14.01.12, 08:48
Tak - uczucie smutku , gdy czytam komentarze...-Ilu tu specow , ilu ekspertow , ilu "rozdrabniaczy na drobne" ! -Kazdy tlumaczy i sie wykloca o bzdury .-"A bo UE to , a USA , Francja , Niemcy tamto, a kurs zlota i dolara siamto itd , itp ! " -Czy naprawde doszlismy do takiego stopnia zbiorowego OGLUPIENIA ? -Czy jestesmy az tak SLEPI , ze nie stac nas na zauwazenie oczywistych FAKTOW ?

" Kryzys ? -Nie. -To kapitalizm"- transparent z Puerta del Sol
Obserwuj wątek
    • igor_uk Jaki smutek? 14.01.12, 09:59
      Drogi kaszebe,kapitalizmu zawsze towarzyszyli kryzysy,to jest jedna z najwazniejszych czesci tego systemu socjalno-gospodarczego,dodam jeszcze do kryzysow - wojne.Tylko dzieki kryzysam i wojnam ten system potrafi rozwijac sie,w czasie wzglednego spokoju jego rozwoj jest niemozliwy.
      • melord Re: Jaki smutek? 14.01.12, 10:28
        to prawda...
        kapitalizm bez kyzysow by nie istnial...
        zawsze trzeba system ratowac.....znaczy pozyczac
        • igor_uk Re: Jaki smutek? 14.01.12, 10:37
          Sami w sobie pozyczki nie sa czyms zlym.Inna sprawa jest to,ze wielu pozyczki zaczynaja kojarzyc sie z dochodami.
          • kaszebe12 Re: Jaki smutek? 14.01.12, 13:40
            Nie w tym rzecz , panowie. -Mnie chodzi o nowe ,jakze grozne aspekty owego "kryzysu" i ogolne ,spoleczne oglupienie , do jakiego doprowadzaja nas wlasciciele zachodniego swiata...
      • mlody717 Igor 14.01.12, 17:29
        Wiadomo, ty masz na myli "lepszy" system niż ten "kapitalistyczny". Tylko zapomniałeś, ze do określenia kapitalizmu używasz komunistycznego określenia tego systemu. Jóź od lat nigdzie na świecę niema prawdziwego kapitalizmu (takiego bez partii politycznych, korporacji przyrównywanych do istnień ludzkich, banksterow itd). Czyli pomyliłeś kapitalizm z feudalizmem/faszyzmem lub jeszcze czymś innym.
        • kaszebe12 Re: mlody 14.01.12, 17:39
          Mozesz wyjasnic , prosze , "bez partii ,korporacji ,banksterow..." ?
          • mlody717 Re: mlody 14.01.12, 18:01
            Wcześniej był feudalizm, w którym mogli posiadać cokolwiek TYLKO uprzywilejowani. Byl to system, razem z korporacjami, banksterami i partiami politycznymi. Po uzyskaniu niepodległości Stanów (USA), zniesiono feudalizm i uznano, ze każdy może mieć prawo do prywatnej własności, zakazano istnienie prywatnych banków centralnych, korporacji i partii politycznych w tym kraju. Czyli jak wiesz ten prawdziwy kapitalizm nigdy nawet nie wyszedł poza obręb USA.
            • mara571 mlody, wyjasnij mi co dla ciebie oznacza 14.01.12, 18:04
              slowo korporacja.
              • mlody717 Re: mlody, wyjasnij mi co dla ciebie oznacza 14.01.12, 18:29
                Mara czym jest korporacja, nie jest takie ważne jak czym nie jest ta korporacja. A nie jest istota żyjąca i nie została stworzona prze Boga. Za tym, nie może glosować i mieć wpływ na politykę kraju (nie może dawać pieniędzy na kandydatów w wyborach).
                • mara571 Re: mlody, wyjasnij mi co dla ciebie oznacza 14.01.12, 18:32
                  to nie korporacja.
                  To sie po polsku nazywa KONCERN.
                  • mlody717 Re: mlody, wyjasnij mi co dla ciebie oznacza 14.01.12, 18:41
                    Dzięki Mara.
                  • igor_uk mara. 14.01.12, 18:42
                    mlody napisal:
                    "Mara czym jest korporacja, nie jest takie ważne jak czym nie jest ta korporacja. A nie jest istota żyjąca i nie została stworzona prze Boga. Za tym, nie może glosować i mieć wpływ na politykę kraju (nie może dawać pieniędzy na kandydatów w wyborach). "
                    Na podstawie jego slow Ty stwierdzila ,ze to nie korporacja,a tylko KONCERN,przynajmniej tak to w Polsce nazywa sie twoim zdaniem.
                    W zwiazku z tym mam pytanie - co w slowach mlodego pozwolilo cie na to stwierdzenie.
                    • mara571 Igor od lat odbywa sie celowe zastepowanie 14.01.12, 18:56
                      slow znanych juz w jezyku polskim innymi, ktore wywoluja u Polaka lepsze skojarzenie lub pozwalaja sie uwolnic od tych zlych.

Wszedzie mozesz przeczytac o "restauracjach" McDonalda.
                      A to nie restauracje tylko bary.
                      Slownik jezyka polskiego wyraznie okresla, ze restauracja to "lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym spożywa się posiłki przy stolikach".

Koncern zle sie kojarzy zwlaszcza ludziom starszym, ktorych propaganda socjalistyczna straszyla tymi bezwzglednymi i bezdusznymi molochami.
                      Zamieniono wiec przez umiejetny marketing "koncer" na "korporacje".
                      Dawny pokoj mieszkalny nazywa sie salon, ma w mieszkaniu dewelopera 16-20 mkw i do tzw akneks kuchenny.
                      Ale salon brzmi znakomicie, nobilituje taka dziuple.
                      Kiedys salonem nazywano "reprezentacyjny pokój przeznaczony głównie do przyjmowania gości".
                      • igor_uk Re: Igor od lat odbywa sie celowe zastepowanie 14.01.12, 18:59
                        dzieki za wytlumaczenie.bo bylem lekko zdziwiony twoimi slowami.
                        • kaszebe12 Re: Igor od lat odbywa sie celowe zastepowanie 14.01.12, 19:01
                          Ah...te "nalecialosci"...interiory.
                          • mlody717 Re: Igor od lat odbywa sie celowe zastepowanie 14.01.12, 19:06
                            Ach te: flaszki, pyrki, on-cle, dachowe zasrańce już nie wspomnę.
                    • mlody717 Igor 14.01.12, 19:00
                      Mara pewnie nie wie o co ci chodzi. Wiec ja zapytam ciebie. Czy Federacja Rosyjska jest korporacja/koncernem? Wytłumacz; dlaczego?
                      • igor_uk Re: Igor 14.01.12, 19:29
                        Rosja nie jest a nie korporacja, a nie koncernem.Poniewaz to wybrane przez rosyjski narod ludzi decyduja o tym,w jakim kierunku Rosja idzie .To wybrane przez narod reprezentanci decyduja o polityce finansowej i wlasnie to maja za zle Putinu te,co przyzwyczaili sie pociagac za sznurki politykow,kierujac w taki sposob dziejami Swiata.
                        W twoich Stanach nie zaleznie od tego,co deklaruje kandydat na Prezydenta,po tym jak bedzie wybrany,robi tylko to,co i jego poprzednice,bo jemu dosc szybko potrafia wytlumaczyc,ze wybory skonczyli sie i czas zapomniec o tych bzdetach,ktore glosil w trakcie kompanii wyborczej.
                        Czy pamjetasz jeszcze to,co obiecal Obama Amerykanam w trakcie kompanii wyborczej?
                        • mlody717 Re: Igor 14.01.12, 19:53
                          Pamiętasz co napisałeś o prawdziwym kapitalizmie? Ja tez powiem, ze idealizujesz Federacje Rosyjska.
                          • igor_uk Re: Igor 14.01.12, 19:57
                            W zadnym wypadku.Poniewaz wiem,ze tam dzieje sie wiele zlego ,a to dla tego,ze ludzi po latach wstrzmiezliwosci dorwali sie do mozliwosci wszystko miec teraz i duzo,okradaja innych.Ale oni to robia we wlasnym interesie,a nie w interesie obcych mocarstw.
                            • mlody717 Re: Igor 14.01.12, 21:12
                              Żeby prawdziwy kapitalizm mógł funkcjonować, ludzie muszą być Chrześcijanami (obojętnie jakiej nominacji ale Ch.) Czyli widzisz kogo nie może być w K. Dalej, jakie ty masz zabezpieczenia w twoim systemie, aby się nie działo o czym ty piszesz, ze się dzieje w "kapitalizmie"?
            • kaszebe12 A FED , mlody ? 14.01.12, 18:17
              ...jest bankiem ...panstwowym ? -To Lincoln , Garfield , Kennedy i inni dostali w czapy przez niezrozumienie pojecia "bank panstwowy" ?
              • mlody717 Re: A FED , mlody ? 14.01.12, 18:30
                FED nie jest państwowym bankiem centralnym. A ja napisałem ze jest?
                • kaszebe12 Re: A FED , mlody ? 14.01.12, 18:33
                  ...to przeczytaj to , co napisales. -Zalozmy , ze chodzi o lapsus.
                  • mlody717 Re: A FED , mlody ? 14.01.12, 18:39
                    Nie widzę gdzie jest ten mój błąd. Ale FED jest prywatnym bankiem centralnym.
            • mlody717 Re: mlody 14.01.12, 18:21
              W feudalizmie prawo do posiadania mieli tylko wybrańcy. Np. wybierano króla z rodziny X, to jego rodzina X miała prawo zarządzania ziemia, produkcja itd. Cala reszta(poza wybranymi przez rodzinę X) nie miała prawo do posiadania ziemi, produkcji, domu itd. Byli wyłącznie zdani na wole innych. Oczywiście średnia klasa nie istniała.
              • kaszebe12 Re: mlody 14.01.12, 18:26
                ...ale ja Ciebie spytalem o FED.
        • igor_uk Re: Igor 14.01.12, 17:45
          mlody,nic z tych rzeczy.Mama na uwadze kapitalizm w czystej postaci,ktory istnieje nadal,z tym ze w obawie pprzed starata wszystkiego,kopitalisci stworzyli tak zwana srednio klase,ktora tak naprawda jest tyko klasa robole ,tylko z bardzo duzymi dlugami.Czy ty wiesz,ze 80% tej sredniej klasy jest tak zadluzona,ze jej dlugi beda splacac ich dziecie,ale tylko w tym wypadku,jak wszystko bedzie dobrze,ale na to nie zanosi sie,poniewaz zeby splacac odsetki tylko,oni beda zmuszeni zaciagac kolejne kredyty,a i tak to skonczy sie tym,ze wielokrotnie splacona wlasnosc i tak przyjma Banki.mlody,zyjemy w ciekawych czasach,kiedy bedziemy swiadkami upadku mita o srednim klasie i kapitalizmie z ludzka twarza.
          • mlody717 Re: Igor 14.01.12, 17:54
            Igor, rozpisałeś się, ale w PRAWDZIWYM kapitalizmie niema prywatnych banków centralnych. Niema opisywanego prze ciebie zadłużenia. Jest tylko zadłużenie, które matematycznie jest spłacalne(niema FED).
            • igor_uk Re: Igor 14.01.12, 17:57
              mlody,przeciez napisalem do ciebie,ze zyjemy w ciekawych czasach,kiedy bedziemy obserwowac koniec mita o kapitalizmie z ludzka twarza.Czy musialem dopisac,ze ta "ludzka" twarz miala byc na kredyt?Myslalem,ze sam bedziesz o tym wiedziec.
              mlody,uwazam,ze idealizujesz kapitalizm.
              • mlody717 Re: Igor 14.01.12, 18:35
                Na pewno nie dializuje(ten system był tyko 10 lat, do chwili zatwierdzenia US Konstytucji). Ale jak to kiedyś, władcy podpierali rzekomymi nakazami Boskim, tak obecnie ci sami podpierają się kapitalizmem. Kiedyś było, ze wszystko co amerykańskie musi być dobre np. w Europie.
      • yurek11111 igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobrobyt 14.01.12, 17:35
        re:kapitalizmu zawsze towarzyszyli kryzysy
        • igor_uk Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 17:54
          yureczek ,biedaczysko i znow nie wiesz o co biega w dyskusji.Ja nie twierdze,ze kapitalizm jest zly,ja tylko objektywnie go opisuje.
          Kapitalizm jest oparty,przedewszystkim,na egoizmie ludzkim i on zmusza do konfrontacji ,a bez tego dopada go kryzys.Jak by znales historie,to by nie wyjechales z tak durnowatym tekstem.Bo socjjalizm do tego niema nic,zreszta dla tego i przegral na samym starcie,poniewaz chcial postawic dobro wspolne,nad dobrem jednostki,a tego ludzka natura nie jest wstanie zaakceptowac -swoja koszula jest blizsza cialu.
          • mara571 naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 18:08
            ".Bo socjjalizm do tego niema nic,zreszta dla tego i przegral na samym starcie,poniewaz chcial postawic dobro wspolne,nad dobrem jednostki" ?
            • igor_uk Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 18:26
              mara,ja nie jestem czlowiekiem wierzacym,dla tego pisze tylko to,co wiem,a nie o tym,w co wierze.
              Tak mara,socjalizm przegral na stracie tylko dzieki temu,ze jego istota jest czyms,co przeczy ludzkiej naturze
              • mlody717 Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 19:19
                Igor, a socjalizm w ogóle istniał kiedykolwiek, czy tylko go obiecywano, bo była tam elita wybranych, która mogla wszytko, bo niby dla wszystkich czyniła dobro? Cos jak w feudalizmie rodzina X wybranego króla.
                • igor_uk Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 19:30
                  mlody,przeciez wlasnie to i mialem na uwadze piszac,ze socializm przegral na STARCIE .
                  • mlody717 Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 19:50
                    Ale nie z powodu, ze był dla ludzi, ale z powodu tego, ze była tam elita rządząca nie wybrana przez naród(sami siebie wybrali jak rządzący w EU).
                    • igor_uk Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 19:54
                      mlody,jak by ich nawet by i wybral narod,to i tak by najpierw by musieli zadbac o siebie,a narodu- resztki.
                      • mlody717 Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 19:56
                        Czyli nie możesz zaproponować żadnego systemu dla ludzkości.
                        • igor_uk Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 20:00
                          Najpierw ludzkosc niech zmieni sie.Jak nauczy sie czlowiek odrywac od siebie i dawac innym,to wtedy mozno bedzie pomyslec o czyms bardzie progresywnym od prymitywnego kapitalizma.
                          • mlody717 Re: naprawde wierzysz, ze: 14.01.12, 21:19
                            Jesteś nie wierzącym i nie możesz zrozumieć kapitalizmu, który jest najlepszym systemem w dziejach ludzkości. Podaj mi lepsze przykłady systemu. Nie zwalaj na ludzi bo masz ludzi jakich masz. Stalin chciał wyczyścić ZSRR z niewygodnych mu ludzi i co, mordował Chrześcijan a zostawiał: "wybrańców", ateistów, wierzących w demon religie itd. I masz klęski za klęskami tego kraju, gdzie zawsze obwinia się innych.
          • kaszebe12 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 18:10
            Ten "kapitalizm" jest na wskros zly i niebezpieczny ,Igor , a rozni sie bardzo od swej klasycznej wersji , bo cechuja go ,miedzy innymi...
            - silna koncentracja kapitalu nieprodukcyjnego w rekach malej ,zamknietej kasty,
            - jego etniczny i rasistowski charakter,
            - zupelne i otwarte podporzadkowanie sobie sil politycznych,
            - super kontrola spoleczna (big brother),
            - skrajna bezcelowosc (jeden cel -ZYSK , nawet za cene sciecia galezi , na ktorej sie siedzi)....
            • igor_uk Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 18:28
              kaszebe i wlasnie dla tego temu, kapitalizmu z "ludzka twarza" nadchodzi koniec ,obserwujemy w tej chwile jego agonie.Oczewiescie broni sie,ale i tak padnie.
              • kaszebe12 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 18:41
                Jestes pewien , ze sie broni ? -Ja widze ,ze jest w pelnej ofenzywie. -Wierze , jak Ty , ze padnie , bo musi pasc , ale ku temu musza byc stworzone pewne warunki , m.in., rzeczywista swiadomosc zbiorowa , powstanie spolecznego dna (patrz-kryzys 1929), osoby wiodace - owi herosi historii Nietzcha...
                • igor_uk Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 18:44
                  broni sie,kaszebe,napewno.Proba utrzymania Euro i ratowanie Grecji,jest temu przykladem.Nie Grecje bronia,a tylko ten kapitalizm.
                  • kaszebe12 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 18:56
                    Euro , Grecja...to sa tylko detale w programie przejecia zupelnej kontroli. -Ot - manifestacja kilku politykow ludzacych sie jeszcze , ze moga o czyms decydowac...
                  • mlody717 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 19:27
                    Nawet jak byś miał racje, ze to "kapitalizm" się broni i na pewno kiedyś upadnie, to stanie się to jak stało się w Polsce, gdzie wiedziano, ze musi komunizm upaść, ale nie zastanawiano się wcześniej jaki system ma być po tym upadku. Co spowodowało całkowitą podległość Polski zachodowi, rzekomemu zbawcy, który "wie co robi" i jak tylko Polacy potrafią się mu dobrze podlizać, to będzie ponoć super.
                    • igor_uk Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 19:33
                      mlody,nie zauwazyles " drobiazgu" w moich slowach.Ja pisze o upadku kapitalizma z "ludzka twarza",a nie o upadku kapitalizma,jako systemu.Badz uwazny,bo te drobiazgi calkowicie zmieniaja sens wypowiedzi.
                    • kaszebe12 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 19:37
                      Racja , mlody...dales odpowiedni przyklad na to ,jak mozna latwo manipulowac masami...-Co zostalo dzisiaj z ideii "S",z fantastycznego spolecznego , zbiorowego oporu calego narodu ? - Byla IDEA , ale ta IDEA byla zbyt "niewygodna" , zbyt niebezpieczna , a postacie wiodace udalo sie szybciutko skorumpowac....-I tu wracamy do metod spolecznego oglupiania...
                      • mlody717 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 20:00
                        Myślę, ze należy się przygotowywać do zmian. A jak się tego nie robi, to lepiej nic nie zmieniać, bo zawsze po nie przygotowanych zmianach jest znacznie gorzej. "Miłościwie panujący" dowiadują się, ze mogą stracić i się mszczą na wszystkich.
            • yurek11111 Re: igorczik,socjalizmowi zawsze towarzyszyl dobr 14.01.12, 19:47
              Ludzie sami sobie winni, wszystko co kaszebe12 przytaczasz :"
              silna koncentracja kapitalu nieprodukcyjnego w rekach malej ,zamknietej kasty
              > ,
              > - jego etniczny i rasistowski charakter,
              > - zupelne i otwarte podporzadkowanie sobie sil politycznych,
              > - super kontrola spoleczna (big brother),..." , nie zdarzylo sie w ciagu jednego dnia, tylko kontrola i zamordyzm postepowaly malymi kroczkami,na co ludzie pozwolili, inaczej niz w kolchozach socjalistycznych,Chiny wykluczajac....
          • yurek11111 igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alternatywe. 14.01.12, 19:40

• igor_uk Re: igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alterna 14.01.12, 19:48
              yureczek,o czym ty piszesz?Czy moj polski jest taki zly?Przeciez pisze wyraznie,ze nastepuje koniec kapitalizma " z ludzka "twarza i pozostaje sie nam tylko zwykly kapitalizm,w ktorym nie bedzie sztucznej sredniej klasy.O jakiej alternatywie moze byc mowa? Ja co,jestem Leninem czy Marksem,zeby walczyc z ludzka natura? Dopoki nam wlasna koszula bedzie blizsza cialu,to zadnej alternatywy kapitalizmu nie ma.
              • mlody717 Re: igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alterna 14.01.12, 19:54
                Czyli wróci feudalizm.
                • igor_uk Re: igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alterna 14.01.12, 20:01
                  Czemu feudalizm?
                  • mlody717 Re: igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alterna 14.01.12, 21:20
                    Bo ten obecny kapitalizm jest feudalizmem/faszyzmem.
                    • kaszebe12 Re: igorczik,zamiast "filozofii"przedstaw alterna 15.01.12, 06:38
                      Z Ciebie jest drobny cwaniaczek , mlody...gdy napisalem , ze ow kapitalizm nosi znamiona faszyzmu , kropka mnie wyrzucila.
              • kaszebe12 Alternatywy ? 14.01.12, 20:01
                Oczywiscie ,ze owe alternatywy istnieja.-Wystarczy przeczytac manifest hiszpanskich Oburzonych , tak skutecznie deprecjonowanych przez media.-Oni wcale nie zadaja zniesienia kapitalu , wcale , a wcale...-Oni zadaja tylko wiekszej demokracji , demokracji dla spoleczenstwa , bliskiej systemu demokracji szwajcarskiej.-Ale taki drobny kroczek jest synonimem rewolucji dla kasty wladcow. -Istnieje inna , bardziej prawdopodobna alternatywa , oparta na myslach i slusznych przewidywaniach Nieztchego , o czym pisalem przed chwila...-narodziny nastepnego "herosa historii".-Ta alternatywa bedzie nosila znamie zapachu krwi , sporej ilosci ludzkiej krwi...
                • yurek11111 Re: Alternatywy ? 14.01.12, 20:48
                  Przeczysz sobie,najpierw mowisz ze wszystko co zle to kapitalizm ( Kryzys ? -Nie. -To kapitalizm"- transparent z Puerta del Sol ) ,a teraz przytaczasz manifest hiszpanskich Oburzonych ktorzy nie zadaja zniesienia kapitalizmu , wcale , a chca demokracji dla spoleczenstwa...

Z krwia to najmniej problemu,mamy do dyspozycji 7 miliardow razy 5 litrow....

re:Ta alternatywa bedzie nosila znamie zapachu krwi , sporej ilosci ludzkiej krwi...
                  • kaszebe12 Re: Alternatywy ? 14.01.12, 21:10
                    Chyba zle mnie zrozumiales...- moje osobiste poglady a idee Oburzonych nie musza sie pokrywac.
                    • yurek11111 Re: Alternatywy ? 14.01.12, 21:15

Nie widze logiki,przytaczasz jako alternatywe cos ,co jest sprzeczne z twoimi pogladami???

kaszebe12 napisał:

> Chyba zle mnie zrozumiales...- moje osobiste poglady a idee Oburzonych nie mus
                      > za sie pokrywac.
                      • kaszebe12 Re: Alternatywy ? 14.01.12, 21:50
                        Wcale nie...-Oburzeni zadaja , m.in. ,niezaleznej kontroli bakow , tzw "funduszy spekulacyjnoinwestycyjnych" (ordynarnych gangsterow i zlodziei) i gield. -Ja , dla przykladu ,jestem za likwidacja gield w ich aktualnej formie...-Cholera! - Teraz "komunizuje"...-Juz mnie powyzywano od rasistowskich , antysemickich brudnych kundli , faszysty i naziola.-Teraz zostane komuchem.
    • br0fl0vski Re: Smutek... 14.01.12, 15:47
      www.youtube.com/watch?v=zGuU4xe225A&feature=related
      • malkontent6 Re: Smutek... 14.01.12, 18:01
        www.youtube.com/watch?v=rgiU8OR2jDs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka