > "Bo widzisz li,ze jak chociaz by jeden z czlonkow gospodarstwa domowego dostaje
                  > zapomoge,to dzieki temu reszcie domownikow jest lzej.Czyz by nie tak? "

-------------
                  Kręcisz Igorku.

Punkt 1 co innego stwierdza.
                  • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:30
                    wojtus,tu masz ten punkt pierwszy:
                    1. Wprawie polowa (48.5 %) Amerykanow w jakijs sposob korzysta z pomocy socialnej. .

Czy rozumiesz to co napisalem? Jak korzystaja w jakijs sposob,to znaczy,ze i w sposob posredni i wlasnie to bylo moja odpowiedzia dla felusia. Bo powiedzmy ,twoj dorosly syn,nie majacy pracy,ale mieszkajacy z toba pod jednym dachem,dostaje zasilek,to znaczy,ze ty mniej musisz wydac na jego utrzymanie,co automatycznie podnosi twoj standart zyciowy.Czy ty nie skorzystales w jakijs sposob z pomocy Panstwa?
                    • wojciech.2345 Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:32
                      Nie Igorku,

teraz to już kłamiesz.
                      • igor_uk Re: że też chce ci się wypacać bzdury igor 23.11.11, 21:36
                        nie wojtus,jestes po prostu bardzo niekumaty.
                    • felusiak1 kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 23.11.11, 21:42
                      czasem warto stwierdzić błąd i pokajać się.
                      po pierwsze nie wiadomo w jakich gospodarstwach domowych żyją ci, którym socjal pomaga. nie wiadomo jakiego rodzaju pomoc otrzymują a to sprawia, że jakbyś nie masował tej statystyki to w żaden sposób nie wyjdzie, że 48.5% amerykanów korzysta z jakiejś formy opieki socjalnej.
                      w konkluzji... daj już spokój igor.
                      • igor_uk Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 23.11.11, 22:04
                        felus,pizdziec,jak widze potrafisz.Nic nie krece,tylko piszac post,otwierajacy watek,juz wiedzialem,ze ten temat wyjdzie na pierwsze miejsce,wlasnie dla tego i uzylem slowa,-"jakas",wiedzac,ze to mi sie przyda.I wlasnie odrazy tobie na to wskazywalem,wytluszczajac zdanie,ale ty tego nie zauwazyles i teraz w slad za wojtusiem (nie spodziewalem sie,ze macie podobny poziom inteligencji) gadasz mnie to samo . Coz,widac pomylilem sie,co do ciebie.

p.s.Sprawdz moi poprzednie posty i zauwaz,ze pisze od samego poczatku to samo i ty nie zauwayles,ze ja cos krece,dopiero po tym,jak wojtus napisal,ze ja klamie,to i ty to "zauwazyles".
                        • felusiak1 Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 23.11.11, 22:59
                          igor nie zadymiaj i nie wtrącaj wojtka bo on nie ma nic wspólnego z moim wpisem.
                          napisałeś wcześniej: A czy zauwazyles link,ktory wkleilem w poscie adresowanym do wojtusia.Chodzi o TEN LINK .Jak go otworzysz,to zauwazysz,ze wszystkie liczby,to sa aktywne linki, dzieki ktorym mozesz upewnic sie w ich rzeczowosci.

widzisz igor ja otworzyłem link i kliknałem na ten aktywny link a tam stoi napisane:
                          UPDATE: Nearly half of the population lives in a household that has at least one member who receives some kind of government benefit. An earlier headline incorrectly suggested that half of American households receive some government benefit. Due to differences in household size that isn’t the case.
                          blogs.wsj.com/economics/2011/10/05/nearly-half-of-households-receive-some-government-benefit/
                          ps. emerytura to też government benefit.
                          • igor_uk Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 23.11.11, 23:30
                            felus,ale przeciez nie napisalem w poscie otwierajacym watek,ze 48.5% Amerykanow zyja z zasilkow,a tylko zaznaczylem,ze w "JAKIJS" sposob korzystaja z pomocy socialnej. Nie wiem,moze moj polski jest na tyle zly,ze ty mnie nie rozumiesz,ale mnie chodzilo wlasnie o to,co pozniej wyjasnilem glebiej.
                            • igor_uk I jeszcze. 23.11.11, 23:49
                              Felus,naprawda w USA pension uwaza sie za government benefit? W UK nikt ,przy zdrawych zmyslach ,tak to nie nazwie.
                              • felusiak1 Re: I jeszcze. 24.11.11, 00:08
                                pensions są prywatne i to zupełnie odrębny system. emerytury social security to benefits tak jak food stamps.
                                • igor_uk Re: I jeszcze. 24.11.11, 17:10
                                  felus,nie wiem o czym ty w ogole piszesz.W UK istnieje State Pension (czyli emeretura panstwowa),ale nazwac to benefitem,to tylko umyslowo chory czlowiek potrafi.Poniewaz zeby taka emeryture dostac,trzeba przepracowac minimum 11 lat (mezczyzna) i to cie pozwoli otrzymac,jak na dzien dzisiejszy,20.05 £ tygodniowo.Jak przepracujesz ,placac oczewiscie National Insurance Contributions,44 lata,to wtedy masz prawo do maksymalnego State Pension,czyli 97.65 £ tygodniowo.
                                  felus,czy mozno nazwac taka emeryture,jako benefit?
                                  I mam pytanie,czy w Ameryce czlowiek dostaje panstwowa emeryture od tak sobie? Czy mozno ja dostac nie pracujac i nie placac podatkow i skladek? Jak tak,to wtedy rzeczywiscie mozno bylo by uznac taka emeryture,jako benefit.
                                  • felusiak1 Re: I jeszcze. 24.11.11, 18:23
                                    ty igor jesteś odporny na wiedzę i chcesz wiedzieć lepiej. a mnie to ani ziębi ani grzeje.
                                    to co istnieje w UK nie koniecznie wygląda tak samo jak w US. zastanawiałeś się nad tym?
                                    w usa po przepracowaniu 40 kwartałów uzyskuje się eligibility a nie prawo. na emeryturę można przejść w wieku 62 lat ale wtedy wypłacana suma ulega redukcji. w moim przypadku pełny wiek emerytalny to 66 tat i 3 miesiące.
                                    ps. obliczanie kwartałów odbywa się na podstawie uzyskanych zarobków a nie faktycznie przepracowanego czasu. i tak jeśli zarobiłeś w ciągu roku 8 tys. to zaliczają ci 4 kwartały.
                                    w usa nazywa się to retirement benefit i nie płaci sie składek lecz podatek w tym wypadku FICA tax.
                                    • igor_uk Re: I jeszcze. 24.11.11, 18:30
                                      felus,pisalem i pytalem ciebie o cos innego.widze,ze nie potrafisz odpowiedziec.trudno sie mowi.
                                      • elka-sulzer Re: I jeszcze. 24.11.11, 18:37
                                        Igor, daremny twoj trud. Felus w jednym zdaniu sam sobie zaprzeczy , tak jak w tej swojej wypowiedzi wyzej, ale to ty jestes odporny na wiedze, hehehe.
                                        • igor_uk Re: I jeszcze. 24.11.11, 18:42
                                          elka,mam takie wrazenie,ze felus w ogole nie czyta moich postow,adresowanych do niego .
                                          Widzi Pan Bog,chcialem z felusiem podyskutowac merytorycznie i moze nawet zdobyc wieksza wiedze,ale niestety nie udalo sie.
                                          • felusiak1 Re: I jeszcze. 24.11.11, 19:14
                                            niestety czytam twoje posty i odpowiadam na nie merytorycznie. nie moja wina, ze nie rozumiesz. tłumaczę ci mozolnie, że emerytury kwalifikują sie jako government benefits.
                                            elka napisał, że sam sobie przeczę. zapytaj ją w którym miejscu.
                              • przyjacielameryki Re: I jeszcze. 24.11.11, 11:29
                                igor_uk napisał:

> Felus,naprawda w USA pension uwaza sie za government benefit? W UK nikt ,przy
                                > zdrawych zmyslach ,tak to nie nazwie.

Igorek, wracaj do Rosji. Tam się odnajdziesz i Twoja dusza odżyje. W tej Anglii i na zachodzie w ogóle strasznie jak widać męczysz się. Tylko czy polska żona i dzieci zechcą pojechać do Rosji??? Zaczynam ci współczuć!
                                • igor_uk p.a. 24.11.11, 16:54
                                  Dwóch facetów idzie przez dżunglę, jeden niesie budkę telefoniczną, drugi szynę kolejową.
                                  - Ty, na co ci ta budka?
                                  - Jak spotkamy lwa to się w niej schowam, A tobie do czego ta szyna?
                                  - Jak spotkamy lwa to ją rzucę i wtedy będzie mi lekko uciekać.
                                  No i rzeczywiście spotkali lwa. Ten od budki schował się w niej, drugi rzucił szynę i biega przed lwem dookoła budki.
                                  - Uważaj, zaraz cię dogoni!
                                  - Nie ma szans, mam nad nim dwa okrążenia przewagi!
                            • felusiak1 Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 24.11.11, 00:00
                              miedziane czoło?
                              przecież wyraźnie wynika, że nie 48.5$ amerykanów lecz, że w 48.5% gospodarstw domowych jest przynajmniej jedna osoba korzystajaca z benefits. jeśli wszystkie gospodarstwa domowe są jednoosobowe to wtedy oznaczłoby, że 48.5% amerykanów. w usa jest 112 mln gospodarstw domowych i 308 mln ludzi.
                              jeśli teraz nie rozumiesz to poddaję sie.
                              • igor_uk Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 24.11.11, 16:51
                                felusiak1 napisał:

> miedziane czoło?<
                                felus,wybacz,ale ty,tak sadze,pochodzisz nie od malpy,jak wiekszosc ludzi,a tylko od krowy,ponoc rowniez bardzo po woli mysla. Dalsza dyskusje uwazam za zbedna.
                                Jeszcze tylko powiem jedno.Felus,jak powiedzmy, ty masz prace i zarabiasz i masz zone na utrzymaniu,to w razie otrzymania przez zone jakiegos benefitu,ty osobiscie rowniez z tego nie skorzystasz?Przeciez tobie zostanie sie,w takim razie,wiecej kasy na drobne przyjemnosci.
                                • felusiak1 Re: kręcisz igor i grubą nitką szyjesz 24.11.11, 17:02
                                  masz rację. pochodzę od krowy.
    • malkontent6 Jeszcze jeden fakt. 23.11.11, 15:02
      W USA masło jest na kartki. Tak twierdzi Ewcia więc to musi być prawda.
    • tole-k39 Re: USA-ciekawe fakty. 23.11.11, 17:55
      Narzekamy tak na Polskę , a to właśnie Ameryka może upadnąc pierwsza :)

---

warszawa.lento.pl/
      lodz.lento.pl/
      poznan.lento.pl/
      zabiegi laserowe
      SKUTECZNA REKLAMA FIRMY
    • jk2007 biedna Ameryka, bogata Rosja 23.11.11, 17:56
      Нy чтo cкaзaть-чтoб вcе тaк жили! Бoccы из первoй деcятки пoлyчaют oт $130 тыcяч дo $5 млн. в гoд плюc рaзoвaя кoмпенcaция (cпецвыплaты и бoнycы) - oт $130 тыcяч дo $8 млн.
      bogdan-63.livejournal.com/2340571.html
      www.forbes.ru/rating/karera-package/rynok-truda/76523-reiting-zarplat-rukovoditelei-2011
      • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 23.11.11, 23:12
        Last week, a federal judge in Mississippi sentenced a mother of two named Anita McLemore to three years in federal prison for lying on a government application in order to obtain food stamps.

Apparently in this country you become ineligible to eat if you have a record of criminal drug offenses. States have the option of opting out of that federal ban, but Mississippi is not one of those states. Since McLemore had four drug convictions in her past, she was ineligible to receive food stamps, so she lied about her past in order to feed her two children.

The total "cost" of her fraud was $4,367. She has paid the money back. But paying the money back was not enough for federal Judge Henry Wingate.

Compare this court decision to the fraud settlements on Wall Street. Like McLemore, fraud defendants like Citigroup, Goldman Sachs, and Deutsche Bank have "been the beneficiary of government generosity." Goldman got $12.9 billion just through the AIG bailout. Citigroup got $45 billion, plus hundreds of billions in government guarantees.

All of these companies have been repeatedly dragged into court for fraud, and not one individual defendant has ever been forced to give back anything like a significant portion of his ill-gotten gains. The closest we've come is in a fraud case involving Citi, in which a pair of executives, Gary Crittenden and Arthur Tildesley, were fined the token amounts of $100,000 and $80,000, respectively, for lying to shareholders about the extent of Citi’s debt.

Neither man was forced to admit to intentional fraud. Both got to keep their jobs.

Here’s another thing that boggles my mind: You get busted for drugs in this country, and it turns out you can make yourself ineligible to receive food stamps.

But you can be a serial fraud offender like Citigroup, which has repeatedly been dragged into court for the same offenses and has repeatedly ignored court injunctions to abstain from fraud, and this does not make you ineligible to receive $45 billion in bailouts and other forms of federal assistance.

www.rollingstone.com/politics/blogs/taibblog/woman-gets-jail-for-food-stamp-fraud-wall-street-fraudsters-get-bailouts-20111117?link=mostpopular1

• eva15 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 11:51
          Straszny ten artykuł, straszne to wszystko, co się obecnie dzieje.
          Ale - Elka, Ty chyba nie liczysz na to, że jk2007 kuma po angielsku?
          • misterpee Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 13:23
            Nie mowiac o tym ze koszt sadzenia i uwiezienia przekracza grube wszystkie straty na jakie winna narazila panstwo. Zbalansujmy:
            koszt sadow - ?
            koszt wiezienia - $ 3000/dzien x 1000 dni = 3 miliony dolarow

jej naduzycie bylo na przeszlo $ 4000 dolarow KTORE SPLACILA.

Czy ktos w USA ma zdrowy rozsadek ?
            • de_oakville USA - kraj, ktory da sie lubic 24.11.11, 13:44
              "tutaj szczescie mozna znalezc, tutaj serce mozna zgubic"
              Kraj rozciagajacy sie od oceanu do oceanu ("from sea to shining sea"), jak zaden z krajow w Ameryce Poludniowej. Kraj dorownujacy obszarem Chinom, choc ludnosci ma 4 razy mniej.
              Notabene: Szwecja dorownuje, a nawet przewyzsza obszarem Niemcy, choc ludnosci ma 10 razy mniej. I jakby Szwecja zarzucila kiedys Niemcy gradem bomb (tzw. "specjalnych"), a Niemcy Szwecje, to w Szwecji ucierpialoby 10 razy mniej ludzi niz w Niemczech.
              Ameryka to wielkie i ciekawe miasta portowe na obu wybrzezach (New York, San Francisco i ine), wspaniale Gory Skaliste w glebi kraju. Gesta siec drog, jak na taki niezbyt mocno zaludniony kraj. Wspaniale steki. I ludzie, z ktorymi mozna (na ogol) rozmawiac o wszystkim. Takie sa glowne fakty i ciekawostki na temat USA.
              "Panie szanowny, po co ta mowa?"
            • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 14:20
              Dobre pytanie mister - "Czy ktos w USA ma zdrowy rozsadek ?"

Gdy sie wezmie pod uwage, ze wiezienia to biznes glownie w prywatnych rekach to caly ten bezsens zaczyna nabierac sensu. Im wiecej takich bezsensow tym lepiej dla biznesu.
          • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 14:29
            Sadzac po wpisach tego osobnika to mozna sadzic ze on w zadnym jezyku nie kuma, ewka.
        • malkontent6 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 15:35
          "Since McLemore had four drug convictions in her past, she was ineligible to receive food stamps, so she lied about her past in order to feed her two children. "

A gdzie jest ojciec (ojcowie) tych dzieci?
          • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 16:35
            malkontent6 napisał:

> A gdzie jest ojciec (ojcowie) tych dzieci? - pytasz.

W tym przypadku twoje pytanie niczego nie zmienia. Jak sam widzisz w krainie praworzadnosci litera prawa obowiazuje tylko i wylacznie takich jak ty, ja czy McLemore, i to w najsurowszym wymiarze, bez wzgledu na obecnosc czy nieobecnosc ojcow. CityBank, Goldman, chocby nie wiem jakich przekretow sie dopuscili, sa ponad prawem. Ponad prawem sa tez zbrodniarze wojenni, ba nawet sie ich po "wolnych mediach" oprowadza jako ekspertow .... prawa i sprawiedliwosci, hahaha.
            • felusiak1 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 17:07
              elżuniu a co takiego zrobił citi i goldman?
            • malkontent6 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 17:45
              Elżuniu, ze względów zawodowych miałem do czynienia zarówno z ludźmi z Wall Strei jak i z welfare recipients. Trudno mi mówić o szczególnej sympatii do tych pierwszych, ale idealizowanie tych drugich uważam za naiwność wynikającą z braku kontaktów z nimi.
              • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 17:51
                malkontent6 napisał:

>Trudno mi mówić o szczególnej sympatii do tych pierwszych, ale idealizowanie tych drugich >uważam za naiwność wynikającą z braku kontaktów z nimi.

A gdzie ty sie tu dopatrujesz "idealizowania tych drugich" (welfare recipients)?
                Ja tylko dalam przyklad prawa i sprawiedliwosci w praworzadnym kraju.
                • malkontent6 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 18:31
                  Elżuniu, ta pani wiedziała, że jej kłamstwo jest karalne.
                  • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 18:42
                    malkontent6 napisał:

> Elżuniu, ta pani wiedziała, że jej kłamstwo jest karalne.

Hmmm. No ale jak to usprawiedliwia niekaralnosc klamstw elit z Wall street?
                    Ta pani klamala i zostala ukarana. Panowie z goldmana, city, bank of america tez klamali. I co? Poszedl ktors z nich siedziec?
                    • malkontent6 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 18:53
                      Elżuniu, a czy zadałaś te pytania swojemu kongresmanowi?
                    • felusiak1 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 18:55
                      nikt nie poszedł siedzieć ponieważ panowie z citi, goldmana i bank of america nie kłamali.
                      sec zadowolił się groszami ponieważ nie mógł pójść z takimi naciaganymi oskarżeniami do sądu a banki nie chciały głaskać rządu pod włos i popaśc w niełaskę i zgodziły sie zapłacić.
                      no i w sądzie mogłoby wreszcie wyjść na jaw dlaczego banki udzielały pożyczek ludziom niezdolnym do ich spłacenia a tego rząd nie chce i za wszelka cenę unika.
                • felusiak1 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 18:39
                  ale przykład do doopy jak wszystkie przykłady podawane przez taibbiego. no ale on pisze w rolling stones a to dla takij jak ci okupujący wall street.
                  w przypadku mamusi mamy do czynienia z próba defraudacji natomiast nikt nie zarzucił podobnego czynu citi i goldmanowi a gdybyś zapoznała sie z przykładem przez ciebie cytowanym (Gary Crittenden and Arthur Tildesley)to dowiedziałabyś się, że w swietle prawa nie nastapiło przestepstwo lecz uchybienie i w dodatku jest to sprawa mocno naciągana przez SEC. No ale czego spodziewać się po nich. przez lata nie potrafili wyłowić przekretów Madoffa a teraz na siłę starają sie kogoś złapać. ale nie idzie im zbyt dobrze.
                  • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 19:22
                    Ma sie rozumiec felus, gdyby Taibbi napisal to samo w WSJ czy jakiejs innej "obiektywnej" propagandowce to przyklad podany przez niego nie bylby dla ciebie do duupy:) Ach ten twoj obiektywizm:D

Mamusia zatajajac swoja przeszlosc celem uzyskania pomocy rzadowej w swietle prawa popelnila defraudacje.

Goldman, City ... zatajajac czy wrecz falszujac informacje o swojej sytuacji finansowej celem uzyskania pomocy rzadowej w swietle prawa defraudacji nie popelnili bo to w ich przypadku, w praworzadnym panstwie, nazywa sie ... uwaga, uwaga .... "uchybieniem".

W praworzadnym panstwie tortury nie sa torturami gdy praworzadne panstwo sie ich dopuszcza. Co innego gdy robi to jakis Sadam czy inny Kadafi, nie felus?

I jak tu z takimi jak ty dyskutowac?

• felusiak1 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 19:35
                      w wsj zamieszczane są artykuły i z lewej i z prawej strony politycznego spectrum.
                      taibbi jest w moich oczach szajsterem niezależnie od tego gdzie pisze, nawet w wsj.
                      sprawa poruszana przez taibbiego nie ma nic wspólnego z uzyskaniem rzadowej pomocy.
                      odnosi sie do wyceny ryzyka na poczatku 2007. jeśli zadasz sobie trud przeczytania dokumentów to bez trudu zorientujesz się, że sprawa jest naciagana. sec zarzucił citi nieujawnienie wysokości inwestycji w subprime kwalifikując tzw. super senior jako subprime.
                      ps. pomoc rzadowa znana pod nazwą bailout została bankom wciśnieta w gardło.
                      tylko citi, wells fargo i boa były zagrożone. goldman nie potrzebował. zresztą banki oddały.
                      a kto nie oddał? aig, gm, chrysler i przede wszystkim fannie i freddie, które wiszą na 175 mld a nastepne 100 mld w ciagu najblizszych lat.
                      • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 20:09
                        A ta "wycena ryzyka" to odnosi sie do czego, felus? Ot tak sobie, bardzo zdolni panowie sie zbieraja i przestawiaja cyferki dla zabawy, wiedzac ze moga sobie powstawiac co im sie podoba? Zadne zasady ich nie obowiazuja?

> ps. pomoc rzadowa znana pod nazwą bailout została bankom wciśnieta w gardło.
                        > tylko citi, wells fargo i boa były zagrożone. goldman nie potrzebował. zresztą
                        > banki oddały.

No i sam widzisz jak sie podkladasz. Najpierw piszesz, ze Taibbi pisze do duupy, zly przyklad ...
                        A teraz piszez ze "bailout zostal bankom wcisniety w gardlo" ... Takiemu goldmanowi i city z sadowa przeszloscia i osadzeniem kary "wcisnieto w gardlo" kupe szmalu podczas gdy mamusce z przykladu szmalu nikt nie wciskal. Malo tego, ona tez swoj "bailout" oddala ale w przeciwienstwie do goldmana czy city musi tez swoje odsiedziec.

• felusiak1 zbyt dużo emocji+brak logiki 25.11.11, 00:38
                          a gdzie ja się podkładam? wiekszości banków bailout został wciśnięty tylko dlatego aby nie było wiadomo które się chwieją. potem rząd nie chciał przyjąć zwrotu w identycznym celu aż w końcu ugiął się w końcu 2009 i wtedy było widać, które banki nie były w stanie zwrócić w całośći czyli citi i dwa inne.
                          sprawa narkomanki nie ma nic wspólnego z bankami. jej się pomoc nie należy zgodnie z prawem stanowym.
                          ale ty możesz okazać dobre serce i wysłać jej pieniądze.
                    • malkontent6 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 19:35
                      elka-sulzer napisała:

> W praworzadnym panstwie tortury nie sa torturami gdy praworzadne panstwo sie ic
                      > h dopuszcza.

Ta pani była też torturowana?
                      • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 19:42
                        Alez malkontnencie, to czy ja bylam czy nie bylam torutowana nie ma tu nic do rzeczy.
                        Chodzi o PRYNCYPIA! Tortury sa torturami bez wzgledu na to kto i na kim je popelnia!
                      • felusiak1 Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 19:42
                        jeszcze nie była ale w wiezieniu ją przetorturują współtowarzyszki niedoli.
                        • elka-sulzer Re: USA - prawo i sprawiedliwosc 24.11.11, 20:10
                          felusiak1 napisał:

> jeszcze nie była ale w wiezieniu ją przetorturują współtowarzyszki niedoli.

Czego i tobie szczerze zycze
    • misterpee Re: dla felusia bezprawie jest prawem 24.11.11, 19:50
      bezprawie spreparowane przez mafijnych prawnikow, ekonomistow i przekupionych politykow. Tylko tak moglo dojsc do zadluzenia ameryki siegajacego dzis dziesiatki trylionow (USA) dolarow. Zadaniem felusiow jest robienie zaslony dymnej i propaganda klamstw.
      O przestepczej roli bankow pisze niemal kazda gazeta amerykanska , lacznie z WSI i NYT.
      Felus ma inne zadanie swojej organizacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka