Dodaj do ulubionych

będzie wojna

30.12.11, 18:18
ale nie na pistolety lecz na bilety.
naczelny komisariat związku socjalistycznych państwa europy idzie na wojnę z USA, Rosją, Kanadą, Brazylią i Chinami. Od 1 stycznia obowiazują nowe przepisy wydzielania dwutlenku węgla nad europą. samoloty nie bedą wydzielać mnie bo nie moga ale komisariat bedzie pobierał płaty za wydzielanie co znacznie podniesie ceny biletów. Usacy mówią, ze nie będą płacić za wydzielanie nad swoim terytorium i nad atlantykiem. podali komisariat do sądu ale sąd powiedział, że umowy o ruchu lotniczym są nie ważne bo w 1944 roku związek socjalistycznych państw europy nie istniaL i nie podlega. Chiny zagroziły anulowaniem zamówień na airbusa a rosja zapowiedziała, że będzie pobierać cieżkie opłaty za przeloty nad swoim terytorium. usacy też będą pobierać myto od linii brzegowej europy.
Komisarze komisariatu zignorowali przestrogi i będzie wojna. Zdaje się, że nie rozumieją i że zrozumieją kiedy boeing zastapi airbusa a lufthansy i klm-y podniosą raban.

--
Zapraszam na forum Amerykański pasjans
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: będzie wojna 30.12.11, 18:22
      to i tak im sie upieklo.
      W Europie placimy juz caly rok za wydzielanie dwutlenku wegla w czasie przelotu.
      Ale teraz zdrozalo: z 28 euro na 31 na moim odcinku do Polski.

A prawdziwa wojna tez bedzie. Ale to juz inny temat.

PS. Masz gazetowego maila?
      • felusiak1 Re: będzie wojna 30.12.11, 18:37
        felusiak1@gazeta.pl
    • melord Re: będzie wojna 30.12.11, 21:52
      rzeczywiscie nie wyglada to ciekawie
      www.dailymail.co.uk/news/article-2077055/Holiday-flights-hit-EU-green-tax-Now-Brussels-clobbers-British-holidaymakers.html
      chinczycy coraz powazniej groza airbusowi w ktorym zamowili kilkaset samolotow
      amerykanie szykuja europejczykom rewanz
      australia i azjatycki daleki wschod szukaja na sile rozwiazan.....pojawiaja sie glosy by dogadac sie z ukraina lub kaliningradem i tam stworzyc europejskie huby omijajace eu ?????

ten chory biurokratyczny system EU trzeba rozwalic bo na reformy to raczej za pozno,zbyt gleboko korzenie zapuscil w ktorym dominuje kolor zgnilej zieleni i permanentnych rozowych kwiatkow
    • dziadek_alex Re: będzie wojna 30.12.11, 22:23
      Establishment urzedniczy EU od dlugiego juz czasu chce zdobyc mozliwosc, niezaleznego od skladek poszczegolnych rzadow, podnoszenia wysokosci zarobkow. Chca koniecznie uzyskac jakis ogolnoeuropejski rodzaj podatku, ktory moga dalej kontrolowac. Wydaje sie , ze podatek przez Ciebie wspomniany nadaje sie wspaniale do realizacji celu naszego eurtopejskiego, jak to nie bez pewnej racji i wdzieku nazwales, komisariatu ZSPE. Sklaniam sie do przypuszczenia, ze wojna bedzei ostra, bo nie chodzi o jakies tam racje europejskie. Tu chodzi o prywatne podwyzki dochodow.
      Nie ma przeciez lepszego powodu do wojny , niezaleznie od reprezentowanego swiatopogladu.

pozdrowienia
      dziadek_alex
    • jorl Kindergarten na forum.. 31.12.11, 17:06
      felusiak1 napisał:

> ale nie na pistolety lecz na bilety.
      > naczelny komisariat związku socjalistycznych państwa europy idzie na wojnę z US
      > A, Rosją, Kanadą, Brazylią i Chinami. Od 1 stycznia obowiazują nowe przepisy wy
      > dzielania dwutlenku węgla nad europą. samoloty nie bedą wydzielać mnie bo nie m
      > oga ale komisariat bedzie pobierał płaty za wydzielanie co znacznie podniesie c
      > eny biletów.

Czytam i widze dyskusja na poziomie dzieciecem. Dzieciecym bo dzieci nie rozumieja ze nalezy pocierpiec najpierw aby potem miec lepiej. Dzieci np. najchetniej by nie chodzily do szkoly ale wstretni dorosli je do tego zmuszaja. Wlasnie taka filozofie prezentuja tu i f1 i mara. Inni tez.
      Ale najpierw sprawy formalne. fi twierdzi a inni mu tu i wtoruja ze to straszna biurikracja Unijna ten podatek wprowadza. Tak sobie bo po prostu lubi i jako ze jest biurokracja to lubi ludziom dokopac. Tutaj widac schizofrenie mary ktora w innym miejscu twierdzi ze niemieccy urzednicy dobrze pracuja i ze np. dla Rosji byloby dobrze jakby wlasnie tacy biurokraci i tam byli. Niemieccy dobrze ale brukselscy juz nie? Bo co? Bo nie sa niemcami?
      A wiec takie przepisy (jak i inne) ktore ci biurokraci w Brukseli wykonuja sa na polecenie politykow wykonywane. Biurokraci brukselscy tak jak i niemieccy ktorych z drugiej strony tak powaza mara wykonuja to na polecenie politykow. I jesli system demokratyczny jest slusznym systemem to politycy maja do tego prawo, prawda f1? Czy moze chcesz zanegowac system demokracji?
      A wiec po prostu Merkel i koledzy kazali takie prawo wprowadzic. Nie biurokraci. Prawda? Czy nie?
      A teraz pytanie dlaczego takie prawo chcieli wprowadzic? Trudne do wymyslenia prawda? Po prostu dlatego aby podniesc koszty podrozy samolotem a tym samym zmniejszyc ale nie dac za bardzo zwiekszyc zuzycia surowcow. To samo przeciez jest z podatkiem na benzyne ktory kazdy placi na stacji benzynowej.
      Kerozina czyli paliwo lotnicze w przeciwienstwie do benyzyny do samochodow nie byly dotad opodatkowana. W Niemczech od dawna byly dyskusje aby to zrobic. Sie nie dawalo bo tylko Niemcy jakby to wprowadzily to wtedy linie lotnicze by znalazly metody tego podatku mniej placic metoda tankowania w innych krajach. Ale dzieki temu ze mamy Unie czyli obszar geograficznie wiekszy mozna nareszce latanie opodatkowac aby w efekcie surowce oszczedzac. Ja wiem dla dzieci jak f1 i mara aby dzisiaj sie nazrec a po nas tylko potop to za trudne. Ale dorosli jak ja wiedza ze nalezy myslec co za lat 20. Do tego te pieniadze wezmie moj kraj czyli tak naprawde one dla mnie nie gina bo moj kraj te pieniadze spozytkuje dla mnie. Po prostu sa przesuniete obszary gdzie te pieniadze sa wydawane. Z korzyscia dla mnie czyli tego ktory uwaza ze za 20 lat tez jest wazne jak bedzie. Ale jesli f1 uwaza ze jego demokratycznie wybrani przedstawiciele zle z jego podatkami sie obchodza to nie rozumiem dlaczego nie wprowadzi u siebie jakiegos innego systemu. Np. dyktatury.
      Ale moze male rozumowanie dlaczego podnoszenie podatku np. na benzyne w krajach bedacych jej (ropy) importerami jest dla tego kraju dobre. Wezmy co by bylo jakby w Niemczech czy nawet calej Europie byly podatki na benzyne tak niskie jak w USA. Wtedy zuzycie benzyny w Europie by sie gwaltownie zwiekszylo. Samochody mielibysmy wielkie jak w USA jezdziloby sie po gazeta do kiosku, hulaj dusza. A to by znaczylo ze globalnie zuzycie ropy by sie tez znaczaco zwiekszylo. I wtedy ceny na barylke by radykalnie poszly w gore. Juz by benzyna w Europie nie bylaby tak tania jak teraz w USA a by byla drozsza. Tez i w USA, Swiat jest maly w koncu. Ale zgoda, bylaby nizsza jeszcze jak teraz w Europie. A co z kasa? Ano kraje rope exportujace mialyby wiecej kasy jak teraz! Bo by ja sprzedawali jej wiecej jak i w wyzszej cenie. Czyli araje importujace rope by musialyby byc bardziej finansowo obciazone jesli chodzi o import jak jest teraz. I uwaga dal wrogow Rosji i Putima akurat i Rosja by miala wiecej kasy. Chcecie tego? Mara i f1? Naprawde? Putin juz zaciera rece.
      A tak jak jest to dzieki podatkowi w np. Niemczech kasa zostaje w Niemczech i Arabowie/Rosjanie dostaja jej mniej. I uwaga f1, nasze podatki na benzyne robia teraz Tobie osobiscie ja tansza! Wiec powinienes sie cieszyc i nam dziekowac.
      I podatki na latanie pelnia dokladnie taka sama funkcje.

> Komisarze komisariatu zignorowali przestrogi i będzie wojna. Zdaje się, że nie
      > rozumieją i że zrozumieją kiedy boeing zastapi airbusa a lufthansy i klm-y podn
      > iosą raban.

A ja sobie mysle ze waga Unii jest tak duza ze mozecie tylko pyskowac. I Chinczycy tez. Jak Chiny beda wiedzialy ze niczego nie wymusza, to znaczy zeby tego podatku nie bylo, to beda Airbusa kupowac. Bo chyba wybrali go ze wzgledow ekonomicznych a nie politycznych. A jak politycznych to niech robia co chca. Szantazowac sie Unia nie da.

Pozdrowienia
      • felusiak1 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 17:51
        przyznam, że twój wpis jest kuriozalny. dziekuję ci jorel, że martwisz się o cenę benzyny w mojej stacji i sprawiasz, ze jest dla mnie tańsza. Ale powiedz ty mi dlaczego mam wpłacać do brukseli podatek za każdą milę przelecianą od chicago do berlina skoro wiekszość mil przeleciałem nad atlantykiem? Dlaczego pasażer lecacy z Pekinu do Paryża ma wpłacać do brukselipodatek za każdą milę tej trasy skoro wiekszość mil odbyła się nad terytorium chin i rosji?
        czy nie należałoby obłożyć podatkiem ludzi. wszak wydzielają dwutlenek węgla i od czasu do czasu dodaja do tego metan. na przykład za oddychanie ryczałt (od sportowców i fizycznych należy pobierac wiecej) a za pierdzenie od wydalenia. każdemu zainstalować licznik w doopie.
        • jorl Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:04
          felusiak1 napisał:

> przyznam, że twój wpis jest kuriozalny. dziekuję ci jorel, że martwisz się o ce
          > nę benzyny w mojej stacji i sprawiasz, ze jest dla mnie tańsza.

Ale zgadzasz sie ze podatek u mnie na benzyne daje Tobie nizsza cene? Czy masz zastrzezenia do przedstawionego Tobie przezemnie mechanizmu? Masz czy nie masz? Potrafisz odpowiedziec logicznie czy Kindergarten dalej?

>Ale powiedz ty
          > mi dlaczego mam wpłacać do brukseli podatek za każdą milę przelecianą od chicag
          > o do berlina skoro wiekszość mil przeleciałem nad atlantykiem? Dlaczego pasażer
          > lecacy z Pekinu do Paryża ma wpłacać do brukselipodatek za każdą milę tej tras
          > y skoro wiekszość mil odbyła się nad terytorium chin i rosji?

Nie wiem dokladnie jak te przepisy wygladaja. Ale one moga, i jak waga Unii jest dostatecznie duza, wymusic abyscie i wy czy Rosja podatki podobne wprowadzili. I wtedy efekt oszczednosci ropy bylby. I napewno daloby sie tak zrobic aby kazdy dostawal za swoich podatki. Co najmniej mniej wiecej. To co robimy? Czy jak dzieci, aby dzisiaj a jutro chodzby potop?

> czy nie należałoby obłożyć podatkiem ludzi. wszak wydzielają dwutlenek węgla i
          > od czasu do czasu dodaja do tego metan. na przykład za oddychanie ryczałt (od s
          > portowców i fizycznych należy pobierac wiecej) a za pierdzenie od wydalenia. ka
          > żdemu zainstalować licznik w doopie.

Przeciez nie chodzi o CO2 a chodzi o ograniczenie zuzycia surowcow. Nie dociera?
          Wiec nie pie..rz o licznikach w d...
          Ale jak zmniejszysz zarcie miesa tez zaoszczedzisz surowcow. Nieladnie? Ladnie i do tego zdrowiej.

No i f1 pytanie jak myslisz to prawo kazala Merkel i koledzy wprowadzic czy brukselscy straszni biurokraci? No ja? W pierwszym poscie pisales biurokraci, po moim jakos dotarlo i do Ciebie ze nie biurokraci? No jak? Potrafisz odpowiedziec? Czy dalej Kindergarten?

Pozdrowienia
          • felusiak1 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:23
            nie zgadzam się. uwazam, że piździsz farmazony. niemniej jednak zyczę ci nowego roku i dziury w portfelu w imie ratowania matki ziemi i zdrowszego zycia bez miesa.

jorel napisał: Nie wiem dokladnie jak te przepisy wygladaja
            nie wiesz a masz aż tyle do powiedzenia? i ty mówisz mi, że ..... dajmy sobie z tym spokój.
            • jorl Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:38
              felusiak1 napisał:

> nie zgadzam się. uwazam, że piździsz farmazony. niemniej jednak zyczę ci nowego
              > roku i dziury w portfelu w imie ratowania matki ziemi i zdrowszego zycia bez m
              > iesa.

Pytalem czy jak jutro zlikwidujemy podatek na benzyne w Europie tak jak macie w USA to:

1. zuzycie ropy swiatowo sie zwiekszy? Tak czy nie?

2. Ceny ropy na swiatowych rynkach sie zwieksza? Tak czy nie?

3. Ilosc kasy ktora biora kraje exportujace rope sie dla nich zwiekszy bo jej beda wiecej sprzedawali po wyzszych cenach? Tak czy nie?

4. Ceny benyzny na Twojej stacji benyznowej wzrosnie? Tak czy Nie?

A teraz sie skup drogi f1 i sprobuj na te 4 pytania odpowiedziec. A nie pizd.c jak to masz w zwyczaju.
              Jak odpowiesz mozemy dalej.

Pozdrowienia
              • felusiak1 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 20:00
                już na pierwszym roku ekonomii studenci nie zadają tak idiotycznych pytań.
                • jorl Re: Kindergarten na forum.. 01.01.12, 09:35
                  felusiak1 napisał:

> już na pierwszym roku ekonomii studenci nie zadają tak idiotycznych pytań.

Wiesz dobrze drogi f1 ze ja nie bylem ani 5 minut na ekonomii. A wiec moglbys dla mnie po prostu, po starej znajomosci, precyzyjnie odpowiedziec na te 4 pytania? Na kazde z osobna? One sa tak ulozone ze naprawde proste Tak i Nie wystarcza.
                  No i dodam drogi f1, nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi. Tak conajmniej slyszalem.

Pozdrowienia
        • mara571 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:17
          Jorl wydaje sie nie przyjac do wiadomosci, ze wraz z likwidacja sporej ilosci lotow nastapia zwolnienia i to liczne niekwalifikowanych pracownikow na lotniskach we Frankfurcie, Monachium czy Düsseldorfie. I zniknie nadzieja na zmniejszenie liczby bezrobotnych w Berlinie (nowe lotnisko), na co bardzo liczy berlinski Senat. I zapomina, ze to wlasnie z jego wysokich podatkow oplaca sie zasilki wyjatkowo licznym berlinskim bezrobotnym.
          Nie wiem jak w Berlinie (dawno nie bylam), ale w metropoliach nad Renem, w Hamburgu, we Franfurcie czy Monachium widuje coraz wiecej SUV, niemieckiej produkcji. Malymi autkami zasuwaja do pracy glownie sluzby pielegnacyjne.
          Ludzie chca po prostu jedzic wygodnymi i bezpiecznymi autami, jesli ich na to stac.
          Gdyby biurokraci w Brukseli mieli troche oleju w glowie, to zaczeli by walczyc z importem do Europy towarow jednorazowego uzytku, przewaznie z tworzyw sztucznych, ktore trzeba jakos spalic, skladowac po krotkim czasie uzytkowania.
          A jezeli to wariactwo z certyfikatami CO2 sie utrzyma, ich ilosc zostanie zredukowana, czyli ceny wzrosna, to niedlugo nasz Jorl nie bedzie mial dla kogo projektowac ukladow sterowniczych.
          Caly przemysl wyniesie sie do Azji.
          • jorl Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:32
            mara571 napisała:

> Jorl wydaje sie nie przyjac do wiadomosci, ze wraz z likwidacja sporej ilosci l
            > otow nastapia zwolnienia i to liczne niekwalifikowanych pracownikow na lotniska
            > ch we Frankfurcie, Monachium czy Düsseldorfie. I zniknie nadzieja na zmniejszen
            > ie liczby bezrobotnych w Berlinie (nowe lotnisko), na co bardzo liczy berlinski
            > Senat. I zapomina, ze to wlasnie z jego wysokich podatkow oplaca sie zasilki w
            > yjatkowo licznym berlinskim bezrobotnym.

Sa inne metody zmniejszania bezrobocia. Typowe u Ciebie mara gadanie nierozumiejacych gospodarki.
            Gospodarka tutaj jest naprawde nie komunistyczna jak sie Tobie wydaje. I pojawianie sie miejsc pracy to mechanizm wolnorynkowy. Nie potrzeba do tego panstwa. Np poprzez budowanie lotnisk.Co nie znaczy ze ja nie chce Schönefeldu. Nareszcze nie bede musial w dalekie kraje latac z przesiadkami. A ze wiecej wydam? Dla dobrego celu. A jak inni nie poleca bo za drogo? Tez dla dobrego celu. Rope oszczedzac.
            Ja oszczedzam osobiscie rope bo nie mam samochodu. Za to latam.

> Nie wiem jak w Berlinie (dawno nie bylam), ale w metropoliach nad Renem, w Hamb
            > urgu, we Franfurcie czy Monachium widuje coraz wiecej SUV, niemieckiej produkcj
            > i. Malymi autkami zasuwaja do pracy glownie sluzby pielegnacyjne.
            > Ludzie chca po prostu jedzic wygodnymi i bezpiecznymi autami, jesli ich na to s
            > tac.

Bo benzyna jeszcze za tania. Checi ludzi aby jezdzic wielkimi samochodami sa nieograniczone. No jak chca jezdzc bezpiecznie mozna szybkosci dopuszzcalne ograniczyc.

Ale moze zazadamy likwidaci podatku na benzyne do samochodow mara? Putin na to czeka. Nie? A wiec dlaczego nie?

> Gdyby biurokraci w Brukseli mieli troche oleju w glowie, to zaczeli by walczyc

Nie dociera do Ciebie ze ci biuroikraci niczego sami nie wymyslaja tylko robia to co im politycy kaza? Myslisz ze ten podatek na latanie to nie Merkel i jej koledzy? Naprawde tak myslisz? No to nie wylazlas z Kindergartenu jeszcze. Razem z f1.

> A jezeli to wariactwo z certyfikatami CO2 sie utrzyma, ich ilosc zostanie zredu
            > kowana, czyli ceny wzrosna, to niedlugo nasz Jorl nie bedzie mial dla kogo proj
            > ektowac ukladow sterowniczych.
            > Caly przemysl wyniesie sie do Azji.

Jak zwykle zabierasz glos o czym nie masz pojecia mara. Nie wiesz jak wyglada przemysl, wydaje sie Tobie ze jak widzisz w sklepie Made in China to przemyslu na Zachodzie nie ma. Jest, jest, jakos mamy zlecen ze przerobic nie mozemy.

Pozdrowienia
          • felusiak1 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:38
            mara, takie zalezności nie są na jorlową głowę. on nie rozumie, ze konsumpcja jest konieczna aby ludzie mieli prace. on nie widzi korelacji pomiedzy wysokościa opodatkowania a wzrostem gospodarczym. nie rozumie, że takie regulacje wypedzają produkcję do miejsc gdzie ich nie ma, gdzie nie trzeba przedzierać sie przez 80 tysiecy stron regulacji i ponosić kosztu ich implementacji. nie rozumie, że nie godzinowa stawka robotnika powoduje ucieczke przemysłu do azji lecz wszystkie oboczne koszty.
            kiedy przyjechałem do texasu zaskoczyła mnie ogromna ilość prywatnych businessów w stosunkowo małym mieście. przyczyna jest dużo niższy koszt prowadzenia businessu niż w nowym jorku, gdzie bez ksiegowego i prawnika nikt nie jest w stanie przedrzeć się przez gąszcz stanowych przepisów aby nie popaść w konflikt z prawem. nic dziwnegi, ze 50 mil na północ od miasta nowy jork rozciaga się teren zwany powszechnie depressed area. nic dziwnego, ze ludzie stamtad uciekaja przenosząc się do południowych stanów gdzie zycie jest tańsze i mozna znaleźć pracę. stawki są mniejsze ale życie jest dużo tańsze. ludzie głosuja nogami.
            • jorl Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 18:46
              elusiak1 napisał:

> mara, takie zalezności nie są na jorlową głowę. on nie rozumie, ze konsumpcja j
              > est konieczna aby ludzie mieli prace. on nie widzi korelacji pomiedzy wysokości
              > a opodatkowania a wzrostem gospodarczym. nie rozumie, że takie regulacje wypedz

Pizd.sz f1. Jesli moje panstwo wezmie od dzisiaj 1 miliard Euro podatku za latanie to zmniejszy wszystkim o ten 1 miliard podatku np. od wynagrodzen. Ten miliard nie zginie ale bedzie przeznaczony na inna konsupmcje jak ta zuzywajaca rope. Bo ludzie ten 1 miliard tez wydadza.
              Czy to takie trudne f1? Tez siedzisz w Kindergartenie.

Pozdrowienia
              • felusiak1 Re: Kindergarten na forum.. 31.12.11, 19:06
                jorel o dźwigach możesz mnie pouczać ale nie o ekonomii.
                nie rozumiesz, ze jedno pociaga drugie. ludzie tracą pracę, przechodzą na zasiłek a to powoduje, że tracą pracę nastepni ponieważ ci pierwsi przestali konsumować. i to jest efekt domina. zasiłki kosztuja coraz wiecej. brak wzrostu odbija sie niekorzystnie na wpływach do budzetu a to pociaga pozyczanie i mamy kryzys euro. żyjesz w tym tyglu i nie widzisz?
                I mówisz, ze jak państwo zabierze od latajacych 1 miliard to zmniejszy podatki o 1 miliard?
                i wszystko sie wyrówna? chłopczyku nie wciskaj zdrowemu choroby.
                napisałeś, że nie wiesz jak te przepisy mają wyglądać to po jaka cholerę wciskasz kit?
                pieniądze z podatku od CO2 ida do brukseli a nie do państwa członkowskich. brukselska dbiurokracja bedzie mogła organizować sympozja jak ratować matke ziemię w cannes albo w st. moritz w najlepszych hotelach i jeździć limuzynami wpie@dalając kawior na wój koszt.
              • mara571 niczego w Niemczech nadal nie rozumiesz 31.12.11, 19:15
                ten mliard nie oddany zostanie podatnikom, aby mieli wiecej do wydania, tylko zostanie przeznaczony na jakies zasilki, zeby hartze siedzialy w domach i sie nie butowaly.
                Juz politycy wymisli nowy zasilek:Betreuungsgeld. 150 euro na glowke co miesiac. Koszt wiecej niz 1 miliard
                Od roku 2013.
                I zeby bylo smieszniej Jorl: taki sam podatek zaplaci pasazer A380 (ktory "zuzyl mniej benzyny na swoj lot do Chicago lub San Francisco) jak pasazer starego B747.
                I tu widac glupote tych panow w Brukselce: zamiast oglosci, ze po roku XXXX stare samoloty beda opodatkowane , niewpuszczane do Europy, chlopaki kasuja juz teraz.
                W koncu Airbus ma nowe modele z bardziej oszczednymi silnikami i zakup nowych samolotow zagwarantowalby dziesiatkow tysiecy ludzi w calej Europie dobrze platna robote.
                • felusiak1 money grab 31.12.11, 19:58
                  tak, to sie nazywa money grab co w kontekście można przetłumaczyć na zwykły rozbój.
                  jak ściagnąć pieniadze z ludu nie podnosząc podatków od dochodów i wymiaru VATu?
                  komisarze z komisariatu usiedli w miekkich fotelach i puścili wodze fantazji i urodzili nowy podatek ale nie od wszystkich. tylko od tych którzy latają (podatek od papierosów). wiadomo, że nie wszyscy lataja tak jak nie wszyscy palą. zatem łatwiej okiełznać niezadowolenie.
                  ale jak to umotywować? hm..... ratujemy matke ziemię od toksycznych wydzielin.
                  kupiłem przed kilkoma dniami bilet z austin do warszawy na kwiecień. $1146, z jedną przesiadką. Bilet kosztuje 624 dolary a reszta to podatek, 522 dolary. to jest ponad 83% podatku. Jeszcze mało? Rzecz jasna nie ma słowa TAX. To są fees czyli opłaty. a to opłata za start, za ladowanie, za kołowanie, za tankowanie (za sama czynność z wyłączeniem paliwa),
                  za miejsce przy rekawie itd itp.. jest też podatek od bagażu niepodrecznego. za podreczny jeszcze nie biora ale guess what? it's coming soon to your neighborhood. have nice flight.

i jeszcze do jorela. drogi jorelu, ceny benzyny w usa nie mają nic wspólnego z waszym europejskim podatkiem a za to bardzo dużo wspólnego z zakazem eksploatacji złóż w usa i z niska wartością dolara. poprostu trzeba zapłacić wiecej dolarów. a jak zwiekszyć wartość dolara i popchnąć ropę do 30 dolarów za beczkę? podnieść stopę procentową do 6-7% i po krzyku. ale to nie jest takie łatwe jak pisanie o tym na papierze.
                  • you-know-who CO2 jest dobre. 02.01.12, 00:05
                    mnie dodatkowo wkurza pretekst do tych de facto podatkow: antropogenne ocieplenie klimatu. bullshit, bo nikt tego nie udowodnil, a jest mnostwo dowodow naukowych przeciw antropogennosci.

ale kazda okazja jest dobra, jakby nie antropogennosc ocieplenia, to byloby ratowanie ukladu slonecznego przed zgubnym wplywem chmur kondensacyjnych za samolotem. lud kupi takie hasla.. no chyba ze ekonomia sie wali i maja to w dupie, co wlasciwie sie stalo. ale komisje jada dalej po tym samym torze i to coraz szybciej. sa tysiace lepszych metod ratowania ziemi przed naszymi smieciami, a CO2 trzeba zostawic w spokoju bo to bardzo pozyteczny dla roslin gaz, z reszta wydzielany glownie przez procesy naturalne.

pewnie jestem niepoprawny politycznie. to fakt ze nie lubie miec zimno w domu, w odroznieniu od wielu znajomych. chetnie place za ciepelko w zimie (zapewne ~$300/mies.(?) za gaz; przepraszam ale jestem oddelegowany do zadan innych niz placenie rachinku za gaz w naszym domostwie, wiec nie podam dokladnej sumy).

dlatego nie przylacze sie do lamentow, ze Kanada wycofala sie definitywnie z Kyoto.
                    nota bene, tych lamentow prawie w Kanadzie nie slychac.

---
                    blog w salonie24, +felieton ,
                    • mara571 Re: CO2 jest dobre. 02.01.12, 21:43
                      skoro juz jestesmy przy CO2:
                      Ziobro i Dorn beda probowac zebrac milion podpisow w 7 krajach czlonkowskich Uni, tych tzw nowych, przyjetych po 2005 roku.
                      Twierdza, nie bez racji, ze "rozwiązania forsowane przez Unię Europejską są wyjątkowo groźne dla Polski i polskiej gospodarki i bardzo drastyczne dla ludzi, bo - jego zdaniem - w konsekwencji będą oznaczać wzrost cen energii nawet o 100 proc."

Zeby bylo ciekawiej korzystaka przy tym z prawa do Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej.
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10903294,Ziobro_i_Dorn_chca_zebrac_milion_podpisow_w_calej.html
                      • przyjacielameryki Re: CO2 jest dobre. 03.01.12, 13:28
                        Nie toleruję kaczystów, ziobrystów i podobnego badziewia ale ta inicjatywa z CO2 jest absolutnie słuszna. Europa sama skazuje się idiotycznymi decyzjami na upadek, musimy się temu przeciwstawić!!!!!!
                        Ograniczenie CO2 całej Europy nie będzie miało żadnego wpływu na zmiany klimatyczna przy jednoczesnym braku takich ograniczeń w USA, Chinach i Rosji.
                        Ta akcja Europy z CO2 jest całkowicie niepotrzebna i zupełnie nieskuteczna w kontekście decyzji w/w krajów. Musimy w Europie zatrzymać ten absurd!!!!!!!!!
                        • mara571 Re: CO2 jest dobre. 03.01.12, 21:24
                          przyjacielameryki napisał:

> Nie toleruję kaczystów, ziobrystów i podobnego badziewia ale ta inicjatywa z CO
                          > 2 jest absolutnie słuszna. Europa sama skazuje się idiotycznymi decyzjami na up
                          > adek, musimy się temu przeciwstawić!!!!!!
                          > Ograniczenie CO2 całej Europy nie będzie miało żadnego wpływu na zmiany klimat
                          > yczna przy jednoczesnym braku takich ograniczeń w USA, Chinach i Rosji.
                          > Ta akcja Europy z CO2 jest całkowicie niepotrzebna i zupełnie nieskuteczna w ko
                          > ntekście decyzji w/w krajów. Musimy w Europie zatrzymać ten absurd!!!!!!!!!
                          Daj znac w kwietniu, gdzie i kiedy mozna skladac podpisy.
                          Podpisze i namowie cala rodzine.
                        • romrus Mina przeciwpiechotna jest dobra 04.01.12, 19:18
                          przyjacielameryki napisał:

> Europa sama skazuje się idiotycznymi decyzjami na upadek, musimy się temu przeciwstawić!!!!!!

"Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" - Terry Pratchett

> Ograniczenie CO2 całej Europy nie będzie miało żadnego wpływu na zmiany klimatyczna przy jednoczesnym braku takich ograniczeń w USA

Jankiesi rowniez olewaja ograniczenia uzywania min przeciwpiechotnych i kare smierci.
                          • przyjacielameryki Re: Mina przeciwpiechotna jest dobra 04.01.12, 19:36
                            romrus napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                            >
                            > > Europa sama skazuje się idiotycznymi decyzjami na upadek, musimy się tem
                            > u przeciwstawić!!!!!!
                            >
                            > "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzenia
                            > mi własnej osobowości" - Terry Pratchett
                            >
                            >
                            > > Ograniczenie CO2 całej Europy nie będzie miało żadnego wpływu na zmiany
                            > klimatyczna przy jednoczesnym braku takich ograniczeń w USA
                            >
                            >
                            > Jankiesi rowniez olewaja ograniczenia uzywania min przeciwpiechotnych i kare s
                            > mierci.

Chce ci się tak pizdzić bez sensu??? Twoje zmartwienie to kolejna spadająca rakieta rosyjska, już leci na ziemię a miała lecieć zdaje się na Marsa. Uważaj żeby ci na łepetynę nie zleciała. Cha!, cha!
                      • jorl Re: CO2 jest dobre. 03.01.12, 18:48
                        mara571 napisała:

> skoro juz jestesmy przy CO2:
                        > Ziobro i Dorn beda probowac zebrac milion podpisow w 7 krajach czlonkowskich Un
                        > i, tych tzw nowych, przyjetych po 2005 roku.
                        > Twierdza, nie bez racji, ze "rozwiązania forsowane przez Unię Europejską są wyj
                        > ątkowo groźne dla Polski i polskiej gospodarki i bardzo drastyczne dla ludzi, b
                        > o - jego zdaniem - w konsekwencji będą oznaczać wzrost cen energii nawet o 100
                        > proc."

Ja wiem mara ze to dla Ciebie za trudne ale moze skup sie i odpowiedz na takie proste pytanie.
                        Jesli w Polsce beda nalozone podatki na CO2 czyli na zuzywanie kopalin energetycznych to kto te pieniadze dostanie? Nie przypadkiem rzad polski? Czy moze myslis jak f1 ze bedzie wykopany dol i tam te pieniadze beda wrzucane?

Pozdrowienia
                        • mara571 nic nie wiesz o certyfikatach 03.01.12, 21:22
                          rzad rozdaje je za darmo. W ilosciach wskazanych przez Bruksele.
                          Reszte trzeba kupic na wolnym rynku, czyli w bankach, ktore juz utworzyly specjalne oddzialy lub w firmych handlujacych tymi certyfikatami. Juz sa pierwsze procesy zwiazane z oszustwami . W Niemczech.
                          Tu lektura o handlu emisjami:
                          www.handel-emisjami.pl/fileadmin/user_upload/PDF_Dateien_Polen/2009-02-08_CO2-Forwards_PL_Vers_KASHUE.pdf
                          Brukselka dziala komunistycznie : wszyscy po rowno. Kazdy kraj musi osiagnac 20% energii odnawialnej, niezaleznie od warunkow geograficznych i srodowiskowych. Czy ma duzo slonca lub wiatru. Albo rzek w gorach.
                          I niezaleznie ile energii potrzeba aby ograc np. mieszkania, szpitale lub szkoly.
                          No i oczywiscie niezaleznie od ilosci energii, ktora zuzywaja mieszkancy w przeliczeniu na glowke.
                          Z tego zestawienia wynika, ze przecietny srednia w Uni wynosi 3,6 ekwiwalentu jednej tony oleju, Niemiec 3,8 a Polak jedynie 2,5. A srednie temperatury w Polsce sa nizsze niz w Niemczech.
                          Ludzie beda zmuszeni placic grube pieniadze za unijno-bankowy "luftnummer" i nie beda mieli pieniedzy na wymiane okien, pieca co, ocieplenie domu. Oczywiscie ci biedniejsi. Bogaci zarobia, ba juz zarabiaja, duza forse na dotacjach dla tzw odnawialnych zrodel energii.
                          Niemiecki rzad zagwarantowal 20% zysk wlascicielom tzw biogazowni. Zrob sobie wycieczke do Güstrow. To niedaleko od Berlina. Zapytaj przy okazji ile ton zboza, glownie kukurydzy tam spalaja. Jakby glodu na swiecie nie bylo.
    • jorl f1 03.01.12, 19:02
      felusiak1 napisał:

> pieniądze z podatku od CO2 ida do brukseli a nie do państwa członkowskich.

Co za roznica czy pojda do Brukseli czy do panstw czlonkowskich? Do Brukseli ida czyli do tego samego worka pieniadze od panstw czlonkowskich skladajace sie na budzet. Czyli jak beda pieniadze od latania w Bruksli to mniej beda musialy wplacac panstwa czlonkowskie.
      Ja wiem ze dla takiego ekonomisty jak f1 takie rachunki sa za trudne ale to juz tak jest jak f1 z Kindergartenu jeszcze nie wylazl.
      I jak slysze budzet Unii akurat ma sie nie zwiekszyc a inflacja liczac sie zmniejszyc. Wiec automatycznie kasa z latania daje mni zmniejszenie niemieckiego czyli mojego wkladu do Unii.
      Ja wiem Polacy dra sie o wiekszy budzet ale pokazano im srodkowy palec. Bo wlasnie Polacy chcieliby ta kase za latanie.

>bruk
      > selska dbiurokracja bedzie mogła organizować sympozja jak ratować matke ziemię
      > w cannes albo w st. moritz w najlepszych hotelach i jeździć limuzynami wpie@dal
      > ając kawior na wój koszt.

Jak wyzej nieprawda. Ale f1 przeciez jestes zwolennikiem konsumpcji. Wiec jak nawet biurokraci brukselscy wiecej beda konsumowali to nie bardzo rozumiem dlaczego ma byc przeciw Twojej zasadze zwiekszania konsumpcji jako dobra dla gospodarki?
      Czy uwazasz konsumpcje Twoja za inna jak biurokratow brukselskich? Ty kawior oni kawior Ty samochodziki oni samochodziki. Jaka roznica??

Cos tu pizdisz f1 nie uwazasz?

Pozdrowienia

• jorl Kindergarten cd. 04.01.12, 18:51
      mara571 napisała:

> rzad rozdaje je za darmo. W ilosciach wskazanych przez Bruksele.

No wiec za te certyfikaty nie wzrosna ceny na energie w Polsce o grosz prawda?

> Reszte trzeba kupic na wolnym rynku, czyli w bankach, ktore juz utworzyly specj
      > alne oddzialy lub w firmych handlujacych tymi certyfikatami.

No to jak myslisz mara taki bank, a dokladnie wstretni bankierzy, bo takich tez nie lubisz, beda sobie drukowali te certyfikaty na CO2 i za ciezkie pieniadze laknacym sprzedawali? Tak naprawde myslisz? A nie jest dokladnie tak jak ja mowie ze panstwo bedzie za te certyfikaty bralo pieniadze dokladnie tak samo jak np. podatek na benzyne?
      No pomyslmy, druk tych certyfikatow, koszty okienek gdzie sie je bedzie w bankach sprzedawalo jest np. 5% tego co te zertyfikaty kosztuja. I Ty naprawde myslisz ze ze 95% kasy i to ogromnej w koncu, biora sobie banksterzy do kieszeni? Naprawde tak?
      Mowie Kindergarten. Przeciez te 95% napewno upowaznione do sprzedarzy certyfikatow firmy np. banki beda musialy do panstwa odprowadzac. W Polsce do polskiego.
      Nawet jak by co zapytaj f1, przeciez wg niego, a zreszta i wedlug Ciebie tez, urzedasy beda sobie na kawior i St. Moriz chcieli wydac. Wiec dlaczego maja dac banksterom?
      A to ze osobiscie urzedy nie zaloza okienek do sprzedarzy certyfikatow a pozwola ta robote wykonywac przez innych to chyba zrozumiale. Juz banki zrobia to lepiej i taniej jak urzedasy. Czy moze chcesz aby urzedasy mialy wiecej etatow?
      Nie wiedzisz mara jak to jest porabane co Ty usilujesz powiedziec?

Oczywiscie jak juz certyfikat ktos kupil od panstwa to on ma na rynku wartosc. I moze byc sprzedany i kupiony. Ale wtedy kosztuje duzo i nie jest za darmo.

A tego chlamu po polsku to czytac nie zamierzam. Strata czasu.
      A jak sie nie podoba Bruksela to wolny droga. Wypisac sie z Unii, ze subwencji zrezygnowac wyslemy wam zaraz waszych wspolplemiencow siedzacy na Zachodzie i zyjacych z socjali wg. praw Unijnych, a takich jest juz duzo. I coraz wiecej.

Pozdrowienia

>Juz sa pierwsze pr
      > ocesy zwiazane z oszustwami . W Niemczech.
      • mara571 Nawet w Altesheimie 04.01.12, 20:02
        rozsadni staraja sie duzo czytac i uczyc nowych rzeczy.
        Wystarczylo przeczytac pierwszy akapit , a wiedzialbys o co chodzi. Ale ty zawsze, wiesz lepiej, ze skoro z Polski to chlam.
        A chlam nie jest polski tylko unijny. I to glownie Niemcom go zawdzieczymy.
        Od 1 kwietnia masz szanse: mozesz w 7 krajach z podobnie myslacymi zebrac milion podpisow pod zmiana traktatow unijnych, ktore na razie nie zezwalaja na wystapienie z Uni.
        A potem nastepna inicjatywe: wyrzucenie Polski z Uni.

A tak na marginesie: niemieckie koncerny dostaly tez od rzadu bezplatnie certyfikaty i je sprzedaly. Ale do rachunku za prad dostarczony tobie dopisano przecietna cene za CO2 zuzytego na wyprodukowanie zuzytego pradu.
        Jak mozna "zarabiac" na certyfikatach pokazal proces pokazano w pierwszym zakonczonym prociesie.
        www.faz.net/aktuell/wirtschaft/betrug-mit-c02-zertifikaten-schmutzige-geschaefte-11575107.html
        Nastepnym oskarzonym bedzie Deutsche Bank.
        Jak poczytasz dowiesz sie z prasy lub telewizji:czy jak "taki bank, a dokladnie wstretni bankierzy" na handlu certyfikatami zarabiali, skrzetnie unikajac placenia naleznych podatkow...
    • br0fl0vski Agenda 21 04.01.12, 19:03
      www.un.org/esa/dsd/agenda21/res_agenda21_00.shtml
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka